Regisztráció Blogot indítok
Adatok
danialves

1581 bejegyzést írt és 5984 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 A hírhedt (Gyurcsánymentes) Gyurcsány-film kapcsán az elmúlt napokban felpörgött a propagandagépezet: előbb a gyártó-forgalmazó Kálomista Gábor vádolta be nemzetközi összeesküvéssel a filmjét figyelmen kívül hagyó mozihálózatokat a tőle megszokott suttyó stílusban, majd a természetesen "semmit nem…..
danialves 2021.11.07 17:11:48
@ArriMédesz: Jól látom, hogy most már eljutottunk arra a szintre a hisztidben, hogy 3 hét alatt erre kopipésztre futja? :D Amire én is ugyanazt tudom leírni az ostoba fejednek, hogy először olvasás-szövegértés kurzus, utána esetleg veheted bátorságot arra, hogy engem felkérdezgess - de ugye ez igazából instant felesleges is lesz, hiszen az egész pampogásod okafogyottá válik, amint felfogod a posztot, és nem csak a gazdáid által kiadott feladatot teljesíted. ;)
"vagy csak a buta feleselgetés, meg a leköpnivaló szar produkciókban asszisztenskedés megy?"
Jaj, te kis nyomorult faszkalap, ennyire azért ne verjen agyon a kisebbségi komplexus, hogy nekem még történetesen közöm is van ahhoz, amiben te ugatsz nekem, ráadásul konkrétan olyan szinten, amiről a megafilmes jobbágy csicskák kb egész életük során csak álmodni fognak. :D De az legalább megnyugtat, hogy most már legalább arra kezdesz távolról ráérezni, hogy nekem veled ellentétben alapvetően kicsit komolyabb dolgok körül forog az életem, mint hogy virtuális Batmanként válaszért követelőzzek másoknál az interneten.
De sebaj, a propaganda szutykotok nagy diadalmenetében most már a középiskolásoknak is megszerveztétek a kötelező vetítéseket, szerintem kicsit próbáld ezt a sikert is magadénak érezni. ;)
danialves 2021.11.08 17:30:58
@ArriMédesz: Bezony, bezony, már kereken egy hónapja ugrál itt nekem, ahogyan látom. ;) (Amúgy csodálom, hogy a fasiszta filmszakértői készletből csak most került elő a saulfiázás)
danialves 2021.11.08 21:23:24
@ArriMédesz: Hatalmas veszteség lesz, de én lennék a legjobban meglepve, ha komolyan vennéd a saját ígéretedet. :D Hiszen akkor hogyan is jönne össze az önigazolás, hogy valójában én vagyok csicsikáztatva, amiért te egy hónapja önérzeteskedve vered a nyálad egy 3 hete senki más által le nem kattintott cikk alatt, hogy te vagy az okosabb, szebb és szakértőbb is, és különben is mit képzelek, hogy nem méltatlak érdemi válaszra, miközben lassan már nem tudsz mit kitalálni.
De legalább szép utat jártál be, hogy a mindenféle képzelt kitiltásokon hörgéstől azért nálad is eljutottunk odáig, hogy legalább a dac kedvéért megfordult a fejedben, hogy magadtól elhúzz, és máshol éld ki ezeket a kényszereidet, hát hajrá, én szurkolok. ;)
Igen, ez most nem egy kulturális jellegű poszt lesz, de mivel arról a felületről van szó, amin ez az oldal is működik lassacskán 10 éve, mindenképpen releváns itt erről beszélni. Szóval pénteken jelent meg ez a felhívás az Inda Gépház (leánykori nevén Blog.hu Gépház) blogján, miszerint a bloggerek…..
danialves 2020.08.09 10:31:37
@Feiertag Erik:
A váltás valóban jó kérdés, amivel direkt nem foglalkoztam, részint itt nem túl aktív publikálóként ez már egyáltalán nem az én döntésem (ha úgy tetszik, én már a magam módján váltottam), részint annyiban látok rációt az Inda logikájában, hogy ha két évvel ezelőtt nem dobbantott senki (vagy amikor nekimentek a közéleti posztoknak), akkor most már igazán ki lehet várni, hogy tényleg szétverik-e ezt is. Meg ha politikától függetlenül nézzük, akkor tulajdonképpen még egy ócska blog.huval is sokkal jobban jársz, mint bármelyik másik alternatívával. Csak azért na, baleknak ne nézzenek már.
danialves 2020.08.25 10:52:32
@polgarz .: Én alapvetően nem hiszem el, hogy Magyarország top10 leglátogatottabb domainjének egyike nem, hogy a tartalomért nem tud egy átkattintás alapú filléres összeget fizetni, hanem 3 embert sem tud eltartani, és alamizsnából tudja csak kigazdálkodni a fejlesztéseket. (És most, hogy el lett kaszálva a program, nem lesz plusz egy ember meg fejlesztések?) Nekem ezen a képen kéne árnyalni, hogy az Inda ezek szerint évekig lenyelte 4,5 ember bérét (ami havi szinten is többmilliós tétel), a fejlesztésekre az olvasóktól kuncsorgott volna pénzt, és most még ingyenmunkával akarja feltölteni a csökkentett módban üzemelő Indexet, mert ebből számomra minden jel arra mutat, hogy akiknek éppen könyörögtök, hogy ne hagyják itt a felületet, csak baleknak kellenek, hogy a blog.hu továbbra is Vaszilyék fejősteheneként működhessen.

Én abszolút elhiszem azt is, hogy ilyen meg olyan tervek vannak (és hogy ezek meg fognak valósulni), csak itt a probléma az, hogy a fentiekben taglalt bizalomdeficit ezzel nem jön helyre. Az oldalgyorsítást meg a blogmotort a hajunkra kenhetjük, ha egyébként feleakkora lesz az Index látogatottsága (de ha nem, akkor is max e-péniszméregetésre lesz jó, hogy 20k kattintásom volt 10k helyett), a tartalom meg ugyanolyan színvonaltalan, a közeg pedig ugyanolyan hálátlan marad. Nemcsak technikailag, hanem tartalmilag is egy prémium felületet kéne létrehozni, ez pedig egyrészt pénzbe kerül (akár eleinte veszteségesen is az Inda számára), másrészt olyan körülményeket kéne teremteni, hogy azok után, hogy ez a felület/közösség/akármi nagy ívben és egyre jobban le volt szarva az elmúlt 5 évben (pedig azt továbbra is nehezen tudom elképzelni, hogy a reklámbevétel 2,5 ember bérét termelte ki...), újra elhiggyék az emberek, hogy itt érdemes publikálni. Kegyetlen leszek, de tök jó, hogy vannak terveid, viszont senki nem azért blogol itt, mert imádja, hogy egyik vagy másik technikai funkció milyen jó.

A politikai befolyás kapcsán én továbbra is annyit írtam, hogy a közéleti blogok az Index fellépésének hála kerültek vissza a blogketrecbe, és ezért gondolom sokakkal együtt én is azt, hogy számít, milyen Index alatt van a blogketrec, minden más irreleváns (de persze magyarázkodhattok, hogy Viktor nem telefonált le, csak hát az elmúlt 10 évben nem egy példát láttunk arra, hogy lelkes csinovnyikok megpróbáltak önszorgalomból a felsőbb szintek kedvére tenni).
danialves 2020.08.26 11:03:44
@polgarz .: Hát nézd, az eddig rebesgetett ex-Mandiner meg ex-HírTV névsor számomra nem éppen arra mutat, hogy nem lesz politikai irányváltás, de a lényeg számomra továbbra is az, hogy ezt az óriási lehetőséget pont akkor sikerült bedobni, amikor hirtelen akut kontenthiány állt elő az Indexen, így meg azért elgondolkodtat, hogy pontosan ki is járna jól ezzel és miről is szól ez az egész.

Most azon is szőrszálhasogathatunk, hogy 10. vagy 20., a legtöbb Inda-kiadvány (Port, Totalcar) számaival vetekedő olvasottságról beszélünk, azok 10-15 fős szerkesztőségek, a blog.hu meg papíron 3 embert sem tud eltartani. Azért nem kell ahhoz rutinos lapigazgatónak lenni, hogy lássa az ember, hogy nem jön ki a matek... A pénztárcára sem kell ráláss, elég, ha csak válaszolsz arra a nagyon egyszerű kérdésre, hogy most, hogy bukta az adománygyűjtés, akkor nem lesz +1 ember meg fejlesztések? :)

Nem akarok és nem is tudok senki nevében beszélni, hogy miért hagyja itt ezt a felületet, de engem nem annyira az érdekel, hogy lesz-e kézivezérlés meg mekkora bástya Ziegler, mint az, hogy a hivatalos kommunikáció meg a te válaszaid sem oszlatták el azt a benyomásomat, hogy a blog.hu-nál a konkrét tartalom előállítói évek óta le vannak húzva, és amikor kicsit fordulnak az erőviszonyok, akkor még inkább le akartok húzni minket. (Mert hogy a te válaszaid is gondosan kikerülik ezt a témát, és csak arról szólnak, hogy te mennyire hiszel abban, hogy nem lesz politikai irányváltás.) És ahogyan a kommentekből feletted látod, ezzel a benyomásommal nem vagyok egyedül, viszont ha ez így jön le, gondolhatod, hogy mennyire fogunk hinni politikai vonatkozásban a kommunikációnak.
Bizonyára te is, aggodalommal figyelted az elmúlt hét eseményeit és elgondolkoztál azon, hogy az indexszel történtek után mi lesz a blog.hu-val, mi lesz a blogoddal. Ennek kapcsán szeretnénk pár infót megosztani veled. Azért gondoljuk, hogy erre szükség van, mert az Index.hu szerkesztőségének…..
danialves 2020.07.30 21:20:40
Meglehetősen fura érv, hogy a blog.hu függetlensége miatt azért nem kell aggódni, mert ez (az Indexszel ellentétben) már eddig is közvetlenül a NER-oligarchák markában volt, de ami miatt roppant cinikus erre hivatkozni, hogy éppen az Index újságíróinak kiállása akadályozta meg, hogy kinyírják a politikai témájú posztok kiemelését. Ez inkább csak megerősíti azt a félelmet, hogy az Index bedarálásának a blog.hu is áldozatul fog esni (sőt, mivel itt kevésbé feltűnő a kézivezérlés tesztelgetése, valószínűleg ez fog elsőként áldozatul esni).

"Az a jó hírünk van, hogy az elérésünk javításán folyamatosan gőzerővel dolgozunk – nem az aktuális helyzet miatt, ez a munka jóval korábban elkezdődött. "
Mondjuk akkor, amikor a blogketrecet kivágtátok oldalról és két hajtással lejjebb tettétek a Mindeközben kedvéért? Csak ezzel az egy húzással felére csökkent a kiemelt posztok látogatottsága. Aztán persze az egész felület elérését növelheti, de az egyes bloggerek számára szintén nem túl csábító, hogy a kiemelések fele vagy branded content, vagy az Index- és Indamedia-újságírók saját blogjai (mondjuk tény, hogy Index-újságírók híján ezek már valószínűleg nem lesznek...).
Az a szomorú helyzet, hogy politikától függetlenül, tulajdonosi-szerkesztői oldalról egyre jobban le van szarva ez a felület és akik rajta publikálnak, úgyhogy én a saját szememmel csak azt látom, hogy az exodus nem most kezdődött meg, hanem az elmúlt évek során fokozatosan tűntek el azok, akiknek volt némi ambíciójuk/tehetségük. Számomra ezt bizonyítja maga a tény is, hogy most külön posztban kell könyörögjetek annak a néhány hátramaradt bloggernek, hogy ne lépjenek le.

De tényleg, marha kíváncsi lennék, hogy néhány inkrementális informatikai fejlesztésen túl szerintetek ti mit tettetek mondjuk az elmúlt 5 évben azért, hogy az egyes blogok elérését növeljétek, hogy a bloggerek megbecsülve érezzék magukat stb.

(Azt már csak említés szintjén dobom fel, hogy szerintem 2020-ban eleve kriminális, hogy Magyarország kb. 5-6. legnagyobb elérését produkáló domainjén a tartalomelőállítók részesedésére a bevételből az egyetlen megoldás, hogy van egy dobozod, ahová te tehetsz reklámot.)
Amikor tavaly ilyenkor megtekintettem a Stalingradot, nem jutottam szóhoz, az oroszok milyen elképesztő erőforrásokat voltak képesek elpocsékolni egy ilyen hulladék film kedvéért. Akkor azt írtam, remélem, nem csinálnak ebből rendszert, de a frissen letölthető Battle for Sevastopol…..
danialves 2020.04.01 07:04:13
@Infamous: Elnézve egy tipikus kommented tartalmát, nem fenyeget az a veszély, hogy kettőnk közül én lennék a suttyó vagy a pszichopata :D
danialves 2020.04.01 16:02:20
@Infamous: Alakul a dolog, még egy-két ötlet, ami elsüthetnél a klisétárból:
smokingbarrels.blog.hu/2016/01/19/igy_vedjuk_be_kedvenc_filmunket_profin

"pszihopata" egyébként leginkább azért nem vagyok, mert ez a szó nem létezik, esetleg "pszichopata" lehetnék, szomorú, hogy ekkora kultúremberként ezt egy ilyen suttyótól kell megtanulnod.
danialves 2020.04.02 08:43:19
@Infamous: Nyugi, egy percig sem gondoltam, hogy filmbuzi vagy, sokkal inkább tűnsz annak a típusnak, akinek az a hobbija, hogy az interneten játssza az eszét, bármi is legyen a téma, mert hát az elég látványosan kiderült, hogy a saját vélt felsőbbrendűségeddel kapcsolatban sokkal több gondolatod van, mint a filmet illetően. (Amit én a helyedben egyébként elég cikinek tartanék, ha már látszólag ennyire fontosnak tartanám az értő műélvezetet, de ez lehet, hogy csak azért van, mert filmbuzi vagyok...) Ezért gondoltam, hogy esetleg adok pár ötleted, hogyan adhatnád még elő ezt a nagypofájú "én értettem a filmet, bezzeg te nem" hisztit.

Amúgy nem a nyelvtannáci bújt ki belőlem, hanem kicsit ironikusnak tartom, amikor idejön a nagy kultúrember (akinek a kultúrembersége egyébként mindössze abban nyilvánul meg, hogy benyögi, hogy Mona Lisa meg klasszikus zene), aztán még helyesen sem tud írni. Ha igazán előbújt volna belőlem a nyelvtannáci, akkor mondjuk azon rugóznék, hogy egy mondatra két vesszőhiba jut nálad, de persze lehet, hogy az is csak paradoxon (vagy akkor már paradokszon?).
Moziba járni, elmerülni a filmek világában remek dolog, de időnként sajnos akadnak olyan egyének a közönség soraiban, akik nem tudnak viselkedni, és jelenlétükkel belerondítanak az élménybe. Az alábbiakban ismertetek veletek néhány olyan tippet, amelyekkel csökkenthetitek annak kockázatát, hogy…..
Smoking Barrels Stronger (2017) 2017.12.12 12:00:00
Talán még emlékezhettek a Patriots Day egyik mellékzöngéjére, az éppen csak említés szintjén megjelent Jeff Baumanre, aki a bostoni merénylet során mindkét lábát elvesztette, amikor barátnőjét várta a célvonalnál. Mondhatni, csak idő kérdése volt, hogy megszülessen a "spin-off", én pedig már az…..
danialves 2017.12.15 11:46:05
@szociál: Nem fogják Oscarra jelölni, 99% ;)
danialves 2019.08.02 12:56:07
@doggfather: Szerintem a Nic Cage-féle Joe-ra gondoltam.
Smoking Barrels Oldboy (2013) 2014.03.11 00:01:00
Személy szerint nehezen tudtam volna beállni a remake miatt az első percektől sikoltozók táborába. Ugyanis számomra az ázsiai kultúra sok esetben annyira értelmezhetetlen, hogy az eredeti Oldboy nagy fináléja közben is csak arra vágytam, hogy mindezt egyszer európai színészekkel…..
danialves 2019.07.01 09:46:21
@Carlsbad: Hú, remélem, azért nem okoztam álmatlan éjszakákat. :(
Az aleppói ostrom kapcsán hamar elterjedt, hogy ez vált a világ legjobban dokumentált népirtásává, ami részben egy fricska annak az ellentmondásnak, hogy miközben a képernyő mögött ülve milliók nézték a videókat a pusztításról, a világ képtelen volt (és képtelen a mai napig) megoldást találni a…..
danialves 2017.09.16 19:23:15
@David Bowman: Olyannyira amerikai találgatás volt, hogy a Kreml által pénzelt Sputnik találta ki. :D (Amúgy bocs, nem csecsen, hanem dagesztáni elkövetőkről beszéltek.) De tényleg értékelem, hogy ezek után még te akarsz kioktatni jóindulatúan tájékozottságból.
www.bellingcat.com/news/uk-and-europe/2016/03/22/lifenews-belarusian-brothers/

Ez egyébként külön zseniális, hogy egy világosan ledokumentált és végigvezetett dologról magyarázod már két napja lekezelően, hogy csak az én képzelődésem, de 1 db kép, amin be van karikázva valami, az számodra perdöntő bizonyíték. :D
danialves 2019.05.22 09:47:06
@David Bowman: Na, látom két év alatt sikerült is reagálnod arra, hogy az igazság nevében a Kreml dezinformációt terjesztesz. Ja, nem :D (Azon most fenn sem akadok, hogy vajon miért érez magában valaki ingerenciát arra, hogy kétéves filmkritikák alatt nyomassa az orosz propagandát, de ezt inkább elengedem.) Találkozunk akkor 2021-ben? :D
danialves 2019.05.23 09:41:42
@David Bowman: Nézd, én szerintem elég jól toleráltam, hogy alapvetően csak az orosz propagandát, meg a rasszista, homofób faszságaidat terjeszteni jársz egy filmes blogra. Még azt is, hogy miután beégtél ugyanezzel a lekezelő okoskodásoddal, van képed nem, hogy két évvel később, de bármikor is idetolni a pofádat, és folytatni a térítést, meg rajtam számon kérni, hogy mit olvasok el. De az már hatalmas tévedés volt részedről, hogy miután évekig csak azért nem vágtunk ki innen, mert mindenki rajtad röhögött, és nem először jeleztem, hogy lehet, hogy kicsit vissza kéne venni az arcból, te még ilyen hangnemet merészelsz megütni. Szóval bocsi, mostantól akkor kénytelen leszel tényleg a laposföldhívők meg meg a Putyin-szimpatizánsok között terjeszteni az igazságot.
A cikk SPOILEReket tartalmaz! Nincs olyan mestermű, amelyről valaki, valahol ne állította volna, hogy orbitális parasztvakítás - és fordítva: nincs parasztvakítás, amelyről ne állították volna, hogy mestermű. Jordan Peele legújabb műve esetében is ugyanúgy lehet mindkét álláspont mellett érveket…..
SPOILERES írás következik! A You alapötlete az utóbbi évek egyik legjobb és legfontosabb művét eredményezhette volna: Greg Berlanti és Sera Gamble sorozata a tündérmeséknek és a hollywoodi romantikus filmeknek tart igen kegyetlen tükröt. És nagy felhördülést váltott ki, hogy a…..
danialves 2019.01.24 16:01:34
@Komposzt Ella: Pl.?

@Fenehorizont 667: Nézd, szíved joga, ha nem fogod fel, amit írok, csak akkor kicsit ironikus pont valami ilyesmiről nyöszörögve ostobázni. :D
danialves 2019.01.25 12:51:48
@Komposzt Ella: Azért ha ezt sikerült felfognod a sorozatból, azt én nem biztos, hogy az alkotók szűklátókörűségére kenném. :D
De egyébként nagyon keresem az összefüggést a You kapcsán, mert abban, amit leírsz, nem igazán azt látom, hogy az alkotók szeretnének egyvalamit állítani, aztán sikerül valami teljesen mást.
Bajban vagyok szokásos évértékelő szövegemmel, ugyanis 2018 számomra semmilyen szempontból nem volt kiugró év. Megvoltak a kedvenceim a blockbusterek, a moziban vetített európai produkciók és a hazai forgalmazást messzire elkerülő amerikai független darabok között, egyedül a…..
danialves 2019.01.03 08:02:39
@Vombat.: Erre nyugodt szívvel akkor tudnék válaszolni, ha a rossz filmeket is olyan tudatosan néztem és kerestem volna, mint a jókat.
Teljes erővel, de egyelőre sikertelenül tombol a kultúrharc a Magyar Nemzeti Filmalap és Andy Vajna ellen. Szomorúan kell látnunk, hogy milyen lagymatag kísérletekkel találkozni a nemzeti-igazmagyar sajtóorgánumok hasábjain - ugyanakkor egyértelmű, hogy mindez azért van így, mert még nem látják a…..
danialves 2018.12.19 17:37:54
@MTA rendes tagja: Mert egyébként te is akaratod ellenére, kényszeresen jönnél vissza ugatni? :D Mekkora áldozatok vagytok, basszátok meg, annyi hasznos dolgot tudnátok csinálni az életetekkel (pl. az összes többi blogon tolni a propagandát), de mint valami rossz droghoz, állandóan visszatértek mérgezni magatokat velem. Vagy csak ennyire nem szeretitek a melót, amit Habony kiad?

De látod, abban igazad van, hogy sötét pöcsökre kár az időt pazarolni, főleg olyanokra, akiknek még az elemi matek sem megy, szóval legyen neked is gyereknap, a fenti kérdéseket meg válaszolja meg a következő propagandista, aki idetéved. ;)
danialves 2018.12.20 13:15:40
@Szabó A. Imre: Hívott a 90-es évek, hogy kéri vissza a beszólását. :( Mondjuk ezzel a felütéssel nem éppen arról győztél meg, hogy tőled hatalmas intellektuális magasságokra számíthattam volna egy vitában, úgyhogy azért nem fogok a kardomba dőlni. Mindenesetre köszönöm, így legalább most már világos, hogy miért csak az online igazságosztók és beszólás-bajnokok gyűlnek ide hetek óta. ;)
danialves 2018.12.20 17:17:27
@Szabó A. Imre: Egyébként :-) annyira :-) üdítő :-), hogy :-) veled :-) ilyen :-) értelmiségi :-) diskurzusba :-) sikerült :-) bonyolódni :-), ahol :-) a :-) szarkazmusra :-) süketen :-) ugyanazt :-) az :-) oraveczcoelhói :-) oltást :-) ismételgeted :-) beakadt :-) lemezként :-), és :-) láthatóan :-) ennek :-) az :-) iróniája :-) sem :-) esik :-) le. :-) De :-) én :-) tényleg :-) őszintén :-) sajnálom :-) a :-) sok :-) magasabb :-) rendű :-) vitakultúrával :-) bíró :-) úriembert :-), akik :-) áldozatul :-) estek :-) nekem :-), és :-) ilyen :-) "sötét pöcs" :-) típusú :) megnyilvánulásokra :-) voltak :-) kénytelenek :-) képességeik :-) megcsillogtatása :-) helyett :-) .
Szevasztok! Kérdésem volna! 2008.07.11 17:12:00
Ha kérdeznél vagy javasolnál, itt megteheted a kommentekben! A nagyobb horderejű témákat átemeljük külön posztba, ha röviden el lehet intézni, akkor itt válaszolunk.Fontos: egyszerű hibajelentést ne írj ide, arra való a support kukac blog.hu emailcím. Az ilyen kommenteket…..
danialves 2018.11.10 10:14:33
@ivako: Valószínűleg azért, mert olyan sablont választottál, amiben nincs alcím. Vagy nyúlj bele a html-be, vagy előnézetben kezdd el próbálgatni a sablonokat, és válassz olyat, ahol látszik.
Szilágyi Zsófia Egy nap című filmjét nem jó megnézni. Nem azért, mintha maga a film nem lenne jó. Hanem azért, mert egy olyan konfliktust mutat be, amelytől még nézőként is gyomorgörcsöt kapunk, és amelynek nincs feloldása. Nincs benne katartikus megoldás, nem teszi helyre senki a rosszat, nincs a…..
danialves 2018.11.08 16:40:20
Remek írás lett, de szerintem Szilágyi korántsem ábrázolja ennyire fekete-fehéren a házaspár dinamikáját, hogy Szabolcs a "rosszfiú", a "tékozló" apa, Anna meg a "szent". (A kiemelt mondattal különösképpen nem értek egyet, szerintem számos pillanat akad, ahol Anna elveszíti a hidegvérét - pl. amikor edzés után vár, vagy amikor később a vacsoraasztaltól elküldi őket. Persze igaz, hogy ahhoz képest, amit nap mint nap hallok az utcán szülőktől, ő még ezzel messze a leghiggadtabbak közé tartozik, de azért nem jelenteném ki, hogy a filmben nem gyűri őt maga alá a stressz.)
Nyilván a hűtlenséget csak egyikük követi el, és így erkölcsileg ez nem mentegethető, de pont ez a zseniális ebben a filmben, hogy nincsen benne egyértelműen pozitív és negatív karakter, jófiú-"rosszfiú", hanem emberek vannak a maguk gyarlóságaival, meg egy olyan körülmény, amit te is kiemelsz, hogy a pénzhiány, a folyamatos rohanás, a rengeteg meló miatt nem tudják rendberakni életüknek ezt a részét. Gyakorlatilag erről az egész megcsalásról Anna egy egész estét átbeszél a harmadik féllel, majd utána részegen hazaesve 5 mondat erejéig beszólogat Szabolcsnak, másnap telefonál neki, hogy ne menjen el a találkozóra, de normálisan nem tudnak leülni megbeszélni ezt (sem), és szerintem ebből is következik az, hogy nem ér véget ennyivel a dolog.

Mert azért Szabolcs sem az a tipikus macsó alfahím, aki eleve szar ember és képtelen empatikus lenni a feleségével, hanem egy lelkiismeretes, szerető apa és férj, és szerintem az az igazán durva, hogy ennek ellenére ő is képes ilyet tenni, feltételezem, mert ő így próbál menekülni ennek az életnek a nyomasztó súlya alól. (Igazából mivel offscreen történik az egész, nehéz visszafejteni a motivációit, de tipikus női reakciónak tűnik, hogy Anna előbb omlik össze a stressz alatt, mint hogy feladja, és tipikus férfi reakciónak, hogy Szabolcsnak egy ponton elege lesz, és felrúg mindent.) És nem akarok áldozathibáztató lenni, de azért ilyen helyzetekben sokszor motiváció a cikkből is kiérezhető antagonizáció, hogy "végre egy film, ami megmutatja, hogy a sok léha, kicsapongó férj igazából mekkora erkölcsi hulla, és sosem értékelik azt az áldozatot, amit a szent feleségeik hoznak értük", de mindenesetre abban biztos vagyok, hogy az Egy nap nem a tipikus hollywoodi férfiképnek akar antitézise lenni, hanem egy teljeskörű, összetett helyzetábrázolás. Szilágyi egyértelműen szeretett volna bele egy párkapcsolati válságot, ebből a megcsalás működött a leghatásosabban, és nyilván nem úgy, hogy a főszereplő követi el. Nem gondolom, hogy a tanulsága speciálisan en bloc férfiakkal, nőkkel, férjekkel, feleségekkel és házassági eskükre lenne érvényes, itt ez a hűtlenség is egy eleme annak a folyamatosan egymásra visszaható stresszfaktoroknak, amivel Annának nap mint nap meg kell küzdenie.
Pályafutása alatt Spike Lee-t már sokan sok kritikával megtalálták, ám azt sosem lehetett róla elmondani, hogy egy olyan rendező lenne, aki elefántcsont toronyba vinné magával a művészetét. Épp ellenkezőleg, hiszen már az első átütő sikere, az 1989-es Szemet szemért (Do The…..
danialves 2018.09.30 21:13:58
@Loralai: Sajna nincs meg, mert ilyen nem történt. :( De ez talán új löketet ad, hogy most érdemben megpróbálj reflektálni arra, amit írtam. ;)
danialves 2018.09.30 22:37:31
@Loralai: Jaj, azért le ne szopd már magad, mert Stallworth más-mást mond az interjúiban. :D De ha egy kicsit kivennéd a saját farkad a szádból, akkor esetleg nekifuthatnál harmadszorra is annak, hogy hogy jön ehhez az akcentusos történethez az, hogy levélben válaszolt először a hirdetésre.

Vagy ha ez ennyire nem megy, felőlem átugorhatjuk egyből ezt a kört, és rátérhetünk rögtön a következő napirendi pontra, hogy miért vagy ilyen öntelt okostojás, miközben olyan nonszensz dolgokat magyarázol, hogy milyen erőltetett volt, amin a film még finomított is a valósághoz képest.
danialves 2018.10.01 00:19:56
@Loralai: Nézd, nálam nem kell sokat moderációért követelőzni (főleg, mert a legtöbb online polihisztor épp, hogy zokon veszi, amikor eltávolítódik innen), de azt igazán nem róhatod fel, hogy valakinek három esélyt is adok, hogy megpróbálja magából kiköhögni, hogy mire fel osztja az észt ilyen magas lóról. Pedig látod, veled még így is igyekeztem lerövidíteni az ilyenkor kötelező sablonköröket, mert biztos vagyok benne, hogy sokkal cizelláltabban is elő tudtad volna adni az önfényezésedet, miközben próbálod elkerülni, hogy a beégéseidre reagálj. Bár lehet, hogy csak egy-két további "stílusos" idegennyelvű mondat jutott volna nekünk, csak hogy lássuk, hogy te olyan okos és művelt vagy, hogy angolul is le tudod írni, hogy VÉGE. :D
A filmet a Jameson CineFesten volt lehetőségem megtekinteni Nemes Jeles Lászlónak nem lehetett könnyű a Saul fia mindent elsöprő sikere után elkezdeni forgatni második nagyjátékfilmjét, azonban a végeredményen sem megfelelési kényszernek, sem nyomásnak nincs jele. A Napszállta egy rendhagyó…..
danialves 2018.09.28 14:10:21
@Terézágyú: Miért, te hogy merészelsz olyan filmekkel kapcsolatban hozzászólni, amiket nem is láttál? És emlékszem, még te voltál megsértődve, amikor egyszer "merészeltem" megjegyezni, hogy rohadt unalmas vitatkozni azzal, hogy te mit gondolsz úgy a filmről, hogy fogalmad sincs róla... :D

(Ja és remélem, erről a kommentről sem e-mailt fogsz kapni, hanem elektronikus levelet. ;) )
AMindenkit meglepett (talán még őt magát is), hogy Nicolas Cage legújabb megőrülése nem a DVD-polcok alsó felén kötött ki, hanem szuperlatívuszok szárnyán bejárta a világsajtót és az internetet. Egy felsőfokú jelzővel talán én is még hozzá tudok járulni ehhez, azt ugyanis még sehol nem láttam…..
danialves 2018.09.22 15:34:19
@AtomAntiPatikus: És én értékelem, hogy ezt az érzést nekem is szeretnéd megadni, de én igazából egyáltalán nem igénylem, hogy folyton emlékeztess, hogy hozzád hasonló szellemi véglények is olvassák az írásaimat. Az viszont sokkal jobban érdekelne, hogy van valami tudatos abban a mintázatban, hogy a Dark után pont ezen a posztomon sikerült megsértődni? Eszerint a Mandyben is van valami, amitől a buta, beképzelt seggfejek nagyon nagy embernek érzik magukat? Mert akkor valamire különösen is jól sikerült rátapintanom ebben az írásban.
danialves 2018.09.22 23:35:12
@AtomAntiPatikus: Nézd :) én :) értem :), hogy :) minél :) több :) passzív-agresszív :) szmájlit :) írsz :) egy :) szövegbe :), annál :) inkább :) tűnik :) úgy :), hogy :),te :) egy :) nagyon :) egészséges :) és :) kisimult :) lelkületű :) ember :) vagy :), és :) különben :) is :) leszarod :), de :) továbbra :) sem :) tudom :) nem :) meglátni :) az :) iróniát :) abban :), hogy kétmondatos :) beböfögésekben :) játszod :) az :) eszed :) bármi :) irodalmi :) értékéről :), meg :) persze :) abban :), hogy :) bár :) neked :) ugyan :) nem :) számít :), mit :) írok :), meg :) nem :) is :) fáj :) semmi :), de :) eszerint :) ahhoz :) eléggé :), hogy :) most :) már :) rendszeresen :) megjelenj :) itt :), és :) beugass :) valamit :). De :) én :) elhiszem :) neked :) azt :) is :), hogy :) passzióból :) csinálod :), csak :) akkor :) meg :) az :) nem :) igaz :), hogy :) ennek :) bármi :) köze :) is :) lenne :) az :) írásaimhoz :), hiszen :) csak :) a :) saját :) kis :) önérzeted :) ápolgatásának :) érdekében :) játszod :) a :) faszkalapot :). Mindenesetre :) én :) nem :) megbántani :) akarlak :), csak :) ezt :) az :) ellentmondást :) felderíteni :), mert :) előbbi :) esetben :) még :) esetleg :) kíváncsi :) vagyok :) a :) mondandódra :), utóbbi :) esetben :) viszont :) csak :) simán :) eltakarítalak :) innen :).

:) :) :) :) :) :)
danialves 2018.09.23 23:42:25
@Bruti: Amennyire tudom, Cage-nél voltak mindenféle adósságok is, ami miatt minden szart el kellett vállalnia, de pont erről beszélgettem valakivel nemrég, és azt gondolom, hogy Hollywoodban nagyon nehéz egy színésznek felépítenie magát, ha egyszer beskatulyázódik egy adott szerepbe. Pl. onnantól kezdve, hogy Shia LaBeoufra is rákerült a szarfilmes billog, gyakorlatilag ő is max csak ilyen "megőrülős" szerepeket kapott, McConaugheynek 2 év szünet és utána 2 évnyi tömény indie filmezés kellett, hogy újra komolyan vegyék. Szóval én nem tudom elképzelni, hogy ma valaki (nem ironikusan) becastingolná egy komoly film akárcsak mellékszerepére is, anélkül, hogy előtte módszeresen és tudatosan felépítené azt a képet, hogy felhagyott a Zs-kat fosokkal, és újra komolyan lehet venni őt. Amíg ezt nem vállalja fel következetesen, addig vagy a Joe-hoz hasonló indie-kben van esélye, ahol az egész koncepció arra épül, hogy "most megmutatjuk, hogy Cage tud színészkedni is", vagy az ilyen Mandykben, ahol meg szégyenérzet nélkül ökörködhet, és reméli, hogy jól sül el. (Amennyire hallottam, pl. a Mom and Dad is ilyen, vagy korábban az Army of One)
Hányszor láttad már a filmet? Nem elégszer! A 80-as évek egyik ikonikus alkotása több évtizeddel a bemutatója után sem tud kimenni a divatból, melynek legfőbb oka, hogy nemcsak igazi tesztoszteronbomba, hanem thrillernek is kiváló (horrornak azért nem nagyon titulálnám, mert én a műfaj…..
danialves 2018.09.09 01:09:16
@The Man Who Laughs: Oké, akkor a Transformers meg az iraki háborúról szólt, mert az elején a sivatagban kinyírják azt a skorpiót, aztán mégis jönnek, és szétbasszák az amerikai városokat a robotok, meg hát ugye pont abban a korszakban készült...

Amúgy ha már valamivel igazán nyilvánvaló párhuzamot lehetne vonni, az Nicaragua és a Contras támogatása, de mindenesetre számomra továbbra sem attól lesz jobb vagy rosszabb egy film, hogy utólag rá tudunk-e húzni mindenféle szándékolt vagy szándékolatlan, de végeredményben funkciótlan szimbolizmust. Ez gyakorlatilag a fanteorizálás circlejerk játéka filmszakos bölcsészeknek, hogy ki tud okosabb dolgokat kitalálni függetlenül attól, amit látott.

(De hogy végül megragadjam a másfél oldalas kommentemből kiemelt 5 szó lényegét, én éppen ezért ezzel KÖVETKEZETESEN nem foglalkozom a kritikáimban.)

"Amúgy az elején lévő izmozás egyértelműen félig-meddig irónia."
Igen, ultimate érv mindenre, hogy ha szar, akkor legalább direkt szar. :D Csak azt sajnálom, hogy az irónia meg a szatíra láthatóan kihalt ezekkel a VHS-klasszikusokkal, és pl. a Predators béna alakításairól meg buta szövegeiről nem állítja senki, hogy irónia lettek volna. 1990-ig minden akciófilm-rendező Monty Python-padavan volt, utána viszont egycsapásra csupa rossz ízlésű filmes kezébe került a filmvilág, és cseppet sem ironikus, rossz látványfilmek kezdtek születni.

" Én mondjuk ma kb nem is tudnék olyan akciófilmet mondani, ami nem, hogy egyszer, de kétszer is ilyen tök jól felborítja a status quo-t."
Persze, mert a Predator ezt alapvetően a horrorból nyeri, egy akciófilmnek alapvetően nem része, hogy egy misztikus lény egyenként levadássza a főhős társait. De ennek az adagolása kétségkívül nagy erénye a filmnek, ezt nem is állítottam másként.
danialves 2018.09.09 15:03:33
@The Man Who Laughs: Oké, és Michael Bayről miért feltételezzük, hogy kutyaütő????
www.youtube.com/watch?v=HCmXRtaoSzU

De a lényeg pont az, hogy a szatírának, iróniának jellemzően van célja, az, hogy egy ízléstelen filmre rásütjük, hogy direkt olyan, még nem lesz se szatíra, se irónia. Az utolsó akcióhős esetében teljesen egyértelmű, hogy mi a gúny tárgya, sőt még a Rambo esetében is, a Predatornál viszont van egy klasszikus akciófilm, amiben vannak erősen túltolt részek, és ennyi. A The Room sem azért nem szatíra, mert Tommy Wiseau-ról nem hisszük el, hogy van ízlése, hanem mert amúgy semmi koherens magyarázat nincs arra, hogy mit szatirizálna.

De még inkább a lényeg még mindig az, hogy ezekkel a dolgokkal én KÖVETKEZETESEN nem foglalkozom.

"Amúgy meg szerintem, annyira nem funkciótlan ez a szimbolizmus, mert retrospektív nézve az akciófilmek sokat elárulnak az épp ilyen, sokszor nem is tudatos szimbólumokon keresztül, az adott kor politikai és társadalmi környezetéről."
Ja, egész pontosan minden film mindenkor sokat elárul. :) (ld. amit tegnap írtam az Equalizer 2-ről.) Ezért sem látom értelmét, hogy bizonyos produkcióknál ez külön ki legyen emelve, mint erény, főleg azért, mert az akaratlanságuk miatt ez csak egyszerű korlenyomat, nem tudatos művészi eszköz (de ebben, ahogy látom, egyetértünk), és ezért nem beszélek ezekről KÖVETKEZETESEN a kritikáimban. (Na jó, a Bosszúvágy esetében pl. igen, mert ott annyira átitatja az egész filmet ez a brutális fegyverlobbizás.)
danialves 2018.09.09 19:11:10
@The Man Who Laughs: Nem akarok veled szalmabábozni, csak bátorkodom rámutatni arra a felfogásbeli különbségre, hogy valahogy mindig a 30+-os filmeknél igyekszik a nagyközönség elméleteket gyártani, hogy mennyire duplafenekűek meg többrétegűek, miközben sokszor ezekkel kontrasztban ekézik a korunk ugyanezen szerepet betöltő darabjait. Nyilván elismerem, hogy a Predator jó pár fokkal igényesebb munka, mint Norris vagy Seagal pályafutása, de ez kb. annyit tesz, hogy a Bosszúállók igényesebb, mint Az Igazság Ligája, és nem lesz magas művészet. (Azzal sem vitatkozom, hogy a kontraszt miatt járatja túl ezt a macsóságot, de továbbra sem érzem azt, hogy ehhez ironikusan, szatirikusan viszonyulna, ellentétben pl. a Rambóval, hanem ezzel egészen zsigeri reflexekre utazik bennünk, hogy dobjon fel az izmozás látványa, majd aztán jobban fossunk.)
Régen minden jobb volt, de pár dolog azért már elavult. Az oplogó, a wap, a felhőkarcolós egéralátét, és a www pont sorsára jutott a HTTP-protokol is, ami nem tudja már maradéktalanul teljesíteni a biztonságos netezéssel kapcsolatos igényeinket. A világ ezért egyre szaporábban áll át a számítógépünk…..
"Nem azért nem játszunk tovább, mert megöregszünk, azért öregszünk meg, mert nem játszunk tovább" - ez az idézet a sarokköve a Haverok harcának, amely mondanivalóját - kommersz vígjátékról lévén szó - hiba lenne agyonelemezni, mégis rendkívül izgalmas, amit ez a film…..
  A film első kritikája itt található Nemrégiben bepótoltam a Végtelen háborút, és FroG (meg csomó más ember) kritikáját újra elolvasva úgy éreztem muszáj, hogy én is leírjak pár dolgot, amelyet vagy pozitív, de inkább negatív szempontból kiemelnék. (Spoileres írás jön!)..
danialves 2018.08.13 08:14:51
@kolomparlole1114: Mondjuk ettől függetlenül a Star Wars nem sci-fi, a Bosszúállók pedig végképp nem.
Bajban lehet az Oscar-díj: meglepően kevesen nézték mind a gálát, mind a jelölt filmeket. Noha néhány éve éppen azért bővítették a fő kategóriát 5 filmről 9-10-re, hogy a népszerűbb alkotások is bekerülhessenek, ez egyre kevésbé látszik megvalósulni, a közönséget pedig egyre kevésbé foglalkoztatja,…..
danialves 2018.08.09 17:35:20
@G_Norton: A Disney megteheti, hogy leszarja (ld. Gunn), de szerintem a többi stúdió egyre kétségbeesettebben fogja nyomni a fanservice-t. Bár ahogy hallom, tulajdonképpen a Solo is egy hatalmas fanservice volt.

De valószínűleg az lesz, hogy a Netflix szépen lecápázza azokat a projekteket, amikbe a stúdiók nem akarnak beleállni (140 milliós gengszterfilm Scorsesenek, Saulnier, Gareth Evans, Greengrass, Cuarón csak még idén ősszel), aztán a többiek vagy felveszik a kesztyűt, vagy marad ez.

Egyébként az sem mindegy, hogy milyen időtávon nézzük, pl. a Paramount tavalyi filmjei: TF5, Körök, Baywatch, Monster Trucks, xXx 3
Paramount idei filmjei: Hang nélkül, MI6, Annihilation
Szóval akkor ez alapján tavaly romba döntötték a filmgyártást, idén meg feltámasztották. :D De épp ők mondták az anyám! kapcsán, hogy nekik megéri a kultúrmisszió miatt, aztán hogy ebben mennyi igazság van, franc se tudja, mert tele vannak hulladék franchise-okkal, de azért mégiscsak ők álltak bele egy Érkezésbe is. Úgyhogy lehet, hogy csak rosszkor készült a pillanatkép, és jövőre teljesen máshogy fog kinézni az Oscar is.
danialves 2018.08.09 22:15:26
@G_Norton: Ha a mozik hagyják a Netflixnek, de amúgy igen, azt mondták, hogy nekik amúgy pont az a lényeg, hogy exkluzív legyen a szolgáltatás, csak hát úgy látszik, hogy Oscart így nem lehet nyerni. De azért nem vagyunk messze attól, hogy Netflixen többen nézzenek filmet, mint moziban. (Szóval a filmművészet egésze szempontjából szerintem irreleváns, hogy milyen csatornán keresztül fogyasztják ezeket a produkciókat, amennyiben az a médium a domináns csatorna.)

A Netflix adóssága (és cash-flowja) semmi másról nem szól, mint hogy így könyvelik le a produkciókat, azaz könyv szerint akkor "veszik meg" őket, amikor bemutatják, addig ezek adósságként vannak ott. (Biztos vagyok benne, hogy pl. ezért is csúsztatták 2019-re a Maugli bemutatóját is.) És ha megnézed, a Netflix nyereséges, tehát jól ki van számolva, hogy egy adott év filmjei annyiba kerülnek, amennyi pénz bejön, csak az a kis szépséghiba, hogy ezt a gyártási költséget már kb. 2 évvel előtte el kell kezdeni folyósítani. Ez tehát addig növelhető, amíg a bevétel is növekszik (egyelőre felhasználószámmal, majd valószínűleg áremeléssel), a nagy kérdés az, hogy mi lesz, ha ez tetőzik. De jelen állás szerint ez nem 1-2 év múlva fog bekövetkezni.

Mindenesetre szerintem már most sem a presztízsben utaznak (The Get Downt is szívbaj nélkül elkaszálták, drága filmet sem jelentettek be az utóbbi időben), az ahhoz kellett, hogy megvessék a lábukat. Már sokkal inkább az engagement növelése a lényeg, hogy minden szegmensnek legyen kontent rogyásig, ami persze ugyanúgy költséges, de legalább a stúdiókkal szemben nekik megvan az a kényelmük, hogy nem azon múlik minden, hogy a Bright elé odaülnek-e az emberek.
danialves 2018.08.10 10:19:59
@G_Norton: Nem becsülöm le, de ettől még nem biztos, hogy ez lesz a domináns csatorna. Vannak filmek, amik 3Dre készültek, de ettől még a 3D is megdöglött (pont a szardömpingnek hála)
2012 tájékán a young adult, azaz a hivatalosan fiatal felnőtteknek, valójában gyakorlatilag tiniknek szóló filmek (regényadaptációk) virágkorukat élték. Nem sokkal korábban fejeződött be hatalmas csinnadrattával, rekordokat döntögetve a Harry Potter-széria, ekkor ért véget szintén óriási felhajtás…..
danialves 2018.08.07 17:45:05
@WAR10CK.: Oké, szóval a 250 milliót hozott Star Trek nem volt sikerfilm, bezzeg a 32 milliót hozott Annihilation, az aztán egyenesen feltámasztotta a sci-fit, és egyáltalán nem csak a hardcore rajongók nézték meg. :D
danialves 2018.08.08 08:41:26
@WAR10CK.: Oké, tehát még egyszer: a 250 millió dollárt szigorúan trekkie-k adták össze, bezzeg az Annihilation 32 milliója, az aztán széleskörű siker volt. :D És akkor A majmok bolygója filmek 200 millióit is a Star Trek-rajongók adták össze, ugye? Ja és ugye a Star Treknek véletlenül sem volt két folytatása 2009 és 2016 között hasonló eredményekkel.

"Ennek cáfolására akárhány 2009 -es filmet hozol fel, nem fogja "szűkíteni" az említett 7 éves időszak "uborkaszezonját"."
Nem hát, ezt az uborkaszezont leginkább az szűkíti, hogy a nagy arcod ellenére láthatóan fingod nincs a témáról, de konkrétan annyira, hogy minden egyes kommentemből új filmek létezéséről szerzel tudomást. :D
danialves 2018.08.08 20:49:06
@Filmelemző: Mikor használtam a pénzt a minőség fokmérőjeként?
A diverzitás mára megkerülhetetlen hívószóvá vált a filmvilágban, amely nemcsak az Oscar-díjátadók (körüli botrányok) fő motívumává, hatalmas alkotások sikertényezőjévé vált, de egyre inkább a showbiznisz egészek körüli diskurzus meghatározó csapásirányává vált.…..
danialves 2018.06.24 21:34:20
@ArriMedes: Nem felmérés, de ahhoz, hogy valaki ebbe a kategóriába kerüljön, legalább 1,5 millió havi látogatót kell felmutatnia 3 éven keresztül (online sajtótermék esetén).
danialves 2018.08.06 10:08:16
@Haloperidol: Pl. az az akadálya, hogy azok a sajtótermékek, amiknek ilyen eléréseik vannak, nem alkalmaznak nőket, nem osztanak rájuk ilyen feladatokat, vagy kevés nő vállalja be, hogy folyton zaklassák Twitteren, mert leírja filmekről a véleményét, és ezért nem is akarnak profi kritikusok lenni stb. stb. (amúgy van köztük nő nem is egy)
danialves 2018.08.07 08:36:16
@Haloperidol: Elegánsan átsiklottál afelett, hogy nem arról volt szó, hogy ki indíthat blogot, hanem hogy ki tud ebből megélni, amiről a posztban is eleve szó van. Ennél jobban nem tudom, hogy mi lehet pénz kérdése az internet korában is, mert én egy büdös fillért nem kaptam azért, hogy blogot írok...
Mintha megmagyaráznád, hogy a hazai médiapiacon sem egyenlőtlenek a feltételek, mert az állami milliárdokból kistafírozott TV2 mellé bármikor indíthatsz blogot. Persze, ilyen cinikus összemosással ki lehet hozni azt is, hogy a színésznőket, írónőket és nem egyszer újságírókat célzó szervezett doxxing és gyűlöletkampányok is valójában arról szólnak, hogy "nem ért valaki egyet veled az interneten". De szerintem teljesen felesleges ezeken a példákon rágni magunkat, mert én soha nem állítottam, hogy pontosan tudom minden okát annak, hogy több a férfi, mint női filmkritikus, mert pl. könyvkritikusból meg nő van több, és ebbe lehet, hogy belejátszik a két médium különbözősége. De ettől még el lehet gondolkodni azon, hogy lehetnek-e emögött társadalmi, gazdasági torzító hatások - és törekedni arra, hogy ne legyenek. (És a nők elnyomásáról senki nem beszélt, ez csak a te szalmabábod.)
Mivel viszonylag kevés olyan tartalom van az interneten, amelyben ciszhetero, fehér férfiak okoskodnak A szolgálólány meséjéről, legújabb adásunkban Hári Danival, a MovieTank alapítójával és a Roboraptor és a Kultúrpart újságírójával beszélgettem spoileresen a sorozat 2.…..