Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Nazo

0 bejegyzést írt és 146 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szóval a hagyományos keresztény értékek. Azok, amelyek egy tudatos támadásnak köszönhetően, évtizedek óta egyre látványosabban tűnnek el Európából. A helyét pedig átveszi valamilyen életidegen, az eredeti teremtésmű szellemétől távol álló massza, amely alapjaiban…..
Nazo 2015.12.19 20:18:09
@Discipline: "csak zavar az egyoldalú történelemszemlélete, ". Igen, pont ezt érzem én is. Van egy imerősöm, aki pedig ezt jobbról nyomja. Iszonnyú logikus az ahogy összerakja a dolgokat, csak, hát így sántítanak dolgok, (sőt tévesek), mivel a történelem sokkal, de sokkal árnyaltabb.
Nazo 2015.12.19 21:27:50
@sefatias: :) Erősen átszövöd egy erős balos társadalomkritikával. Az agresszor elit alakított, alakít szinte mindent.
Sefatias Van rá bizonyítékod? 2015.11.07 07:18:25
A relativizálást korunk egyik rákfenéjének tartják. Ma már semmi sem biztos, és nehezen találni olyan, mindenki számára elfogadható viszonyítási pontokat, amelyekből ki lehetne indulni, hogy stabilan határozhassunk meg paradigmákat. Ez az élet szinte minden területére igaz. A teológiára is. A hívő…..
Két napot töltöttem el egy a Keleti pályaudvarnál táborozó migránsokat segítő csoportban. Aprítottam a répát, kentem a szendvicset, kevertem a hatalmas fazékban készülő ételt, és ami legjobb, kimentem és segítettem kiosztani az ételt az éhes menekülteknek. Rengeteg élményem…..
Gyermekkorom óta érzékeny vagyok az igazságtalanságra. Így utólag azt hiszem pont emiatt választottam a kereszténységet. Látva, hogy az ember évezredek óta tehetetlen az elnyomás, a kizsákmányolás ellen, felmerült bennem, hogy lehet-e tenni egyáltalán ellenük valamit? Mivel…..
Nazo 2015.08.26 10:15:59
@sefatias: a kereszténység nem egy társadalmi, és állam forma. Eredeti jézusi és apostoli szándék nem is volt ez. Ebben az értelemben valóban lehetetlen. Az más kérdés, hogy hatással lehet a társadalomra. A kommunizmus viszont eredetileg ezt célozta meg, mely rendre csődöt mondott.
Nazo 2015.08.26 22:09:29
@sefatias: Van más hasonlat is: az operációs rendszer is csak arra használható,amire készült. E nélkül értelmezhetetlen adathalmaz.
Az előző posztot ott hagytam abba, hogy véleményem szerint nem létezik olyan, hogy szabad akarat. Az emberiség mindig is csupán rabja volt a körülményeinek, és soha nem látott túl azokon. Ádám sem tudott minden választási lehetőségről. Bár nem tudjuk, hogy a történetben mi…..
Sefatias :( 2015.07.08 07:07:32
Van az a pont, ahol az emberben jogosan fogalmazódnak meg kérdések, és ahol a teológia csődöt mond. Ha nem is ennyire radikálisan, de bennem is hasonló fogalmazódott meg: ..
Nazo 2015.07.09 15:27:18
@sefatias: attól tartok, hogy az alpvető hiba nem is a tanban van hanem annak az értelmezésében és a hozzáállásban. A jóléti kereszténység elfilozofálgat(néha fotelben), majd tényleg sokszor elrugaszkodik a valóságtól. Ugyanakkor a keresztények jó nagy hányada, ma is üldöztetés, halál árnyékában vannak, és érdekes, hogy ők nem rugaszkodnak el a valóságtól, hanem nagyon is számolnak a realitással, amely nem megnyugtató sokszor. Ennek ellenére sokkal elevenebben élik meg a hitüket. Nem, hogy Istent vádolnák.
Hát megtörtént. A világ legbefolyásosabb államában legalizálták a homoszexuálisok házasságát.  Most, hogy az egyik legkonzervatívabb ország is beadta a derekát, azt hiszem néhány éven belül sorra új országok csatlakoznak a homoszexuálisok házasságát minden tekintetben…..
Van több olyan történet, amivel sosem tudtam mit kezdeni. Ebből az egyik az, amikor Jákob megküzd egy számára ismeretlen férfival. A szövegből konkrétan nem derül ki, hogy ki volt ez az ismeretlen, de a közvetett bizonyítékok arra utalnak, hogy Isten volt az. Ha a háromságot és az…..
Több mint négy éve nem járok semmilyen keresztény gyülekezetbe. Bár a környék különböző egyházainak istentiszteleteit végiglátogattam, illetve akár messzebbre is elmentem, hogy egy internetes ismeretségnek köszönhetően megnézzek egy-egy közösséget, mégsem horgonyoztam le…..
Miben hisznek az emberek? Azt hiszem, hogy erre a kérdésre az a legpontosabb válasz, hogy abban, amire kötelezik őket. Igaz, a ’kötelezik’ kifejezés talán nem a legpontosabb meghatározás, de legyünk őszinték, a hitnézetek, dogmák nem szabadon választhatóak, és nem is magunktól határozzuk meg őket.…..
Nem tudok rosszabbat elképzelni a halálnál. Nincs szörnyűbb, mint annak a tudata, hogy meg fogok halni. Illetve egy mégis van: amikor belegondolok, hogy a gyermekem is meg fog halni. Gyakorlatilag halálra jött életre. Mint mindenki más. Persze elég beteges arra gondolni egy szülőnek,…..
Nazo 2015.04.17 15:13:20
@sefatias: A bűnösségnek ez lehet következménye(mint hajlam, amely lappang,jelen van, de az ember akaratából teljesedik ki ennyire). Azonban nem a bűnösség büntetése ez az aránytalan szenvedés az áldozat kárára.
Nazo 2015.04.17 16:06:26
@millet: " Másként fogalmazva: szabadnak teremtett bennünket. "

Ezzel van egy kis gond: a teremtésnél az ember szabad, de a bűneset után már nem. Mind a saját bűnös hajlama, mind a gonosz befolyása, megkötözöttségei, mind a tisztátalan környezet hatására, az ember maradéktalan szabadságáról(szabad akaratról) már nem nagyon beszélhetünk. Ha nem is robot az ember, de rabszolga saját hajlama és a Gonosz által.

Természetesen van felelőség, de ez nem az ember teljes szabadságában létezik.
Nazo 2015.04.18 01:19:33
Sefatias Megint deizmus... 2015.01.31 12:18:39
Azt hiszem eljött az ideje annak, hogy a saját hitvallásomban szereplő 'deizmus" és 'agnoszticizmus' fogalmát tisztázzam. Nem mintha rászorulnék arra, hogy  magyarázkodjam, inkább arról van szó, hogy a legtöbb keresztény fél ezektől a szavaktól, és automatikusan az ateizmus…..
Nazo 2015.02.02 17:48:31
@sefatias: Köszönöm a válaszodat, és bocs ha a kifejezés körül túlzottan körözök, csak szerintem ez nem deizmus, de ám legyen! :-)
Nazo 2015.02.02 18:22:12
@sefatias: most látom, hogy még írtál kettőt:

" Ezzel szemben a deista Isten nem személyválogató. A világot mindenki számára egyenlő esélyűvé teszi. Nem juttat egyeseket előnyhöz, míg másokat nem támogat."

Szerintem a probléma ezzel még messze nincs megoldva, mert ha Isten mindenkit magára hagy attól még az esélyek egyáltalán az életben maradáshoz sem egyenlők, nem hogy a normális megéléshez. Isten mindenkinek esélyt ad úgy, hogy mindenkit elhagy?
Ez lenne Isten jósága?

"Viszont ha nem deizmus, akkor mi?"
Szerintem te közelebb vagy a szesszacionizmushoz (nincs tovább kijelentés, nincsenek csodás ajándékok), némi racionalista felhanggal :)
Nazo 2015.02.02 23:01:10
@sefatias: A kálvinista teológiai portál is foglalkozik ezzel, pro és kontra írások is vannak,habár lehet, hogy neked ez túl konzerv :)
www.ujkalvinizmus.com/tag/szesszacionizmus/

www.ujkalvinizmus.com/2014/06/16/a-profetalas-mint-kulonleges-ajandek-jelenkori-celszerutlensege/

www.ujkalvinizmus.com/2014/06/16/tortenelmi-beszamolok-a-kulonleges-karizmak-megszuneserol/

www.ujkalvinizmus.com/2012/07/23/meg-mindig-el-a-nyelveken-szolas/

kicsit túl lépve ezen:

De lehet, hogy te inkább ha nem is tudatosan valamiféle sajátos modernista vagy liberális teológia felé haladsz(de nem is mindenestől, de ebbe sok minden beleférhet), melyben belekeveredik a felszabadítási teológia is. Szerintem ez keresztényként még midig jobb meghatározás mint a deizmus és az agnoszticizmus, anarchizmus(noha talán értem, hogy mire szeretnél célozni).

Ezek inkább világi filozófia, társadalmi vonulatok, mintsem keresztényi. Ja, és itt ne a dogmatikusságra gondoljál, mert akármilyen szépen is cseng ettől még nem krisztusi, netán ettől még nem jó teológiai vonulat, ha a dogmák ki vannak hegyezve.

Ez egy út keresés, mely a hátteredet és vallási kiábrándultságaidat,sérüléseidet tekintve, melyek tényleg valós problémák, így egyáltalán nem elítélendő.

Lehet, hogy berzenkedsz ezektől a skatulyáktól, de te magad is megpróbálod a nézeteidet valahová pozicionálni és hidd el, egyikünk sem találja fel a spanyol viaszt :)
Sefatias Voltaire istenérvei 2015.01.13 20:26:39
Voltaire könyvét olvasva nagyon sok értékes gondolattal találkozik az ember. Én ajánlom mindenkinek, hogy olvasson tőle valamit. Könyveinek több fejezeténél is elgondolkodtam azon, hogy beszkennelem, és kirakom. Eredetileg egy másikat akartam, da a napokban felmerült Voltaire ateizmusa, ami miatt…..
Ebben a posztban nem a kanonizációval foglalkozok, de az itt tárgyalt anyag nagyban hozzátartozik a témához. A keresztények a kezdetektől fogva fontosnak tartották azoknak az iratoknak az olvasását, tanulmányozását, amit a zsidók használtak. Nyugodtan, mondhatjuk, hogy a két…..
Nazo 2015.01.10 09:08:51
@sefatias: Egyiket sem lehet bizonyítani, mint ahogy Isten létét sem...de. Igazolható, és történelmileg szükség szerű volt. Jelenleg pedig megkerülhetetlen a bibllia kánonja, legalábbis hitbéli szempontból. Én a kanonizálást Isten útjaként l tudom fogadni. Nálam az emberi és történelmi ok nem zárja ki Isten útját.
Nazo 2015.01.10 09:41:47
@sefatias: "ha nem bizonyítható, akkor szolgálhat-e alapként a kereszténységből való kizárásra az, hogy valaki szűkebb, illetve bővebb kánont fogad el..." Nem, mert az üdvözítő alap Jézus Krisztust.
Nazo 2015.01.10 13:46:35
@Arpicus:
"Aztán pedig szurkol neki.Nem értem.Hogy kerülhet valaki ilyen önellentmondásba?"

Árpád, nem értettél meg,

Sefatias:
"De hiszem, hogy nem baj, ha az ember körülnéz a biblia házatáján. Segít megtalálni a helyét az életemben"

erre én: szurkolok neked Sefa:)

Árpád,
Tudok én kánaáni nyelven is fogalmazni, Isten áldja és segítse Sefát az útkeresésében. A jó kívánság miért ellentmondásos, dolog, ha valakivel vitám van?
Sefatias Az Újszövetség 2014.12.24 19:24:03
Hónapok óta érlelődik bennem az a gondolat amit most le fogok írni. Az elmúlt hónapokban már súroltam a témát, de az valóban csak súrolás volt, hiszen a témából senki nem következtetett a végső célra, amit most megpróbálok leírni. Az UTÓPIA sorozatomban már leírtam egy…..
Sefatias A keresztény anarchizmus 2014.12.03 12:07:08
A keresztény anarchizmusnak igen csekély irodalma van magyar nyelven. Száz évvel ezelőtt sokan vallották ezt a nézetet, és jelentek meg írások erről, de azokat már lehetetlen beszerezni. Ezért is van nehéz dolgom, mert kénytelen vagyok sok apró mozaikból összerakni ennek a nézetnek a leírását, és…..
Nazo 2014.12.03 21:44:04
@sefatias: "De meg lehet találni azt a közeget, ahol a vezetés nagyobb kontroll alatt van, mint más esetben."

Ezzel egyet értek, ugyanakkor a nép kontrollja és akarata sem garancia, mert sokszor a hülyeség (vagy egyenesen a rossz) irányába tolnák el a dolgokat.
Ettől függetlenül ez igaz, mert ha kontroll erőtlen vagy nincs, akkor nagyon elszalad a paci.

A Testvérgyülekezetekről, ahová tartozok, nekem pont az jött le, hogy az elv szerintem jó (felépítettséget tekintve), de a probléma sokszor lényegileg ugyanaz mint a nagyoknál, csak más a csomagolás. Miért? Mert az ember itt is csak ember és esendő.
Nazo 2014.12.03 21:53:29
@sefatias: egyébként amit az első kommentedben is írtál, azzal lényegileg egyetértek:

"Sokan csodálkoznak azon, hogy keresztényként miért nem a teokrácia mellett szállok síkra, ami az Isten általi uralmat jelenti. A válaszom ugyanaz, mint az anarchia esetében. A teokrácia ebben a világban is csupán egy idea, ami a jelenlegi körülmények között megvalósíthatatlan. A teokráciánál nincs jobb! De a teokráciát CSAK Isten valósíthatja meg. Attól teokrácia."

Olyan, hogy teokrácia, majd Isten országában lesz,Isten közvetlen írányításában. Addig ezzel a vélt formával az ember csak vissza él Isten nevében.
Nazo 2014.12.03 22:01:45
@sefatias: "Meggyőződésem, hogy a közeg minősége a benne lévő tagok jellemétől függ." Nagyon egyetértek!
Az előző poszt kapcsán többször felmerült a posztban és a hozzászólásokban is, hogy az istenhívő emberek kételyei, kérdései függnek az átélt tapasztalatoktól. Sokakban fel sem merülnek azok a kérdések, amelyek másoknak a lelkét mardossák.Éppen ezért a két csoport között…..
Nazo 2014.12.01 21:32:47
@Csaba Tarró: Pontosan.
Amikor büntet, ítél földi értelemben egy népet,akkor nem a megengedő akarata érvényesül?
Mert azt ne felejtsük el, hogy nem semleges eszközt használt, hanem egy gonosz katonákat, akik öltek,kifosztottak, előztek, árvákká tettek sokakat.

Mert azt se felejtsük el, hogy kollektív ítélet volta fogság(is) , mindenki szenvedett, a csecsemő is, ha meg nem ölték.

A következtetés még félelmetesebb: Isten eltűri a gonoszt, majd felhasználja(nem csak engedi) a saját tervébe(pl:büntetéshez).
Nazo 2014.12.01 22:57:54
@Csaba Tarró: Nem Isten jogtalansága a téma(mert én keresztényként eleve máshogy közelítek), hanem arra reagálok, hogy azt mondtad, hogy Istennek nincs megengedő akarata a gonoszt illetően. Ezek a példák éppen az ellenkezőjét látszanak bizonyítani, mert itt Isten a gonoszt nem elszenvedi, hanem fel is használja a saját akarata véghezvitelére, ha úgy tetszik engedi(és ez még enyhe kifejezés is).

Arról lehet gondolkodni humanisztikusan, hogy ez mennyire igazságos(pl. kollektív ítélet), de én nem erről elmélkedtem.
Nazo 2014.12.01 23:58:00
@Csaba Tarró: A 16 éves leánnyal kapcsolatban....

Ha világosan és őszintén közelítünk ehhez a példához és akár más szörnyűséghez is, akkor világos, hogy Isten tiltja a gonosz(nem ad engedélyt erkölcsileg)de, valamilyen általunk nem ismert okból nem akadályozta meg gyakorlatilag, pedig megtehetné, mert van rá hatalma(ha úgy tetszik mégis engedte, nem az elvet, mint erkölcsi alapot adva, hanem szuverén voltából kifolyólag nem áll az útjába, noha időnként megteszi)Hogy miért így egyszer úgy, nos, ennek a megértéséhez mi kicsik vagyunk. Hiányzik egy faktor, ami által össze rakhatnánk a képet. Jobb beismerni, hogy nem értem, mint mindenféle magyarázattal előállni, amely messze nem válaszol az áldozatok és szenvedők kérdéseire.
Sefatias MIÉRT?????? 2014.11.18 12:12:29
Az utóbbi időben sokat foglalkoztat az ember-Isten viszony.Az előző posztban már boncolgattam, hogy Isten törvényeiben látszanak azok az alapelvek, melyek segítenek felismernünk, hogy Istennél mindig fontos a gyengébbek, kiszolgáltatottak helyzetének biztosítása. Isten mindig…..
Ahogy az előző posztnál írtam, gyakran felmerül bennem a kérdés, hogy a társadalmi problémák megoldása kinek a feladata. Vajon Krisztusé? Aki majd egyszer, az általa jónak látott időben eljön, és megváltoztatja a körülményeket, és minden gonosz megkapja a büntetését, a jók pedig a jutalmukat? Vagy…..
A Bibliát olvasva az ember mindig rábukkan olyan történetekre, amelyek segítenek neki abban, hogy Isten hatalmát, másokkal való viszonyát felismerje. Számomra ma az a kérdés, hogy ezek a történetek valóban megtörténtek-e, illetve ha megtörténtek, akkor úgy történtek-e meg,…..
Nagyon régóta kérdés a keresztények számára, hogy mi legyen a hozzáállásuk a világban uralkodó szőrnyűségekhez, amelyek elsősorban a lakosság jelentős részének elnyomásából erednek. A legtöbb vallás képviselői abban hisznek, hogy a társadalmi igazságtalanságok megváltoztatása nem a mi dolgunk, hanem…..
Sefatias A korszellemről 2014.08.27 10:54:49
Azt hiszem, ha a kereszténység történelmét megfilmesítenék, és hűen be szeretnék mutatni, akkor 18-as karika nélkül lehetetlen lenne forgalomba hozni. Míg egyik oldalon ott van a keresztény ember önfeláldozása, segíteni akarása, egy jobb közösség megvalósítása érdekében…..
Nazo 2014.08.29 02:36:00
@Arpicus: bocsánat, hogy beleszólok, de nekem éppen ez a gondom, hogy vagy a bibliától elrugaszkodott nézőpont vagy a mindenki mást szapuló fundamentalisták között kéne választani, mint John McArthur és Paul Washer, akik a kereszténységet (már ami rajtuk kívül áll) elküldik a pokolba, mintha ők lennének a modernkori próféták....nekem, ez is sok....szerintem az ő vizük is megfőző meleg víz, csak a másik végletből indítva.
Nazo 2014.08.29 10:32:02
@sefatias: " Szóval kérdés, hogy egyáltalán létezett-e erkölcsiség "

Itt azért nagyobb távlatokban kell szemlélni dolgokat. Ha az egyes beszámolók pillanatnyi közerkölcsét nézem, tényleg sok csúnya dolog volt.

Na, de ez nem látom az odvas fától az erdőt esete.

Persze, hogy létezett keresztény erkölcs és dominancia.

Egyáltalán, hogy Európa nem volt rabszolgatartó, és többnejű mint a környező iszlám, ez nem véletlen.

Ettől még igaz, hogy nagy bajok voltak, mert a kereszténység nem egy társadalmi forma, hanem az egyes ember új élete Krisztus által. Az ember meg ember, úgyhogy nincs mit dicsőíteni azt ami sokszor eltorzult. Ezért nem dobom hanyat magam a keresztény Európa hallatán.
Nazo 2014.08.29 11:52:10
@Arpicus: ez egy másik téma, szerintem ne ide kommenteljünk ezzel kapcsolatban. Különben is, te így én úgy...szétrágott csont ez már.