Regisztráció Blogot indítok
Adatok
RDorka

29 bejegyzést írt és 48 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Disney legújabb filmje az élőszereplős Hamupipőke (Cinderella, 2015) sajnos közel sem hozza a Jégvarázs (Frozen, 2013) által felállított mércét. Elsa és Anna személyében rendkívül erős, sokak szerint már-már feminista karaktereket ismerhettünk meg, ezzel szemben Ella,…..
Hétfő (03.09) A Simpson család társalkotója és egyben executive producere Sam Simon hosszú betegség után 59 éves korában elhunyt. Még halála előtt vagyonát jótékonysági szervezeteknek adományozta. A 9 Emmy-díjas producer neve mögött olyan sorozatok állnak, mint a Taxi…..
Március 13-án a Friss Hús 3.0 nyitóeseményén alkalmunk nyílik megtekinteni azokat a magyar rövidfilmeket, amelyek nagy karriert futottak be a különböző fesztiváloknak köszönhetően. Az itt beválogatott filmek voltak azok a filmek, amelyek a legjobban teljesítettek Berlinben,…..
Az inkább színészként ismert Thomas McCarthy negyedik filmjében az idősödő Adam Sandler ­(a lassan 49 éves színész ebben a filmben különösen öregnek látszott) egy megkeseredett cipészt alakít, akinek nem igazán jön össze az élet, míg egy nap varázslatos tárgyra bukkan az…..
Hétfő (03.02) A 73 éves francia rendező, Paul Verhoeven – akinek megegyezik a neve a híres holland rendezőével – perli a Cannes-i filmfesztivált, amiért azok elutasították a Teenagers (2009) című filmjét „homofób indokokból”. Döntés az ügyben majd csak a hónap végén…..
Az influenzából gyógyulgatva újranéztem az elmúlt évtized (szerintem) egyik legjobb tévéfilmsorozatát a Titkok Könyvtára-trilógiát. Ennek egyik oka az volt, hogy megjelent a filmek tévésorozat folytatása A titkok könyvtára (Librarians, 2014–) és mielőtt nekiláttam, gondoltam…..
RDorka 2015.03.02 21:34:18
@Nyílméregbéka: a TV-film trilógiára értettem, hogy az egyik legjobb, a sorozat változata pihenésre jó csak, de arra nekem nagyon.
Idén ötödik alkalommal kerül megrendezésre a Frankofón Filmnapok február 27. és március 8. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A vetítések a budapesti bemutató után kilenc további városban, Miskolcon, Szegeden, Pécsett, Debrecenben, Tatabányán, Szombathelyen, Szolnokon,…..
Ki ne imádná a sorozatokat? Fáradtan meló után sokkal jobban csúszik az étel, ha épp kedvenc sorozatainkat nézzük közben. Általában megbízhatunk bennük, minden héten türelmesen várnak minket a tévében, és amikor a sokadik évad után szomorú búcsút veszünk tőlük, akkor is…..
RDorka 2015.02.06 12:19:13
@protézisesh: Teljesen jól gondolod. Ha ragaszkodunk a sorozat (series) általános definíciójához, akkor valóban a Nigella is annak számít.
RDorka 2015.02.06 13:04:47
@doggfather: Mi számít soknak? :D

Én jelenleg a Titkok könyvtárát, a CSI-t, a Grace klinikát, a Chicago Fire-t, A Chicago PD-t, a Walking Dead-et, a Trónok harcát, a Saving Hope-ot, a Night Shift-et és a Once Upon a Time-ot nézem az általam fent említett 3-on kívül. De ezek csak a jelenleg futók, még nézek párat, amit befejeztek, nem folytattak stb. Illetve van egy csomó amit már befejeztem. A fenti 3 azok, amik mély nyomot hagytak bennem, valamilyen emlékem kötődik hozzájuk.

Neked van kedvenc listád? Miket nézel mostanában?
RDorka 2015.02.07 21:58:28
@doggfather: erről nem tudok nyilatkozni, mert nincs tv-m, de tudtommal az én listámból pl. a Z nationt nem játszotta az említett csatorna
Melyik az a remek vérengzős film, amit 32 nap alatt forgattak le, kb. 246-szor hangzik el benne a „fuck” valamilyen változatban és amiben Willem Dafoe melegebb az afrikai napsütésnél? Természetesen a Troy Duffy által rendezett Testvérbosszú (Boondock Saints, 1999), aki a tíz évvel…..
2015 júniusában fog világszerte a mozikba kerülni az Insidious (2010) harmadik része (nálunk egyelőre még nincs hír a bemutatásról, de nem valószínű, hogy idehaza a nagy vásznon láthatjuk), de ezt James Wan (Démonok között) helyett Leigh Whannell fogja rendezni, aki…..
Ki ne emlékezne Dr. House-t (Hugh Laurie) kiskutyaként követő Chase doktorra (Jesse Spencer). Lányok ezrei csorgatták nyálukat a szőke titánra és csalódottan kapcsolták ki a televíziót, amikor véget ért a sorozat. Azonban a rajongók nagy örömére Jesse Spencer nem tétlenkedett…..
RDorka 2015.01.19 18:01:29
@The Drunken Master (a.k.a. Eltiron): Remélem tetszeni fog :)
Ridley Scott, aki a '80-as évek elején robbant be a köztudatba A nyolcadik utas: a Halál (Alien, 1979), valamint a Szárnyas fejvadász (Blade Runner, 1982) című művekkel, legújabb alkotásában az Ószövetséghez nyúlt ihletésnek. A témaválasztás nem újszerű nála.…..
RDorka 2014.12.10 22:59:48
@Q-in-Law: Itt nem a "barátságtalansága" volt a probléma, sőt az még jó is lett volna...
A második rész (Éhezők viadala: Futótűz) után nagyon reménykedtem, hogy Francis Lawrence (Legenda vagyok, Vizet az elefántnak) ismét nagyot alkot. De tévedtem. Az éhezők viadala: A kiválasztott – 1. rész nem éri el az előző rész alapján elvárt mércét. Kár volt ketté…..
RDorka 2014.11.20 10:48:37
@Oldfan: Tájegységenként eltér a bitorolni jelentése, pl. ahonnan én jövök ott létezik uralni értelemben is. De jelen szövegeben az általános jelentés alapján is jól írtam. Igen Woody Harrelson, amikor megjelenik a képernyőn, szinte már ellopja azt a többi szereplőtől. Erőszakosan magára vonja a figyelmet és csak rá tudsz koncentrálni. Teljesen jó a bitorolni szó is. Szóval marad.
Vajon a kaszkadőr mutatványairól híres David Leitch és Chad Stahelski első rendezése, a John Wick hozza vissza Keanu Reeves-t az akciófilmek világába? A John Wick egy rendkívül egyszerű bosszú narratívára épülő filmet tár a szemünk elé, melyben a feleségét gyászoló…..
Az ezredforduló után különös fellendülést figyelhettünk meg a képregényadaptációk háza táján. Napjainkban is egymást követik az újabbnál újabb folytatások, amelyek többnyire sikeresek. De sajnos vannak olyanok is, amik nem érik el a tömegek által megkívánt mércét, ilyen…..
RDorka 2014.05.10 13:11:07
@zolij: Ez így van. De ez csak a kinti világban indoklás erre. De amikor ott vannak a főhadiszálláson például, ott nem indokolt, hogy fent legyen a sisak szerintem. Amit példának felhoztál, az nekem akkor lett volna jó indoklás a filmen belül, ha pl. látjuk hátulról Dreddet, amikor felveszi a sisakját (ehhez nem kell az arcát mutatni). Minden háttér infó nélkül a néző nem azt feltételezni, hogy a sisakjában alszik vagy zuhanyzik stb. tehát elvárja, hoyg azt levegye valamikor, vagy felvegye. Azt akarom mondani ezzel, hogy mindenkiről több infót tudunk meg, mint a főszereplőről. Mindenkinek meg van indokolva, hogy mit miért tesz, Dreddnek nincs. Annyit tudunk róla, hogy bíró, jól lő, elég nagy a fájdalomtűrő képessége és kész. De hogy miért bíró, miért gépszerű a jelleme, miért csinál mindent úgy ahogy, azt nem tudjuk meg ebből a filmből. Míg például a fenti képen éppen meghaló fickóról tudjuk, hogy van egy felesége, aki szereti és aggódik érte, hogy van egy gyereke és még azt is tudjuk feltételezni, hogy azért teszi azt, amit tesz, mert így próbálja védeni a családját Ma-mától. Kellene még egy rész a filmből, amiben kifejtenék kicsit bővebben a karaterét. Őszintén szólva szerintem ez a történet tv-sorozatban tudná megállni rendesen a helyét.
RDorka 2014.05.10 13:58:46
@Reggie: Akkor tudom mit kérek karácsonyra XD
RDorka 2014.06.15 14:56:53
@DogTheDog: Te sem tudhatsz minden háttér információt minden filmről. Nem olvastam a Dredd képregényt mert nem érdekelt. Az X-men-be beleolvastam, de 40 év képregényanyagát nem lehet pár nap alatt bepótolni. Különben is Magyarországon a képregénykultúra meglehetősen elmaradott, nagyon kevesen olvasnak képregényeket, főleg amerikaiakat. És hogy őszinte legyek, ha van egy kis szabadidőm az egyetem, munka és család mellett, akkor inkább könyvet olvasok vagy filmet nézek. A képregények nézegetését meg nem tartom minőségi olvasásnak, ezért nagyon ritkán teszem azt.
Ahogy Panama is mondta, ez egy filmkritikai blog. Érintőlegesen megyünk csak bele a háttér információkba (adaptácóelmélet, technikai eljárások, szerzőiség kérdései stb.) ha ezek a témák érdekelnek téged, akkor javaslom a Metropolis című filmeteoretikai újság olvasást, melyben ilyen dolgokkal foglalkozó tanulmányok jelennek meg.
És a Dredd-et nem azért húztam le, mert nem olvastam a képregényt, hanem azért, mert egyszerűen nem volt élvezhető számomra. És hogy mi nem tetszett benne, azt - ha figyelmesen olvasol - megtalálod a kritikában.
Illetve ha minden háttérinformációt beleírnánk minden kritkába, akkor többoldalas tanulmányok születnének és egyáltalán nem lehetne miről beszélgetni a kommentekben. Amiket ha végigolvastál volna, ismételten rájöttél volna, hogy nem a képregény nem ismerete miatt húztam le a filmet.
akepzeltvaros vendégcikke: „[…] Micsoda szajha az idő. Mindenkit szétkúr.”John Green – Csillagainkban a hiba 2012-ben jelent meg John Green regénye The Fault in Our Stars (Csillagainkban a hiba) címmel, idén pedig a könyv filmváltozatát köszönthettük. Teljesen…..
A Doug Liman által rendezett A holnap határa (Edge of Tomorrow, 2014) kicsit olyan, mint a Forráskód (Source Code, 2011) csak sokkal viccesebb, és mellőzi a mély lelki tartalmakat.  A történet szerint a Földet megtámadják a földönkívüliek, és véres csaták kezdődnek a…..
RDorka 2014.06.08 19:29:08
@Nyílméregbéka: Internetes kutatásaim alapján az őrnagy ranghoz (ha nincs semmilyen különleges esemény) 10 év szolgálat szükséges. Legkorábban 17 évesen már csatlakozhatsz a sereghez Amerikában. Cage valószínűleg ennyi idősen már csatlakozott, mivel említi a filmben, hogy az egyetemet a sereg támogatásával végezte el. Ilyen esetekben valószínűleg magasabb rangról indul, mint ha csak simán beáll katonának. (Ez csak feltételezés.) Szóval tartom magam ahhoz, hogy 25 max. 35 éves a karakter kora. (Mert ha ő 40+ akkor a magasabb rangú Paxton az hány éves, 60?) Kíváncsi lennék, hogy a japán könyvben vajon hány éves lehet Cage karaktere.

A mellékszereplők karakterszerepeket játszottak, ebből kifolyólag nem szükséges, hogy többdimenziósak legyenek. És nem feltétlenül szükséges egy szerepnek szövegesnek lennie, ahhoz, hogy az jó legyen. Nekem tetszettek.

A film továbbra is jó nyári mozi.
RDorka 2014.06.08 22:51:04
@Nyílméregbéka: @ZF2: Okés köszönöm, így már teljesen érthető (valamiért abban a hitben voltam, hogy a főtörzsőrmester az magasabb).
Tim Burton A halott menyasszonya (Corpse Bride, 2005) után már tudni lehetett, hogy ez a technika – hiába a CGI térhódítása – a millennium után sem fog kihalni. Ezt sorra bizonyították az olyan alkotások, mint az Elvitte a víz (Flushed Away, 2006) vagy a Coraline és a titkos ajtó…..
Amikor már azt hittük, hogy az X-Men széria semmi újat nem tud mutatni, Bryan Singer elkalauzolt minket a jövőbe, és semmissé tette mindazt, amit eddig tudni véltünk. Vagy mégsem? Az X-Men: Az eljövendő múlt napjaiban (2014) borús jövő tárul elénk, ahol a mutánsok a kihalás…..
RDorka 2014.05.27 09:57:23
@Deepblue Noir: Ó ez nálam totális személyes dolog. Mert szerintem csak így a vakvilágba nem nagyon lehet pontozni, annak lenne értelme, ha táblázatban le lenne bontva, hogy mire kap pontot egy film, de hát az irtó nehéz. Szóval nálam úgy van, hogy amelyik film eléri a 8 pontot azt érdemesnek tartom arra, hogy megvegyem DVD-n,többször megnézegessem stb. Ez a film nagyon jó volt, de annyira nem tetszett hogy később plusz pénzt adjak érte. Emiatt a nyolcat soknak ítéltem meg viszont a simán hetet meg kevésnek találtam, így lett hét és fél. De mondom, ez szerintem csak nálam van így :D
RDorka 2014.05.28 18:06:50
@doggfather: Igazából arra a paradoxonra gondoltam, hogy végül is a törpeségével Trask maga is egy mutáns és bár valóban el akarja pusztítani őket, de egyrészről csodálja is őket és a személyiségében ez az egész folyamatos konfliktusban van. Legalábbis nekem ezt mondta a színészi játék. Illetve nem szabad azt sem elfelejteni, hogy amikor Mystique Traské változik, azt is Dinklage játsza (nyilván XD) és engem az a jelenet is nagyon megfogott.
RDorka 2014.05.28 20:35:13
@doggfather: Nem feltétlenül kell valamit életben hagyni, hogy csodáld. Amikor megszerzi Raven vérét és ott vizsgálja, akkor ki is mondja, hogy mekkora nagyszerű teremtmény. Attól még hogy felboncolná meg kísérletezne rajta, attól még csodálja, hiszen általa tudná fejleszteni a robotjait. Ez is a csodálat egy fajtája.

A nekem nem belemagyarázás, én ezt érzem. De akkor jó egy film ha mindenkinek mást mond.
A minap úgy éreztem, hogy csatlakoznom kell nekem is a tömeghisztériához, és ki kell próbálnom a 4DX-t. Fontolgattam már ezt jó ideje, de azt a tanácsot kaptam, hogy olyan filmre menjek majd el, aminek nem különösebben érdekel a története. A csodálatos Pókember 2.-vel ez a nap is…..
Egy nyilatkozatában Andrzej Wajda élete legnehezebb filmjének nevezte Walesa – A remény embere című filmjét, mely nem először nyúl nemzeti/történelmi témához (Csatorna, Hamu és gyémánt, Katyn). Az alkotás magyar bemutatója március 20-án lesz. Ez az életrajzi dráma Lech…..
Pompeii legendás történetét először 1900-ban (amikor a film művészete még csak ötéves volt) Walter R. Booth filmesítette meg. Azóta rengeteg feldolgozás született. A közönség bevonzásához eleinte elég volt a pusztítás, a katasztrófa bemutatása, csak később társult…..
Aristomenis Tsirbas kanadai rendező első egészestés animációja, a 2007-es Terra – 2009 óta Harc a Terra bolygóért címen forgalmazzák – nálunk csak a televízióban és DVD-n volt látható. Holott Romániában például 3D-ben is játszották a mozik. A film lényegében inváziós…..
Benh Zeitlin első, egész estés alkotása a Messzi dél vadjai, mely egy 6 éves kislány életébe kalauzol el minket. Hushpuppynak nem csak apja egyre romló egészségével kell szembenéznie, hanem a lápvidékét fenyegető áradással is. Alakításáért Quvenzhané Wallist…..
Carl Rinsch első egész estés filmje, a 47 Ronin története egy valós Japán legendán alapul. A 18. század kezdetén 47 szamuráj vezető nélkül marad – tehát Roninná vált –, miután az uruk rituális öngyilkosságot kénytelen elkövetni egy palotai hivatalnok megsebzése…..
RDorka 2014.01.15 19:34:39
@mojoking77: Na végre valaki a filmmel foglalkozik :)
Számomra Japánnal vele jár a misztikum, a varázslatos lények stb. Ha ez egy sima történelmi dráma lett volna meg sem nézem. De már a trailer is elmondta, hogy nem így van. Szóval én kifejezettem örültem, hogy ez a film végre más lett, mint az előző 5 feldolgozás.
Igen valóban nem Keanu Reeves a tényleges főszereplő, (emiatt írtam, hogy a trailer félrevezető) de szerintem ez nem feltétlenül rossz.
Viszont el kell mondanom neked, hogy a rottentomatoes már csak profiljából adódóan sem tükrözi a közízlést, hanem az általános vélemények egyik felét képviseli a saját profilján belül. Hiszen rengeteg pozitív kritika is született a fent nevezett filmről. Tehát több vélemény létezhet, sőt személyes ismeretségi körömben eddig még csak pozitív dolgokat hallottam róla.
Köszönöm, hogy megosztottad velünk a véleményed.
RDorka 2014.01.16 13:48:55
@Apokrif78: Semmi gond! Köszönjük, a kommented! :)
Sajnos nekem a látvány és a néhány fájdalmas nézés a gyengém :D Még mindig tetszik a film, sőt jövőhéten megint megnézem a moziban :D

A záróakkord meg számomra pont hogy azért jó, mert Hollywood végre valamit nem változtatott meg pozitívra.

El kell hogy mondjam, hogy a katana hasonlatod nagyon szép és találó! Tetszik :D
RDorka 2014.01.16 15:30:37
@Apokrif78: Dehogynem lényeges! Csak nem ennél a filmnél. Nem vártam többet tőle, a trailer elmondta hogy inkább a látványra fókuszál. Bár a fókuszpontokat eltolva, de a történetvezetés egyszerűségét is közölte. Meg hát első egész estés filmje a rendezőnek, azok csak ritkán szoktak nagyon mélyre menni. Szerintem nem is volt célja a mélységi filozofálgatás, szórakoztatni akart. Engem szórakoztatott.

Igen, bocsi, egy nehéz vizsga után voltam és az értelmezésem még nem állt helyre ezek szerint :D lényeg hogy egyetértünk abban, hogy a vége jó :D