Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Németh Marcell

34 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Titokban popzenész lenne, de máshogy ütött a keze, ezért beszippantotta a kortárs zene. Mindene a székely muzsika, holott sosem élt Erdélyben. Eötvös Péter, napjaink egyik legfoglalkoztatottabb komponistája boldogan él itthon immár tíz éve, és továbbra is a világ leghíresebb…..
Brandt Brauer Frick Ensemble @ A38 Hajó, 2013.10.13. Az akusztikus techno alapzenekara, a berlini Brandt Brauer Frick Ensemble a Café Budapest kortárs művészeti fesztivál jóvoltából játszott vasárnap este az A38 hajón. Csalódást nem okoztak, de nem hozzájuk fogjuk kötni az évtized…..
„A ritmusérzékemet teljes egészében a könnyűzenének köszönhetem” – vallja a turkui munkáscsaládból származó, alkatilag a tekintélyt parancsoló északi operaénekesek fenotípusába tartozó basszista, aki színpadi karrierjét fiúszopránként kezdte, majd három oktávnyi…..
Húsz éve leköltözött vidékre, de továbbra is hordja a bőrdzsekijét a Beatrice idén 67 éves énekese, aki szerint a magyar rockzenészek megérdemlik a sorsukat, és nem sajnálja, hogy nem az ő együttese lett az új Ramones. Milyen veszélyt látott a Beatrice közönségében az…..
„Pofátlanul kényelmes helyzet, hogy minden készen jött, mindig csak felkéréseket kaptam” – emlékszik vissza Presser Gábor, ellenben zenekarvezetői munkásságával a legkevésbé sem elégedett, a Popfesztivál rockellenességével kapcsolatos vélekedést pedig hibás értelmezésnek…..
Meghökkentő sztárfelhozatallal érkezik Budapestre február 16-án a magyar származású zenész és producer, Leslie Mandoki, akit választott hazájában már nem csupán a Dschinghis Khan című 1979-es diszkósláger túlmozgásos énekeseként, hanem többek között Angela Merkel…..
„Urbánus művészet, új kortárs műfaj született, aminek Magyarországon vannak a gyökerei” – emlékezik vissza az eredetileg építészmérnök végzettségű népzenekutató, Sebő Ferenc, aki a hazai táncházmozgalom legnagyobb sikerének azt tartja, hogy a népzene manapság már nem…..
„Arcomat előled pirulva takarom, jövő hét kedden is magamat másnak adom!” Három év kihagyás után újból koncertezik a kilencvenes évekbeli budapesti underground alapzenekara, a Csókolom. Továbbra is lesz cekker és nagykabát a koncerteken? Hogyan került Ujj Zsuzsi alkotása a…..
Pár napja telt házas koncertet adott a hazánkban már számos alkalommal járt kubai supergroup, a hírek szerint jelenleg új lemezén is dolgozó Orquesta Buena Vista Social Club. A zenekar örökifjú énekesnője, Omara Portuondo nagyon otthonosan érezte magát Budapesten, és nyolcvankét…..
„Talán fel sem fogjuk, mennyi mindent” – felelte a Cage-életmű egyik legavatottabb hazai népszerűsítője, az Amadinda ütőegyüttes vezetője arra a kérdésre, hogy mit köszönhet az egyetemes kultúra az idén századik születésnapját ünneplő amerikai avantgárd zeneszerzőnek.…..
„Az igazán értékes dolgok a rétegek találkozásánál történnek” – vallja a kortárs műfajok határait közel négy évtizede feszegető, világhírű San Franciscó-i vonósnégyes alapító tagja. Manapság már több mint negyven zeneszerző látja el őket művekkel, a…..
Nevéhez fűződik a mobil versenyorgona terve, de számtalan műve között ott van Lewis Carroll híres meseregényének és az Egy kiállítás képeinek orgonaátirata is. A Dupré, Duruflé és Messiaen nevével fémjelzett múlt századi francia orgonaiskola egyik utolsó képviselőjével,…..
Baljósló nagyzenekari ütemekkel nyitott, a Régi csibészekkel zárt az ország leghosszabb ideje létező rockegyüttese tegnapi telt házas koncertjén az Arénában. Kiderült, hogy a közönségnek továbbra is Presser kell az élvezethez, Kóbor János pedig egyre inkább…..
Hirtelen felindulásból csatlakozott az Omegához, egy évtizeddel később már ő jegyezte az együttes legsikeresebb lemezének számító Időrabló címadó dalát, mégis úgy érzi a mai napig, hogy különbözik a többiektől. A leghosszabb ideje működő magyar rockzenekar gitárosa…..
A vallásos gondolkodás nem a klubtagságin múlik, a zenekaroknak pedig elegük lett a tekintélyelvű dirigensekből – véli a világhírű angol karmester és zenetudós, Christopher Hogwood, a korhű hangszereken játszó Academy of Ancient Music társulat alapítója. Milyen hangulat…..
Az állami koncertszervező hallani sem akart róla, Schmitt Pál viszont támogatásáról biztosította a haldokló szocializmus korszakának emblematikussá vált budapesti gigakoncertjét. Az angol együttes teljesíthetetlen igényekkel állt elő, de cserébe megkapták a hazai filmes szakma…..
A belvárosban járva mostanában több helyen is belefuthatott az ember egy járdára fújt 4'33" feliratba. Az azóta talán le is kopott utcarajzok eredetéről nem sokat tudni, ugyanakkor a huszadik század egyik legérdekesebb gondolkodású zeneszerzője valószínűleg örömmel nyugtázta…..
Az omegás Kóbor János vagy Hobó a magyar Mick Jagger a lányok szerint? Mit tud kezdeni egy asztalos a Stones nyelvöltős logójával? Megírja-e Hobo a Rolling Stones könyvének folytatását? Megannyi izgalmas kérdés, amit az ötven éves Rolling Stones-jubileum kapcsán tettünk fel az…..
1962. július 12-én, napra pontosan fél évszázaddal ezelőtt, történetesen szintén egy csütörtök este különc társaság gyülekezett a londoni Marquee klub előtt, hogy megnézze egy bizonyos Rollin’ Stones zenekar bemutatkozó koncertjét. A világ most egy napra ismét Stones-lázban…..
Felkészítettek rá, hogy nehogy késsek egy percet is, mert hangulatember, és bármikor faképnél hagyhat. Az interjú elején elmondja, hogy tavaly óta nehezebben használja jobb oldalát, ezért nézzem el ezt neki a színpadon, később sajnálatát fejezi ki, hogy nem sikerült tökéletes…..
Létezik egy zenekar, ami mégsincs? És melyik az a magyar filmzene, amihez soha nem forgattak filmet? Miért jött haza, ha nem is lakik itthon? Érez-e felelősséget a zenekara megannyi tagcseréjéért? Június 15-én pénteken a 2. VilágVeleje Nyár fesztiválon lép fel a 80-as évek…..
A jelenleg is zajló Budapesti Wagner-napok idén ismét műsorra tűzte a német szerző gigantikus operaciklusát, A Nibelung gyűrűjét. A cikk megjelenése előtti napon, kedd este már bemutatták A Rajna kincse előadását a Művészetek Palotájában, ma este pedig A walkür hallható,…..
Sexepil @ A38 Hajó, 2012.06.07. Eleinte szorongó, majd felszabadult Hegyi Zoli, a legkorábbi repertoár mellett az Egyesült álmok nagylemez anyaga és ETA-feldolgozások a teltházas A38 színpadán. Könnyen meglehet, hogy az év legjobb koncertjét adta tegnap az egyszeri alkalomból…..
The Beach Boys - That’s Why God Made The Radio (Capitol/EMI) Amióta Alex Steinweiss, a Columbia Records ifjú művészeti vezetőjének agyából kipattant az illusztrált lemezborító ötlete 1938-ban – azelőtt ugyanis a kiflis zacskó volt a standard –, nincs ember, akiben nem alakul ki…..
Valószínűleg nem a címben feltett dilemma miatt tartják sokan riasztónak az operarajongók körében is komolyabb vízválasztónak számító szerző műveit. A vasárnap rögtön egy vérbő Tannhäuser-premierrel elstartoló Budapesti Wagner-napok apropóján ültünk le beszélgetni…..