Regisztráció Blogot indítok
Adatok
greyjoy

303 bejegyzést írt és 24 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
George R. R. Martin: A Greywater-állomás személyzete Ha egy pillanatra elfordítjuk tekintetünket a Trónok harcától (ha ez egyáltalán lehetséges), és vetünk egy pillantást George R. R. Martin Éjvadászok c. könyvére, amely science fiction novellákat és kisregényeket tartalmaz, ugyancsak jól…..
A fantasy-trilógiák – lassan már műfaji jelölővé válik ez a szókapcsolat – esetében általában a második kötet a vízválasztó. Ekkor dől el, hogy valóban van-e annyi érdekesség a szövegben (tehetség az íróban), ami miatt érdemes folytatni a sorozat olvasását, vagy – épp ellenkezőleg – itt a búcsú…..
Octavia E. Butler: Hajnal Octavia E. Butler Hajnal c. regényének főhőse (Lilith) így summázza a helyzetet: „A megmentőink, a fogvatartóink földönkívüliek. Az űrhajójuk fedélzetére hoztak. Eleget láttam, tapasztaltam belőle, a súlytalanságot is beleértve, hogy ne legyen okom kételkedni. Az űrben…..
Deisler Szilvia Puzzle-hatás c. könyve a fejezetek és modulok cserélhetőségének köszönhetően a szakszöveg szerkezetében is leképezi a puzzle-effektust. A szerző a regény médiatechnológiai váltásából kiindulva elemzi a szóban forgó folyamat számos releváns teljesítményét (pl. David Mitchell:…..
A képzelet tudománya olyan könyv, amelyet minden bölcsésznek el kellene olvasnia. Ebben a szerző azt a kérdést járja körül, hogyan lenne alkalmazható a popkultúra az iskolai oktatásban. Talán mondanunk sem kell, hogy a kultúra átrendeződésének és az oktatás válságának korában milyen jelentősége van…..
Neil Gaiman – Michael Reaves – Mallory Reaves Az örökkévalóság kereke c. regényének problémahorizontja Carlo Rovelli Az idő rendje c. könyvének kontextusában A multiverzum-elméletre épülő irodalmi alkotások és filmek alapján feltehető a kérdés, van-e olyan időpillanat, amikor a különálló világok…..
Lőrinczy Judit Elveszett Gondvána c. regényének olvasása közben egy különös szöveghelyre bukkanhatunk. A 10., Utazók c. fejezet mottója így szól: „Réges-régen érkezett egy ember, letette zsákját, ahol a legjobb helyet találta a vadonban. Sok utazó követte őt aztán, akik nem mentek se vissza, se…..
Jeff VanderMeer: Fantomfény  Jeff VanderMeer Fantomfény (Acceptance) című regénye az X Térség kialakulásának és kutatásának polifón megközelítéseit hozza játékba számos elbeszélői szólam artikulálásával. Ennek a sokszólamúságnak (az igazgató második személyben elmondott története, a világítótorony…..
A Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék és az MA Populáris Kultúra Kutatócsoport meghív minden kedves érdeklődőt   Baka L. Patrik Kristályszilánkok   című könyvének bemutatójára       Helyszín: Selye János Egyetem, Tanárképző Kar, 301-es terem Időpont: 2019. február 25. (hétfő), 14:15   A…..
Philip K. Dick: Csordulj, könnyem, mondta a rendőr Kosztolányi Dezső sorai tökéletesen közvetítik azt a generációs élményt, mely a XX. század eleji bürokratizálódástól kezdve napjainkban is mindenki számára átélhető: „Beírtak engem mindenféle Könyvbe / és minden módon számon tartanak.  /…..
Dennis Lehane: Az éjszaka törvénye Az éjszaka törvénye című regény betekintést nyújt a múlt század Amerikájában dúló szervezett bűnözés sötét világába. Bizonyosan érdekes olvasmányélményt nyújt mindazoknak, akik szeretik a markáns egysorosokat, a véres leszámolásokat és élvezettel figyelik az…..
Jason Matthews: Az árulás palotája Jason Matthews regénye ott veszi fel a fonalat, ahol a Vörös veréb befejeződött. Dominyika Jegorova, a női bájait is felhasználó kém végérvényesen eldönti, hogy a CIA-nak fog kémkedni az orosz titkosszolgálat berkein belül, és egyre ügyesebben veti ki hálóját…..
Jeff VanderMeer: Kontroll Jeff VanderMeer Kontroll (Authoritiy) című regénye az X Térség kutatásának kültéri folytatása (amennyiben a biológus naplójával operáló Expedíciót beltériként határozzuk meg). Tehát a furcsa zóna után most a Déli Végek határon kívüli világában kóválygunk, egyfelől.…..
Jeff VanderMeer: Expedíció Az MA Populáris Kultúra Kutatócsoport tagjai közül többen is írtak Jeff VanderMeer Expedíció (Annihilation) című regényéről. Az elemzések arról tanúskodnak, hogy a mű számos elbizonytalanító effektussal operálva fokozottan próbára teszi a koherens értelemképzés…..
A műfaji besorolás kérdése populáris művek esetében nem is olyan egyszerű kérdés, mint gondolnánk. Olyannyira nem az, hogy még a „műfaj” kifejezés használata sem teljesen tisztázott ebben az összefüggésben; sokan például a „zsáner” szót preferálják a „műfajjal” szemben, amikor a populáris kultúra…..
avagy Ahogy a távoli visszhangok egyberingnak valami titkos és mély egység tengerén Tom Sweterlitsch: Letűnt világok Richard Kelly Donnie Darko c. filmjében feltűnik egy kulcsszereplőnek bizonyuló idős hölgy, Roberta Sparrow, azaz a Halálnagyi, aki írt egy bámulatos könyvet Az időutazás…..
Zachary Mason: Void Star A cyberpunkkal megjelenő irodalmi nyelv kreativitásbeli robbanása után a techno-thrillerek új korszaka vette kezdetét. William Gibson Neuromancere után a Pattern recognition (m: Trendvadász) is hozzájárult ehhez a folyamathoz. Zachary Mason Void Star c. regénye mindkét…..
A médiumok működéséből, megbízhatatlanságából és sokszor a megértés hiányából adódóan nem marad más választásunk, mint darabjaira szedni az alkotásokat. Az összefüggések és komplex rendszerek vizsgálatában pedig nincs más megoldás, mint elfogadnunk, hogy bizonyos játékokat egyszerűen képtelenség…..
Ed McDonald Éjszárnya újabb bizonyítékul szolgál arra, hogy a grimdark fantasy egyik fő sajátossága a poétikai konzervativizmus és a politikai liberalizmus közötti feszültség fenntartásában ragadható meg. Míg ugyanis McDonald regénye poétikai szempontból semmi olyat nem mutat, amivel máshol ne…..
Paolo Bacigalupi: A vízvadász Korunk legégetőbb problémái többféle értelemben is összefüggenek a tudománnyal. Ennek a komplexumnak sokfajta – megbízható és megbízhatatlan – közvetítő közege van, elég csak a tudományos újságírás mellett a különféle médiaspekulációk jelenségére utalni. Izgalmas…..
2018. december 8-án rendezte a Próza Nostra a második Világok Találkozása rendezvényt a Bem Moziban. A videón látható kerekasztal-beszélgetés résztvevői: Fekete I. Alfonz (író, kritikus, Próza Nostra), Horváth Vivien (kritikus, szerkesztő), Keserű József (docens, Selye János Egyetem, MA PKK) és…..
Philip K. Dick: Az ember a Fellegvárban   Mi történik, ha egy regény új kiadásban, új szerkesztésben, új borítóval jelenik meg? Ez a materiális szempont változtat valamin? Az Agave kiadó 2003-ban adta ki Philip K. Dick Az ember a Fellegvárban c. kultikus regényét. Nemrég a szöveg ismét megjelent,…..