Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Sesamelmo (Q)

0 bejegyzést írt és 425 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Megérkezni egy új országba, pláne, ha az egy olyan, Európától és a nyugati kultúrától távoli hely, mint Bálint és párja esetében Vietnam, nem kis kihívás és élmény. Még csak pár hete vannak az országban, így ez a poszt is amolyan első bemutatkozás (ezt azért vegyétek…..
Az ausztriai életről, a lehetőségekről rengeteg (sokszor téves) információ kering, kezdve a keresetektől egészen az árakig, a lakbérig és még sorolhatnánk. Kriszti és Fanni (akik korábban az ausztriai szülésről és az iskoláról, az anyanyelv megőrzéséről írtak) most ezek közül emelt ki néhányat...
„Amennyire nem akartam ezt az egészet, hogy 1000 km-re a családtól, a házunktól, a megszokott környezetünktől éljek, annál jobban megszerettem” - fogalmaz Anikó, aki egy hete írta meg több, mint három éves németországi történetük elejét. Most következzen az akkor beígért folytatás, lássuk, mi…..
Sok magyar próbál külföldön idősgondozásból megélni és boldogulni, Margit mai rövid írása ugyanakkor azt bizonyítja, mennyire észnél kell lenni, amikor az ember belevág. Különben elég csúnya dolgok történhetnek. (A posztban értelemszerűen nem szerepel cégnév, hiszen elsősorban a jelenség a fontos.)..
Sesamelmo (Q) 2018.05.01 09:26:01
@szakasz2: bar nem ismerem a svajci rendszert, en is ugy gondolom, hogy ez nem feltetlen altalanos jelenseg. A posztolonkifakadt, leirt nehany informaciot de nem tudtunk meg sokat.
Sesamelmo (Q) 2018.05.01 11:09:19
@Csodabogár: Ez most olyan, hogy Margit dührohamot kapott és mi meg olvassuk, de minek.

Hangosan nevetgelek ezen az irodaban :D
Pedig tenyleg olyan
A francia (és félig spanyol) Adrien egy nemzetközi program keretében dolgozott Magyarországon, azon belül is Budapesten. Kíváncsi voltam rá, nem csak arra, hogyan élte meg a magyarországi időszakot, hanem arra is, milyen egy vegyes kultúrájú családban felnőni, arról nem beszélve,…..
Ha még soha nem hallottál Shymkentről, ne szégyelld, én is így voltam ezzel egészen addig, amíg TeePolgarnak hála meg nem ismerkedtem vele. Legalábbis a mai poszt erejéig. Ígéretemhez híven folytatódnak ugyanis szerzőnk kalandjai (az első részt itt olvashatod el), immáron ebben a…..
Sesamelmo (Q) 2018.03.23 10:18:39
A szakállas viccel élve rögtön vissza is lehetne kérdezni: Miért, jó? Nos, a mai poszt alapján vannak bőven előnyei az ottani életnek. Ráadásul a mai válogatás annyiból is kilóg a Tíz dolog-sorozat többi része közül, hogy nem egy ember, hanem az ottani egyik magyar közösség…..
Sesamelmo (Q) 2018.03.20 12:39:05
@Tivadar Polgar: van. A katariak szocialis ellatasa teljesen mas mint a mienk, de ez ertheto es szerintem jogos is. Torveny szerint mindenkinek a munkaadoja biztositja a tb szintu ellatast s azon felul kapunk maganbiztositast. Hol jobbat hol rosszabbat. Ez munkaadotol, a poziciodtol stb fugg. Nekem is volt mar jobb es rosszabb is.
Zenesz, pilota/utaskisero, sporttal kapcsolatos munkak, mernok a tobbseg, de van orvos, penzugyes, hr, diplomata. Ennyi jut hirtelen eszembe.
Sesamelmo (Q) 2018.03.20 16:06:15
@Csodabogár: ha indul egy olyan sorozat, Megirom :)
Sesamelmo (Q) 2018.03.20 16:12:24
@TheTone: sajnalom, hogy te ennyire szenvedsz itt.
Van sarki bolt ertelmes elelmiszerrel, szoktam ott vasarolni. Es van olyan is, hogy munka utan buli/ iszogatas, nem amcsikkal.a fizetesed annyi amennyit kialkudsz a szabadnapokkal es exit permittel egyutt...
Lehetett volna persze tíz (ha már Tíz dolog a sorozat címe), vagy akár húsz, ám Gábor most éppen kilenc olyan dolgot szedett össze, ami neki bejön Németországban. (Mivel a sorozat címe, kedves troll barátaink, a Tíz dolog, ami miatt jó X helyen élni, ezért ez a poszt a…..
Sesamelmo (Q) 2018.03.19 08:09:20
@Dikusz: es az m5 is jo szerintem.
Határátkelő Hallgatózás 2018.03.07 06:30:00
„…és akkor Józsi azt mondta…”, „képzeld, felhívott telefonon, el sem hittem, hogy ő az…”, „azt mesélte, hogy az osztrákoknál elő nem fordulhatna, hogy…”. Magyarországon az utcán, a buszon, a metrón, az étteremben óhatatlanul elkapunk egy-egy beszélgetésfoszlányt,…..
Határátkelő Meghollandulok 2018.03.06 06:30:00
„Felégettem magam mögött minden hidat és örülök, hogy a hidak felégtek.” Faludy Györgynek ezzel az idézetével küldte el történetét Péter, akinek pár hete már egyik vasárnap ajánlottam egy vlogját, most pedig kérésemre megírta történetét is. Lesz benne sok érdekes…..
Sesamelmo (Q) 2018.03.06 14:02:01
@P.Elliot: a dubai tortenethez... Katarban elek es innen nezve ez nem szokatlan. Megesik , hogy az orrod ala tolnak egy papirt, hogy matol kevesebb a fizetesed. Nem annyira varatlan, mint otthon. Ettol persze ugyanolyan rossz!!!
Nem ketlem, hogy sokat dolgozik, de azt is tudni kell hogy itt 48 ora a heti munkaora a torveny szerint, ami tulorakkal 60 lehet es 6 napos a munkahet a legtobb helyen. (6x10 ora) Allami szektorban mindez sokkal kevesebb, van ahol 6 ora x 5 nap.
Az elmúlt egy-két nap egyik legnagyobb vihart kavaró eseménye minden bizonnyal Elizabeth Swaney (vagy ha úgy jobban tetszik: Swaney Elizabeth) olimpiai produkciója volt. Magyar színekben. Aminek kapcsán felmerült bennem pár kérdés, ezeket osztanám meg ma veletek, utána pedig remélem, jól…..
Határátkelő A Géplakatos 2018.01.20 06:30:00
Vannak posztok, melyek elé nem nagyon lehet mit írni. Ilyen Ütvefúró mai írása is. Talán csak annyit, hogy olvassátok el, utána lesz min gondolkodni...
Sesamelmo (Q) 2018.01.20 12:31:28
@Din Serpahis: en is vinnem, de sokan nem.
Mert nem akarjak a gyerekeket rangatni iskolak kozott, a nagyszulik, testverek miatt, nem beszeli a nyelvet, apukanak nincs lakasa vagy biztos allasa egy konkret varosban...
Még pontosabban, a világ egyik legveszélyesebbnek tartott városában, és ez jelentős különbség. A kolumbiai Bogotáról (mint általában az egész országról) a távoli szemlélőnek elsősorban a bűnözés, drogkartellek és hasonló, kevéssé csalogató dolgok jutnak eszébe. Pedig ma már nem feltétlenül ez a…..
Sesamelmo (Q) 2018.01.18 13:43:18
@Mrs. Clayton: jo tenyleg, most hogy igy belegondolok.
De nem jutna eszembe egy amerikaival se ugy kezdeni a beszelgetest, hogy az elnokod ezt vagy az mondta :D
Sesamelmo (Q) 2018.01.18 14:10:17
@Mrs. Clayton: hmmmm
Eddig csak Nokia volt , fôleg a nepaliaktol es neha Puskas. Nemetek, lengyelek... kèpben vannak, az nem lep meg.
Magyarként aligha tudjuk (még sok-sok külföldön töltött év után sem) külső szemlélőként nézni Magyarországot és/vagy Budapestet, hiszen valamilyen emlék mindenkit köt az országhoz. Ezért érdekes kérdés, hogy vajon milyennek látnak minket a külföldiek, éljenek akár mondjuk Budapesten, vagy legyenek…..
Szabolcs története sok érdekes fordulatot tartogat, ám számomra mégis az volt a legérdekesebb benne, hogy ismét bebizonyosodott, mint oly sok minden az életben, a határátkelés sem fekete-fehér történet, és messze nem olyan egyszerű, mint ahogyan sokan gondolják. „Tíz ok, amiért szeretek itt élni” –…..
Nagyon érdekes, fordulatokkal teli Frankfeca története, nem is lőném le a poént, csak annyit árulok el előre, hogy egy londoni kiköltözéssel kezdődik, mint oly sok magyarnak. A folytatás aztán kissé talán másként alakul...
Sesamelmo (Q) 2018.01.12 12:01:42
@Taxomükke (UK): koszi. Ezek szerint tortent valami amirol lemaradtam.
Sesamelmo (Q) 2018.01.12 13:55:55
@tanato: koszi... most tunt csak fel, hogy nincs itt meg meg paran masok se.
A magyar (leendő és gyakorló) határátkelőknek hagyományosan megvannak a kedvenc célországai, Ausztria, Németország, az Egyesült Királyság (bár a szigetország érthető okokból az utóbbi időszakban kissé veszített vonzerejéből), Hollandia… Ezzel együtt sem minden tanulság nélkül való az az immár…..
Sesamelmo (Q) 2017.11.29 11:31:06
@Kipper: pont ezt akartam en is mondani. Hogy expatok szempontja màs, mint a vegleges hataratkeloke.
Nekem az a furcsa, hogy Oman es Bahrain Katar elott vegzett..
Felettébb rendhagyó poszt következik ma, hiszen egy Londonban élő magyar kér tulajdonképpen segítséget az álma megvalósításához, én pedig úgy gondoltam, ennyit elbírnak a blog keretei. Pláne, hogy Feri álma nem akármilyen álom, ráadásul ígéretet kaptam arra is, hogy ha…..
Határátkelő A pokol, ami nem az 2017.10.23 06:30:00
A legtöbb országról él egy kép az emberekben, ez a kép persze a legtöbbször torzít. Mégis más a helyzet az olyan esetben, amikor egy nyitott, nyugati társadalomról van szó, és megint más, amikor egy olyan helyről, mint például Afganisztán. Eleve nagy kérdés, miért akar valaki…..
Sesamelmo (Q) 2017.10.23 12:03:09
@Bredpitt Monika: szerintem volt nala szalami otthonrol es jobb hihan azt ette. De majd o megmondja.
Pontos számot nem tudok mondani, de az biztos, hogy egy kezemen meg tudnám számolni, hány poszt érkezett a több mint 6 év alatt Oroszországból. Úgyhogy Gábor posztja már csak ezért is érdekes, ráadásul sajátos formát is választott, hiszen öninterjút készített. Egy magyar…..
Sesamelmo (Q) 2017.10.19 18:28:01
@lapetiteparisinne: nekem is tetszett es olvasnek meg Oroszorszagrol. Irhatna meg a posztolo. :)

Az valoban furcsa, hogy nincs tobb komment.
Határátkelő Öt év Kínában 2017.10.03 06:30:00
Vallomásos alapon kezdeném a mai poszt felvezetését. A vasárnapi ajánlók évek óta az egyik nagy kedvencem, mert olyan tartalmakat oszthatok meg veletek, amelyek nekem valamilyen oknál fogva személyes kedvenceim. És olyan bloggerektől, akiket érdekesnek, izgalmasnak tartok. Nos, a…..
Sesamelmo (Q) 2017.10.03 14:58:47
@Határátkelő: en is szivesen olvasnam! :)
Jövő tavasszal ismét parlamenti választás lesz Magyarországon, ami előtt borítékolhatóan megint felmerül majd a „miért nem szavazhatnak levélben a határátkelő magyarok?” kérdése, ami már eddig is komoly indulatokat kavart. Az egy dolog, hogy a kérdésfeltevés eleve rossz (erről majd később), ám…..
Sesamelmo (Q) 2017.10.02 08:35:31
A Magyar Nemzetben volt errol par hete egy cikk, hosszu de erdemes elolvasni:
mno.hu/velemeny/kampany-minden-hataron-tul-2413778

“...2014-ben a határon túli magyarok egyetlen mandátum sorsáról döntöttek. Feltehető így is a kérdés: sajnáljuk tőlük ezt az egy szem helyet?.....Amennyiben egy Nyugat-Európában dolgozó hazánkfia állandó lakhelyre bejelentkezik abban az országban, ahol él és dolgozik (és közben megszünteti magyar lakcímét), akkor pontosan ugyanolyan jogokkal és lehetőségekkel élhet, mint a határon túli magyarok: csak fél szavazata lesz (hiszen egyéni választókerület nincs külföldön), viszont voksolhat levélben. Ha az átjelentkezéssel járó adminisztrációt nem végzi el, akkor ideiglenes külföldön tartózkodónak számít, így vagy a követségen voksolhat (az egyéni választókerületek jelöltjeire is!), vagy jöjjön haza....”
Igazi sikersztori a mai, és nagyon sokat megértet abból, miért mennek külföldre azok, akik így döntenek. Igaz ez a magyarországi, és aztán az angliai részre is. A poszt legfontosabb mondata azonban így szól: „Minden visszajelzésből érzem, hogy becsülnek és szeretnek.”…..
Sesamelmo (Q) 2017.09.28 11:20:39
@puhacica: miert jobb mosogatokent egy matracon aludni (sajat szoba nelkul) mint pl otthon sajat alberletbol jarni dolgozni?
Komolyan kerdezem, nem kekeckedek. Tenyleg nem latom, hogy mitol kobb.
Sesamelmo (Q) 2017.09.28 12:05:03
@puhacica: oke :)
Aki rendszeresen olvassa a blogot, annak nem kell bemutatni Mónit, aki pedig nem, annak csak annyit, hogy az Egyesült Államokból költözött haza a lányával, most nyáron pedig amerikai férje is velük töltött némi időt Magyarországon. Némi hányattatás után Móni iskolában kezdett…..
Sesamelmo (Q) 2017.09.16 10:28:08
@Határátkelő: igen, tablet es telefon. Eddig bem tapasztaltam. :(
Sesamelmo (Q) 2017.09.16 10:30:32
@DieNanny CH: @Bredpitt Monika: @lapetiteparisinne: koszonom a linkeket :) benaztam telefonrol....
Európában élve szerintem elképzelni sem tudjuk, milyen érzés lehet, amikor egyszer csak megérkezik az otthonunk felé egy Irma méretű hurrikán. Az elmúlt napokban persze rengeteg híradás szólt erről, de azért mégis más, amikor olyasvalaki számol be, aki átélte az egészet. A…..
Sesamelmo (Q) 2017.09.13 13:37:26
@P.Elliot: egy munkatarsnom ismerose a dragabb lovait eszakabbra vitette a tobbi allattal o a farmon maradt. Csak gondolkoztam, hogy ilyenkor kiengedik az allatot had menjen amerre akar vagy hogy. S ha mehet amerre lat, akkor visszamegy majd a vegen? Na mindegy.