Regisztráció Blogot indítok
Adatok
megavega

0 bejegyzést írt és 180 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
megavega 2022.09.12 09:09:39
@recon71: azért azt vedd figyelembe, hogy ez egy általános katonai felszerelési rendszer, ami nem a sötétben csendben sunnyogóknak lett kitalálva vagy optimalizálva. A katonák 95% nem azt teszi...
megavega 2022.09.17 08:07:01
@recon71: csak úgy megkérdezem, te mikor voltál katona?
megavega 2021.12.08 10:04:33
@Brokkoládé: na persze.....
Combat Gear Blog Digitális Katona 2021.08.28 12:00:00
megavega 2021.08.31 15:39:26
@krisss93: nem a kereset a lényeg, hanem az, hogy az adott gazdaság teljesítőképességéhez mértem mennyibe kerül valami... A keresetet csak egy egyszerű hasonlatnak raktam be. Az erős gazdaságához képest kerül annyiba amennyibe. Nálunk a sokkal kevésbé potens gazdaság mellett sokkal többe kerül, holott törekednek a minél nagyobb hazai előállítási arány elérésére. Az arány a rossz, roppant mód túlárazott.
megavega 2021.08.31 16:41:51
@dudi01: ajánlom kicsit frissítsd fel a gazdaságtani ismereteidet a különböző erejű gazdaságokban előállított termékek szabadpiacon lévő árképzési versenyképességével illetve azok ár-hozzáadott érték viszonyával kapcsolatban.
megavega 2021.08.31 17:00:46
@krisss93: ok, nem vitázom veletek, mert ez a hely nem erről szól, meg nincs is sok kedvem hozzá. Viszont aki magyar közbeszerzéssel foglakozott valaha, vagy rálátott már egy két projektre az pontosan tudja hogy mi miért kerül nekünk annyiba amennyibe. Sokszor többszörösébe mint indokolt lenne, de az általam gyűlölt inkompetens aláírók persze mindig megteszik amit meg kell...
Combat Gear Blog 19M Védőmellény 2021.06.22 09:01:46
megavega 2021.06.28 10:39:36
@dudi01: ne haragudj, de ez nem komcsi hozzáállás.
"Ez van ezt kell szetetni,neked meg kuss a neved, csinálod ebben.Ezen kell túllépni.Meg kell csinalni amit meg kell, de nem kuss a neved csak azért, mert nem vagy ezredes vagy minimum tiszt!"
-rosszul érted amit mondani akarok. Bár a lényeg az, hogy a katonának sokszor valóban kuss, meg azt kell csinálnia amit mondanak neki kérdés nélkül azzal amije van, de ez nem egyenlő azzal, hogy a katona egy senki addig amíg nem tiszt vagy főtiszt!
megavega 2021.06.30 22:09:44
@recon71: "Félreértés ne essék, a védőmellényeknek van létjogosultsága, de amíg ilyen nehezek, lesznek olyan helyzetek amikor többet ártanak, mint használnak. Több embert ölnek meg, mint amennyit megmentenek.
De 1 biztos, hogy 1 túlterhelt katonától csak a töredékét várhatjuk el, vagy a halálba küldjük."

-ez így nettó baromság...
megavega 2021.07.01 06:47:22
@recon71: először is persze, hogy nem ugyanúgy teljesítek,mivel nem vagyok robot. Senki sem az, ez szimpla fizika - biológia. Ettől függetlenül a feladat soha nem lesz kevesebb, vagy az elvárások alacsonyabbak csak mert "nehéz a dolga a katonának"... Nem is értem a megközelítésedet... Másodsorban, ne haragudj, de nem te vagy az akivel ezeket az ugymond "harcászati" dolgokat meg fogom vitatni, mert a hozzászólásaid egyértelműen mutatják, hogy se releváns tapasztalatod, illetve valós "korszerű" katonai múltad se nagyon van.
Combat Gear Blog Iskolaőr 2020.07.31 11:23:11
 ..
megavega 2020.08.02 17:27:52
megavega 2019.12.12 10:05:03
@Beat it!: ez valóban kivállóan szemlélteti sajnos a MH-ban uralkodó állapotokat a felszerelésekkel és egyenruhákkal kapcsolatban. Szartól a repülőig van itt minden... És ez egy, vagy is inkább A "mutogatni való, kiemelt" program; a honvédség kapuja ahogy szokták emlegetni. Na akkor el lehet képzelni a valóságot a nem "kiemelt figyelmet" éremlő helyeken... :D :D :D (saját magunknak is hazudunk.)
Combat Gear Blog CLS Zsák 2019.06.18 05:00:00
megavega 2019.06.19 17:11:21
@Combat Gear Admin: így még viccesebb a kitakarás... Már a kézírás is minősített információ felétek? Bocs az off ért, de már nagyon túl van tolva felétek az "univerzum secret" téma. Egyszer arccal meg névvel is megjelentek máskor meg kikockázva arcmaszkban eltakarva... Túl agyalja nálatok valaki a dolgot. ;)
megavega 2019.06.19 17:48:39
@krisss93: és tééééénnnnnyyyyyyleeeeeeggggg....... XD erre nem is gondoltam....
mondjuk az, hogy ezért meghúzgáljanak valakit az egy baromság lenne, mert nem titkos felszerelésről van szó, hanem egy mezei cls zsákról ami minden alakulatnál, gyakorlatilag szinte az összes alegységnél megtalálható, tök publikus dolog.
Combat Gear Blog MSA Gallet TC 800 2019.05.17 05:00:00
megavega 2019.05.18 11:00:32
@Explo: na újra itt egy "szakértő" hozzászólás ami megint ugyanaz a lemez...... Szar a beszerzés, mindenki hülye, a cucc meg egy szar... meg van sokkal jobb is... Te beszerzéssel foglalkozol a seregen belül mint logisztikus, vagy hivatalosan kvalifikált tesztelő vagy????

"A sisak más modernebb sisakokhoz képest 300-500 grammal nehezebb (nexus, ops-core, safariland, különböző MITCH gyártók, stb). És minden plusz deka, kilókat jelent órák viselésével."
- honnan tudod, hogy minden deka kilókat jelent órák viselésével? volt már rajtad valaha valamilyen kevlár sisak órákat? Nem hinném.. Ha igen és fájt tőle valamid akkor egy sima airsoft huszár nyúlbéla lehetsz...

"Sajnos csak EGY shell (héj) méret van belőle. Ugyanolyan nehéz mindegyik. Ezért kissebb katonáknál sokkal künnyebben nyak problémákat okozhat, nem beszélve arról hogy hülyén néz ki 56cm és alatta levő fejméreteken."
-kisebb katonáknál nyak problémát okozhat...???????? HAHAHAHA röhög a vakbelem. Akkor vegyünk nekik iciri piciri műanyag sisakocskát nehogy már problémájuk legyen. Kapjanak ici pici puskát is ami nem rúg akkorát, meg pinduri cipellőt is.... Eszem megáll.... Meg hülyén néznek ki benne?????????? Ez mi ? divatbemutató...?

"A kiegészítő sínezés rajta pedig nem a legpraktikusabb mivel elléggé megnöveli a sisak össz méretét és szűk helyeken az a pár cm is kellemetlen. Sinezés szempontjából vannak sokkal alacsonyabb profilú megoldások."
- mert annyit csúsznak másznak a katonák annyira szűk helyeken, hogy barlangász sisak méret lenne a legjobb mindenkinek mi?

"Pl. Lásd Francia GIGN:"
- erre csak annyit, hogy a honvédség nem egy különleges alakulat, hanem egy reguláris haderő. Nem kellene semmilyen formában semmilyen különleges erőhöz hasonlitgatni. Sőt, el is kellene felejteni azt hogy amit különlegesek használnak az jó mindenki másnak is mert ők aztán annyira speciálisak hogy még a passzát szelet is ők fújják. Ez nagyon nem igy van. Nekik speciálisak az igényeik meg a feladatkörük, ahhoz kell a speciális felszerelés. A hadseregnek nem. És ez gyakorlatilag szinte mindenre igaz.
A sisakra is. Nem kell ide hiper szuper egymilliós sisak mindenkinek, mert egy sima MICH is megfelelő. De az már tényleg gáz, hogy vesznek mondjuk ezer db ilyesmi fasza sisakot mindegy hogy kiknek, de már ez is baj,... meg lehetett volna jobb meg könnyebb meg más szinű meg beépitett rádiós meg tudja a faxom mivel ellátott is... Ha nem tetszik, akkor hordjál bilit....
megavega 2019.04.04 08:30:25
@recon71: Te voltál valaha katona valahol a sorkatonaságon kívül???? De most komolyan??? Hol mászkáltál te 20 évig a seregben 20 - 30 kg-os málhákkal meg mellényekkel???

"Sajna az a katona akinek beáll majd a háta, vagy bedurran a térde, ugyan úgy csak kolonc lesz a társai hátán, mint ahogy nálunk is volt."

Ezt meg egyszerűen nem is tudom értelmezni... Kolonc a társai hátán???????? VAZZE..... Ha te vagy ti így gondolkoztatok anno vagy ha ma is így teszed vagy tennéd és alattam szolgálnál, akkor én személyesen tépném ki a két kezed a helyéről és azzal vernélek pépesre... Nagyon remélem ezt nem kell megmagyaráznom hogy miért....
megavega 2019.04.04 08:56:55
@vad05: de, jól átgondoltam és továbbra is fenntartom a véleményem. Úgy írtam, hogy sokszor nincs közös metszéspontja, de ez nem jelenti, hogy a legtöbb esetben ne lenne. Arra akartam érintőlegesen utalni, hogy sok esetben eleve nem lehet megfelelni minden követelménynek, mert vannak olyan esetek amikor nincs kompromisszum. vagy A vagy B. Egyetértek, hogy arra kell törekedni amit ön állít, hogy minél nagyobb legyen a közös halmaz, így működik sztem jól csakis és kizárólag a dolog, de van olyan szitu mindenféle tervezés és fejlesztés során amikor egyszerűen valami nem tud teljesülni. Csak ezt akartam sugallni.
Az igaz, hogy sok esetben a feladat maga vagy a feladat során megváltozó körülmények azok amik a prioritásokat nagyon tudják befolyásolni.
Van is erre egy jó példám: van egy cimborám akik bár a legkeményebbek közül való katona, és a legjobb felszereléssekkel ellátott helyen szolgál, de még ő is került olyan szituba egy távoli országban ahol egy éles feladat során nagy tengerszint feletti magasságon kellett feladatot végrehajtaniuk, és dönteniük kellett hogy viselnek mellényt kerámiával és valamelyest védve lesznek, viszont nem tudnak sebességen dolgozni vagy dobják a kerámiát és bár "védtelenek" lesznek de tudnak időben reagálni. A kisebb súly győzött....hiába voltak roppant fittek (és akkor finoman fogalmaztam)
Valóban, léteznek olyan esetek ahol a "komfort" mint szempont előre ugrik az elsődleges helyre, de sztem nem ez az általános. De mint mondtam ez az én személyes véleményem!!! Nem kell kőtáblára vésni és lecipelni a mondanivalómat a hegyről. :D
megavega 2019.04.04 10:38:58
@dudi01: egy békeidős sereg ellátási gondjai nem egyenlőek azzal, hogy szükség idején mi lenne. Vagy nem lenne... De ez teljesen más téma
megavega 2019.01.13 19:43:49
@recon71: azta..... gondolom nem vagy katonaviselt, ha ilyen ötleteid vannak. Van egy kis zavar a fejekben, hogy mit is jelent katonának lenni. Ahogy dudi is írta, nem a katona az első... és ez nagyon igaz. Lehetsz te akármilyen jó parancsnok is, de akkor sem lebeghet az a szemed előtt, hogy mi a kényelmes vagy "egészséges". Ezek is szempontok, csak sokad rangúak. Én úgy tartom, hogy minket azért tartanak (fizetnek), hogy a legszarabb melót is elvégezzük a legszarabb körülmények között is. Ezekre fel kell készíteni a katonákat, nem meg kell kímélni őket tőle... Egyébként a hosszú ideig tartó mellényviselésből illetve a nehéz terhek cipeléséből adódó egészségkárosodásoktól sokkal komolyabb sérüléseket szenved el sok katona mind éles és mind gyakorló körülmények között. Ezer dolgot és példát le lehetne ide írni. Ez egy ilyen szakma ami nem kíméli a testet és a lelket :D (ezért is nem való mindenkinek)
megavega 2016.09.16 17:25:16
Naa, de most komolyan emberek, ne akarjátok már a fotelből megmondani mi a jó és mi nem. (mp5 vs gépkarabély) Ezek a rendészek nem anti terrorista harcosok akiknek szipi szupi csilli villi egymilliós lézerágyúra van szüksége a páncélozott terroristák leküzdéséhez..... Egyszerűen csak a pisztolyuk mellé lehetőségként kaptak egy olcsó és jó géppisztolyt. Ennyi. Több ez is mint a semmi... Annál meg jóval több mint amire a képzettségük és tapasztalatuk, valamint az alkalmazhatóságuk miatt bármikor is szükségük lehet. Ők nem rendőrök, nem TEK-esek. Nem kell a terror para miatt mást belelátni a valódi feladatukba mint ami az valójában.
Én sem vagyok semmilyen kommandós vagy mi, de már volt szerencsém mp5k val kilövöldözni az agyamat, és azt kell hogy mondjam, hogy ha tudod használni akkor igenis hatásos. A hangsúly a tudod használnin van... A fegyver önmagában lófasz csak. Abban viszont biztos vagyok, hogy a rendészek nem lődöznek annyit hogy a fegyver a kezükben lenne a gyenge láncszem egy városi, emberek közt lefolytatott tűzharcban... ugye értitek mire gondolok. Nemrég volt szerencsém egy szituációs lőversenyen végignézni nem kevés TEK-est, hogyan is lövöldöznek és milyen a lőkészségük, de azt kell hogy mondjam nem ültem seggre... Pedig az elmondásuk alapján ők biza nem keveset lőnek mindenféle lőtéri és taktikai szituációban is, valamint jó fegyvereik is vannak. Még olyan is volt akinél még én is jobbat lőttem, pedig messze nem számitok gyakorlottnak. SŐT!!! (jót is röhögtem magamon pedig sirnom kellett volna) A lényeg a képzettség, a gyakorlottság, az izommemória és ha ez mind megvan akkor lehet beszélni fegyverek különbségéről. De nem hiszem hogy itt bármelyikünknek is azon kellene agyalnia, hogy melyik puska jobb a másiknál...
megavega 2016.09.17 16:23:01
@gyula0910: Az biztos hogy nem olcsó a vas ha venni kell, de van egy sanda gyanúm, (sőt tök biztos is vagyok benne) hogy azokat az mp5-öket már jóideje birtokolja (segélyként kapta anno) a MH, csak eddig más helyőrségben voltak... vagy egy raktárban...
megavega 2016.09.09 22:45:50
@Batkaa: ok, fátylat rá. De akkor is félreértessz. Nekem nem szar itt minden, sőt, az új egyenruha kifejezetten tetszetős darab. Én a bocskai sapeszről beszéltem meg arról, hogy a gyakorló egyenruhának pont nem a hagyományőrzésről kellene szólnia, hanem a kor követelményeinek való megfelelésről. Hagyományőrzésre ott a kistársasági, az igen is legyen pompás cifra és hagyománytisztelő. (bár többet hordhatnánk, és lenne mindenkinek...)
Nem ismersz és nem is tudhatod ezáltal, de én mindig is büszkén viselem, viseltem az egyenruháimat minden helyzetben még akkor is amikor megmosolyogtak, vagy akkor is amikor még a kőműveseknek is jobb minőségű gyakorlója volt a városban mint a katonáknak. :D Mindig büszkén viselem azt amivel a cég ellát, még ha az szar is vagy nem tetszik éppen. Ez van ezt kell szeretni.... De ha már van lehetőség modernizálni.... akkor lehetne élni is a lehetőséggel szerintem.
megavega 2016.09.09 22:51:57
@gyula0910: én csak egy példának emlitettem a tgy-t... mondhatnák mást is. De végül is nem véletlen velük példáloztam. Voltam kint náluk kiképzésen, és volt szerencsém viselni a felszerelésüket is, és elmondhatom hogy nem rossz az, nagyon is nem rossz. Vettem is egy öltözet gyakorlót magamnak az akkori hobbymhoz. Nekem személy szerint bejött a cuccuk, ha olyan lenne nekünk is mint nekik, sztem az nem lenne rossz. De ez az én egyéni véleményem.
megavega 2016.09.09 23:02:34
@gyula0910: ne is mond, rengetegszer én szégyeltem magam amikor megláttam a sorgépeket azokban a minősithetetlen egyenruhákban. A vége felé már elmondhatatlan hogy milyen ruhákban voltak (rongyokban).... De lassan már megint ott járunk, SŐŐŐTTTT..... bakancs témában már annál is lejjebb.
A Lebák féle málhamellény ritkán látott darabja a személyi felszerelésnek. Viszont a honvedelem.hu-n felbukkant egy kép, amely lövészet alkalmával készült, és a képen elég tisztán kivehető a lebák féle pretoriánus 2 málhamellény. A mellényen egyébként láthatóak a…..
megavega 2014.07.19 19:29:45
@axy: hát arra hogy még mindig nem érted mondanivalómat nem tudok már mit mondani. Majd ha egyszer parancsnok leszel, vagy legalább katona akkor érteni fogod amiről beszélek. A "katona élet" sokkal nehezebb annál mint amit sokan gondolnak. Tudod mi a legnehezebb az egészben? Kiadni "a" parancsot, vagy végrehajtani "a" parancsot. Ha azt mondom vkinek, hogy végtaglövés, akkor végtaglövés és kész. Ezért van a gyakorlás a lőtéren. Ha meg azt mondom, hogy lelőni akkor lelőni. Nem kell matekozni semmin sem, csak végrehajtani a parancsot úgy és akkor amikor és ahogyan mondják.
megavega 2014.07.20 18:44:39
ne haragudj meg ha sértő leszek, de olyanról beszélsz amiről lövésed sincs. Azt, hogy sorkatona voltál ne gondold valódi katona életnek, ahogy látom, még azt sem érted igazán hogy egy parancs mit jelent. Az ilyen romantikus dolgokat, hogy csak olyat adok parancsba amit én is végre tudok hajtani, stb stb, felejtsd el. Ilyen csak a filmekben van max, nem a való életben. Mint mondtam, kiadni és végrehajtani egy parancsot a legnehezebb dolog egy katona életében. De ezt civilek soha nem is fogják megérteni. Tudod, a parancs kiadásának a joga egy hatalmas felelősség, a parancs iránti engedelmesség pedig a katona legfontosabb személyes jellemvonása. Ez alá-fölé rendeltségi viszony a katona és a parancsnok között a legfontosabb!!!! Az összes többi dolog az másodlagos. (erőnlét, lőkészség, technikai tudás, stb stb.)
Az pedig, hogy valaki egy lőtéren mekkora király meg gyakorlott, az nem jelenti azt hogy attól még jó lövő éles helyzetben, erre te vagy a jó példa. Állitásod szerint sokat lősz pisztollyal, de még igy sem mernéd bevállalni a végtaglövést. Én nem lövök hetente, annyit lehet hogy lőttem mint te de sztem inkább többet (nem számoltam soha), de bármikor lábon lövök egy céltáblát, és simán lábon lőnék adott szituban bárkit ha az kell. Ez fejben dől el. Ha arra ki vagy képezve megfelelően amit csinálnod kell, akkor meg is kell tudod csinálni. Nincs mellébeszélés, meg mi van ha hasbalövöm... Ha kell lábon és kész, ha meg fejen kell akkor fejen. Megfelelő kiképzés és mentális felkészités kérdése az egész.
És elmondok egy fontos dolgot a fegyverekkel kapcsolatban, amit az én véleményem szerint szinte mindenhol félreoktatnak. A fegyver az nem halálos!!! Az aki használja, az okozhat halált, de a fegyver magától csak max baleset esetén. A fegyver használója ha megfelelően ki van képezve akkor úgy használj azt ahogy a helyzet megköveteli.
A belinkelt videón meg csak röhögni tudok. Humbuk az egész, ahoz hogy ilyet meg tudj csinálni csak gyakorlás és fizikális kondi kell, azt annyi. Lőtéri humbuk. Hidd el csináltam jópár "combat-stressz" lövészetet korábban, és a kezdeti eredménytelenségem (A4-s lapot sem találtam 5 méterről) után szinte pontlövőre fejlődtem idővel. De ez akkor is csak lőtér mentálisan. Amikor fütyülnek meg surrognak a lövedékek a közeledben akkor másként gondolkodik az ember.
megavega 2014.07.20 20:30:54
@axy: na, akkor csak érted valahol amiről beszélek. A lőtéri teljesitményről igazad van, azért is irtam hogy az nem egészen mérvadó. De nagyon elmentünk az eredeti témától, ami arról szólt hogy nincs csak pr értéke a végtaglövéses lőgyakorlatoknak. Sztem igenis sok az értelme, mert ha arra kell a katonákat késziteni akkor azt kell beléjük sulykolni. (békefenntartó-békeműveleti lőgyakorlatok)
A gyilok tipúsúak (azok vannak túlnyomó többségben) pedig minden egyéb feladatra készitik a katonákat. Egy békefenntartótól nem könnyen fogadható el, hogy a fegyverét használja ölés céljából. Egyszerűen nem az a dolguk, még ha fegyverrel is látnak el szolgálatot. Az ilyen tipusú műveletekben nem kicsit meg van kötve a fegyveres erők keze szándékosan. Oka van, de ezt nem szeretném most leirni. Egyszerűen nem azért vannak ott hogy erőszakot tanúsitsanak. Ha pedig azt kell csinálniuk akkor az már nem békefenntartó művelet, hanem béke kikényszeritő-teremtő, ahol viszont teljesen mások a játékszabályok. Ott már nem kell figyelni hol találsz.
A fenti kép kering már egy ideje az interneten. A kép Kínában készült, és nyolc nemzet katonája látható rajta, bár tán az indiai katona kakukktojás lehet. Na de mennyire változott a személyi felszerelés az elmúlt 113 évben, és hogy nézne ki ma ez a csoportkép? Íme: Nagy…..
Jelenleg a Magyar Honvédség afganisztáni missziói véget értek, vagy a végükhöz közelednek. Tehát a sivatagi ruházattal kapcsolatos fejlesztések valószínűleg egy időre a háttérbe szorulnak. Azonban az eddigi ruházati és felszerelési tárgyak már egy jó része szerepelet itt,…..
megavega 2013.09.15 13:40:42
megavega 2013.09.15 13:44:31
@Combat Gear Admin: Pont hogy a hozzá hasonlóknak kellene az élen járva példával vezetni... de inkább nem megyek bele egy felesleges vitába, meg amúgy is off topic.
megavega 2013.09.19 19:53:58
@hungaryhonvéd: be kell lássuk a ma rendszeresített egyenruha az itthoni használatra egyáltalán nem megfelelő. szinte semmilyen használatra nem az.... egy kalap sz*r, az összes elemével együtt. A gyakorlótól a nadrágszíjon át a sapkákig, az esővédőn keresztül a sisakig, a renfokozati jelzőktől elindulva egészen a nem létező harcászati felszerelésekis. PONT.
Én mint aki már 13 éve koptatom az egyenruhát, mindvégig alegységnél szolgálva, nem tudok egy pozitív részletet sem mondani az egyenruhánkról. Se a szabása se az anyaga se a színe se a hordmódja se a méretezése nem felel meg semmilyen korszerű elvárásnak. Arról nem is beszélve hogy nincs szinte sehol sem raktárkészlet semmiből sem... Ellátottság=0.

Amúgy te véletlenül nem az MH-nak dolgozol újságíróként?
Combat Gear Blog Cougar MRAP 2013.09.06 08:00:00
Sajnos valamilyen okból kifolyólag a különféle védőeszközökkel szemben néhány ember különös ellenérzésekkel bír. Lehet, hogy ez a tudatlanságukból fakad, mindenesetre roppant idegesítő tud lenni, mikor az általa nem is ismert vagy éppen csak nem is használt védőeszközről…..
megavega 2013.09.07 13:23:27
@Unio: nem az ötletekkel van a probléma, azok még lennének is, hanem a döntéshozók és a döntés előkészítők dilettanizmusával. Mondok egy példát: 1x repültem kifelé az egyik c17-es "gépünkel" sokad magammal, és arra lettem figyelmes, hogy a saját palettázott felszerelésünk mögött 2 másik palettán 0 értéket képviselő debreceni székeket és tábori ágyakat szállít a gép plusszban. Furcsálottam a dolgot, mivel az ilyen típusú szállítást aranyárban mérik, így hát később megkérdeztem egy logisztikust hogy ez miért és hogyan, a válasza pedig az volt: a MH fix pénzt fizet évente a HAW tagságért, ezért repült időt-helyet-tömeget kapunk cserébe. Ezt ki kell használni ha már kifizettük kötelező tagdíjként. Például személyszállításkor mint esetünkben, a kihasználatlan tér és tömeg elkerülése érdekében azt küldenek ki ami tudnak vagy olyat ami korábban igényként merült fel, de nem volt létszükséglet az azonnali szállítás. Ez még jól is hangzana, ha nem értéktelen szarokat légipostázna a sereg ilyen címen hasznos dolgok helyett. A szék meg az ágy ingyen volt itthon, szóval kiküldték. No comment...
Na most akkor el tudod képzelni milyen nagy agyak lehetnek akik ezekre a dolgokra rámondják az igent.
Elképzelem a szitut: "-főnök: ha kiküldjük az ingyen ágyakat meg székeket a korábban már kifizetett tagdíj címen akkor mi most így ingyen szállítunk, mert nem kell külön fizetni?!... JA

Mondhatnék még vagy száz példát hogy hogyan is költik a sereg pénzét, de ez a kutyát sem érdekli. A lényeg az, hogy nálunk folyamatosan és tervszerűen követik el a vezetők (a laktanyákban is) a hűtlen kezelés bűntettét, de ez mind országvédelemként és képességalapú modern költséghatékony honvédelemként van tálalva. Agyrém
megavega 2013.09.08 16:58:40
@Unio: én biztosan állíthatom, hogy az utóbbi :)
Napjainkra az egyéni felszerelést és egyenruházatot érintő nagyobb változások főleg a Tengerészgyalogságnál láthatóak, míg a hadsereg eddig még be nem jelentett új típusú terepmintázatot kíván rendszeresíteni. A Tengerészgyalogságnál 2012 közepén kezdett el megjelenni az…..
megavega 2013.08.31 10:24:01
@gyula0910: képzeld, nem keveset volt szerencsém eddigi karrierem alatt kúszni mászni mindenféle felszerelésben, pontosan tudom mire gondolsz. Nem is azt mondtam, hogy nem számít miben teszed, hanem azt, hogy sokkal de sokkal kevesebbet mint sokan gondolják. Hidd el amikor igazi szituációban vagy eszedbe sem jut, hogy nyom ez az, vagy hogy nehéz, vagy az hogy kattog e a csat. Ezek a hétköznapi problémák eltűnnek. Később majd előjönnek, de akkor és ott nem számítanak és igazából nem is befolyásolják egy katona viselkedését a harcban.) Persze gyakorlatokon, versenyeken, túrákon vagy akárhol máshol ahol csak a teljesítmény vagy a végeredmény számít az ember teljesen más dolgoknak ad hangsúlyt, az teljesen emberi dolog, hogy mindig szeretnénk jobbat vagy szebbet.

A tgy felszerelésével kapcsolatban meg csak annyi a véleményem, hogy ők mindig az első vonalban vannak, nekik van a legnagyobb harci tapasztalatuk, ergo ha ők képesek vmit kitalálni a harchoz, az még ha nem is a legeslegjobb időnként még akkor is sokkal jobb mint az amit olyanok agyalnak ki akiknek semmi tapasztalatuk sincs. Elméletben meg gyaktereken lehet agyalogni mi is a jó, de ha soha nem próbálod ki élőben az annyit is ér...
Ez ellen lehet ezer érvet felhozni, hogy így meg úgy van mondjuk Szolnokon, Tatán, Szlovákiában vagy Újzélandon , én is tudok ezer érvet felhozni mind ellen, de a lényeg nem változik. Puding próbája az evés. Aki soha nem eszik pudingot nem is tudhatja milyen a jó puding, vagy csak egyáltalán milyen is a puding.
Ja és ha a tgy-nél több a sérves és gerincbeteg katona mint máshol, az nem feltétlen a felszerelés sara, sokkal inkább a körülményeké amikben "dolgoznak", na meg a feladatuké.
Hidd el nekem, hogy soha nem fogsz hallani egy tgy-st sírnia felszerelése miatt. Azt viselik és használják ami van szó nélkül. A rinya az =army.... Meg lehet nézni milyen parádét vágnak már lassan 10 éve hogy mi is lenne a jó "cucc" témakörben.

Én személy szerint kurva boldog lennék ha a katonáimnak mondjuk olyan felszerelése lenne mint ami a tgy-nek volt vagy 8-10 éve.
A következő fontos állomás 2010, amikor is a hadsereg eldöntötte, hogy új típusú terepmintát kíván rendszeresíteni. Az új minta a korábban legyőzött Multicam lett. Azonban ezt kizárólag az Afganisztánban harcolók számára rendszeresítették, és még napjainkban sem terjedt…..
Combat Gear Blog Találós kérdés 2013.08.12 08:00:00
Ez a kép a Magyar Honvédség egyik harcjárművéről készült. A kérdés az, ki az aki felismeri a fotón látható logót?..
megavega 2013.08.12 14:04:17
Jelenleg zajlik a 4000-es “tűzszerész” Unimog csapatpróbája, aminek eredményeként remélhetőleg jövő évben már hivatalosan is rendszerbe állnak ezek a járművek. Maga a jármű specialitása, hogy az alap 4000-es Unimogokhoz képest hosszabb, viszont elöl a kabinban elfér öt…..
A 2006-os év beköszöntével a hadsereg egyenruha tendere beért, és megszületett a mai napig gyűlölt győztes, az ACU illetve az Universal Camouflage Pattern. A változtatás a teljes egyenruha családot érintette, és ezzel elkezdték kivonni a korábbi két színű és több…..
megavega 2013.08.07 19:50:48
@Giggsy: ez új dolog számomra. mire és milyen csapatpróbára gondolsz?
A különféle rendvédelmi erőknél pontosan fordított előjellel játszódott le az, mint ami a világ hadseregeinél. Míg a hadseregeknél próbálnak a váll helyett a derékra terhelni, addig a rendőrökön megjelentek a különféle Y és H hevederek. Noha elsőre a felszerelés nem…..
megavega 2013.07.01 14:10:13
@dudi01:
Azt vágom, hogy kiköpött hi power, csak kiváncsi vagyok hogy mely BH modellbe illik a p9rc. Nekem egy BH CQC SW5900/4000 szettem van, abba pont passzol. Mibe még?
A magyar honvédségben széles körben eddig nem rendszeresítettek előre porciózott “harci” élelmiszer csomagot. Pár éve láttam egy próbálkozást, de arról további információm nincs. A korábbi MRE egy szürke színű, elég vékony műanyag borítással rendelkezett. Az oldalán…..
megavega 2013.06.24 18:38:10
@Unio: A magyar csomagról a véleményem röviden annyi, hogy tök jók. A 2-3-4 és a hatost egyenesen szívesen ettem. Komolyan. Nem olyan komplexek mint mondjuk az amcsi csomagok, de klasszisokkal jobb megoldás mint a gyíkhús - zöldborsós húscafat kombó.
A külföldi cuccokra rátérve, a legjobb, legváltozatosabb és "legcombatabb" az amcsi MRE. Ha a világ végére kellene menni nomádkodni csak olyat vinnék. Egy példa: régebben egy "bázis" eldugott részén egy erdőben korábban (2 évvel) amcsi ejtőernyősök tanyáztak. (gyakorlaton) Mit adj isten, szerte szét hagyták a szemetüket, amik javarészt MRE-kből és azok darabjaiból álltak. Ki nem lehetett hagyni az alkalmat a kóstolásra. Simán ehetőek voltak a dolgok 2 év erdei pihenő után... Ez sokat elmond a tartósítószer tartalomról, de az alkalmazhatóságról is.!!! Príma cucc, csak ne kelljen sokáig egyhuzamban enni, mert oda a kellemes székelés :D

Az angol MRE sem rossz, csak nehogy a gurkha féle menüsort kapjon az ember...A "Tikka massala" az egy legendás szar például.

Franciát csak vagy 2x próbáltam de ehető kategória ha nem tengeri herkentyűs. Bár kollégák egyszer egy gyakorlaton 1 hónapig tőlük kaptak kaját és a véleményük szerint egy kalap szar az összes. Én ettem ehetőt a hazamentett készletekből, de valóban feltűnően sokat hoztak haza :D

Német kiszabat szintén nem rossz, kifejezetten a pástétomok nagyon jók benne. A gyümikenyér valamint a zselés gyümisali az egyenesen hányadék (számomra) de a friccek ették két pofára.

Utoljára hagytam a sorban a norvég csomagot az általam kóstoltak rövid listájából. Az összes közül talán ez nyerte el a tetszésemet a legjobban az ami után. Minden étkezés külön csomagban van, és ha jól emlékszem az ízek is rendben voltak egytől egyig. A csoki viszont nagyon megmaradt az emlékeimben, mert az nagyon finom volt.

Összefoglalva, vannak minden általam próbált nemzet MRE csomagjában valami jó, finom vagy emlékezetes megoldás vagy íz, de az amerikai viszi az aranyérmet a "versenyben", a komplexitásával valamint terepen való használhatóságával. Még csak víz sem kell a melegítéséhez, csak folyadék legyen... Az meg mindig van kéznél.
megavega 2013.06.24 21:17:22
@Unio: Az az igazság, hogy már nem emlékszem a csoki fajtájára, csak arra hogy finomabb volt mint amit addig próbáltam más csomagokból. Például rengetegszer ettem németet "afgániában", de abban a csoki mindig ki volt fehéredve. kivétel nélkül.