Regisztráció Blogot indítok
Adatok
NotaBene

0 bejegyzést írt és 201 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Noha a Covid az elmúlt egy évben szinte minden témát felülírt (érthető módon) felhívta a figyelmet arra is, milyen állapotban van a közép- és kelet-európai országok egészségügye – leginkább az agyelszívás miatt...
NotaBene 2021.04.25 09:28:52
Már évek óta látszik a fordulat a magyar kivándorlásban:
www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_wnvn004.html
2015 évben még 32815 volt kivándorlók száma, ez az érték 21900 -ra csökkent 2019-re.
2019-ben már többen / 23 200/ tértek haza, mint ahányan kivándoroltak.
A "független" sajtó által mutatott kép a KSH adataitól is független, az aggodalom 2015-ben teljesen jogosnak látszott, az új tendenciák szerint az egész társadalomra már nem jellemző, bár az egészségügyet érinti leginkább a kivándorlás.
Idén demagógiát hozott Húsvétra a nyuszika. Persze kampány van. A pártok és a politikusok mindent alárendelve a 2022-es győzelmükért küzdenek. Ezzel még nem is lenne baj, hiszen a kampány a parlamentáris demokrácia egyik alapvető ismérve. A baj csak az, hogy szó szerint MINDENT ennek rendeltek alá,…..
Maga a Tibi atya brand és megalkotói, Magyarország egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb közösségi véleményformálói. Amit ezek a srácok elértek az bizonyítja, hogy jó gondolatokkal és kitartással igenis el lehet idáig jutni. Bámulatos és vitathatatlan teljesítmény, ami példaként álljon mindannyiunk…..
NotaBene 2021.02.03 21:40:05
Tibi atya a facebookon világosan leírja :A feladatunk a következő: meg kell fordítanunk a közvéleményt, és ha kell, tollakat tűzni a valagunkba és eltáncolni, hogy megértsék: ez nem politikai ügy, hanem ötszázezer magyar túlélési harca. Ma ezt még nem érti mindenki, ezért ha holnap kimegyünk tüntetni, az országot megosztjuk, Orbán leméri szépen a közvéleményt, és arra fog jutni, hogy a magyar emberek jobban félnek a vírustól, mint amennyire értik az alkotmányos jogokat, a vállalkozót meg bűnözőnek, de legalábbis kuláknak tartják.
Alig több, mint egy hónapunk van fordítani ezen, ehhez viszont akárhány követővel is édes kevés vagyok, segítséget kérni azoktól a hírességektől, akikkel együtt nem vagyok édes kevés, pedig idő, mert az én napom is 24 óra, miközben én is magánvállalkozásként teszem, amit teszek.
Ami a célom mindezzel: hogy ne legyen tüntetés. Hogy a csőre töltött, egymásra szegezett fegyvert végül mindenki leengedje, és úgy távozzunk az asztaltól, hogy - még ha egyikünk se lesz maradéktalanul boldog a végkifejlettől - mindenki túlélje.
Hogy a választók mindezek után hogyan ítélik meg az elmúlt éveket, az már egy másik fejezet, azt a meccset játsszák egymással a politikusok. Nekünk most annyi a dolgunk, hogy megértessük:
ötszázezer dolgos honfitársunk - alkalmazottól a tulajdonosig - érték, akiket támogatni kell.
Köszönöm a figyelmet, nemsokára jövök a további részletekkel.
(ja, és nem, nem akarom én sem ezt az ügyet szavazatokra váltani és politikai pártot bejegyezni. Szentül hiszem, hogy az országnak több polgárra van szüksége, nem több politikusra)
 Az utóbbi időben végre már kicsit több szó esik a médiában (persze nem a kormánypárti sajtóorgánumokban!) az egészségügy válságáról, igaz még mindig nem annyi, mint amit az ügy súlyossága indokolna. Az egyik legutóbbi írásában Kunetz  Zsombor (aki jelenleg kétségtelenül a legfelkészültebb,…..
NotaBene 2019.10.08 14:18:38
johir.eu/nem-csak-penzkerdes-a-jo-egeszsegugy/

Szingapur egészségügyi ellátása a világon az egyik legjobb, noha kevesebbet költenek rá, mint mondjuk Kanadában, Nagy-Britanniában, Ausztráliában, Németországban, Svájcban, Franciaországban vagy az Egyesült Államokban. Az USA éves szinten a GDP-je 17%-át költi egészségügyre, míg Szingapúr csak a 4,9%-át.

A több biztosítós modellel azt lehet elérni, hogy "minél több pénzt költsünk egészségügyre" . Ha valaki az egészségügyi szolgáltatásból befolyó árbevételben érdekelt, akkor nyilván az USA modelljét preferálja. A többieknek a szingapuri modell hasznosabb!
NotaBene 2019.10.08 14:19:09
johir.eu/nem-csak-penzkerdes-a-jo-egeszsegugy/

Szingapur egészségügyi ellátása a világon az egyik legjobb, noha kevesebbet költenek rá, mint mondjuk Kanadában, Nagy-Britanniában, Ausztráliában, Németországban, Svájcban, Franciaországban vagy az Egyesült Államokban. Az USA éves szinten a GDP-je 17%-át költi egészségügyre, míg Szingapúr csak a 4,9%-át.

A több biztosítós modellel azt lehet elérni, hogy "minél több pénzt költsünk egészségügyre" . Ha valaki az egészségügyi szolgáltatásból befolyó árbevételben érdekelt, akkor nyilván az USA modelljét preferálja. A többieknek a szingapuri modell hasznosabb!
A Fidesz-szóvivő jól mondja (ha nem is ezt mondja): Putyin nem örül majd, amiért a nem várt magyar események európai visszhangja visszahat majd a szélsőséges EU-ellenes pártok népszerűségére és ronthatja a tavaszi szereplésüket szerte a kontinensen. A magyar állampártnak nyilvánvaló prioritása ettől…..
NotaBene 2018.12.17 23:22:36
@a ribancok is kidobják a csikket:
Egy 2008-ban készült index cikkre hivatkoztam. ( index.hu/belfold/mariusz9623/ )
(Ekkor még nem a Fidesz felügyelte a rendőrséget, ügyészséget...) Az index cikk 2008 nyomozás eredményeire hivatkozik és egy videó is alátmasztja a tényeket.

"Egy igazi függelen értelmiségi csak azokat a tényeket veszi tudomásul amik igazolják az elméletét."
Nem számít, hogy a Gyurcsány kormány idején mit állapít meg a nyomozás, nem érdekes hogy mit mutat a videó felvétel, Te tudod az igazságot, és forrásra se kell hivatkozni, elég ha minősíted a más véleményen lévőket.
NotaBene 2018.12.18 12:42:08
@a ribancok is kidobják a csikket: @kolompar lole 1113:
A véleményekhez csak annyit érdemes hozzátenni, hogy:
Áldott, békés Karácsonyt kívánok mindenkinek!
kiasoros 250 óra nem túlóra 2018.12.15 15:48:15
október 21-én robbant a hír: a kormány internetadó bevezetésére készül. A hír hatására tüntetéssorozat indult meg az egész országban, melyek közül az október 28-ai a Fidesz 2010-es kormányra kerülése óta a legnagyobb ellenzéki tüntetésnek számított. A héten történt események után azonban ez könnyen…..
A nemzetek Európája már a múlté, mivel elsősorban a nemzetállamok nem működnek már. Az EU problémáinak nagyobb része (a közös értékrend kiüresedése, a bürokratikus és a gazdasági érdekek tenyészete, a hatékony demokratikus mechanizmus - ráadásul büszkén vállalt - hiánya) is abból fakad, hogy maguk a…..
NotaBene 2018.09.15 10:19:54
@HaFr: Orbán ... egyet akar, hogy a mai unió szétessen
Kezd az érvelés filozófiai magasságokba emelkedni!
(Nem az számit, hogy mit mond Orbán, én tudom az igazságot...)
Üzleti tanácsadói minőségemben dolgozom egy új digitalizációs platformon. Az enyém mellett folyik kb. 47 983 hasonló munka a világban új termékeket és eljárásokat létrehozva minden egyes órában. A közös ezekben, hogy mindnek -- az arra érdemeseknek biztosan -- egyből globális hatása van. A coding --…..
NotaBene 2018.06.14 13:27:42
@neoteny:
Ezzel nem vitakozom (elfogadom):
"Így hát a szingapúri paternalisztikus/autoritariánus gazdaságpolitika csak a nagyobb mértékben szocializált államhatalmi gazdaságpolitikákkal szemben teljesít jobban, de nem teljesít jobban a Hong Kong-féle liberalizált gazdaságpolitikával szemben.

Ez egy szubjektív állítás, (liberális axiómarendszerben, liberális értékrend alapján igaz, de nem ezt vitatom):
"Erre írtam azt, hogy márpedig ha az autoriter politikai rendszer nem szükséges a gazdaságilag hatékony működéshez, akkor az autoriter politikai rendszer egy olyan ár, amit szükségtelen megfizetnie a társadalomnak."

A következő állítással vitatkozom:
“káros a piaci folyamatokba beleavatkozni”
Ezt szerintem a tények, és az eddigi érvelés nem támasztotta alá.
NotaBene 2018.06.15 07:19:33
@neoteny: Szingapúr jó példája annak, hogy nem csak liberális értékrend szerint lehet egy társadalmat megszervezni. Vannak, akik „liberálisabb társadalmakból” Szingapurba költöznek, mert nem csak azokat az értékeket tartják fontosnak, amit a liberálisok.
Nem vitatom, hogy liberális értékrend szerint is lehet egy társadalmat működtetni, de más megoldásokat is elfogadhat egy társadalom!
NotaBene 2018.06.15 09:14:58
@neoteny:

Vannak-e olyan, hazájukban gépkocsival rendelkező emberek, akik Szingapurba költöznek, pedig nekik ott nincs autótartási engedélyük?

Egy liberális axiómarendszerben lehet,hogy indokolatlan a feltételezés, hogy "korlátozását _ugyanúgy_ elfogadja az is, akinek már van autótartási engedélye (és így autója) és az is, akinek nincs", de a Szingapurba költözők példája is azt mutatja, hogy léteznek olyan emberek, akik mást tartanak értéknek.
A Momentum nagyot nyerhet a hétfőn kezdődő népszavazási aláírásgyűjtésen akkor is, ha esetleg nem jön össze a 200 ezer érvényes aláírás -- és nem csak az adatbázisának bővítését. A mai állás szerint világos, hogy a baloldali ellenzék nem fog segíteni a Momentumnak a kampányban, inkább érdeke…..
NotaBene 2017.11.17 16:28:57
@TGabó: "Együttel miért ne lehetne összefogni? Miért kellett csípőből elutasítni már az összefogás lehetőségét is és még csak le se ülni tárgyalni erről senkivel? Sőt, még direkt elindulni Juhász ellen?"

Szerintem az értelmes kérdés a többi párt számára:
Van-e haszna/kára az Együttel összefogásnak?

A választás célja a választók támogatásának megszerzésése. Az Együtt 1% körüli párt, így más párt számára alig hoz támogatót, viszont az "átadott" körzet töredékszavazata elveszik az LMP, Momentum számára, így ezen a pártok számára az Együttel összefogás vesztesége nagyobb,mint a nyeresége.(Juhász Péter sípolása is sokakat riaszt...)

Az Együttnek nincs esélye arra, hogy önállóan indulva a választók akaratából parlamentbe kerüljön, ha az Együtt külön indul, akkor az 1% körüli támogatók egy része is inkább másra, (esélyesebbre) szavaz.

Az LMP, Momentum számára felesleges és káros az Együttel összefogás!
A Kádár-rendszer legitimitásvesztését semmi nem akadályozta meg még az egypártrendszer viszonyai között sem az 1980-as években. Miért akadályozná most az Orbán-rendszerét bármi? Ki hiheti komolyan, hogy ha a Kádár-rezsim támogatottsága folyamatosan erodálódott a nyolcvanas években, akkor az…..
Juhász Péternek elévülhetetlen érdeme van Rogán háttérbe szorításában, de ezzel nagyjából ki is merül a politikai szerepe. Az Együtt elnökeként nem sikerült az egyszázalékos pártból háromszázalékost csinálnia, miközben a nyilvánosság részéről adott volt számára minden. Rogán volt az ő olimpiája, de…..
NotaBene 2017.11.05 15:49:56
@administration: @Cheraups: Lehet a korábban sikertelen módszerrel újra próbálkozni:
-"majd a pártelitek kiválasztják az egyetlen alkalmas jelöltet, a választók pedig a pártelitek útmutatása szerint szavaznak"
-és elvárni hogy mások (Momentum, LMP) is csatlakozzanak az egydül üdvözítő megoldáshoz.

A "demokratikus ellénzéknek" az "összefogás" jelszaváról a korábbi válastrásokon kiderült, hogy nem működik.

Pártokra alapozott választási rendszerben választók által támogatott pártra van szükség, a "gittegyletek" összefogásáról felesleges ábrándozni.

A Momentumnak van esélye arra, hogy 2022-re komoly politika párt legyen. Juhász pártja gittegylet, amelynek nincs esélye arra, hogy a választáson komoly eredményt érjen el, egyetlen lehetősége, hogy a "elvtári együttműködéssel", a választók többségének direkt támogatása nélkül parlamentbe kerül.

Bibó idézet:

"Abban a görcsös félelmi állapotban, mely elhiszi, hogy a szabadság előrehaladása veszélyezteti a nemzet ügyét, nem lehet élni a demokrácia javaival. Demokratának lenni mindenekelőtt annyit tesz, mint nem félni: nem félni a más véleményűektől, a más nyelvűektől, a más fajúaktól, a forradalomtól, az összeesküvésektől, az ellenség ismeretlen gonosz szándékaitól, az ellenséges propagandától, a lekicsinyléstől és egyáltalán mindazoktól az imaginárius veszedelmektől, melyek azáltal válnak valódi veszedelmekké, hogy félünk tőlük. Közép- és Kelet-Európa országai azért féltek, mert nem voltak kész, érett demokráciák, s minthogy féltek, nem is tudtak azokká válni."
NotaBene 2017.11.06 18:41:11
@Cheraups:
"Hm, ez érdekes, és a Momentum mitől is nem gittegylet szerinted ha pl. az Együttet annak tartod?"
Egy párt célja leegyszerűsítve: a politikai hatalomból részesüljön választások révén.

A Momentum a meglakulása után néhány hónappal képes volt következő választásra megnevezni a 106 egyéni körzetben induló jelöltjét. (Az Együtt hány körzetben indított/indít jelöltet?)

A Momentum mindent megtesz annak érdekében, hogy országban minél több helyen legyen helyi szervezete.(A Momentum eddig 105 helyi szervezet alapított. Az Együttnek hány helyi szervezete van?)

Hasonlítsuk össze össze a két szervezet honlapján atervezett eseményeket:
momentum.hu/momentum-esemenyek/
egyuttpart.hu/esemenyek/

Az eseménylista alapján gondolom én azt, hogy Együtt gittegylet, a Momentumnak pedig van esélye arra, hogy 2022-re jelentős pártá váljon.

"Lehet neked nem számít újabb 4 borzalmas év és kisodródás az EU-ból Putyin kár karjai irányába, de az országnak igen. Talán fiatal vagy, ezért szarod le hogy másoknak nincsenek felesleges kidobandó 4 évei."
Nem vagyok fiatal (betöltöttem a 60-évet)
Nem vagyok / nem voltam párttag.
Az elmult 60 években Magyarországon éltem, van véleményem a Gyurcsány és az Orbán "korszakról" is. Szerintem tragikomikus az a hit, hogy egy Gyurcsány is tartalamazó szövetséggel kell megmenteni az országot Orbántól.(Sokakkal együtt egy ilyen szövetséget nem támogatok.)
A Momentum programjának jelentős része nem tetszik.

Mégis van remény:
A fák nem nőnek az égig, azt gondolom, hogy 2022-ben a választásokon már nem a Fidesz nyer.
A változást szerintem egyetlen dolog akadályozhatja meg: ha valódi párt kinálat helyett Gyurcsány vagy Orbán között kell választani.

Cseh Tamás: Tíz év múlva...
www.youtube.com/watch?v=u7aScNDaDCI
Az éghajlatváltozással kapcsolatos vita nem új keletű...
NotaBene 2017.06.06 12:49:29
Néhány cikk a Magyar Tudomány folyóíratból:

A földtörténet klímaváltozásai és azok tanulságai
Császár Géza z MTA doktora, tanszékvezető ELTE Regionális Földtani Tanszék
Haas János a földtudomány doktora, kutatóprofesszor kutatócsoport-vezető, MTA–ELTE Geológiai, Geofizikai és Űrtudományi Kutatócsoport
Nádor Annamária PhD, kutatási igazgatóhelyettes Magyar Állami Földtani Intézet
www.matud.iif.hu/08jun/03.html

KLÍMAVÁLTOZÁS, GLOBÁLIS FELMELEGEDÉS, CO2-HATÁS – KRITIKUS SZEMMEL
Berényi Dénes az MTA rendes tagja
www.matud.iif.hu/2011/01/03.htm

"míg azok, akik hisznek az ember által kiváltott klímaváltozás bizonyítékaiban, azzal vádolják a szkeptikusokat, hogy kutatásaikat az ipari lobbi finanszírozza."

Bulvár szinfonalú állításokat érdemes komolyan venni?
Mióta csak felmerült a lehetősége annak, hogy a "nép" kezébe vegye, vagy közvetlenül gyakorolja az uralmat maga (és az egyes emberek) fölött, azóta igyekeznek a politikai gondolkodók megtalálni e félelmetes perspektíva -- a tökéletes demokrácia -- korlátozásának lehetőségeit. Már vagy 2500 éve.…..
NotaBene 2016.11.22 11:30:32
"Az illiberális és antiglobalista pártok megerősödéséért a liberálisok a populista demagógiának bedőlő tudatlan népet hibáztatják – írja Gray. Hovatovább már azon morfondíroznak, hogyan lehetne a szavazati jog korlátozásával megvédeni a demokráciát a néptől – ahelyett, hogy megpróbálnák megérteni a szavazókat.

Gray szerint kényelmes, ám téves magyarázat a populista nacionalista pártok előretörését az átlagember tudatlanságával, dühével avagy a liberális értékekkel szembeni ellenérzésekkel magyarázni. Az emberek valóban egyre inkább elégedetlenek a liberális politikával, de az alapvető liberális értékeket – a szabadságot, a toleranciát – nem akarják feladni. Épp ellenkezőleg: úgy vélik, hogy a kormánynak sokkal határozottabban kellene képviselnie ezen értékeket. A szabadságnak azonban előfeltétele a biztonság, amit viszont csak az erős állam garantálhat. Mint azt Gray egy korábbi cikkében kifejtette, a modern liberalizmus viszont bizalmatlan az állammal szemben, és igyekszik korlátozni az állam hatalmát az egyéni jogok védelmében. Most ehhez azt teszi hozzá, hogy – mint a populistának nevezett pártok megerősödése mutatja – az emberek nem kérnek ebből a felfogásból, hanem aktív állami beavatkozást várnak el a jólét és a biztonság megteremtése érdekében.

A liberális univerzalizmussal szembeni lázadás másik oka az egyetemes normákba vetett hit hanyatlása. A normatív liberalizmus az emberi jogok egyetemességének gondolatára épül. Az alapvető emberi jogok azonban nem egyetemesek, hanem a zsidó–keresztény hagyománynak a görög filozófián és a római jogon átszűrt, majd a felvilágosult humanizmus által tovább formált kulturális kontextus termékei. A liberális szabadságjogokat Nyugaton az emberek többsége magától értetődőnek veszi, de ettől még nem egyetemesek. A tapasztalat azt mutatja, hogy a nyugati kultúráktól eltérő hagyományokkal rendelkező népek korántsem lelkesednek annyira az egyéni szabadságjogokért, mint azt a liberálisok szeretnék. Gray szerint a demokrácia és az emberi jogok exportálására tett kísérletek ezért vallottak csúfos kudarcot és okoztak felfordulást a Közel-Keleten.

Gray szerint az sem igaz, hogy a gazdasági jólét kéz a kézben jár a liberális normák megerősödésével. Mint Kína és az egyéb autoritárius feltörekvő államok példája mutatja, nem liberális államok is lehetnek gazdasági szempontból sikeresek. Gray Kína kapcsán azt is megjegyzi, hogy itt a középosztályok sem liberális szabadságra, hanem sokkal inkább apolitikus jólétre és biztonságra vágynak.

„A posztliberális társadalomban az erős állam védi a szabadságot és a toleranciát. Gazdasági értelemben a posztliberális állam szakít azzal a felfogással, miszerint a kormányzat elsődleges célja a globalizáció elősegítése. A kormányok sorsa azon múlik, mennyiben képesek jólétet biztosítani és kordában tartani a globalizáció mellékhatásait” – véli Gray. Mindebből pedig az következik, hogy a liberálisoknak akkor van esélyük felvenni a kesztyűt jobb- és baloldali kihívóikkal, ha belátják, hogy a globalizáció káros hatásait – mindenekelőtt az egyenlőtlenség növekedését – aktív kormányzati szerepvállalással kell enyhíteni. Ha ezt nem ismerik fel és egyúttal nem mondanak le a liberális demokrácia exportjának utópiájáról, akkor a liberális gondolat az egyetemeken és a civil szervezetek körében esetleg megőrizheti népszerűségét – ám politikai jelentősége egyáltalán nem lesz – figyelmeztet Gray."

www.metazin.hu/index.php/item/3332-posztliberalis-eros-allam
A bicósok feketével írhatják 2016.10.13-át, ezen a napon ugyanis a magyar rendőrség hivatalosan is megállapította, hogy legális kerékpárt lopni. Jelmondatuk megváltoztatásán is gondolkodnak a következőre: Lophatsz és megvédünk. Most megyek feltörök egy autót, nem ellopom, csak közlekedési céllal…..
Fiának megverése után is úgy cigányozik és állatozik, hogy szerinte nem cigányozik. Segítséget kér Bayer Zsolt. Az övéhez hasonló lovagkeresztet visszaadókhoz fordul ezzel a mondattal: „Segítsen valaki helyeset és korrektet gondolni”. Bár én sem ilyen, sem más állami kitüntetés birtokosa nem…..
Először is a "jól" két dolgot jelent: a közjó érdekében és professzionálisan (magas hatékonysággal). A közjó növelése minden professzionális politikai szervezet, különösen egy párt célja kell, hogy legyen. Azért neveztem Orbán korábban lúzernek, mert képtelen éppen ezt a szempontot érvényesíteni a…..
Orbán küldetése, hogy visszafordítsa a nyugati civilizációt az identitások sokféleségének útjáról kontinenst pedig a nemzetek feletti egyre erősödő egységtől a kereszténység és Európa védelme ürügyén teljes mértékben vak, értelmetlen, és szükségképpen kudarcos. Elég…..
NotaBene 2015.12.31 13:22:15
@Klütaimnesztra:
wikipédia:
"A lúzer önmegvalósításra, sikerek elérésére lényegileg alkalmatlan, reménytelen életű, kilátástalan jövőjű személy."
www.szomagyarito.hu:
"Mindenre rávehető, vesztes, minden helyzetből a legrosszabbul kijövő (szerencsétlen) ember."

@Kaschauer: Kérdése nem alaptalan:

Ha valaki nem ért egyet Orbán politikájával bármilyen jelzőt használhat Orbánnal kapcsolatban?

www.metazin.hu/index.php/item/3193-partos-elfogultsag :
„A pártos elfogultság tovább rontja az amúgy is kétes minőségű közbeszédet” – olvassuk a Washington Postban Ilya Somin amerikai jogászprofesszortól, ...

Az "Orbán lúzer" típusú "pártos elfogultságú" szövegek akadályozzák a PKP által képviselt valódi érdékek eljutását a PKP szurkolóin kívüli világba.
Vona elvállalta a pofozóbábu szerepét: Orbán azzal üti -- orosz kitartottság és korrupció --, ami ő maga. Ez, mint tudjuk, egy bevett fideszes trükk (egyébként pedig általában a diktatúráké). A rezsim megtalálta a helyet Vonának, ahogy korábban a posztkommereknek is, ő meg…..
Van egy kitartó kommentelőm, bizonyos unionista, aki régóta mondogatja (egy speciális kontextusban, amit most nem idéznék fel), hogy a magyar politika alapvetően a filozófia és a biológia összecsapása -- és igaza van. Ami első ránézésre nagyon leegyszerűsítőnek tűnik, az a…..
NotaBene 2015.12.16 09:25:08
@girind1: Nem vagy egyedül, mások is keresik (és nem találják) a "klasszikus értelemben vett liberális" értékeket képviselő kompetens társaságot.