Regisztráció Blogot indítok
Adatok
fofilozofus

201 bejegyzést írt és 687 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Többször is írtam erről a témáról, és már majdnem kifejtettem teljesen, de valahogy nem tisztáztam félreérthetetlenül. Akkor most megpróbálom! Ahhoz hogy megértsük a klímaharc értelmetlenségét, feltétlenül szükséges elolvasni a csodaszeres elméleti példámat. Ez egy leegyszerűsített modellje a…..
fofilozofus 2021.12.02 12:55:35
@MEDVE1978:
1. Telitalálat. A keresztényi eredendő bűnt felcserélték valami másra. Vélhetően a legjobb módszer egy emberből kisajtolni olyan dolgokat, amiket nem szeretne, az hogy szégyelli magát. Ilyenkor aztán rábírhatod bármire. Ezt ismerte fel az egyház és a mai hittérítők is.

Annyit jegyeznék meg, hogy Csernobilban nem csak az emberi mulasztás volt a fő tényező, hanem az is, hogy rosszak voltak a tervei.
A lényeg, hogy csak akkor működik egy reaktor, ha lassítják benne a kiszabadult neutronokat. Ezt lehet pl. grafittal meg vízzel (meg sok minden mással) csinálni. Ha baj van, akkor az első esetben hirtelen le kell tolni szabályzórudakat. Ha akkora nagy a gáz, hogy már a rudakat sem lehet betolni, akkor nagy lesz a baj. A 2. esetben ilyenkor elpárolog a víz, és leáll (nagyon lelassul) magától a láncreakció. Tehát nem kell semmit csinálni, az elvéből adódik. EZt ismerte fel még Teller az 50-es években, és elérte, hogy tilos legyen grafit moderátort használni. A ruszkik meg nem tudtak róla sokáig, nekik nem szólt. :-) Tehát az elve is rossz volt.
Halló, Nirvána, Vígmatróz. Testisértés, robbantás, lövöldözés, emberrablás és a külföldiek lehúzása pikáns showműsorral...
fofilozofus 2021.11.29 21:31:28
@László Szűcs Szümi:
" A körúti Cola presszó pedig....simán befér negyediknek :D "

Egy haverom bement oda egy kólát meginni (már 90 után), mikor odament hozzá egy hölgy ismerkedni, aztán a végén vette észre, hogy nincs meg a pénztárcája. Hívta a rendőröket, de azok röhögőgörcsöt kaptak, mondván, hogy aki kurvázni megy a Cola bárba, az magára vessen. :-) A haverom váltig állította, hogy ő tényleg csak egy üdcsit akart bedobni. (Mondjuk nem szorult rá fizetős szexre szerintem.) Valahol a Rákóczi tér mellett volt. :-)
Kiszállunk a Hyperloopból, besétálunk az előcsarnokba, ahol beszállunk a hengeres kapszulába, amely szinte nesztelenül suhan velünk a csillogó, modern épület szintjei között felfelé vagy lefelé. Ez akár Elon Musk vagy Richard Branson víziója is lehetne, azonban míg a légritkított csőben való…..
Visszatértem, bár erőm még nem jött vissza. Mindenesetre legalább életben maradtam, ezt 24 napos kórházi tartózkodásom segítte elő. Ez a kovid tulajdonképpen egy erős tüdőgyulladás, súlyos mellékhatásokkal. Nagyjából a kórházi életem 4-5. napján még a halál tűnt esélyesebbnek, valahol a…..
A tegnapi posztról, ami a földművelésről szólt, eszembe jutott egy másik téma, amiről rég akartam már írni. Az embernek vannak korszakai. Egy ideig behatóan foglalkozik egy témával, hobbival, aztán egy kicsit megunja, és hanyagolni kezdi. Lehet ez akár sport vagy zenei elfoglaltság, politizálás, de…..
fofilozofus 2021.11.25 09:56:15
@Sipi81:
Ezek a posztok is egy kicsit romantikus megközelítésből nézik a dolgokat, de igazából nem mondanak ellent annak, amit mondtam. Ugyanis kiemeltem, hogy itt főleg a jobbágyfelszabadítás utáni időkről beszélek, az általad idézett blog meg a középkorról ír, tehát más korszakokról. És egyébként az eggyel előtte írásomnak sem mond ellent, mert az, hogy a középkorban rosszabb volt az élet, mint mondjuk pár ezer évvel előtte, az pedig szinte biztos.
Bár sokszor hallunk olyat, hogy régebben minden jobb volt, de az az emberek saját életére vonatkozik, a gyerekkorára és a fiatalságára. Nem hiszem, hogy bővebben kellene indokolni, hogy miért. A "régi békeidők" mindig előjön. De ha azt kérdezzük, hogy milyen kényelemben, jólétben élt az ember…..
Jó hír a rengeteg negatívum tengerében: tudósok bizonyították be, amit eddig is sejtettünk. Kiderült, hogy jó okunk van utálni a gazdagokat! Lehet, hogy sokan eddig is biztosak voltak benne, hogy nem ok nélkül éreznek ellenszenvet a látványosan jómódú emberek iránt. Ami talán nekik is újdonság…..
fofilozofus 2021.11.14 14:48:47
Rendszeresen előjön, mondjuk kétszáz évente egy pszichológiai tünet, mikor emberek tömegei bűnösnek érzik magukat valamiért. Az mindegy,hogy miért, csak vezekelhessenek. A középkorban a flagellánsok rendszeresen korbácsolták magukat, hogy a bűneikért vagy mit tudom én miért. A másik tünet a világvégevárás. Ilyen szekták is vannak, és pontosan megjósolják, hogy jön a világvége és az milyen lesz. Persze vannak gazdasági szereplők, akik érdekből nyomatják ezt, de a hívők el is hiszik. Ugye jó szándékkal van kikövezve az a bizonyos út is...

A klímaaggódók pontosan ennek a két tünetnek az ötvözéséből születtek. Úgy látom, ez a blog ezzel a témával foglalkozik. Ez teljesen tévút. Ugyanis a Co2 globális, és ha mi megtakarítunk egy molekulát (aminek konkrét gazdasági kára van), akkor azt majd Indiában fogják elégetni. Ugye pont India fúrta meg a glasgow-i nyilatkozatot a minap. Nem véletlen. Ugyanis energia = pénz. Ha mi lemondunk róla jóemberségből,, mások nem fognak. Csak annyi fog történni, hogy legyaluljuk a saját gazdaságunkat, de CO2 nem lesz kevesebb. Sok sikert ehhez!

Itt csak egy megoldás létezik, jó sokat kell költeni kutatásra meg atomerőműre. Az úgy csökkenti érdemben a kibocsátást, hogy nem jár gazdasági visszaeséssel. És akkor járható lesz az út. Majd mikor a németek szembesülnek vele, hogy nem kicsit, hanem SOKKAL rosszabbul élnek, akkor majd bukni fog a zöld politika is. Csak az még évtizedek.
    Már itt van a grillszezon, az idő melegszik és egyre többet süt a nap. Ilyenkor mindenféle állatok kerülnek fel a grillre és a BBQ-ra,de sok finom és friss zöldség is elérhető lesz. A BBQ és a grill főként a húsokról szól de nem csak húsokat lehet  készíteni, így leírok két finom  vega…..
Azt mindannyian tudjuk, hogy Orbán Kötcsén használta ezt a kifejezést még a 2010-es győzelem előtt, mintegy előrevetítve a jövőt. Sokan valamiféle néppárti meg centrumdolognak tartják, részben az is, de ez csak az igazság egyik fele. Mielőtt belemennék a részletekbe, szeretném hangsúlyozni, hogy itt…..
fofilozofus 2021.11.08 16:29:46
@Nagykorú: Nyilván széles e hazában nem csak nekem esett le, hogy hogy lehet a Fideszt megbuktatni, hanem Feriéknek is. (Vagy olvasták a cikkemet :-))))))))) )

Vélhetően a családja titkosszolgálati múltja közrejátszhatott, hogy sikerült elérnie az összefogást, de a kutyák meg a Mi Hazánk nincs benne. Annyi változott a cikk megírása óta, hogy a 18-as választáson a Fidesz 2,6 millió szavazatot kapott a határon túliak szavazatai nélkül. Ez jelentős emelkedés a múlthoz képest. Meg most ugye osztogatnak rendesen, meg is lesz a böjtje 2023-ban, 4-ben. (Már csak akkor lenne nagyobb böjt, ha nyerne a moslék,mert akkor 28 körül jönne a szívás, de az irgalmatlan lenne.) És azért még ne vegyünk rá mérget, hogy minden körzetben összefognak.

De az biztos, hogy durva erőpróba lesz, és a kimenetele nem borítékolható előre.
Mostani történetünk a Szovjetunió felbomlásának zűrzavaros időszakába vezet vissza minket. A történelem meghatározó eseménye volt a világhatalom felbomlása, mely természetesen nem egyik napról a másikra történt meg, de mégis viszonylag rövid időn belül lezajlott. Az események több szálon futottak,…..
Vajon mi az összefüggés kettejük között?   Először is nem biztos, hogy mindenki tudja, hogy ki Koplárovics Béla, úgyhogy először is ezt kell tisztázni. Történt 2002-ben, hogy a magyar bajnok, a Zalaegerszeg (természetesen itt fociról van szó) a Bajnokok Ligája selejtezőjében a Manchester Uniteddel…..
A háborúk, konfliktusok a véres pusztítás mellett általában hősöket is szülnek - olyan személyiségeket, történelmi alakokat, akikre a több generációval későbbi utókor is hálás szívvel emlékezik vissza.  Joshua Lawrence Chamberlain dandártábornoki uniformisban a polgárháború idején. Lawrence…..
A 20. és 21. század diktátorait bemutató sorozatunk eddigi epizódjaiban látogatást tettünk már Türkmenisztánban, Észak-Koreában és Zimbabwében. A negyedik részben maradunk Afrikában, hogy megismerkedjünk az utolsó spanyol gyarmat romjain hatalmát kiépítő elnökkel, akinek tízéves rémuralma mellett…..
fofilozofus 2021.10.13 07:58:55
@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
"Egyeníltői Guinea arról híres, hogy Afrika legegyenlőtlenebb állama."

Nem, Egyenlítői Guinea arról híres, hogy a világ országai közül ott a legalacsonyabb az IQ. KOnkrétan 56 :-). Erre nem is tudok mit mondani. Ez az átlag, azaz egy csomóan ennél alacsonyabb szinten vannak. Nálunk a Down-kórosok IQ-ja 40 és 80 között szór.

www.worlddata.info/iq-by-country.php
Szabolcsország legnagyobb körforgalmát a büszke és ősi Nyírbátor tudja magáénak. A Báthori család névadó városa, a középkor legendás települése, a magyar gótika múzeuma ma is ékszerdoboz, ma is kultúrsziget, ékesség, aranyos paszomány a Nyírség méregzöld mentéjén. A körforgalomban található a…..
Hetek, hónapok óta hangos a sajtó a Vadászati Világkiállítástól, amely szegről-végről egy kicsit a horgászathoz is kapcsolódik, ezért hivatali kötelességemnek éreztem, hogy ellátogassak a nagy csinn-bummal beharangozott rendezvényre. Ha hinni lehet a statisztikáknak – és hát miért ne hinnénk Kovács…..
fofilozofus 2021.10.04 19:39:23
@Studiosus: "pusztuljon el az összes állatbasztató, most. "

Szerintem meg az állatvédők azok, akik igazából nem az állatokat szeretik, hanem az embereket utálják. Terrorizálnak minket, hogy el kelljen viselnünk minden veszélyes vadállatot a környezetünkben. Ne ámítsuk magunkat, a medvék már bejárnak Egerbe a szőlőhegyre, addig fognak szaporodni, amíg már ki sem merünk menni a természetbe. És az állatvédők meg erre fognak rejszolni, hogy ez milyen jó, ez a természet. Az ember azért él a Földön, mert az első lépésben kiirtotta azokat az állatokat, akik veszélyesek voltak rá nézve.

Nem kívánom seni halálát veled ellentétben, de ha választani kellene, akkor inkább az állatok pusztuljanak, ne az emberek, de tudom, hogy az ilyen sötét lelkűek, mint te, ennek az ellenkezőjét kívánjátok. (Ja, és általában a cukimuki állatokat védők 90%-ban gyerek nélküli nők, akik a gondoskodási ösztönüket ilyen beteges módon élik ki. EZ perdig nagyon szomorú.)
bircahang Ügyes volt Gyurcsány 2021.10.02 06:06:00
Gyurcsányék terve eredetileg csak a 2022-es választásokra volt tervezve, de most már a ballib előválasztáson sikerült megvalósítani legnagyobb részében. Érdemes összevetni egy ballib intézet (Republikon) elemzését az előválasztási eredményekkel. Kb. fél óra munka, de megéri, mert látványosak a…..
  Lehet, hogy divat a retró, annak is többnyire az über gagyi változata, nem bánom, szóljon az isten véled édes Piroskám, meg a Stux, ez utóbbi persze már egy másik retró, ez a retróba bugyolált retró, olyan, mint a dupla panír. Nem bánom, de kulináris szempontból a retrót javasolnám mindenképpen…..
És miért szereti őket mégis sok ember?   Természetesen a mesterséges aromákkal készített élelmiszerek a rossz ízűek, nem maguk az aromák, mert azokat nem fogyasztjuk közvetlenül. Hogy mennyire nem, arra itt egy érdekes adat: valahol olvastam, hogy a mogyoróaroma hígítása: 1 mg 10 000 liter vízhez.…..
Nagyon szeretek enni, és ez alatt nem a hullává zabálást értem, hanem a finom, változatos ételek élvezetét. Főzök is sokat, mindenféle irányzatot: jó, kiadós ételeket, és mindenféle újdonságot is. Hétköznap inkább a már ismert ízeket, amiket fejből is gyorsan összedobok, így inkább hétvégékre marad…..
fofilozofus 2021.09.27 13:46:04
@kunzoo: Ja, még eszembe jutott egy. A hétvégén megkért egy ismerősöm, hogy az apósa szülinapjára főzzek már egy kis pörköltet 30 személyre. A felesége be is vásárolt (sajnos nem volt időm összeírni, hogy mi kell), és hozott PÖRKÖLTSZAFTKOCKÁT. :-)))))))))))))))))))))))) Mondtam neki, hogy gyorsan tegye el az asztalról, mert azt hiszik a vendégek, hogy abból csináltam. :-)

Még régen anyósom, mikor halászlevet főztem, hozott neke halászlékockát. Mondtam magamban, hogy nem hagyon annyiban. Mondtam neki, hogy akkor légy szíves, olvasd fel, hogy mi van benne! Pirospaprikakivonat, só, halkivonat, hagymakivonat, nátrium-glutamát. Ezek közül minden van benne eredetiben, kivéve az ízfokozót, az meg nem kell bele. Akkor minde is tegyem bele???? :-) Egyszerűen benne van az emberekben, hogy jó csak az lehet, amit "speciálisan erre terveztek". :-))
Ennek a legjobb példája a főzőtejszín. :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Ugye főzéshez ezt kell használni, mert speciálisan erre való. :-)))) Ügyesek ezek a marketingesek. Tegnap megláttam a hűtőnkben egy 10%-os főzőtejszínt! Egyszerre kerülgetett a guta meg a röhögőgörcs. A kislányom vette, hogy majd főz vele. Inkább kérdezne engem. Egy kicsit megsértődött, hogy kioktattam, pedig próbáltam kíméletes lenni. :-)
fofilozofus 2021.09.28 09:31:24
@Glokta: Sajnos most hirtelen nem tudok neked előkapni egy ilyet, de többször olvastam. Az "érvek" általában a következők:

1. nincs is olyan, hogy magyar konyha, mert tkp. minden étel származása: szerb, szlovák, német, török stb.
2. van olyan, hogy magyar konyha, de az valami igénytelen szar, pörkölt meg rántott hús. Modernizálásra szorul.

Általában ez a két álláspont létezik. Majd gyűjtök ilyen megszólalásokat a jövőben.
fofilozofus 2021.09.28 09:35:47
@Ubul80:
Kösz a dicséretet. A tokaji ízek konkrétan a bort jelenti nálam. Ebben az is benne van természetesen, hogy főzni is lehet vele, de magában is olyan izgalmas és egyedi ízvilág, ami máshol nincs.

Ugye a magyar konyha jó, de a vendéglátás meg pont az ellenkezője. Sok hely van, ami különösen szar ebből a szempontból, de Tokaj még ebből az erős mezőnyből is kilóg. Én is voltam ott, mondjuk már elég régen, de sajnos pont Villányba mentünk azután nemsokára. Hát mit mondjak? A Kádár-rendszer még mindig létezik, csak el kell menni Tokajba. Borzalmas tapasztalat volt. Az hozzátartozik a képhez, hogy a Tokajnak az a szerencséje, hogy róla nevezték el a borvidéket. És a turisták azért mennek oda. Vannak ott jobb helyek is, Tállya meg Mád, lehet hogy oda kéne menni, nem Tokajba.
6 hónapot kapott Károlyi László és társa 1941-ben egy manapság elképzelhetetlennek tűnő ügy miatt...
Pontosabban részben szólt, de nem úgy, ahogy a romantikus széplelkek képzelik, és az amerikai filmek UTÓLAGOSAN értelmezik. Tudjátok, mikor halk hegedűszóval kísérve könny szökik a szemedbe a sokat szenvedő, többször megkorbácsolt, megerőszakolt szegény néger látványán, mikor az USA elnöke leveszi a…..
fofilozofus 2021.09.09 09:50:04
@midnight coder: Teljesen igazad van. Már csak az a kérdés, hogy a zöldek és a többi ploglesszív állatság kinek fial sokat. Ötleteim vannak, mert a zöldséggel pl. Kína jár jól, de közelebb kell a megoldást keresni. De hol?
fofilozofus 2021.09.09 09:50:47
@midnight coder: "de az agyhalottak ... ebbõl csak a szép, színes cukormázat látják amivel a szar be van vonva. "

:-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
fofilozofus 2021.09.10 11:10:57
@Emmett Brown: Teljesen igazad van. Ez nem azért állatság, mert biznisz, hanem mert felesleges kitérő rossz irányba. Nem a bölcsészeknek meg a politológusoknak, marketingeseknek kéne megálmodni, hogy milyen lesz a jövő, mert abból ilyen cuki dolgok lesznek, mint a kommunizmus és társai. Hanem a mérnököknek kell pénzt adni kutatásra, és majd kiforrja magát, ha megéri.
Népbíróság. Nem tudom, mond-e ez a szó valamit a fiatalabb nemzedéknek? Ez volt az az intézmény a II. világháború után, aminek segítségével bárkit felakaszthattak pár irigy házmester és jó elvtárs segítségével. Ártatlanság vélelme. Ó, a híres jogelv! Mennyit hallottuk! A mocskos gyilkosok képét nem…..
fofilozofus 2021.09.06 18:10:31
@Untermensch4: Bocs, igazad van, nem állíthatom bizonyossággal , hogy az összes dogma bukott, ha az egyik az. Csak valószínűsíthetem. :-))))))))))))
fofilozofus 2021.09.06 20:52:33
@Murometz köztársasági elnök: Gondolkozz nagyban. Mert Magyarországról nézve úgy tűnik, mintha ő lenne a góré, de világszinten nullák vagyunk. Az igazi nagykutyák nem a magyar kormányban vannak. Ha itt diktatúra lenne, akkor a bírálók már régen az Andrássy 60-ban lennének. De nem, őt lehet szidni minden hullámhosszon. Próbáld meg ugyanezt Sorossal meg a buzikkal. Mondjuk UK-ben, az USA-ban. Tudod,l a szabadság hazája... :-)