Regisztráció Blogot indítok
Adatok
BHajnal

129 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A címben olvasható idézet a 2008-as berlini Expolingua kiállításon hangzott el, a Language-Learning.net portál egyik szakértőjének szájából. (forrás: a Wirtschaft+Weiterbildung című szaklap) Én azt, hogy igaza van. Hogy miért, azt a következő blogbejegyzésben próbálom meg…..
Az utóbbi időben sokat hallok arról, hogy Mo-on egyre inkább terjed a skype-on keresztüli live-online nyelvoktatás, ami nagyon örvendetes dolog. Ugyanakkor azonban úgy gondolom, hogy a téma megér egy blogbejegyzést. Hogy miért? Azért, mert véleményem szerint a skype-os óra nem…..
A Digital Publishing Európa egyik vezető nyelvoktató szoftverkészítő cége. Terméklistájukon az online szótáraktól kezdve az interaktív hangoskönyveken és nyelvoktató CD-ROM-okon keresztül sok minden megtalálható. A cég mégis úgy döntött, hogy ezt a lenyűgözően sokszínű…..
Blended learning blog Learntec 2009 2009.02.09 18:15:00
Évente egyszer, általában február elején kerül megrendezésre Karlsruhe-ban a német nyelvterület egyik legnagyobb oktatástechnológiai és e-learning kiállítása és kongresszusa, a Learntec. 2006 óta veszek részt rajta rendszeresen, idén előadóként is…..
Online nyelvoktatás Learntec 2009 2009.02.09 17:39:00
A héten megint Karlsruheban jártam, a Learntec-en. Ez alkalommal annyiban volt különleges a részvételem, hogy nem egyszerű látogatóként, hanem előadóként voltam ott.          Matthias Rückellel közösen a 3D-s virtuális világokban rejlő…..
A képek mellett a nyelvoktatásban (offline vagy online) nagy szerepet játszanak a hanganyagok. Fellelésük, feldolgozásuk és portálra feltöltésük nem mindig problémamentes. Ebben a bejegyzésben ehhez szeretnék néhány tippet adni.Hanganyaghoz legegyszerűbben a tankönyvekhez tartozó…..
Az egyetemen az elmúlt hetekben olyan feladatot kaptam, hogy word-fájlokat dolgozzak át online anyaggá. A feladat nem túl bonyolult, ennek ellenére úgy gondoltam, megosztok Önökkel néhány alapelvet, amit én is figyelembe veszek a munkám során Milyen célra készül egy online…..
A képek mellett a nyelvoktatásban (offline vagy online) nagy szerepet játszanak a hanganyagok. Fellelésük, feldolgozásuk és portálra feltöltésük nem mindig problémamentes. Ebben a bejegyzésben ehhez szeretnék néhány tippet adni. Tankönyvekhez való CD-kHanganyaghoz legegyszerűbben…..
2009-es első írásaimat a technikának szentelem, amely az online anyagkészítésnél a használt online nyelvoktató rendszertől függetlenül is igen fontos szerepet játszik. Ebben a bejegyzésben a képméretezés lesz a téma.Miért van szükség a képek méretezésére?Ha az ember…..
2009-es első írásaimat a technikának szentelem, amely az online anyagkészítésnél a használt online nyelvoktató rendszertől függetlenül is igen fontos szerepet játszik. Ebben a bejegyzésben a képméretezés lesz a téma.Miért van szükség a képek méretezésére?Ha az ember…..
Kedves Olvasóim! Kellemes karácsonyi ünnepeket és sikerekben gazdag, boldog új évet kívánok nektek!   ..
Kedves Olvasók!Mindannyiuknak kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog újévet kívánunk!..
Biztosan ismerős az a jelenség, hogy a tanfolyamok résztvevői a karácsonyi egy-két (esetleg 3) hetes szünet alatt elfelejtik az addig megtanult anyagot. Ez a bejegyzés arról fog szólni, hogy hogyan lehet ez ellen tenni a blended learning segítségével. Az internet nyújtotta anyagok…..
A Jetzt.de szövegek feldolgozása alapvetően nem különbözik a hagyományos szövegfeldolgozástól. Amire figyelni kell, az az, hogy a.    a szövegek viszonylag hosszúakb.    a szókincs leginkább a haladó nyelvtanulókat célozza megc.    a…..
Ahogy az előző bejegyzésemben már beharangoztam, folytatom a Jetzt.de oldal bemutatását, mégpedig az egyéb szolgáltatásokkal. Azon túl, hogy didaktizált olvasandó és hallgatandó anyagokat találhattok az oldalon, arra is lehetőség van, hogy tanítványaitok az egyetem…..
Ha az ember úgy dönt, hogy egy blended learning formában szervezett nyelvi kurzusba szeretne egy wikiprojektet is beleépíteni, akkor néhány alapvető dolgot figyelembe kell venni. Ez a bejegyzés arról szól, melyek ezek az alapvető dolgok. Kezdjük egyszerűen Feltétlenül figyelni kell…..
Az interneten elérhető eszközök közül nemcsak a chat és a fórum támogathatja pozitívan a blended learning kurzusokat, hanem a wiki is. Hogy mi ez és hogyan segíti a nyelvtanulást, arról szól ez a bejegyzés. De mi az a wiki tulajdonképpen? A wikipedia (a legnagyobb wiki) így ír…..
Múlt héten egy egésznapos továbbképzésen vettem részt, amelyet a Gießeni Egyetem két doktorandusz hallgatója tartott, és akik a címben is említett projektet mutatták be. Mivel az anyagok online elérhetőek, úgy gondoltam, hogy nektek is írok róla, hiszen az oldalak a live-online…..
Már többször szóba került, hogy a blended learning kurzusok sikerét vagy sikertelenségében illetően döntő szerepe van a munkánkat támogató nyelvoktató rendszernek, amelyet használunk. Egy korábbi begjegyzésben részletesen leírtam, milyen egy nyelvtanár szemszögéből az…..
Idén márciusban, a Learntecről szóló sorozatomban írtam nektek a Pediaphon nevű oldalról,  amelyik a wikipedia cikkeit alakítja át hangfájllá. Az oldal programozói az eltelt idő alatt új szolgáltatással bővítették a kínálatot. Az oldal címére klikkelve eléritek azt a…..
November elején írtam már egyszer a videós anyagok lehetséges felhasználási módozatairól a blended learning jellegű órákon. Ebben a bejegyzésben ezt a témát szeretném egy filmkészítő program bemutatásával tovább folytatni, illetve kiegészíteni. Az Xtranormal.com oldalon…..
Az előző bejegyzésben a videós anyagokról írtam nektek és a feliratozásról. A napokban, amikor az egyetemi órámra kerestem anyagot, egy újabb programra bukkantam. Az Xtranormal.com oldalon különböző kis jeleneteket állíthattok össze kedvetek szerint. A szabadon választható…..
A hagyományos nyelvórákon már régen teret hódítottak, így a blended jellegű foglalkozásokhoz is csak ajánlani tudom a keresztrejtvényeket. Minden hasznosságuk ellenére azonban van egy hibájuk: nem egyszerű őket elkészíteni. Az internet azonban erre is kínál megoldást! Ebből a…..
A blog és a fórum mellett a chat a harmadik olyan internetes kommunikációs eszköz, amit szinte minden felhasználó ismer. A jelen bejegyzés arról fog szólni, hogy hogyan lehet a chatet a blended learning koncepcióba beilleszteni és a jelenléti órák valamint a netes kommunikáció…..
Az online órákon jó szolgálatot tevő programok közül most egy olyant ajánlok a figyelmetekbe, amelyiknek a segítségével videójeleneteket feliratozhattok. A Bombay TV szappanopera-részleteket bocsát azok rendelkezésére, akik szeretnék kipróbálni, milyen szinkronszínész válna…..