Regisztráció Blogot indítok
Adatok
eau sauvage

0 bejegyzést írt és 117 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
György László szerint az egyetlen lehetőség a tűzszünet és a béke[1]. Mondjuk ezt a sommás véleményt maga a valóság cáfolja, tisztára nyilvánvaló, hogy van más lehetőség is. Más lehetőség, amit úgy hívunk, hogy "valóság". A valóságban nem tűzszünet van, nem béke van, valami más van. Ami György…..
eau sauvage 2023.11.02 10:11:44
@gigabursch: Az orosz polgári repülőgépek, köztük az említett Il-96-400-as is menthetetlenül elavultak.
A típus a 80-as évek szovjet technológiáján alapul. És ami a keleti blokk összeomlása után végképp nem megy az oroszoknak, az a gazdaságos sorozatgyártás, a beszállítói lánc működtetése és az eladás utáni technikai support ill. alkatrészellátás. Az Il-96-ból (a 400-asnál rövidebb törzsű 300-as) cca. 30 év alatt sikerült legyártaniuk 26 db-ot. Összehasonlításképp a Boeing a 767-esből (szintén a 70-es, 80-as évek terméke és kb. ugyanaz a kategória) cca.1300 db-ot gyártott. Az Il-96-ból az Aeroflot-on kívül csak Kubának tudtak eladni pár darabot. És az Aeroflot is azonnal lecserélte őket, amint hozzá tudott jutni Airbus és Boeing gépekhez.

És ha véletlenül megterveznek és legyártanak egy technológiailag is elfogadható típust(nagyrészt nyugati alkatrészekből, nyugati elektronikával, nyugati hajtőművel), akkor az alkatrész ellátás juttatja eszébe minden vevőnek, hogy jobb az oroszokat messze elkerülni. Ha érdekel, olvass utána a Sukhoi SSJ és a mexikói Interjet, illetve a belga Cityjet légitársaságok viszontagságos kapcsolatának. Pedig maga a repülőgép tényleg nem produkált rossz paramétereket (és olcsó is volt), de a két nem orosz vevőt majdnem csődbe vitte az, ahogyan a gépekkel kapcsolatos problémákat kezelték.

Prototípus és szűzrepülés pedig volt az oroszoknál bőven az elmúlt évtizedekben is, de olyan, ami kereskedelmileg is siker lett volna, egy sem.
És ez ezután se lesz másképp.
Aki repülő autókról és robotokról szóló posztot vár, az ne is olvasson tovább, mert nem erről lesz szó (noha a robotok szinte biztosan köztünk lesznek, az önvezető autók is, de ezt most hagyjuk). Sokkal földhözragadtabb, és talán baljóslatúbb előrejelzés következik...
Újabb szörnyű baleset világított rá a hétvégén, hogy ami a magyar utakon folyik, az tarthatatlan. Egészen elképesztő, hogy kurva nagy technológiai fejlesztéseket képesek elvégezni a nélkül, hogy a fő problémákat orvosolni próbálnák. Mert mi van most? Ugyanaz, mint már sok éve, nagyjából a…..
eau sauvage 2017.03.20 20:27:37
Ez a blogbejegyzés és a szombati Totalcar cikk is a városi autóversenyzésről szólt, de a hozzászólások szépen elvitték az autópályákon kívánatos viselkedés irányába a vitát.. (belső sáv, külső sáv, 130, 200, stb.)
Heti kb. 1000 km-t vezetek a magyar autópályákon és ezt nemcsak úgy, hogy nyáron legurulunk az M7-en Siófokra, hanem hóban, fagyban, esőben, hóban, ködben sötétben is. És mivel ma reggel is szoptam egy órát az M3-n araszolgatva baleset miatt, egy-két gondolat nekem is eszembe jutott.
Az első, hogy a 350 Ft-os üzemanyag és az 5000 Ft-os megyei matricák miatt (is, és ez nem minősítés, hanem ténymegállapítás)) iszonyatosan megnőtt az autópályák "népsűrűsége", és ami korábban egy stresszmentes, tervezhető közlekedés volt, az mára sokszor túlélő show-vá változott. Hétfőn, pénteken szombaton és vasárnap garantáltan. M1, M3 és M7 viszonylatban mindenképp. Az M6 még mindig O.K, az M5-ön ritkán megyek, onnan kevés a tapasztalat.
Emiatt rengeteg ideges, türelmetlen ember továbbá váratlan szituációk tömkelege, pont a sok jármű miatt.
Viszont, ha 4 "szabályt" megpróbálna mindenki betartani, nagyon megkönnyítenénk egymás életét:
1, (a legfontosabb)Tarts megfelelő követési távolságot. Ha hirtelen megáll a sor, +20-30 méter hely iszonyatosan jól tud jönni...
2, Tarts jobbra.
3, Engedd el a gyorsabb járművet.
4, Próbáld meg felvenni a forgalom ritmusát (adott helyen és időben. Akkor is, ha számodra ez egy kicsit gyorsabb/lassabb a kívánatosnál.). Még mielőtt bárki félreértené, csak a komfortzónán belül.
+1, Lehetőség szerint ne előzz a külső sávban.

A 8-10 kilométeres torlódásokat és 1 órával hosszabb menetidőt okozó balesetek jó része ugyanis nem súlyos és brutális ütközés, hanem olyan több kocsit érintő koccanás (kisebb ütközés), amelyek fentiek betartásával jórészt megelőzhetők lennének.
Nem vagyok sportközvetítés-habzsoló, nem ismerem sz összes magyar riportert. De az feltűnt, hogy az elmúlt években minden meccs, illetve verseny után jó esetben annyit szűrtem le, hogy jellegtelen, középszar volt a kommentátor, sokkal gyakrabban idegesítő és/vagy nagyarcú és/vagy a magyar nyelvvel…..
eau sauvage 2016.08.07 21:11:22
@Késapati Tamás: Az általad említett sportcsatornákon is vannak természetesen jó stábok/riporterek, vagy sportágak, amelyeket élvezetesen közvetítenek, én a csatornák egészére értettem, amit mondtam, és továbbra is azt gondolom, Magyarországon az Eurosport a legjobb ebből a szempontból.
Mivel mindegyiknek más és más a sportág "portfóliója", nagyon nehéz összehasonlítani pl. az NHL-t a biatlonnal, vagy az angol focit az atlétikával. De a DIGI vagy a Sport Tv sokkal inkább elment a bulvár irányába, és ez az én ízlésemnek kevésbé felel meg.
eau sauvage 2016.08.08 18:22:32
@ComLo: Egyetértünk. :-)
eau sauvage 2016.08.08 18:30:24
@Dorinda41: Valóban, a biatlon nem/se ifj. Knézy sportága.. De nem is ezeket említettem.
A biatlont szerintem Vörös Csabának találták ki. Lelkes, ért hozzá, jól látja a történéseket. Egyébként nem egy könnyen közvetíthető sportág, pl. Hajdú B. még mindig nem tudta felvenni a ritmust, pedig pár éve már próbálkozik.
Az üldözésesben, a tömegrajtosban, és részben a váltóban van "eksön" , test test elleni harc, de a sprint és az egyéni egy másik műfaj, ott képben kell lenni, hogy ki hol tart, hogy áll, mi várható, stb. És ha a kedves néző nem biatlon fan, fenn kell tudni tartani az érdeklődést.
Magyarországon? Most szórakozol? Nem. Teljesen komoly vagyok. Ha nem tartod lehetségesnek, nem kell tovább olvasnod...
eau sauvage 2016.07.12 21:21:59
@MistreSS Mary Zsu: Bizonyára igazad van. De borzasztóan fárasztó lehet egy életen keresztül b@szni a fillért...
Jani haverja – Minek mész oda? Nincs ott semmi, csak szamár meg szemét. Ez a kérdés és kijelentés gyakran hangzik el rokonok, ismerősök részéről, amikor valaki, számukra érthetetlen okokból, Albániát tűzi ki úticélul.     – „Lelőnek, elrabolnak! Nem félted a kocsidat?” - sorakoznak fel valós…..
Kevés dolog jellemzi jobban a mezei választópolgárt, mint az arányérzék döbbenetes, totális hiánya. Ilyen szellemi környezetben nyugodtan átírhatjuk a közkeletű mondást ("Csak nagyot érdemes hazudni"), így: csak nagyot érdemes lopni. Grafikonon ábrázoltuk a Fidesz elmúlt 6 évének néhány…..
eau sauvage 2016.05.14 23:54:13
@Punxsutawney Mormota: "A világ legtöbb országában progresszív adózás van. Ha már... De ők a hülyék, mi meg helikopter. "

Ja. Csak nem 500 EUR/hó jövedelemnél lép be a 30-40%-os kulcs...
Sétálok az utcán, előttem egy férfi megy, inge hol betűrve a nadrágjába, hol nem. „Hogy lehet valaki ennyire pacuha!” gondolom magamban. Oldalt, a játszótéren, a gyerekek boldogan lipityókáznak, kicsit arrébb, egy építkezésen a munkások furikkal hordják a sittet. A szép nyári idő egy-kettőre…..
Kedves követőinknek talán feltűnt, hogy kimaradt egy írás a sormintából. (Nem kedves követőink véleménye szerint kimaradhatna az összes.) Bizonyára eljő a pillanat, amikor elegünk lesz magunkból - kéretik nem türelmetlenkedni -, most azonban még igazi vérfideszesként megfogadjuk szeretett vezérünk…..
eau sauvage 2016.01.23 17:07:52
@Leylandi: Valóban :-) 0-24-ben a blogokon haknizni, Orbánozni, Gyurcsányozni, migránsozni, fasiztázni, libsizni, stb. sokkal jobb, mint síelni... :-)
Mindig alaposan összecsapnak a vélemények, ha pénzről van szó. Hát még akkor, ha gyerektartásról, rokontartásról... az egyik fél mindent akar, a másik adna abból, amennyi van neki, de vagy szeretne megélni ő is, vagy szeretné tudni, hogy mire folyik el a tartásdíj.  Nem…..
eau sauvage 2015.12.17 15:12:33
@zizi77
"Van ilyen statisztikai adat, ami megmondja, milyen indokkal adták be a keresetet?"

Többnyire azzal az "indokkal", hogy a "házasság véglegesen és visszavonhatatlanul megromlott". Ez nem statisztika, de a válókereset ezzel az indoklással megy a bíróségra.
Ami ugye semmit nem jelent.

Az én ismerettségi körömben pedig az arány pont az ellentéte a tiédnek, így ezeket nem lehet reprezentatívnak tekinteni.
A probléma a magyar családjogi törvénnyel és legfőképpen a bírói gyakorlattal, hogy szélsőségesen nőpárti, ezért a nők nagyon-nagyon bátran nyúlnak a váláshoz mint eszközhöz, főként akkor, ha sikeresen újítottak maguknak párt (mert ő már nem boldog, mert a házasság kiüresedett, a kapcsolat nem működik, stb, stb, és hasonló bullshitek, persze ha mindezt konkretizálni kell, akkor az már nehezen megy, de az esetek nagy százalékában a válófélben lévő nő mellett már ott figyel a "harmadik" ) és gyakorlatilag a bulin csak a férfi veszíthet.
Ha mindkét fél képes egyedül is önálló egzisztenciát fenntartani, a házasság bizonyíthatóan a nő hibájából kerül megszüntetésre, az ügyvédek akkor is óva intenek a gyermekelhelyezési pertől, mert a férfi esélye gyakorlatilag nulla. Hangsúlyozom, nem szélsőséges (egyik fél alkoholista, üti-veri a családot, stb.) esetekről beszélek. Ha a gyerekelhelyezési perekben az arány közelíteni az 50-50 százalékhoz (oké legyen 60-40 a nők javára), akkor meggyőződésem sokkar kevesebb válás lenne.
És a válás kimondása után a férfi szerepe egy ATM automatává silányul, akinek csak kötelessége van (fizetni), joga max. vasárnapi (pontosabban minden második héten szombaton délelőtt 10 órától vasárnap délután 16 óráig) apukának lenni. Természetesen vannak jól működő ex-házastársi viszonyok, de a többség sajnos nem az...

Sajnos a válások mögött nagyon komoly egyéni, családi, társadalmi tragédiák és folyamatok vannak, és minden eset egyedi, de ideje lenne leszámolni azzal a sztereotípiával, miszerint a "gonosz férj elhagyta a családot", és a nő minden esetben áldozat.
Az áldozat minden esetben a gyerek/gyerekek, de természetesen a bíróságokon és a nők által beadott válókeresetekben minden az "ő érdekükben" történik...
Az ifjú korában tehetséges hülyegyerekből egy élet munkájával magát érett kreténné kidolgozó Kövér László vakerált valamit a nők helyéről, amely szerinte a konyha-szülőszoba reláción belül értelmezhető. Egy öregecskedő kurzus  szintiboy is ezt az időpontot…..
eau sauvage 2015.12.17 15:40:48
@I_Isti: "A nagyapáink korosztálya egyébként elgyalogolt a Donig..."

Szerinted önként hányan mentek volna?
Tóth Laura is megtalálta a helyét a sportcsatornán, írja legújabb sajtóközleményük, ami nagyjából arról szól, hogy Laura, aki modellként is ismert, rúdtáncolt egyet, amiről azt hitte, hogy csak kurvák szokták, igaz nem manapság, hanem az ötvenes években. Hogy ezt honnan vette,…..
Szándékosan Egyiptomban hagyott a Wizz Air 50 csomagot, nem szólt róla, majd magasról tett szopóágra került utasaira napokig és még ma is kamu információt adagolt. Egy olvasónk három napon át próbált valami infóhoz jutni, de senki sem foglalkozott vele. Az Index cikkéből tudta…..
eau sauvage 2015.08.27 21:26:05
@Gyorgy Nagy: "A wizz egy nagy SZAR. Bolykotàlni öket és vissza vesznek az arcukból".

Még ha úgy is lenne, hogy ez az eset okozna a Wizznél valamiféle forgalomcsökkenést (kötve hiszem, nagyon kevés emberhez jut el a hír, kevés embert érint (az utasszámukhoz, és a célközönségükhöz viszonyítva) majd kijönnek egy 3000 Ft-os akcióval, és mindenki (inklúzíve ennek a blognak a törzsközönsége) úgy fog rárabolni a jegyekre, mint gyöngytyúk a takonyra, és senki nem fog a hurghadai búvárok esetére gondolni,hanem kizárólag arra, hogy van repjegy jó áron...

Amit az esetről eddig olvastam, repülésbiztonsági szempontból vélhetően igazuk volt, a kommunikáció és az ügyfélkezelés viszont kritikán aluli.

Sajnos az ilyen vállalati kultúrájú cégeknél, ahol kizárólag a rövid távú profitnövelés és rövid távú költségminimalizálás számít, ez a jövőben is így fog maradni.

Az ügyfélszolgálatos meg azt mondta, amit neki mondania kellet, amit utasításba kapott, ha nem így tett volna, már nem dolgozna a cégnél.

Persze ettől még vállalati szinten mérnek ügyfélelégedettséget, valószínű valamilyen tenyérbemászó tinédzser manager a felsővezetői meetingen prezentálja is, hogy a "customer satisfaction has been improved in last couple of months"
A költségérzékeny utas gyakran érzi úgy, hogy valaminek az árazásával kimondottan a lehúzására törnek, vagy az életét kívánják megnehezíteni. Ez sajnos teljesen ellentétes az ultra fillérbaszó fapados turista életfelfogásával, aki megpróbál tenni ellene ideológiai…..
eau sauvage 2015.07.22 14:00:04
@Világvándor: "Mellette ki volt írva, hogy kérik, hogy helyben fogyasszuk el, ne töltsük meg az üvegeinket"

Szerintem itt van a kutya elásva. Mint annak idején a gimnáziumom menzáján, ahol senki nem ivott vizet kancsóból mindaddig, amíg nem jött a felhívás az iskolarádión keresztül, hogy a menzán tilos vizet kancsóból inni...
Utána mindenki sportot csinált belőle.

Ha az óceánjárón kötelező lett volna a bödönben lévő vizet fogyasztani, lefogadom a legtöbben az ásványvizet válassztották volna.

Az ember (sajnos) így működik. Ami tiltva van, az mindig sokkal vonzóbb, ami kötelező vagy előírt, az ellen lázadozunk.

Ha kötelező lenne vizet vinni a repülőre, most a poszt arról szólna, hogy azt hogy lehet kijátszani.
A legtöbb ember a mai napig a körülötte lévő embereket és történéseket teszi felelőssé minden kudarcáért és bukásáért. Ennek pedig az az eredménye, hogy nem képesek tanulni a hibáikból, ezért arra kárhoztatják magukat, hogy újra és újra elkövessék azokat. Mondanom sem kell, hogy ezzel a…..
eau sauvage 2015.07.14 17:28:44
Kedves szerző!

Mellékállásban te nem valami MLM businesst viszel? Mások ilyen jellegű "ostorozása" és a tuti megmondása ott divat.

"hősünk" is abban a hitben nőtt fel, hogy csupán egyetlen pénzkereseti lehetőség létezik a világon, ez pedig nem más, mint a két legértékesebb kincsének az idejének és az energiájának más ember szolgálatába állítása, vagyis munkavállalás"

24 évesen, egyetemről frissen kikerülve milyen opciók vannak még?
Szakmai múlt ugye nincs, tőke híján a vállalkozás se olyan egyszerű, + gondolom azért tanult, hogy azt csinálja, amihez elvileg "ért"

"Elköltötte minden megtakarítását, amit 11 hónapon keresztül gyűjtögetett"

11 hónap alatt kezdő fizetésből ez valóban hatalmas összeg lehetett...

"A kocsi fenntartási költségei 20-25 ezer forinttal emelték meg a havi kiadásait"

Egy autó fenntartása ennél sokkal többe kerül (25 e Ft másfél tank üzemanyag...)

Félre tudtak tenni néhány tízezer forintot havonta minden fiatal pár közös álmára, egy saját házra.

Hány hónapnyi "néhány tízezer forint" kell egy saját házhoz?

Parkinson törvénye ugyanakkor azt is kimondja, hogy csak a törvény megszegésével leszel képes vagyont felhalmozni.

Van egy másik törvény is ami azt mondja, hogy "spórolásból még senki nem gazdagodott meg" És itt nem egy tisztességes méretű megtakarításra gondoltam, hanem az általad "vagyon"-nak nevezett valamire.

Szóval mindent egybevetve nagyon az jön ki ebből a cikkből, hogy a mai magyar valóság ismeretével van némi gond (legalábbis szerintem).

Tudod hány olyan embert (családot ) ismerek, akik egész életükben spóroltak, rakták félre a kis pénzüket, talán még a tükörbe is belenéztek, még sincsenek sokkal előrébb, mint "hősünk"

Szóval nincsenek mindenre alkalmazható általános "okosságok", kizárólag egyéni élethelyzetek vannak, de az annyi, ahány ember.

Abban természetesen egyetértek, hogy manapság sokkal óvatosabb és kockázatkerülőbb pénzügyi stratégiát kellene követni mindenkinek, mint akár 10-15 évvel ezelőtt (köszönhetően országunk kiváló gazdasági és mentális állapotának), de azt ne feledd, hogy a magánember szintjén nagyon sokszor kell hozni hosszútávú, akár évtizedekre szóló döntéseket, míg a másik oldalon sokszor csak a törékeny jelen (állás, szaktudás, egészség) van.
Lassan két éve írjuk ezt a blogunkat Ausztráliáról, és rendszeresen kapunk emaileket, megjegyzéseket, hogy túlságosan is szépnek írjuk le ezt az országot, nem lehet igaz, hogy itt minden tényleg ennyire fantasztikus. Habár azért néha említünk nehézségeket is, de tény, hogy nem…..
eau sauvage 2015.05.26 11:20:06
Kedves A+Z,
Először is sok sikert az ottani élethez.

Másodszor. Azt gondolom, elég jól megfogtátok azt a világot (illetve az itteni és ottani világ különbségét), amit én úgy szoktam megfogalmazni, hogy innen nézve 16 000 km, vagy onnan nézve 16 000 km távolság olyan különbségeket/gondolatokat is felszínre hoz, ami ezen távolság hiányában nem nagyon érzékelhető.
Annyi személyes megjegyzést hadd tegyek, hogy sok-sok évvel ezelőtt (90-es évek vége) volt szerencsém ott eltölteni hosszabb időt, és akkor benne volt a pakliban a még hosszabb ott eltöltött idő, vagy esetleg a végleges maradás is. Aztán Magyarország mellett döntöttem (a mi lett volna ha... kérdés azért néha eszembe jut, de ma már nincs jelentősége). Túristaként rövidebb időre néha-néha azért visszatérek... :-)

Ausztrália azóta nagyon sokat változott. Aki folyamatosan látja, annak valószínűleg kevésbé tűnik fel, de aki sok év kihagyással látja a változást, az tud sokkoló is lenni.
A 90-es években még British Airways-szel repültünk, az utasok túlnyomó többsége angolszász, ma Emirates, Qatar, Etihad és hasonlók,a legváltozatosabb közönséggel.
Megdöbbentően megnőtt az ázsiai emberek aránya. Ezzel együtt az a kicsit álmos, kicsit nyugodt, "az egész ország egy nagy szabadidőközpont" jellege elveszni látszik, persze még mindig paradicsom a magyar idegbajhoz képest...

Ugyanígy döbbenetes az árak emelkedése. Amit írtatok, hogy heti helyi közlekedés Sydney-ben 60 AUD, az 15 éve még 23 AUD volt (red weekly travel pass, akkor így hívták), egy Big Mac menü 5 AUD volt, és még lehetne sorolni a példákat, ezt az áremelést az évi 1-2 % infláció nem megyarázza....

Az angol. Valószínű kicsit szubjektív, de meg lehet tanulni megérteni (nem a kocsmai szlenget, mert ahhoz sok idő kell), de a mindennapokban használt "irodalmi" angol verziók közül nekem sokkal könnyebben megy a megértése, mint pl. az amerikai "nyekergésé" (elnézést mindenkitől, akit ezzel megbántottam :-))

A távolság. Szerintem is a leghúzósabb. Belegondolni abba, hogy 2-3-4 évente láthatod Európát, elég meredek. Persze, aki kizárólag "megélni" akar, annak ez nem szempont, de ha egy kicsit többet vársz az élettől, akkor ezen minimum elgondolkodsz. Viszont ez borzasztóan szubjektív dolog, mert Európából meg Új-Zélandra, Fijire, és hasonló helyekre nem jutsz el mindennap, nektek meg ott van a "szomszédban".

Mindent egybevetve azt gondolom nagyon nehéz állást foglalani, mert a józan ész és a szubjektív dolgok keveredése nem könnyíti meg a döntést, de azt mondom, aki most fiatal, megteheti, megfelel a feltételeknek, és túl tud lépni a "szubjektív" dolgokon (pl. a távolság kérdése), és vonzódik ahhoz a kontinenshez, inkább vágjon bele mint nem.
Privatizált halálbüntetés, túlterjeszkedő jogos védelem, hibás ítéletek, zsúfolt börtönök. Merre tart a magyar büntető igazságszolgáltatás? Interjúnk második része Hack Péterrel. A HVG egyik augusztusi lapszámában írja, hogy léteznek olyan esetek, ahol a cselekmény…..
Nekem ne gyere azzal, hogy nincs pénzed semmire, miközben százezreket füstölsz el évente. Nem hiszed? Kiszámoltam, csak figyelj! Egy néhány évvel ezelőtti kutatás szerint egy magyar dohányos átlagosan 16-szor gyújt rá naponta. Ez évente 307 doboz, ami ezer forintos átlagárral…..
eau sauvage 2015.05.14 15:24:07
@Kis Mirjam: Be kéne vezetni, hogy dohányosnak nincs ingyenes orvosi ellátás!

Nagyon jó ötlet. Csak definiálni kellene tudni, hogy ki a "dohányos"? Aki hétvégenként egy buliban elpöffent 4-5 szál cigit, vagy a láncdohányos, aki napi 2 doboznál meg sem áll?

Viszont a logikád alapján nem kellene (ingyen) eü ellátást biztosítani a kövéreknek, az extrém sportolóknak (miért azok fizessék mások sebészeti ellátását, akik nem ugrálnak félcsöveken), az alkoholt fogyasztóknak, és még biztosan lehetne 10-20 csoportot megnevezni.

Egyébként a Magyarországon szitokszónak számító "magán" eü biztosítós rendszerekben ezek a kockázati faktorok mind-mind "honorálva" vannak anyagilag. Magasabb kockázat - magasabb díj.
De ez nekünk nem kell.
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter bejelentette, hogy 2016-ban 15%-ra csökken az SZJA. Ezzel számításaik szerint 120 milliárddal több forintot hagynak az adófizetőknél. A költségvetés 2016-ra 2,5%-os gazdasági növekedéssel számol, 1,8-2%-os inflációval, és 308 forintos euro…..
eau sauvage 2015.04.22 18:40:50
@a nagy hohoohooo: "Az egykulcsos jövedelemadóval a szegények fizetik be jövedelmükből a legtöbb adót a költségvetésbe: a gazdagok nem hónapról hónapra élnek, nem költik el minden jövedelmüket."

Aha. Mert az SZJA-t fizetők között csak két kategória létezik.
A "szegények" akik minden jövedelmüket fogyasztásra költik, és a (szerinted) Gucci táskát és üzletrészeket vásárló "gazdagok"

Tisztára mint az 50-es évek sematizmusa...

A világ ennél azért egy picit bonyolultabb. És most függetlenül attól, hogy ki milyen adórendszert tart "igazságosnak".
Most, hogy Rogán Tónival az élen a pofátlan politikusok is belefolytak a brókerügybe és undormány baromságokat beszélnek, talán nem árt kicsit leakadni a sok hozzá nem értőről és a lényegre koncentrálni. Úgy tűnik kikerülhetetlen, hogy a vörösök és a narancsosok egymásra…..
eau sauvage 2015.03.03 16:15:31
@Mészáros Laci: Persze, csak nahgyon furcsa (és számomra kissé logikátlan is), hogy az évek óta bebetonozott 1,2 EUR/CHF lenne/lett volna az az instrumentum, amire (és most tök mindegy hogy milyen irányú mozgásra számítva) "ingüket-gatyájukat" felteszik. Ha nem avatkozik be a jegybank, ez akár még évekig is lehetett volna 1,2.
Az EUR/USD és nagyon sok más devizapár sokkal nagyobb volatilitásokat produkált. És mint tudjuk igazán pénzt keresni (és bukni) volatilis eszközökön lehet.
eau sauvage 2015.03.03 20:28:36
@Mészáros Laci: A levezetés O.K., nekem a mértékkel van problémám.
És valóban ezért lett volna jó egy politikamentes vizsgálat, hogy ezeket megtudjuk.
A BC ugye alapból brókercég, aki ügyfélmegbízásokat hajt végre (és nyilván végez saját számlás ügyleteket is). Ha veszel 100 db OTP részvényt és ott tartod náluk értékpapírszámlán osztalékra és árfolyam emelkedésre számítva, az korlátozottan használható ebből a szempontból.
Volt nekik az a bizonyos Trend portfóliókezelésük, ami már más tészta, de ott is az volt a termékleírás, hogy 70% állampapír, a maradékkal pedig FX a piaci trendek kihasználása, megfelelő stop-loss szintek alkalmazásával (ez nyilván január 16.-án nem működött)
Gyanítom, hogy nemcsak az EUR/CHF 1,20-1,21-es játékot (kvázi arbitrázs ahogy írtad)játszották, hanem volt más is. Mekkora nyitott pozíciónak kellett lenni csak ezen az egy instrumentumon, hogy 10 Mrd-ot bukjanak, figyelembe véve a tőkeáttételt is(feltételezve, hogy semmi máson nem nyertek)?
És ott van még a limitek kérdése. A BC globális szinten azért nem volt akkora játékos, hogy a bankközi vagy bármely más piacon "korlátlan" pozíciókat vehessen fel.
És ha mindez még igaz is, miből, hogyan és mennyi idő alatt jött össze a másik 90(?) Mrd?
Az elmúlt évek a részvénypiacokon kifejezetten jónak számítottak (Magyarországon már nem annyira), szóval nekem továbbra is sántít, hogy január 16.-án úszott el minden... (vagy akkor kerültek olyan helyzetbe, hogy már nem volt visszaút)
A bolygón élő összes emberi lény 40%-ának van már napi szintű internethozzáférése. Az évtized végére a teljes fajunk be lesz drótozva, maximum ott nem, ahol nagyon nem engedik. De hiába betonfal. Géppuskafészek. Az információt analóg módon nem lehet már blokkolni. Ez az egyik…..
eau sauvage 2014.10.18 13:02:23
@Rátóti: Üdv a blogszférában. Azért remélem, nem miattam regisztráltál :-)
Gondolkodtam, hogy reagáljak-e, ugyanis akinek (bármilyen témához, bárkihez...) a harmadik szava a "böfögés", azzal nem biztos, hogy célszerű vitázni/beszélgetni.

Az eredeti témához, azaz É-koréához: nem vagyok É-Korea fan, amiket leírtál abban nagyon sok igazság van, a dél-koreai példád nagyon szemléletes, azonban én az előző hozzászólásomban nem erre reflektáltam, hanem arra, hogy mostanság divat lett mindenhol elejteni egy-két É-Korea cikket, bejegyzést, merthogy az milyen egzotikus, és az ottani nyomorral példálózni, holott a világ telis-tele van nyomorgó országokkal, emberekkel. Az pedig nem mentség, hogy "ja, de ott szabadság van". Egyrészt ezek nem vagylagos dolgok, másrészt a lagosi szeméttelepen élő tízezrek valószínű nagyon értékelik a "szabadságukat", és biztos hálát adnak az ő istenüknek, hogy nem Észak-Koreában kell élniük...

Abban szerintem tévedsz, hogy a nyomorért csak Észak-Koreában felel a politikai rendszer. Pl. az afrikai nyomorért, a mérhetetlen korrupcióért, a népirtásokért szerinted ki felel? Közép és Dél-Amerikában (javaslom olvass utána speciálisan Hondurasnak) a drogüzlet mindenhatósága következtében elpusztuló százezrekért ki felel? Csak ott nem ideológiai alapon irtják saját népüket a helyi elitek, hanem a pénz miatt. Így valószínű sokkal elfogadhatóbb...
eau sauvage 2014.10.20 21:30:39
@lsg404: Köszönöm a választ!
Sok sikert a bloghoz, remélem lesz még alkalmunk eszmét cserélni.

Üdv.
Reggel felszállunk a repülőre, megnézünk egy kafa várost, aztán este hazaszökkenünk, saját ágyunkban alszunk. Elég egy pici csomag, nincs szállásköltség és pár ezer forintból eljuthatunk zseniális helyekre is. Élménybomba nem csak kispénzűeknek: nagymamát megreptetni, új…..
eau sauvage 2014.09.08 09:56:44
@milliliteratura: A félreértések elkerülése végett, a kérdést a szerzőnek tettem fel (aki azóta már válaszolt is, köszönöm neki, bár azt gondolom, ez ennél egy picit bonyolultabb), és igazából arra vonatkozott, hogy jó-jó a nagyon kevés pénzből utazás (ne adj isten a nagymama reptetése), de adódhatnak olyan helyzetek, amelyek elronthatják az egynapos utazás élményét, és a "minden fillér számít" utazónak pluszköltséget okozhatnak.

Neked pedig köszönöm az anyagi helyzetemért való aggódást, de megnyugtatlak, hogy nem én vagyok a poszt célközönsége.

Szép napot!
eau sauvage 2014.09.08 18:38:18
@milliliteratura: Na, akkor szájbarágósan...
Ugyanazt mondom, amit te, ugyanarra akartam felhívni a szerző figyelmét ("a mit csináljon a kispénzű utazó"-t nem csak egyes szám első személyben lehet érteni...), hogy felmerülhetnek váratlan helyzetek (pl. játattörlés), amikor szállás, étkezés, várakozás, stb. miatt bizony bele kell nyúlni a pénztárcába, és a nagyon vékony költségvetés bizony-bizony felborulhat (nem az enyém, bárkié, aki ilyet csinál, és uram bocsá nem minden héten "egynaposozik", mint a blog gazdái.)

Tehát a véleményünk tökéletesen megegyezik, viszont meglep, hogy valaki aki ilyen jól átlátja a kockázatait a posztban leírtaknak, képtelen értelmezni egy leírt szöveget.
Összeszedtünk néhány jellegzetes kifejezést, amit multicégek dolgozói osztottak meg a közzel, de mielőtt nekiesel a listának, lássuk a legfontosabb multi-tételt: a munkaköröd nem létezik a magyar nyelvben. Approved - a harmadik neved A PPT-d/prezid legjobb slide-jára nem jut idő…..
eau sauvage 2014.09.03 15:52:19
@shred: :-))

Ezek nagyon jók...

Még egy-két gyöngyszem:
"Ha az ügyfél féleli a péjmentet, mi klémoljuk a garanciát"
"Krossz körrenszi szvappal hedzseljük a balansz sít riszket entitás alapon."
Az elmúlt hetek egymást sűrűn követő légikatasztrófái nyomán a világsajtó természetesen azon rugózik, hogy veszélyesebbé vált-e a repülés. A válasz egyértelmű nem, de van pár dolog, amit különösen érdemes kiemelni. Ezek közül a legfontosabb: Európában fapados…..
eau sauvage 2014.08.03 11:01:22
@Fillér B. Gusztáv: A blog egy másik posztjához írtam néhány hete a következő kommentet:

"Miért van az, hogy ha valaki kétszer elutazik Bergamóra Wizzairrel vagy Ryanairrel, és megnéz két "Air Crash Investigation" adást a Natgeón, az onnantól kezdve iparági szakértőnek gondolja magát?"

Ide sajnos még jobban illik.

El szoktam olvasni az írásokat, és alapvetően nem lenne rossz, amit csinálsz/csináltok, vannak hasznos információk, amiket mások fel tudnak használni, néha egészen kulturált vita is kialakul, de a fenti "rettenetesen értünk a légiközlekedési ipar összes kérdéshez és szegmenséhez" dolgot szerintem nem kellene erőltetni.

A másik a stílus/szóhasználat. Pilcsi, sztyuvi, szeku, pogyó és társai... Sajnos (még ha erre az is a válasz, hogy nem szoktuk magunkat túl komolyan venni), csak azt az érzetet kelti az olvasóban, hogy a blog nem más, mint huszonéves hülyegyerekek észosztásai.És ezért kapod azokat a reakciókat, amiket nem szeretsz...

A harmadik pedig a "hagyományos" és a "fapados" légitársaságok állandó összehasonlítása, és a"fapados" modell már-már beteges védelme minden cikkben, hozzászólásban.
Egyrészt nem ez a feladatod, másrészt tök értelmetlen összehasonlítani nem, vagy nagyon nehezen összehasonlítható dolgokat.
Melyik a jobb, a bor vagy a sör? Létezik ez is, az is.
Kinek ez, kinek a másik.