Regisztráció Blogot indítok
Adatok
muvtkorhmv

464 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
    Ma az olvasóteremben főpróbát tartottunk, mikrofon, kedves fiatal informatikus, maszkok, végre megszólal a barokk muzsika…, s jött mindenki, végre: Szigligetről hazatért „másik” (Csókayné)  Piroskánk, és viszontláttuk Antóniánkat is! Nem beszélve arról, hogy Erzsébet-napi sütiket…..
  A számítógépek hűtlensége és irántunk újabban tanúsított rosszindulata ellenére – igen jól sikerült a péntek délelőtti foglalkozás: mert bár a nagy Szépművészeti-s eligazítót valahogy sehogy sem leltem fel, ám a Cézanne és elődei-utódai prezentáció, mellyel pesti tárlatnézésünket szerettem volna…..
        Sok megbeszélnivalónk volt a mai napon, mindenekelőtt végig-kérdezgettük betegeinket, gyengélkedőinket – a Társak közül ki mit tud Róluk. Utána a Cézanne-tárlat meglátogatásáról beszéltünk, jövő órára téve a vetítettképes előkészületeket. Nem lesz könnyű megbirkózni e furcsa, szigorú,…..
     Szépen halad körünk a 2021-es Nagy Nyílt előkészítésével, és mivel ma azt gyakoroltuk, hogyan értsük is meg, s miként azonosuljunk egy felolvasott, tanulmányokból táplálkozó szöveggel – egészen pontosan: a sümegi kis-templom Maulbertsch-festményeinek ikonográfiai programjával – elszaladt az…..
    Igazi pezsgő, mozgalmas, mindenki aktivitását igénybe vevő foglalkozás volt ez a mai (is), kissé megfogyatkozott Csoportunkon az a felelősség érződik, hogy igen, ha kevesebben vagyunk is, „megfogyva bár, de törve nem” kell csapatunkért dolgoznunk, jönnünk az órákra, kiállni ismét a…..
Art.Pagony 2021. október 14. 2021.10.29 09:11:55
  csütörtök; rendhagyóság  Mondjuk, főpróba-előzetes, Kis-Nyílt tervek részletező megbeszélése. Aggódtunk, de bőségesen megvan a műsor, s ha végül valamivel rövidebb is lesz a megszokottnál (nem biztos) --, ezt, úgy véljük, nem fogja kedves közönségünk nehezteléssel fogadni… Sok közös alkalmunk…..
  NYÍLT  FOGLALKOZÁST TARTOTTUNK   Négy kiselőadást hallgattak a jelenlévők: Ormos Zsuzsanna fogadalmi oszlopokról és frigyláda-oszlopról beszélt az érdeklődőknek; Forrai Erzsébet a nyitrai Nagyboldogasszony szoborcsoportról; Szalma Judit Amade László késő-barokk varázskertjéről, végül Németh…..
    Főpróbát tartottunk a mai napon a „Kis-Nyílt”-ra, mely a jövő pénteken következik el, s reméljük, sok nézőnk-hallgatónk lesz kíváncsi ránk. Négy kiselőadást hallhatnak majd a jelenlévők: Ormos Zsuzsi fogadalmi oszlopokról és frigyláda-oszlopról beszél az érdeklődőknek; Forrai Erzsike a nyitrai…..
    Kissé megkésve, kissé megviselve… Sajnos, sok a betegünk, sok az elmaradónk… Nagyon kell koncentrálnunk, ha a két különböző (kisebb és nagyobb Nyíltat meg akarjuk tartani. Márpedig meg akarjuk, és meg is kell, a mundér becsülete ezt kívánja. Még harcképes Pagony-tagjainkkal teljes…..
    Tudjuk jól, hogy az „ismétlés a tudás anyja” (vagy apja), és mi ma, akaratlanul és tervezetlenül – efféle munkára vállalkoztunk, melyben ismét csak a mi Zsuzsink volt vezércsillagunk. Eleinte csupán arról volt szó, hogy az elmúlt órán alaposan, ám nem végig megnézett diákat…..
      Sok nehéz és aprólékos dolgot értettünk meg máma Zsuzsink előadásából! Ornamentikáról (díszítőművészetről) – barokk ornamentikáról volt szó, beágyazva a múlt nagy stílusirányzataiba, s mi nagyon sokat tanultunk belőle… Atlaszokat, hermákat, kő-urnákat, fül alakú, cimpa nélküli és cimpás…..
    Talán hihetetlen, de ismét a Vezekényi tálnál kötöttünk ki a mai alkalommal: s még mindig tudunk benne újat találni, példának okáért Ilona Keserü Ilona cangiante festő-technikával készített, Möbius-szalagokból és csigákból egybefonódó, non-figuratív csataképeit, ahol alul a képen mintegy…..
    Lassan bár, de megszületik a „Mai nap” írásos dokumentuma is… Dacolva a ránk köszöntő esős, hideg, szeptemberes péntekkel, és tudván előre, hogy ma képek nem, csak szöveg lesz az órán --, íme, a Csoport mozdítható része mégis jelen volt a foglalkozáson: így hallgattuk Oktyka felolvasásában, a…..
    Bizony, késve, s mindjárt jön az előrehozott következő alkalom is… Bizony, ilyen ez a nyár (a tavalyi is ilyen volt): kiszámíthatatlan, forró, veszélyes. Maulbetsch művészete, mellyel telefestette fél Magyarországot, osztrák létére – ellenben biztos, magabiztos, mindig tökéletes és…..
    Kétféle dologról is szó esett mai rendes heti találkánkon: Forrai Erzsikénk, megszokott pontosságával, finom eleganciájával Nyitra felvidéki csoda-városról beszélt nekünk, benne a Nagyboldogasszony szoborcsoportról is. Megtudtuk, hogy a szoborcsoport teljes magassága mintegy tizenegy méter, s…..
    Ormos Zsuzsink ma folytatta csoda-oszlopainak ismertetését, s még tágabbra nyílt egyre növekvő-kiegészülő Csoportunk előtt a barokk palettája (képzavar; a paletta nem nyílik… csak a virtuális és hypothetikus paletta). Donner és Krauss, de még a groteszk Messerschmidt is, aki félig rokokó, de…..
    Németh Katink örvendeztetett meg ma minket egy közbeékeléssel: Zsuzsink szobrász-bemutatója, Pestis-oszlopai, Kálváriái, Mária-oszlopai közt egy egész órát szenteltünk a nagy Donnernek, az Ő munkásságán belöl is kiváltképp Szent Márton-szobrának. E savariai („magyar”) katona i.e. 316-ban…..
Art.Pagony 2021. július 20. kedd 2021.08.01 17:23:38
    Ismét Ormos Zsuzsinkat hallgattuk, nagy örömmel: szobrokról, térközépen álló dísz-oszlopokról, kálváriákról, pestis- és Szentháromság-oszlopdíszekről esett szó, de a sok keresett, különleges, csavart, ornamentális, enigmatikus, túlzó és titkokkal teljes barokk építmény közt anekdotákat is…..
Art.Pagony 2021. július 9. péntek 2021.07.10 17:07:37
    Tegnap, a szokott péntekünkön (melyet további péntekek végtelen! láncolata követ még): a Vezekényi tálról, az Esterházyak nagy nemzetségéről és magáról a rettenetes, egyszersmind dicső emlékű vezekényi csatáról (1652) folyt a szó, hogy e téma helyet hagyjon végül még Ilona Keserü Ilona kortárs…..
Art.Pagony 2021. július 2. péntek 2021.07.04 16:49:26
    Ma is fontos nap volt: hazajött a Csoport Pesten kóborló nagyrésze, akik, kánikulával, nem teljesen egészséges lábakkal dacolva járták naphosszat székesfővárosunk szépséges látványosságait – s most mindebből vetítettek nekünk. Talán a két Vigadó – a pesti- s a budai ragadott meg legjobban: a…..
Art.Pagony 2021.június 16. szerda 2021.06.28 11:43:07
    Ismét egy rendhagyó időpont – szerda délelőtt találkoztunk e héten szeretett Könyvtárunkban, hogy felkészüljön a Csoport a rég várt pesti kirándulásra. Ehhez vetítették Csoporttársaink kiváló, szűkre szabott, de tömör és beszédes prezentációikat. Hallottunk-láttunk a Budai Vigadó…..
    Ismét egy péntek, tervek sora, szép pesti út a Csoport sok tagjának; fájós lábak, hiányzások… Így jellemezném az e heti péntek délelőtt obligát önképzőköri gyűlését – kicsit még mindig kevesebben, mint ahogy szoktunk, de kiegészülve „Kicsiny Erzsikénkkel”, együtt a Csapat, Ormos Zsuzsi beszél…..
Art.Pagony 2021. június 4. péntek 2021.06.28 11:32:35
  E napsütéses kora-júniusi napon végre ismét hallgathattuk Ormos Zsuzsinkat, aki a magyar barokk templomok világába kalauzolt bennünket. Láttunk mi már e csoda-építményekből többször többet, kirándulásaink, sétáink során, de prezentációkon is, így azonban, együtt, okos rendbe tömörítve őket –…..
Art.Pagony 2021. május 28. péntek 2021.05.30 21:51:40
  Két nap késéssel, de írom. Kinek is? Nagyon izgalmas péntek délelőttünk volt (most már mindig az lesz! Semmi járvány, mindig csak Önképzőkör…). Szalma Jutkánk, a Kastélyokért és Palotákért felelős Miniszter hosszúvetítése a magyar barokk kastélyok valóságos arzenáljáról. Megtudtuk mindenekelőtt,…..
Art.Pagony 2021. május 21. péntek 2021.05.22 07:26:00
  Igen, végre napocska Vársárhely felett; és végre az Esterházyak – együtt vagyunk szeretett Körünkben csaknem mindannyian, s várjuk a jobbnál jobb (magyar) barokk, s majd az azt követő témákat… De már e mai téma is végtelennek tűnik, holott egyelőre Németh Katink tolmácsolásában a Harmonia…..