Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ElPadre

88 bejegyzést írt és 1393 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Utolsó részéhez ért az HBO Csernobil című ötrészes sorozata, amely korhű ábrázolása annak a XX. századi drámának, amely a csernobili atomerőmű katasztrófájával kezdődik és a szovjet birodalom összeomlásához vezet. A XX. század szabadította az emberiségre az atomkatasztrófa minden korábbinál…..
ElPadre 2019.06.10 23:47:52
azért az ritkaság, hogy egy stilisztikailag és nyelvtanilag ennyire korrekt módon megírt bejegyzés ennyire sok tévedést, és üres frázispuffogtatást tartalmazzon. a dohos pátoszról nem is szólva.

az RBMK-k nem voltak hanyagul megtervezve, egy jól meghatározott célt szolgáltak (atomenergia termelés ÉS hadászati célú plútónium gyártása), csak volt egy végzetes tervezési hiba, a grafitcsúcsok a moderátorrudak végén. azt nem tudom, milyen delíriumban találták ki, de azért látszik, hogy egy kifejezetten dilettáns művezető kellett ahhoz, hogy összerakjanak egy olyan körülménysort ("mérgezett" reaktor, vészrendszerek kikapcsolva), ami a robbanásig vezetett. a hiba a szovjet rendszerben volt, ami tudott erről a potenciális hibáról, és mégsem tett semmit.

sajnos az a helyzet, hogy tervezhető energiát relatíve zölden csak fissziós reaktorok tudnak előállítani. egyelőre. a szél nem tervezhető (persze pl nagy beton-akkukkal moderálható), a víz tenger nélkül csak ökológiai katasztrófával használható ki (ld. bős-nagymaros), a nap szintén nehezen tervezhető (igen, ott is lehet akkuzni, de normális energiatermeléshez brutál nagy területeket kell napkollektorokkal lefedni, és azért ez is beleavatkozás egy terület hőháztartásába), a geotermia nagyüzemben nálunk nem reális (nem vagyunk izland, nincsenek megyénként majdnem-aktív vulkánjaink), nettó energiatermelő fúziós reaktorok pedig még nicsenek. a szén tudjuk, mit csinál, és a gáz sem az a jófiú. nyugtasson mindenkit a tudat, hogy a VVER-reaktorok stabilak.

a kommunizmus meg jó ötlet volt, kár, hogy nem emberekre (főleg tudatlan, komplexusos, túlkompenzáló emberekre) tervezték. a témában javaslom a red plenty című könyvet, tanulságos história arról, hogy hogyan állt bele a földbe a tervgazdaság. kár érte. mert a neolib/neokon "piacgazdaság" meg az egész földet állítja lassan bele a földbe.
Úgy határoztam erőt veszek végre magamon és megosztom a világgal, hogy milyen is egy asperger-szindrómával élő nő élete. Tisztában vagyok vele, hogy rengeteg hasonló (és talán hasznosabb) blog, weboldal létezik a témával kapcsolatban, amelyekkel én is sok mindenben tudok azonosulni, viszont egyik…..
ElPadre 2019.01.23 14:40:44
@Napi Aspie: tényleg nagyon jól írsz, és látom is a szókincset. a helyesírási hibákat diszgráfiára fogom, mert amúgy érdekes, atipikus hibákat vétesz (pl sok a feleslegesen duplázott mássalhangzó). ez nem kritika, csak megfigyelés.

hogy azért legyen egy pici kritika: van pár "szakkifejezés" (pl. NT), amit jó lenne, ha kifejtenél, hogy teljesen értsük, miről beszélsz (a gist megvan, de azért jó lenne konkrétan tudni).
Aszongya, hogy: Ezt a tények+origo+nézettség guglizás után kaptam, illetve ízelítőt, amiből ide fotósoppoltam egy képet fentre, de nem is Photshoppal hanem egy ingyenes online szerkesztő appal, de ez mindegy is, a lényeg, hogy ugye a jobber sajtó eddig kényszeresen hangoztatta a Tények fölényét,…..
A teljesség igénye nélkül persze, nem tagadva a hibridek létezését, és nem belekalkulálva az adott nap kihívásai generálta kérészéletű személyiség-torzulásokat. A femme fatal is lehet szökőévben egyszer átlagos, és a 90-es évek tinivígjátékai óta tudjuk, hogy a művészlélekből is lehet egy estére…..
ElPadre 2018.04.18 23:55:39
@Anna Kiraly: +1

egyáltalán, mi a fene az a but(t) girl? ennek nincs értelme.
Ahogy a Figyelőnek egy Fideszre szavazó liberális meleg pasi, nekünk egy origós szerkesztő küldött levelet, benne lescreenshotolva egy nemzetvesztősoros-cikk szerkesztési folyamatának első körét. Klikk, és nyílik a galéria.  (Ha valakinek nem esne le a poén: itt csak lemodelleztük, hogy milyen…..
ElPadre 2018.04.17 23:25:54
@sixx: ez melyik rendszer itt (mármint amivel mellékommenteltétek a cuccokat)?
Sokszor beszélünk a videojáték-ipar üzleti oldaláról, de fennállásunk három éve alatt egyetlen dedikált adást sem szenteltünk ennek. Na majd most, ugyanis egyik előző évados vendégünk, Vigh Attila bejelentkezett, hogy szívesen beszélne erről, mi pedig örömmel az arcába toltuk a mikrofont...
A nagy zajban el szoktak veszni azok a sorozatok, amik körül nincs akkora hype, ami átüti az átlagember ingerküszöbét, és sajnos nálunk is fekete lyukba estek az olyanok, mint a McMafia és a Hard Sun, de amint végzek az Altered Carbonnal (már csak 1,5 rész) a Star Trek Discoveryvel (egy rész) és a…..
Három óra 45 perc. Az előre jelzett műsoridő volt az első jele annak, hogy az X-Faktor első élő adásával nem kéne foglalkozni. Ez öt sorozatepizód zsinórban, az elmaradásod tetemes, legyen eszed. Oké, csak belenézek, és megyek. Aztán amikor a nyitóképben Kiss Ramóna a pizsama alatt láthatóan…..
ElPadre 2017.10.16 09:56:57
@szociál: MI A BAJOD HALÁSZ JUDITTAL?!!?!

;)
A geekség egyik netovábbja szerintem a Trekkie-ség, azaz a Star Trek-franchise olyan szintű ismerete, amire annak kitalálója, Gene Roddenberry sem számított soha. És most nem arra gondolok, hogy az ember fejből sorolja a sorozatokban szereplő hajók lajstromjelét, hanem arra, hogy klingon feliratot…..
ElPadre 2017.09.28 21:43:18
*RONTÓC*

igenis michael hozta össze a háborút, méghozzá azzal, hogy agyonlőtte t'kuvmát. ami főleg annak a fényében eszméletlen nagy faszlépés tőle, hogy pont ő szólt a kapitánynak, hogy nehogy meghaljon ez a belassult ork, mert akkor mártír lesz belőle, és jön a dzsihád. erre csak lelövi az istenbarma.

az a gond michael-lel, hogy mégis mi a retkes árgyélusért nyomták rá azt a vulkáni sztorit? mert ez minden volt, csak nem vulkáni viselkedés. értem én, hogy kúl, ha valaki ezrelékpontossággal tud hasraütve számokat mondani, de bazmeg, a saját kapitányodat mégse ütöd ki, aztán vetítesz a többieknek, hogy akkor most jól lőjük szét azt a klingon bárkát! még emberként sem, nem hogy a logika felkent helyi kisasszonyaként!

meg a másik: ez eddig nu-trek, ami rendben van, hogy jó kis akciódus scifi csihipuhi, meg vizuális orgazmatron, de az alap szellemiségtől makó és jerusalaim szinten van. azért kivárom a "heti" epizódokat, de:
- szálljanak már le a klingonokról! NEM ÉRDEKESEK! tudjuk, mi lesz velük, és *akkor* sem érdekesek. ha ők lesznek a big bad ebben a szezonban, akkor nálam kinéz egy idő előtti kasza (pedig még az enterspájzt is csak az utolsó epizóddal kaszáltam, de azt akkor mondjuk okkal).
- meg úgy általában, miért kell mindig a *múltat* bányászni egy scifiben?
- mikor adnak végre valami kis elgondolkoznivalót a sok bang-bang mellé?

addig is nézem az orville-t, az legalább királyul hozza a régi tng hangulatát.
Kevés nemzet van úgy oda a szinkronért, mint a miénk. Régen még volt is okunk, hogy büszkék legyünk rá. Egy szinkronra heteket szántak. Elsőrangú fordítók dolgoztak rajtuk a legnagyobb műgonddal és színészlegendák vették ki a részüket belőle. Ma már futószalagon készülnek olyan tempó mellett, ami…..
(Nagyobb képért klikk.) Akár kétszer ennyi pontot is proklamálhattunk volna, a fentiek követése mindenképpen egy jó alapot biztosít a sikeres barbecue-záshoz. Mindegyik pont megér egy-egy külön posztot, törekedni fogunk ennek kivitelezésére. Kívánjuk a begyújtó folyadék…..
Aki rendszeresen olvas minket, már talán meg is szokta, hogy elég gyakran jelentkezünk összesítő listákkal a videojátékok világából. A legjobb-legrosszabb listák viszont elég hamar kimerülő témát jelentenek, ezért kicsit kreatívabbnak kell lennünk, ha érdekes rangsorokat szeretnénk összehozni…..
ElPadre 2017.05.26 21:10:10
@Deino: nem is kell folytatás. tökéletes az úgy, ahogy van, és a burial at sea-val szépen összezárnak a történetszálak.

lányos apaként végigjátszani nem kevés szívfacsaró pillanatot hozott.
Kinga&Robi: Mivel az együttlakás nem vált be, a pár utolsó (utáni) esélyként Robihoz utazik. De ez másfél órára van Budapesttől, borzadozik Kinga, wellness-szállónak tök király, de itt lakni és innen járni be Budapestre, na azt azért nem. Szakértőnk szerint ez márpedig nem lehet probléma, mert…..
ElPadre 2017.05.12 10:15:01
@Csöcsös: a legnormálisabb a srácok közül balázs, de doma is eléggé normális. a gond ott van, hogy doma sajnos azon emberek közé tartozik, akik alapvetően jót akarnak, mégis úgy tudnak beszélni a másikhoz, hogy a bicska is kinyílik a zsebben. valszeg nem tudatos, nem is ezt akarja, de amiket adri fejéhez vágott, azok azért nagyon erősek voltak. (adri más eset, ő már pszichotikus.) az az eset, amikor nem is veszi észre, mennyire bántóan tud beszélni, amikor nem érzi, hogy ez nem az a helyzet, amikor azt és úgy kéne mondani.

de amúgy tényleg rendben van a srác, csak az a nincsszex miatti besértődés és a szóválasztása gáz.
ElPadre 2017.05.12 13:22:35
@csincsilla72: @Sanda.Ipse: attól, hogy egy csaj szűzkurvát játszik, még nem kell besértődni, szerintem ez is benne van az érzelmi intelligenciában. az érzelmi intellegenciában levő hiányokra utal az is, hogy nem fogta, hogy mennyire gáz az, amikor a megélhetésedet adó helyet a munkások úgy hagyják ott, mintha a "leszarom" az egy opció lenne -- ha látod, hogy a másik mekkora stresszben van, akkor nem biztos, hogy bele kéne kezdeni a "de te csak magaddal foglalkozol" mondókába. no meg amikor látod, hogy a másik fel van dúlva, nem biztos, hogy a frivol könnyedség a legjobb megközelítés.

de össz ennyi doma hibája, ehhez képest adri viszont egy orvosi eset, a legrosszabb wifezilla. én már rég ott hagytam volna a picsába.
Lilian&Balázs: Balázs elárulja, hogy mindig is arra vágyott, hogy felkeljen előbb, mint az asszony, és reggelit tudjon neki készíteni. Minden egyes nap. Hagyok időt a női olvasóknak, hogy ezt feldolgozzák, esetleg hogy jelentkezzenek a második évadba. A pár ezután duplarandira megy egy baráti…..
Adri&Doma: Breaking news, az álompárnál sz@r került a palacsintába, de ha ennek fejében most az évad végén az lesz a csavar, hogy a másik 3 pár boldogan él, amíg meg nem hal, akkor ha lenne tévém, kidobnám az ablakon. Szerencsére nincs és természetesen a műsort sem nézem.…..
ElPadre 2017.05.09 14:39:23
@InTheLongRunWeAreAllDead: nem az, de amit itt a tévében művelnek, az a pszichedelia, na, izé, pszichológia teljes sárba tiprása.

pl nem lenne teljes hülyeség a gyűlölet használata, mint "visszatérítő" fegyver, ha, és nagyon erősen ha, van kémia két ember között. ami ugyanis tényleg nem menthető, az a közöny, vagy az undor. a gyűlölet, az érzelmi utálat még adhat alapot.

de ahogyan én sem fogom eljegyezni a kormánypárt vezető politikusait, ez a két kis csíra terapeuta-növendék rájöhetett volna a látottak alapján, hogy rita fizikailag undorodik zolitól, ezzel pedig nincs mit kezdeni.

soós istván borzalmas ember lehet.
ElPadre 2017.05.10 12:40:06
@Lilith.Inanna.1: rontóc: a következő részből kiderül, hogy doma nem cuki, hanem egy sértődős pöcs, akinek kb. nulla empátiája van. (de még mindig vállalhatóbb, mint akár robi, akár zoli. balázs más kategória, ő egyszerűen jó fej, ahogy van.)

persze az is lehet, hogy megjátsszák az egészet, de ha nem, akkor azért meglepő, hogy valakinek ennyire nulla beleérző képessége legyen, meg hogy valakit ennyire a farka vezesse.
ElPadre 2017.05.10 12:42:47
@Warlimont: brutálisan féltéglás a pali. ez a fajta kenetteljes beszédmód, rejtett felsőbbrendűségi érzés, és a saját ötletekben való maradéktalan hit (vs. mondjuk odafigyelni a páciensre) az, ami miatt a pszichoterápiának rossz a hírneve. csernus, akármennyire is brutális, jó terapeuta, ez a pali viszont böeehh.
1x03 - A mézeshetek Kinga&Robi: Kinga, akinek ugye a vicces kedvű Szakemberek és a Nagyon Komoly Tudományos Tesztek egy kopasz, negyvenes, elvált, 2 gyerekes cowboyt dobtak ki, az emlékezetes zenés-táncos country produkciótól meggyötörten reméli, hogy a nászéjszaka eseménytelenül fog telni, a…..
ElPadre 2017.05.09 08:06:03
@alma85: ahha, zoli, a kedves, aranyos férfi... *nulla* receptora van ahhoz, hogy hogyan ítéli meg őt egy nő (jó, a végére feladta, de könyörgöm, már a lagzin éreznie kellett volna, hogy ezt így nem lehet, és nem jó nyomulni), és gyönyörű iskolapéldája a passzív-agresszív hozzáállásnak. ez összeeresztve egy hisztérikus személyiséggel (rita) garantálja, hogy instant gyűlölet lesz a vége.

persze a legnagyobb féltéglás az soós úr, a szakpszichológus. tudom, hogy nincs műsor, ha nem próbálják a teljesen egyértelmű jelzések ellenére együtt tartani a párokat, de ez a kenetteljes szöveg, amit nyom, azok a teljesen mellélőtt megállapítások, hogy épp mit akar a csaj/pasi, hát, ezek után nem csoda, ha az egyszeri ember nem bízik a terapeutákban. pedig vannak jók. de ez... fffzmeg.
Itt a tavasz, Quake az ég és zöld a fű, ebből az alkalomból meghívtuk az egyik legismertebb esportolónkat, aki saját bevallása szerint a mai ligákban már nehezebben boldogulna - na de ő a kilencvenes évek közepén kezdte, pár hónappal azután, hogy az id Software csodálatos Quake-je megjelent...
ElPadre 2017.04.10 18:47:15
Ha volt elbaszott című sorozat a tévében, az a Prison Break volt, aminek első évada azzal ért véget, hogy a címben ígért szökés bekövetkezett, és utána meg nem volt szökés, csak menekülés, legalábbis a második, és ha emlékezetem nem csak, a negyedik évadban, mert az írók, akiknek az agya teljesen…..
Ha felkeltette az érdeklődését a fenti galérie, esetleg ez a poszt, vagy akár ez a hogyvolt, akkor tessék, itt a magyar szociótrash, a Pumpedék első két része, még csak tévé sem kell hozzá. Nem egészen egy óra a két rész, jó szórakozást hozzá!..
ElPadre 2017.03.21 16:29:13
@Egyallampolgar: ezek hol jómódúak? gabó, aki ötezresért meg apróért kuncsorog anyunak, és egy lerobbant régi entry-level bömössel csapat, és arra sincs elég pénze, hogy meghívja egy rendes vacsorára a csaját? ági, aki egy szobában lakik a sznyegúrocskával, öribarinőcijével, és aki összesen képes volt egy gabót összeszedni magának?

ez ténlyeg nem a győzike show. ha valaki a show láttán nem szomorodik el, mikro- vagy makroszociális szinten, annál baj van az értékrenddel.
Érdemes egy pillantást vetni a köztévé szombat esti híradójának diagramjára, melyből első ránézésre az látszik, hogy pénteken, február 17-én a határon elfogott migránsok száma hirtelen megsokszorozódott a korábbiakhoz képest. Aztán jobban megnézve már csak az látszik, hogy csak három tucattal…..
Moriarty a síron túl is pokollá tudja tenni Sherlock Holmes életét. Nélküle viszont nincs igazi finálé, mert ő az egyetlen igazán méltó ellenfele a zseniális detektívnek. Csak ennyit kellett felismernie Steven Moffatnak és Mark Gattiss-nek, és már vissza is tudták hozni a sírból a sorozatot. Mert az…..
Utolsó előtti részéhez érkezett az HBO-n a Westworld. Tovább mögött spoileresen tárgyaljuk az epizód, illetve az évad legfontosabb kérdéseit...
Kilenc éves szünet után négy évszaknyi csajoskodás - nekem kb. ennyit mond a fenti Szívek szállodája-előzetes, de a) nem én vagyok a célközönség, b) nem láttam a sorozatot, csak a Sebastian Bach-os részek közül párat. Ami nekem a fentiekből megmaradt, hogy a HD nem tesz jót a sminkeseknek, a…..