Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Mrs. Capote

194 bejegyzést írt és 152 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Gerincre vágva A tizedik nyom 2013.09.05 08:30:00
Először is itt van ez a férfi, aki nem magas, nem fiatal és még csak nem is jóképű, sőt, még neve sincs. Ő a Kontinentális Detektívügynökség nyomozója. Feladata, hogy egy végtelenül romlott, korrupt világban elkapja azokat, akik a törvény betűje ellen vétettek. Munkáját a…..
A noir egyik alapdarabja A postás mindig kétszer csenget, amely amellett, hogy lefektette a műfaj legfontosabb alapköveit, egy ponton mégis jelentősen eltér a zsáner legismertebb alkotásaitól. Eredetileg 1934-ben jelent meg A postás mindig kétszer csenget, ez volt James M. Cain első…..
Mrs. Capote 2013.08.27 16:04:23
@fűzfavirág: jogos, sok igazság van abban, amit írsz. az adott részlet egyébként nem feltétlenül az írói stílusra példa, próbálok mindig olyan részt választani, ami valamiért jellemző vagy megragadt bennem. de szerintem is fontos a fordítók munkája, a jövőben erre jobban figyelek, köszi az észrevételt!
Igazi klasszikusokkal indul a következő session, közöttük is egy valódi leg-leg-leg-gel, ami nem más, mint James M. Cain A postás mindig kétszer csenget című, eredetileg 1934-ben megjelent kisregénye, a noir egyik alapdarabja, több filmes feldolgozás alfája (tudtátok, hogy…..
Gerincre vágva 2 éves a GV blog! 2013.08.19 09:00:00
Huh, már kétéves a blog, el se hiszem! Az elmúlt egy évben nagyjából hetven könyv került terítékre (utánanéztem, az előző összesítésnél ugyanennyi volt, úgy látszik, ennyi a kapacitásom), ezek főleg szépirodalmi és bűnügyi regények voltak, de akadt köztük gyerekkönyv…..
Gerincre vágva Drogháború 2013.08.16 09:00:00
Az angol bulvársajtó napok óta annak a két (skót és északír) lánynak a történetével van tele, akiket a limai reptéren hat kiló kokain csempészése miatt tartóztattak le, és akik alsó hangon is huszonöt év börtönre számíthatnak valamelyik perui női börtönben.…..
Gerincre vágva Úgy a földön is 2013.08.13 10:00:00
Alapvetően nagyon macho könyv ez, barátságról, apa-fiú kapcsolatról, hódításról meg a győzni akarásról, mégis annyira jól van összerakva, hogy nem lehet nem szeretni, még annak sem, aki alapvetően fázik ettől a tesztoszterontól túlfűtött világtól. Az összerakni szó már…..
(Forrás: Pinterest) 1) Hiába rázod, fújod, söprögeted, a homokszemek úgysem jönnek ki száz százalékosan a lapok közül. Törődj bele, hogy még karácsonykor is homok pereg majd a nyári könyved lapjai közül. 2) A vízparton majdnem mindenki Nesbót olvas. Pont. 3) Ha esetleg…..
Gerincre vágva Csillag 2013.08.06 09:00:00
Clara Royer alaposan kifordította a traumatikus regények egyik visszatérő elemét: míg ugyanis máshol a szereplőknek éppen zsidó identitásukkal kell zöldágra vergődniük, addig a Csillag főszereplőjének mindeközben az okozza a legnagyobb megrázkódtatást, hogy kiderül: nem is…..
(forrás: Pinterest) Elérkezett hát az idő, amikor a bloggazda fogja a motyóját, és elhúz nyaralni! A kis pakkomba azonban (remélem, remélem) jobbnál jobb könyvek kerülnek. Az első csak a teljesség kedvéért került oda: ez a magyar származású francia írónő, Clara Royer…..
Az esélytelenek nyugalmával jelentem, hogy elindult a Goldenblog szavazás. Miután az én két kedvenc könyvesblogom is a listám van (haha, lehet találgatni), már ez örömmel tölt el. A PopArt kategória indulói egyébként nagyon vegyes társaságot alkotnak, így a képregényesek,…..
Gerincre vágva Véres övezet 2013.07.30 12:30:00
Az Európa Hitler és Sztálin szorításában alcím elég jól helyre tesz, Timothy Snyder könyve (Véres övezet) ugyanis úgy beszél egy már sokszor kitárgyalt történelmi időszakról (vagy időszakokról, ha igazán pontosak akarunk lenni), hogy valóban és érdemben tudja árnyalni az…..
Egy vallomással kell kezdenem: ebben a könyvben először nem a szerző személye fogott meg (most jelölték Man Bookerre amúgy a TransAtlantic-ért), és még csak nem is a fülszöveg. Hanem a borító: minimalista, kicsit madmen-es, letisztult, égszínkék. Meseszép. Még tudnám cifrázni,…..
Van az a kép Kafkáról, talán az egyik leghíresebb, hátrafésült sötét haj, enyhén elálló fülek, szomorkás tekintet és szorosra csomózott nyakkendő. Szegény Kafka annyira belemerevedett a kafkaságba, hogy másképp elképzelni már nem is lehet. Itt van nekünk A per, A kastély,…..
Takács Zsuzsa (1938-): Tiltott nyelvMagvető, 2013. magyar / kortárs / vers   Olyan kötet ez, mint a mesebeli juhász: számadó. Na de komolyra fordítva a szót, mert komoly, komor hangulat nyílik a lapok közül, a számadás versei ezek, meg a búcsúzásé: emlékek és…..
Viktor Szuvorov: Öngyilkosság - Miért támadta meg Hitler a Szovjetuniót? Kairosz, 2013.történelem / második világháború / hadtörténet / Németország / SzU / Sztálin / Hitler [3/4 betárazott katyusa] A németek a világ legkorszerűbb haditechnikájával szinte éppoly…..
Gerincre vágva Boldog Jenő napot! 2013.07.13 08:30:00
Valamilyen teljesen beteg elképzeléstől vezérelve azt gondoltam, most van/lesz Szentivánéj, elvégre nyárközép van, vagy mi, aztán szembesülnöm kellett vele, hogy azon már régen túl vagyunk. Mindenesetre éljenek a Jenők, és vigadjanak, mi pedig addig nézzük, mi jön…..
Flóri Anna (1966-): Érkezési oldal Magvető, 2013.magyar / kortárs / regény 'Auschwitz után nehéz lesz jó regényt írni', jutott eszébe Hansnak, a tábor egyik őrének – annak előtte még Adorno tanítvány volt –, mikor sebtében átöltözött civilbe. És igaza…..
Gerincre vágva Az amerikai fiú 2013.07.07 10:00:00
Csepregi János a jelek szerint nem bízott semmit sem a véletlenre, és Az amerikai fiú nevű blogjával már akkor megágyazott majdani regényének, amikor a nagyközönség még csak betűzte, hogy U-l-p-i-u-s-h-á-z. A regény hőse kétségtelenül az amerikai fiú, Feri, aki még csak…..
Mrs. Capote 2013.07.07 19:31:40
@don piano: én sem, de nálunk soha senki nem használta a közért kifejezést. de akkor már ezt is tudom. :)
Nagyon furcsa könyv A terápia ajándéka. A Műhelytitkok alcím egyrészt nem túloz, Yalom tényleg több évtizedes terápiás tapasztalatait összegezve ad egy jól felépített és precízen pontokba szedett summázatot arról, hogy szakemberként ő milyen módszereket követett, miket…..
[The Great Gatsby, 1925] ford. Bart IstvánEurópa, 2013angol_usa / regény / 20. szd. [5 vödör jég] "Körülbelül egy hete részeg vagyok, és gondoltam, hogy kijózanodom, ha beülök egy könyvtárba. – Sikerült? – Némileg, azt hiszem. De még nem biztos."(még a Máthé-féle…..
Gerincre vágva A vértanú 2013.06.23 08:15:00
Szállási Titusz vámpírkalandjainak végére tesz pontot Benedek Szabolcs véres trilógiájának harmadik kötete, A vértanú. A szereplők szinte kivétel nélkül ismerősek, közülük is azonban a legmarkánsabban az marad meg az olvasó emlékezetében, melyet úgy hívnak,…..
Nagy Szilvia, Szabó Anna Eszter: Egyetemista lány támogatót keres XXI. Század K., 2012.riport / szexipar / Magyarország / 21. század [3 szemeszter a Zélet egyetemén] "Én eleinte féltem, hogy majd úgy bánnak velem, mint egy ronggyal, mindenhol ilyeneket olvasni. De aztán…..
Hát, mit mondjak? Új kedvencem van.Az úgy kezdődött, hogy egy ideje már úton-útfélen a Csabai-könyvbe botlottam. Nem szó szerint, de valahol valaki mindig hozsannázott róla. Nem lehetett nem figyelni rá. Azután jó három év késéssel jutott el hozzám is Szindbád, ami csak azért…..
Mrs. Capote 2013.06.11 12:19:38
Egyszerűen nem tudtam kihagyni, hogy az erkélyen pirosló epreket ne örökítsem meg, külön öröm, hogy még három új könyvet is tudtam mellé passzintani. Vagy majdnem újat. Csabai László Szindbád, a detektív című regénye még 2010-ben jelent meg, aktualitását mégis az adja,…..
Magával ragadó, sötét romantika – hirdeti a Vérbe öltözött Anna borítója, a magam részéről azonban inkább a szerző definíciója felé hajlanék, Kendare Blake ugyanis nemes egyszerűséggel tinihorrorként kategorizálta a szellemekre vadászó Cas és a címszereplő (túlvilági)…..