Regisztráció Blogot indítok
Adatok
cookac

1 bejegyzést írt és 64 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A hadsereg legújabb elképzelés alapján, 2015-től megjelennek és viselhetővé teszik a „coyote brown” színű bakancsokat, és ezáltal a korábbi homokszínű bakancsok szépen lassan kikopnak az army ruhatárából. A döntésnek kettő gyakorlati haszna lesz. Egyrészről egyszerűbb…..
A 2006-os tapasztalatok figyelembevételével, az addig használt elöregedett védőfelszerelések hiányosságai és amortizációja, először az elsődlegesen tömegkezelési feladatokat végrehajtó rendőri egységeknek került beszerzésre a finn Combat Protective Equipment által gyártott…..
cookac 2014.10.01 23:10:37
@Légionnaire: 1. nem akarok harcolni; 2. szakmai kritika valszeg nem sok embertől jön, nem lehet mindenki rendőr; 3. nem tudom mi a bumedli; 4. ha olyan igényes a bejegyzésed, a kesztyűd is legyen az.
cookac 2014.10.02 09:43:55
@Combat Gear Admin: legyen igazatok, nem akarok vitázni erről. A lyukas kesztyű nekem mást közöl és kész. Mellesleg a bakancs nem jó példa, nem foltos volt hanem szétrongyolódott. Gatyát sem fotózol lyukas bakancsban, v bakancsról sem cikkezel golyólyuggatta gatyában.
cookac 2014.09.22 21:22:01
@Combat Gear Admin: [I]Szintén kétoldalt két darab D gyűrű található, aminek a rendeltetése rejtély maradt számomra, és a használati utasításban sincs használható információ róla.[/I]

A vállpántokat kell hozzá csatlakoztatni ha nem használsz keretet. Egyébként a Mystery Ranch kereten kívül az Alice is jó hozzá. A zsák maga Cordura 725-ből készül ha vkit érdekelne rajtam kívül. :D
cookac 2014.09.21 21:22:02
@kondor istván: megjegyzem a német KSK zsákok ennél jóval nagyobbak (Tacgear Calw 120L, Berghaus Vulcan 100L v Berghaus Atlas 120L)
cookac 2014.09.21 22:31:58
@dudi01: Berghaus Cyclops®II Vulcan 80 + 20, így lesz 100L.
cookac 2014.09.22 02:50:41
@gyula0910: vigyél kevesebb C4-et azt lesz hely :D
Combat Gear Blog Tomahawk 2014.08.27 08:00:00
A tomahawk az amerikai történelemben jelenleg reneszánszát éli. Pályafutását mint az őslakosok túléléshez nélkülözhetetlen szerszáma és egyben fegyvere kezdte, akik először még kőből készítették el. Később aztán az európai gyarmatosítók megismertették őket a…..
A nagyfokú gépesítettség ellenére az átlagos lövészek egyéni felszerelése a 21. századra tovább nőtt. A felszerelés súlyát illetően a Tengerészgyalogság az élen jár, ami úgy nem mellékesen nem kevés mozgásszervi panasz kialakulásáért felelős. A másik érdekes…..
Gyakran hallom és olvasom a francia hadsereggel kapcsolatban azokat a vicceket, amik a borral vagy az 1940-es kis fiaskójukkal kapcsolatosak. Chris Hernandez is így volt ezzel, majd francia tengerészgyalogsokkal és hegyivadászokkal dolgozott együtt Afganisztánban. A saját blogján ír a…..
cookac 2013.09.27 15:34:31
@Pötty1: Nem vesztesz semmit ha kimarad az életedből. Én elolvastam és szerintem blabla. A cikk elején beledugja a nyelvét a francia seggbe és mindvégig ott is tartja. Pedig a blogja jó, több érdekes bejegyzése is van, de ez pont nem az.
A védőmellények kialakulása sokkal korábbra vezethető vissza, de a modern ballisztikus védőeszközök a koreai háborúban jelentek meg, tehát használatuk lassan 60 éves múltra tekint vissza. Úgy gondolom fontos bemutatni ezeket is, hogy teljesebb képet kapjunk a kialakulásukról,…..
cookac 2013.09.27 02:56:41
@Kullancs1983: Elég fura annyi szent. Pár napja olvastam a liveleaken, h vki kiszámolta mennyibe kerül az USA-nak afgánban egy harcoló katona egy év alatt felszereléssel együtt. Megdöbbentő, de vmi 850.000 dodó jött ki tokkal-vonóval. A magyar állam ennek közelébe sem ér annyi biztos. Abszurd ötlet, h nincs pénz és akkor vegyen a katona felszerelést magának, bár az ókori Róma légionáriusai is a zsoldjukból fizették a felszerelést és ott is volt lé ugyanúgy mint most amcsiban. Szóval volt rá példa komoly hadigépezetben is.

Hogy mit keresünk afgánban, meg Irakban? Rosseb tudja. Pénz nincs, de rongyot rázni azt kell. De ha lenne is mondjuk 850K dollár egy katonára, akkor sem lenne sokkal jobb a helyzet hisz nagy részét ellopnák vagy elherdálnák mint most.

Ebben az országban semmi nem úgy működik mint józan paraszti ésszel működhetne, akkor miért pont a honvédség működjön ott, ahol semmi nem működik?
Jelenleg a Magyar Honvédség afganisztáni missziói véget értek, vagy a végükhöz közelednek. Tehát a sivatagi ruházattal kapcsolatos fejlesztések valószínűleg egy időre a háttérbe szorulnak. Azonban az eddigi ruházati és felszerelési tárgyak már egy jó része szerepelet itt,…..
cookac 2013.09.23 00:52:55
@gyula0910: meg tudod, a természet nem hülye. Érdekes módon a tigrist is milyen nehéz észrevenni akár fűben akár a dzsungelben, pedig nem multicam bundája van :D
cookac 2013.09.23 01:09:27
@gyula0910: Erre megint csak azt tudom mondani, hogy végeredményben teljesen mindegy hol bújkálsz ha a helikopter hőkamerával lát és lövi a rakétát. Vagy a páncélos. Jó tudom, kő, papír, olló elv de akkor is.

Végignéztem egy halom szíriai videót és kb. így képzelek el egy fejlett világban egy konfliktust. Afgánban azt látni, hogy az amik lebombázzák meg lövik a hegyoldalt. Azt odaírják, h ott bújkáltak a tálibok. Embert nem látni csak azt, h lövik mindennel. Vagy az apacs heli éjjel legéppuskázik egy tucat fehér pixelt, ők lennének a terroristák. Vagy robbannak az IED-k. Szíriából viszont főként városi harcokkal van tele a net, és az durva. Kis lukakat fúrnak a falakba és onnan pufogtatnak. És nem 2-300 méterről, soxor pár lépésre van az ellenség. Na ide nehezen képzelek el egy mindenható gyakorlót, főleg ha a golyóálló mellény barna, a puska fekete, a hátizsák meg zöld. Mondjuk az is igaz, ha bevág melléd egy akna úgyis belepi a por :)
cookac 2013.09.23 01:43:31
@gyula0910: "...Szerintem főleg a magas száraz fű miatt lett a tigrincs olyan amilyen...."

A dzsungelben nincs száraz fű. Na és mi van a zsiráffal? Az csak bokáig van a fűben, a feje már a zöldben. Vagy ott a zebra, az meg fekete-fehér pedig minden sárgás körülötte. A színek nem feltétlen mérvadóak a rejtőzésben, legalább olyan lényeges, hogy a minta megzavarja a látást. Bár láttam olyat is, hogy a jegesmedve leste a fókákat és a mancsával eltakarta az orrát nehogy kiszúrják a nagy fekete pontot.
Egy időben a honvédségnél is megjelentek az osztrák Glock kések vagy tőrök, amiket hibásan mindenki bajonettnek nevezett. Alapvetően csak egy dolognak nem felelnek meg, ami miatt nem lehet bajonettnek nevezni őket, mégpedig hogy nem lehet felhelyezni őket a fegyverre. A kés tokja egy…..
cookac 2013.09.17 17:09:19
@épp ésszel: huh, "épp" egy pé, "ithon" kettő té, "bírka" rövid i, "külfőld" rövid ö, vesszők, pontok, egyebek. Ja, és gratulálok, az első kommented volt.
Napjainkra az egyéni felszerelést és egyenruházatot érintő nagyobb változások főleg a Tengerészgyalogságnál láthatóak, míg a hadsereg eddig még be nem jelentett új típusú terepmintázatot kíván rendszeresíteni. A Tengerészgyalogságnál 2012 közepén kezdett el megjelenni az…..
cookac 2013.09.14 04:02:15
Akkor beleszólnék én is ebbe a vitába... Az Alice megoldása létezik civil változatban is, pontosabban létezett már párezer éve is. Tulképp egy váz aminek az alján egy kifelé álló tálcaszerű talp van, ezen áll maga a zsák, a váz részhez csak rögzítve van. Ezt olyan 40 kg és feletti nagyméretű málha cipelésére tervezték. Nyilván egy 70 kilós fickó sokáig nem viszi így sem.

De ami talán a legfontosabb különbség a civil és katonai zsákok közt az a derékpánt. Maga a zsák nem a vállat terheli hanem a csípőcsontot fogja körbe és ezáltal a súly 70-75 százaléka nem a háton van. Katonáéknál ezt már nehéz megoldani mellény, öv, és egyéb kütyük miatt, gondolom speciális zsákokhoz járna speciális kütyü is és ez nem olcsó mulatság. Van persze mindennel felszerelt luxus zsák is kabáttal-hálózsákkal-toronyórával, de az ára miatt (400-600€) mesterlövészek, spéci alakulatok kaphatnak esetleg de mezei baka tuti nem, gondolom én - lásd Carinthia.

Léteznek seregben rendszeresített saját fejlesztésű zsákok amiknek a derékpánt része fel és levehető, ilyen pl. az osztrák KAZ3 málhazsák. Hogy mennyire használható más kérdés, sztem semennyire, ráadásul saját fejlesztésű "molle" rendszere van ami csak saját "molle" darabokkal kompatibilis.

A lényeg, hogy a katonának ki kell bírnia a kényelmetlen nehéz málhát, nincs más választása. Bár nem vok szakértő, de sztem nem is igazán kell cipelniük egy modern seregben pár km-nél többre hisz egy modern sereg motorizált és viszik őket. Az a néhány kivételes alkalom pedig amikor hosszabb távon cipekednek gyalog meg nem fogja a tervezőket/beszerzőket meghatni.
cookac 2013.09.14 11:04:27
@gyula0910: hello, én nem állítottam, h jó v nem jó az ALICE, csupán utaltam rá, h a mai zsákokon a terhet a csípőre tették át derékpánttal. Szkeptikus vagyok viszont az általad említett afgán "zsákkal ténykedéssel", megpróbálok rövid maradni.

AZ első igazán nagy reformot a málházásban Caius Marius hajtotta végre i.e. 107-ben (az első professzionális hadsereg is hozzá fűződik). A lényeg, a légiós menetben 30-50 kg terhet vitt a mariusi keresztfán, ami a modern hátizsák előfutára lehet. Julius Ceasar galliai hadjáratán fordult pl. olyan elő, hogy a gyalogság olyan ütemben haladt, hogy a lovasságot be kellett várni. Vegetiustól tudjuk, h havonta 3 alkalommal legalább 40 kg felszereléssel kellet 30 km távot teljesíteniük részben futva. Szóval a kiváló logisztikusok harcos atlétákat neveltek.

"mint honi fölszerelésben hős római lépked súlyos terhe alatt, és még mielőtt felocsúdnék ellensége, letáborozik és ott vár csatarendben”

Vagy itt vannak az "ablakos tótok". Még a múlt században is létező szakma volt, faluról falura jártak üveget árulva hátukon cipelve a portékát egy fakereten amihez az ALICE váz is hasonlít. Egy kép: www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tkt/osztrak-magyar/images/05343.jpg
A Másfélmillió lépés magyarországon sorozat elején Kis és Nagyhután járva szólal meg egy ilyen öreg ablakos, aki elmondja, hogy 50 kg üveggel a hátán járt évtizedekig. Nem High-Tech cuccban az biztos.

A mondandóm lényege, h a mai ember elkényelmesedett életéből fakad az "extrém" sportok, teljesítmények "hű-ha!" csodálata, holott mindig is létező de mára elfeledett emberi képességekről beszélünk.
Kecskeméten látható volt a páncélozott Rába tehergépjármű test közelből is. Sajnos minimális információt sikerült csak szerezni, de láthattuk, megérinthettük sőt bele is ülhettünk. Nem akarok nagy vitát kavarni, inkább csak elgondolkozom mire való egy ilyen jármű, és…..
cookac 2013.09.13 08:50:10
@Combat Gear Admin: tök mindegy ki gyártja a csövét, mivel a terveket és a licenset eladták a románoknak (Criabo Defense & Security).

" A cég honlapján sehol sincsen feltüntetve a fegyver eredete, inkább saját (román) fejlesztésként van reklámozva. A magyar fegyvertechnológiából így lehet román exportcikk, amit ők majd sikeresen fognak tudni reklámozni, gyártani és eladni a világban."
cookac 2013.09.13 11:28:25
@dudi01: itt pedig bőszen hírdeti magát a bocskoros

www.defensesecurity.eu/GEPARD-GM6-LYNX-64.html

mint gyáró és forgalmazó. Ha itt vki azt mondja, h tuti nem adták el nekik akkor elhiszem, de addig kénytelen vagyok a májusi cikkeknek és a weblapnak hinni (ami nagyon gagyi).
A francia Újramelegíthető Egyéni Harci Fejadag fiatalabb az MRE-nél, és valamikor a 90-es években kezdhették el rendszeresíteni. Állítólag akkortájt még bort is csomagoltak hozzá. Az RCIR 3200 kalóriát tartalmaz, tehát egy doboz, egy katona, egy napi tápanyag bevitelét fedezi.…..
cookac 2013.09.12 20:38:13
@kiskiru: mesemese-meskete...

Teljesen korrekt kaják ezek, ahogy a szerző is írja, szal nem kell terjeszteni a hülyeséget.
cookac 2013.09.12 22:49:45
@kiskiru: az okés, hogy megunod ha állandóan ezt eszed, de sztem az MRE-k közt a franciáké talán a legjobb. Nyilván - bár én nem próbáltam őket - nyulas meg polipos izék nem feltétlen jók, viszont vannak kimondottan finomak közte és sztem bőséges is. Fogyni is fogyhattál elhiszem, mivel nem is arra van kitalálva, h állandóan ezt egyék a bakák.

Ami nekem nem tetszik benne az a súlya; feltéve ha cipelni kell. A cikkben ugye 800 gramm szerepel ami nem igaz, nem emlékszem pontosan, de valami 1,5 kg egy doboz. De még1x mondom, amiket én ettem nekem ízlettek. Nem kóstoltam meg mindet, de tavaly nyáron 20 dobozzal vettem és ősszel mind el is fogyott.
Az ACU megjelenése óta egyre inkább “divatba” jöttek a különféle könnyű, sivatagi bakancsok. Az elmúlt években gyakorlatilag arany korukat élték, ugyanis egyre-másra ontották magukból a nevesebb, és kevésbé nevesebb gyártók a modelleket. A Converse nem a katonai…..
cookac 2013.09.10 11:39:50
A cipzár és velcro kérdés érdekes. Mechanikailag sérülékenyek, harci körülményeket nem igazán bírják. Legalábbis az okosok ezt állítják; nem tudom, nem harcolok. A szabályzat erre vonatkozólag a következő:

27–3. Boots, combat, leather, black
a. Type. The combat boots are clothing bag issue items.
b. Description. The issue boot is made of black leather with a deep lug tread sole made of vulcanized rubber, a
removable cushioned insert, a closed-loop speed lace system, and a leather padded collar. Soldiers are required to possess two pairs of issue (specification) boots.
c. How worn
...Sewn-in or laced-in zipper inserts are not uthorized.
(2) A vulcanized rubber sole is the only outsole material that currently meets the need for durability and traction on surfaces. Other materials (that may be of a lighter weight) may have significant problems in these areas.
d. Optional boots.
(1) As an option, soldiers may wear commercial boots of a design similar to that of the standard issue combat boot, 8 to 10 inches in height. The boots must be made of black leather, with a plain or capped toe, and have a black, vulcanized rubber outsole. Boots made of either patent leather or poromeric are not authorized. Soldiers may wear optional boots in lieu of the standard issue black combat boot; however, they do not replace issue boots as a mandatory possession item.
(2) Personnel are authorized to wear the green or black Army jungle boot in lieu of the standard issue black combat boot. No other canvas and leather boot is authorized for wear. The green jungle boot is no longer available for purchase; therefore, personnel may wear this boot only as long as it is serviceable. Personnel may not wear the black or green jungle boot in formation, unless authorized by the commander. A vulcanized rubber sole is the only outsole material that currently meets the need for durability and traction on surfaces. Other materials (that may be of a lighter
weight) may have significant problems in these areas.
(3) Optional boots are not authorized for wear when the commander issues and prescribes standard organizational
footwear for safety or environmental reasons (such as insulated boots or safety shoes). Personnel may wear specialty boots authorized for wear by specific groups of soldiers, such as the tanker boot, only if the commander authorizes such wear. Soldiers may not wear optional boots in formation when uniformity in appearance is required.
(4) Soldiers are not authorized to wear any boot with the brand name “Hi-Tech,” or any other boot deemed to have a sneaker-type construction, unless they were authorized an exception to policy by Headquarters, Department of the Army.
e. Organizational boots. When prescribed and issued by the commander according to CTA 50–900, personnel may
wear, instead of the combat boot, such organizational boots as flyer or safety boots with field and utility uniforms.
Combat Gear Blog Cougar MRAP 2013.09.06 08:00:00
Sajnos valamilyen okból kifolyólag a különféle védőeszközökkel szemben néhány ember különös ellenérzésekkel bír. Lehet, hogy ez a tudatlanságukból fakad, mindenesetre roppant idegesítő tud lenni, mikor az általa nem is ismert vagy éppen csak nem is használt védőeszközről…..
Bornai Tibor Muszáj ezt? 2012.11.06 22:13:25
Nézem, ahogy a közszolgálati televízió már egy jó ideje a Trianon előtti Magyarországra kiterjedően jósolja meg a másnapi időjárást. Arra gondolok, vajon hogy esne, ha a szlovákok, a horvátok, vagy a románok úgy beszélnének állami televíziójukban a mai Magyarország egyes…..
cookac 2012.11.07 21:20:20
Pár hónapja olvastam először a számomra ismeretlen témában, mégpedig Litvánia függetlenné válásáról. 1990 és 1991-ben a függetlenséget pedzegető országban, több erőszakos cselekmény is történ annak megakadályozására, sőt a szovjet hadsereg is bevonult. Az egyik…..
cookac 2012.09.29 21:06:55
@dudi01:

"Miért lenne nála rádió!!!???(totális értetlenség)
Ez nem CoD,hogy mindenkinek van rádiója."

Jót röhögtem. Ott a pont :D
Combat Gear Blog ILBE mainpack 2012.09.24 08:00:00
Mivel a Tengerészgyalogság elégedetlen volt a Molle I-es és Molle II-es málharendszerrel, ezért egy teljesen új málhazsákot kerestek, amely már megfelel az igényeiknek. Bár hozzá kell tenni, hogy a köztes időben, körülbelül 2005-2006-ig, a Tengerészgyalogosok egyéni…..
cookac 2012.09.24 23:54:33
@dudi01:

Na mindegy, tartom magam ahhoz, hogy ennyi embert ennyi napon át nem lehet 60 kilós felszereléssel ekkora távon mozgatni. A fenti fotó a 120 km-es meneten készült. Ezen is látszik, hogy szó sincs 60 kilós cuccról, ennek max. a feléről beszélhetünk.

Nem tudom milyen volt a magaslat, milyen harcérték védte, milyenek voltak a tisztek. Nem is akarom ledegradálni az eredményt de magasztalni sem. Inkább tudom be angolszász propagandának, kellenek az alakulat tablójára a hősök, gyártják a mítoszokat.

Minden nép történelmében (néhány kivétellel mint szlovákia, stb.) vannak hősies győzelmek.

"Ember egy előre kiépített magaslaton(!!!)elhelyezkedő védelmi állást foglaltak el úgy,hogy a védők(!!!)háromszoros túlerőben voltak és a támadók nem rendelkeztek járművekkel!Ez a pár tény ellentmond mindennek amit a világ összes hadseregében tanítanak akkor amikor a sikeres támadás alapvető szükségleteiről folyik az oktatás."

Ha minden sikeres támadást oktatnának 100 évig kellene ülni a padban és hallgatni a mesét. Maradjunk a kézzel fogható tényeknél. Nem vett részt jármű a támadásban... Lehet ha lett volna sem tudott volna hegyet mászni. Meg a védelemben sem voltak járművek, szóval ez döntetlen. Elfoglalták a "túlerővel" szemben? El. 60 kilós zsákokkal? Nem. Érdekel amúgy valakit mi történt? Nem. Szóval hagyjuk a témát.

Nyugodtan reagálhatsz persze, jogodban áll. Písz
cookac 2012.09.25 10:25:41
@apravetz:

"A nagyobb és nehezebb zsákok felvételének tényleg ez az egyik legokosabb módja"

OMG, könyörgöm, honnan szeded ezt? Linkelj már ide egy videót, de akár leírást arról, hogy így kell felvenni egy hátizsákot. Most megmondom, nem fogsz. A füleket meg emelgetéshez, mozgatáshoz tették középre az egyensúly miatt és nem a felvételhez.

Nehéz hátizsák felvétele: www.youtube.com/watch?v=7HIpi5HQ0rQ

vagy így (és nincs 30 kiló!) www.youtube.com/watch?v=ZiNZHxa5wuU

esetleg így www.youtube.com/watch?v=ssrYMHF78vM

Lehet még ülve, vmi magasabb tárgyra rátéve belebújni, de semmi esetre sem a fej felett! Légyszi ne terjesszetek hülyeséget mert lesz aki komolyan veszi.
cookac 2012.09.25 22:16:44
@Combat Gear Admin:

Nem kell nagy dologra gondolni, csak a 3 kéktúrát OKT, DDK és Alföld szeretném végre egyben végigjárni. Erre az évre volt betervezve, csakhát időből van kevés.
Az 1940-es években az amerikai hadseregben az M1-es acél sisak volt rendszeresítve. Az ejtőernyős csapatok számára ebből alakítottak ki, egy négy pontos rögzítéssel rendelkező sisakot, M1D illetve M1C néven. Az sztandard két pontos „gyalogsági” álszíj helyett, két…..
cookac 2012.09.17 10:30:27
@joni firpo: Tekintve, hogy érdekelhet vagy egy tucat embert, szerintem még ennyi is sok. A blog sztem jó, néha vannak ilyen töltelék cikkek, de jó.
A TMK repeszmellény több évnyi fejlesztés után került ki a csapatokhoz. Maga a mellény valamikor 2008-2009 körül készülhetett el, de én csak 2010 első felében láttam fel-fel bukkani a PRT-nél. A mellény tervezésénél olyanok is közreműködtek akik tereptapasztalattal…..
Ha már ilyen szép napra ébredtünk , akkor tekintsük meg a tegnapi nap BME-n történt eseményeit egy másik szemszögből, mégpedig a rendőrség szemszögéből. Az egy tény, hogy az utóbbi hónapok eseményeit követően a közvélemény szemében, finoman fogalmazva, a TEK-ről nem…..
Az utóbbi pár bejegyzésnél olyan hozzászólások születtek, amik a Magyar Honvédség személyi felszerelését firtatták. Úgy hogy álljon itt néhány szemelvény, a honvedelem.hu legutóbbi terméséből. A hivatalosan rendszeresített személyi felszerelés részét képezi a vászon…..
A katonai felszerelések nem lehetnek teljesek a felhasználók egyéni módosításai nélkül. Egy kis szigetelő szalag ott, egy kis kábelkötegelő itt és máris személyre szabhatóbbá válik a málhafelszerelésünk.   A fényképen egy tengerészgyalogos LWH sisakja látható…..
Combat Gear Blog Infantry Bergen 2012.03.09 08:00:00
A 90 mintájú málhazsák a málha övekkel együtt fejlődött. Az ’58 mintájú málhához rendszeresített zsák nem látta el megfelelően a feladatát, ezért a katonák elkezdtek civil zsákokat használni, majd ezek hamar felbukkantak a hadseregnél is, és később elkészült a…..
Combat Gear Blog HAIX P3 2012.03.05 08:00:00
A HAIX cég bakancsainak bemutatásának aktualitását az adja, hogy az elmúlt évek során az Airpower bakancs-család széles körben rendszeresítésre került az MH-ban.   Általánosságban a HAIX-cégről annyi mondható el, hogy idestova több, mint hatvan éve alapították,…..
cookac 2012.03.24 03:39:00
@VCF: nekem volt Tibet bakim. Télen, mély hóban és fagyokban hozta magát. Nem ázott át, meleg volt, kényelmes és nehéz. Összességében elégedett voltam - az ára viszont nem tükrözte a minőséget. Ennél lényegesen kevesebbért van alternatíva.

A Haixról a véleményem nem jó. Drága, rengeteg a baj velük. Az, hogy van egy-egy jól sikerült modell a palettán még nem garancia nekem. Fentebb írta vki, hogy nyikorgás ellen olajjal töltsük, meg a 2006 és 08 közti időben a problémás darabok..., könyörgöm, 150-200 eurós bakancsokhoz OKJ-s cipésztanfolyamot kell végezni?

Olyan baki nincs, ami katonai, vadász és túra célokra egyaránt megfelel. Vagy ez vagy az. Túrára túrabakit, harcolni katonait kell venni. Plusz van nyári és téli időszak. Ami télen nem ázik be és meleg az nyáron nem jó mert belerohadsz, és fordítva. Mondjon a gyártó amit akar, ilyen membrán, olyan szellőzés de azért vízálló is legyen, nincs ilyen.

A vicc az, hogy szinte minden gyártónál vannak jellemző hiányosságok, amik rendre visszatérnek. Ezeket ismerve felkészültebben lehet vásárolni, de ez sem garancia a megfelelő lábbelihez.

Hogy egy példát mondjak..., legyen Meindl. Van, használom, szeretem. Sőt, ezen a gyártósoron (Szlovénia) készül a Planika is, detto Meindl csak olcsóbban. Mindkettő jellemzően lábfejnél szűkebb mint más bakancs, így vásárlása nem mindenki számára ajánlott. Nem tudom miért, de a jobb lábon sokaknál szorít, sok esetben alakbeli eltérés figyelhető meg a balos és jobbos között. Mindez 200 euroért....