Regisztráció Blogot indítok
Adatok
prandelli

0 bejegyzést írt és 952 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
http://atlatszo.hu/2015/10/20/sajtotajekoztaton-eliteli-a-prostituciot-aztan-szepen-elkocog-kurvazni-a-fizetos-szex-es-az-alszent-politikusok/   Nem gondoltam volna hogy az átlag lakásos találkozó hossza fél óra. Tőlem régen, amikor még lakáson dolgoztam, nagyobb részt egy órásakat…..
prandelli 2015.11.06 08:48:28
@noname.blogger: Van valami rabbis vicc, annak van ilyen vége, hogy tkp mindenkinek igaza van:)
(Bár ez nekem nem is annyira jó hír, mert most éppen tahóságra, konfrontációra, a másik fél lenyomására és ellenségnek tekintésére gyúrok egy kicsit, ezekben mindenképpen fejlődnöm kellene.)

Ezt a filmet nem ismeritek véletlenül? www.imdb.com/title/tt0113819/?ref_=ttqt_qt_tt
Szerintem én még a múlt évezredben láttam, és úgy emlékszem, hogy akkor tetszett. Most egyébként egy IRL találkozás juttatta eszembe a héten:) Meg kellene nézni, ez mindig olyan érdekes, hogy némelyik film iszonyatos csalódás tud lenni 15-20 év után, némelyik meg jobb mint újkorában.
Mindenesetre az imdb idézetgyűjteményben van néhány alap poén.
Ez meg egy pár jelenet a filmből: www.youtube.com/watch?v=YxcpJ_qK5PQ
(és persze annyit érdemes megelőlegezni hozzá, hogy amikor W. A. sztereotíp karaktereket mutat be, azzal valószínűleg pont a sztereotípiákat gúnyolja ki, vagy valami ilyesmi)
prandelli 2015.11.10 15:08:16
@noname.blogger: Nincs egyértelmű ajánlás, tényleg az van, amit írtam:) Tehát egyrészt hátha láttátok (ezek szerint nem), másrészt a homályos emlékeim. Jó régen láttam a filmet, és ettől eleve nehéz kiszámítani, hogy az emlékekhez képest most mennyire tetszene. Itt meg az idő múlásán túl még az is tényező, hogy pl. amikor láttam, akkor még semmilyen tapasztalatom nem volt a szexmunkával vagy szexmunkásokkal kapcsolatban. Szóval tényleg nem tudom. Ebben a rövid válogatásban némelyik poén elég bénán hangzik magyarul, és borzasztó a szinkron is (minden sznobéria nélkül: W.A.-nek csak Kern András hangján szabadna megszólalnia magyarul), némelyiknél meg azt érzem, hogy kellene hozzá a filmbéli kontextus, amire vagy emlékszem, vagy nem, stb.

(A másikba most nem mennék bele, egy offtopic téma pillanatnyi kifakadása volt a részemről, nem való ide)
http://444.hu/2015/10/05/szexleaks-luxusprostitucio-repas-lajos/ Érdekes :) Az egész lehetne valamiféle "callgirlek mindennapjai egy ügynökségnél" sztori is, és nekem valahogy nem esik le hogy a szereplők mitől voltak luxusprostituáltak. Vagy luxus-akármik. Gondolom szépek voltak, meg…..
prandelli 2015.12.05 23:55:38
@noname.blogger: Az biztos, hogy az első világháború után nagyon durván átrendeződtek a társadalmi struktúrák, pl. mert a háború alatt a nők tömegesen jelentek meg a munkaerő-piacon, és sokan ott ragadtak a háború után is, ami alapvetően megváltoztatta a társadalmi helyzetüket és a mozgásterüket. Ezzel párhuzamosan pedig "a régi jó erkölcsök" is fellazultak:) Az 1920-as évek Berlinje például egy nagy vigalmi negyedre hasonlíthatott, mai szemmel is elég súlyos sex, drugs and rocknroll fílinggel, csak az utóbbi helyén másfajta zenékkel. Erről egyszer olvastam egy nagyon jó cikket, azt most nem találom, de azért két link van itt a témában: en.wikipedia.org/wiki/Roaring_Twenties
en.wikipedia.org/wiki/1920s_Berlin

Az idézett Karinthy Ferenc-írás egyébként Major Tamásról szól, és a történet is az övé eredetileg. Az írás egésze amúgy inkább színháztörténet meg történelem, de pl. van egy olyan sztori is, hogy Major fiatal korában egy szexmunkásnál lakott albérletben, aki "komoly, rendszerető, józan teremtés volt, amellett kiváló szakácsnő", és amikor az albérlő késő este hazatért a színházból (+kocsma), akkor mindig finom vacsora várta:) Egyébként magának Karinthynak (a Ferencnek) vannak tényleg erősen erotikus tartalmú írásai is, ez pl. itt még egy komoly bdsm-szálat is felvonultat: moly.hu/konyvek/karinthy-ferenc-x-utolso-kalandja
prandelli 2015.12.06 00:01:25
@noname.blogger: Ez a sci-fi analógia tetszik:) Vannak nekem is ilyen emlékeim, hogy ugrálnak az űrhajóval a hipertérben, amit az űrhajós agyához szinkronizált szuperkomputer irányít, miközben a csodahajó pilótájának személyi kommunikációs eszközei kevesebbet tudnak, mint ma egy akciós okostelefon:) Ez a technikánál részben amiatt van, hogy mondjuk a hatvanas években nagyságrendekkel túlbecsülték az űrhajózás fejlődését, és ugyanennyivel alábecsülték az informatikáét (illetve egyes területeket, pl. az internetet egyáltalán nem tudtak elképzelni sem), de van tisztán olyan is amit mondasz, hogy egy paraméter mozgatásánál nem számolják végig a kölcsönhatásokat a többi paraméterrel, illetve a tovagyűrűző hatásokat az egész rendszeren. Itt meg a "társadalomtudománynál" olyan vicces dolgok vannak, hogy a nőknek legyen a férfiakéval egyenlő joguk a szexuális önmegvalósításhoz, de azért térden felüli szoknyát ne hordjanak, mert az erkölcstelen:) Most azóta nem vettem elő az írást, de majd később még hozok idézeteket meg példákat.
Erotikus munka blog Alkudozós... 2015.11.08 12:25:18
Van egy hirdetőoldal, ahonnan szerintem az elmúlt évek során összesen ha három levelet kaptam, amire egyáltalán válaszoltam, mert legalább egy minimális mércét megütött. Na, az egyik ilyen tegnap érkezett. Szépen megírtam, hogy az általa javasolt napon mikortól érek rá, és…..
prandelli 2015.11.11 07:29:37
@Erős ateista: Ebben az esetben viszont a posztban kipellengérezett érdeklődő eljárását mégsem érhetné kifogás, hiszen Ivonn ebbe a felállásban nem pénztáros, hanem 1/1 tulajdonos:)

(Egyébként pont a múltkor tűnt fel már nem először egy filmben, hogy mintha az USA-ban ha nem is a pénztárosnak, de mondjuk egy sima eladónak (konkrétan egy bútorbolti jelenet volt) van bizonyos mozgástere az árak terén, ami Magyarországon szerintem nem szokás.)
prandelli 2015.11.11 12:09:32
@Ivonn88: Igazából most ezt én is sorozatban láttam, a Törtető Cafka (jujj) alkudozott egy franciaágyra - egyébként ügyesen és ötletesen - és az eladó egy darabig belement, aztán egy ponton már el kellet mennie a főnökéhez engedélyért. Wilson meg kínlódó arccal némán aszisztált, innen (is) vettem a "van aki élvezi az alkudozást, és van aki irtózik tőle" megjegyzést.
prandelli 2015.11.12 08:43:18
@Ivonn88: Hát jobban belegondolva sajnos leginkább hazudozással, de legalább ügyes és ötletes hazudozással. Legjobb ha megnézed magad, 4/14 epizód, és addig tekerj, amíg bútorbolti jelenetet nem látsz:)
A cikk: Miért nem helyes legalizálni a prostituáltak használatát?   A bejegyzés címe és az illusztrációnak használt képek már előre definiálják a tartalmat. A prostituáltak használata? Ez nem egy kliens által használt kifejezés, ez egy olyan emberé, aki elvileg védené a…..
prandelli 2015.10.23 15:47:41
@noname.blogger: Az "éve" az itt az enni igéből képzett befejezett határozói igenév, és nem pedig az év birtokos esete. Tehát egyszerűbben: megetted a szerzőnénit reggelire:)
Papp László Tamás írása a HRportálon Szexmunka, szexipar kifejezések alatt rendszerint kizárólag a prostitúciót értjük, holott idetartozik jó pár határterület is a pornótól a sztriptízbárokon, erotikus masszázsklubokon át egészen a szexuális örömszerzést elősegítő…..
prandelli 2015.10.14 08:49:37
@Ivonn88: Érdekes kérdés, talán még annál is érdekesebb, mint elsőre lászik:)
Először azt akartam válaszolni, hogy engem tényleg meglepett, hogy van ilyen besorolás, de onnantól kezdve hogy van neki FEOR-száma, a maradéktalanul jogkövető magatartás az lenne, hogy nevesíteni kell - persze úgysem fogja soha senki ezt tenni.
Csakhogy amire valószínűleg te is meg én is gondoltunk az alatt, hogy "elvileg a szexmunkát nem kell nevesíteni", az nem a FEOR, hanem a TEÁOR-számra vonatkozik. A vállalkozói igazolvány kiváltásánál az utóbbira van szükség, és ott elvileg a szexmunkás a TEÁOR 9609 (Mns egyéb személyi szolgáltatás) alá tartozna: www.teaorszamok.hu/9609/Mns%20egy%C3%A9b%20szem%C3%A9lyi%20szolg%C3%A1ltat%C3%A1s/ Az látható, hogy elég nagy az átfedés a FEOR 5219 tevékenységeivel, de itt NINCS nevesítve a szexmunka.
A csavar viszont ott jön, hogy a TEÁOR a vállalkozásokra vonatkozik, a FEOR viszont az alkalmazottakra. Csakhogy alkalmazotti formában elvileg senki nem dolgozhatna szexmunkásként, hiszen akkor a munkáltatója kimerítené a prostutúció elősegítése, kerítés, stb. bűntetteinek folytatólagosan elkövetett minősített esetét, ezekről már volt szó többször is. No de ha alkalmazottként definíciószerűen nem dolgozhat szexmunkás törvényesen, akkor hogyan lehet FEOR-száma?? Kár hogy egyikőtök sem (munka)jogásznak tanul, mert ez egy szép kérdés lehetne egy szemináriumvezetőhöz:) Szerintem ez egy elég komoly jogi ellentmondás, mionden viccen kívül.

(Ezenkívül azt sem értem, hogy ha már sikerült egy tárgyszerű és semleges minősítést találniuk (szexuális szolgáltató), akkor minek odaírni mögé, hogy prostituált. Ezen a helyen a prostituált szó használata végképp ezer sebből vérzik, semmi plusz tartalma nincs, viszont egy csomó zavart okoz)
A tumblr-ön már egy ideje kering az Amnesty International ajánlására reakcióul aláírogató celebekről szóló mindenféle bejegyzések, de engem azon túl, hogy elolvastam az elém kerülő eszemefuttatásokat, olyan nagyon nem érdekelt a dolog. Nem ez az első eset, amikor emberek úgy…..
prandelli 2015.09.30 13:10:50
@noname.blogger: "hogy milyen ezt úgy csinálni hogy más a személyiségem mint most"
Ilyesmire gondoltam én is, hogy ezt egyenként le kellene játszani a különböző személyiségtípusokkal és attitűdökkel, illetve a lehetséges helyzetekkel és traumákkal. Ez egyrészt közelebb vihetne egy valós képhez a különböző típusú szexmunkák és szexmunkások működéséről, másrészt elvileg a sok egyedi görbe egymás mögé helyezve kiadna egy három dimenziós térképet, amiben aztán bárki megkereshetné a saját helyét, ha ez valami miatt érdekes a számára. Például amikor a belépést fontolgatja. De most a felvetésnél többre nem futja - el kell ismernem, hogy az átfogó szexmunka-stresszvizsgálat módszertanának sikeres kidolgozásához jelenleg valami hiányzik belőlem;)

Egészen más: rövid kis Heltai Jenő-novella egy korabeli SB-ről, az alcíme az is lehetne, hogy "A szexmunka társadalmi megítélése és a képmutatás":) Több mint 100 éves, és néhol egy kicsit vicces a nyelvezete*, de a szemlélete meglepően progresszív - mármint ha az utolsó két mondatot iróniának tekintjük, amint hogy nyilván annak van szánva. Persze a szerző gaz liberálisnak számított akkoriban.
www.boldogsag.net/index.php?option=com_content&view=article&id=14828:heltai-jen-a-tuenderlaki-lanyok&catid=1006:szep-magyar-es-magyarra-forditott-novella&Itemid=659
*Személyes kedvencem a show-girl magyarítására tett kísérlet: "látványossági kisasszony":)
prandelli 2015.09.30 13:13:43
@prandelli: Most látom csak, hogy sikerült egy hungarista-sámánista oldalról linkelnem a novellát, de Heltai erről igazán nem tehet. Sőt igazából van abban valami poén, hogy egy ilyen oldal tőle közöl írást - érdemes pl. megnézni, hogy ki a másik híres tagja a családnak:)
prandelli 2015.10.09 12:20:19
@noname.blogger: Semmi baj, sokszor engem is már csak a lendület visz rá egy-egy hozzászólásra, azok is gyakran elmennek offtopic irányba, és/vagy egyszerűen nem elég érdekesek. Udvariaskodni meg nem kell, egyrészt nem is illik hozzátok, másrészt ha nem versenyképes amit írok, akkor az udvariasság nem segít rajtam:)
Reggel netezgetés közben bukkantam rá az Éden-Tv2 per hírére. Nem a konkrét témáról szeretnék írni, hanem a klasszikus, sok-sok helyen idézett mondatról: "aki kurva, ne csodálkozzon, ha basszák". Ez mind nagyon jól hangzik, csakhogy általában ezt szokták érteni alatta: "aki…..
prandelli 2015.07.25 20:39:03
Érdekes írás, a némileg ontopicnak is nevezhető vonatkozások a csillag után, a második részben találhatók: www.parameter.sk/rovat/paravelemeny/2015/07/25/magyargyulolo-baloldaliak-es-eszaki-szornyetegek

Emlékszem én is az alaphírre, miszerint Svédország hirtelen a világ legszörnyűbb helye lett a nemi erőszak esetek számát tekintve (gyanús is volt, csak nem vettem a fáradságot utánanézni), és azt is láttam itt-ott, hogy mire használják fel ezeket a statisztikai adatokat. Ezért különösen érdekes ez a rész: "A svéd büntetőtörvénykönyvet 2005-ben úgy változtatták meg, hogy a nemi erőszak tényállásába sok minden beletartozik, ami máshol nem. Konkrétan: közösülés nélkül is lehet erőszakról beszélni. Ilyen bűncselekmény, ha például egy nő egy alvó férfit tapogat, hiszen a férfi nem egyezett bele. Növeli az esetek számát, hogy minden egyes aktust (nemcsak a nemi értelemben) külön tartanak nyilván; ha egy férj rendszeresen megerőszakolja feleségét, akkor a statisztika szerint bűncselekmények százait követi el."
Nem szoktam káromkodni, de az illetőt nem tudom máshogy nevezni, mint így....   Szóval tegnap írt rám, hogy szívesen találkozna, nekem meg kb. semmi melóm nem volt a hónapban - nem is írtak sokan, de egyszerűen időm se volt. Viszont a kiadásaim meg magasabbak lettek, mint…..
prandelli 2015.07.15 16:03:09
@noname.blogger: Igen, azt hiszem másfajtára gondoltam, de ez igazából csak most állt össze nekem is:)
Én pont az általánosra akartam felhívni a figyelmet, tehát nem a te vagy Ivonn személyes érdekérvényesítő képességére más személyekével szemben, hanem a szexmunka általatok űzött formájában kialakítható (sőt részben magától kialakuló) peremfeltételekre az érdekérvényesítés terén - összehasonlítva más, a társadalmi hierarchiában elvileg jóval magasabbra taksált munkakörökkel szemben. Ami viszont teljesen egybevág azzal, amit te írtál.

Erre mondhatod azt, hogy neked ez evidencia, de mostanában pl. két olyan epizódot is elcsíptem egész jó (és alig pár éve készült) sorozatokból - az egyik a Döglött akták volt, a másik most nem jut eszembe - ahol a sztori lényegi eleme volt egy-egy szexmunkás szál, és ezeknek az ábrázolása pontosan ugyanolyan sztereotip volt mindkét esetben, mintha 40 éve készültek volna, ebben mintha semmi változás nem lenne: a prostituált per def egy akarat nélküli lény, akinek minden döntése valamilyen kényszer hatására születik (ideértve rögtön a belépést a szexmunkába), az érdekérvényesítés dimenziójáról meg már ne is beszéljünk - akár 20 dollár a tarifa, akár 2000, a szexmunka az erőszak-kényszerítés-kihasználás-drog-öngyűlölet-kilátástalanság-megnyomorított személyiség kulcsszavak által kijelölt mezőben zajlik minden esetben.
Szóval én eléggé biztos vagyok abban, hogy a kényszerektől mentesen és erős érdekérvényesítő képesség mentén végzett szexmunka képe elég forradalmi gondolat ma is ahhoz - még egyébként nyitott, és az átlagnál kevésbé előítéletes olvasók számára is -, hogy érdemes legyen kihangsúlyozni, ha már egy hozzászólás kapcsán felmerült. Hogy aztán ezen belül egy adott helyzet megoldásánál mennyire tudjátok ti vagy bárki más kihozni a maximumot az érdekérvényesítésben, és hogy ezt mennyire lehet fejleszteni általában vagy konkrét esetekre lebontva, az egy másik kérdés lehet.
prandelli 2015.07.20 11:17:30
@noname.blogger: Végül is igazad van, mert én sem hiszem, hogy ezt nektek külön programszerűen sulykolnotok kellene. A történetekből közvetve elég jól kiderül, a többit meg elvileg az olvasó bölcsességére kell bízni. Én viszont nem bízom senkiben és semmiben, ezért most kihasználtam az alkalmat, és jól kihangsúlyoztam nekik:)

"Ivonn az elmúlt 3 évben több mint duplájára tudta emelni az árait"
És most már te is, ennyit sikerült inspirálnom az okoskodásommal;)
prandelli 2015.07.21 11:08:15
@noname.blogger: Háromszorost nem mondtam én se (ami több mint kettő, az még lehet háromnál kisebb, no de ezt neked magyarázzam...:P), és számháborúzni sem akarok, de én pont elcsíptem vasárnap este az átalakulás pillanatát, és akkor a honlapod magyar nyelvű verzióján még a régi ár szerepelt forintban, az angol nyelvűn pedig már az új ár euróban. Az aktuális árfolyamon számolva a különbség 227 százalék volt, ez pedig formálisan egy éjszaka alatt több mint dupla emelkedés:)
De most meg látom, hogy a magyar nyelvű verzió meg is szűnt. Egy kicsit gyászolom, mert voltak rajta jó szövegek, legalább archívumnak megmaradhatna, egy letűnt, de szép korszak emlékére:) Én egyébként azért is nem nagyon szólok már hozzá az esetleírásos vagy munkaszervezési posztokhoz közvetlenül, mert ma már egészen más célcsoportjaitok vannak, mint amilyen én valaha voltam vagy lennék, ezért az én véleményem mondjuk egy hirdetés tartalmáról, egy szolgáltatási formáról vagy egy konkrét kommunikációs helyzetről nemcsak irreleváns, de akár félrevezető is lehet.

"ha a weboldalakon ahol szereplek, a többi lány feltűnően többet kér mint én, akkor az nem feltétlen vonzó hanem gyanús"
Ezzel nem lehet vitatkozni, akármilyen perspektívából is nézem:) Érdekes viszont ez a radikális kettéválása a piacnak - bár a gyakorlatban eléggé elszakadtam mostanában a témától (egy darab gyakorlati tapasztalat másfél év alatt), de amennyire tudom, a magyar ügyfélkört megcélzó árak nem nagyon változnak a piacon évek óta (az én egy szem tapasztalatom meg még ahhoz képest is nagyon olcsó volt), a külföldiektől meg a jelek szerint szinte bármennyit el lehet kérni. (És igen, én is láttam, hogy vannak a ti mostani áraitoknál jóval magasabbak is.) Ennek a különbségnek egy részére én is tudnék érveket hozni ha nagyon muszáj lenne, de ilyen mértékben azért meglepőnek találom.
(Az persze teljesen érthető, hogy ti ezt kihasználjátok, bár az új magyar érdeklődőkről való lemondás egyben azt is jelenti, hogy a jövőben ezen az útvonalon nem tudtok megismerni olyan kiváló és érdekes embereket, mint például... na mindegy, neveket most nem akarok mondani:P)
Vége a holtszezonnak. Nem tanultam meg franciául, nem fogytam le (csak öt kilót, még folytatom de semmi drasztikus), nem csináltam új képeket, mégis, a február második fele úgy megpördült hogy alig győztem, a hónap pedig végeredményben bőven átlag feletti lett, az üres első…..
prandelli 2015.03.14 08:20:31
@noname.blogger: Ez a hozzászólásod tovább erősítette bennem azt az érzést, hogy gyakorlatilag egyetlen adottságom sincs meg azok közül, amikre egy jó szexmunkásnak szüksége van:) Ami végül is megnyugtató; így nem vesztettem semmit azzal, hogy a nemek lehetőségei ilyen aszimmetrikusak a témában, mert akkor sem tudtam volna érvényesülni, ha a nők is a férfiakhoz hasonló mértékben jelennének meg a szexpiac keresleti oldalán.

@szombathelyi vitéz: Briliáns következtetés:) Igen, róla van szó, abban is egyetértek hogy érdekes történet, de én most nem fogom megírni. Tiéd a pálya, úgyis te fedezted fel.
(Mellesleg azt eddig nem is tudtam, hogy te is régész vagy:P)
prandelli 2015.05.27 23:45:11
Akárki válaszolhat, aki erre jár: erről a számról kinek mi jut eszébe?
www.youtube.com/watch?v=uc2UEfWjvo8
(spontán benyomás itt és most, akár emlékszik rá valaki a maga idejéből, akár nem - de nem ér előtte utánanézni, hogy vajon miért kérdezem)
...akkor bizony több dolognak kell megfelelned a munkád megválasztásánál más munkákhoz képest. Íme egy lista: Ha szexmunkás vagy: 1.) Válaszd 100%-ból szabad akaratodból, különben kényszerítés áldozata lettél. (de pl. takarítónő/irodai rabszolga lehetsz sürgető gazdasági…..
Erotikus munka blog fura 2015.02.17 19:38:26
(nem valami kidolgozott bejegyzés de legalább írok valamit :) ) Lemondtam egy előre megbeszélt melót. Egy hónapja beszéltük meg. Valahogy fura nekem a fickó, nem úgy mint aki veszélyes vagy ilyesmi, de nem tetszik a bizalmaskodó stílusa. Vagy hogy nevezik az ilyesmit... Mondjuk…..
prandelli 2015.04.25 23:30:44
Gekkók az űrben: index.hu/tudomany/2015/04/23/jatszadozo_urgekkokat_vettek_videora/
Ne vesszünk most el a részletekben, inkább keressük azt ami összeköt, és ne azt ami szétválaszt: a rücskösbőrű állatok világnapja alkalmából ezúton ajánlom a mellékelt videót minden szimpatizáns és érdeklődő figyelmébe:)
Erotikus munka blog posztajánló 2015.03.13 01:35:20
Milyen lenne a pornó, ha a szex nem lenne tabu? Gondolom bele lehet kötni a részleteibe, meg leegyszerűsítés, stb, de a lényeget szerintem jól megfogja. Én nem lennék olyan bátor hogy így leírjam mert minél lendületesebb egy írás, annál könnyebb hibát elkövetni benne, de…..
Erotikus munka blog Coelho 2015.03.10 23:48:23
Ezt a levelet most kaptam és hát izé...   Hi <én>, I come across your web page and was very impressed by your biography and service offered.It is my first time coming to Budapest and I am already  fascinated by its  rich history and culture, architecture,  vibrant city and night…..
prandelli 2015.03.29 21:48:37
@noname.blogger: Véletlenül nem volt mostanában spanyol vendéged?:)
prandelli 2015.04.01 18:22:58
@noname.blogger: Ha már az ontopic kérdésemre nem kapok választ;) akkor van közben egy offtopic is kikapcsolódásnak: megvan neked a 100+ epizód legzseniálisabb Dr. House diagnózisa? Amikor a betegnél rejtélyes fájdalom jelentkezik az egyik karjában és mindkét lábában, de csak ha nyomogatni kezdi őket.
És akkor a Mester gondolkodik egy kicsit, majd... lásd 11:20-12:18 között:) indavideo.hu/video/Doktor_House_5evad_16resz?s=680.07
(elvileg be van állítva a kezdés)
prandelli 2015.04.02 18:47:31
@noname.blogger: Szerintem a jelenet azt akarta bemutatni, hogy a metadontól annyira megváltozik a személyisége, hogy még egy ilyen idiótával is jól ki tud jönni (viszont a zsenialitás kárára megy). Arról fogalmam sincs, hogy ennek mennyi a realitása, de a téma - hogy mitől működik House úgy, ahogy - rendszeresen előkerül a sorozat folyamán.

A spanyolhoz: nemrég útbaigazítottam feléd egy érdeklődőt (azért feléd, mert lényegében lerajzolt téged, amikor szóba került, hogy milyen paraméterek jönnek be neki), de eléggé ilyen poharazgatós körülmények között történt, és később nem került szóba, szóval nem tudom mennyire gondolta komolyan. Illetve pár hét múlva majd hosszabb ideig lesz Pesten, lehet hogy akkorra tervezgeti.
(Ez a hajnali négyes hívás azért valószínűleg nem ő volt;)
Mostanában egészen megdöbbent, hogy mennyire sok francia pasi keres meg. Sajnos holtszezonom van, szinte senki új nem jön, kivéve - franciák. Illetve jönnének de nem jöhetnek, mert sorozatban utasítom vissza őket. Néhányszor már említettem, de azért megismétlem: a francia pasiknak…..
prandelli 2015.01.28 12:28:21
(Az előzőnél a kérdésem a végén a katedrás tesztre vonatkozik)

Ééés, még egy kis extra "franciázás":)
www.youtube.com/watch?v=omziy7P957Q
Fogalmam sincs milyen ez a film, ami itt most érdekel belőle, az a két főszereplő.
A személyes érdeklődésem persze főleg Sophie Marceau-nak szól, aki egyszerűen döbbenetesen néz ki (basszus, 1966-ban született), de a pasiról sem igazán tippelném azt, hogy a hatvanadik évében jár. Egyrészt persze az a tanulság, hogy jobb szépnek és gazdagnak lenni, másrészt viszont ha melléjük teszek egy-egy tipikus ilyen korú hollywoodi sztárt az ikszedik ráncfelvarrás és feltöltés nyomaival, akkor azt is el kell ismerni, hogy ezek a franciák tudnak valamit.
prandelli 2015.01.28 21:45:57
@noname.blogger: Egyébként lehet hogy mégis jó a teszt - még ha nem is értjük pontosan hogy miért - mert én is reálisnak gondolom az eredményemet, és egyben egy kicsit jobbnak, mint amire számítottam az utolsó válasz beikszelésekor:) Ha jól emlékszem két helyre semmit nem tudtam beírni még kínomban sem, és jópár mondatnál kisebb-nagyobb mértékben bizonytalan voltam, azok között biztosan voltak hibás megoldások (és lehet, hogy még néhány csapdába is beleestem, amiről azt hittem hogy tuti). Az is lehet, hogy a ponthatárokat kicsit barátibban állították be, hogy ezzel kompenzálják a teszt nehézségét.

Amúgy ez egy olyan teszt szerintem, ahol egy angol anyanyelvű, nem idióta, de nem is nagyon képzett (szövegértésben max. átlagos) ember - nevezzük őt X-nek - komparatív előnyben van, míg az általam linkelt teszttípust egy nem anyanyelvű, de képzett és nagyon jó általános szövegértési képességű ember akár jobban is megoldhatja, mint X.
Ez nem olyan nagy csoda, ezért vesznek fel adott esetben jól képzett külföldieket komolyabb állásokba helyi átlagos képességűekkel szemben akár angol anyanyelvű országokban is. A katedrás tesztnél viszont az van előnyben, aki a hétköznapi fordulatokat anyanyelvi szinten használja. Ezeket érdemes figyelembe venni annak kalibrálásánál, hogy mikor milyen tesztet célszerű használni, persze ezek a dolgok nyilván nem különíthetők el laboratóriumi pontossággal. A nyelvtan meg külön műfaj, amire célzottan fel kell készülni, ha jól emlékszem egyszer mldrv írta (de lehet hogy valaki más volt), hogy a native pasija csak nagyjából sima felsőfokú szinten abszolvált valamilyen nyelvtani tesztet:)
prandelli 2015.03.04 10:35:13
Az alapfokú nyelvtanuláshoz egy kis Hunglish mese:) www.youtube.com/watch?v=Rr3yD98jsBA
(Őszintén szólva nem világos, hogy pontosan mit akar kifigurázni, meg tulajdonképpen iszonyat béna az egész, és mégse bírom röhögés nélkül végignézni:D)
Erotikus munka blog Bdsm meló 2014.01.11 15:00:56
Van egy olyan érzésem, hogy a mostani bejegyzést a nem túl figyelmes olvasó félre fogja érteni, de ettől függetlenül megírom. Szóval megvolt életem első bdsm-melója. Oké, ha belegondolok, tulajdonképpen ilyen a párommal volt először, amikor megismerkedtünk, viszont az a…..
prandelli 2014.02.14 01:28:27
Egy elég komolynak tűnő kutatás absztraktja:
onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jsm.12192/abstract
Az eredeti cikk meglehetősen rágós falat, nyelvileg és tartalmilag is + a fulltextet nem is tudom belinkelni, mert valamilyen formában fizetni kell érte (esetleg SOTE könyvtár)
Viszont itt van egy középsúlyos, még nem bulvár összefoglaló róla, ezt ésszerű ráfordítással el lehet olvasni: openmindedhealth.com/2013/08/article-review-psychological-characteristics-of-bdsm-practitioners/
(Megjegyzés: a szemléző érezhetően elfogult (pro-BDSM), de első ránézésre az összefoglaló nem torzítja el a kutatás eredményeit)

Azért egy ínyenc bekezdés bemásolását az eredetiből nem tudom megállni; elvileg van a köreinkben olyan személy, aki ezt fel tudja dolgozni:)
"Associations were examined using χ2 tests of independence with φ and Cramer's V as effect size measures and eta or Pearson's correlation. Group differences were tested using analysis of covariance, with partial η2 as effect size measure. A priori contrasts were tested using α=0.01 to correct for multiple testing; for all other tests we used α=0.05, two tailed"
prandelli 2015.02.12 11:46:12
444.hu/2015/02/11/a-szurke-otven-arnyalataban-a-41-percben-dugnak-eloszor/
index.hu/kultur/cinematrix/2015/02/12/a_szurke_otven_arnyalata/
velvet.hu/elet/2015/02/11/nem_mindegy_hogy_szadomazo_szex_vagy_eroszak/

Annyiban lehet érdekes a dolog, hogy a penetrációja miatt (mármint a szó marketinges értelmében, of course), ez a film a könyvvel együtt valószínűleg elég jelentős mértékben befolyásolja a közvélemény BDSM-ről alkotott képét mostanában, meg a következő 10 évben. Egyébként az imdb rating statjai pillanatnyilag elég furcsa megoszlásokat mutatnak, olyannyira hogy kétségeim vannak az értelmezésükkel és a használhatóságukkal kapcsolatban (bár elvileg már több ezer véleményt összegeznek).
Meg még ez is egy érdekes adalék: 444.hu/2015/02/12/a-francia-cenzorok-szerint-annyira-lapos-a-szurke-otven-arnyalata-hogy-12-evesek-is-megnezhetik/

@vanityfair92: Hehe, ezt annak idején nem is láttam, ki tudja miről maradtam le:P

És végül, de nem utolsósorban... bár ez mind a bloghoz, mind a hozzászólásomhoz off (a 444-es lapszemle mellékhatása), de azt hiszem, van egy új kedvenc állatom:)
444.hu/2015/02/11/ize-szuletett-a-gyori-allatkertben/
Erotikus munka blog Kettős mérce 2014.10.30 11:59:05
"Ha a prostikat nem vesszük figyelembe, akkor egy nő élete során összesen hány pasival fekszik le?" - gyakorikerdesek (a többség nyilván nem arra válaszolt, hogy mennyivel KÉNE, hiszen nem erről szólt a kérdés) Ez is változó..mindenkinél más. A normális erkölcsi max nálam…..
prandelli 2015.01.21 10:27:43
Mérföldkő a kettős mérce elleni küzdelemben, újabb bástya dőlt le a nemek közötti egyenlőség útjából:
sportgeza.hu/futball/2015/01/12/stephanie_roche_puskas_dijra_jelolt_golja/
Nekem mondjuk ez már sok egy kicsit, a választójognál még nem szóltam, az ellen sincs kifogásom, hogy a nők űrsiklót vagy kukásautót vezessenek, na de hogy legszebb gól:O Azért mindennek van határa, hová fog ez vezetni?:)
(Egyébként ez tényleg jó példa, eddig egyáltalán nem tudtam, hogy a Puskás-díjnál nincs külön férfi és női mezőny, hanem mindenki együtt versenyez.)
prandelli 2015.01.23 21:28:48
@noname.blogger: Dehogynem szép, csak a foci az egy igazi szimbolikus macsó territórium, erre utaltam ironikusan. Érdekes hogy a világ egyik legsötétebb és legkorruptabb szervezete (a FIFA) ebben a dologban ilyen pozitív mintát mutat, mert szerintem is az. Egyébként végül nem nyert ez a gól - amint az várható is volt - de a legjobb háromba kerülés önmagában is szenzáció.

Az más kérdés, hogy a gála résztvevőinek anyagi megbecsülése még mutat egy árnyalatnyi eltérést (konkrétan a focistalány és CR7 vagy Messi havi fizetése között az arány kb. 1:2000), és a médiatálalásba is sikerült becsempészni bőven olyan elemeket, amiket ti valószínűleg szexistának minősítenétek, de a sztori összességében mindenképpen pozitív.
sportgeza.hu/futball/2015/01/13/roche_es_c._ronaldo/
Jó, egy kicsit én is szexista leszek, azok a lábak eléggé ööö... szóval meglehetősen:)Mellesleg Messivel pl. érdekes párt alkotnának, a lány jó 15 centivel magasabb, illetve a fotó alapján sokadszor merül fel bennem a kérdés: ezeket az csillogó és érdekes színű öltönyöket, amikben a gálákon szokott szerepelni, a sztájlisztja írja elő Messinek, vagy a saját ízlését fejezi ki velük?:)
Van melóm, aminek örülök, egész jól elvagyok most, kb kétnaponta dolgozom egyet. Először egy dán pasival találkoztam. Jókat dumáltunk, élveztem a vele töltött időt. Az első alkalommal elég durván elkéstem, egyrészt későn indultam, másrészt ööö, nem értem pontosan,…..
prandelli 2015.01.04 11:28:02
@prandelli: "ami a külsőt illeti még preferált típusom sem igazán van"
Na jó, a hosszú göndör haj egy kicsit mégis:)

Szóval rengeteg panaszt hallani arról hogy magyar lányok alapfeltételként követelik meg a 180+ magasságot vagy éppen a legalább +10 centit, az pedig különösen irritáló tud lenni az érintettek számára, amikor egy 160 centis lány mond olyanokat, hogy 180 centi alatt szóba se jöhet nála senki (magam is hallottam). Egyébként olyan is volt már, hogy amikor 165 centi körüli lánnyal jártam, akkor egy - még csak nem is kifejezetten alacsony - barátom szinte támadóan fejtegette pár kör után, hogy legalább az ilyen csajokat "meghagyhatnánk" "nekik", amikor "mi" válogathatunk a magasabbak közül is. Most erre (joggal) lehet azt mondani, hogy a választások nem így működnek, meg arról is (szintén joggal), hogy önmagában a magasság azért nem egy csodafegyver, de jól mutat egy újabb lehetséges feszültségforrást.
Amúgy éppen ez az "elég magas" lenne itt a kulcskérdés: nekem vizuálisan egyértelműen úgy tűnik, hogy Magyarországon sokkal ritkább az olyan pár, ahol a férfi alacsonyabb (akár abszolúte, akár a cipősarkat is beszámítva). Nekem a franciák tűnnek a másik végletnek, ott szinte minden második pár ilyen (legalábbis ez maradt meg), de pl. az olaszoknál is sokkal gyakoribb. (Bár Ivonn története meg azt mutatja, hogy ez egy olaszt is tud feszélyezni, talán már elmagyarosodott kissé:). Ugyanakkor pl. nemrég egy pénztárnál előttem állt a sorban egy gyönyörű lány, aki a 10 centis cipősarokkal együtt közel két méter volt. Szabályosan megfélemlítettnek éreztem magam:) Szóval ez egy olyan helyzet, amivel általában nem kell szembesülnöm, ezért nincs is rá kidolgozott válaszom, de egy alacsony férfinak ezzel mindenképpen kezdenie kell valamit, még a saját oldaláról is, mielőtt egyáltalán eljut odáig, hogy miként állnak hozzá a magasabb lányok. És bizony jól mutatta azt is az eset, hogy az ember mennyire egocentrikusan viszonyul a lehetséges problémákhoz. (Egyébként van egy olyan benyomásom, hogy az utóbbi 20 évben a fiúk magassága nem nőtt olyan mértékben, mint a lányoké - és ha ez így van, akkor a probléma csak egyre hangsúlyosabb lesz, tehát még inkább szükség lenne ennek a fétisnek a háttérbe szorulására. De az ilyesmire pont az a jellemző, hogy csak lassan tud változni, ha egyáltalán.) Viszont hogy még jobban összezavarjam az elemzést: a fentiek alapján az alacsonyabb lányoknak jobb a helyzetük, mert a magasak számára - hacsak nem szállnak szembe azzal a mintával, hogy a férfi legyen (jóval) magasabb - ezzel beszűkül a választék. Mégis inkább az alacsonyabb lányok szeretnének magasabbak lenni és nem fordítva. Szóval még egy ilyen egyértelműnek látszó paraméterrel is mennyi baj van - végül is a centi az objektíven mérhető - hát még akkor a többivel.
prandelli 2015.01.04 14:43:53
@Ivonn88: "az alacsonyabb lelépett a haverjával táncolni"
Elképzeltem a jelenetet... lehet hogy nem a megfelelő helyre jársz csocsózni?:)
www.youtube.com/watch?v=tdbt-sx5MDc
  ..
prandelli 2014.12.28 16:42:11
@noname.blogger: Eléggé valószínű, hogy ez van mögötte. Mint amikor Magyarországon drasztikusan megvágták a munkanélküli segély időtartamát, és rögtön "csökkent a munkanélküliség". Ja, a statisztikák szerint, mivel ott a munkanélküli definíciója nem az amit mi a buta eszünkkel gondolnánk, tehát hogy nincs munkája, hanem egy szép kövér tautológia: munkanélküli az, aki munkanélküli segélyt kap. Aki már nem kap azt sem, az szépen eltűnik a térképről, és javítja a statisztikát, akkor is ha közben éhen hal.
 UPDATE2: letiltottam a blog kommentelését, ez volt az utolsó kommentem:  "Én itt most kiszállnék, és bocs előre is, de letiltom a post további kommentelését. Amit el akartam mondani, megtettem, viszont megint egy olyan típusú vitába mentem bele, aminek nem látom értelmét,…..
prandelli 2014.12.16 10:36:23
De hogy legyen valami viccesebb téma is, mindenkinek ajánlom Sailor Ripley képeskönyvét a Magyar Élet megértéséhez: www.hir24.hu/turmix/2014/12/16/folytatodik-a-ner-meseskonyve/
Különösen tetszik ez a keresztrejtvény: sailorripley.tumblr.com/post/105083240591
viszont ehhez kérnék egy kis együttműködést is: a megfejtést már akkor tudtam, amikor még egy betű sem volt meg belőle, de a vízszintes három vajon mi lehet??
prandelli 2014.12.16 10:40:00
@prandelli: Áááá, megvan:) Az ipszilon nehezítette a megfejtést.
prandelli 2014.12.17 15:29:23
@noname.blogger: Csak nyugodtan ahogy jólesik:)
http://www.hirado.hu/2014/11/23/prostitucio-elutasitott-kezdemenyezes/ Nekem a hír alapján úgy tűnik, hogy csupán a megfogalmazáson kell változtatni, és máris rendben van a dolog. A cikkből nekem úgy is tűnik, hogy nem véletlenül "kekeckednek" a kezdeményezőkkel, de ez őszintén…..
prandelli 2014.11.27 11:01:32
@noname.blogger: Egy jogot végzett ember számára ezek abszolút alapfogalmak (kb. büntetőjog első óra), akkor is, ha egyébként nem ez a szakterülete. Viszont egy laikus könnyen elronthatja, főleg mert itt olyan kifejezésekről van szó, amelyeket a hétköznapi beszédben is használunk, és ott sokkal lazább/tágabb az értelmük. Egy sima beszélgetés során (az itteni kommentelést is annak tekintem) ez szerintem nem ciki. Az más kérdés, hogy ha pl. ha te akarnál beadni egy ilyet, akkor gondolom beadás előtt rákeresnél a szakkifejezésekre, és rögtön bejönne a Btk. első oldala, egy laikusnak is teljesen egyértelmű magyarázattal, és rögtön kiderülne, hogy ha bűntettet írsz, akkor nem rendelhetsz hozzá két évnél rövidebb szankciót.
(Megpróbálok egy analógiát: a hétköznapi beszédben a kombináció és a variáció szavakat is használjuk, többféle kötetlen jelentéssel, és aki soha nem tanult kombinatorikát, az fejből biztosan nem vágja a definíciót, ami akkor érvényes, ha ezeket szakkifejezésként használjuk. Egy matematikus számára viszont abszolút alapfogalom, akkor is, ha más a szakterülete.)

A másikhoz: szerintem ez a téma nem izgatja különösebben a kormányt, ha akarnának ilyen törvényt, azt simán meghozhatnák minden népszavazási hókuszpókusz nélkül. De miért akarnák, főleg ezt a verziót? Ha egyáltalán érdekelné őket a téma, akkor is a prostitúció szabályait általában szigorítanák. Az igénybe vevő szankcionálása egyáltalán nem kádéenpés logika. Szóval szerintem ez egy súlytalan próbálkozás, valószínűleg különösebb politikai támogatás nélkül.
"Bíró úr kijavítja a hbát, beadja mégegyszer, átmegy"
Eddig oké, szerintem is ki lehetne javítani úgy, hogy átmenjen, de itt kb. véget is érne a történet. Ebben a témában a szükséges aláírások összegyűjtés se túl esélyes, de ha mégis: tudod hány olyan népszavazás volt Magyarországon 1989 óta, ami a jelenlegi szabályok* szerint érvényes lett volna? Egy azaz egy, a vizitdíjas 2008-ban, és az is éppen hogy egy hajszállal. Pedig amögött ott volt a hisztérikus hangulat, a népszerűsége csúcsán levő Fidesz totális támogatása és mozgósítása, ráadásul pénzről szólt. Tehát szerintem a népszavazás többszörösen esélytelen.
prandelli 2014.11.27 11:20:23
@Playman123: Most arra akarsz rávenni, hogy Bíró Zoltán agyával gondolkodjak? Embert próbáló feladat:)
Na jó, szerintem a következőképpen született meg ez a kérdés. BZ leginkább arra gondolt, hogy ez egy SZÖRNYŰ BŰN, amit börtönnel kell sújtani, legyen 6 hónap, mert ha túl sokat írunk, attól már megijedhetnek a népek, de mindenképpen legyen börtön. Ezután saját erőből eljutott odáig, hogy "Egyetért-e Ön azzal, hogy", majd ravaszkás mosoly derengett fel az arcán: most jól megnézzük a Btk-t, onnan kikopizzuk a formulát, és akkor tökre szakszerűek leszünk. Ezt abból gondolom, hogy a megfogalmazás hajszálpontosan követi az egyes bűncselekmények szankcionálásáról szóló sablont: "aki ezt és ezt csinálja, az vétséget/bűntettet követ el, és x ideig terjedő szabadságvesztéssel sújtható." (Ez a formula soha nem használja a bűncselekmény szót, mivel egy konkrét cselekmény az vagy vétség vagy bűntett.) BZ-nek a "vétség" szó nem tetszik, mert az olyan kis könnyed izé, bezzeg a BŰNTETT, az már jobban hangzik. Kimásolja a formulát, behelyettesíti, hogy "aki prostituált szexuális szolgáltatását igénybe veszi", illetve hogy x=6 hónap, arca felragyog, és a jól végzett munka örömével figyeli hitvesét, aki a konyhába menet éppen átesik egy vak komondoron. Sajnos azonban elmulasztja elolvasni az első oldalon a fogalommagyarázatot, ezért kezdeményezése ebben a formában nem hozza meg a várt eredményt.
prandelli 2014.11.27 17:58:03
@Playman123: Nem rossz, ez esetben a jogérzékem szerint valahol a honlapok nézegetése és az első érdeklődő email megírása között húzódhat a határ:) A levél amit NNB közölt az orosztól, már egyértelműen büntetendő lenne.
Esetleg felmerül még a bűnszövetkezetben elkövetés ha egynél több férfi résztvevő van, BDSM esetében pedig a különös kegyetlenséggel elkövetés minősített esete:)
Azt hiszem, ebben a műfajban elég jó vagyok:), ugyanis ha jól számolom, három párkapcsolatomban korábbi vendéggel jöttem össze, illetve egyszer randiztam is valakivel, akit a melóban ismertem meg. Most ezekről írnék.     Az első párkapcsolat kilóg ebből az egészből, szívem…..
prandelli 2014.11.18 16:38:56
@noname.blogger: Egy jól fizető vagy más okból vonzó állás elnyerésének folyamatában azért én is inkább azt az irányát preferálnám az esélyek kiegyenlítésének, hogy senki ne feküdjön le senkivel, szemben azzal, hogy mindenkinek lehet próbálkozni:) Egyébként ez távolról sem csak elvi probléma: az én első érdemi találkozásom a munkaerőpiaccal pl. konkrétan erről szólt, még egyetemista koromban. Volt egy érdekes és az akkori viszonyokhoz képest jó fizetést ígérő munka, amire a jelentkezők közül én voltam a legalkalmasabb (ez egyértelműen kiderült), és mégis egy lány kapta meg, aki mást is fel tudott kínálni (később ez is egyértelműen kiderült). Egész komolyan megrázott a dolog, persze nagyon naiv voltam még akkor.
A konkrét javaslatod különben formailag sem felel meg az esélyegyenlőség elvének, ugyanis az, hogy egy heteroszexuális férfi lefeküdjön a homoszexuális főnökével, nem feleltethető meg az eredeti példában leírt párosításnak. De magával a modellel is akad még probléma, mert nemcsak a férfiakat diszkriminálhatja, hanem például a kevésbé vonzó vagy idősebb nőket is. Sőőőt, állítólag arra is vannak szórványos példák, hogy egy szép és fiatal nő bár megtehetné, de mégsem kívánja ezt az útját választani az érvényesülésnek egy szakmai környezetben, persze ez könnyen lehet hogy csak afféle városi legenda:) Egyébként nekem nem tetszik az sem, hogy a főnökkel/vizsgáztatóval szexelést (ha az a példában leírt motivációval történik) szexmunkának nevezzük. Bár kétségkívül megvalósul a "szex ellenszolgáltatásért" kritérium, de szerintem fontosabb benne a korrupciós mozzanat, tehát hogy egy hatalmi pozícióban lévő embert az adott helyzetben korrekt és objektív döntés megváltoztatására vesz rá valamilyen előny biztosításával.
Mivel nagyon érdekel a téma, általában rávetem magam arra, ha valami szexmunkásokról szól. Igaz, a sztereotípiákon alapuló ábrázolás annyira nem érdekel, annál jobban az ettől eltérő filmek, sorozatok. Két sorozatot néztem végig, ami szexmunkásokról szól, és amiket eléggé…..
prandelli 2014.10.03 18:31:37
@Playman123: Az előzetesről eszembe jutott egy mellékszál az előítéletekről és a beskatulyázásról: Stefanovics Angélát láttam már filmen és színpadon is többször, és mindig meglep, hogy milyen jó színésznő - de az első jelentősebb, nagy ismertséget hozó alakítása után elég furcsa volt komoly szerepben látni:)
(Ő volt Köszönjük Emese a reklámból)
Erotikus munka blog "lenézés" 2014.02.17 07:43:00
(Most látom, hogy ezt a postot még nem is raktam ki, pedig már régóta terveztem... szóval tessék) Ha az ember szexmunkásként dolgozik, meglehetősen gyakran van együtt olyanokkal, akik nála minimum 10, de inkább 20-30 évvel idősebbek. Mondjuk érdekes, amíg magyar oldalakon…..
prandelli 2014.03.01 23:44:30
Az angol dialektusokhoz, just my 2 cents:)
Szerintem a Received Pronounciation (ez a standard brit kiejtés hivatalos neve) ugyanolyan jól érthető, mint a standard amerikai. A különbség egyrészt ott van, hogy a brit júzerek beszédének átlagos eltérése a standardtól helyből nagyobb, mint az amerikaiaknál. Másrészt ezt a különbséget felerősíti, hogy a tényleges mintavétel eltérő összetételű. Ez alatt azt értem, hogy pl. annak reális esélye van, hogy egy cockneyt beszélő brit felül egy fapados gépre, és átugrik bulizni Pestre, míg egy gettószlenget beszélő amerikainál ez gyakorlatilag esélytelen (oké, egy-egy sportoló vagy zenész esetleg, de ezek egyedi esetek). Ezért eltérő azoknak a briteknek, illetve amerikaiaknak a nyelvi, műveltségi, szociológiai, stb. összetétele, akikkel Magyarországon ténylegesen találkozni lehet. Elég erős hipotézisnek érzem például, hogy az idelátogató amerikaiak között nagyobb lehet azok aránya, akiknek rutinjuk van a különféle kulturális hátterű és nyelvi szintű külföldiekkel való kommunikációban.

Nekem nem az anyanyelvem az angol, de még én is rutinszerűen alkalmazom, hogy eltérő bonyolultsággal fogalmazok a kommunikációs partnertől függően. Ez olykor egyszerűen lebutítást jelent (ami akár sértő is lehet, ha a másik oldal valójában nem olyan gyenge, mint ahogy feltételezzük), de van egy olyan verziója is, ami teljesen korrekt pl. soknemzetiségű szakmai környezetben, viszonylag magas szintű nyelvtudás mellett is. Tipikusan ilyen a multicégek környezete, vagy a nemzetközi kutatási projektek közege. Na most ilyen típusú ember jön ide angol meg amerikai is, de aki nem ilyen (pl. turisták), azok viszont szerintem már eltérő összetételűek. Az amcsiknak már az is egy elég szűk rétege, akiknek egyáltalán eszébe jut megnézni Európát, és ők az átlagnál nyitottabbak és iskolázottabbak, míg Angliából nagyobb tömegben érkeznek roppant egyszerű emberek is pl. legénybúcsút tartani. És ehhez jön pluszban amivel kezdtem: a britek beszédének átlagos eltérése a standardtól helyből nagyobb. A nagyon vidéken meg a külvárosokban itt is, ott is kemény dialektusok vannak, de Angliában egy nagyvárosi középosztálybeli ember is tud nagyon durván beszélni, ha mondjuk liverpooli vagy glasgowi az istenadta, Amerikában ez a réteg sokkal egységesebben beszél (mármint fel lehet ismerni, hogy az a nagyváros New York, LA, vagy Atlanta, de mindegyik simán érthető)

Még röviden a két beidézett levelezésről. Az ötvenes amerikai tipikusan olyannak tűnik, akinek ”rutinja van a különféle kulturális hátterű és nyelvi szintű külföldiekkel való kommunikációban”, hogy magamat idézzem. Egyszerűen, de nem lekezelően fogalmaz, minden világos, nincsenek felesleges sallangok vagy túl finom nyelvi elemek. Amit itt meg kell beszélni, arra tökéletesen alkalmas, és egy középfokú angollal megérthető. Tesztnek is jó: akinek ez sok, azzal nehéz lesz kommunikálni, kiesik a rostán, viszont ennél többre nincs szükség. Aztán ha később kiderül, hogy speciel Ivonn angolja ennél többet is elbír, akkor az csak bónusz.
A másik ember talányosabb. Egyáltalán nem tűnik műveletlennek, valójában elég iskolázottnak saccolom. Viszont egyáltalán nem törekszik arra, hogy egyértelmű vagy világos legyen, úgy fogalmaz, mintha a saját bennfentes közegében kommunikálna valakivel, és tendenciózusan a bonyolultabb vagy kétértelmű kifejezéseket és megfogalmazásokat választja. Azt viszont nem tudom eldönteni, hogy azért, mert egy ignoráns köcsög:), vagy mert ez is egyfajta teszt: neki olyan kell, akivel tud ilyen többrétegűen is kommunikálni (sugar baby elmélet), és akinek ez nem tetszik, az inkább nem kell. (Ivonnak zárójelben: Egyébként tudod kire emlékeztet a stílusa? Daniel Garay fogalmazott hasonlóan, ha még emlékszel erre a névre:D)

A végére egy kis off, bár ez is nyelvészet: vannak listák arról, hogy a külföldieknek melyik magyar szavak tetszenek a legjobban, aztán lehet röhögni, hogy mik vannak a dobogón: halolaj, cipőfűző, prosztatarák (ezt mondjuk lehet, hogy eleve poénnak szánták, de ki tudja) Viszont ma éppen szóba került ez a téma, és egy pár hónapja Pesten élő srác válaszolt egy olyat (láthatóan komolyan gondolta), hogy percekig röhögött mindenki. Legközelebb elárulom, de ha valaki tud még ilyeneket és viccesek, engem érdekel:)
prandelli 2014.09.14 20:32:08
Részben ez is angol akcentusokról szól, igazából nagyon kis egyszerűcske videó, de valami miatt tetszik: www.amara.org/en/videos/km1YMJNT1l03/info/burnistoun-s1e1-ses-tanima-sistemine-sahip-asansor-on-bir/
(Ezen kívül a kb. 43-szor elhangzó "eleven" szóról meg eszembe jutott egy régi játék, amikor minél hosszabb szókapcsolatot vagy akár egész mondatot kellett találni, aminek magyarul és angolul is van értelme, és az egyik emlékezetes találat volt az "eleven embercomb", ami angolul "tizenegy parázsfésű":D)
Most bekapcsolódóknak: a bloggerekről   Egy komment után azon kezdtem el gondolkodni, hogy régebben nekem milyen képem volt erről az egészről. Azt tudom, hogy 12-15 éves koromban mindenféle Nők Lapja cikkek olvasgatása után valami olyasmit gondoltam, hogy vannak a kényszerített…..
prandelli 2014.08.24 12:34:36
@szombathelyi vitéz: Ez a Barbi volt az én egyetlen utcai kalandom, korábban meg is írtam itt korábban a sztorit, csak név nélkül.
"egyszer sem sikerült rávennem"
És végre egy jelenet a téma tárgyalása során, ahol nem én vagyok az elméletileg túlképzett szemüveges jótanuló:) Nekem ugyanis sikerült, méghozzá... no de ezt inkább privátban, persze csak ha érdekel. Egy keveset a hátteréről is sikerült akkor megtudnom, és nagyjából még emlékszem is a történetre.
prandelli 2014.08.24 12:36:16
@Ivonn88: Az a vicces, hogy a kommentek alapján ezt a poént senki nem értette meg:) Egyébként egy ilyen videóhoz te hogyan jutsz el? Most hirtelen nem tudom elképzelni a keresési útvonalat, hacsak nem direktben küldte valaki:)

@noname.blogger: Hát ha már lehet választani, engem is inkább nevezzenek fonalféregnek, mint Bayer Zsoltnak:)
Amúgy nemrég én is láttam egy fantasztikus mozgású féregféle állatot. Nagyon vékony és nagyon hosszú volt, rengeteg apró sörtével, és egészen bámulatos technikával tudott haladni. Tényleg simán lehetett nézegetni egy fél óráig is.