Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Diocles

0 bejegyzést írt és 2600 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Július közepén arról írtam, hogy Bajnai Gordon nem lesz az egységes baloldal közös miniszterelnök-jelöltje. Ma az is kiderült, hogy Mesterházy Attila sem lesz. Leginkább azért, mert ma úgy néz ki, hogy nem lesz közös jelöltje a baloldali ellenzéknek. Ha jól értem a…..
Diocles 2013.08.24 00:06:30
még erre:

"Nyolc hónap sok idő, sok minden történhet még, másrészt pedig a 106 választókerületben – ahol a választás valójában el fog dőlni - közös egyéni jelöltekre még van esély a baloldalon (ha ez sem megy majd, akkor valóban nincs mese, és a Fidesz akár négyötödöt is szerezhet)."

ez pont azért nem lesz így, és ezt nyilvánvalóan TG is tudja (nem is értem, h miért érvel ezzel, hiszen Mari nénit persze lehet hülyíteni ezzel, de mondjuk a szocikat annál kevésbé), mert a média naponta fel fogja erre hívni a figyelmet.

Hisztéria lesz, "jajj, akadályázzuk meg legalább a Fidesz újbóli kétharmadát", azaz, aki él és mozog a baloldalon az szépen le fog szavazni az éppen aktuális MSZP-jelöltre. Még akkor is, ha a másik jelölt maga Bajnai Gordon. Ahogyan az LMP-jelöltek sem fognak baloldali voksokat kapni.

Paradox módon egy ilyen szitu lenne tán a legkedvezőbb az MSZP-nek, megkérdőjelezhetetlen egyeduralom a baloldalon az elkövetkező X évtizedre + maximális balos mozgósítás ("jajj, muszáj mindenkinek leszavazni az MSZP-re, mert különben újból Fidesz-kétharmad lesz! Ne azt nézzétek most, h ez egy nyolcvanéves expárttitkár, itt most a demokráciáról van szó!")

És négy év múlva zsebben van a választás, mert a Fidesz aligha fogja tudni kezelni a gazdasági gondokat, elfogytak a tartalékok (manyup, banki különadók, stb.)

Biztos, h olyan hülye a Mesterházy, mint amilyennek némelyek láttatni akarják?
Diocles 2013.08.24 00:17:29
@gonda1979:

Bajnai ideális ellenségképnek bizonyult, valójában még sokkal jobban "üthető", mint Gyurcsány, mert ugyanúgy "démonizálható", ám - Gyurcsánnyal ellentétben - a sajátjait már nem tudja mobilizálni.

Nyilvánvalóan a rezsicsöki is hatott (bár a rezsicsöki sem lett volna így, és ilyen formában a Bajnai-féle kihívás nélkül), de jómagam is ismerek rengeteg elbizonytalanodott exjobbost, akit a legkevésbé sem a nevetséges rezsicsöki "mozgósított".

Ahogy a jobbos médiának is úgy kellett Bajnai, mint egy falat kenyér. Gyurcsányt szekálták, de az már halálosan uncsi volt mindenki számára; az LMP-t nem tudták, de nem is nagyon akarták kikezdeni; a színtelen-szagtalan Mesterházyba sem tudtak belekötni.

Mondom, egy politológushallgatónak (nyilván dögivel olvassák ezt a blogot) érdemes lesz kikutatnia, h miként rántotta össze a jobboldalt a baloldali Messiás.

A Fidesz október óta van ismét nyeregben.
Diocles 2013.08.24 00:32:49
@Balt:

Leszoktam a politikáról, próbálok értelmes dolgokkal foglalkozni, mindenféle hobby, család, ilyesmi. Vagy, ha majd netán egyszer mégis politika, akkor azt nem személytelen blogon művelni, annak ellenére, h van itt pár jó arc, mint hajótöröttek a trolltengerben, mint pl. te vagy bigapples.

De a mai esti produkciójuk annyira megnevettetett, h muszáj volt kiírni magamból. :) És az is tecc, h ez a Mesterházy gyerek nem olyan töketlen, mert az a jobboldal végső és elviselhetetlen megalázása lett volna, ha Gyurcsány minisztere jön újra vissza, oldalán a jól ismert "liberális" holdudvarral.
Az azt jelentené, h mindenben "nekik" volt igazuk.

Mesterházy felőlem lehet akár miniszterelnök is, engem ő nem zavar, nem irritál.
Sokan nem értik, megint nem értik. Tapasztalataim szerint még az elkötelezett jobboldaliaknak sem teljesen világos, hogy miért kellett Orbán Viktornak legnépszerűtlenebb, legtöbbet támadott, időnként gúnyolt miniszterét hat évre a Magyar Nemzeti Bank elnöki székébe juttatni. Nem…..
Diocles 2013.03.08 08:35:41
@is:

összetévesztesz magaddal, én tényleg nem pénzért írok ide, kedvesem.
Diocles 2013.03.08 08:38:44
@is:

érv megint nincs ugye?

Varga behozatala nyilván kulcselem ebben a történetben, a te szegénységi bizonyítványod, ha nem látod.

amúgy meg összetévesztesz magaddal, én tényleg nem pénzért írok ide, kedvesem.
A kutatások ugyanazt mutatják, igaz, jelentős eltérésekkel: a teljes népességben az Ipsosnál 3, a Tárkinál 6, a Századvégnél 8, a Mediánnál pedig 11 százalékponttal vezet a Fidesz az MSZP előtt. A képet árnyalja, a választási kilátásokat módosíthatja, hogy a szocialisták…..
Diocles 2013.02.01 13:08:09
Régen írtam már ide :), többek között azért is, mert megcsömörlöttem a politikától. (+ megtaláltam az igazit, aztán így már nincs annyi időm fórumozni:)

Természetesen nem hisz senki a Tündérmesében, legalábbis az értelmesebbek nem. Sőt, nekem vannak olyan Fidesz-tag ismerőseim (nem is noname senkik, az egyik lehetett volna államtitkár is, csak nem fogadta el a megbízást, maradt a szakmájában), akiknek lesújtó a véleményük a kormányzásról.

Tehát nem mindenki "zombi", aki - jobb híján - Fidesz-szavazó maradt, hanem sok olyan képzett, értelmes ember, aki a háta közepére kívánja az ellenzéki szocialista-zöldkommunista-rendőrnyugdíjas "alternatívát".

De az szerintem ma már mindenki számára nyilvánvaló, h a Fidesz SEM fogja kihúzni Magyarországon a kátyúból. Én ezzel kötöm össze pl. a kivándorlási hullám megugrását is, aki okos és meg is teheti, annak végképp nincs más választása, mint az, h a lábával szavaz.

Mert a Fidesz kormányzása ugyan ezer sebből vérzik, de értelmes ember aligha gondolhatja, h a politikai és főleg gazdaságpolitikai BALfordulat menti meg majd az országot...
Ettől persze még simán bukhat a Fidesz, Magyarországon akár 19ezer forint beígérésével is lehet választást nyerni :), meg is láccik....

Hogy miért maradtak mégis viszonylag sokan (jobb híján, és nem szerelemből) a Fidesz mellett, minden médiaoffenzíva ellenére?

Akkor most előhozom a "hobbyelemző" énem :)

Három fő csoportot különböztetnék meg, amelyek természetes át is fedik, fedhetik egymást:

1. Természetesen a legszembetűnőbb a klientúra, amely megvan a balon is, a jobbon is. Ez Simicskától kezdve egészen a legutolsó fidesz-közeli falusi önkormányzat ilyen-olyan nyerteseiből állhat, beleértve akár a családtagokat is.

2. Az adóváltoztatások nyertesei: Bár a balmédia a veszteseknek ad hangot, azért egy középosztálybeli családnak, vagy családi adókedvezményben részesültnek egyáltalán nem minden, h 16% fizet, vagy pedig 40%-ot (LMP-javaslat) személyi jövedelemadóként, természetesen úgy, h a családi adókedvezménye is ugrik, hiszen csúnya burzsuj... (azaz, havi 200 felett kereső...)

Ez a réteg is viszonylag számos, de idővel vélhetően ők is a lábukkal fognak szavazni erről az élhetetlen országről, már nem kell tőlük sokáig félnie a baloldalnak.

3. A legnagyobb "fideszes" támogatói csoport vélhetően a jobboldal szilárd magja, mindenféle különösebb anyagi előnyök nélkül. Azaz, a történelmi egyházak hívei, a határon túli magyarok sorsa iránt elkötelezettek (pl. ők maguk is áttelepültek, rokonságuk van, stb.), valamint az MSZP elődpártja által megtaposott százezrek.

Így előbb-utóbb vélhetően meg kellett állnia a csökkenésnek, hiszen nem lehet mindenki MSZP és tsai-szavazó...
Diocles 2013.02.01 15:52:23
@ob.szerver:

a híres "demokratikus ellenzék" a gazdaságban egyetlen dologban opponálja a Fideszt, mégpedig abban, h elutasítják a középrétegeknek adott adócsökkentéseket, valamint a családi adókedvezményt.

Vagyis "demokratáink" évi + 200e milliárdért a vágóhídra hajtanák a gyermeket vállaló középrétegeket, az ország utolsó aranytartalékát, fenntartóit, kösz, de ez nem választható alternatíva.

Noha Fidesz gazdaságpolitikája nyilvánvalóan kudarcra van ítélve hosszabb, de akár középtávon (de most is vannak bőségesen jelek, még akkor is, ha lesz valamiféle mesterséges élénkítés), hiszen vagyonfelélésen alapul, azonban a valódi fordulatot, sok-sok százmilliárd átcsoportosítását a többségben lévő inaktív csoportoktól a vállalkozásokhoz, középrétegekhez, aktívakhoz a híres "demokratikus ellenzék" még kevésbé vállalja föl, mint a Fidesz.

Így aztán folytatódik az ország megállíthatatlan lecsúszása, bárki is bohóckodik a csúcson.
Hiszen egy sikeres gazdaságpolitika végigvihetetlen az inaktív többség vélt/valós ellenállása, ellenérdekeltsége miatt.
Diocles 2013.02.01 16:14:05
@ob.szerver:

Mint pl.? Több pénzt az embereknek, több pénzt az önkormányzatoknak? :)

Az egykulcsost lehet vitatni, de nem véletlen, h szerte ká-európában ez van, és pláne egy kivándorlási hullám tetőpontján nem biztos, h a legjobb a kevéske itt maradt mérnököt, orvost, informatikust megszivatni.

Egy demográfiai válság tetőpontján sem biztos, h a családi adókedvezményekhez kell hozzányúlni.

De láthatóan nem tudjuk egymást meggyőzni, én nem is akarlak (lesz nélkülem is elég szociszavazó...), nekem ezek az intézkedések tetszettek (és nem azért, mert nagy haszonélvezője volnék), az nem opció, h több adót kell fizetni, de cserébe a "demokrata" Szekeres Imre lesz újra a honvédelmi miniszter. Érdemi fordulat a gazdaságban (= nyugdíjrendszer teljes felülvizsgálata, jelentős átcsoportosítások a jóléti kiadásokról a fejlesztésekre, stb.) nyilván nem várható a "demokratáktól" sem, így marad a brezsnyevi pangás, némi ideológiai acsargással, h elterelődjön a figyelem.

Ennyi.
„Jelenleg a párt csak egy rossz és egy rosszabb megoldás, a szinte biztos és a lehetséges politikai megsemmisülés között választhat” – mondja kollégám az LMP jövőjét latolgatva a mai Népszabadságban. Nem vitatkozni akarok, inkább csak átgondolni szeretném, hogy miért…..
Diocles 2012.11.08 21:10:15
@Khal Drogo:

"Amíg Orbán a jobboldal vezetője, nem lesz másik jobboldali párt."

Aha, akkor a Jobbik hogyan lett?

Egyébként nem is echte jobbos pártról beszéltem, hanem egy nemzeti-liberális - zöld pártról, valódi harmadik pólusról.
Amely adott esetben akár Orbán távozását és a Fidesz reformját is kikényszeríthette volna.

Ha az LMP meg tudta volna magának nyerni Sólyomot, Mellárt, stb. akkor sokat elérhetett volna. Becserkészhette volna a csalódott jobbos és/vagy bizonytalan szavazókat egymaga.
Nyilván ez is amiatt nem valósult meg, mert nincs eldöntve az irány, pl. Ángyán is megmondta, hogy Bajnaival ő SOHA.
Pedig ő se keveset hozhatott volna, ha megnyerik...

Most meg lesz majd E14-ben való felolvadás (mert ez az lesz, akkor is, ha az embléma megmarad majd KDNP-módra) és Jávor zöld minisztersége. Nem mintha vérezne a szívem értük, csak ezek a tények.
Diocles 2012.11.08 21:26:30
@Khal Drogo:

nagyon fekete - fehér logikád van...

úgy nem nagyon lehet vitatkozni, ha nálad mindenért PatásOrbán a felelős.

konkrét példát mondtam: Ángyán baromi keményen, és sokszor személyeskedően nekiment Orbánnak.
Őt nyilván meg lehetett volna nyerni, ha nagyon akarják. Persze nem Bajnai oldalán, nyilván.

Nem kell válaszolni, terméketlen a vita.
Diocles 2012.11.18 11:01:26
@Balt:

Szia Balt!

Tényleg ugyanaz, mint az SZDSZ-ben, ahol amikor Magyar Bálinték éppen nem tudták kézben tartani a dolgokat (Tölgyessy elnöksége), akkor látványosan a saját pártjuk ellen fordultak.

Miután Karácsonyék (analógia: Magyar Bálinték) - úgy látszik, minden várakozással ellentétben - mégsem tudják bevinni az LMP-t az új Chartába, így nekiálltak a szétverésének...

Pedig ha ők győznek, akkor nyilván elvárták volna, hogy pisszegés se legyen...

Ui.: a döntésről nem nagyon lehet mit mondani, az LMP leginkább csak azt döntheti el, hogy golyó (beolvadás), vagy halálugrás... Mindenesetre a lelkük megmarad, az sem kevés.
Egész egyszerűen nincs jobboldali, aki valaha az életben támogatna egy politikai formációt, melyben Gyurcsány vagy Kuncze jelen van. Ha Bajnai Gordon tényleg középre akar politizálni, és tényleg új köztársaságot akar építeni (konszenzusos demokráciával, árokbetemetéssel…..
„Fejbe vágták a döglött kutyát” – így reagált a miniszterelnök arra, hogy az Európai Bíróság kimondta: a diszkrimináció tilalmába ütközik a bírák hatvankét éves korban történő kötelező nyugdíjazása; amit egyébként egy alkotmánybírósági döntés, majd egy…..
A KARD Már rólatok szól 2012.11.04 09:13:39
Volt egyszer egy párt. Fiatalok voltak, tele változtatni, a begyöpösödött, megújulni képtelen kommunista rendszert leváltani akarással. Sokszor nemcsak igazuk volt, de igen frappáns módon találták fején a szöget. Szerethetőek voltak, sőt, talán az egész palettán a leginkább azok (mondta akkor már…..
Diocles 2012.11.06 14:02:07
@timargabor:

"És jót derülök, amikor fideszesnek néznek."

Önt?! :)

"90 őszén egyszer szavaztam rájuk, aztán sokáig, Öszöd utánig szoci voltam"

Azért az vicces, hogy az index ún. "konzervatív" blogját volt szocialista szavazók írják, nem?

Bár, ha úgy nézzük, így nem is életszerűtlen Bajnai nyitása "jobb" felé, hiszen Önöket valóban megnyerte. Az egy más kérdés, h a Fideszt ugyan nem támogatták soha. Exszocialista jobbközép. :)

"És annak ellenére, hogy biztos szavazó vagyok, pont ez a két párt elég esélytelenül indul nálam."

Nono, ne mondjon olyat, ami nem igaz, amit nem befolyásolhat!

Hiszen az isteni Bajnai döntő szerepet szán a szövetségében az MSZP-nek, tehát igen nagy az esélye, hogy Ön újra az MSZP egyéni jelöltjére fog szavazni.

"A fidesz elmúlt két éves dolgait nem tudom lenyelni.)"

Persze nem mintha a Fidesznek, "létező jobboldalnak" bármi esélye is lett volna Önnél, de ezt olyan jó mindig elmondani.
A politikusi beszédek nem annyira fontosak, mint amennyire a média szűrőjén keresztül látszanak. Politikusi törekvéseket, politikai folyamatokat erősítenek (vagy gyengítenek), így önmagukban értelmetlen is elemezgetni őket.  Az elmúlt időszakban igyekeztem ehhez tartani…..
Diocles 2012.10.24 21:55:31
@Khal Drogo:

Fürjes Balázs is miniszterelnök szeretne lenni?

Sz'al rá akkor térj majd vissza, ha ő is megjelenik afféle megváltóként... A Wallis az egy aranybánya lesz a jobbos média számára, Gyurcsány Motimja aprópénz az ő tételeikhez képest.
Diocles 2012.10.24 23:13:11
@Khal Drogo:

hehe, mint egy sértődött ovis, akinek rosszat mondtak az idoljára :)

Nem, engem nem érdekel Bajnai vitatott üzleti múltja, ám mivel érdekel a politika, így itt spekulálok azon (hobbyból), h ez kábé miként fog hatni. És lásd be, hogy kurvára nevetséges érv, hogy te erre előhozod Fürjes Balázst, aki szintén Wallis körüli cápa, csak jobbról... De előhozhatod még Gansperger Gyulát (?), aki szintén valami noname Wallis körüli tag, és egyben jobbos. És?
Ő is kormányfő akar lenni?

Azt sem igazán értem, hogy miért lapátolod ide be naponta a rossz pénzügyi híreket. Minek? Mindenki tudja, hogy lefelé megyünk. A kérdés az, hogy a szocik és az isteni Bajnai visszahozatala mennyiben változtat ezen.

De felőlem... Akár a bűnügyi híreket is belapátolhatod naponta, az is a Patás miatt van...

Nos, aki TG blogjára ír, annak elég határozott a véleménye, kár itt agit-prop-ot folytatni ilyen szinten, mert nem sok hatása lesz. Magadat hergelni meg minek?

Ha ennyire segíteni akarsz neki, akkor járj lakossági gyűlésekre, nyugdíjas fórumokra, ott ütnek az ilyen agitkák.
Diocles 2012.10.24 23:49:41
@It’s the economy, stupid:

Nem-e? :) Nem látod itt (is) a Bajnai-kultuszt? A sok-sok párás szemű rajongót?

Persze van Orbán-kultusz is, de az engem totál hidegen hagy, elég sokszor leírtam már, hogy kurva gyengén muzsikál.
Konkrétabban: tönkreteszi az országot azért, hogy még egy ideig fenntartsa a fenntarthatatlan nyugdíjrendszert.

Persze ezen a szocik sem fognak változtatni, sőt, úgyhogy tökmindegy.
Balavány György csütörtökön írt egy blogbejegyzést a Jobbik miskolci produkciójáról, ami így zárul: „Kíváncsian várom, ennek alapján indul-e eljárás Vona Gábor és a hasonló kijelentéseket tevő társai ellen. Valami jogállamról volt szó, azt hiszem. Nekem se…..
Diocles 2012.10.21 16:43:43
Kedves hozzászólók!

a röhej az, hogy ez csupán a jéghegy csúcsa, mint (tegnap este találtam rá erre a gyűjteményre a neten) azt Balavány pár cikkének egy korábbi szemléje mutatja:

arokaso.blog.hu/2008/12/07/balavany_gyorgy

nem "csupán" cigányozásról van szó, hanem a legkülönfélébb vad és vállalhatatlan dolgokról, pl. egyik cikkében Kenedi János liberális történészt is lezsidózza finoman, hogy a "hamisítás a génjeiben van"... De van a cikkgyűjteményben Putyin-imádattól kezdve a hvg és az index leszennylapozásáig minden... Stb.

Igazi aranybánya, ajánlom a jobboldali újságíróknak azért, hogy le tudják csapkodni a magas labdákat, a liberális megmondóembereknek és a Millásoknak pedig azért, h elgondolkozzanak azzal, hogy biztos megéri ezzel a figurával égetniük magukat?

Tényleg csak ez az alak lenne "jobbról"?

Megéri bevállalni a kockázatot, hogy a jobbos sajtó röhögve és joggal fogja lecsapkodni a magasnál magasabb labdákat?
Diocles 2012.10.21 19:26:28
@Kettes:

1. nem feltétlenül a Magyar Nemzet, bárki.

jelen esetben a mandiner, de akár balról is mondhatják a Milla ellenfelei/konkurensei, hogy egy rasszista neofita (vagy egy ilyet színpadra kiállító szervezet) aztán ne oktassa ki őket...

(félre ne értsd, nem akarok álszenteskedve a Milláért aggódni, de ezek nyilván nagyon is reális forgatókönyvek.)

2. amikor a Magyar Nemzet majd felidézi Balavány régi cikkeit, hogy összevesse az újakkal, nem kell értékítéletet fűznie hozzá (= tehát nem fogják azt mondani, hogy milyen csúnya dolog volt Kenedi János lezsidózása például...), a köpönyegforgatás éppen elég hiteltelenítő.
Igen, korábban néhány dolgot másként láttam, ezért másként is beszéltem. A legutóbbi  bejegyzésben arra hívtam fel a köz figyelmét, hogy Vona Gábor Jobbik-elnök beszédében  – személyes véleményem szerint – elkövette a gyűlöletszítás bűnét: „Véget…..
Diocles 2012.10.20 23:27:11
@bizony mondom:

annyiban volt önkéntes, hogy nem kányszerített rá senki."

:) biztos nem volt afféle telefon, hogy "te, Gyurikám, hát ez így roppant ciki, ez akkora magas labda, hogy ezt nem vállalhatjuk fel! Csinálj valamit, lécci!"

Nyilván ők is tudják, és Ön is tudja, hogy a jobbos sajtó lecsapta volna a magas labdát (amely még mindig magas), ahogy azt a mandiner is lecsapta. Jobb elébemenni a dolgoknak, más választása nem volt.

Az is sokatmondó, hogy azonnal törölte a Balog Ákost, a mandi főszerkesztőjét, aki beidézte az ominózust cikkét... Persze aztán leesett, h aligha lehet eltussolni egy ilyen ügyet, nem?

"az elmúlt években (őszintén, szívből) tanúsított hozzáállásom ehhez a témához elég ahhoz, hogy többé senki se gyanúsítson rasszizmussal, kirekesztéssel stb. Arra kellett rájönnöm, hogy nem elég.

Hankiss Elemérnek volt egy nagyon jó mondása a damaszkuszi útról, ti. hogy az azért volt hiteles, mert Saulus (aki Paulussá lett) kockázatot vállalt.

Ha valaki látványosan az önérdekei szerint változtatja a nézeteit (pl. a Magyar Nemzetnél radikális jobbos, a hvg-nél antirasszista), az a legjobb esetben is gyanús.

és higyje el, nem csupán nálunk, csúnya jobbosoknál (akikre nyilván most már nagy ívben tesz...), hanem az "új barátai" között is.
Meglehet, hogy nem mindig fogják a szemébe mondani, de... Gondolja, hogy most nem szívják a fogukat, hogy pont Önt hívták meg? :)
Diocles 2012.10.20 23:40:58
@sárkányfő:

oké, akkor csak arra válaszolj, hogy a szólásszabadság bajnoka miért törölte abban a minutumban Balogh Ákost, a mandi főszerk-jét, mihelyt az beidézte az ominózus cikket? :)

amúgy a fene se erőlködik, a szitu annyira egyértelmű, hogy alighanem ma már a Milla szívja a legjobban a fogát, akkora magas labda...
egy Mellár mennyivel jobban mutatna már pl., mint "jobbos hozzászóló".
Diocles 2012.10.21 00:13:10
@sárkányfő:

egyezzünk ki abban, h nem támadjuk egymás személyét, okés?

hogy jön ide a Milla?

úgy, h nyilván Balavány György kábé senkit nem érdekel, engem a legkevésbé (soha nem olvastam még el egyetlen posztját sem, ezen az egyen kívül, soha nem írtam ide, és nem is fogok többé, csupán Balogh Ákos "leleplezése" miatt írtam ide), ez a téma egyrészt amiatt érdekes, mert ritka az ilyen nagy pofáraesés a magyar politikában, másrészt, hogy ez a fickó, ezzel a háttérrel fog beszélni Bajnai előtt, az antirasszista-romajogvédő aktivisták által alapított Milla színpadán...

ugye nem kell ragozni, hogy ez milyen magas labda, milyen kockázatos, de ezt is leírtam már sokszor.
sz'al jó éjt, további jó szórakozást.
Csapataink harcban állnak – valami ilyesmi érzése lehet most annak, aki belülről, a kormányzat közelében éli át mindazt, ami ezekben a hetekben történik. Még senki sem indult el megkeresni a fehér zászlót, úgy tűnik, hogy a fontos pontokon tartható a harcállás, vannak…..
Nem nehéz észrevenni, hogy Bajnai Gordon visszatérének hírére – ami ebben az esetben azt jelenti, hogy hosszas lebegtetés után egyértelművé tette, október 23-án bejelenti ringbe szállását – a Fidesz is finoman egy fokozattal feljebb kapcsolt. Orbán Viktor – ahogy ez a…..
Diocles 2012.10.15 09:08:02
1. Téves azt állítani, hogy Mesterházy és köre főként valami önzésből, személyes ambíciókból állja útján a hvg-index-Véleményvezér-stb által ma már szentként tisztelt Bajnai pajzsra emelésének.

Az MSZP a szociális demagógiával stabilizálta a helyzetetét, Mesterházyék nyilván joggal tartanak attól, hogy miként passzolna ehhez egy milliárdos-neoliberális páros "leigazolása".

Nyilván a liberális, pesti jómódú értelmiségiek örömujjungásban törnének ki (ahogy korábban Gyurcsány esetében is:), de miként hatna ez akár rövid, akár közép, akár hosszú távon az MSZP törzsbázisára és potenciális szavazóira?
Nem-e kockázatmentesebb a szürke, ám lényegében támadhatatlan, amolyan csendes szociális demagógiában utazó Mesterházy?

2. Nekem régóta meggyőződésem, hogy Bajnai visszatérése többet használ a jobboldalnak, mint az ellenzékben, és ennek már vannak jelei, lásd a mostani "fogadtatását".
Tehát örülök neki, sőt, meg kell, hogy mondjam, Bajnai szimpatikusabb, mint az ellenzéki szereplők bármelyike, a liberális gazdaságpolitika elfogadásában valszeg aligha volna vitám vele. Viszont neki az MSZP-vel és az LMP-vel annál több...

Az ökoszocialista-antiliberális LMP Bajnaival jóval nehezebb helyzetbe került, mintha - SZDSZ-módra - "csak" a szocialistákkal kellene összefogniuk, hiszen a milliárdos-neoliberális Bajnai-Oszkó páros szinte az LMP tagadása.
Nekik összeállni velük a tökéletes politikai öngyilkosság. :)

3. Summa summárum: Hajrá Bajnai!

Nekem semmi gondom vele (bár szerintem rendkívül támadható, ha a Fidesz egy jó kampánystratégát állít rá, megszorítások,vitatott üzleti múlt, stb.), sőt, ha elnökválasztás lenne, egy amerikai típusú elnökválasztás, akkor még szavaznék is rá.
Nem vele van a gondom, hanem az, hogy kikerülhetetlenül hozná magával a szocialista mutyikat, az ökoszocialista gittegyletet, a belvárosi kérlelhetetlen kultúrkampfosokat, a revansot.
Diocles 2012.10.15 09:15:47
@Diocles:

+1: még annyit, hogyha Bajnai el akarja kerülni Medgyessy sorsát, azaz, hogy a pajzsra emelés után rövidesen megpuccsolják, akkor helyesen teszi, ha akár a Millából összeeszkábál magának egy hűséges csapatot.

Erre láthatóan a Milla is nyitottnak látszik. Mert az MSZP-re aligha számíthat vészhelyzetben (márpedig elég nehéz évei lesznek, ha netán mégis befutna), az ökoszocialista gittegyletre (LMP) még kevésbé.

A Milla egyesületként tudtomma indulhat a választásokon, de jelölteket egészen biztosan "adhat" a balos összefogásba.
De ugyanígy Bajnai alapítványa is, nyilván ha nem akarja magát teljesen kiszolgáltatni (lásd Radicova esetét...), akkor nem árt egy-két tucatnyi hozzá hű, megbízható ember... Ez esetben nem tudnák már másnap, vagy akár egy év múlva megpuccsolni, ha mégis befutna.
Diocles 2012.10.15 09:36:50
@iii:

nana, te csak ne verjed más farkával csalánt. :)

ezt a békát nektek kell lenyelnetek, és én röhögve fogom nézni, hogy mi marad majd a híres zöldbalos identitásból és a Schiffer-féle gőgből Bajnai és az adóelkerülés-offshoria minden csínját-bínját ismerő Oszkó mellett ...

"amely a középbal új pólussal együtt sikeresen tudna együttműködni."

ennyire nem esett még le, hogy mind a Milla, mind a Szoli otthagyott Titeket Bajnai kedvéért? :)
Ezen a héten szünetel a választási eljárásról szóló törvény vitája: ehelyett az azzal összefüggő alaptörvény-módosítást tárgyalja az Országgyűlés. Az Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság javaslata alapján ismét változna a tervezett regisztrációs…..
Diocles 2012.10.08 12:42:50
@Karcolt lendület:

"akkor is, ha az ellenfelei sem mutatnak megkérdőjelezhetlen tehetséget...)"

Milyen finoman fogalmazol :))

Nesze, életkép a ződkomcsik mindennapjaiból:

mandiner.hu/cikk/20121008_toth_luca_barati_vodor_viz_az_lmp_nek

Legalább egy jót nevetünk majd, ha mindezt kormányon csinálják, sokkal szórakoztatóbb lesz, mint az unalmas, egyközpontú Fidesz.
Diocles 2012.10.08 19:48:11
@TG69:

leszállhatnál már erről a döglött lóról.

először is, kérdezz csak rá vincentéknél, nincs normális jobboldal, jó tündér kábé az összes fidesz-politikusról, holdudvarbeli mérsékelt arcról kimutatja, hogy min. náci és persze tehetségtelen senki. Ja, és persze a családtagjaik is.

másodszor, a Fidesz szervezete rendkívül centralizált, plusz Orbán maximálisan rendelkezik a pártpénzek és a pártközeli médiaholdudvar is hozzá húz.

harmadszor, akárkit nézel ki, Orbánhoz képest mind-mind nagyon szerény képességű politikus.
Kövér? no comment. Kósa? Érdemes megnézni a múlt heti szereplését... Lázár? Ugyan... Rogán? Támadható a korrupciós ügyekkel. Pokorni? A jobboldal zöme nem fogadná el...

negyedszer: sokféle győzelem és sokféle vereség van.
Van olyan győzelem is, amely tulajdonképp nem is győzelem, pl. Pürrhosz király tudna erről mesélni Hádész birodalmában.

Ha a Fidesz veszít 2014-ben, ám megmarad az egyharmada, ellenben egy balos Olajfa kábé olyan helyzetbe kerül, mint 2006 őszén, akkor ki győzőtt és ki vesztett? És kinek az arcára fog fagyni majd a mosoly 2014 őszén?
Tizenkilenc hónap hosszú idő. Mégis meglepő átgondolni, hogy mindössze ennyi, bő másfél év van már csak hátra a következő választásig. Az világos, hogy a józan észt, a tárgyilagosságot és a dolgokat helyükön kezelő gondolkozást erősen próbára tevő időszak vár ránk,…..
Diocles 2012.10.07 19:46:31
@Teremszolga:

Miért, mi másról szólna a kampány?

"annyira szívesen fogom nézni, ahogy a saját maguk által barkácsolt kétharmados kormányozhatatlan rendben feles többséggel akarnak majd előrejutni, ha ők nyernek :-). Vicces lesz. Elnézve az Alaptörvény minőségét - Atyaisten, a harmadik módosításnál fogunk járni hamarosan - nagyon kellemetlen meglepetésekben lesz részük."

most gondold el azt is, hogy miként fog kormányozni ilyen körülmények között a "demokratikus ellenzék", és rögvest arcodra fagy majd a mosoly :)
Diocles 2012.10.07 21:19:31
off

index.hu/belfold/2012/10/07/mszp-s_jelolt_nyert_a_soproni_valasztason/

Ez egyértelműen az MSZP váltópárti EREJÉT mutatja, a baloldalon megkérdőjelezhetetlen hegemóniáját mutatja, a sokak által (korábban általam is) kis hülyének tartott Mesterházy stratégiája beérni látszik.

És mindezt felvállaltan MSZP-színekben, a Nyugat-Dunántúlon!

Nagyon érdemes odafigyelni erre az eredményre, érdemes pl. összehasonlítani az LMP-ével. (Akiknek pl. Szigetvári Viktor azt a szerepet szánja, amolyan SZDSZ-módra, hogy az antiszoci dunántúliaknak ők úgymond elfogadhatóbbak... és álljon a Dunántúlon mögéjük az MSZP. Nos, tessék :)

Sokszor felmerül, hogy az MSZP elutasított, nos, ez így van, részemről is, csak azon ellenzéki gittegyletek, akik ezt hangoztatják (LMP, Milla, Szolidaritás), csak azt felejtik el, hogy gyaníthatóan az átlagpolgár értük még kevésbé mozdulna meg.
Lásd Sopron.
Diocles 2012.10.07 21:37:29
@graycivil:

Mesterházy kiváló stratégiát választott, az idő múlásával egyre erősebb lesz, hozzá tódulnak majd a kormányváltó voksok.

(Ebbe a stratégiába még az is belefér, hogy megteszi fügefalevél-kormányfőjelöltnek Bajnait, kifizeti egy-két stallummal Kónyát, Fodort (?), stb.)

Az LMP szavazói szinte magától a nagy testvérhez áramolnak, minek akarna Mesterházy és az MSZP egy magát irreálisan túlértékelő, hisztis, rendkívül kényelmetlen választási- és koalapartnert? :)
Szokatlanul erős állítással kezdem. Az elmúlt időszakban egyre inkább dolgozik bennem az a gondolat, hogy a kormányt félreismerik és félreértelmezik politikai ellenfelei: nem félelmetes, hanem időnként félelmetesen béna. Itt van például az előzetes regisztráció…..
Diocles 2012.10.04 12:34:39
@makacs szennyeződés:

jah, persze, senki sem balos.
Magyarországon csak függetlenek és jobbosok vannak, ugyebár.

akkor megmondanád, hogy a mandineres Kínai Kálmán (aki Magyarország vitán felül legelismertebb Kína-szakértője) milyen párt- vagy minisztériumi posztot tölt(ött) be, és miért is kell(ett) levadászni, címoldalon fenyegetni?
Diocles 2012.10.04 13:19:24
@makacs szennyeződés:

mit is cáfoltál meg, te bőszen fideszező "nem balos"? :)

kirúgták a nevezett fószert? igen.
vagy a te megfogalmazásod szerint: "magát rúgatta ki".

hát ezen lehet vitázni, nyilván ehhez ki kellett kutatni, fel kellett jelenteni, stb., sz'al kellett hozzá pár "jóakaró".
nem mondom azt, h elegáns, amit tölgy írt, de ha ki akarsz nyírni valakit, akkor ürügy az mindig van. Itt is volt.

Kínai és a többi esetet azért írtam, hogy ott aztán végképp nincs szó párt- és kormánytisztségről, mégis beindult a levadászás csupán a politikai nézeteik miatt. Címlapon.
Diocles 2012.10.04 13:55:22
@makacs szennyeződés:

Érv persze nincs, ugye? :) Sz'al miért is kell levadászni nem pártembereket? Akár most pl. TG-t? Mert ahogy látom őt is kikezdték...

A "balos" az a honi politikai küzdelemben értelmezhető, hiába ciki, vagy kínos, akármi, elvégre mégsem írhatok mondatokat valaki jellemzésekor, hogy "ugyan Amerikában saját bevallása szerint a a Tea Party-t is támogatná, de Magyarországon annyira gyűlöli a létező jobboldalt, hogy bárkire voksolna ellene, viszont kikéri magának a balos jelzőt, ezért jobbosnak titulálandó".

Fájdalom, az egyszerűség kedvéért Magyarországon - akár a világon - továbbra is politikai bal- ill. jobboldalra osztják a tagoltságot.
GFG Blog A trezor 2012.10.04 07:32:36
„A kurva anyukat. Sem pókerezni, sem rakaszolni nem tudnak.” (Hajnóczy Péter: A rakaszolás)     Van egy trezor. Úgy hívják, hogy IMF. Mindig ugyanúgy nyílik.  A pénzkihelyezésnek a válságban is ugyanazok a feltételei, mint korábban. Mindegy, hogy Görögországról,…..
Diocles 2012.10.04 11:50:44
Tisztelt G. Fodor Gábor!

Önöknek, mint kormányzati tanácsadóknak, nem lenne az dolguk, hogy a lotyaszájú Kósát ne engedjék ilyen védhetetlen helyzetekbe belefutni?

www.origo.hu/itthon/20121004-kosakaracsony-vita-a-bibo-szakkollegiumban-a-valasztasi-eljarasrol.html

Ráadásul még fel is emeli a jelentéktelen LMP-t magához, amelyet fél év múlva, a formális szoci-LMP választási szövetségük után már egy laza kézlegyintéssel elintézhetett volna, hogy "ááá, ezek csak a szocik csatlósai".
A múlt héten kezdte el tárgyalni az országgyűlés az új választójogi törvényt, amelyről már korábban megírtuk, hogy drága, felesleges, manipulatív, ráadásul pedig alkotmányos aggályokat is fel vet. Ha összevetjük a korábbi  szabályozás folyamatával, akkor ez…..
Diocles 2012.10.02 08:38:53
@Ténytár:

Pont, h nincs kifejtve, ill. amellett érveltek, hogy a Fidesznek sem kedvező:

"Meglepő, de a - korábban a kormánypárti fellegváraknak tekintett - kistelepülések lakóit is hátrányosan érintik az új szabályok. Az új önkormányzati szabályozás szerint a 2000 lakosnál kisebb településeken (ez a magyar települések többsége) nem működik önálló hivatal, így jelentkezni csak a gyakran másik - nagyobb - településen levő közös hivatali jegyzőnél lehet. Igaz, a választási eljárási javaslat előírja, hogy a településen a fenti időszakban heti két ügyfélfogadást kell tartani. Igen ám, de ez munkaidőben van, amikor egyáltalán nem biztos, hogy el tud szakadni a munkától az érintett."

Majd aztán, miután jól leírtátok, hogy miért lehet kedvezőtlen a Fidesz számára is, minden logikának ellentmondva, jön a megfellebbezhetetlen verdíkt, a vörös farok:

"Összefoglalva az eddig leírtakat: rövid távon egyértelműen a kormányzó pártok járnak a legjobban, míg a rendszer legnagyobb baloldali (ellenzéki) pártja a szabályozás vesztese lehet."

Vicces. :)
A KARD Védjük meg a választást! 2012.09.28 07:10:13
Kicsit fideszesre sikerült ez a cím, tudom, de hát ez olyan ügy. 78-17: Ennyi a választási regisztráció ellenzőinek és támogatóinak százalékos aránya a HVG által bemutatott szeptember közepi Medián-felmérés alapján. Amint tegnap írtuk, ez a klasszikus 80-20-as ügy, amikor a…..
Diocles 2012.09.28 11:44:48
@Blogger Géza:

Ahogyan Debreczeni is "konzi" Gyurcsány alelnökeként :), úgy látszik, hogy ez a szó is arra a sorsra jut, mint a "demokrata". Kár.
Diocles 2012.09.28 11:58:23
@Bogyó 2:

Naja, mondják ezt azok, akik az uccsó töltényig kitartottak a szocik mellett :), a "kritikusabbak" meg az uccsó pillanatban átszavaztak az SZDSZ-pótlék LMP-re. És máris visszavágytok a szoci akolba :)

Sz'al nincs sok alapotok bírálni a jobboldalt szerintem. Felőlem váltsátok le a kormányt, Ti. a "80%-os népfront", hajrá, de köszi, én nem állok be Szekeres Imre mellé a sorba.
Diocles 2012.09.28 12:23:10
@Bogyó 2:

ezeket is leválthatod, regisztrálsz, oszt' boldogan visszaszavazhatod a szocikat.

akár 80%-osan is, ahogy a poszt állítja.
Talán akad olyan, aki észrevette: hosszú kihagyás után egy kicsit visszatértem a nyomtatott sajtóba. Persze, csak óvatosan: a nyár végétől havi egy alkalommal írok cikkeket a Heti Válasz számára. 2004 és 2006 között egyszer már kipróbáltam ezt, akkor minden héten Giró-Szász…..
Ellenzéki összefogás nélkül aláírták a halálos ítéletüket – idéztem már egy január végi bejegyzésben is a köztévé műsorvezetőjének sommás véleményét, amelyet az LMP akkor megválasztott frakcióvezetőjének mondott.  A magabiztos verdikt számtalan formában ma is…..
Diocles 2012.09.22 20:12:21
@Khal Drogo:

"Ugyanilyen véleményt lehetett olvasni jobboldalon Gyurcsányról is. Főnyeremény mondták akkoriban a jobboldalon. Ehez képest Gyurcsány két év alatt visszahozta az MSZP-t és megverte a Fideszt. Óriási égés volt akkor."

És végül nem lett igazuk? Igaz, nem azonnal, mert abban a két évben még vagy ezermilliárdot elosztogattak, ez aztán az "elkúrtuk" néven került be a magyar történelemben.

Kuncze később azt nyilatkozta, h 1000 milliárdba került a magyar adófizetőknek, hogy 2006-ban Orbán nem lett miniszterelnök.
Hát gratula a sikerhez! :)

"Az egyszerű melósok pedig emlékezhetnek még arra, hogy az adójóváírást Bajnai kiterjesztette és nőtt a nettójuk, sőt lenyomta a CHF-et 180-ra Gordon."

Mindenről az egykulcsos adó jut eszedbe? :) Figyelem, a melósoknak még gyerekkedvezményük is van.

De tegyük fel, h ők is ezen agyalnak állandóan, és ennek alapján döntenek, de akkor vedd figyelembe a nyugdíjasokat és közalk-okat, akiknek a sztornó 13. havi jut majd eszébe Bajnai-Oszkóról, az ingatlantulajokat, akiknek az ingatlanadó, vagy éppen az egykulcsos és a gyerekkedvezmény nyerteseit (mert biza még ilyenek is vannak ám), akik az isteni Bajnai esetén min. több tízezer havi adótöbblettel számolhatnak majd.

És akkor ugye ott vannak az ideológiai-érzelmi-kulturkampfos témák:

- a hírhedt "libás"-ügy, ami lehet, h téged, meg engem fáraszt, legyintünk csak, de azért Hajdu-Biharban (ahol 7 ember lett öngyilkos) és a mezőgazdaságban elég jól tud majd ezzel kampányolni az ellenoldal, ha nem is elegánsan...

- a Wallis sok-sok vitatható ügye, a TV-székháztól kezdve... Dataplex? Aranybánya egy negatív kampányhoz, a Fidesznek nyilván már tele vannak a szekrényei ezekkel. Tán már kész dokumentumfilmek is vannak... Lehet, h Pesty éjjel-nappal ezen melózik most, ki tudja?

Oké, erre is legyintesz, tán én is, de sok kicsi sokra megy.

- politikai múlt, miniszterség az elkúrás és a lovasroham idején, szintén aranybánya a negatív kampányhoz.

Persze ez nyilván a pesti liberális értelmiséget nem fogja megérinteni, ahogy az index-hvg-n sem fog semmi lejönni, ami a legkevésbé is negatívan érintené Bajnait vagy Oszkót... csakhogy nem ők döntik el a választást.

Sz'al nem értem ezt a fene nagy Bajnai-imádatot, tényleg nem, hatalmas kockázat. Persze most biztos azt írod, mint zsüli, h "persze, mert félsz". Oké, legyen, higyj, amit akarsz.

Summa summárum: már baromi kíváncsi vagyok, lennék ebben a témában Török véleményére.

Bár lehet, h azért nem ír erről (kremlinológia-törökológia:), mert kábé hasonló a véleménye, mint nekem, ugyanakkor ha ezt így megírná a baloldali Messiásról, akkor kábé kicsinálná a ballib média?
Diocles 2012.09.22 20:50:32
@Khal Drogo:

Kis pontosítás: a jobboldal igazán a "liberálisokat" gyűlöli, nem az MSZPt. (Ezért is vicces, amikor egy kulturkampfos "libsi" azt mondja, h ő bizony sosem szavazott az MSZP-re, fel sem ismerik, hogy nagyobb szerepük van a gyűlölködésben.)

Az MSZP csak úgy van, akire "rendes jobboldali" ugyan sohasem szavazna, akik korruptak, elkúrtak, a megszokott rossz, amely tehetségtelen és korrupt bürokratákból áll, de amelyre olyan nagyon már nem is lehet haragudni.
Ki tud haragudni igazán egy kivénhedt, önmaga karikatúrájára emlékeztető tolvajra?

Nagykoalíció persze nem lehetséges, de Fidesz és MSZP alku (akár jó dolgok érdekében is, mint pl. gazdasági reform, összeomlás elkerülése) akár igen, lásd Görögország.
Diocles 2012.09.22 21:10:25
@Khal Drogo:
:) elhiheteted, h ismerek feketeöves kommunistázókat, de a szocikat (ha ugyan komcsiknak is hívják őket) leginkább korrupt, vén gazembereknek tekintik. Nem alternatíva, de nem is démon. Megszokott rossz, lassan szinte már mint egy rossz, perlekedő házasság. :)
Amit viszont igazán gyűlölnek jobboldalt, az az SZDSZ körüli kultúrkampos értelmiségi és médiaréteg.
Az én mintámból ez jött le.
A KARD A magyar Olajfa vége? 2012.09.21 11:30:54
Nem mintha lett volna, de az elmúlt napok fejleményei eldönteni látszanak: nem lesz klasszikus értelemben vett össz-baloldali összefogás Orbán ellen. Az MSZP nyilvánosságra került stratégiai számvetése eleve a Fidesz-MSZP kétosztatú politika fenntartását jelölte meg célként, ez…..
Diocles 2012.09.22 01:49:38
Tisztelt Szerző!

Nehezen tudom eldönteni, hogy Ön valóban nem hallott-e arról, h a Milla (és az ún. Harmadik Pólus c. szöveg) valóban össze akar fogni az MSZP-vel és a DK-val, avagy már hallott róla, és csupán elhallgatja az ezen a blogon elég gyakran megtapasztalható LMP-népszerűsítés kedvéért.
(Mert a Milla ugyebár az LMP félhivatalos szövetségesének számít.)

Ha netán tényleg lemaradt volna róla, tessék:

"Ezt a fajta összefogásigényt, amely egyébként a Galamus írásaiban is rendre megjelenik elvárásként a Millával szemben is, érzékelem, de nem azért nem beszélünk róla, mert nem tartjuk fontosnak, hanem mert a szereplőket szeretnénk hozzá kinevelni. Nem hiszem például, hogy egy MSZP–DK–LMP-összefogás képes lenne leváltani a Fideszt, ez a bizonytalanok tömegét nem mozdítaná meg, ahhoz kell új erő is."

www.galamus.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=162739:oen-hogyan-latja-interjusorozat-a-regisztraciorol-iii-juhasz-peter&catid=45:cslanczosvera&Itemid=72

Vagyis, magyarra fordítva, a Milla - Juhász Péter saját szavai szerint is - tervezi, sőt, elkerülhetetlennek tartja a szocikkal és a DK-val való összefogást, csak előbb még be kíván "hülyíteni" néhány gyanútlan kiábrándult jobbost...

Lelke rajta, h Ön támogatja-e ezt a módszert, szerintem tisztességes ember ennek fényében nem állhat ehhez jó szívvel.

És pláne nem ajánlgatja pl. egy Sólyom Lászlónak, hogy tegye fel erre a nevét.
„Az pedig pusztán hit kérdése lesz, hogy hazudott-e a kormány, vagy megvédte ismét az embereket az IMF-től. A beszélő bot náluk van” – írta tegnap egy olvasóm, aki szerint elkapkodott volt azt gondolnom, hogy Orbán Viktor sárvári videózása után csak két kimenet lehetséges.…..
Diocles 2012.09.17 12:52:14
@Khal Drogo:
Oké, legyen akkor újra a progresszív adórendszer, ha annyira akarod, de az az évi 200 milliárd messze-messze nem segíti ki az országot a trutyiból.

Az is oké, h pár perc alatt hoztad ezt össze, de nagyon jó munka, és máshol tényleg nem találnál nagyobb összegben pénz.
(Akkor sem, ha hónapokig kotlasz rajta. Pláne gyorsan behozhatót nem, mert van ugye a mantra, h legyen kevés önkormi, de az ugye évek kérdése + a politikai ár...)

Kivéve, a nyugdíjakat és a vele összefüggő rendszereket (eü, ingyenes tömegközlekedés, egyéb kiváltságok). Ezek horribilis, ezermilliárdos tételek.
Ennek JELENTŐS felülvizsgálata nélkül itt nem lesz semmi, pláne nem érdemi növekedés.
A magyar (és az európai!) társadalmaknak lassan ideje lesz ezzel szembenézni...

Mondhatnám, ha az IMF tényleg ezt javasolta, akkor csupán azt bizonyította, h ért a közgazdaságtanhoz :)
Persze ezt minél tovább próbálják majd megúszni. Orbán arra játszik, h 2014-ig kihúzza (= erről szól az unortodoxia) , aztán adja a forró krumplit... vagy esetleg új felhatalmazással nekirugaszkodjon a rendszernek.
Diocles 2012.09.17 15:21:47
@Khal Drogo:

ezen szabályok nem a Bajnai-kormányt "dícsérik"?
mert nem emlékszem rá, h ebben a ciklusban kitolták volna a korhatárt...
Sőt, inkább (politikai célú) enyhítésre emlékszem, pl. egy a Horn-korszakban elfogadott törvény jövőre behozta volna a nyugdíjak adózását is.

De mindegy, legyen bármily brutálisak is ezek a szabályok, a korhatárkitolás messze nem tudja kezelni a "nyugdíjbombát", sőt, új feszkót hoz be a rendszerbe... pl. érdekes szitu lesz az, amikor valamikor a közeli jövőben egy 55 éves nyugdíjas katona- és rendőrtiszt már egy évtizede élvezi a kiemelt nyugdíját, míg egy 65 éves tetőfedő még mindig nem mehet majd nyugdíjba... Szinte kínálja magát a helyzet a mindenkori ellenzék és populisták számára, h rájáccanak... Ez (vágyaiddal ellentétben) nem csupán a jelen kormány halálos ítélete lesz, hanem egyre jobban fogja megnehezíteni az összes kormány helyzetét.
Diocles 2012.09.18 16:01:33
@Khal Drogo:

"Nyugdíjak adóztatása - Együtt járt volna a magánnyugdíjpénztárakkal kifizetéseivel. Nyilván tudod kéne, bár nem hiszem hogy hallottál róla, a járadékkifizetés 2013-tól indult volna meg."

:) Te tényleg bevetted a propagandát, h majd a manyup megoldja a nyugdíjkérdést? Nézd, ha nincs most a manyup-járulék kvázi lenyúlása, akkor már most elkerülhetetlen lett volna az érdemi nyugdíjcsökkentés... persze lehet, h így is...

A kifizetések ugyan megindultak volna 2013-től, de baromi jelentéktelen számban, nagyon-nagyon keveseknek. Érdemi kifizetések egy-két évtized múlva lettek volna. Persze ezt nyilván nem hangoztatták a PR-árosok...

De mindegy, nem a manyup a téma (vagy azért hoztad elő, mert nem tudtál mással érvelni?), hanem az, h érdemi fordulat csak a nyugdíj és az ezzel szimbiózisban élő eü- közlekedési- stb rendszerek felülvizsgálatával lehetséges.

Majd szóljál, ha találsz egy ilyen pártot, amelyik ezen a területen kész drasztikus reformokra, és az itt elért százmilliárdos (!) megtakarításokat beruházásösztönzésre átirányítja... Mert ez (volna) a növekedési modell.

Ami a már hagyományos "gazdag"-fóbiádat illeti, nos, a hetvenes években még meg lehetett volna fejni a gazdagokat és annak vélteket a te elképzeléseid szerint, de ma már, a globalizáció korában nem ezen időket éljünk.
És egyébként sem jönne be annyi pénz, h "megváltást" hozzon (miközben drasztikusan csökkentené az ország tőke- és munkaerőmegtartó képességét), ugye 200-300 milliárdról lenne szó évente a te listáid szerint is...