Regisztráció Blogot indítok
Adatok
civa

12 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az általam nagyra becsült Stephen King egyik mondásától rendre megrémülök. Így szól: “Ha író akarsz lenni, mindenekelőtt két dolgot kell tenned: sokat olvasni, és sokat írni.” Nekem nincs időm sokat olvasni. Olyan nagyon sokat írni sem, mint szeretném. Úgy határoztam azonban, hogy King…..
A szinonimák – stílusgyakorlatok első részében már szóltunk arról, hogyan érdemes szépen fogalmaznunk, mit kell ehhez tennünk.    Az akkor javasolt gyakorlat, ami alapján példákat is néztünk, a következő volt:  Végy egy, vagy két rövidke mondatot. Írd le ugyanazt a…..
Nagyon is sokat. A képregény ugyan lehet, hogy más műfaj, és jobban hasonlít például a színdarabok írásához, mint a prózáéhoz, az alkotónak azonban ugyanolyan műgonddal kell eljárnia egy jó képregény megírásához, mint a költőnek egy jó vers, az írónak egy jó novella, regény megalkotásához...
Előző cikkünkben azt a gyakorlatot jártuk körbe, hogyan lehet az írói stílust váltogatva különböző érzelmi állapotokba hozni az olvasót. Szót ejtettünk arról, mennyire fontos, hogy színesítsük az írást, hiszen az általunk használt jelzők, melléknevek, határozók adják meg azt a hangulatot, amelyet az…..
Stieg Larsson (eredetileg Karl Stig-Erland Larsson) neve minden valószínűség szerint ismerősen cseng. Ki ne hallott volna a Millennium-trilógiáról, azaz A tetovált lány, A lány, aki a tűzzel játszik, és A kártyavár összedől elnevezésű hármasról? A 2005-től megjelent svéd…..
Ha író vagy - méghozzá jó a fajtájából -, te döntöd el, hogyan fogja érezni magát az olvasód, miközben falja a soraid. Ne várj arra, hogy majd ő megmondja, mit érez, amikor téged olvas. Neked íróként a szavakkal való játék a dolgod, s mint ilyen, élni kell az azok adta…..
Léteznek olyan foglalkozások, melyek a konvencionális emberek számára művelhetetlennek tűnnek. Ezek művelői pedig elviselhetetlennek. Azoknak meg, akiknek ilyen mesterségük van, a konvencionális élet szabályai tarthatatlanok. Hivatást tekintve ez olyan ellentét, mint a kutya és a…..
A napokban anyaggyűjtés közben találtam egy passzust, ami megfogott. Mark Crilley képregényíró önéletrajzában vallott arról, hogy a szülei nem művészek, de édesanyja sokszor készített ezt-azt neki, és testvéreinek. Leírását érdemesnek tartom arra, hogy egy cikket szánjunk rá, mert magamra ismertem…..
Nem óhajtom túl sokszor emlegetni, hogy nyelvtanár vagyok, de nyelvtanár vagyok. Hogy lettem az, hogy végzem a dolgom, nem lényeges. Ami fontos, az az, hogy a foglalkozásomból kiindulva tudok nektek néhány támpontot adni a nyelvhasználathoz. Ha pedig írni szeretnétek/írtok, akkor ez nagyon…..
A szerző, a szerkesztő, a kiadó közös felelőssége, hogy megfelelő címet és borítót adjanak egy kiadandó könyvnek. Lehet az akármilyen remekmű, ha e kettő nem elég attraktív, az olvasó szeme a szinopszison is átsiklik, és innentől kezdve megreked a gépezet. ..
- Író leszek – jelented ki. - Megőrültél? Keress inkább rendes munkát! – hangzik a válasz...
Stílusgyakorlatok – 1. rész Az írás egyik sarkalatos pontja, hogy sok az írnivaló, és olykor elkerülhetetlen, hogy bizonyos kifejezéseket, szavakat ne kelljen újra leírni. A szóismétlés pedig, valljuk be, mindannyiunk mumusa. A fogalmazás akkor szép, ha gördülékeny,…..
Az egész úgy kezdődött, hogy a Puzsér Róbert nevű, mára megélhetési celebritássá avanzsált egykori megmondóembernek tele lett az összes fasza Hajdú Péterrel. Azok kedvéért, akik az elmúlt 15 évben a tévét csak a csipketerítők és porcelánnippek (pl. őzsutára támadnak a…..
Az utóbbi időben sokat hallok arról, hogy Mo-on egyre inkább terjed a skype-on keresztüli live-online nyelvoktatás, ami nagyon örvendetes dolog. Ugyanakkor azonban úgy gondolom, hogy a téma megér egy blogbejegyzést. Hogy miért? Azért, mert véleményem szerint a skype-os óra nem…..