Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Sulifon

96 bejegyzést írt és 148 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
nehéz újra megszólalnom. minden más, és minden ugyanolyan.más a környezet. az épület, a kollégák. mintha visszarepültem volna 15 évet az időben. mindenki magának, magában dolgozik. nincsenek közös beszélgetések, szakmai viták. a siker jó, a kudarcot takargatni…..
Sulifon 2011.04.15 00:22:14
sulifon Utolsó előtti híradás 2010.06.11 22:26:00
  Kedves Olvasóm! A történet, melyet a kétségbeesés kezdett íratni velem, lassan, de most már percek múlva és biztosan BEFEJEZŐDIK. Az iskola, melynek viszontagságos utolsó éveiről hírt adtam itt, az idei június utolsó napján ÖRÖKRE bezárja kapuit. Régóta nem…..
megváltozott körülöttem a világ. az iskola, az osztály, a tervek, minden. még vagyok, még van egy évem...és hogy élik meg a szülők? ezt a levelet kaptam. ( a neveket átírtam, a tartalomhoz nem nyúltam)"Kedves Éva néni!Bori vagyok a Hédi anyukája.Remélem nem zavarom a…..
megkezdődött utunk. járhatjuk a várost, az igazgatókat, ugyan hol kellünk? érdekes tapasztalás lesz. (majd folyamatosan beszámolok róla.) állítólag van pár hely, de kérdés milyen, hol, és kinek?ami jobban bánt, ikertestvérem elvesztése. mert nekem az is született. igaz,…..
Sulifon 2009.05.05 23:46:29
sulifon 2009.04.13 21:04:00
"Nincs reménytelenebb gát, lakat, retesz, mint amelyik a közpiszoktól akar megvédeni egy gyerekszobát..." (Németh László) ..
Lassan egy hónapja folyik a költöztetésünk. A héten ránk is sor került. Feldúlva a régi fészek, kívül-belül idegen az új. Hétfőtől már odakényszerülünk. Azzal vígasztalom magam, hogy én már nem is iskolában dolgozom, mert az egészen biztos, hogy nem lehet Magyarországon…..
sulifon Irigylem a bárányokat 2009.03.18 20:03:00
Kötelezően előírt hétvégi továbbképzés: Az olvasás-szövegértési kompetencia fejlesztését segítő korszerű tanítási-tanulási módszerek, eljárások, technikák. Ez a hivatalos cím. Harmadik éve dolgozom a kompetencia-alapú program szövegértés-szövegalkotás kompetencia…..
Sulifon 2009.03.20 18:02:00
Drága Juli! Az a baj, hogy a nyilvánosságban is megingott a hitem erősen. Mostanában - miközben naponta cipelem haza a huszonöt évemet az iskolából(napi két szatyor) - leginkább az foglalkoztat, hogy hagyom ezt a szövevényes, áttételes katyvaszt a fenébe, és elvonulok valahová egy kis csoporttal, akiknek örömet szerezhetnék, akiket úgy tanítanék játszani, hogy mire észbekapnak csak azt veszik észre, hogy elsajátítottak mindent, ami a további boldogulásukhoz kell. Leginkább azon töröm a fejem, hogyan tudnék egy kis tanodát, egy kis műhelyt létrehozni, ahol végre nem arra kellene fordítanom az energiáim nagy részét, hogy a rámbízottakat megóvjam az őrülettől, ami mostanság a közoktatásban fokozódni látszik.
Már nagyon nem bánnám, ha itt végre vége lehetne a dolgoknak, de ennyi évet nem hagyhatok csak úgy veszni azzal, hogy önként kilépek.
Ez egyrészt önös (anyagi)érdek is, de a lelkiismeretem sem engedné, hogy most, a negyedik osztály előtt hagyjam magára azt az osztályt, amelyikért szó szerint az életemet adtam, amíg eljutottunk idáig. Ráadásul az idén csak értük érdemes bejárnom az iskolába, mert látom beérni a sok-sok munkát, és naponta okoznak nekem olyan örömet, amit akárcsak másfél évvel ezelőttre tekintve sem mertem volna gondolni. Írok majd erről is, ígérem.
Most itt felgyorsulni látszanak a dolgok, és a koncepció részletei is kezdenek kilátszani, ami végül kerek egésszé formálja a mi történetünket.
Eltökéltem rég, hírt fogok adni a további történésekről is, egészen a dolgok végezetéig. Ha a jelenre nem is tudok hatni, a sorstársaknak erőt adhat (miszerint nincsenek egyedül), másoknak pedig elkerülendő példa lehet(talán).

  Nem hiszed el, kedves Olvasóm? Pedig ez az újabb hír itt mifelénk. Visszakapjuk a dokumentumainkat, leválunk az "édes mostoháról", mert mostantól minden iskola tagiskola lesz már a mi városunkban. (Ha így lesz, ez nekünk jelentheti azt is, egy foltocskát letörölnek a…..
sulifon Erőltetett menet 2009.02.23 14:00:00
Minden történetnek megvan a maga klasszikus struktúrája. A miénk is a tetőpontja felé tart. Hullámzunk az őrülettel, korábban elképzelhetetlen mélységek, magasságok, képtelenségek között.A torkunkat már elvágták, most a mellkasunkon ugrálnak, hogy az utolsó csepp vérünk…..
sulifon Vers mindenkinek 2009.02.02 19:27:00
Dorothy Law HoltzEGY ÉLET A KEZEDBENHa a gyerekek kritizálva élnekMegtanulják milyen megbélyegzettnek lenni.Ha a gyerekek ellenségeskedésben élnekMegtanulnak veszekedni.Ha a gyerekek kicsúfolva élnek,Megtanulnak szégyenlősnek lenni.Ha a gyerekek megszégyenítve élnek,Megtanulnak…..
sulifon November 11! 2008.11.17 16:17:00
  Valaki valakinek az orrára koppintott kompetencia alapú oktatás ügyben. Ezt abból gondolom, hogy a címben jelzett napon iskolavezetőnk megkeresett, felhívta a figyelmemet, hogy a szükséges anyagokat fénymásolhatom természetesen, ahogy eddig is mondták azt már nekem !!!! Azonnal…..
Sulifon 2008.11.18 17:02:08
Shalott! A kompetencia alapú programcsomagok éppen azért jók, mert kiscsoportos munkában, tevékenységen keresztül, szinte észrevétlenül tanulnak benne a gyerekek, nem is nagyon foglalkoznak azzal, hogy a mellettük lévő csoport mit csinál, annyira bele tudnak feledkezni a saját csoportjukban végbemenő történésekbe. A kompetencia alapú csomag tulajdonképpen együttesen értékes, az együttes szerves része pedig a módszer, az egyéni haladási ütem és a kooperatív tanulásszervezés. Mint ilyen, ezt bátran merem ajánlani összevont osztályokban. Ha ott ügyesen szervezi a tanító a program tartalmait, szinte elmosódhatnak az évfolyamhatárok, és talán az egyetlen olyan hely az összevont alsó tagozat, ahol maradéktalanul megvalósulhat, hogy minden gyerek a maga szintjén sajátíthatja el a tananyagot. (Most zárójelben álmodom egy kicsit. Igaziból talán ideális helyzet lenne, ha az alsó tagozatban, de legalábbis az első három évben ilyen vegyes csoportok lehetnének. A gyerekek nem elsőbe, másodikba, harmadikba, hanem mondjuk az első harmadba járnának, és így minden lelki teher nélkül bejárhatnák ennek a harmadnak minden részét, mindenki akkor, amikor megérett rá. ) A kompetencia alapú tankönyvek most úgy tudom visszaálltak egy bőven megfizethető árra, remélem később sem változtatnak majd ezen. A rengeteg előre kidolgozott modul pedig az interneten keresztül elérhető, letölthető, tetszés szerint alkalmazható, alakítható. Én azt mondom, ha az összevont iskola pedagógusai is nyitottak valamennyire már - ha csak egy ici-picit is - az alternatív pedagógiára, nem zárkóznak el az újtól (ami meg kell, hogy mondjam, nem igazán új, sőt legalább évtizedes múltra tekint vissza kishazánkban is, csak még ilyen összeszedetten nem került tálalásra), akkor semmitől sem kell féltened őket. Sőt! Csak hasznukra válhat! Vágjatok bele bátran! A program jó!

sulifon Benn a bárány, kinn a ... 2008.10.22 21:10:00
  Kiderült, mitől volt mostanában zaklatott, alulteljesítő a kis "műpénzes". Védelembe akarták őt és testvéreit venni, mert felsős testvére és a nálánál is idősebb báty túlságosan gyakran került mostanában a rendőrség látószögébe. Szegény Gyurikámat…..
Sulifon 2008.10.26 17:57:56
Terepmunkás! Igen, van difer, de nem számítják bemeneti mérésnek. Egyrészt azért, mert nem terjesztik ki minden iskola minden gyerekére, és nem végeznek vele összehasonlításokat sem. Én, két évvel ezelőtt, amikor elsősök voltunk megcsináltattam a difert az osztályomban és megcsináltattam második évben is minden gyerekemre. A fejlődés minden képességterületen kézzel fogható volt. Érdekes volt megfigyelnem, hogy éppen azok a területek fejlődtek legnagyobbat, ahol elsőben a legnagyobb lemaradást mértük. Miért is? Mert annak a fejlesztésére fordítottam a legnagyobb hangsúlyt. De ezeket a méréseket és mérési eredményeket a kutya sem nézte meg.
Továbbképzés és egyebek felülről: a jelenleg kötelezően elrendelt továbbképzéshez a fenntartónk nyert pénzt a TÁMOP pályázaton. De!!!! Mielőtt kiszórja az ablakon nem kellett volna megnéznie, hogy az a gügye tantestület tényleg gügye-e? És mennyire? Amikor közlik veled, hogy a ház, ahova lakni készülsz, lakhatatlan, akkor Te kivonulsz egy hidegburkolóval, meg egy rakás csempével és csak miután kicserélted a burkolatokat, akkor nézed meg, hogy tulajdonképpen ácsot kellett volna hívnod?
IZS nagyon jól látja. Pazarlás a köbön. És még azt is tegyétek hozzá, hogy pillanatokon belül megszűnünk, további kollégáknak helyezték kilátásba az elbocsátást a tanév végére. De a hétvégi továbbképzésekre sok pénzért beiskoláznak olyanokat is, akik biztosan nem lesznek itt már a következő tanévben. És ha tényleg olyan csodatévő 30 óra lesz, mint amilyen biztosan nem lesz, akkor sem lesz már semmiféle kompetencia-eredményt növelő erő benne. Arról nem is beszélve, hogy a tantestületünket körbe dicsérték néhány évvel ezelőtt, amikor meghívtak bennünket az OKI "Jó gyakorlatok" konferenciájára, aztán folyamatosan jöttek a különböző csoportok a főiskoláról - első és másoddiplomások egyaránt - mert példaértékűnek tartották a nálunk folyó munkát. Aztán amikor összevontak bennünket a másik iskolával - egy éve - azóta hirtelen elromlottunk? Ugyan kérem! Miért nem lehet a romlást - ami egyértelműen egy városi koncepció vagy koncepciótlanság eredménye - ott felvállalni, ahol valóban okozták. Miért nem írnak fel gügye fenntartóknak továbbképzést, hogy okuljanak belőle, és ne hozzanak ilyen helyzetbe egyetlen olyan intézményt sem, amely a fenntartásuk alá tartozik?
Három kis haramiajelölt van az osztályomban. Egyikük a "műpénzes", jelenleg viharmentes körülötte a légtér, másikuk Pattantyús, akiben egyszerre lakik az igazi kíváncsi kisgyerek és a mindenre kapható, sokatpróbált sunyi gazfickó. Pillanatnyilag…..
sulifon Vakrepülés 2008.10.11 15:23:00
Úgy tűnik, ez lesz a legtalálóbb kifejezés az idei tanévünkre.Két hete iskolavezető nélkül működünk, szegény helyettes helyettese szaladgál mindenfelé, ahol a szervezetlenség miatti káosz felüti a fejét.Hét elején újabb váratlan "vendégek" érkeztek hozzánk.…..
sulifon ....van a menyasszonynak 2008.10.03 13:25:00
(ismét)Házasodik a tücsök(a mi iskolánk),szúnyog lányát(ezúttal az anyaiskolát) kéri,Csiszeg csoszog a tetü(oktatásirányítás), násznagy akar lenni.Oda ugrik a bolha(a helyi oktatáspolitika kedvezményezettjei), vöfély akar lenni,Mindenféle csúfbogár(aki…..
sulifon Égből pottyant ... 2008.09.29 15:32:00
Szeptember 29., reggel 8 óra. Álljak meg egy szóra! A nevelési tanácsadó munkatársa - gyakorlatilag égből pottyant -, fejlesztő pedagógusa mostantól két gyermekemmel foglalkozik majd, szigorúan tanítási időben, heti két órában. (Ez a két kicsi huszár ugyanakkor szintén…..
sulifon Hamis ez a hattyúdal 2008.09.25 22:37:00
 Szeptember utolsó hetében még mindig nincsenek könyveink. A kompetencia alapú program matematika és magyar csomagját várjuk. Én pedig egy olyan "sztárügyvédet" keresek, aki elvállalja, hogy visszapereli a csomagok árából az időarányosan el nem…..
Sulifon 2008.09.28 11:39:23
A kompetencia alapú tankönyvek ügyében tegnapi háborgásom nyomán iskolavezetőnk utánajárt, engedélyezi-e új igazgatónk a könyvek lapjainak sokszorosítását, és arról is megpróbált információt szerezni, vajon tartják-e a szeptember 30-i módosított szállítási határidőt a…..
sulifon Elolvasásra ajánlom 2008.09.21 00:08:00
http://www.sonline.hu/index.php?apps=cikk&cikk=176346..
sulifon A műpénz 2008.09.09 22:20:00
 Reggeli beszélgetés, 3.osztály. Izgalmas dolog történt tegnap délután, és az osztályból meglehetősen sokan lehettek tanúi, mert egymás szavába vágva számoltak be róla.     - Gyurinak műpénze van! - Igen, és azzal fizetett tegnap a…..
sulifon Kinek, kinek ami jár 2008.09.05 00:00:00
Bemutatom a famíliát, amelyik - abszolút jogszerűen - szétverte az iskolánkat. Remélem nem lep meg senkit, hogy a galériának a Pofátlanok címet adtam. Egy évtizede rombolnak gátlástalanul. Tökéletesen magabiztosak, senki nem állíthatja meg őket. Munkahelyük nincs, sem a…..
Sulifon 2008.09.08 22:15:01
Terepmunkás! De igen, a famíliát mutattam be, aki szétverte az iskolát. Egy évtized alatt nem történt semmi, hiába fordultunk segítségért akármerre. Ezért azzal, hogy bemutattam őket, úgy gondoltam, rávilágítok arra is, mennyire nem számíthatunk ebben a küzdelemben egyetlen szervezetre, hivatalra, hatóságra sem. Én nem tudok, és nem is akarok még egy évtizedet várni ebben a katyvaszban.
Én nem vagyok jó misszionárius, sőt - már régebben is beszéltünk erről - nem is akarok az lenni. Egyszerűen csak tanítani szeretnék, gyerekekkel foglalkozni, nem ordenáré szülőkkel. Szeretném megtanítani az olvasást, az írást, számolást, de nem akarok foglalkozni a társadalom szemetével, legalábbis olyan töménységben nem, ahogy az utóbbi években rám zúdították.
Tudom azt is, nem egyedi eset a miénk. Minden városban kialakulóban vannak azok a csoportok, akik palotákban élnek, elveszik a segélyt, a családi pótlékot a perifériára szorult szerencsétlen emberektől, bűnözésből élnek fényűzően, kérkednek vele, és mindent megengednek maguknak bárkivel - a csendes utcabelivel, a boltossal, az orvossal, a pedagógussal - szemben. Komoly aggodalommal tölt el, ha nem állítjuk meg ezt a folyamatot, valóban olyan gazdagságra, tőkére fognak szert tenni, ami összeadódik a műveletlenséggel, az erőszakossággal, a gátlástalansággal és egy olyan félelmetes szellem fog előbújni a palackból, amit már lehetetlen lesz megállítani. Végigaggódhattam, ahogy ez a jelenség a semmiből tört elő, és egyre erősödött, és erősödik ma is. Számomra félelmetes továbbgondolni, felvillantani a holnapot.

Gondolj csak bele hova jutottunk? Családsegítő, gyermekjólét, polgárőr, rendőr. Minden reggel ott áll a rendőrautó az iskola előtt. Régebben - a pályám elején sok-sok évig - vidám gyerekzsivaj volt reggelente az iskolák körül, és soha eszünkbe sem jutott, hogy rendőrt kellene hívni. Ha arra gondolok, hogy Te is úgy érzed, csal a vállalkozó, csalhatnak lophatnak mások is, rendben van az, hogy körbevesszük magunkat "ügyekkel", amiket csak a különböző szervezetek, hatóságok segítségével tudunk kezelgetni(mert megoldás az nincs), akkor különösen azt gondolom, nem akarom ezt a világot tovább. Akkor úgy érzem, különös csodabogár vagyok, hiszen mindenki más el tudja fogadni természetesnek azokat a dolgokat, amiket ebben a bejegyzésben szóvá tettem. És ha így van, akkor jóval könnyebb a dolgom. Nem kell aggódnom másokért, csak a magam nyugalmáról kell gondoskodnom. Határozott kívánságom, hogy elszigetelődhessek ettől a világtól.
Sulifon 2008.09.08 22:46:17
oktatás-filozófia problémafa 2008.09.06 08:14:47
a sok egyszerű projektmenedzser kitalált egy marék olyan módszert, amivel áltluk komplexnek látott dolgokat tudnak elemezni a viszonylag egyszerűen felépített agyukkal. nem szégyen tőlük ellesni dolgokat. az egyik, ami nagyon tetszik nekem, és haszonnal forgattam már magam is, az a…..
Sulifon 2008.09.06 12:04:04
sulifon Visszatérés az édenbe 2008.09.03 23:27:00
 Nehéz megszólalni. Most mégis elhatároztam, az idei tanévről ismét naplót fogok vezetni. Egyes részeit biztosan közzéteszem a blogon is, tudja meg az idetévedő, hogyan is néz ki a közoktatás ma? Nevezhető-e „köz”oktatásnak?  Nem lehet csukott ajtók mögött…..