Regisztráció Blogot indítok
Adatok
bitter gábor

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A múlt heti Tokajjal kapcsolatos értekezés arra a nem egészen triviális kérdésre kereste a választ, hogy mit is várhatunk el a muzeális boroktól, kimondatlanul is feltételezve, hogy egyáltalán szerencsénk adódik ilyen tételeket kóstolni. Ez akár bekövetkezik, akár nem,…..
bitter gábor 2011.08.11 23:00:20
@Szomjas Gödény: egyszerű kertészként a partvonalon kívülről figyelem a hozzáértők véleményét, sokat tanulva belőlük. Szakírónak természetesen csak a mai borászatot igen jól ismerő, azzal foglalkozó szakembereket tekintem, Moldova György "csak" író, sokat tapasztalt ember, aki amit lát, közérthetően, bár szubjektíven megfogalmazza. A bródigságot, mint meghatározó tulajdonságot a tokaji borral kapcsolatban az 1980-as borászat jegyzetünkben olvashattam, illetve egyéb idejétmúlt könyvekben. Scholtz Albintól az 1950-es évek végéről, és azoktól a pincemesterektől, akik a tanulmányi kirándulások során végigvezettek bennünket a pincéikben.
S.A.:Az aszúbor, általában a tokaji borkülönlegességek jellegéhez hozzátartozik az ún. bródígság. Ez nem egyéb mint a puhakenyérhéj ízre emlékeztető, alig definiálható jelenség." (Ma már ezt a puhakenyeret sem ismerjük.)

Ők még nem beszéltek a igen kifinomult kóstálási kultúrában meghonosodott, egymást túllicitáló aszaltszilvásmarcipáncipő illatról, ezért örültem meg Octopus, laikusok által is érthető minősítésének.
Szőlőművelési és borkészítési módszereikről, boraikról I. II. és III. Terjék Lajosok tudnak beszélni, a véleményüket azonban ismerem régóta. Bortörvények jönnek, mennek, a politika és az éppen legbefolyásosabb borászok érdekeinek megfelelően, de a Tokaji bor ma is a több száz éve megszerzett dicsőségét erodálja. Az akkor ismert világ legkeresettebb borából mára szinte csak a nimbusz maradt. Ha a Tokajit a szerintünk őt megillető polcon szeretnénk viszontlátni, akkor azt az egyedi, minden mástól különböző tardicionális minőséget kell készíteni Ezzel persze sokan vitatkoznak, de aki Mádon feljött a pincéjükből, könnyen meggyőzhetővé vált. Visszatérve a saját tapasztalatomhoz: 1986-ban a pincemester azt mondta, puttonyszám és még két év, amíg a fahordós érlelés tart,ott magyarosodik az aszúbor, volt amikor az aszúban kizáró tényező volt a kimutatható kéntartalom. Ma korracél tartály, egy év tárolás, tükrösre szűrés, fejfájdító kén, francia borász,a hírnevvel visszaélő pincészetek, folyamatosan derogált törvényi szabályozás, a megfelelő érdekképviselet hiánya eredményeként sablonos tömegcikk, romló piaci lehetőséggel.Kedves Szomjas Gödény, Te ismered az ágazatot, mondd meg nekem légyszíves, mi lenne, ha én Franciaországban valami csoda folytán egy híres borvidékük mértékadó borászatát felvásárolva! segíteném a törvényalkotókat, és megmondanám, hogyan kell ottani bort készíteni. Mert én, az ország nyugati szélén lévő kertemből itthon ezt látom. A hozzá nem szólók közül pedig a valódi érintettek, a Hegyaljai Borászok is leírhatnák, mit miért látok rosszul vagy jól.