Regisztráció Blogot indítok
Adatok
sixkiller

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Leminősítette Magyarországot a Moody's. Durván hangzik, igaz? Hogy még egy lapáttal rá is tegyen a félelemkórus, azt is hangsúlyozzák, hogy alig kerültük csak el a bóvli kategóriát. Amikor államkötvényeinkkel már csak gyerekeink játszhatnak, ők is szigorú szigorú…..
sixkiller 2010.12.08 09:33:36
Kit érdekel?

Engem (közvetlenül) nem, viszont azokat a befektetőket / intézményeket, akik magyar állampapírt vesznek igen, mivel ők ezen hitelminősítők besorolása alapján fektetnek be / vesznek magyar állampapírokat. Ennek alapján, ha
- nő a kockázati besorolás, csak magasabb hozammal hajlandóak venni állampapírt (ha egyáltalán vesznek)
- ha magasabb az elvárt hozam, nőnek a magyar állam kamatterhei (tessék utánanézni, hogy hány bázisponttal emelkedtek a magyar kincstárjegyek, államkötvények hozamai az elmúlt félévben: az emlékezetes Kósa-Szíjjártó nyilatkozat óta, és ennek - valamint a forint-árfolyamnak - mekkora volt a költségvetésre gyakorolt - megsúgom negatív - hatása!)

A fentiek ellen lehet szabadságharcolni, szidni a zsidó karvalytőkét, azon a tényen nem változtat, hogy Magyarország (akármilyen nagyratörő álmokkal is rendelkezik) csak egy kicsi és nyitott gazdaság , amelynek finanszírozhatósága nagymértékben a külföldi megítéléstől függ (a kicsi, nyitott gazdaságok jellemzője, hogy nagymértékben függnek a világgazdaságtól, de a saját gazdaságuk érdemben nem befolyásolja a világgazdaság alakulását).

A fentiek természetesen nem azt jelentik, hogy úgy kell ugrálni, ahogy a külföld fütyül, viszont igenis figyelembe kell venni a reakcióikat és egy megfelelően (számokkal és hatástanulmányokkal) alátámasztott érvrendszerrel kellene megvédeni a saját gazdaságpolitikánkat (van ilyen?). Ebben sajnos nem vagyunk jók, s külföldön is ugyanazt a néphülyítő, leegyszerűsítő és minden érvrendszer nélküli Szíjjártói hantából álló -itthon egyébként felettéb sikeres - kommunikációval próbálkozunk.

Még egy apróság: érdemes volna elgondolkozni azon, hogy a tegnapi Kósa-nyilatkozatot (nem a Moody's kormányoz) miért nem Varga tette meg. Talán azért mert ezeket a mondatokat ő nem tudta vállalni?