Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kgaba82

0 bejegyzést írt és 618 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Orbán és Magyarország sorsa a francia elnökválasztáson dől el Avagy; Vigyázó szemetek Párizsra vessétek! Érdekes hangulat uralkodik az országban, mintha mindenki szép lassan ébredezne egy brutálisan átbulizott éjszaka után, ahol felébredt valaki mellett, akit nem ismer, keresi bizonyos…..
kgaba82 2022.04.08 18:52:16
@gigabursch: a szerbek örök ellenségeink. Viszálykodó fajta, tömeggyilkosságokban, etnikai tisztogatásokban jeleskednek.
Vukovár, Srebrenica, Koszovó.
Továbbá az oroszok trójai falova lennének az EU-ban.

Ha valaki revízióról álmodik, akkor Szerbiát barátnak választani és egyidejűleg Ukrajnát ellenséggé tenni abszolút fogyatékosság.
Egyre kevésbé használható a Fidesz számára az a retorika, amit az orosz-ukrán háború óta használ. Ennek lényege, hogy a gyakorlatban lényegében együttműködik az EU és a NATO legfőbb döntéshozóival, verbálisan azonban teljes semlegességet hirdet. A Fidesz szavazóit azonban egyre inkább zavarja az a…..
kgaba82 2022.03.22 10:20:10
@6.Lenin: itt most nem arról van szó, hogy mindenkivel jóban lenni. Hanem arról, hogy lehetőleg nem mindenkivel rosszban lenni.
Szóval hagyd a félrebeszélést!
Touché! Világháborús párhuzam 2022.02.28 09:56:31
A nemrég kitört ukrán-orosz háború sokakban azonnal korábbi világháborús tapasztalatokat, tanult ismereteket hozott fel vagy ilyen reflexeket indított be. Sokan - nem minden alap nélkül - Putyint egyenesen Hitlerhez hasonlítják. Nekik egyszerre van igazuk és tévednek óriásit.  A világháborúkról -…..
kgaba82 2022.03.03 15:49:41
@Almandin: az emberiség nem hal KI egy atomháborútól. Elegendő arzenál csak a nagyobb városok és stratégiai célpontok teljes megsemmìtésére van. A civilizáció viszont összeomlik. Akik megmaradnak két dologgal lesznek elfoglalva: túlélés alapjainak biztosításával, a kirobbantó állam megmaradt fegyvereseinek, vagy akár polgárainak teljes kiírtásával.

Bár még a civilizáció összeomlása is kérdéses. Afrika és Dél-Amerika aligha számíthat arra, hogy komolyabban megszórják őket.
kgaba82 2022.03.03 15:52:50
@Almandin: de még a szembenálló felek vidéki, fontosabb célpontoktól távol álló lakossága is a túlélők közé tartozhat.
Egy szókimondó ateista megosztotta a világgal, hogy mi is az, ami szerinte nincs velünk rendben, és azt kell, hogy mondjam, tökéletesen igaza van. Csak nem abban, amiben gondolja. Megosztás   Az ő véleménye - ami egy blog egyik bejegyzése alá írt kommentként indult, majd ugyanott külön poszt lett…..
kgaba82 2022.01.26 12:47:47
@Mira Viso: A valóság, a kényelmetlen tények tagadása, belső mantrával való elnyomása, ezekből áll a hited. Ezekből áll más hívőknek is. De te az egyik legsötétebb vagy. A vakcináItakra azt mondod, hogy az Antikrisztus jelét veszik fel. Javaslom menj be egy random templomba és mise, vagy istentisztelet alatt (előtt, után) oszd meg ezt meg a többiekkel. Meglátjuk, mennyire lesznek oda érted.
kgaba82 2022.01.26 12:50:58
@Mira Viso: nem sértésnek szánom, amit mondok, de a pontos diagnózis rád az, hogy te egy ön-, és közveszélyes őrült vagy.
Ne vedd sértésnek, csak gondolkodj el rajta, aztán keress fel egy pszichiátert!
Hunyadi Mátyást méltán tartjuk az egyik legnagyobb magyar királyunknak. Hadvezérként mégis inkább apját, Hunyadi Jánost szoktuk kiemelni a középkori magyar történelemből, pedig Mátyásnak sincs miért szégyenkeznie. Mátyás uralkodásának tíz hadi sikerét szedtük össze.   Jan Giskra legyőzése Jan…..
Az esztendő legnagyobb slágerei A nyári szezon kihagyhatatlan témája itt a blogon az ötven évvel ezelőtti slágerek felidézése, persze a teljesség igénye nélkül, de annál nagyobb lelkesedéssel és nosztalgiával. Vágjunk is bele.  Az év legsikeresebb amerikai slágere a Three Dog Night Joy to the…..
  A napokban a negyedik évadához ért A szolgálólány meséje című sorozat. A fanatikus hívek már tűkön ültek, hiszen az első hármat - akármilyen sokkoló is volt - valósággal zabálták. Valószínűleg az HBO-t sem piszkálják különösebben ezért az alkotásért, hiszen a képernyőn megjelenő ortodox, vallásos…..
kgaba82 2021.05.06 04:15:24
@МАХVАL bircaman közíró:
Az oroszok épp itt robbantgattak a cseheknél és a bolgároknál. Vagy újságírókat, ellenzékieket gyilkolnak, mérgeznek. De persze ez sem zavar téged.
kgaba82 2021.05.06 04:20:45
@МАХVАL bircaman közíró:
A legsötétebb vallásosságot képviseled és kivételesnek képzeled magad. Szép hogy tévképzetesnek hívlak.
És nem szimplán a vallási irányultság (ortodoxia), hanem a fényevő szintű szövegeid miatt a már idézett posztodnál.
kgaba82 2021.05.06 11:52:40
@МАХVАL bircaman közíró:
Én mondtam, hogy a legsötétebb vallásosságot kéoviseled, erre te csak egy óvodás szintű tükörválaszra vagy képes.

Amúgy abszolút nincs bajom azon vallásosakkal akiknél a krisztusi tanításból a humanitárius lényeget elsőrendűségét képesek voltak felfogni. Sajnálatos módon ortodox berkekben és a katolikusok egyrészénél a legjellemzőbb, hogy egy kivételes fajnak képzelik magukat sokan. Mint egy nyomorult futball csapat, szánalmas elkötelezett, mindenki mással szemben ellenséges rajongó hordájaként erőszakoskodtok és ocsmánykodtok.
Hetek óta változó idegességgel olvasom azoknak az idiótáknak a kommentjeit, akik teljesen random cikkek alatt fröcsögnek a meccsrejáró emberekre, és azt követelték, hogy vegyék el az emberek szórakozását. Most végre örülhetnek, szar lesz nekünk is. ..
kgaba82 2020.11.09 13:08:00
@gergerg: Mindezt el lehetett volna kerülni, vagy legalább meg lehetett volna próbálni, ha a kormány kiépíti az infrastrukturális és jogi feltételeit a járvány elfogadhatóbb szinten való kordában tartásához. Pl. PCR tesztelő kapacitás növelése, a lakosság időnkénti teljes szűrése antigén teszttel, maszkviselés kemény betartatása, szigorú járványügyi ellenőrző-büntető hatóság kialakítása többtízezres létszámmal (pl. polgárőrség bevonásával).
kgaba82 2020.11.09 13:37:16
@pörgeszurkol: Értékek? Ugyanmár! Mindenkit a pénz érdekel. Persze akinek nincs, azt a másoké :)

Amúgy attól függetlenül, hogy utálom ezt az államilag fújt futball mániát (de nem a focit), a horribilis költéseit, a fenntarthatlan üzletpolitikáját és mérsékelt eredményeit, egyetértek a posztod lényegével.
Ostobaság a szurkolókon leverni a feszültséget. Az, hogy most megint így megáll az élet itthon és Európa szerte, senkit sem kellene, hogy váratlanul érjen. Félévente bizonyítványosztás van, a teljesítmény, vagy annak hiánya, amit a kormányoktól láthattunk, önmagáért beszél.
Az ellenzékek javarésze meg nyomja a populista, a mindent lezárni-t/ bezárni-t, mert ugye minden egyes élet fontosabb, mint egy százalék GDP.
kgaba82 2020.11.09 13:39:38
@pörgeszurkol: - és majd minden rendben lesz, csak pénzt kell nyomtatni és/ vagy elvenni a "gazdagoktól". Ja meg máról holnapra megszüntetni a korrupciót.
Nem szerencsés, ha egyetlen vidéki háziorvos akarja eldönteni, hogy bezárjuk az országban az összes óvodát és iskolát. Nem szerencsés, ha megkérdőjelezhető kijelentéseket kérdőjel nélkül adunk közre. ..
kgaba82 2020.11.07 14:55:01
@enrikokaruszo: A semmitől több. A gyorstesztek hatékonysága változó. Ha olyan minőségűvel nyomják, mint a szlovákok, akkor 97%-os hatékonyságú.
A történet és az élet sem a tökéletességre törekvésről, hanem a hatékonyságról szól.
kgaba82 2020.11.07 15:17:42
@Hunyadi János 112: Ha a visszavenné a gyakoriságból, azt megköszönném.

Csak, hogy megnyugtassalak, valószínű, hogy úgy lesz, hogy többezer ember hal meg. De a kórházak összeomlásának küszöbén úgyis bedobja a törülközöt a kormány és le és be fog zárni mindent.
Én azt gondolom, az ellenzéknek felesleges erőltetnie ezt, inkább az alternatívákat kell számonkérni és arra figyelmeztetni, hogy azok alkalmazása nélkül a kormány maga lesz kénytelen a durva megoldásokhoz nyúlni és nem az ő nyomásukra.
Szerintem fontos, hogy az ellenzék ne a munkahelyek likvidálójaként jelenítse meg magát. Fontosabb mint hogy állandóan "haját tépve" követeljen drasztikus lépéseket.

Elvégre úgyis a kormány dönt. Hadd főjenek a levükben!
Én illúziónak találom azt gondolni, hogy a járvány erejét az átlag magyar, méginkább az átlag összeesküvés-elméletes képes legyen személyes tapasztalat nélkül felfogni.

Emberek hallnak meg, de nézzd az origo.hu is félév után képes volt a hazai homeopátia királyai ellen fellépni. Mégha csak felvezetés volt arra, hogy egy héten belül kapcsolatot találjanak, vagy akár fabrikáljanak a francia baloldallal, majd a hazai ellenzék néhány képvielőjével. Ami után a teljes ellenzéket igyekezzenek összemosni velük.
kgaba82 2020.11.07 15:23:12
@Exploiter: Kétlem. Lehetetlenség. Úgy emlékszem, hogy van 2-3 nap, amíg tesz kimutatni képes a fertőzöttséget.
A gyerekek és idősek egy része kimaradt. Ja, és nem egyszerre történt.
Két nap az több mint egy másodperc.

Az egésztől szerintem annyit lehet várni, hogy megállítja az új esetszámok korábban folyamatos emelkedését. Vagy akár pár héttel ezelőtti szintre viszi.
Ha igazán vissza akrják vetni, akkor még egyet le kell nyomniuk mihamarabb. Aztán meg kb. havonta egyet.
Csak találgatok. Ahogy mondtad, meglátjuk.
Reméljük a legjobbakat !
    Kétség nem férhet hozzá, hogy Joe Biden és Donald Trump csatája meghatározó jelentőségű. Sokan gondoljuk úgy, hogy a jelenlegi elnökválasztás eredménye történelemformáló lehet. Ezzel együtt is vicc az egész.   Kezdjük ott, hogy most, amikor e sorokat gépelem - pénteken, délután fél kettő…..
Pár hete A leghosszabb naptári év majd A legrövidebb naptári év  bejegyzések után szóba került a 'kitalált középkor' elmélete, amelyről néhány szóban itt próbálok elmélkedni :) Heribert Illig 1998-ban megjelentetett egy "Kitalált középkor" című művet, amelyben egy rendhagyó történelmi hipotézist…..
Trumpot szeretjük vagy az amerikai álmot? Mit tudunk Amerikáról hat héttel a választások előtt? Lakatos Júlia blogbejegyzése a Méltányosság választási sorozatában!..
kgaba82 2020.09.23 01:29:18
@midnight coder: a liberalizmus és libertarianizmus nem ugyanaz. Van átfedés sok területen. De a Fidesz kormány libernyákozása számára nincs különbség és csak ellenségképzésről szól a történet. A libernyákozás a 21.századi megfelelője az egykori zsidózásnak. Ahol a libernyákok alatt nem feltétlenül zsidót, de mégis egy eltérő rasszt, fajt értenek alatta, ahol az ideológiai gondolkodás módját az ember természetéből eredőnek képzelik.
Ugyan minden népben lehet találni nemszeretem dolgokat, melyek megosztják a külföldieket, de mintha a franciák az átlagosnál is szélsőségesebb véleményeket generálnának. Akadnak, akik rajonganak értük, mások ki nem állhatják őket. Az alábbiakban következzen hét pont, amit utóbbi csoport tagjai…..
kgaba82 2020.08.21 17:57:19
@Herli: Hogy mi mint agyarmatbirodalmakkal és világszintű befolyással rendelkező franciák vagy angolok konkurenciája?
Talán kontinensnyi méretű térséggel rendelkeztünk hozzá?
Mint pl. az Egyesült Államok, Szovjetunió, majd Kína, aztán India, Brazília, stb.
Vagy tudományos színvonallal, olyan számban tudósokkal, mérnökökkel, mint Németország, Japán?

Vagy az irodalmunk volt olyan, hogy inkább tőlünk vettek át? Esetleg Adyért Pestre jöttek a franciák és nem Ady utazott hozzájuk, hogy megértse őket jobban?
Mint arról korábban már írtam, a Talmud az i.sz. 7. században lezárt rabbinikus szöveggyűjtemény, mely az azt cca. Öt évszázaddal megelőző Misnát kommentálja és értelmezi, rendszerezve és gondolati egységekbe tömörítve azt a majd 1800 évig szájhagyomány útján tanult és tanított tananyagot, melyet…..
Előző posztunkhoz hasonlóan - melyben az 5 legjobb háborús filmet kerestük - a világtörténelem legnagyobb hadvezéreinek kiválasztása is kemény feladat elé állított bennünket. Bár segített némileg a történelemtanári végzettség (egyikünk esetében), így sem volt egyszerű feladat az elmúlt 5 évezred sok…..
kgaba82 2020.07.11 22:19:06
@kolomparlole1114: Ez így van.
Viszont az első pun háborúban úgy verték a végén tengeren a punokat, hogy a tengeri hadviselést nulláról kezdték.
Ez nem olyasmi, ami sok jót igért volna a jövőre nézve. Ezért inkább reménykedhettek abban, hogy valami (természeti csapás), vagy valaki más gondoskodik a rómaikról.
kgaba82 2020.07.11 22:31:30
@nincs1agy: Ez így van. Viszont Hasdrubal (Hannibál sógora) hispániai terjeszkedése volt az, amely Róma figyelmét felkeltette. Mivel két város Róma védelméért folyamodott.
kgaba82 2020.07.11 22:37:07
@nincs1agy: ha tudnád, hogy megsemissülsz, akkor siettetnéd-e?
A Román Királyságot ugyan legyőzte az osztrák-magyar és német haderő, majd az 1918. április 24-én a Bukarest közeli Bufteaban megkötött béke szerint fegyvernyugvás volt hatályban a legyőzött románok és a győztes központi hatalmak között. Ezt a békét szegte meg a háború utolsó napján a Román…..
kgaba82 2020.05.23 08:38:07
@project640:
"Erdély elvesztése indirekt módon a török terjeszkedés végeredményem, de direkt módon a magyar arisztokrácia csődje!!!!! és valóságtól elrugaszkodása ... még 18 novemberében is reális végeredménynek tartották, és nem is gondolkodtak másban, mint a történelmi magyarország egyben tartását!!!! .... egy rossz vicc volt!!!!"

Remek összefoglalás.
Sajnos a többség inkább összeesküvés-elméletekben és ábrándozásban szeret elmerülni.
kgaba82 2020.05.23 08:38:11
@project640: Horthyék kiugrási kísérlete olyan amatőr volt, hogy az ember jóindulatúan azon is elgondolkodik, hogy nemcsak egy alibi-akció volt, hogy a kormányzó ne kerüljön a háborús bűnösök padjára. Hasonlóan a zsidók deportálásának meglehetősen kései leállítására, amely közvetlenül Horthy bűnrészességének felvetését követte.
kgaba82 2020.05.23 08:38:15
@CalabiYau:
A győztesek a békediktátumokat írják, nem a történelmet. Történelmet bármely tollforgató idióta képes írni. Csak megfelelő közönség kell és bármilyen hülyeségnek lesz hívőtábora. És voltak, vannak és lesznek idők amikor a hülye elméletekből hivatalos történelem vagy világmagyarázat lesz (mint a minket mindig elnyomtak")
Bár a nyugati kultúra, főként korunkban, azt proponálja és tanítja, hogy a testünk saját tulajdonunk, ezért azt teszünk vele, amit szeretnénk, a zsidó értékrendben a test Istené és „csak” kölcsönbe kaptuk földi életünk időtartamára, ezért, mint minden kölcsönkapott dologra, a testünkre is nagyon…..
kgaba82 2020.05.06 23:31:51
@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Úristen, hányszor hallom/olvasom ezt a nagy okosságot - valójában okoskodást - a hitben kételkedőktől. Pedig milyen egyszerű a megoldása!!! Ezt most nem árulom el azonnal, gondolkodj rajta egy kicsit. :)"
Trollkodás helyett fejtsd ki!
kgaba82 2020.05.06 23:41:44
@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Ezzel is csak a tájékozatlanságodat árulod el."
Attól, hogy nem tetszik egy mondatom, még korai következtetéseket levonnod. Már nehezebben fogalmazok magyarul. Az angol sokkal kifejezőbb és gazdagabb.
Nem gondolom, hogy rendszeresen olvasnál, vagy videóznál angolul. Én viszont csak így teszem. A színvonal össze sem hasonlítható. Legyen szó tudományról, vagy szórakoztató tartalmakról.
kgaba82 2020.05.07 15:06:39
@MAXVAL bircaman közíró: Ezzel nem tudom mit bizonyitol. Az áttéréseket javarészt anyagi és politikai szempontok motiválták. Kevesek jellemzője az, hogy valamilyen spirituális keresésbe fognának. Így volt ez a múltban és ma is. Az emberek többnyire nem érnek rá és nem merik érdemben megkérdőjelezni szüleik hitvilágát.
Először is ez nem a nacionalista megítélését jelenti. Bár a konzervatizmus és a nacionalizmus némi átfedésben van a nyugati világban (a miértbe most nem megyek bele), csaknem teljesen fedik egymást a magyar szóhasználatban; mondhatni, az erősen hiányos polgári fejlődésünk és az etnicizmus…..
kgaba82 2020.03.18 11:53:02
@civisvarosi:
"nincs se csoda, se csőd"
Pontosan ezt mondtam. Meg azt, hogy a külső körülményeknek köszönhető pénzbőséget figyelembe véve a mostani kormány relatíve lényegesen gyengébb teljesítményt nyújt.
Ez szimpla matek és utánajárás.

"előállhat a szuper elképzeléseivel."
Mi lenne, ha felhagynának professzionális sportok, közmédiumok, egyházak (1997-es vatikáni szerződésen túli) támogatásával, kormányzati kommunikációra való pénzszórással.

Ezek sima és ismert elképzelések ellenzéki oldalon. A kormánypártiaknak viszont foggalmuk nincs arról, hogy milyen mértékben költenek a fentiekre.

A Fidesz politikája az, hogy egy kicsavart keresztény és magyarság értelmezéssel ossza meg a nemzetet. Magát és követőit igaz magyaroknak és keresztények minősítve.
Ez a felfogás az utóbbi esetében a legerőszakosabb értelmezést veszi alapul, amely a múltban tömeggyilkosok, népírtók számára szolgált viszonyítási alapként.
Az, hogy olyannyira jól láthatóan favorizálod az egypártrendszert és a diktatúrát azt mutatja, hogy benned is megvan ez a gyilkos indulat.
A Fidesz ennek az indulatnak a fenntartására építi politikáját.
A híveik számára nem lehet szó az állam feladatainak, és tevékenységének megvitatásáról. Hiszen az identitástudat féltése köti le őket. Olyan emberek ők, akik nem hajlandóak a világról tanulni, és ezért szükségszerűen félnek minden változástól. Még attól is, ami nem lép túl a házuk küszöbén. A gyávaság, az érzelmi éretlenség (vissza-visszatérő dühviharok), amelyek egyben és a Fidesz oldalon tartják őket.
kgaba82 2020.03.18 20:49:04
@BéLóg: Fideszes ÁSZT felhozni érved alátámasztására pofátlanság csúcsa.
Semmilyen számadatot nem hozol fel.
Csak mással ismételteted amit gondolsz.

A GDP 1.5-2% -tól nem volt több. Márcsak azért sem, mert az összes nyugdíjjáruléknak vagy 24%-át tette ki (8-1.5-24). Én havi 30 milliárdos összegre emlékszem.

Itt egy részlet a kormány saját tájékoztatójából:
2010-2014.kormany.hu/hu/gyik/egyszeruen-erthetoen-a-nyugdijrendszer-valtozasairol

"Az állam képtelen tovább azt a luxust megtenni, hogy miközben az állami nyugdíj-kasszában minden harmadik nyugdíj forint hiányzik (!), addig havi 30, évi 360 milliárd forintot magánkézbe, a magánnyugdíj-pénztáraknak utaljon át. A torz, és évről-évre egyre nagyobb hiányt feltorlódó rendszer miatt 2011-ben már 900 milliárd forint hiányozna a nyugdíjalapból. Magyarország ezt egyszerűen nem engedheti meg magának."

Nem tudom feltűnt e a különbözet a 360 és a 900 között. Azt bizony nem a magánnyugdíj pénztári befizetések ütötték. Hanem a korkedvezményes, rokkant, méltányossági, stb. jogosultságok. Az egy másik téma. De az akkori kormány összemosta a kettőt, hogy rátehesse a kezét azokra a vagyonokra és belőle finanszírozhassa a családi adókedvezmányeket 2011-13 között és a MOL 20%-nak megvásárlását. Eljátszva, hogy mennyire a magyar tulajdonlás növeléséért fáradozik, amikor egyik legfőbb potenciális támaszát épp akkor végezte ki.

Ha előírták volna a Manyupok számára a magyar részvények kötelező vásárlását, akkor a magyar tulajdonlást erősítette volna. Azt, amit a Fidesz is papol, de valójában a Mészáros és a többi stróman féle vállalatbirodalom építést értik alatta, persze EU-s és közpénzek szétlopásából.

A lényeg az előző írásomon nem ezen volt, hanem, hogy a Fidesz ennyivel több pénzből is gazdálkodhatott, ergo nem a saját munkája eredményéből.
kgaba82 2020.03.18 21:07:57
@BéLóg: Ja, a különbözetnél kifelejtettem még a svájci indexálás nevezetű szörnyűséget. Az megint nem manyupos eredetű. Eleve egy öregedő populácuónál inflációnál lényegesen többel növelni a nyugdíjakat felelőtlenség.

De az érvelésem nem arról szólt, hogy a Fidesz nem csinált semmi értelmeset. Ostobaság lenne ilyet állítani akármelyik kormányról.

Viszont úgy illik, hogy vagy megcáfolod az adott témában a vita indítót, vagy beismered, hogy erre nem vagy képes. Azután jöhetsz másik témával. Ha érdekel, reagálok rá.

De te ezzel szemben úgy szóltál vissza, hogy teljesen elsiklottál amellett, amit mondtam.

Ez pedig az, hogy a Fidesz nem sikeressége, hanem külső körülmények és manipuláció (manyupok lenyúlása) révén több pénzből gazdálkodhatott, ezért a jobb lét most.

Sajnálatos módon ostobák vagytok a számokhoz, vagy ahhoz bármilyen összefüggést képesek legyetek levonni statisztikai adatok böngészéséből.

Részemről ennyi. Őszintétlen vitapartnerrel nem lehet beszélni normálisan.
Fiatalon álmaim netovábbja volt, hogy végre legyen egy komoly pasim. Hogy együtt lehessek valakivel, megosszam vele a gondolataimat. Például nagyon vágytam rá, hogy együtt menjünk bevásárolni. Ez most iszonyú infantilisnek tűnik, de akkoriban, félig még gyerekként az, hogy valakivel felnőtt módra…..
kgaba82 2020.03.09 00:51:03
@Almandin: Csak nézd meg, hogy milyen a jobboldali, magukat kereszténynek tartók javarészének a hozzáállása a hajléktalanokhoz?
Semmire kellő, iszákos, dologtalan.
Ezeket hallhatod, és sok más egyebet.
Mit gondolsz ezekről az emberekről? (A társadalom többségéről valamilyen szinten.)
Amikor otthon a fotelből tudják szidni a tőlük száz kilométerekre lévőket, akik őket közvetlenül nem zavarták. Sherinted, ha a saját gyerekeikre kerül sor, akkor képesek lesznek empátiát tanúsítani, alázatosnak lenni. Hibákat beismerni. A gyermekeik ott vannak, házon belül.
Hallgasd ezen felnőttek viccelgetéseiket, vagy ahogy házura, parancsoló módba váltanak.
A vidék, a tradicionális család úgy, ahogy van el van cseszve. A vallás, a mefkérdőjelehetetlen tekintély ráerőltetése a gyermekre. Aztán ezen családoknál a szülők egy részének már ideje sincs a gyermekére. Nincs közös munkavégzés, így a tekintély erőltetése felemás. Egy ókonzervatív családfő számára még azok is liberálisnak tűnnek
(és tulajdonképpen ők az ún. liberális családok, amiket tévesen negatív példaként felhoz a jobboldal), akik ugyanazt vallják mint ő, csak idejük, vagy mentálisan erejük nincs rá, hogy következetesen keményen megtörjék a gyermek személyiségét, a személyes határokat kialakító igényeit.
kgaba82 2020.03.09 00:59:08
@Almandin: én írtam:"vagy mentálisan erejük nincs rá, hogy következetesen keményen megtörjék a gyermek személyiségét"
Meglátásom szerint ez valószínűleg jellemzően már városi családoknál fordul elő, ahol az előző generációnál az apa már alig volt otthon, mert széthajszolta magát (vagy egyszerűen nem lelte helyét a városban, és alkoholbs fojtotta a bánatát). Míg vidéken, ha sokat is dolgoztak, gyakran a gyermekek is ott tudtak lenni a földeken a szüleikkel. Hiába munka volt ez, de a szülő általi elhagyatottság mégsem volt akkora.
kgaba82 2020.03.09 01:03:41
@Almandin: Ha belegondolsz a nagyvárosokban a világháború utáni 10 évben is volt egy munkamániás időszak, majd a 80-as és 90-es években is.
Ez két generációnál vágta tönkre a gyermeknevelést.
Az IQ szintet többé-kevésbé genetikailag meghatározottnak tartják, bár a gyerekkori táplálkozás, a családi környezet és az oktatás is egyértelműen befolyásolják. Vannak viták abban a szakértők között is, milyen módon mérhető és pontosan mit foglalhat magába, viszont körvonalazható egyfajta átlagos…..
kgaba82 2020.03.02 11:11:12
@Tamáspatrik: Az, hogy te nem használód az agyad tévézés közben, az a te dolgod. Én azt keresem benne, hogy van-e valami tanulsága. Mennyire hitelesen ábrázol egy szituációt, vagy sem. Vagy ki tudom-e találni a történet további részét.
Teljes kikapcsolódásra amerikai vígjáték sorozatokat nézek. Az sem teljes, mert időnként nem értek meg mindent azonnal angolul.
A netflixen, amazonon lehet jó dokumentum (ism.terj.) filmeket, sorozatokat találni.
A discoveryn is időnként. A history elég szutyok szokott lenni. Inkább youtube.
Historymarche-t, Kings and Generals-t tudom ajánlani. Sokkal profibbak, elemzőek, és nem nyújtják el mint a discovery, vagy a history channel.
Rorgosh Tudiblog Mongol invázió 2020.01.22 08:02:00
A mongol invázió eurázsia történelmének egyik legmegrázóbb eseménye, melynek eredményeképp alig fél évszázad alatt akkora egybefüggő birodalom alakult ki, amely azóta sem sikerült senkinek – pedig kísérletekből nem volt hiány. Ugyanakkor az inváziónak van egy legtöbbször fel sem tett kérdése:…..
kgaba82 2020.01.26 21:57:30
@Muhammad Balfas: nézd meg legalább az angol nyelvű oldalát a Wikipédián.
És a többi csatáét is. Közép-európai seregek még ekkor nem tudnak annyi nehézlovast kiállitani.
Az meg, hogy milyen módon küzdöttek, egy másik történet. Van arról írás, hogy az 1167-es zimonyi csatánál a bizánciak ellen a magyar sereg úgy küzdött, mint egy lovagsereg. Ergo, mintha javarészt nehézlovasokból állt volna. Persze tudjuk, hogy valószínűtlen.
A Muhi csatánál csak párszázról tudunk Ugrin érsek és Kálmán herceg körül.

Martell Károlyról volt tudott, hogy képes volt 6000 nehézlovast kiállítani az 1270-es években. V. Istvánnal kötött szövetséget a Balkán meghódítására.

Az 1396-os nikápolyi csatában a nehézlovasság száma nem haladta meg a 8 ezret. Zsigmondig magyarok nem voltak képesek kiállítani többezer nehézlovast.

Amikor a forrásod felületesen javarészt nehézlovasokat említ, akkor a minden lovast, amely valamilyen védelemmel rendelkezett nehézlovasként sorol be. Aztán valakinek pajzsa volt, valakinek bőrruhája, vagy pikkelyes páncélzat. Arról nem is beszélve, hogy a felszerelése gyengesége kéz a kézben járt a tapasztalatlanságával, képzetlenségével.
kgaba82 2020.01.26 22:28:19
@Muhammad Balfas:
Az egyik tanulsága Muhinak pont a nehézlovasság jelentőségének felismerése volt. Nehézlovasokkal a lovas ijjászok csak kifárasztásos technikával győzhettek.
A tatár íjak jellemzően nem voltak képesek átütni komoly páncélzatot. Csak az angol hosszú íj és a számszeríjak voltak arra képesek.
kgaba82 2020.01.26 22:36:46
@Muhammad Balfas:
IV. Bélával kapcsolatban érdekesnek találom, hogy háromszor vív csatát folyó parton és mindháromszor veszít.
Muhi 1241
Lajta menti csata 1246
Morava folyó Kressenbrunn 1260
Amikor Rákosi Mátyás új himnuszt szeretett volna íratni Magyarországnak, a felkért Illyés Gyula és Kodály Zoltán megijedt a feladattól, de a top tenünkben listázott többnyire középszerű vagy annál is rosszabb műdalok alkotói híján voltak az aggályoknak, és bátran bevállalták, hogy megírják az új…..
kgaba82 2019.11.20 18:24:34
@midnight coder:
"Tudod, ezek a himnuszok általában az egész nemzet összefogásáról szóltak, és nem az egyének kiteljesedéséről"
A középkor és az azt megelőző időszak, leszámítva pár korai köztársasági államot, a trónokról, dinasztiákról és nem a nemzetekről szólt.
A nemzet politikai közösség. A középkori magyar nemzet alatt csak a magyar nemesség volt értendő.
Szerepe katonáskodásban és egyéb adminisztratív közszolgálatban merült ki. Idehaza a 13. sz végéig javarészüket várjobbágyoknak nevezik.
A "nemesség", a kiemelkedés tudata is csak András, majd Béla birtokosztásai után a trón körüli harc megélénkülésével kezd kikristályosodni.
A "nemzet" fogalom a királlyal, trónnal szemben kerül meghatározásra. A nemességet értik alatta. Azokat, akiknek a szava számít a királyválasztásoknál (ami előtte simán örökletes volt), majd az adó megítélésénél.
Ergo akik politikailag számítanak. A jobbágyság ebbe 1848-ig nem számít bele.

És persze igen, ebben általában a gyalogok haltak.."
"a buktát is megszívták a gyalogok is, bár tény hogy általában a felsőbb osztály jobban. Ami amúgy nem is volt annyira rossz rendszer"

A feudális keretek ilyen jellegű felmagasztalása csak a tények teljes ignorálásával lehetséges.
Pl. a nemesség katonai funkcióját már a XVIII. században elvesztette (1809 csúfos utolsó nemesi felkelés), onnantól elsősorban a szegény parasztságból toboroztak évtizedes, vagy egész életre szóló szolgálatra.
A nemesség 1848 után nem kapta meg az örökváltságot, lemaradt a polgári szakmákért folyó harcban, de a vállalkozások létrehozásába is a zsidó származásuakkal szemben.

Tehetségtelensége, földhözragadtsága folyamatos frusztrációt vont maga után. Ami az I. világháborús vereség, majd a gazdasági világválság után a zsidó vagyon és pozíciók lenyúlásáért való küzdelemhez, majd a zsidók németekkel való kiírtásához vezetett.
A németek melletti kitartást is táplálta az, hogy a jogfosztásokat az oroszok bevonulása előtt véglegessé, visszafordíthatatlanná tehessék, a zsidó vagyont teljesen szétoszthassák.
kgaba82 2019.11.20 18:36:26
@dare:
"Ha én rózsa volnék meg az örömóda lehet csak, "
Az első elég depresszív és csak 56 ra, valamint diktatórikus rendszerekkel szembeni passzív ellenállásra rezonál. Az utóbbi meg az "internacionálé" korai verziója ájtatos, de gyenge szöveggel.
Az én választásom továbbra is a Nemzeti Dal.
Petőfi a "magyarok istene" kifejezéssel kellőképpen szekulárissá, pogánnyá, ateistává teszi azt. Külső segítségre várakozás helyett a magunkért való kiállást hirdeti.
Hat év London után sok mindent másként lát az ember, hazaárulózástól kezdve egészen addig, hogy mitől lesz magyar valaki. Travis legfontosabb üzenete talán mégsem ez, hanem az, hogy merj élni!..
kgaba82 2019.09.12 20:26:59
@pametno:
"Ha ezt elfogadjuk, akkor fölmerül a kérdés, az mit bizonyít, hogy Magyarország egy csomó embernek nem jött be, és külföldön vállal munkát?"

Azt, hogy max. egy átlagos hely, semmi több.