Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ljuka71

0 bejegyzést írt és 215 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy lépéssel több, a honvédség repülő erői egy újabb alapvető képességet - a telepíthető tároló- és karbantartó hangárét - állítottak helyre a Saab DAM (Deployable Aircraft Maintenance) hivatalos átvételével ma Pápán.  Zord..
Az AirWolfHunting 2019 gyakorlat egyik szép Mi-17N képével illusztrálnám a soron következő hírbejegyzést, arra a közelmúltban nyilvánosságra került keretszerződésre utalva, mely a rendszerbentartás tervezett több éves hátralevő idejére - nem mellesleg a nyugati típusváltás időszakára - megfelelő…..
Az Airbus Helicopters ma Donauwörthben látta vendégül a magyar média képviselőit, tájékoztatást adva a  H145M program állásáról, első alkalommal téve lehetővé az egyik honvédségnek épült gép - az épp berepülésen lévő második (LUH) példány - fotózását. A humán oldalon pedig az elsőként átképzésre…..
Július 18-án repült először Donauwörthben a Magyar Honvédségnek gyártott első H145M Könnyű Többcélú Helikopter (LUH). Fotó: Airbus Helicopters Zord..
Az idei magyarországi amerikai hadgyakorlatok fénypontja a rakéta-sorozatvető tüzérség megjelenése, és éleslövészete volt. Bár sajnos csak távolról volt szerencsénk a Breakthrough 2019 egyik leglátványosabb mozzanatát megfigyelni, utólag is lehet még némi fogást találni a témán. A HIMARS (M142)…..
ljuka71 2019.08.05 00:14:53
@zord: @árpika:
Vessetek a mókusok elé,de nem lehet C-130J ?
A budaörsi rendezvényre érkezett Ejder Yalcin 4x4-es többfunkciós páncélozott járművön láthattuk először a eljövendő magyar szárazföldi rejtőszíneket. A négyszínű festés a jármű oldalán... ...és "hűtőrácsán". És az összhatás kedvéért a török jármű egésze az új magyar színekben. Zord..
Idén lesz 15 éve, hogy Magyarország döntést hozott a NAEW&C-hez való csatlakozásról. Épp 2004-ben csíptem el ezt a képet is a NATO egyik E-3-asáról. Zord..
Itt a tavasz, kezdődik a gyakorlatok szezonja Magyarországon is. A Bakonyba az OAR keretében megérkezett a Nagy Testvér újabb Cav rotációja, őket (vagy akármit) meg ez előző nagyhatalmi iteráció jött megfotózni Kecskemétről OS-alapon egy An-30-assal. Közben a NATO JEWCS egy nálunk még ismeretlen…..
A főleg nagy távolságú és nagyobb létszámú, gyors személyszállításra alkalmas Airbus A319-es februári érkezése után a hétvégén Kecskeméten újabb típus, a Dassault Falcon 7X csatlakozott a honvédség látványosan bővülő légiszállító flottájához. Mivel nagy érdeklődésre számot tartó, általam szorosan…..
Függetlenül attól, hogy a megszegést illetően kit milyen felelősség terhel, úgy tűnik, tényleg kimúlik a közepes hatótávolságú nukleáris erők felszámolásáról kötött szovjet-amerikai egyezmény (INF), a hidegháború lezárásának talán legfontosabb lépése. Csak remélni lehet, hogy a nagyhatalmi…..
Az egyéni lövészfegyver mellett a gyalogos katonáknak szükségük van a lehető legegyszerűbb, vállról indítható páncéltörő/közvetlen irányzású tűztámogató eszközre is. Hogy ez a kombináció jelenti a hadviselés alapját, azt a Kalasnyikov/RPG páros jól illusztrálja világszerte. A korszerű reguláris…..
ljuka71 2019.01.31 19:37:05
@zord: Csak nehogy ez legyen,elvtársak:

www.youtube.com/watch?v=vThR9CxhyV0

Ez nem az az 55 millió,amit Kecskemétre szántak?

"
Az amerikaiak közben pénzzel is próbálják ösztönözni a DCA aláírását. Az Egyesült Államok kongresszusa korábban megszavazott egy 55 millió dolláros (kb. 15 milliárd forint) hozzájárulást a magyar katonai infrastruktúra fejlesztésére. Ez a kezdeményezés hivatalosan független a DCA-tól, ám az amerikai diplomácia egyértelművé tette: olyan országnak, amelyikkel nincs megkötve megállapodás, nem folyósítják."

444.hu/2019/01/31/turelmetlen-amerikaiakrol-es-lavirozo-orbanrol-arulkodik-egy-bizalmas-diplomaciai-irat
Bármennyire is járt el felette az idő, a P-37-es azon haditechnikai eszközök közé tartozik, melyek helytálló konstrukciójáról az optimálisat több mint kétszeresen meghaladó szolgálati idejük, az általuk máig biztosított képességek tanúskodnak. Magasra rakták hát a mércét eljövendő utódaik…..
A  kisebb, olcsóbb, hatékonyabb címszavakba burkolt, szövetségesi bátorítással folytatott önpusztítás évtizedei után a nehéz technika talán újra elfoglalhatja méltó -- persze a 21. században illő és üdvös -- helyét a Magyar Honvédségben. Ez azt hiszem van annyira kivételes ok, hogy a csizma…..
ljuka71 2018.11.07 18:40:46
ljuka71 2018.11.26 18:14:43
@zord:
"Már Obama elnöksége idején is többször figyelmeztette az Egyesült Államok Moszkvát arra, hogy tartsa magát a szerződésben foglaltakhoz. Washington egyfelől azt nehezményezi, hogy orosz részről nemcsak kísérletek történtek a rövid hatótávolság alatti, úgynevezett harcászati – vagy orosz terminológiával: taktikai-operatív – rakéták, az Iszkanderek hatótávolságának növelésére, hanem többet hadrendbe is állítottak. Másfelől Oroszország számos alkalommal hajtott végre szárazföldről történő kísérleti indítást azokkal az eredetileg hajókra telepített, nagy hatótávolságú szárnyas rakétákkal (Kalibr), amelyeket Moszkva szíriai katonai műveletei során a Kaszpi-tengerről többször is bevetett."

Sz. Bíró Zoltán cikke az ÉS-ből,történelmi adalékokkal.
Nagy érdeklődés övezte az elmúlt hónapban (is) a honvédség légiszállító képességének folyamatban lévő fejlesztését. Sok minden, mindenféle motivációktól inspirálva elhangzott, értékes és kevésbé értékes, pontos és pontatlan hozzászólások, a nyilvánvaló dilettantizmustól és rosszindulattól fűtött…..
A hírek szerint augusztus végéig hazaérkeznek az első Mi-24-esek oroszországi nagyjavításukból. Jöjjön hát egy tizenegy éves kép a 720-asról, azon ritka alkalmak egyikén, amikor a maximál Sturm konfigurációt (8db) hordozhatta (a nyolc 9M114 cső közül itt hét üres, csak a jobb külsőben van rakéta,…..
ljuka71 2018.08.20 19:41:10
@Levente B.: Ne hari,de benne van a VI. blokkban szombaton és vasárnap is.
Mivel mással lehetne illusztrálni ezt a hírbejegyzést, mint a Gripenek júniusban végre kikerekített levegő-föld képességével? A képek a HM videójának grabjei. Zord..
ljuka71 2018.07.30 20:31:10
@Beat it!: A T-72-nél nem kell jobb :)

"A T-72-re hatalmas kereslet van a piacon, mindenki veszi. Az Abramsokkal, a Leclercekkel és a Leopardokkal összevetve, az ár, a hatékonyság és a minőség tekintetében jelentősen meghaladja őket."

index.hu/tech/2018/07/30/tul_draga_az_oroszoknak_a_sajat_tervezesu_szupertank/
Ma nem sokkal 9 után újabb magyar Gripennel, a 30-assal történt súlyos repülőesemény, ezúttal Kecskeméten. Hálistennek a pilóta ezúttal is túlélte. Kádár Sándor őrnagy katapultált, az eddigi hírek szerint sajnálatos módon csigolyatörést szenvedett. Ezúton is jobbulást…..
Zord..
ljuka71 2018.02.03 20:03:02
@Levente B.:

www.youtube.com/watch?v=e_AKCDgG2hI

www.youtube.com/watch?v=H2A4fPRLbOs

A pilóta katapultált( volt ernyő),de amikor megpróbálták elfogni, a pisztolyából tüzet nyitott,s ekkor lelőtték.RIP.
Ma megérkezett Kecskemétre a honvédség első Airbus A319 típusú többfunkciós kormányzati repülőgépe. A gép 9H-AGN ideiglenes máltai lajstrommal, még lematricázott magyar felségjelekkel repült haza Ostravából, ahol az igényelt módosításokat elvégezték rajta, miután a HM megvásárolta a csődbe ment Air…..
A 2018-as amerikai költségvetési évben 55,4 millió dollárt fordítanak a kecskeméti infrastruktúra fejlesztésére, például olyan "apróságokra", mint a párhuzamos TWY és a POL kapacitás növelése. A jelentős beruházás mindenképpen azt mutatja, hogy politikai cirkusz ide, kétoldalú kapcsolati nehézségek…..
ljuka71 2018.01.17 06:16:16
Legyen meg itt is:

mno.hu/belfold/a-kerites-nem-akadaly-repulovel-erkeztek-a-migransok-kallosemjenbe-2440680

Kíváncsian várom a honvédség válaszát én is,hozzátéve,hogy azért az nem kerek,hogy 8 vietnámi és 3 afgán összedobja a pénzt egy An-2-esre,hogy átugorjanak a határon.
Minden kedves olvasónak és a honvédelemben részt vevőknek eredményekben gazdag 2018-as évet kívánok! a katonák megtartását, inkább megbecsüléssel és szakmai perspektívával, mint "rabszolgarszerződésekkel"; a légierő- és szakcsapat-utánpótlásképzés helyreállítására tett lépéseket, illetve a…..
Szerencsés pillanatkép Oroszországból. Úszómedencés dácsa szomszédságában lévő alakulat-gyakorlótéren dolgozik a PVO-SzV valahol Moszkva mellett. Zord..
Az idei év egyik jó hírét ismét a győriek szolgáltatták nekünk sikeres részvételükkel a TOLY17 csehországi szegmensében. Az augusztusi hírbejegyzés kombóképén az egyik indításuk és egyik telitalálatuk a hatból. Zord..