Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Utálom a törzsvásárlói kártyákat

0 bejegyzést írt és 29 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 Kedd délután 247 felett járt az árfolyam, ami már elviselhetetlen feszültségeket okoz a svájci frank alapú hitellel rendelkezők számára. A probléma ugyanakkor régen túlmutat az egyénen, rendszerszintűvé nőtte ki magát, ami gazdasági és társadalmi katasztrófával…..
Utálom a törzsvásárlói kártyákat 2011.08.05 13:52:57
Utálom a törzsvásárlói kártyákat 2011.08.05 14:09:23
@nomac:

többször leírtam, nem az én hitelemmel van a gond. Nem is forintszámláról aktuális árfolyamon átváltva, hanem közvetlen devizaszámláról történik a törlesztés nálunk. Ugye vágod, milyen óriási a különbség? :)

Nem azért írok, mert a mi hitelünnkkel lenne a gond, hanem azért, mert nekem nincs ugyan törlesztési problémám, de tömegeknek igen. És próbálok rávilágítani, hogy egész más, hogy valaki frank alapú, de forintban törlesztendő hitel felvételnél mennyi árfolyamkockázattal kalkulál, nyilván rászámol rendesen.

Most az a gond, hogy a frank árfolyamnak a megugrását gazdasági válság okozta, nem fer, ha csak az ügyfelek nyakán verik le, akik ergo nem tehetnek semmiről.

Jelenleg egyserűsítve azért van egekben a frank árfolyama, mert az USA és euróövezeti válság szelének emlegetése miatt, a befektetők nem bíznak az euróban (és dollárban), és (az arany mellett), a biztosnak tekinthető svájci frankba fektetnek, felvásárlási hullám indult. A mostani árfolyam megugrgása annak a következménye, hogy a válság miatt a befektetők elkezdenek szabadulni ezzel szemben a bizonytalannak ítélt dolgoktól, ezek így együtt felstrófolták a frank árfolyamot. Az más kérdés, hogy a frank megugrás később generál-e lufit, de ha igen, akkor az legalább kipukkan...

Akik 4-5 évvel ezelőtt vettek fel hitelt, és a bankok is bíztatták az embereket a deviza hitelfelvételre, azok a szokásos árfolyam ingadozások, kockázatokkal számoltak.
Se a bank, se az ügyfél nem tudhatta, hogy most euróövezeti és USA válság, csődök szele lesz. Mert mi is utalt volna erre?

Viszont ezekről a kisemberek, tisztes állampolgárok nem tehetnek, és ha nem kapnak a rendkívüli, lehetetlen helyzetben érdemi segítséget, az gyakorlatilag azt jelenti, hogy a válságot rajtuk verik le kegyetlenül...
Szerintem ideáig nem süllyedhet egy társadalom...
És remélem nem süllyednek a bankok arra a szintre, hogy mindent az ügyfeleken vernek le, és ők nem szállnak be felelősen egy részt átvállalni.
Utálom a törzsvásárlói kártyákat 2011.08.05 14:32:49
@nomac:

Ezzel az agond, hogy a fővárosban 6 milliós ingatlanok nem igen vannak. Évekkel ezelőtt panelokat 8 és fél, illetve 12 millió közötti átlagáron kínálták. (Egy két szobás panel lakástól egy kisebb téla garzon drágább is lehet). Nyilávn a felvett hitelek összege ettől kevesebb volt (akkori árfolyamon), hiszen némi önerőt is fel kellett mutatni.

A gond most inkább az, hogy ha az egekben lévő árfolyam áron kiszámolva, mostani árfolyamnál,lehet több a viszalévő tartozás, mint a lakás értéke... Akkor nem csak a lakást és eddigi befizetései bukja, hanem nincstelensége után is még milliókat kérhetnek rajta (kérdés milyen hatékonyságal).

Ha a rögzített árfolyamot választják a 180-ast, azzal elodázzák a problémát, mert véleményem szerint nem érdemi segítség. Ugyanis átmenetileg kevesebbet fizet, de a különbözetet később kell majd kifizetnie.

Ideálsi esetben visszább megy az árfolyam, most átmeneti állapot van.

Én azt látnám reálisnak, ha a válság miatti (de a csak emiatti, nem a szokásos) árfolyamkülönbségben az ügyfelekkel a bankok valamilyen mértékben osztoznának, hiszen kifejezetten a bankok ügyintézői ajánlották 4-5 éve is még az ügyfeleknek, hogy jobban járnak a deviza alapú hitelekkel. Ha a hitelfelvevőket hibáztatják (honnan tudtak volna a válságról előre), akkor a bankok ugyannyira ludasak, sőt.
      „Addig folytatjuk az ügyintézést, amíg a Bankkal kötendő bármilyen szerződés vagy ügylet dokumentumait meg nem értettük.” Miközben  a banki hitelkárosultak megmentésének a korábbi nyilatkozatokhoz képest igencsak soft…..
Utálom a törzsvásárlói kártyákat 2011.08.04 14:37:08
Utálom a törzsvásárlói kártyákat 2011.08.04 17:38:12
@T-101:

"ezért kellett volna úgy eljárnia a banknak, hogy a frankot adja. És én váltom be. Meg se mukkannék! "

Van lehetőség közvetlen frankban folyósított hitelt kérni, csak az nem forint, hanem deviza számlára, és a jelzálogbejegyzés is devizában lesz a tulajdonlapon, és ez nem feltétlen az a hitel, ami neked van.

A vételárat közvetlenül a bank szokta eladónak átutalni, tehát frankban akkor utalna, ha eladó devizszámlájára mehetne, és Te a saját devizaszámládról törleszted.

Viszont ha a lakás árát, önrészt Neked forintban kell fizetni eladónak, akkor úgy nem megy, így a banknak forintban kell folyósítania a vételárat eladó felé.

De ha nem a bank folyósítja, hanem tegyük fel, közvetlen megkaptad volna frankban, nem lettél volna semmivel előrébb, Neked plusz lépés. Az a pénz nem a tied. Ugyanis akkor helyben azonnal át kellett volna váltanod az összeset forintra és maradéktalanul elutalni az eladónak, ugyanis Neked meghitelezték a lakás árát, az a pénz akkor az eladót illeti meg, Te meg utólag törlesztesz a banknak, hiszen helyetted fizette ki eladónak a vételárat.
A vételár kiegyenlítésekor Neked a számlád üres, aTe utólag kezded el fizetni.

Nem tudom, így érthető-e. Konyhanyelven ilyesmi. Viszont Neked a tartozásod frankban keletkezett, tehát azt a frank értéket kell visszatörlesztened, csak éppen ha forint számlád van, akkor mindig az adott törlesztő részlet fizetéskor esedékes árfolyamon átváltva levonják a forint számládról azt a franknyi aktuális összeget. Kicsit kusza, de ettől "kályhásabban" nem tudom leírni. ÉS természetesen hozzájön a kamat, kezelési költség, hisz nem ingyen adták a hitelt.

Viszont van olyan lehetőség is, hogy deviza alapon veszed fel, eladónak forintra átváltva folyósítják, de nem forint, hanem deviza számláról tölreszted utána. Nekünk ilyen hitelünk van, csak nem frank, hanem euró. De a hitelfelvétel előtt érdeklődtünk, így is lehet-e. Lehetett. Megvan, hogy havonta fix euro összeget kell töleszteni a devizaszámláról, míg eladó forintban kapta meg a bankszámlájára a vételárat a banktól.
Viszont a saját devizaszámla előnye, hogy nem a törlesztéskor esedékes napon érvényes árfolyamon vonják le forintszámláról, hanem fix euro összeget a devizaszámláról. Teendőnk annyi, hogy az esedékességkor rendelkezésre álljon a számlán az összeg, le tudja emelni a bank. Azaz, amikor jónak látjuk, akkor és olyan árfolyamon veszünk eurót és tesszük a deviza számlára.

Mi alapból így kötöttük meg a szerződést. Esetleg érdemes lehet megkérdezni a bankod, hogy lehetséges-e szerződésmódosítás, nyitnál deviza számlát, és onnan törlesztenéd ezentúl.
Viszont ha eddig nem volt frankszámlád, akkor lehet édes mindegy, mivel egekben az árfolyam, tehát eleve magas, aktuális áron tudnál magadnak frankot beszerezni rá, nem járnál jobban, mint most... Viszont akinek van eleve devizája régebbről, annak érdemes lehet megkérdezni, hogy utólag lehetséges-e ilyesmi.
Utálom a törzsvásárlói kártyákat 2011.08.04 19:38:19
@T-101:

Még valami eszembe jutott. Érdemes megnézni, hogy a hitel felvételénél milyen biztosítások lettek kötve. Pl. lakás esetén fontos. Mert az oké, hogy a lakásra kötelező kötni, bármi történhet, és akkor biztosító kárt téríti, nagy kár esetén közvetlen hitelintézetnek.

Viszont létezik munkanélküliség esetén biztosítás, hogy ha ez bekövetkezne, akkor bizonyos ideig a biztosító kifizeti helyetted a banknak a törlesztőt (nálunk azt hiszem ez az idő fél év lenne), ha ilyesmi lenne (de ne legyen).

Azon kívül hitelfedezeti biztosítás is létezik, ami arra a célra szolgál, ha az adós meghal (ne haljon meg), akkor a biztosító a hátralevő adósságot kifizeti, nem az örököstől szedik be, és szépen lekerül a jelzálog.

Ugyan ezekért a biztosításokért fizetni kell, de ha valaki hosszú távra vesz fel hitelt, akkor azt hiszem, ezek a minimumok.

Nekünk a fenti biztosítások közül mindegyik van, a lakásvásárlással egyidőben lett kötve. Azt nem tudom utólag lehetőség van-e ilyen kötésre, de ha valamelyik nincs valakinek, pl. a munkanélküliségre, akkor érdemes lehet megkárdezni, hogy lehet-e kötni utólag ilyenre, -vesztenivaló a kérdezéssel nincs.Nyilván, egy addigra már munkanélkülivé vált nem fog tudni kötni.

A bankok rugalmasak tudnak lenni, de főleg azokkal, ahol az ügyfél is előre tájékozott, képben van milyen lehetőségek vannak, és elő tudja adni mit szeretne. Akkor tárgyalnak.

Ha pedig valami gond van a fizetéssel, akkor is lehet nekik szólni, és fizetés átütemezést kérni...stb. Viszont ha az ügyfél nem szól, hogy gondba van, csak nem fizet egyszer csak, akkor a bank is "morcos lesz", máshogy, negatívabban állhat hozzá.