Regisztráció Blogot indítok
Adatok
okyo

0 bejegyzést írt és 37 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Magyar Népköztársaság Minisztertanácsának elnökei: Gyurcsány Ferenc (2004-) és Horn Gyula (1990-2002) elvtársak. Németh Miklós (1989-1990) és Medgyessy Péter (2002-2004) elvtársakat kiretusálták. ..
„Az utcai demonstrációk, a belpolitikai események látványosan igazolják, hogy Magyarország működő demokrácia” – kissé elcsodálkoztam volna egy efféle fideszes nyilatkozaton a 2006. október 23-ai események másnapján. A hasonlat kézenfekvő, a Kettős Mérce és a 444…..
okyo 2013.06.20 12:25:05
@bbjnick:
Német Zsoltnak egyáltalán nincs igaza, nem így működik a demokrácia. Normális esetben egy demokráciában nem jutnak el emberek százezrei addig a pontig, hogy erőszakkal szálljanak szembe a hatalommal. Ez csak akkor fordul elő, ha hatalom birtokosai sokáig és radikális egy bizonyos társadalmi csoport ellenében kormányoznak. Jól működő demokráciában az ekkora csoport számára fontos ügyeket és értékrendet nem tekinti ellenségnek a kormány.
Magyarországon is hasonló helyzet volt 2006ban, addigra vált egyértelművé, hogy a baloldali kormány teljesen süket az akkor még kisebbségben lévő jobboldali értékrend iránt. A mostani kormány is pont ugyan így viselkedik, csak a még radikálisabban képviseli a "győztes mindent visz" elvet, ami alapvetően antidemokratikus.
Nem szolidárisnak kéne lenni a török kormánnyal, hanem tanulni a hibáiból.
Le akartam fotózni az új BKK-s útbaigazító táblákat az Örs vezér tere aluljárójában, de nem sikerült. Valahogy mindig belógott a képbe az a roppant nagyságú "műkincsgyűjtemény", amit ezek a szimpatikus árusok tettek ki. Majdnem azt írtam, zugárusok, de hát ebben semmi…..
okyo 2013.05.31 15:08:20
@die nadel:

Te, mekkora egy zsibbadt gyökér vagy!
tuti, hogy az alkotmánybíróság mozgatja a háttérből az illegális paprikaárusokat, pedig a NAV, meg a rendőrség éjt nappallá téve dolgozik a helyzet megoldásán (már 25 éve...)
A világ egyre több országában adnak lehetőséget a munkáltatók anonim pályázat beadására. Nem befolyásolhatja ilyenkor a jelentkezők közötti választást sem az ismeretség, sem a bőrszín, sem az életkor vagy más egyéb tényező, kizárólag a szakmai alkalmasság. Nálunk…..
okyo 2013.05.23 10:42:24
@Tea IWO:
Ne húzd már fel magad ennyire! Csak beszélgetünk, te meg itt minden apróságon megsértődsz...
Tényleg nem értem a problémádat. Már mi a francért lenne a dohányszünet lopás? Az ebédszünet is az? Meg a kávészünet is? Meg, ha elmesélem a kollégámnak, hogy mi történt a hétvégén? WC-re se lehet menni? Ha valaki elvégzi a munkáját akkor rendben van, hisz azért kapja a fizetését.
okyo 2013.05.23 23:05:13
@Tea IWO:

Pl: én nem is tudtam, hogy képernyős munkahelyen óránként 10 perc jár. Ez esetben viszont a dohányzás is meg van oldva, hiszen 10 perc bőven elég (vagy 2 óránként 20).
Nem, hiszem hogy neked valójában a dohányosokkal van gondod, hanem azokkal akik bármilyen ürüggyel kibújnak a munka alól. Én pont erre írtam, talán a legelején, hogy ki kell állnod az érdekeidért, de ha csapatban dolgozol akkor ez még egyszerűbb, hiszen a közösség rá tudja kényszeríteni a normáit a renitens egyénre (vagy a főnök is megteheti). HA meg valahol az a norma, hogy eltününk 20 percekre bármilyen ürüggyel akkor neked is szabad a pálya (menj el és fizest be a csekkeket, amíg az illető dohányzik).
Ezért hiba lenne a dohányosokat diszkriminálni.
okyo 2013.05.23 23:18:09
@álfirkász:

Az valószínüleg tényleg egy kretén volt :) Én pl: a tv-ben sem nézek reklámot, pedig ezek szerint lehet h az is lopás
Mandiner blog Máshol bezzeg 2013.04.15 12:01:00
Vendégszerzőnk, Schmidt Mária történész, egyetemi tanár, a Terror Háza főigazgatójának írása. * „Eastern Europe doesn’ t just want sympathy and support: it wants to be understood.” (Tony Judt1) Képzeljük el, hogy Kádár János2 hetvenedik életévét betöltve 1982-ben…..
okyo 2013.04.23 13:12:30
@Mr Falafel:

Na, te meg már lövöldöznél itt... persze, azok a fránya munkásőr reflexek nehezen kopnak ki.
okyo 2013.04.23 13:21:39
@pocaklakó minimanó:

Ok, legalább akkor te is látod, hogy ez egy szar. Csak téged ez nem zavar. Ok.
Nem vagy te hülye, csak igénytelen.
okyo 2013.04.24 08:59:31
@pocaklakó minimanó:

"Kedveském, az igénytelen te vagy, mivel olyankor emeled fel a kis szavadat, amikor olyat olvasol az egyik oldaltól, mint amilyet a másiktól, de csak az tűnik fel furának, amelyikkel nem szimpatizálsz."
A diagnózis helyes, csak rád vonatkozik, nem rám. Hidd el, hogy feltűnik ez akkor is ha a baloldali publicisztikák igénytelenek, és annak sem örülök. Én nem vagyok "mezei talpas ballib", de ahogy elhallgatom, te büszke "mezei talpas jobbos" vagy. Hát egészségedre.
Őszintén szólva én leszarom, hogy O.V vagy Mesterházi lesz itt a kiskirály. Azt nem értem, hogy neked, vagy azoknak a tömegeknek akik úgy gondolkodnak mint te (jobb és baloldalon egyaránt) miért olyan fontos ez, hogy lemondjanak a minőség iránti igényükről, eltekintenek a józan észtől vagy az erkölcstől, csak, hogy a kis kedvenceik győzelmének örülhessenek. A politikai kérdések döntő többsége nem szimpátián múlik (legalább is nem kéne, hogy így legyen). Nem szurkolni kéne (arra ott van az X-faktor vagy egy foci meccs) hanem gondolkodni.
A doni magyar hadsereg pusztulására emlékezve elképesztő mennyiségű ostobaságot öklendezett elő magából a szónokok némelyike. Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakciójának vezetője szerint a Horthy-rendszer vágóhídra küldte a magyarokat. Hanti Vilmos, a Magyar Ellenállók és…..
okyo 2013.01.13 19:05:36
@Flúgatlan:
Talán a szemlélet jónak mondható, de az írás borzalmasan rossz, ugyan is teljesen figyelmen kívül hagyja tényeket és egy téves koncepciót akar valahogy bizonyítani. A szerző valószínűleg a korabeli propaganda anyagokból tájékozódhatott (mint ahogy azt az illusztráció is bizonyítja) ami ugye elég torz képet eredményez.
Az oktatási kormányzat ámokfutása miatt kirobbant, a napokban jóformán folyamatosan és szimultán zajló diákmegmozdulások kapcsán fontos jogi kérdések merülnek fel, amelyek tisztázása nemcsak a diákok, hanem mindannyiunk érdeke. A tisztázás igényét az veti fel, hogy az eseményeket figyelemmel kísérő…..
okyo 2012.12.19 20:36:44
@különvélemény:

"Faxolni? Fénymásolni? Postára menni?
Na ez tipikus betanított munka, amit a maszopos bagázs diplomai feladattá minősített."
1970-ben valóban így volt. most viszont az asszisztensi, koordinátori pozíciók szerintem mindenütt diplomás munkakörnek számítanak. Na, jó, Nyugat-Európában (bocs, hogy én is ezt tekintem viszonyítási pontnak) és Magyarországon is. Szerintem nem a maszop parancsa miatt, hanem mert a munkáltatók jobban szeretik az olyan munkaerőt aki segítség nélkül meg tud fogalmazni pl: egy hivatalos levelet. Ez jelenleg munkaerő piaci realitás. Ha nem így lenne, akkor a diplomásoknak nem fizetnének jelentősen magasabb béreket, mint a középiskolai végzettségűekne.

"borsodi cigány vs corvinus esetét"
Ez jelenleg teljesen független a felsőoktatáshoz, ugyan is 90%uk az érettségiig sem jut el. Tehát először tehetség kutatás, aztán ösztöndíjak, egyéb támogatások kellenek, hogy eljuttassuk őket a felvételi küszöbéig.

"A tandíjról az a véleményem, hogy csak akkor szabad bevezetni, ha azt valóban teljesítmény ösztönzésre használják." Ha, ezzel, mint mondod 100%ig egyetértesz, akkor nyilván azt is elfogadod, hogy a kormány felsőoktatási elképzelése nem volt jó. Most nyilván a koncepció átdolgozása folyik, amiről, majd meglátjuk, hogy milyen lesz. Mindenesetre a tüntetésekkel a diákok elérték, hogy megindultak az egyeztetések és talán egy jobb törvényt kapunk mint az eredeti lett volna.
Nem olyan nagy hülyeség ez a demokrácia!

"TEHETSÉGEKET támogatok, nem TRENÍROZOTT gyermekeket.
Majd az első év végén eldől, hogy alkalmas e a támogatásra, ha igen, pedálozzon, hogy a következő félév is összejöjjön és töröljük a diákhitelt."
Erre kéne a kormánytól egy koncepció. Illetve, hogy a tehetségtelen/motiválatlan diákok tandíja nélkül is fenntartható legyen az egyetem, ezzel megteremtve a lehetőséget a számonkérésre, buktatásra stb. Szerintem a diákhitel II alapvetően nem rossz ötlet; de a keretszámok botrányosan rosszul voltak meghatározva.
okyo 2012.12.19 21:16:14
@különvélemény:

én nem szándékosan kerülöm a témát csak hát, azt nem értem, hogy ezen mennyiben segítene a tandíj. Az eredeti kormány tervezet biztos, hogy rontana ezen a már most is siralmas helyzeten. Vagy egyáltalán szerinted, hogy lehet ezen segíteni? Nekem egy sok milliárdos, nemzeti tehetség gondozó program jut az eszembe alternatív iskolákkal, kollégiumi hálózattal, meg ösztöndíjakkal, de ez most nem tűnik reálisnak.

Azt is abszolút értem, hogy te nem értesz egyet a fidesz koncepciójával, csak azt nem értem, hogy akkor miért a tüntető diákokkal van elsősorban bajod. Nekem úgy tűnik, hogy jó okkal tiltakoznak. Az, hogy mit akarnak elérni, nyilván elég képlékeny. Köztük is kb mindenki kicsit más koncepciót értékelne tökéletesnek, ahogy mi ketten sem értünk teljesen egyet.
Egy minél inkább teljesítményösztönző és minél igazságosabb tandíj koncepciót elfogadnának. Főleg, ha az összességében nem jár forráskivonással.
okyo 2012.12.20 12:04:01
@különvélemény:

"Miért is tüntet az a párezer diák? Nem akar diákhitelt felvenni"

Ez nem igaz, nem ez az egyetlen és nem is a legfontosabb ok, hiszen a tüntetők többségét ez egyáltalán nem is érinti. Elég sok ok van a tüntetésre és ebből a tandíj csak egy.
- Jobb színvonalú felsőoktatást akarnak, míg a kormány csak spórolni.
- A tervezet koncepció rossz volt. Mivel a kormány nem akart róla tárgyalni ezért erőt kellett mutatni, és lám, így már mindjárt készségesebbek.
- Azok után, hogy nem rég volt egy népszavazás a kérdésben, a kormány köteles lenne nagyon alaposan megindokolni, hogy miért nem veszi figyelembe annak eredményét, és miért lett a mostani álláspontja tökéletes ellentéte a korábbinak. Ehhez képest iszonyú arrogánsa, azt mondani, hogy ez "nemtandíj"... felháborító! (Nem csak a diákok taníttatást fizetjük, hanem a kormánytagok fizetését is, kötelesek beszámolni a döntés okairól)
- Ekkora horderejű változtatást bevezetni 2 hónappal a jelentkezési határidő előtt teljes nonszensz. Egy középiskolásnak 10.évfolyam után el kell döntenie, hogy milyen irányba akar tovább tanulni, melyik tantárgyakra specializálódik. Ehhez képest most közöli, hogy akkor egy jogi diploma innentől minimum 2 milla... jogos a felháborodás.

Az, hogy a dékánok,mit és hogyan lopnak, rendőrségi ügy és nem tandíj kérdése.

A forráskivonással az a baj, hogy annak következtében az intézmények még jobban rá fognak szorulni a diákokra, így tovább erősödik az a mentalitás, hogy teljesen mindegy milyen képességű a diák nem bukhat meg, mert szükség van a tandíjára. Ez pont az ellentéte annak amire szükség lenne a színvonal növeléséhez.

Az elitoktatás-tömegoktatás problémájára jó példa az amerikai rendszer, elitegyetemekkel és tömegegyetemekkel.
SZOCIÁLIS ÁGAZATOK 1)       Kifogásoljuk az átgondolatlan, érdemi társadalmi egyeztetések és hatásvizsgálatok nélküli jogalkotást, a túlzott központosítást, a szociális szolgáltatások csökkenő állami támogatását és a szociális ellátások…..
okyo 2012.12.17 22:35:18
@Szumi:
"Mondjuk aki kifogásolja a 16. életévig tartó tankötelezettséget és visszaemelné azt 18-ra, személyenként lőjön ki 10 db nátriumos lámpát Budapesten - azok üzemeltetési költsége talán fedezi a 18.- életévükben is az általános iskola 7. osztályát "taposó" jóképességűek idomítását. "

Hát zsenikém, akkor írd már le nekem, hogy mit kéne tenni a "jóképességűekkel", mert szerintem az iskola az egyetlen esély arra, hogy ne segélyen élő "parazitákat" termeljünk.
Persze, ha lehet ne próbáljunk nekik differenciálegyenleteket tanítani, de szvsz az is jobb mint hazazavarni őket, hogy akkor maradjanak hülyék.
Nem tudjuk, hogy mit dönt majd a kormány szerdai ülésén a felsőoktatás „reformja” ügyében. Másfél nap Orbániában nagy idő, addig még minden megváltozhat. Csak egyvalami biztos: a problémát nem fogja megoldani. Az, hogy vajon Orbán, vagy a diákok „nyernek”-e, teljesen…..
okyo 2012.12.17 22:08:16
@ghostwriter.blog.hu:

Ez nekem is így tűnik.

Viszont azt sem engedheti meg magának az ország, hogy még jobban lenullázzuk a felsőoktatást ugyanis hosszútávon nagyon rosszul járunk vele.
okyo 2012.12.17 22:14:26
@ghostwriter.blog.hu:

Ez nekem is így tűnik.

Viszont azt sem engedheti meg magának az ország, hogy még jobban lenullázzuk a felsőoktatást ugyanis hosszútávon nagyon rosszul járunk vele.
  Ugyan még nem került elfogadásra, valószínűleg a kormány következő lépése a diákhitel 2 kamatainak megszüntetése. Ezzel – szándékuk szerint – részlegesen kifoghatják a tandíj ellen érvelők vitorlájából a szelet.  A következőkben egy rövid számításban…..
okyo 2012.12.17 21:30:04
Ideális esetben valóban vállalható az így létrejött adósság.
Azonban az előfeltevéseid meglehetősen optimisták. "megélhetéséhez ugyanakkor nem veszi fel a Diákhitel 1-et, ehelyett próbál jól tanulni, és ösztöndíjat kapni, valamint az egyetem mellett dolgozni."
Ugyanis ha példánkban szereplő hallgató történetesen vidéki, akkor kb lehetetlen úgy elvégeznie az egyetemet, hogy nem veszi fel a diákhitel 1-et. Az ösztöndíjak bizony elég szerények (ha jól tudom az első félévben 0 ft) az albérletek meg iszonyúan drágák. Ahhoz, hogy valaki egy jogi egyetemet igazán jó átlaggal végezzen el elég sokat kell tanulni, ami mellett nem lehet heti 1 napnál többet dolgozni, de vizsgaidőszakban még annyit se. A diákmunkák amúgy elég esetlegesek, és mindenképpen hátráltatnak a tanulásban. Szerintem lehetetlen az önfenntartás. Nagyjából kb havi 20 e forint szülői támogatásra szorul a feltételezett hallgatónk és ugye, ha van még egy egyetemista testvére akkor ez egy vidéki átlag jövedelmet kereső családnak nagyon nagy teher; és nagyon nagy kockázat.

Ami viszont még ennél is nagyobb baj, hogy semmivel nem kerültünk
közelebb a jó minőségű felsőoktatáshoz, csak bevezettünk egy újabb adót (a lakosság oldaláról nézve).
Az állam szemszögéből pedig a diákhitel központon keresztüli felvett hitellel történik az államadósság megújítása, ami valószínűleg drágább mint az IMF hitel lenne.
okyo 2012.12.17 21:42:39
@mrs. white:
egyetértek, hogy a legjobb irány a " a tanulmányi eredmény alapján való fizetés, nem fizetés, ösztöndíj" rendszer lenne, valóban ez tenne a legjobbat a színvonalnak és legalább bizonyos szempontból igazságosnak mondható.
De, ennek bevezetése, szabályainak megalkotása elég nehéz feladat, ugyanis csak akkor van értelme, ha valóban igazságos teljesítmény mérésen alapul. Ez jelenleg a bölcsész szakokon nem adott. Pl.: egy-egy kredit értéke között hatalmas különbségek vannak attól függően, hogy mik az egyes oktatók elvárásai. Ha ezen múlik a költségtérítésem nem kérdés, hogy a "könnyű" vagy a "nehéz" tantárgyat választom.