Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Csillaghamu

48 bejegyzést írt és 145 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Karácsonykor megbeszéltük, hogy vannak mindenféle bajok a karácsonnyal.Mi van a húsvéttal? Mi történt húsvétkor? Mit is ünneplünk? A kérdés talán nem olyan egyértelmű. Egy 2005-ös Reader's Digest felmérés szerint 1001 megkérdezett brit állampolgár közül csupán 48% tudta a helyes választ erre a…..
Csillaghamu 2013.03.30 16:52:39
@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Te talán egyetlen dologban hiszel, de nem véletlen tehető tízezer fölé a keresztény felekezetek száma.

Egyetlen felekezeten belül sem nagyon van két olyan ember, aki ugyanazt hiszi. Számtalan hittétel van, és számos variáció van rájuk.

A biblia egyébként a keresztények nagy részének a hitére komoly befolyással van. Hitformáló, hitalkotó szereppel bír. Rengetegen tévedhetetlen szent könyvnek tartják. Egy 2011-es amerikai felmérés szerint tízből 3 amerikai számára a biblia egy tévedhetetlen dokumentum.
Csillaghamu 2013.03.30 17:49:09
@B_Csapat:
Pontosan. És akkor ezek még a könnyedebb dolgok. Az egész szeplőtlen fogantatás dogmája például minden bizonnyal egy félrefordításon múlott, mert a héber "fiatal lány" szót szűzre fordították.
Csillaghamu 2013.03.31 15:21:23
@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
A legkorábbi evangélium -legkorábban- a 70-es években íródott, de lehet, hogy akár évtizedekkel később.
Jézus keresztrefeszítése a legtöbb keresztény vallás szerint a húszas évek második fele vagy a harmincas évek első felében történt.

Fontos azt is megjegyezni, hogy az evangéliumok azóta sokat változtak.
Említettem például a posztban Márk16-ot. Eleinte ez egy 8 versből álló fejezet volt, de az emberek elégedetlenek voltak vele, talán amiért ilyen korán befejeződött, ezért fogták és folytatták a történetet. Öt nagyban eltérő változata maradt ránk (bizonyára több is volt) és egyéb kisebb dolgokban eltérő változatok. Szóval elég irrelevánsak az evangéliumok.
Az USA-ban minden évben kitör a háború karácsony körül ilyen dolgokon, hogy szabad-e „kellemes ünnepek”-et kívánni „kellemes karácsony” helyett, vagy hogy szabad-e a „christmas”-t „xmas”-nek rövidíteni, s ezzel kilökni a „Christ” (Krisztus) betűket a szóból,…..
Csillaghamu 2012.12.22 09:58:30
@Caenorhabditis elegans:
Jogos a meglátás, bár úgy vélem, hogy a szimbolikus elképzelésen ez a tény nem változtat.

Az egyik fő oka annak, hogy általában nem December a leghidegebb hónap az a víz. A Föld felszínének nagy része víz. A légkör és a talaj is sok vizet tartalmaz, és a víz hőfoka nehezebben csökken, ezért lassítja a lehűlést. Utána kéne néznem, de szerintem a talajnak is van a viztartalmán felülmutató hasonló hatása. Az is biztos, hogy a fehér hó és jég jobban visszaveri a napsugarakat, mint más.
Csillaghamu 2012.12.22 20:23:55
@bolhabetu:
A ZeitGeist-tel az a bajom, hogy felismer pár valós problémát és megmozgat jóindulatú embereket, de valóban tele van rengeteg hibával és ostobasággal. A valláskritika része különösen siralmas. Egy gyors Google keresésbe kerülne megtudni például azt, hogy Mithrast nem egy szűz szülte, és meg sem ölték, hogy azután feltámadjon, satöbbi. Viszont azok, akik látják, hogy sántít a Jézus sztori hajlamosak bekajálni az egyik mítosz (Jézus) helyett egy másikat (ZG fals Mithras állításai).
Csillaghamu 2012.12.22 20:27:05
@Caenorhabditis elegans:
Találtam neked pár hiteles forrást a témában:

www.ccmr.cornell.edu/education/ask/index.html?quid=1120
www.polaris.iastate.edu/NorthStar/Unit5/unit5_sub3.htm

A talaj és a víz úgy néz ki egyaránt kulcsszerepet játszanak ebben a jelenségben.
A felhőkről, jégkristályokról, hó miatti visszaverődésről nem sok utalást találtam. Talán nem olyan jelentősek, de azért úgy gondolom azok is szerepet játszhatnak.
Még 2008-ban írtam egy életrajzot ezzel a címmel. 5 éve volt. Azóta sok víz folyt le a Dunán, Szajnán és a Rajnán. Ennyi idő alatt sokszor változik a nézetem bizonyos dolgokról. Ennek az életrajznak viszont gyakorlatilag minden szavával egyetértek. Sőt, a megfogalmazások…..
Csillaghamu 2013.11.20 16:27:48
@tudati:
"a csecsemők nagyjából azon a szinten vannak mint sok állat, és állatok is nagy ívben tesznek minden vallásra"

Ez egy érdekes és helytállónak tűnő gondolat, de az utóbbi jópár évtized kutatásai bebizonyították, hogy ez így nem teljesen igaz.

Az állatokban is jelen van a babona, ami a vallásos gondolkodás egy alappillére. Lásd pld. az alábbi rövid videót babonás galambokról:
www.youtube.com/watch?v=Ap6-E4NHLNU

Az állatoknál megfigyelhetőek még más fontos elemek, mint például behódolás az autoritásnak, kondicionálhatóság, vagy a statisztikai hibák közül az úgynevezett 1-es és 2-es típusú hibák (lásd www.ted.com/talks/lang/hu/michael_shermer_the_pattern_behind_self_deception.html )

Szóval sok minden vallás kialakulásához szükséges dologra genetikailag be vagyunk drótozva, de sok racionális gondolkodás kialakulásához szükséges dologra is. Egyes emberek genetikailag talán valóban jobban hajlamosak az egyikre, mint a másikra, de a környezeti hatások (nevelés, kultúra, életszínvonal, stb.) mindeképp döntő szerepet játszanak.
Szóval 2003-ban egy nebraskai lelkipásztor négy éves fiával műtőbe rohantak. A kisfiú rövid időre eszméletét vesztette az operáció alatt. Teltek a hónapok, és a fiú, Colton Burpo elkezdett furcsa dolgokra „emlékezni”. A mennyországban járt ugyanis, ahol találkozott a 30 éve…..
  Társadalmunkban elterjedt rémisztgetés, hogy a nyugat a jövőben el fog iszlámosodni. A menekülthullám okán most a nácik úton-útfélen ezt hangoztatják, még az olyan, kormányon lévő nácik is, mint Rogán Antal. Ebben a cikkben bemutatom, hogy Európa - hacsak nem jön egy évben ide 500 millió…..
Manapság egyre divatosabbá válik az a téves nézet, hogy a buzik is emberek, és hogy őket is édesanya szülte. Egyre több meleg bújik elő, vonul fel, aztán még nekik áll feljebb, ha a normális emberek nyíltan lerohadtbuzizzák, ratyizzák vagy köcsögözik őket. Lassan már meg sem lehet rugdosni a buzikat…..
Csillaghamu 2013.10.09 19:45:32
@Welcome_To_Reality:
Én már rég eldöntöttem, hogy Maxval egy blog.hu-zsidó-reptilian összeesküvés, aminek a célja, hogy kommenteket generáljon az Indexnek :)
Pár nappal ezelőtt írtunk arról a kezdeményezésről, melynek célja, hogy hangot adjon a szexuális támadások áldozatainak. Akkor azt írtuk, hogy gyakran a hatóságok és a társadalom sem fordul kellő odafigyeléssel, együttérzéssel feléjük. Mikor elmondtam valakinek: „Egy…..
Csillaghamu 2013.09.27 16:34:34
@Vaszilics Fedor Emánuel:
Ez így van, de biológusként meg kell jegyezzem, hogy míg az erekcióra nagy tudatos befolyással lehetünk, az a helyzet, hogy teljesen akaratlanul is bekövetkezhet. Aki nem hiszi figyelje meg magán néha, vagy olvasson utána.

Mellesleg a megerőszakolt nők között nem ritka, hogy orgazmusuk van a bűntett közben. Akkor most a megerőszakolóikat tüntessük ki?

Az is fontos, hogy nem kell egy férfit feltétlenül elkábítani, nem kell rajta fizikai erőszakkal felülkerekedni, hanem sokszor elég megzsarolni valamivel.
Orbánért mondanak hálaadó misét a Facebookon Orbán-rajongói klubba szerveződött lányok és asszonyok („sima” nők úgy tűnik, nincsenek arrafelé, csak olyanok, akiket házassági státuszuk határoz meg) a miniszterelnök 50. születésnapja alkalmából. Orbán amúgy protestáns,…..
Csillaghamu 2013.09.24 21:24:43
@szekularisfigyelo:
Azt jó hallani :)
Ateista Klub Bűn, bűn, bűn 2013.09.02 16:20:27
1. AZ EMBER BŰNÖS LÉNY  A keresztény vallás egyik legvisszataszítóbb eleme a mindent átható bűnkultusz. A bűnnel kapcsolatos ellenérzésünk egyrészt az elképzelésnek az emberi méltóságot és önérzetet megtagadó következményeiből adódik, másfelől pedig az…..
Stephen Fry nyílt levele David Cameron brit miniszterelnökhöz és a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz az oroszországi melegellenes törvények miatt a jövő évben, Szocsiban megrendezendő Téli Olimpia bojkottja érdekében. (magyar fordítás - Magyar Szekuláris Egyesület) Tiszelt…..
Indiában megöltek egy neves racionalistát, és most egyesek a babonás tevékenységekkel való pénzszerzést szeretnék illegálissá tenni odaát, és FaceBook csoportunkban felmerült egy kérdés egy cikk kapcsán: Érdekes problematika. Vajon szabad-e, érdemes-e, praktikusan…..
Csillaghamu 2013.08.29 16:29:18
@Eltévelyedés:
Érthető az aggodalom, de ezt csúszós lejtő érvelési hibának hívják.
Voltaképp ezt mondod (és sokan mások is):
"Idén megtiltjuk, hogy a 14 év alattiakkal szexuális kapcsolatot létesítsenek a nagykorúakkal, aztán jövőre 16 év lesz a korhatár, következő évre meg 20 és végül arra eszmélünk, hogy 32 éves korig illegális lesz a szex!"

Senki nem akarja elvitetni a nagyit szibériai munkatáborokba, mert a háta mögé sót szór. De azt már nem kéne hagyni, hogy kicsalják tőle a nyugdíját a varázslók. Lehetne alkotni és betartatni egy ésszerű törvényt, ami pont ezt a célt szolgálná.
Csillaghamu 2013.08.29 17:11:38
@sas70:
Nincs alternatív orvoslás. Ha valami működik azt az orvoslás magába asszimilálja.

Az igazság az, hogy az alternatív gyógymódok túlnyomó többsége csupán placebo. Sőt, sokuk képes ártani. A hetekben jelent meg egy study például arról, hogy egy a kínai tradicionális orvoslásban gyakran használt növény erős rákkeltő hatással bír.

Kutatások bizonyítják, hogy az "igazi" akupunktúra nem jobb a hamis akupunktúránál. Tudjuk, hogy csak egy placebo, tehát azon felüli haszna nincs, viszont kárt okozhat: fertőzés, tüdő károsítása, stb. Olvass utána ha érdekel.

Aztán sokan elhanyagolják az "alternatív" gyógymódok miatt a bizonyíték alapú orvoslást, ami akár halálhoz is vezet. Ott van pld. Steve Jobs, aki az alternatív orvoslásnak köszönheti a halálát.

A következő a helyzet:
Az orvostudományban folyamatosan zajlanak a kutatások. Ha valamiről gyanítjuk, hogy működik, akkor csináljunk alapos kutatásokat és derítsük ki, hogy jó-e, de addig is ne adjuk el úgy, mint a rák ellenszerét, amitől csillogni fog a bundád. Ha valami nem működik, akkor máglyára vele. Szerinted etikus dolog a TBCt kecskeáldozással vagy ördögűzéssel gyógyítani? Afrikában még ma is ezt csinálják sok helyen. Jól megy nekik. Mi is ezt csináljuk, csak... mittudomén, kristálygyógyításnak hívjuk.

Ha pedig úgy gondolod, hogy mindenki hadd járjon templomba meg ide-oda... Hátjó, de miért egyezel bele abba, hogy te fizesd mások hobbiját? Pár órája szóba került egy kommentnél a gazdagréti templom esete, amire az állam és te és én kifizettünk zsebből 1,1 milliárdot. Masszív adókat és erőforrásokat visznek el ezek a dolgok.
Csillaghamu 2013.08.29 17:12:26
@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Slippery slope fallacy.
Az iszlámban a szüzesség nagy kincs. Annyira, hogy sokan ölni is képesek érte. Mohammed próféta legalábbis mindenképp, ahogy az életéről szóló elbeszélések ezt büszkén megéneklik a vallás szerves részét képző hadithokban. (Pld.: 1, 2, 3, 4, 5, stb) Talán nem meglepő,…..
Csillaghamu 2013.08.29 16:06:30
@Brendel Mátyás:
Így van! Szerintem is. Bele is akartam tenni egy kis könyökdöfést Mohamed 9 éves felesége felé, de végülis kimaradt.
Szóval Saeed Malekpour Iránban született, és hosszú ideje Kanadában élt és dolgozott webfejlesztőként, majd 2008-ban hazalátogatott a kvázi vallásos diktatúrában élő Iránba a haldokló édesapjához és akkor BAMM: lecsukták az iráni hatóságok. Nem tudjuk, hogy Saeed…..
Csillaghamu 2013.08.29 16:04:30
@sparklie:
Ateista szó csak annyit jelent, hogy istenek nélküli ember. Nyilvánvalóan vannak rosszindulatú és jó ateisták, meg kapzsik, meg szellemekben hívők, meg frankó, racionalista emberek, akik a légynek sem ártanának.

De 2 dolgot:
1.) Észak-Koreában a kvázi államvallás a Kedves Vezér személyi kultusza. Egy rég halott ember irányítja az országot... Biztos racionális dolog ez?
Ha lecseréled a Kedves Vezért Sztálinra, akkor majdnem megkapod a SZU-t.
2.) A cikkben forgó történetben a bigottság forrása egyértelműen a vallás, az általa kialakított kultúra, hiszen ha ismered az iszlámot, akkor tudod, hogy meglehetősen elbaszott látásmódja van a testiségről. Az ateizmust viszont nem tudod összekötni a bigottsággal, hiszen az ateizmusnak nincsenek dogmái, szent könyve, papjai, parancsolatai, stb, stb.
Érdemes megvizsgálni egy, sokaknak nagyon is magától értetődő kérdést: Mi is az a "hagyományos" növénynemesítés és mi az a géntechnológia? Vagyis melyik élőlény számít GM-nek és melyik nem? Nyilván mindenki azt hiszi, hogy a kérdés azonnal eldönthető, de azért kicsit…..
Csillaghamu 2013.08.24 07:36:59
@Sexcomb:
Rossz embernek válaszoltál. Én csak egy vérszegény Plants vs. Zombies viccet tettem hozzá a beszélgetéshez.
Szóval kisebb-nagyobb botrány alakult ki abból, hogy Richard Dawkins a következőt Tweetelte: "A világ összes muszlimjának kevesebb Nobel-díja van, mint a Trinity College-nek egyedül. A középkorban mondjuk nagy dolgokat vittek véghez." All the world's Muslims have fewer Nobel…..
Jó kedvvel, egyenlőséggel. Svájc modernizálni szeretné az 1841-ben íródott himnuszát. "Túl régimódi" - mondja a kormány. Szóval versenyt rendeznek, amire bárki pályázhat a művével, majd 2015-ben fogják kiválasztani és megjutalmazni a győztest. A legnagyobb baj a…..
Csillaghamu 2013.08.09 16:26:20
@vilagnezet.blog.hu:
Köszi :)
A befolyásos American Family Association (AFA, ~Amerikai Családok Egyesülete) a közelmúltban petíciót indított, hogy legalizálják a kötelező jellegű imákat és vallásos programokat az iskolákban. Szerintük isten elfordult az Egyesült Államoktól, mióta az "istenellenes erők"…..
Mert felemelem kezemet az égre, és ezt mondom: Örökké élek én! Most lássátok meg, hogy én vagyok, és nincs Isten kivülem! Én ölök és elevenítek, én sebesítek és én gyógyítok, és nincs, a ki kezembõl megszabadítson. Ha megélesítem fényes kardomat és ítélethez…..
Csillaghamu 2013.07.29 11:07:21
@Arrius (ex-Nathan D'Xantine):
Rábíznád Hipokratészra a veseműtéted?
Taníttatnád Pitagorasszal az integrálszámítást?
Rábíznád Archimédészre valamelyik híd vagy atomerőmű építését?

Akkor miért véded azokat, akik vaskori, barbár moralitást propagálnak és sok aspektusában egy vaskori kultúrát próbálnak kiépíteni?

Hipokratész, Archimédész és kisbarátaik a koraik jeles gondolkodói voltak, és ők a mai tudásunk állványzatát alkotó első óriások, akiknek a vállán állunk. A biblia történeteit még csak nem is egy, az akkori korok mércéjével intellektuális és morális magaslovon ülő elit ötlötte ki, hanem sokszor írni alig tudó barbárok.
Csillaghamu 2013.07.29 12:45:33
@courage.:
Sátán tette halandókká az embereket?

Azt akarod mondani, hogy nem isten cókmókoltatta ki az embert a halhatatlanságból?

Sátán tehát hatalmasabb, mint isten?

Ebből nem tudsz jól kijönni.
Csillaghamu 2013.07.29 13:54:49
@courage.:
Te nem velem, hanem istennel vitatkozol, amikor azt mondod, hogy ő nem ölt, hiszen számos alkalommal mondja ő maga a bibliában, hogy ölt.
Aki legalább bokáig megmártózott már az interneten dúló vallásháborúkban, az talán hallotta, hogy az ateisták nagyon alulreprezentáltak a börtönökben. Ha az összes ateista és agnosztikus elhagyná Amerikát,akkor az USA elvesztené az Amerikai Tudományos Akadémia tagjainak…..
A "könyv"-változat kapcsán egy újabb kitűzött célt sikerült elérni: a lenti módosításokon túl megírtam a fejezetek elején a felvezető szövegeket is. Ez elég banálisnak hathat, de azért fontos, mert így létrejött a "könyv" első olyan változata, ami már valóban (nem csak…..
Csillaghamu 2013.04.25 15:09:58
@Sedith:
:)
A béka marad Örökmozgó 2011.01.05 11:06:20
Felfedeztem az örökmozgót. Furcsának tűnhet ez az állítás ezen a blogon, hiszen mi a tudományosság szilárd talaján állunk, de mégis így van. Korábban írtam róla, hogy egyes lúgos vizeket áruló cégekkel szembeni fenntartásaimat megosztottam a Gazdasági Versenyhivatallal és…..
Csillaghamu 2013.04.09 07:35:57
A házasságról számos mítosz él a köztudatban. Ezek egy része olyan makacsul tartja magát, hogy szinte kiirthatatlannak tűnik. Valójában nagyon is múlandó hiedelmekről van szó – mutat rá az Amerikai Történész Társulat (American Historical Association) a Legfelsőbb…..
Csillaghamu 2013.03.25 17:42:14
@eloi:
De a fogalmat te definiálod ilyen viccesen, nem valami felsőbb hatalom.

Honnan tudod, hogy a melegek mit akarnak? Te vagy az összes meleg a világon?

Ha hallgatnál rájuk és racionálisan, empatikusan átgondolnád a dolgot akkor ugyanazt akarják, mint a heteroszexuális házasodni kívánó emberek:
Hozzámenni ahhoz, akit szeretnek és megkapni azokat a jogokat, amiket a házasság ad (kórházlátogatás, öröklés, adókedvezmények, gyereknevelés, stb).
Csillaghamu 2013.03.25 18:56:51
@eloi:
De miért próbálod a gyereknemzési képességhez kötni a házasság érvényességét?

Miért próbálsz a természetből fakadó érvelési hibával érvelni, főleg amikor a természet hozza létre a homoszexuális egyedeket az emberi fajon belül is és abban a sokszáz nem emberi fajban is, amikről tudunk, köztük delfinek, csimpánzok, bonobok, stb?

A természet nem definiál házasságot. A házasság az emberi kultúra része. Nem mintha a természeti előfordulás releváns lenne, hiszen azt is mondhatnád, hogy nincs jogunk kiirtani a feketehimlőt, mert a feketehimlő megtalálható a természetben. Akkor milyen alapon definiálod a házasságot és miért kéne tiszteletben tartanunk a definíciód?
 Laura Schlessinger egy amerikai rádiós műsorvezető, aki egy lelki tanácsadó műsort vezet. Nemrég, mint buzgó keresztény azt mondta, hogy a homoszexualitás megbocsáthatatlan bűn, mert Leviticus (azaz Mózes harmadik könyve) 18,22 szerint utálatos az. Ezen felbuzdulva…..
Csillaghamu 2013.02.07 12:53:00