Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Braincelle

0 bejegyzést írt és 1099 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Fizetem minden hónapban a TB-t, es áprilisban "csak" 100 ezer forintomba került az, hogy magánklinikán megcsinálták azt, amit a háziorvosnak kellett volna. Üdvözlök mindenkit! Szeretném leírni az én tapasztalatomat a magyar egészségüggyel kapcsolatban.  Én egy 28 éves lány…..
Braincelle 2018.06.07 17:58:47
@Braincelle:
Amúgy még annyit, hogy amikor elkezdtem kb az adható legkisebb dózisban a pajzsmirigy hormont, akkor hetekig szívritmuszavarom volt, nem lelki, mellkasi fájdalommal, meg kipirultam, fulladtam a lépcsőn.
Szerintem nem véletlenül van egy határa annak, hogy mikor kell valamit kezelni, amikor nem kóros, akkor például nem.
Braincelle 2018.06.07 18:03:00
@boriska:
Az ATPO meg úgyis fent van az egekben, nekem pl mérheterlen magas, de ennek szerinted mi a jelentősége, ha az ultrahang kép már amúgy is pozitív?
Braincelle 2018.06.11 15:55:24
@Magica: Mért ő nem kolléga? Vagy nem értem.
Ki akarná a társadalom (és az egészségügy) haragját magára húzni, hogy veszélyezteti a saját életét, csak mert ragaszkodna a tb-s ellátáshoz? Kedves Praxisblog!   5 éve volt egy magzatelhalásom. Írtam is később itt róla. A lényege az akkori felháborodásomnak mai fejjel…..
Braincelle 2018.02.27 18:39:32
@hagyárosböröndi polgár:
A lombikprogram költségei?
Braincelle 2018.03.03 08:00:45
@hagyárosböröndi polgár:
Nem vagy egy kicsit cinikus?
Egy olyan ember vált mozgásképtelenné, aki 80 éves kora ellenére kiválóan kerékpározott, a ház körüli teendőket maximálisan el tudta végezni, kedvenc időtöltése a kertészkedés volt, de mindezek sajnos a múlté. Tisztelt Cím!   2016.06.20-án vizsgálatra jelentkeztünk…..
Braincelle 2018.01.11 16:18:50
@Molnárgörény:

A Magyar Stroke Társsaság 2017-ben kiadott irányelvei szerint (2017. 10. hóban kiadott, az Ideggyógyászati Szemle kiadványa, 85. oldal): 80 éves kor felett 3-4,5 órás tünetkezdet esetén ellenjavallt. 3 órán belül az életkor sem az abszolút sem a relativ kizárási kritériumok között nem szerepel.
Tekintettel arra, hogy a gyógyszer leirata lassabban változik, mint a nemzetközi irányelvek, és az rtPA a leirat szerint 80 éves korig alkalmazható, ezért 80 év felett az alkalmazása off-label, egyedi engedélyeztetéssel, hivatalos kérelemmel adható, amely megoldott. Szakorvosként az első trombolizáltam is 80 év felett volt, és nem tudom, kik a "ti" neurológusaitok, de akiket én ismerek, azok nem utasítják el a lízist erre hivatkozva.
Thrombectomiának nincs életkori határa, minden esetben egyedi mérlegelés zajlik, a klinikai és radiológiai kép alapján, sok tényezőt figyelembe véve.
De mindegy is, a lényeg, hogy ne az alapellátó döntse el, hogy lesz-e trombolízis vagy nem, azzal, hogy nem küldi a beteget időben kórházba.
Braincelle 2018.01.11 16:22:31
@Braincelle: de már amikor én dolgozni kezdtem 2011-ben, akkor is létezett 80 év feletti lízis.
Braincelle 2018.01.11 16:35:00
@Braincelle: ráadasul egyre bővülnek az indikaciók, pl trombectomiára mar a hat órás időablak sem kőbe vésett
(Persze minél előbb csinálják, annál jobb, szóval nem ér rá jobban, csak több beteg fér bele).
Többsoron hibázott a kórház, amit a Nagypapám szervezete sajnos már nem bírt ki. Elvettek tőlünk egy csodálatos embert, aki szerető férj, szerető Édesapa, szerető Nagypapa és szerető Dédnagypapa is volt egyben. Nagypapám 2017. Október 6-án pénteken került be a szentesi…..
Braincelle 2017.11.09 18:42:25
@karcsibácsi: arra a mindenlébenkanál kiscsajra gondolsz, aki pár évvel ezelőtt annyit okoskodott itt? Elég idegesítő volt szerintem.
Braincelle 2017.11.10 16:16:31
@pizzaszeletvágó:
De hát a mentőorvos az milyen orvos szerinted? Nem oxiológus (ha szakorvos)? Nem értem a felvetést.
Braincelle 2017.11.14 19:07:26
@Dikusz:
Törvényben rögzített, hogy ki ülhet mentőn és ki vezethet műszakot sürgősségi osztályon. A kettő leírás szerint és a gyakorlatban is jelentősen átfed, sokan mentőn is dolgoznak és kórházban is dolgoznak. Akut ellátás hasonló skilleket igényel itt is, ott is, nem véletlenül volt legalábbis régebben oxiologia-sürgősségi orvostan szakvizsga. A mostani képzésben pár éve valahogy másképp van, ezt nem tudom pontosan, de a kérdés szempontjából nem is fontos.
Jómagam 2016. december elsején kaptam a második infarktusomat, és engem orvosként a helyszínen hagytak. Annak ellenére, hogy közöltem, hogy ez a második infarktusom. FELISMEREM. EKG pozitív volt. Betegem 2017. március 17-én délelőtt epilepsziás nagyrohamot produkált. Édesapja azonnal mentőt hívott.…..
A "Gyerekkel vagyok" blogot sokszor maguk az olvasók írják. Most ezt a kérdésekkel teli levelet osztom meg Veletek Kingától, aki egyelőre nagynéniként remekel, és várja, hogy "rátörjön" az a bizonyos anyai ösztön. Vagy nem...  Sziasztok! Élvezettel olvasom a gyerekkelvagyok.net-et, annak ellenére,…..
Braincelle 2016.10.11 22:39:40
@marcellus wallace:
De mért? Én pl. most 30 évesen kezdek eljutni oda, hogy néha el tudok menni éttermbe, moziba, vagy bárhová. Teljesen érthető, hogy vágyik ilyesmire az ember, és a gyermek ezt lehetetlenné teszi évekre. Pont azokat az éveket veszi el az életemből, amikor még lehetnék fiatal és boldog (tekintve, hogy eddig elég sokat dolgoztam). Nem meglepő, ha valaki ragaszkodik a nehezen megszerzett életéhez.
Áz, hogy valaki moziba és étterembe járjon, csak Magyarországon rongyrázás, Nyugaton a társadalom széles rétegének természetes, hogy életminősége van.
Braincelle 2016.10.12 16:06:54
Amúgy én szeretnék gyereket, mindig szerettem volna, de ahogy tényleg reálissá válik, és megélem, hogy a nehezen megszerzett, egy fokkal kevésbé a béka feneke alatt lévő életminőségemet évekre fel kell adni, a vágyaimról, hobbijaimról, barátaimról le kell mondani; a munkahelyemen ki kell maradni (illetve nagy erőkkel számolgatni, hogy hogy tudok mégis a szakmában maradni, hogy fogok gyes alatt tudományos fokozatos szerezni, tanfolyamokra járni, amiket mégis miből fogok majd kifizetni, és akkor még igen nagyon szerencsés vagyok, hogy a párom tolerálja ezeket a terveimet, mert elég sok pasi nem), szóval egyre több aggályom és kétségem van, amik persze sosem voltak, amikor még az volt, hogy "persze, a gyerek az élet értelme, csodája, 4-5 év múlva jöhet". Hát az nem ugyanaz, mint a most-már-akármikor-terhes-lehetek és onnan nincs többet visszaút, vége az életemnek, bezárnak egy sötét sírba, ahonnan húsz évig nem lehet kijönni. Ja és a gyermekes kolléganőim erre a felvetésre mind egyetértettek a sírba zárással, a legjobb, amit mondott az egyik, hogy azért van azon a sírbolton "sok színes ablak". Ezt nem is kétlem, ez biztat engem is.

Szóval a childfree csoportok összes aggályát nagyon is megértem. Ők vagy egyáltalán nem akartak gyereket (akkor meg minek, kinek jó eggyel több lelkileg elhanyagolt, potenciálisan deviáns szerencsétlen állampolgár?), vagy ugyanezeket a szempontokat mérlegelték, mint én, csak ők aztán inkább a másik döntési lehetőséget választották.

Ez a hülyeség meg, hogy "a gyereknek mindegy, milyenek az anyagi körülmények" ez micsoda, ki találja ki? A káoszba, amikor még a közös lakhatás sincs megoldva, vagy nincs egy autó (akármilyen márka vagy árkategória), amivel mondjuk kórházba el tudd vinni a gyereket, mégis minek szülni?

Az a helyzet, hogy akik reménytelenül szegények, azok bevállalják a semmire a gyereket, nem hibáztatom őket érte, mert lehet, hogy lesz bennük annyi szeretet, igényesség, hogy kiegyensúlyozott gyerekeket nevelnek. Aki alapból gazdag, annak könnyű. De van egy átmeneti réteg, akinek pár évet azért kell küzdenie ahhoz, hogy biztos helyzetben legyen, pl. ne kelljen azzal számolni, hogy ha beteg gyerek születik, akiknek külön gyógyszerek, kezelések, segédeszközök kellenek; akkor két hét múlva kint lesz az utcán koldulni az egész család.
Praxis Van, hogy a beteg a bunkó 2016.09.22 05:39:56
Kérdem én: Hogy veszi a bátorságot egy 478. senkiházi tetű, hogy azt a dolgozót ócsárolja, aki az ö hozzátartozója alól a szart pucolja a nővérekkel és a mentősökkel egyetemben? Kedves blogtulajdonos!   Azert irok most mert egy olyan esetnek voltam szem- es fultanuja az egyik budapesti…..
Braincelle 2016.09.22 10:02:26
János Kórház. Gratulálok. A jó beteg türelmesen kussol, ugye? Elkepesztő... Az alábbi képet egy Facebook olvasónktól kaptuk, nem szorul különösebb magyarázatra, önmagáért beszél...   "János Kórház. Gratulálok. A jó beteg türelmesen kussol, ugye? Elkepesztő..."  ..
Braincelle 2016.09.16 08:52:44
@she_wolf:
Nem tudom, szerintem túl ügyesen játszmázik, ráérez a gyengéidre, ráadásul egy-kétszer random teljesen értelmes dolgokat ír. Szerintem jól szórakozik. Én is jól szórakoznék, ha a helyében lennék, és gátlástalanul dobálhatnám a sziklákat a tóba, és figyelném, mikor lesz a legnagyobb a hullámverés. Ez csak játék.
Braincelle 2016.09.16 10:35:31
@zünüke:
Nincs értelme látatlanban vitatkozni, mert akkor tudnád, hogy nem tud helyet foglalni, amíg be nem engedik. Odamész, megállsz az ajtó előtt, meglátod a táblát, mellette a kaputelefont, megnyomod, elmondod, mi a baj és elmondják, hogy perceken belül jönnek, vagy várnod kell valamennyit, beengednek az ajtón és leülsz a váróban.
Még egyszer mondom, unpraktikus, anno a járványok terjedése ellen kitalált, a mai eü-re egyszerűen nem alkalmas a pavilon rendszer, egy rémálom, a JK-ban meg az István-Lászlóban is, amikor a mentő viszi a beteget ötven méterre vizsgálatra a kórház másik osztályára; van, ahol nincs lift és hordágyastul fel kell cipelni a beteget. Egyszerűen ez egy alkalmatlan infrastruktúra, amivel egyik kisember sem tud mit csinálni, azon kívül, hogy leírja a betegnek, hogy hol a kaputelefon.
De igen, lehetett volna másként fogalmani, két tagmondatot felcserélni, csak egyszerűen vicc, hogy ennél nem akad hasznosabb rágnivaló.
Ha egy kollégával így foglalkoznak, akkor mire számíthat egy „útszéli” ember? Tisztelt Praxis!   Nővérem 70 éves. Mintegy másfél éve tumor állapítottak meg nála. Eleinte folyamatosan kapta az infúziót. Most egy éve szeptemberben közölték vele, hogy az a bizonyos infúzió hiánycikk, nem lehet…..
Braincelle 2016.09.13 16:44:11
@qbr: ezt én sem értem. Ráadásul nem hiszem, hogy a kemóját abba akarták hagyni, hanem vélhetően várni kellett volna, amíg megérkezik a szállítmány, a kórház gondolom nem a szomszéd utca gyógyszertárából rendel (ahol viszont furcsállom, hogy halomban állnak a többszázezer forintot kemók), mindenesetre erre így, hogy a hozzá nem értő hozzátartozó el is meséli meg nem is, nehéz mit mondani. Mindenesetre jobbulást a nővérének.
Braincelle 2016.09.13 20:41:56
@qbr:
Oks, de amúgy a dolog releváns annyiból, hogy a pencillin, cefalosporinok, carbapenemenk is egy család, az emberek többsége nem allergiás mindre, ha igen, az elég nagy szívás (pl meningitis, szepszis, polirezisztens baci stb), főleg, hogy amikor a betegek elmondják, hogy erre és arra allergiásak, sokszor az olyanokat is leírják, amik csak mellékhatásokat okoztak, pl puffadást vagy hasmenést vagy mittudomén. Főleg akkor jó, ha a betegtől nem lehet megkérdezni, a családnak meg fogalma sincs, hogy mi is volt a baj harminc éve a penicillinnel vagy pl a NSAID-oknál vicces, hogy egyik diclofenac készítményre "allergiás", a másikra nem, vagy a "pyrin"-érzékeny az most melyik "pyrin" stb.
Az én egyik családtagom a penicillinallergiájával szépen becsületesen toxicodermát kapott az imipenemtől is. Keresztreagál az összes penicillinszármazékra is, ami ritka dolog, szegény :)
Azt azonban leszögezhetjük, ha a mentők hozzáállásán múlik, ma már nem lenne közöttünk. 19 óra 51-kor futott be hozzájuk az első hívás, 20 óra 16-kor a második és 20 óra 32-ig nem érkeztek meg egy életveszélyben lévő beteghez. Tisztelt Praxis blog és olvasók!   Pár hétvégével ezelőtt majdnem…..
Braincelle 2016.09.01 22:22:29
@KisIst:
Nem biztos. Egyrészt, mert létezik olyan, hogy szállítási trauma, és bizonyos betegségek esetén a felültetéssel, nem megfelelő emeléssel is romolhat a beteg állapota. Másrészt nem biztos, hogy a megfelelő intézménybe viszed, és ebben nem a területi illetékesség a kérdés, hanem az, hogy milyen ellátás és milyen beavatkozás kell.
Azért kérdeztem, hogy milyen betegség derült ki végül is ebben a történetben, mert érdekelt, hogy milyen ér "akart" elzáródni.
Ez a beteg most lehet, hogy jobban járt vele, hogy bevitték autóval, de általánosságban ez csak akkor jön szóba, ha valaki mondjuk eltöri a lábát, vagy más olyan baja van, amivel azért nagy valószínűséggel kockázat nélkül szállítható.

De akinél a hozzátartozóban újraélesztés merült fel, az kérdés. Főleg, hogy bizonyos betegségeknél nagyon fontos, hogy mielőbb kórházba jusson (pl akut stroke vagy jellemzően perakut sebészeti beavatkozást igénylő betegek), máskor viszont a mentőorvos által adott gyógyszer is feltétlenül kellene (még az előző példáim egy része is ide tartozik), pl egy asthma cardiale-t ha jól megkezel a mentő, akkor vissza is tudja fordítani a tüneteket, míg ha tíz perccel tovább fullad a kocsiban a kórházba érésig, mint ahogy a mentő odaért volna (ezt ugye nem tudjuk), akkor lehet, már tehetik is lélegeztetőgépre a kórházban.

A mi lett volna ha sosem értelmes dolog, azért írtam, hogy óva intenék ettől bárkit, nem azt, hogy biztos, hogy hülyeséget csináltak, de azért vannak kockázatai annak, hogy eszközök és gyógyszerek és hozzáértés nélkül bevállalod egy súlyos beteg szállítását, ahelyett, hogy 5 percet még várnál a mentőre. Persze ilyenkor ideges az ember és a bizonytalanság is döntésre sarkallja, tehát teljesen megértem.

De azért gondoljatok ezeknél a posztoknál arra, amikor itt a praxis blog kommentelői közül valaki leírta, hogy mentőhívásnál azt kell hazudni, hogy a mellkasod fáj, akkor is ha csak lázcsillapítót szeretnél, mert akkor kijönnek a rohadtak; meg arra, amikor okos járókelő a földön fetrengő, alkoholtól bűzlő emberre ráhívatta a rohamkocsit, mert azt hazudta, hogy a beteg nem lélegzik, és úgy állt ott, amikor megérkeztünk szétszirénázva a várost és az életünket kockáztatva, mint a szociális igazságszolgáltatás szobra, hogy hát látjuk, segítségre szorul, hiába hajléktalan. Persze, láttuk azt is, hogy jöhetett volna hozzá mentőgépkocsi is, tíz perccel később is.
Braincelle 2016.09.10 05:18:42
@Terencius:
Én 2004-ben felvételiztem, és nem csak a felvételi tárgyak számítottak, hanem érettségi mindenből, felvételi és nyelvvizsga.

Hogy mekkora a túljelentkezés, az elég fontos dolog amúgy, ahogy egy állásnál sem mindegy, hogy 2 vagy 20 jelentkező közül lehet választani. A túljelentkezés csökkenése egyrészt a tarsadalmi presztízs csökkenését jelzi, másrészt, hogy nem éri meg ezt a szakmát választani. Hasonlö a helyzet a főiskolai szakok (mentőtiszt) esetében is. A diszpécserekre is érvényesül, hogy abból lehet választani, ami van.

Orvosit elvégezni nem intellektuálus teljesítmény hanem önfegyelem és mazochismus kérdése, ezeken kívül nem kell hozzá olyan képesség, amire az átlag IQ ne tenne alkalmassá, de még a summa cum laude minősítéshez sem. Még inkább annak van több esze, aki cseszik arra, hogy hányast kap, de dolgozik egyetem mellett, gyakorlatot szerez, mentőzik stb.
Maga az orvoslás viszont szellemi, lelki és fizikai képességek igen széles spektrumát igényli. Magyarországon ebből a "hogysn építs szarból várat", és a "hogyan nézz szembe azzal, hogy eltoltad az életedet" a legfontosabbak, németeknél szóba jön a szakmai tudás is, az egyéni igényességen túl, mint alapvető működtető elv is.
Braincelle 2016.09.10 05:19:58
@Terencius: Műegyetemre be lehetett kerülni csak "hozott" pontokkal is. Ott aztán tényleg nem maradt bent akárki.
Praxis Fizess és halj meg! 2016.09.05 06:00:00
Rák gyanújával gyomor és vastagbél tükrözésre küldtek, a Bajcsy kórházba 2017 januárra tudnak időpontot adni gasztroenterológus szakorvoshoz, aki elrendelheti a vizsgálatot. praxisblog!     48 éves vagyok, férfi, álláskereső. Előtte 26 évig folyamatos alkalmazotti…..
Braincelle 2016.09.05 22:35:59
Jó lenne tudni, hogy mik a tünetek, és valóban tumor irányába megy-e a kivizsgálás, vagy ez egy a nem valószínű lehetőségek közül (mert ilyen értelemben minden vizsgálat tumort is keres).
A fél év késő, hanem nem évtizedes panaszokról beszélünk. Más kérdés, hogy a szakrendelő sem tud időpontokat teremteni a semmiből. Ráadásul pl. nálunk a szakrendelés olyan, hogy a TVK miatt a betegek harmadát úgy látjuk el, hogy a tb nem téríti meg (mert több beteg jön havonta, mint amennyi a tb szerint jöhet), ez nálunk nem gáz, mert csak a hülye orvosok túlóráznak vagy rohannak többet, mint amúgy, de a műtéti szakmákban, ahol anyagköltség van, méghozzá jelentős (eszközök fertőtlenítése, más eszközök meg egyszer használatosak stb), ott ezt nem tudják megtenni, ergo ha még orvos is lenne és beteg is, akkor is csak adott számú beavatkozást végezhetnek. Ez pl gáz.
A másik meg a lokális egyenlőtlenségek, mert ha pl ugyanilyen kérdéssel fogja a családorvos és beutalja kivizsgálására, akkor jó helyen, ha indokolt tényleg, egy pár napos bennfekvés keretében megtükrözik alul-felül, hasi ultrahang, EKG, mellkas röntgen, kiterjesztett laborok. Ha meg hülyeség volt a felvetés és nem indokolt, akkor kimondja a szakorvos, hogy nem az. Csak éppen ahhoz abban a faluban kell élni, ami ahhoz a kórházhoz tartozik (és még az sem a világ közepe).
Nekem nagyon rossz a tapasztalatom azzal, hogy egyszerűen nincs hová kiengendi a betegeket a kórházból, és egy csomó olyan vizsgálatot megcsinálunk, amit nem a csúcsellátónak az akut ellátás keretében kellene, de egyszerűen ambuláns úton sosem lesz kivizsgálva, mert egy 3-4 elemből álló vizsgálatsor "kívánság" az minimum fél év.
És egy csomó olyan beteg van, akit nem indokolt a kórházban kivizsgálni, vagy nincs rá lehetőség, vagy iszonyatos pazarlás és másoktól meg elveszi a helyet; de fél évig meg nem ér rá, és erre az idősávra valóban nincsen értelmes megoldás.
Szóval én egyetértek a posztolóval, amennyiben a panaszai valóban újkeletűek és aggasztóak, és nem a harminc éves székrekedéséről beszél-
Braincelle 2016.09.06 19:14:11
@Muad\\\'Dib:
Ezzel azért vigyázz, mert ez nem feltétlenül törvénytelen, még csak nem is etikátlan. Mondok két példát:
- a magánorvos labort javasol, Te kifizeted a magánrendelőnek a szakorvosi vizsgálaton kívül a labor díját, de a vért az állami intézményben, annak eszközeivel végzik el: ez nincs rendben
- a magánorvos javasol egy ultrahang pl. Carotis-vertebralis doppler vizsgálatot. Te kifizeted a neurológia szakorvosi vizsgálatot, és ő megcsinálja az állami munkahelyén az ultrahangot, amiért a magánorvosnak nem kell fizess, a vizsgálat állami intézményben, tb támogatással történik. Az ultrahang a neurológiai vizsgálatnak nem része, tehát ezért nem fizettél kétszer. Ez nem csalás, és nálunk kb a legnormálisabb orvosok csinálják, mert nem akarnak kitolni a beteggel vagy mert a mi állami ultrahang gépünk jobb (ilyen is van).
Nem álltál be mások elé, mert így is mindenkit megnézünk, akit kell, a többszörösét, mint amit mondjuk Hollandiában egy orvos egy rendelésen.
Praxis Hetekig hagytak szenvedni 2016.08.26 05:48:43
Tulajdonképpen úgy vagyok vele, hogy ez az egész eset egy kisebb katasztrófaként is felfogható, és mint olyan, apró hibák láncolata.  A háziorvosom pedig örüljön, hogy nem említem meg a nevét, olyan gusztustalanul viselkedett. december 18-án történt velem egy idióta baleset. Az év utolsó…..
Braincelle 2016.08.26 16:08:46
@rikitikitévi:
De a háziorvos mit követett el? A beteg meg jelentkezzen be a címre, ahol lakik, mert így a sürgősségin kívül senki nem köteles ellátni.
A fadarabot meg az első ellátó helyen kellett volna valószínűleg észrevenni.
Tudom, túlterheltek, vannak rendelők, ahol a tárgyi feltételek sem adottak a működéshez, de van egy hírem, beteg van bőven! Tisztelt Praxis!   Nem igazán kedvelek ilyen témában írogatni, hiszen sok orvossal találkozom- szinte nap, mint nap - és nem kívánok senkit megsérteni, aki az egészségügyben…..
Most itthon vagyok, aggódok a lányomért, közben pedig azt nem értem, mégis mire való az ügyelet.  Tisztelt blog!   Azért fordulok önökhöz, hogy a velünk megesett problémáról mások is értesüljenek. Egyedülálló anyuka vagyok, két kiskorú gyermekkel. A nagyobbik lányom 6, a kisebbik mindössze 2…..
Braincelle 2016.06.06 16:07:45
@Kerti70:
Itt is volt és vsz 20km-n belül.
Braincelle 2016.06.06 16:26:41
@Kerti70:
Aki jegy nélkül utazik a metrón, az lop. Sajnos a politikusok is, azért szegény az ország.
Szegény és beteg emberek, szegény, túlterhelt egészségügyi rendszerrel.
Annál inkább szükség lenne szociális hálóra és annál inkább nem tud az eü lenni jóformán az egyetlen elérhető szociális segítsrg.
Braincelle 2016.06.06 17:03:34
@Rébusz:
Én nyelvtanilag nem értettem, amit írtál.
Nem azt sérelmezem, ahogy beszélt velem, ahogy viselkedett, bár az ember azt gondolná, azért van egy szint, amely alá mégsem kellene leereszkednie senkinek, hanem azt, hogy mindezek mellett még el sem látott rendesen.  Tisztelt Praxis blog!   Azért írok önöknek, mert nagyjából 10 évet követően…..
Braincelle 2016.06.01 14:31:01
@Braincelle:
Ja bocs látom hogy már mások is írták.
Braincelle 2016.06.01 14:32:44
@Braincelle:
De még ha tényleg pánikbeteg, akkor sem így kell. Mert így nem érti és nem fogadja el.
Aki ilyen pökhendi, bunkó, agresszív módon képes csak beszélni egy beteg, várandós fiatal nővel, az menjen inkább szénhordónak. Tisztelt Praxis Blog!   Régóta elszörnyülködve olvasom a történeteket. Szerencsére mindezidáig semmi rossz szavam nem lehetett az egészségügyre. Mindenhol kedvesek,…..
Braincelle 2016.05.24 08:32:28
@asztalosani:
Az AEK Sbo-n? Persze, konzíliumnak hívják.
Persze a nőgyógyász falra mászna, de mi is kértünk hasonló, csak némileg értelmesebb és indokoltabb kérdéssel.
De nem ez a lényeg. Ha nincs nőgyógyász, megkérdezi a szakorvosát, szakorvos egy másik szakorvost, ha tényleg annyira nehéz kérdés lenne.
Amit leírtak, nekem nem élezszerű.
Braincelle 2016.05.24 15:30:22
@asztalosani:
SBO-ra lehet nőgyógy konzit kérni.
Ehhez a kérdéshez persze baromság.
Az egész sztori bizarr pl hány óra alatt jutott be egy ilyen kérdéssel az sbo-ra? Meg a leírt beszélgetések sem életszerűek, vagy mindenesetre hiányosak.
Braincelle 2016.05.25 13:45:10
@kheiron:
Szerintem is troll. Néha kilép a szerepéből.
De szetintem nem vicces.
Első döbbenet akkor ért, amikor a hölgy közölte, 2017. januárjára tud időpontot adni. Tisztelt Praxis !   Kálváriámat szeretném megosztani ami itt Dunaújvárosban történt velem. Hasi ultrahangra szeretettem volna időpontot kérni, góc kutatás végett, amit a kezelő orvosom irt ki, ezzel a lelettel…..
Braincelle 2016.05.14 10:31:39
@kheiron: nem mondtam ilyet, de azért mi mégis inkább kisírjuk egyesével az időpontokat, ha indokoltak, mert ha nem jut vizsgálathoz, nem az én felelősségem, de azért valahol mégis, mert hozzánk jött el, bennünk bízott meg.
Braincelle 2016.05.14 13:40:18
@kheiron:
Tudom. De akkor is nekem kell vegignezni hogy nem kap ip-t a beteg. Persze azert nalunk valamivel jobb a helyzet.
De ne értsd félre, nem a kollégákat hibáztatom.

A magánrendelésért sem. Ugyanolyan munka, felelősség, ugyanúgy beteg emberek, csak a körülmények alkalmasabbak munkára. Ha az anyagiaktól el is tekintünk, az ember egy ponton túl nem vállalja fel azt, hogy negyed annyi idő alatt diagnosztizáljon, mint amennyi idő szakmailag kellene.

Pár évig megy a gavi 3-400 óra munka, amiből kb 50 ingyen túlóra. A nemevés vagy este otthon zabálás. A 36 óra, amikor az ember a végén vizuálisan hallucinál és hányni tudna a fáradtságtól.

Aztán jön a plusz tíz kiló az összevissza evéstől, fájó gyomor, derék. Mellkasi fájdalom a lépcsőn felfelé harminc évesen. Szakadt ruhába járás. Még amikor pénz van is, erő nincsen elmenni a ruhaboltok. Érzelmi kimerülés, cinizmus, közöny. A szemünk előtt széthulló párkapcsolatunk. Meddőség a stressztől vagy csak simán kicsúszunk az időből, vagy van gyerek, de alig látjuk. Stb.

Nincs semmi baj a magánrendelni menéssel. Logikus választás. Csak a beteg nem kap időpontot aztán, de ez nem a magánorvosok hibája.
Braincelle 2016.05.14 13:45:59
@Braincelle:
Arról nem is beszélve, hogy az orvosnak nemcsak az a feladata, hogy az osztályon üljön. Szakorvos a kórház szakrendelésein rendel, ez a kötelessége. Meg az önképzés, cikkolvasás tanulás minden este kellene. Ott az oktatás, ahol szintén fogynak az erőforrások. Éjjel megírt előadások. Készülés az idegen nyelvű órákra. Tudomány, absztraktírás, továbbképzés.

Pl én most voltam szakmacsúcsa konfin, most csak hallgatni. Regisztráció 150ezer, én fizettem azt is. Utána még három hétvégi nap rendezni a jegyzeteimet, utánaolvasni stb.
A daganatot nem is keresték hol van, mindegy volt. Tisztelt Praxis!   Én is elvesztettem a páromat 7 hete! A saját lábán ment az orvoshoz és a mentő vitte a kórházba azonnal! Egy óra múlva a vérvizsgálatokból, laborokból kiderült, hogy utolsó stádiumú rákos! Kit hibáztassak, azt az orvost, aki…..
Braincelle 2016.05.12 16:18:01
@Braincelle:
Illetve mi miatt csináltak neki pár hete labort?
Nekem nem jöttek ki, a rendőrségnek igen. Nézzük meg, hogy él-e a bácsi, és ha úgy látjuk, hogy nem, akkor hívjuk megint. Tisztelt Praxis!   Vasárnap reggel arra ébredtem, hogy az alattam lakó néni a nevemet kiabálja,kimentem a folyosóra megnézni mi történt. A néni elmondta, hogy a…..
Braincelle 2016.05.05 16:35:52
@she_wolf:
Rest of boys kettővel fentebbi állítására reagáltam,ami egy általános de téves állítás volt.

Minden egyébről mar elmondtam a véleményemet, ami vélemény.
A 112-nél vsz képzetlen emberek ülnek, mit vársz tőlük?
Braincelle 2016.05.05 16:40:00
@Braincelle:
Amúgy a rendőrsèggel csak az a gond, hogy néha felveszik, néha fogalmuk sincs mi a teendő.
Én hívtam mar őket ismeretlen személxazonossagú holttesthez és a telefonos majd az érkező rendőrök is hosszan tanakodtak, hogy mi lehet a teendő. Hatósagi boncolast pl én meséltem el, hogy mi az és mért az szükséges.
Meg amikor a minket bantalmazókat követni nem mentek at a haromsávos út másik oldalára, mert az masik kerület és az mas rendőrök feladata.
Braincelle 2016.05.07 09:13:43
@rest of boys:
Nem kötekedni akartam
Az elmúlt 8 hónapban 4 öngyilkossági kísérletem volt, elveszítettem a barátaimat, megromlott a párkapcsolatom, nem tudok autót vezetni, sem dolgozni, de még csak egy tv műsort sem fog fel az agyam   Fiatal, értelmes, életvidám lány voltam. Történetem talán ott kezdődik, hogy 3évvel ezelőtt kaptam…..
Braincelle 2016.04.30 23:40:41
@j
Braincelle 2016.04.30 23:43:36
@Braincelle:
Ez véletlen volt, bocs. Abból következtetünk, ami a rendelkezésünkre áll, de nem véletlenül írtam, hogy javasolt kivizsgálni, hiszen akkor a megfelelő szakember dönthetne, sokkal több info és benyomás birtokában. Na jóéjt, szép vasárnapot Nektek.
Braincelle 2016.05.01 00:56:15
@janie: elhiszem neki, hogy azt gondolja, hogy igaza van. Ha tényként állít valamit, ami bizonyíthatatlan, azt véleménynek hívják.
Véleménye meg az olvasónak is lesz, és mért ne lehetne más, mint az övé?

Ráadasul ez egy szakmailag nagyon nehéz téma, mert a PSSD-nek nevezett kórkép tünetei a depresszió és más mentális betegségek tüneteivel átfednek. Sehol nem írják, hogy a diagnózis meghozható a beteg véleménye alapján. A stílusa meg azért fontos, mert abból pszichés betegségekre lehet következtetni. Ha a közölt állítások és a közlés módja, a közölt tartalommal nem koherens érzelmi reakciók vannak jelen, annak a megállapítasa a betegvizsgálat része.

Szélsőséges példa egy olyan beteg, aki meg van arról győződve, hogy benne hagytak a műtétnél egy törlőt. Lehet, hogy igaza van, lehet, hogy téved, de az is, hogy skizofrén (a posztoló nem az). Mindegyik azt fogja mondani, hogy mért nem hiszel nekem, ha egyszer így van?

De neten nem lehet vizsgálni, én nem vagyok pszichiater, sokszor leírtam, hogy ki kell vizsgálni, és hogy minden egyéb csak az én szubjektív véleményem. Mi aki olvassuk, semmit nem tudunk az adott emberről, csak azt az egy oldalt. Természetes, hogy keressük a hiteles vagy nemhiteles pontokat benne, illetve ott, ahol nem elég a tény, próbálunk infókat szerezni.

Viszont nem értem, mi célja volt akkor megírni a történetet, ha nem elfogadható számára, hogy azt ismeretlen emberek, a sajat tapasztalataik és vilagképük segítségével, megpróbálják majd értelmezni. Főleg akkor, ha magát nagyon ritka esetnek tartja, számíthat arra, hogy a közölt infók és azok interpretációja szokatlan lesz az olvasóknak.

Ha azért írta, hogy együttérezzenek vele, akkor ez is megvan és szívből kívánom, hogy meggyógyuljon! Többet, mást viszont nem tudok írni. Ha nem válaszolok, az azért is lesz, mert a napokban nem fogoj tudni netezni, nem közöny vagy ilyesmi miatt.
Jóéjt még egxszer
Kíváncsi vagyok, mennyire jellemző a kórházi osztályokra, hogy meghamisítják a tényeket az adminisztráció során, hogy fedezzék a saját mulasztásaikat - és adott esetben a családtagokra hárítsák a felelősséget. Kedves Praxis Blog, Egy érdekes részletre figyeltem fel anyám kórházi zárójelentésén.…..
Braincelle 2016.04.03 18:09:51
@qbr: nem értelek? Mi köze a HBCS-nek a lázméréshez? Vérnyomást meg mindenkinek kell mérni. Lázat nem feltétlenül és fizikális státuszban lehet azt írni, hogy láztalan, mint a státusz része, de ha a betegség szempontjából ez külön fontos, akkor meg kell mérni és akkor lehet és kell pontos értéket írni.

A trafót sem értem, hogy lehet trafót hibásan könyvelni? A vérellátó is dokumentálja ha választott vér, de ha nem, akkor is kóddal együtt rögzíteni kell a lázlapon, a dekurzusban, a trafó könyvben és a jelentő lapon.

Egyébként a HBCs tényleg az egyik legundorítóbb dolog a földön és valóban rákényszeríthet hibás vagy túlzó kódolásra, de hogy kerülhet olyan ultrahang lelet egy záróba, amit nem végeztek el?
Braincelle 2016.04.07 18:40:26
@qbr: Van amikor a HBCS szempontjából nem kedvező dolgot kell bekódolni, de ettől még a valóságot nem lehet meghamisítani.
Olyan dolgok nálunk is vannak, hogy létező és adekvát diagnózisok közül melyiket milyen számmal kell kódolni, illetve van kódolási útmutató, pl a traumás betegekhez külön van egy kód, amit minden traumásnak (hivatalosan) be kell írni, amit nyilván nem tud az ember ha nem mondják. Vagy pl van olyan hogy gyakorlatilag azonos jelentésű kódok közül az egyikért ad finanszírorzást a HBCS a másikért nem, ami megint nyilván baromság, de ez is szerepel a kódolási útmutatón, de ez törvényes, nyilván ha mindkét kód illik a diagnózisra akkor azt kell írni, amelyikért cserébe kifizetik az intézménynek az elvégzett kezeléseket és diagnosztikákat.
Illetve figyelni kell a határnapokat, de ettől még nem dobunk ki senkit egy nappal a határnap után és nem is írunk hamis vizsgálatokat a zárójelentésbe, hamis trafót sem.
Köszönjük szépen Honvédkórház, soha többet nem megyünk feléd - csak ha maga Don Corleone tart pisztolyt a halántékunkhoz! Tisztelt Praxis!   Húgom 2016. február 26-án  pénteken 13.38- kor borzalmas deréktáji fájdalommal(saját mérce szerint 10-ből 7-es) jobb lábfej és lábszár zsibbadással…..
Nagyon sok embertől hallottam, hogy ez a kórház egy "sintér telep", ha az embernek nincs orvos ismerőse itt vagy sok pénze az biztos, hogy nem sok jóra számíthat. Ja és empátia, nulla! Kedves Praxis blog! Több csalódás is ért, amikor nekem vagy családtagomnak "dolga" volt a Bács-Kiskun Megyei…..
Braincelle 2016.04.03 18:20:14
@Pilotax:
Majd ha nem dolgoztatják őket a biorobotságig, akkor nem lesznek biorobotok. Mi az, hogy leszámítva az eszköz és szakemberhiányt?
Ez olyan mintha azt mondanád hogy jó volt a vacsora ha leszámítjuk a tálalast és az étel minőségét.
Praxis A gyermekorvosok szégyene 2016.03.18 07:19:05
Szégyen, hogy egy fiatal, harminc akárhány éves doktornő, aki még a kiégéssel sem védekezhet, így mer bánni egy gyerekkel, egy beteggel. Ha pedig utálja a gyerekeket, akiknek a gyógyítására esküdött fel, sürgősen válasszon más foglalkozást. Kedves Praxis!   Rengeteg tapasztalatot tudnék írni…..
Braincelle 2016.03.19 22:59:14
@defné: 30 éves mért ne lehetne kiégve? Aki 30 éves az 6 éve dolgozik váltott műszakban 250-400 órában, élete legszebb éveiben ebben a kilátástalan, értelmetlen lélekgyilkos éveiben és vesztegeti el élete legszebb éveit a semmire.
Ettől függetlenül nem helyeslem természetesen, hogy így beszélt a gyerekkel, de egy 30 éves, saját munkájából magát fenntartó szakorvost, de egyáltalán bárkit, már nem illik a fiatalsága vagy időssége alapján megítélni. Felnőtt ember az felnőtt ember. Az más kérdés hogy milyen képesítése vagy hozzáértése van.
Már egy egyszerű bocsánatkérés is igen jól esne a mentők oldaláról, amiért semmibe vettek minket, de ők állításuk szerint mindent szabályszerűen tettek. Ha ez a szabályszerű, akkor még hány embernek kell meghalnia, hogy belássák, a szabályos eljárás egyben hibás eljárás is? Tisztelt blog…..
Braincelle 2016.03.17 19:16:19
@varisztor: nem értek egyet, de hozzáteszem, hogy csak azokkal az infókkal rendelkezem, amiket a médiában olvastam. Ha vannak a bennfentesek által ismert plusz infók és azok mást mutatnak, akkor természetesen megváltoztatom a vélem3nyem.

Ami a szervezéssel baj, az olyasmi, ami számunkra nem megváltoztatható: Budapest eü ellátása a széttagolt, különböző profilú és lehetőségű ibtézményrkkel. Ha ebből a szempontból nézzük, mind megszenvedjük ezt a rendszert, betegek, orvosok, mentők, mentésirányítás. Természetesen ilyen értelemben baj van a szervezettséggel, viszont mindenki próbál ebből a rosszból a lehező legtöbb jót kihozni. Hogy nem tudjuk mindig legyőzni a legyőzhetetlent, az gondolom nem szorul magyaràzatra.

A 37 éves nőt, ha jól értem, nem passzolgatták sehová, nem elvitték az Imrébe és onnan a Jánosba és tovább, hanem az irányítás telefonon kereste a helyet. Ha elvitték volna bárhová értesítés nélkül a kritikus állapotú beteget, az viszont a mentőegység hibája lett volna, de nem ez történt.

A beteg hamar eljutott az őt fogadó helyre, ott az orvos megvizsgálta, kérésére a mentők még CT-be kísérték. Megint szörnyű hogy a szétszabdalt rendszerben a CTbe külön el kell vinni a beteget, de ez megint nem a dolgozók hibája, mi ugyanúgy szenvedünk ettől.

Az is szörnyű, hogy a speciális neurológiai intenzíves ágyakat, mivel be vannak telve, olyan kórházak intenzívjei helyeztesítik, ahol nincs CT és vagy neurológus, ez viszont kapacitás hiány következménye.

Ami kérdéses, hogy mért tartották a mentők stroke-osnak ezt a beteget, de erről nem tudok véleményt mondani, mert nem ismerem az eset orvosi részleteit. Aorta szakadásnak létezik olyan fajtája, ami neurológiai gócjelekkel kezdődik (disszekció), de nem tudom itt erről volt-e szó. Mindenesetre nagyon nehéz egy kórtörténet nélküli eszméletlen beteget a helyszínen diagnosztizálni és ezek a vérzések gyakran szakaszosak vagy a hashártya mögötti terület egx darabig fogja a vérzést és ilyenkor lehet átmenetileg stabilnak látszó keringése és ilyenkor nem is lehet még kitapintani a vért, csak később.

Annyi biztos hogy ha pl a János Kórház reggel lemondta az intenzív ellátást, akkor a telefonos megkeresésre joggal utasították el a beteget.

Az Imre Kh meg a sok anesztintenzíves távozása óta vsz igen nagy forrás hiánnyal küzd, és egy SBO ha lemondja a trombolízist, annak nyomós oka van, de ezt megint nem tudjuk.

Szóval igen ha lenne egy vagy két kva nagy kórház ahol minden van, nem lenne ilyen, de ez nekünk "gyilkos" ellátóknak is sokkal jobb lenne de nem tudjuk befolyásolni.