Regisztráció Blogot indítok
Adatok
hbmagay

16 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Érdekes dolog ez a kovászkészítés. Sokan sokféleképpen indítják a kovászukat, a végeredmény pedig jó esetben hasonló: egy fickós, dinamikus kovász. Persze mindegyik módszer kicsit más, ezért fontosnak éreztem, hogy idővel én is leírjam a magamét. És akkor az ember már ugye kicsit el is merül a…..
hbmagay 2020.04.19 09:39:55
@Máté1013: Én javaslom ezt az egyszerű eljárást: www.youtube.com/watch?v=vVx2oFFptG0
Párszor kipróbáltam fehérlisztes kovásszal; mivel semmim nem volt éppen, csak sóztam és enyhén borsoztam. Olyan íze volt, mint a tejfölös lángosnak, pedig semmi nem volt rajta :) Bár azt tapasztaltam, hogy hűtőből kivett kovászból sokkal savanyúbb lesz a végeredmény, szobahőmérsékletről finomabb.

Kedves Gabriella, köszönöm a részletes leírást, nagyon sokat segített!
Az első kovászom BL80 búzalisztből van, szépen működik, a fenti arányokat tartom meg. Mivel egyszer végre találtam rozslisztet is a boltban, elkezdtem a búzaliszteset rozslisztessé alakítani. Több mint egy hete etetem, elég hamar hozzászokott az új liszthez, szépen nődögélt, buborékozott.

Most készítettem belőle anyakovászt, hogy berakjam a hűtőbe, megtartottam a fenti arányt: 25 g kovász, 100 g liszt, 70 g víz (bár most esik le, hogy nem kifejezetten hideg vízzel csináltam -- talán ez ennyit számít?). Összekeveréskor a liszt egy pillanat alatt felszívja az összes vizet, és a végén egy homogén állagú, kanállal nehézkesen keverhető masszát kapok; messze nem olyan képlékeny, mint fehérliszttel, és amikor megnő, akkor is sokkal kevésbé "habos", könnyed állagú, mint a fehérlisztes párja.

Úgy olvastam, hogy ez TK liszteknél normális, de azért szeretném megkérdezni, hogy ez nálad is így alakul-e, illetve esetleg tudsz-e javasolni egy videót arról, hogy normális esetben az anyakovásznak milyen állagúnak kellene lennie.

Egyébként épp most készítettem elő sütéshez az aktív kovászt, 100% víz, 22% kovász (a fentinek megfelelően) -- elég hasonló az eredmény az állagot tekintve, és csak remélem, hogy jó úton járok, hogy süssek vele.

Köszönöm a segítségedet!
Két héttel ezelőtt elkészült első kisfilmem, a The Tragic Story of the Invisible Snowball-Thrower and the Running Boy című rövid műalkotás, amit ezúton is szeretettel ajánlok a HBM olvasóinak. Úgy gondoltam, írok egy-két sort arról a kevéske, de annál hasznosabb tapasztalatról, amit gyűjtöttem a…..
H B Magay Megtört gondolatok 2016.04.30 23:03:22
Levágom ezt a kanyart, most mi baj lehet belőle? – gondoltam, s reméltem még akkor is, amikor egy észrevétlenül megbúvó, álnok jégbucka a levegőbe röpített. A léceim összegabalyodtak, a botok valahol szerteszét, én meg szárnyaltam, mint egy jó erővel eldobott hógolyó: mint amivel reggel…..
Van egy vekker a kis éjjeliszekrényemen. Azelőtt sosem volt vekkerem. Most van. Van rajta ébresztő is. Pontban 12 óra 2 percre van állítva. Kikapcsoltam, hogy ne berregjen, mert az szörnyű; hanem még így is kattan egyet, egy halkat, amikor a nagy- és kismutató eléri. Így tudom délben, hogy éhes…..
H B Magay Picur, a sokoldalú 2016.01.15 20:46:00
Jaj, Picurkám!, te kis blöki, te ártatlan kis fráter, te krapek, te faramuci, te ganajtúró, te szörnyeteg, te prémgolyó, te szőrös kifli, te szőrös vaníliás kifli, te gombszemű szőrös vaníliás kifli, te farakás, te káposztás cvekedli, te ősi egyiptomi szfinx, te ősi egyiptomi átok, te…..
Új kép. Új kép! Te jó ég, kirakott egy új képet. K. Richárdó majdnem felborította a Mountain Dew-os kriglit, amikor lekapta a lábát az asztalról, hogy végre rendesen felüljön, és közelebbről lássa a bársonyfényű monitort. Hát, ez nem igaz! Tényleg felrakott egy új képet. K. Richárdó levegőért…..
H B Magay Ihletet kaptam 2016.01.11 22:52:14
Ihletet kaptam. Különös kis bogyót, színeset, zöldet, kéket, pirosat, rózsaszínt, lilát, kereket, sőt gömbölyűt, mert térben van, nem síkban, ez egy térbeli ihlet, gömbölyög, gomolyog, fireg-forog. Amikor esik az eső, ez az ihlet megdagad, aztán kipukkad, kifolyik belőle a sok kis ihlet, aztán…..
H B Magay Hirtelen vége 2015.08.04 22:26:16
Vágyom rá, és ő vágyik rám. Nem egészséges ennyi időt külön tölteni, nekem elhihetitek. De annál jobb aztán újra találkozni, mert ilyenkor még mélyebben az eszünkbe…..
H B Magay Kissé elvont 2015.07.27 20:35:35
Kezet fogtunk. – Imrém, öröm újra látni! – Ebben biztos vagyok. Gyere, gyere beljebb! Teát? Kávét? – Köszönöm, ebédről jövök, ittam egy kávét. – Na, ugyan! Egy…..
H B Magay Szivárványszín név 2015.07.06 19:08:33
Na, öntsünk tiszta vizet a pohárba. Különösen most, hogy minden a pride-ról, a comingoutokról meg effélékről szól. Nem, nem ezekről fogok írni, nem e témában öntögetem a vizemet a poharamba, úgyis csak leverném, meg kiömlene, meg miegymás. Azt viszont tudatnám, hogy…..
H B Magay Összetett mondatok 2015.06.15 17:00:00
Múlt héten kaptam egy nagyszerű tanácsot: talán érdemesebb lenne heti egy cikket kitennem a HBM-re, egyrészt azért, hogy Olvasóim számára kiszámíthatóbb legyen a megjelenés (merthogy az azért mégsem járja, hogy olyan rendszertelenül jelenjenek meg az írások, mint…..
(első rész) És akkor, a Kisdisznó útra kelt, hogy kiderítse, ki a lábszorongató, fagyievő tolvaj. Nagy hévvel kikocogott az udvarra, és szétnézett. Legelőször Lajoskukacon akadt meg a szeme. – Ide figyelj, te Lajoskukac – szólította meg békésen. – Láttad te, ki járt…..
H B Magay Nagy a zaj 2015.06.02 13:21:57
Minél magasabb a kerítés, annál jobb a szomszédi viszony. Csak azért mégis jobb lenne, ha ez a kerítés hangszigetelő is lenne, és az egész házukat körbevenné, mint valami burok. A szomszéd hónapok óta csinál valamit. Nyugdíjas építészmérnök, van egy csomó pénze és…..
És akkor a Kisdisznó fölkerekedett, hogy kiránduljon egy nagyot az erdőben. Álmában. Merthogy ő nem szokott csak úgy kirándulni, csakis akkor, ha valami célja van. Például hogy beszélgessen egyet a Pontybácsival. Vagy hogy átkísérje a szép Cucinkát a félelmetesebb ösvényeken.…..
H B Magay Utazás a végtelenbe 2015.05.30 18:20:41
// Le a vonatról, föl a pótlóbuszra. De sürgősen! Ha ismerősbe botlom, akkor le kell állítanom a Wish You Were Here-t. Akkor mindennek vége. Hajnali nyolc óra van, az egyetlen lehetőségem az életben maradásra a zene.     Azt már kitapasztaltam, hogy ismerőseim nagy része a…..
H B Magay Verhetetlen páros 2015.05.30 17:56:59
Erzsébet királynő gyémántjubileuma abban az évben volt, amikor érettségiztem. Mondanám, hogy véletlen egybeesés, de hát kérem.Nem az.Az emelt angolra készülődve az éppen Londonból hazarepülő édesapám letett elém néhány ott vásárolt újságot, hogy legyen miből tanulnom -…..
H B Magay HBM 2015.05.30 17:52:36
Akkor most ez itt egy blog.Szerűség.Megint.Igazából magam sem tudom pontosan, ezúttal mit akarok írni. Legutóbb egy zenei témájú blogot vezettem, a Road Music Hungaryt, amit néhány tucat ember szívesen olvasgatott időről-időre. Legalábbis azt hiszem. Ez egy jól körbejárható…..
Várhatóan ősszel jelenik meg Marilyn Manson új nagylemeze, amiről most a Born Villain című dal szivárgott ki klip formájában (legalábbis valószínűleg ez nem a hivatalos premier). A videót az a Shia LaBeouf rendezte, akit leginkább a Transformers filmek főszereplőjeként…..
Sebastian Vettel egy újabb versenypályát hódított meg az elmúlt hétvégén, így már nem sok helyszín maradt a jelenlegi versenynaptárban, ahol a német még nem diadalmaskodott, ugyanis F1-es pályafutásának eddigi 17 futamgyőzelmét 13 különböző pályán szerezte. Monza,…..
hbmagay 2011.08.30 17:27:44
Halálos lövöldözés tört ki George Clinton clevelandi koncertjén. Egy egyelőre ismeretlen támadó halálosan megsebesített egy 16 éves fiút a fején, három másik nézőt pedig súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba. A rendőrség még nem kapott el senkit, és az indíték is…..