Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Barabás Richárd

19 bejegyzést írt és 18 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az Alapjövedelem a kiszolgáltatottságot szüntethetné meg, mégpedig azonnal. Munkavállalói szempontból, és  szakszervezeti szempontból mindenképpen pozitív hatása lenne, mert azt az öntudatot adná vissza, hogy a munkavállalók kollektívája egyenrangú fél a…..
Barabás Richárd Milyen Feri? 2015.10.13 08:07:31
Nagyon úgy érzem, hogy így 2015 vége felé bizonyos tévképzetekkel itt lenne az ideje leszámolnunk. Az egyik ilyen Gyurcsány Ferenc messianisztikus tehetsége. A másik pedig a nem létező “demokratikus ellenzék” mítosza. Nem volt még olyan régen, amikor GyF bejelentette, hogy…..
Barabás Richárd 2015.10.17 16:00:18
@Scagnetti: Én némileg optimistább vagyok. De azt én sem állítom, hogy egy ilyen erő egyik napról a másikra fel tud bukkanni és kormányképessé tud válni. Én azt mondom, hogy hamarosan fel fog bukkanni (talán pont az ilyen beszélgetések is hozzátesznek valamicskét) és elkezd megerősödni, valódi politizálást végezni (ami alatt azt értem, hogy emberek beszélnek emberekkel a közös dolgaikról, nem riporter előtt beszél a politikus a tévében). A Jobbik majdnem 10 évig építkezett, ha jól emlékszem. Ma egyébként - az egyre jobban elterjedő nethasználat miatt - sokkal gyorsabban lehetne építkezni. De ahhoz ki kell mondani néhány kemény állítást. Talán azokat, amikkel én próbálkoztam itt. :)
Barabás Richárd 2015.10.17 15:55:33
@bankvezér: Mert még nem volt érkezésem mindenkinek írni. Ráadásul a felület kicsit alkalmatlan a gyors válaszokra, nem olyan, mint mondjuk a facebook, ahol könnyebb kezelni a threadeket. Ráadásul, amikor reggel átnéztem a kommenteket, először azokra igyekeztem válaszolni, amelyek tömörek, te pedig sokat írtál és sokszor, arra nem volt időm. :)

Összességében igazad van. Az ún. baloldal nem képvisel valódi baloldali politikát, ráadásul egy csomó öröklött betegsége van, amiből képtelen kiszakadni. Ezek egy része a "régi rendszerből" maradhatott ránk, más pedig újabb szerzemény. (Pl. a baloldal és nemzet viszonyának tisztázására való képtelenség).
Nem tudom, hogy lúzer vagyok-e. Lehet.
Viszont nagyon hiszek abban, hogy egy okos, fiatalos, őszinte baloldali politikával és éles elkülönüléssel a "lúzer" ellenzéktől lehet egy jó kis politikai erőt építeni. Ezzel egyet tudsz érteni?
Barabás Richárd 2015.10.17 15:56:18
@alfacharlybravo: Milyen "mostani csapatra" gondolsz?
Barabás Richárd Ne féljetek! 2015.07.09 14:44:05
Hiszek abban, hogy nagyban felelősek vagyunk azért, milyen világot teremtünk magunknak. Minden egyes döntésünkkel hozzáteszünk valamit az életünkhöz, ahhoz az élethez, amelyet másokkal együtt kell eltöltenünk ezen a Földön. Éppen ezért felelősség van mindannyiunk vállán. Nem…..
 Tisztelt Pártelnök Úr! Kedves Gábor! Az utóbbi időben a Jobbik elnökeként többször kijelentetted, hogy az új, néppárti stratégiádba nem férnek bele a szélsőséges, rasszista nézetek és csak eltévelyedésből vannak a Jobbiknak olyan tagjai vagy szavazói, akik olyan…..
Közéleti aktivitásom két évvel ezelőtt kezdődött az ELTE Lágymányosi campus Gömbaulájában. Akkor a keretszámok drasztikus visszavágása dühítette fel a hallgatókat, most az, hogy kiderült: az Emmi megszüntetné a nemzetközi és társadalmi tanulmányi alapszakokat (és az ipari…..
Ma hír volt, hogy a Kaposvári Egyetem rektora húsvét előtt nagypéntekre szabadnapot adott a női munkatársainak, hogy azok "biztosítani tudják a meghitt, békés együttlétet". A rektor úr tavaly már a dress-code kapcsán bizonyságát adta, hogy a nőket másodrendű emberekként…..
Agyonterhelt pedagógusok és magukra hagyott gyerekek a jövő! - Legalábbis Újbuda vezetése szerint. Újbudán tegnap került a képviselő-testület elé az 11. kerületi óvodák összevonásáról szóló szakértői anyag. Koncepció. Tervezet. Vagy valami ilyesmi. A lényeg (és erről…..
Update: Ahogy az Origo is beszámolt róla, már a BBC-n is  beszédtéma volt az új M1 bedőlése! Nem bírom megállni, muszáj gratulálnom a készítőknek! Egy nap működés után bekerülni a világ egyik legismertebb televíziójába, fantasztikus teljesítményről tanúskodik! Ebben az…..
Te Gábor! Én őszintén kedvellek téged. Emlékszem, gyerekkoromban, mikor a család nyaralni ment, az autóban gyakran hallgattunk téged és Lalikirályt. Bár - bevallom - gyerekfejjel még nem értettem mindent, amiről beszéltek, azért igencsak lenyűgözött a dumátok. Viccesek…..
Az áldozat, mindig áldozat. Nem számít, milyen ideológia végez velünk, a gyilkos mindig gyilkos marad, a halott pedig halott. Mégsem maradhatnak szó nélkül a kommunizmus áldozatai. Hiszen mi értelme volna minden évben kokárdát a mellünkre tűzve emlékeznünk Petőfire és a…..
Helló mindenkinek! Ahogy sok más önkormányzatban, úgy Újbudán is most tárgyalunk majd a kerületi költségvetésről! Ezzel kapcsolatban megkérdeztem a helyi szimpatizánsaink véleményét, mivel is kellene most foglalkoznia a városvezetésnek. Íme az eredmény! Sok ötletet…..
Mostanában sokan töprengenek azon, hogyan törhetne ki az ellenzék a közéleti apátiából. Többen azt pedzegetik, hogy itt lenne az ideje egy új, tehetséges politikai vezető színrelépésének, aki úgy söpri el Orbánt és rendszerét, mint tavaszi hullámok a Balaton partján maradt…..
Barabás Richárd ZöldFront! 2015.01.06 16:33:58
Ha végignézek a mai politikai palettán, nem csodálom, hogy tettrekész, tájékozott fiatalok nem állnak kígyózó sorokban a pártok ifiszervezeteinek kapui előtt, kitöltött jelentkezési űrlappal a kezükben! Miért is állnának? Hová is mehetnének? A Fidelitasba? Ami nem több, mint…..
Kedves szimpatizánsaink! Kedves barátaim! Két hónap, sok munka, új környezet, számtalan ismeretlen arc, harcok az utcán, korrupció ellenes küzdelem... nem mondhatnám, hogy unalmas életem volt az október önkormányzati választás óta! Szeretnék nektek beszámolni a legfontosabb…..
Na akkor most mi?! A hétfői tüntetés szerintem több nagyon komoly tanulsággal is szolgál, amiket muszáj levonnunk, különben sohasem lesz vége a rezsimnek és ami rosszabb, nem leszünk képesek felnőni a demokrácia kihívásaihoz. (Index) Kezdjük az elején. Teccik tudni -…..
Sziasztok! Barabás Richárd vagyok. Talán néhányan ismertek már és azt szeretném mondani Nektek, hogy igenis győzelmet arattunk! Orbán Viktor megrémült tőlünk és meghátrált. Egy hét alatt kiderült, igenis van gyengepontja a Nemzeti Együttműködés Rendszerének: az, ha…..
A tegnapi nap piszkosul felemelő volt. Tízezrek gyűltek össze, majd vonultak végig a fővároson, hogy tiltakozzanak a tervezett internetadó ellen! Közösen megtöltöttük a Hősök terét és világító telefonokkal fényt vittünk az éjszakába…. Ha korábban kérdezték tőlem,…..
A helyzet az, hogy minden alkalommal, amikor egy önkormányzati képviselő-testület feláll, szokás változtatni az SZMSZ-en (ha valaki nem tudná:Szervezeti és Működési Szabályzat). Nem rosszaságból, hanem egyszerűen azért, mert bizonyos alapvető dolgok megváltoznak. Mondjuk a…..
Előző rész... Az emberiség jelentős része hitte és hiszi, hogy létét egy vagy több Istennek köszönheti  – erről tanúskodnak a különböző vallások teremtéstörténetei. Hogy ez így volt-e, azt nem tudhatjuk; az viszont bizonyos, hogy milliók haltak meg annak következtében,…..
Barabás Richárd 2012.03.19 14:29:36
Ennél a bejegyzésnél tartok az olvasásban és máris pontatlanságok sorozatát látom.

Mit mond a 30-31-es paragrafus:

Az egyik legegyszerűbb és legerőteljesebb elgondolás az, hogy az eszme jelentése egyenlő egy olyan eszmével, ami egyszerre egyedi és része az "eszmék" vagy a "tudat" széleskörű univerzumának is, amelyben létezünk.

Ez már túlságosan nyakatekert. Az eszme jelentése egy másik eszme, ami 1) egyedi. 2) része egy halmaznak. Ám a 2) nem zárja ki az elsőt, noha semmilyen felvilágosítást nem ad arról, milyen formában része egy nagyobb dolognak, arról nem is beszélve, hogy megint az eszme kerül elő, összemosva a tudat fogalmával, ami szintén nincs kifejtve.

Mintha azt mondanám: Az összeadás egy olyan összeadás, ami egyfelől egy matematikai művelet, másfelől része a matematikai műveleteknek, amik vannak.
Vagyis nagyon komplikáltan nem mondtam implicit semmit.

35: Ez nem is tévedés, hanem szándékos hazugság. Nincs tisztázva egyfelől, milyen értelemben beszél a Létezésről. Az az állítás pedig teljesen tévedés, hogy nem létezhet létező megfigyelő és megfigyelt nélkül. Erre nincsen bizonyíték, ehhez a világot a maga teljességgébén, az "önmagáért való létezés" fényében kellene látnunk, de ezt nem tudjuk megtenni. Így egy darab szikla a világűrben, amit senki sem lát, vagy tud róla, létezhet, legfeljebb SZÁMUNKRA nem adott a szemléletben. A megfigyelő és a megfigyelt nem kizárólagos feltételei bármilyen létezésnek, hanem velejárói LEHETNEK. Ennél többet állítani szemtelenség.

36. Újabb tévedés: Az univerzum anyaga és szabályai nem lehetnek feltételei az univerzumnak, mert akkor önmaguk feltételeivé válnak. Adott egy univerzum és adottak törvényszerűségek, meg látszólag adott az anyag, de valójában mi nem tudjuk, hogy ezek micsodák. Spekuláció.

De nem is folytatom, mert ennyiből is észrevehető, hogy egy körmönfont ontológiai érvelésre támaszkodik az összes paragrafus: az ESZME egyenlő az ESZMÉVEL és mivel az ESZME van ezért az ESZMÉNEK szükségszerűen léteznie kell.
Barabás Richárd 2012.03.22 17:33:05
Kicsit félreértettél. Én nem ítélek arról, hogy ezek a dolgok léteznek-e vagy sem, mivel ezeket nem lehet megállapítani a megfelelő észleletek híján. Én pontatlanságokra hívtam fel a figyelmet, amik bizony akadnak bőven, ahogy azt fentebb ki is fejtettem.

A logika nem mond csődöt az általad említett példákban. A logikai gondolkozás lehetővé tesz paradoxonokat, de nem kötelessége feloldani azokat, amennyiben az adott problémából nem lehet analitikusan kibontani a megoldást, illetve nem állnak rendelkezésre a megfelelő minőségű információk, hogy szintetikusan jusson el egy újabb a megoldáshoz egy adott kérdésben.

Amiről Russel és Gödel a matematika nyelvén beszél, Kant, Hume és a többiek már régebben is foglalkoztak. Kant felvázol több antinómiát, pont ilyen kérdésekben (Van Isten, nincs Isten; Van kezdete a világnak, vagy nincs kezdete; létezik egyszerűség, vagy nem létezik egyszerűség) és megállapítja, hogy az észnek nem áll rendelkezésére olyan eszköz, amelynek segítségével ezek eldönthetők.

A vitatott 35. pontban, ezeknek ismeretében nincs igazad, hiszen legfeljebb annyit állíthatsz, hogy nem TUDJUK, hogy van-e létezés észlelés nélkül. Emberi észlelés nélkül mindenképpen van, ezt a tapasztalat bizonyítja. Nem mondhatjuk, hogy bizonyos dolgok csak akkor lesznek létezők, amikor észleljük őket, legfeljebb akkor válnak jelenséggé, amit felfogunk. Ha egy repedést a falon csak ma veszek észre, az nem jelenti, hogy nem volt ott korábban.

A 36. pontra felvetett kételyeimet valóban nem értetted meg, de talán én nem voltam elég pontos.

"Az Univerzum létezése függ mind a szabálytól, mind az anyagtól."

Ezt nem lehet ilyen kategorikusan kijelenteni, ráadásul pontatlan is. Szabály (ennek pontatlanságába most nem megyek bele) és anyag az általunk ismert Univerzumon belül van, ezen kívül mi nem tudunk elképzelni mást, egy helyet, ahol nincs tér és idő, mert ezek adottak az észleléseink feltételeiként. Mivel nem tudjuk, mi tartja fenn és milyen körülmények között az univerzumot, illetve hogy fenntartja-e valami egyáltalán, az itt leírt állítás egyértelműen spekuláció.
Előző rész... Születésünk óta törvények szabályozzák az éltünket. Természetesnek vesszük, hogy a legtöbbnek engedelmeskednünk kell, míg másokat megszeghetünk – azt a kérdést viszont kevesen teszik fel maguknak, hogy vajon honnan származnak a törvények? Mitől…..
Több mint egy hét telt el a szörnyű norvégiai vérengzés óta, mely mélyen megrázta a világot. Minden jóérzésű ember megrendülten áll a tragédia előtt, s az együttérzés és a gyász hangjait csak az egyre hangosabban feltörekvő kérdés tudja elnyomni: Miért??? S bár az…..