Regisztráció Blogot indítok
Adatok
cserjesl

0 bejegyzést írt és 40 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nagy kedvencem a színes utazás sorozatom, melyet még 2011-ben kezdtem kedvencemmel, a kékkel - azóta voltak pirosak, fehérek, sokszínűek és feketék is, most pedig a rózsaszínű látványosságokat gyújtöttem egy csokorba! A halványrózsaszín Casa Rosada Buenos Aires egyik emblematikus épülete. Az épület…..
A pastrami legendás étel, amely valahol a barbecue stílus határmezsgyéjén helyezkedik el, ötvözve a lassú tűzön füstön sütést különféle egyéb eljárásokkal. A mi olvasatunkban egy különleges hibrid, kulináris mesztic: a pácolt-füstölt húskészítmények és a barbecue módszerrel sült hús keresztezése.…..
Múlt-kor Kuba Castro előtt 2014.12.18 17:36:16
53 évnyi szembenállás után töri meg a Kuba ellen bevezetett gazdasági embargót az USA, s ezzel várhatóan mélyreható átalakulásokat indít el. A változás nagyon látványos lehet, hiszen amerikai állampolgárok jelenleg nem utazhatnak a szigetországba, amellyel szemben kereskedelmi…..
cserjesl 2014.12.19 13:18:22
@kewcheg: valami hasonlót akartam én is írni. Szét lehet nézni akár a Karib térségben, akár Közép-Amerikában, szerintem máshol sokkal rosszabb a helyzet. Kubában 50+ év embargó ellenére és 20 évvel a Szovjetunió széthullása és a baráti segítség elapadása után is van oktatás, egészségügy, szociális háló, közbiztonság, még ha a mi fogalmaink szerint "szegénységben is élnek". Nicaraguáról, Haitiről, Hondurasról, ... elmondható ugyanez? Nem hinném.

És én sem vagyok kommunista, még mielőtt... :)
A kiterített csirke, világszerte ismert nevén spatchcock chicken (másutt: spattlecock chicken, butterflied chicken) egy alapvető BBQ-fogás és sütési módozat. Amellett, hogy látványos és finom, kitűnő lehetőség arra, hogy csiszoljuk sütési technikánkat, mivel a csirkét a…..
cserjesl 2014.11.20 09:44:35
@Márkaséf: Persze, hogy alap a pihentetés, én a _mellével_lefelé_ pihentetésre értettem azt, hogy nem próbáltam. Beer can chickennél a hátára fektetve nekem valahogy kézenfekvőbb volt pihentetni, nem billegett. :D
cserjesl 2014.11.20 10:34:10
@Márkaséf: Na, akkor nincs mese, hétvégén sütnöm kell! :)
Örömmel jelentjük: mintegy 3-4 hónapos fejlesztési munka eredményeként elkészült a Nyárspolgár BBQ és az Őrház Sörkert közös reverse flow ofszet szmókere! A szmóker elfoglalta méltó helyét az Őrház épülete mellett, és megkezdte méltóságteljes pöfékelését. A…..
cserjesl 2014.11.07 21:29:48
@megasün: ha van ra lehetoseged, epitsd meg mindkettot! Nalunk a kemence jatszik, ha pizza, retes vagy cserepedenyben sult dolgok keszulnek, ha low&slow vagy grill, akkor meg a green egg. Ha tudod, hogy 30-40 evre tervezel a helyen, ahol laksz, mind a kemence, mind a smoker boven megterul, csak gyozd a baratokat vendegul latni es a rokonokat elhessegetni! ;-)
cserjesl 2014.11.07 22:46:18
@megasün: nalunk egyszeruen ment, en azzal erveltem, hogy amennyivel tobbet sutok es fozok kint, neki annyival kevesebbszer kell bent. :-D Csak keszulj fel a telre, a kemenceszezon veget er oktoberben...
Jo epitkezest es varjuk a kepeket!
1969. Staller Ilona később Cicciolina 18 évesen, még Magyarországon...
cserjesl 2014.10.20 23:09:01
@Nyiri: akkor kellett volna eladni neki a Parlamentet, annyira meg akarta venni! :)
Több posztunkban és fórumokon is hangsúlyozzuk: jó sütő nélkül nincsen igazi barbecue. A sütőkkel kapcsolatos alapokat rendszereztük BBQ-sütőeszköz posztunkban, és rendszeresen érvelünk amellett, hogy bizonyos összeghatár alatt nem szabad sütőt vásárolni barbecue-típusú sütések céljából. Mindezt…..
cserjesl 2014.10.19 22:30:55
@// Gery Greyhound:
En ifj. Feher Andrastol szoktam venni hazai egetesu faszenet, greenegg.hu , nagyon jol teljesit a Green Eggben. Egy lepcsovel feljebb van az osztrak mopeppers online grillboltban kaphato del-amerikai faszen, de azt hiszem, hazankba nem szallit.
www.mopeppers.at/Black-Ranch-Steakhouse-Grillkohle-15kg-Sack?ac=Koh
cserjesl 2014.10.20 21:27:05
@// Gery Greyhound:
Igen, huzos az ara, de akkora darabok vannak benne, mint egy kezilabda, a kisebb agak is legalabb 20 centisek. Es alig valami hamuval eg, elso sutes utan probaltam takaritani a Green Egg-et, de csak minimalis, nullaslisztre hasonlito feher port talaltam. De ennel van meg feljebb: Feher Andras mutatott valami szendarabot, amit allitolag begyujtas elott, sutoben 200 C-ra kell felheviteni, kulonben meg se gyullad. olyan hangja volt, mintha kristalypohatakat koccintottunk volna ossze. Sajnos a nevet nem jegyeztem meg, el voltam varazsolva... :)
A barbecue királykategóriája a marhaszegy (brisket). Ez a hagyományosan kevésbé értékesnek számító, kemény, nem igazán vonzó húsdarab a BBQ-típusú sütések emblematikus alapanyaga, Texas állam nemzeti étele. Felépítése és zsírszerkezete determinálja a lassú tűzön…..
cserjesl 2014.10.08 16:04:36
@Balambér: "ha elolvasod egy posztját a blogon, a végére olyan érzésed lesz, mintha egy 300 oldalas könyvet olvastál volna el a témáról."

Abszolút pontos megfogalmazása a tényállásnak. :) Én is erre a bejegyzésre vártam, mielőtt egyedül nekilátok az első brisketsütésemnek. Megérkezett a prunoki kolléga által ajánlott faszén* is és nagyon jól vizsgázott hétvégén, két maréknyival simán megütöttem egy oldalast 2+2+1 . Úgy érzem, semmi sem állhat már utamba, irány a brisket! :)

* www.mopeppers.at/Black-Ranch-Steakhouse-charcoal-15kg
cserjesl 2014.10.09 11:05:43
@Márkaséf: néhol valóban nem kellően dokumentált a folyamat, de szerintem elvitathatatlan érdemük, hogy lehozzák a földre a BBQ-zást, a videóikat megnézve az az érzése támad az embernek, hogy 'Basszus, ha ezek a komák ilyen húsokat sütnek a kert végében, egy szál gömbgrillben, akkor ezt én is meg tudom csinálni!' Ha valaki a tudományos oldalról közelít, előbb kollagénekről, maghőmérsékletről meg tökéletes hőáramlásról olvas, mielőtt egyáltalán belevágna, az inkább elbizonytalanodik, ezzel szemben a BBQ Pit Boys maga a színtiszta biztatás: Gyerünk, öcsém, fogj egy nagy darab húst és rácsra vele!. :)
Az 1993-as The Day of The Tentacle a kalandjátékok egyik legstílusosabb, legzseniálisabb darabja. Ez persze nem véletlen: a készítők között ugyanis nem csak megtalálható a gaming iparág két legelmebetegebb zsenije, hanem egyenesen ők vezették a projektet: Tim Schafer és Dave…..
Az oldalas után a pulled pork (szabadfordításban: cafatos sertéshús) a barbecue műfaj második legismertebb fogása. Egyben sütött lapockából vagy tarjából készül, vagyis kellőképpen nagydarab és zsíros, kollagén részekben gazdag húsrészekből. Az igazi low & slow…..
cserjesl 2014.09.01 16:10:12
Sziasztok.
Tegnap reggelre átestem a pulled pork tűzkeresztségen. Egy közel kétkilós sertéslapockát sütöttem Big Green Egg -ben a fenti recept szerint.

Nekem a cikkből nem jött le, hogy a maghőmérséklet emelkedése nem lesz egyenletes, hanem a hús a "kritikus" 67-73°C utat a kollagén zselatinná alakulását kísérő kémiai reakciók miatt sokkal lassabban teszi meg, mint az odavezető utat. Valószínűleg ez annyira alap, hogy még kezdőként is illett volna tudnom. Részben meg a Ti hibátok, mert annyira hitelesen írtok a BBQ-ról, hogy nem éreztem szükségét további utánaolvasásnak! ;-)

Mivel a rácshőmérséklet stabil volt, szerencsére volt annyi eszem, hogy ne kezdjek vad gépészkedésbe a hőmérséklet emelésére, így ha lassan is, de elérte a 73°C-ot a malac, fóliáztam, mentem aludni.

Almaléből nem volt jó ötlet a 100%-os rostos változatot használni, mivel nem túl sok zsírt és levet eresztett a hús, az almarostok letapadtak az alutepsi aljára és odakaramellizálódtak, szerencsére 110°C-on nem tudtak odaégni.

A végeredmény nagyon jó állagú, könnyen szétcincálható lett és ízben nagyon hasonló a korábban kóstolt pulled pork szendvicsekhez. Frissen sütött házi zsemlét megkentünk majonézzel, abba halmoztuk nagy kupacokba a húsokat és Mystic Mama Ale BBQ szósszal ettük.

Én is szeretném megköszönni azt a munkát, amit a blogírásba fektettek, nagyon inspiráló!
cserjesl 2014.09.02 09:08:07
@Márkaséf: Igen, logikus, hogy egyre lassabban emelkedik a maghő, nekem az nem volt logikus, hogy egy órára teljesen megállt az emelkedés, sőt, 1°C-t csökkent is vagy negyedórára. Itt kezdtem el aggódni a hőmérő megbízhatósága miatt. :) A jelenséget a brit BGE oldal így írja le:

"If using a dual probe remote thermometer you will notice that the internal temperature of the meat slowly rises and then apparently plateaus or even falls by a few degrees. This is not the EGG needing more oxygen or fuel, this is the science of low and slow happening as collagen starts to break down and turn to gelatin. An enormous amount of energy is required to enable this process and so the temperature of the meat stops increasing whilst the chemical reactions take place. Do not adjust the temperature of your EGG. You should not try to speed up this process with more heat. Once the majority of the tissues have been rendered to gelatin the temperature will begin to climb again."
A bárányborda a frissen sütésre alkalmas zsenge húsfélék csúcskategóriája. A kacsamellhez képest összetettebb zsírok és inas részek alkotják. Nagyobb képért klikk. A báránybordánál egyaránt fontos a kíméletesség és a hirtelen ütési effekt, a ropogós felületek…..
cserjesl 2014.04.28 21:00:57
Megígértem Pistának, hogy szombatra összekalapálok egy posztot azokból a képeimből, amiket nem tudtam elsütni sem a BMW 2-es bemutatóban, sem a hétfőn érkező 4-es kabrióban, a Vegas-Los Angeles útra kapott X5-ösről szóló tesztben, de még a BMW Designworks-üzemlátogatásomról…..
Sertés tarja grillezése II. Csütörtök esti bejegyzésem után jött a megérdemelt (?) hétvége, jöttek a haverok, a nejem, a gyerekeim 2/3-a és három kutya a sarudi házikónkba - éhesen és egész szomjasan. Tehát felpakoltuk a szokásos cók-mókot, vittük a bepácolt nem kis adag…..
cserjesl 2013.05.13 17:22:36
@apple6aba:
Én azt javaslom, nézz szét a steak sütését részletező oldalakon, blogokon, gyakorlatilag mindent leírnak erről. A legfontosabb a jó minőségű alapanyag, ha 'csak úgy' bemész egy hiperbe, szinte biztos, hogy valami öreg tehenet kapsz, azt pedig nem tudod még hosszas pácolással sem a megfelelő állagúra hozni. Mi vagy argentint veszünk nagyon drágán vagy külföldről hoz(at)unk érlelt hátszínt, bélszínt vagy a bejáratott hentesünk szól, ha borjút vágnak. Persze ezt még el lehet rontani, de sokkal kisebb a valószínűsége, mint annak, hogy rágós marhából értékelhető steaket készíts.
Ha minden áron marhát szeretnél sütni a vendégeidnek parázson, javaslom, próbálkozz inkább saját készítésű hamburgerrel, garantált siker és messze gazdaságosabb is. Sok sikert!
cserjesl 2013.05.13 17:48:31
@cserjesl: elnézést, ez lemaradt:

vilagevo.blog.hu/2012/05/03/a_tokeletes_steak_titka

www.hogyankell.hu/Steaket_s%C3%BCtni

ha inkább a hamburgert választod, akkor meg érdemes otthon sütni hozzá zsemlét:
www.limarapeksege.hu/2009/06/hamburgerzsemle.html
Talán úgy is kezdhetném, hogy nincs itt semmi érdekes látnivaló, kérem haladjanak tovább. De ha, azt írnám, hogy Ománba sodort az élet változó szele, talán többen olvassátok a vendégposztom. Így álljon előttetek a burger koppintás Sur városából. (Vendégpostunkat…..
Kistestvérrel, gyerekkel kávézóba járni összetett élmény és egyben kihívás is. Ki ne szeretne egy csésze valami és egy sütemény mellett egy kis időt közösen eltölteni, nyugodtan beszélgetni, nevetni egy kicsit. A feladat nehézsége ebben az esetben a már említett ideális…..
A világot járva gyakran bukkanhatunk érdekes, meghökkentő dolgokra. Olvasónk, Gábor a tennessee-i Knoxville repterén készítette ezt a képet. Világmárka, ugye? ..
cserjesl 2013.04.02 10:14:54
@Madár Fokker: van ott egy bilikék 601-es az Al Maktoum Road-on, a reptérhez közel egy csomó más érdekesség társaságában, bár egy taxis szerint az nem kereskedés, hanem gyűjtemény.
cserjesl 2013.04.05 12:21:21
@Madár Fokker: lehet, hogy az, de akkor nagyon nem mehet a bóót, évek óta ugyanazok az autók állnak bent. :D
Folyékony Kenyér The Kernel 2011.09.07 11:08:00
A sörügyben kevésbé járatos érdeklődő gyakran nevezi házi sörfőzdének a kisüzemi/kézműves sörfőzdét, pedig a kettő nem ugyanaz. Ha látták volna, amit én, a Kernel Brewery-ben, akkor többé nem kevernék a két fogalmat.A The Kernel még csak tavaly nyílt, de már a…..
cserjesl 2011.12.12 15:48:58
@Mantlesorrow: Basszus, a Cobra! A nagy sörözésben azt meg ott hagytam! :D
Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a sörnek van egy alternatív sötét történelme is, ami a tudatmódosítás ősi gyökerei közé nyúlik vissza. Az ókorban és a középkorban, a fajélesztők és az ellenőrzött erjedés ideje előtt nemigen lehetett rendes alkoholtartalmat generálni a…..
cserjesl 2012.11.06 20:55:39
@rambo13:
igen, a BrewDogét. És nem jött be. Lándzsás útifű-szirup íze van.
Pif Grabanc-Kebabját szintén a Szabó Ervin téren, a Grabanc pultjában lehet megkóstolni a Főzdefeszten csütörtöktől. "A darált birkalapockából és sertésdagadóból, no meg 10% zsírszalonnából álló masszát őrölt gyömbérrel, korianderrel, római köménnyel és reszelt…..
cserjesl 2011.10.21 16:17:55
@pif: Termeszetesen. a keszleteim vedelme erdekeben viszont nem arulhatom el, hany kebabozasra eleg grabanc van meg itthon... :)))
Az elmúlt napok titkos pletykáit és sötét sikátorokban elsuttogott félinformációit sikerült mára bizonyossággá érlelni: a vendéglősök és séfek rettegve és reménykedve várt vendége, a mindig inkognitóban érkező, a világ legnagyobb hatalmú étteremkalauzának, a Michelin…..
cserjesl 2011.09.15 14:59:23
@qwertzu: Dunaföldvár, Halászcsárda. a hídnál.