Regisztráció Blogot indítok
Adatok
térképesember

7 bejegyzést írt és 61 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
commonsensebudapest.comINTERJÚRoger Scruton kétségkívül a konzervatív gondolkodás egyik legnagyobb élő alakja. A Mos Maiorum őt kérdezte az Európai Unió válságáról, a brit belpolitika legaktuálisabb kérdéseiről, Orbán Viktorról – és persze a borkultúráról, hiszen…..
térképesember 2012.01.30 17:43:03
Egy kis hint, hogy a britek miert nem szeretik az uj fiskalis paktumot:

marginalrevolution.com/marginalrevolution/2012/01/whats-wrong-with-britain.html

Tul sok GDP-nyi deficitet kene lefaragniuk, ami nem nepszeru dolog kormanyon, meg ha konzervativ is a PM.
térképesember 2012.01.30 19:03:43
@Laciii: A cukorgyartas a jovo iparaga?
A gazdasági problémákkal, elhúzódó válsággal küszködő országok közül sokan – beleértve hazánkat is – a kínai befektetőkre várnak, tőlük remélik a megváltó beruházásokat, államkötvény-felvásárlásokat, sőt, az egész világgazdaság felpörgetését.…..
térképesember 2012.01.28 00:18:25
@iGorcsev: Aki szoke libat akar felszedni vele, annak hasznos.

A hasznossag nem ugy mukodik, hogy amit mi magunk sajat kutfobol hasznosnak itelunk, arrol normative kimondjuk, hogy mindenki masnak ugy kell hasznos legyen. Az olyan rendszereket totalitarius diktaturanak hivjak es altalaban nincsen sok haszonelvezjuk.

Most komolyan ilyen alapon vitatkozol gazdasagrol, penzrol, tarsadalomrol, zero osszegrol es joletrol?
térképesember 2012.01.30 18:16:26
@iGorcsev: Nem, a celfuggveny csak a termeleselmeletben van penzre definialva, a fogyasztoelmeletben preferenciakkal dolgozunk, amiknek a mukodeseben nem kozponti kerdes a penz, valojaban a legtobb modellben a penz csak koltsegvetesi korlatkent lep be, es a hasznossagnak a fogyasztoi kosar es a szabadido a resze. Ezekre hogyan teszel cetlit egy nemzeti szamlarendszerben, hogy a trade balance negativ, tehat itt emberek veszitettek? Ez nem igy mukodik.

Ujra: senki sem vitatja, hogy minden orszag egyenlege nem lehet szufficites. De ennek semmi koze az orszag lakoinak preferenciaihoz. Ujra: a negativ trade balance lenyegeben hitelfelvetel. Es a lakashitelre se mondod ra, hogy aki felveszi, definicio szerint veszit rajta, csak mert az o penze a torlesztokkel csokken, a banke pedig no.
térképesember 2012.01.30 18:59:08
@iGorcsev: Dehogynem lehet, sokadszorra irtam le, hogy a penz nem egyenlo a hasznossaggal, mert kulonbozo embereknek ugyanannyi jelenbeli vagy jovobeli penz mas erteket hordoz.

A kereskedelemmel kapcsolatban pedig szerintem Robinson Crusoe jo pelda, mert kereskedelem nem csak orszagok, hanem szemelyek kozott is zajlik, csak mashogy hivjuk. Es egyeni szinten teljesen nyilvanvalo, hogy ha nem tudjuk a sajat akarmilyen nem kenyersuto tudasunkat elcserelni kenyerre, akkor suthetjuk a sajat kenyerunket, es ugyanigy szanthatjuk-vethetjuk a sajat gabonankat, vaghatjuk a sajat fankat, mikozben valojaban termelekenyebben is eltolthetnenk az idonket, es annak az eredmenyet elcserelhetjuk a pekkel kenyerre es igy tovabb. Ez a munkamegosztas hozadeka, ami analog a kereskedelemmel.

Felejtsd el a penzt. Amig nem tudsz penzt enni, penzt inni, penzbe oltozni a hidegben, a penz csak osszezavar.
χάρτης Isten, nemzet 2012.01.26 18:15:00
A felvilagosodassal visszaszorult a vallasnak a kizarolagossagra igenyt tarto vonala. A hatalom gyakorlasahoz isten tobbe nem volt elegseges legitimacio. Feltalaltak a nemzetet. Kulcsszavak: imagined communities, ingroups and outgroups. A nemzet egy olyan csoportkepzo koncepcio, amit a hatalom…..
Segítség! Elfogyott a pénzem! „De csóró lettem nincs kenyerem Elvesztettem a munkahelyem Jaj Istenem most mi lesz velem Hej de betörjek vagy guberáljak Jaj Istenem mit csináljak Mondjátok meg, hogy most mit tegyek Felmegyek a hivatalba Rávágok majd az asztalra Elmondom hogy éhen fogok…..
térképesember 2012.01.25 20:13:46
@bogancs: Miert? Tevedni lehet, tevedunk is sokat es neha nagyot.

Itt a csalassal van a gond.
térképesember 2012.01.25 21:58:54
@bogancs: Ezt parafrazealasnak vagy minek hivjak, az ilyesmikkel onmagukban nincs gond, ha jelolve van, hogy honnan jon a megallapitas. Ha pedig nincs jelolve, az plagium.

Tenyleg azt mondod, hogy plagizalas nelkul nem lehet megirni egy foiskolai vagy egyetemi szakdolgozatot? Ezek uj tudomanyos eredmenyt, a doktorival ellentetben, nem is varnak el, ugyhogy az elegge siralmas volna.
térképesember 2012.01.25 23:24:36
@Dr. Trejo: Nincs elottem adat errol. Biztos, hogy a legszegenyebb reteg akkora reszben jarul hozza az adobevetelekhez? Vagy jarult hozza eddig?
Bayer Zsolt: A szeretet az mindig erősebb lesz, mint a gyűlölet. Weöres Sándor: Mikor a szépet megismerik, felbukkan a rút is; mikor a jót megismerik, felbukkan a rossz is. Rendben, Weöres műfordításban. Ezen a napon huszonhárom éve, hogy meghalt...
A KARD Dr. Bóvli 2012.01.20 09:51:00
Szomorú ez nagyon. Végül is egy kétszeres olimpiai bajnok nem akárki. És nehogy valaki lelazsált döntővel jöjjön: odáig el is kell ám jutni. Államfőként nem volt egy etalon, de hát nem is mondta, hogy az akar lenni. De ez most, ez alapjaitól lövi szét az embert. Arra gondolok,…..
térképesember 2012.01.20 21:02:31
@chongie: Nincsenek het lakat alatt, legalabbis biztosan nem mindenhol. Pelda:

phd.lib.uni-corvinus.hu/
Remek elképzeléssel rukkolt elő a NER-birodalom Nemzeti Jövőkutató és Népességszívató Hatósága.Az elgondolás lényege a hetet egy csapásra doktrínán alapul:- toldozzuk vele valahogy, valamennyire a büdzsét,- tüntessünk el minél több, az előző, demokratikus köztársaságra…..
térképesember 2012.01.19 23:59:15
@bloggerman77: De a kozepkorban a kamara a kiraly penztarcaja volt. Manapsag az allam szerepe mas, mas erdekeket kellene megjelenitsen, peldaul mukodo gazdasagpolitika stb. Az, hogy ez ennyire nyilvanvaloan serul es ez rendben van, az a magyar valasztoreteg rendkivul sulyos sara.
  Épül már az ellenkultúra, épül nagyon. Régi-új alapja Schmitt Pál. Az ellenállók önkéntesen doktori címet írnak a nevük elé Facebookon, izzik a memegenerator.net, ha pedig a helyzet változatlan marad, gyakorlatilag április közepéig akad biztos pont az ATV-s agenda…..
Gréczyblog Zászló. Égés 2012.01.15 07:53:00
Többféle tanulsága is van a tegnapi jobbikos zászlóégetésnek. Az egyik, hogy ezzel a mozzanattal súlyos robajjal vasfüggöny zúdult a Fidesz és a Jobbik közé. Nem mintha Orbán maga is nem lenne euroszkeptikus, csak éppen a pillanatnyi politikai érdeke homlokegyenest ellentés a…..
térképesember 2012.01.15 13:41:57
@high up!: Az eropolitika mindig kontraproduktiv. Roghozkotes nelkul kevesebb fiatal menne ki, stb. Masfelol ha az orszag elheto lenne vagy ha a valasztott politikusok azon dolgoznanak, hogy az legyen, akkor a roghozkotes fel se merulne, meg a temerdek egyeb ragyogo otlet, kilepni az EU-bol es a tobbi.
Ha en utalok valakit, annak mindig oka van. Habar utalok, nem vagyok rossz ember, mert az utalatom mindig, kivetel nelkul, igazsagos. Az illeto csal, lop, hazudik, tehat rossz ember, vagy goromban viselkedik, gogos stb. Ellenben ha engem utalnak, az tobbnyire igazsagtalan es olyannyira erthetetlen,…..
Milton Friedman Free to Choose sorozatanak tizedik resze a szabadsagrol szol altalaban es az allami beavatkozasrol. Nem a rendszervaltas utani Magyarorszagot taglalja, es megis mintha azt akarna leirni. Friedman az Egyesult Allamokrol: What we've been looking at is a natural human reaction to the…..
χάρτης Allamcsod, dedukcio 2012.01.07 23:30:00
A magyar allamhaztartas regota szufficitet termel adossagszolgalat elott. Ha a magyar allam becsodol, nem lesz kozvetlenul keletkezo forrashianya. Az allamcsod elinditja a befektetok penzkimenekiteset. Ez felnyomja a forint arfolyamat. A megugro forintarfolyam kiverezteti a maradek…..
térképesember 2012.01.14 15:24:53
 A kapitalista társadalom gazdasági anarchiája, abban a formában ahogy ma ismerjük, véleményem szerint, a gonoszság valódi forrása. Láthatjuk magunk előtt a termelők széles közösségét, amelynek tagjai szüntelenül igyekeznek megfosztani egymást a közös munkájuk…..
térképesember 2012.01.10 15:10:02
@antisystem: Kozeposztalyellenesseg helyett kerdezhetnem azt is, miert nem a szived csucskei. :P

A mai magyar helyzet rendkivul osszetett. En roviden annyit mondanek rola, hogy adoterhek es joleti csapda.

en.wikipedia.org/wiki/Welfare_trap
térképesember 2012.01.10 16:48:19
@antisystem: En az egyenlotlenseg novekedeset nem latom problemanak, ez elkerulhetetlenul kovetkezik abbol, hogy egyenlosito szocializmust csereltunk (joleti) piacgazdasagra. Az egyenlotlenseg merteke sem, habar kulonfele szervezetek neha elegge kulonbozo Ginire jutnak, kirivo:

en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_income_equality
en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_distribution_of_wealth

Ha azt nezed, hogy a hetkoznapjaidban kikkel talalkozol, azok altalaban a jovedelem- vagy a valoneloszlasban nagyjabol ott vannak, ahol te. A nagyon gazdagok mashol laknak es mashol dolgoznak, ahogy a nagyon szegenyek is. Ezert nem gondolom, hogy valakinek a cipoje vagy a ruhaja komoly befolyassal lenne, hogy az ebbol szarmazo negativ pszichologiai externalia jelentos egeszsegromlashoz vezetne.

A varhato elettartamra szerintem az egeszsegugyi ellatas szinvonala es az eletmod van a legnagyobb hatassal, bar nem vagyok szakerto. Az utcan ivo punk eletmodja es az egeszsegugyi ellatas, amihez igy hozzaferese van, ezek nyilvan rosszabbak, mintha az eloszlas kozepen lenne, nyolc ora munka, lakashitel, nyugdijszamla, stb. Vagy ha csak annyi tortenne, ami a rendszervaltas elott, az allam beparancsolna egy uzembe, mondvan, hogy teljes foglalkoztatas van.

A csorosag ara nem determinisztikusan, de statisztikailag, a rosszabb egeszseg, alacsonyabb elettartam. Ez benne van a pakliban, de sok embert hallottam arrol beszelni, hogy nem akar megoregedni az idoskor minden nyugjevel, inkabb iszik, dohanyzik es meghal elobb, mintha tudatos strategiat folytatva. Tehat meg a kivanatos elettartam is egyeni izles kerdese, ahogy az eletmod is, amit feltetelez.

Az aggregalt adatokbol az tenyleg latszik, hogy a nagyobb egyenlotlenseg altalaban rosszabb egeszseghez vezet, de az nem latszik belole, hogy miert: hogy negativ externaliarol van szo (a gazdag ember eletmodjat latva a szegeny ember karosul valamiben), vagy hogy tobbe-kevesbe tudatos valasztasrol.

Es akkor igen, amit mondasz, hogy a szocializmusban a legszegenyebbek varhato elettartama jobb volt. De cserebe rendkivul pazarloan, kapun beluli munkanelkuliseggel (persze ez megint hatekonysagi kerdes), es a kozepszernel jobb szolgaltatas, aru stb. elerhetetlenne valasaval. A szocializmus mukodeserol, kronikus hibairol, de tagabban a kozponti tervezeserol is, Kornai Janost erdemes olvasni, bar lehet, hogy mar ismered.
térképesember 2012.01.10 17:03:59
@antisystem: Rendpartisag... Vegulis mint kiderult, van huszonot szazalek antiszemitank is hatvanot evvel a holokauszt utan. Ha csak az emberi elmen mulik, barmi lehetseges.

Az adokat es a joleti csapdat kibontva, ha megnezed, a hatalmi osszefonodasok nem a kisvallalkozasokkal keletkeznek, es amit a legtobbszor felronak a kapitalizmusnak, az megis a monopolistak es a kartellek viselkedese. A baj nem a piacgazdasaggal, hanem a monopoliumokkal van.

Magyarorszagon kisvallalkozast vinni viszont egyaltalan nem konnyu, ezt sokan mondjak regota, tulajdonkeppen kozhely. De ahova nem koltozik Mercedes vagy Suzuki vagy Audi, meg ahol nem tudnak megtelepedni ezeknek a nagyoknak a beszallitoi, ott gond van, es akkor latjuk, hogy kevesebb a munka es kisebb a fizetes videken, hogy tomegek fuggnek helyenkent az onkormanyzati foglalkoztatastol, stb. Mert minimalber + adok + jarulekok, azt a kepzetlen ember nehezen termeli ki, arrol nem is beszelve, hogy a minimalber mennyiben eleg ma megelhetesre.

Szoval nagyon ugy tunik, hogy a gond nem a piacgazdasaggal van, hanem azzal, ami ma fojtogatja.
Január 8-án a világ számos nagyvárosában megtartották a Nadrágmentes Metrózás Napját. A tizedik alkalommal rendezett eseményhez 27 ország 60 városának több ezer metrózója csatlakozott. Az első Nadrágmentes Metrózás Napot 2002-ben, New Yorkban tartották és mindössze heten…..
térképesember 2012.01.10 00:48:18
"breaking a social taboo"

en.wikipedia.org/wiki/No_Pants_Day

Azoknak szol, akik savanyognak rajta. (Nektek. :P)
térképesember 2012.01.10 00:50:42
@Jankove: Ez a "mai fiatalsag"-erveles a "mai oregek" orok tevedese.
   Nagybankok. A leghatalmasabbak. Ma.Mi a helyzet velük ?2 tény:I.: eredeti méretben: 3.bp.blogspot.com/_SqhhJb_P3Kk/S42jWR1aZ3I/AAAAAAAALMQ/2ZWLoE-ibdg/s1600-h/bank+mergers.jpg    tudom, h a mekegő/imamalmaikat folyamatosan forgató felkent "liberális"…..
Kigondoltam Államcsőd 2012.01.05 10:35:00
Szinte mindenhol hallunk, olvasunk az közelgő államcsőd lehetőségéről, tömören összefoglalva annak következményeit viszont alig találjuk. A Kigondoltam blog őszinte híve a nem-orthodox gazdaságpolitikának (vagy politikai gazdaságtannak?) és abból bőven profitál, de nem tudunk…..
térképesember 2012.01.07 21:40:41
@bogancs: Figyeld a deficit mellett a forintarfolyamot is. Az orszag hitelallomanya nem csak a public debtbol all, meg van maganszektor is.
térképesember 2012.01.08 02:18:46
@Bandibacsi34: Azt nem hiszem, hogy kaosz es evtizedes vergodes jon, ahogy a poszt irja, de amit te mondasz, az se realis. Az autarkia barhol megteremtheto, de nem kellemes, es ha elkerulheto, nem is esszeru.
Free to Choose: tizreszes sorozat Milton Friedman egyoras epizodjaival. (Az opening theme azert ilyen, mert harmincegy eves. Nem, harmincketto.)Az elso resz, The Power of the Market, a YouTube-on. Nahat, mire kepes a mai technologia! A cerka tortenete, Amerika, Hongkong, Kina, szabadsag es…..
χάρτης Alapvetes 2012.01.07 02:39:40
Homo oeconomicus. Az ember: onerdekkoveto. Ettol nem jo vagy rossz. Ettol el tul.Gondolatkiserlet. Az onerdeket nem koveto ujszulott: ujhalott...
Egy spekuláns esete a Világgazdaság.hu-valŐszi írásomban elégedetten csíptem végre nyakon egy "újságírással" piacot befolyásoló, közben forint shortot kezdeményező nemzetközi bankházi alkalmazottat.Nem hinném, hogy törvénytelen lenne amit tett, de jól szemléltette…..
térképesember 2012.01.05 19:35:14
@Pipas: Ez mi ez, hogy az adofizetokkel? Mert most kikkel?
térképesember 2012.01.05 19:43:53
@Pipas: Mert ha, most csak egy csatornat emlitve, a maganszerzodesek onkenyes allami felulirasat latva a gazdasagi mukodes bizonytalansaga miatt penz megy ki az orszagbol es a forint erre beroskad, akkor is csak a bank fizet? Es ha a kormany kiszamithatatlansaga miatt az allampapir kamata megugrik, mert kis hozamert mar senki sem vallalja be, akkor a torlesztesre a lovet vegeredmenyben nem adoban szedik be?
térképesember 2012.01.05 19:51:52
@Pipas: Tehat a huszonhet szazalekos afa az nem ado, meg a tobbi megszoritas sem, ami jon. A meg mindig devizas hitelesek se azert szivnak, mert a kormany nem kiszamithato. Es az onkormanyzati devizahitelallomany torlesztojet se adobol fogjak eloteremteni.
Barroso levele után most Hillary Clinton levele is megjelent, teljes terjedelmében. Nagy a levélforgalom Orbánnál mostanában ... "Kounalakis nagykövet és mások a Külügyminisztériumban azóta is aggodalmukat fejezték ki, mindig a barátság szellemében, és bízva abban, hogy…..
térképesember 2011.12.31 17:19:26
@Silverstein -'I was lucky'-: Az amerikai rendszerrol beszelsz, mert a YouTube-videok arrol szolnak. Az EKB es az MNB nem maganintezmeny. Egyebkent a Fed sem egeszen:

en.wikipedia.org/wiki/Fed#Balance_between_private_banks_and_responsibility_of_governments
térképesember 2011.12.31 17:58:01
@fixforex: "többszörösét kihelyezi a gazdaságba egy ENTER lenyomásával (pénzmultiplikátor)"

Te is felreerted a penzmultiplikatort. A multiplikator nem egy kereskedelmi bank egyszeri kihelyezesenel jelentkezik, hanem a teljes szektorban, ahogy a betetek szabad reszebol kihelyezett hitelek visszafordulnak betetekbe.
térképesember 2011.12.31 21:34:20
@BenFranklin: A penznek onmagaban nincsen erteke. Az aranynak sincs, hiaba sarga es hiaba csillog. A penz erteket egyedul az adja, hogy dolgokat tudsz rajta venni, amik neked hasznosak. Innentol a penz mogott allhat arany, egy tehen vagy egy papirdarab, a lenyeg ugyanaz. A forintnak addig van erteke, amig emberek hasznos dolgokat adnak erte.