Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Mai Manó Ház

3224 bejegyzést írt és 500 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Inkey Alice Balázs Béla-díjas fényképész harminc éven át dolgozott a Magyar Filmgyártó Vállalatnál. Több mint ötven hazai film és rengeteg tévéjáték készítésénél volt jelen. A forgatásokról készült standfotói az újságok címlapján reklámozták a produkciókat. A korszak legnagyobb magyar filmeseiről,…..
2018 után idén ismét egy nő nyerte el a legviccesebb természetfotóért járó fődíjat a Comedy Wildlife Photography Awards versenyen, melyet két természetfotós, Tom Sullam és Paul Joynson-Hicks alapított azért, hogy felhívják a figyelmet a vadon élő állatok védelmére. A verseny facebook oldalán nemrég…..
Lapozó rovatunkban az eredeti helyesírást megtartva, régi újságok, fotós szaklapok hírei közül válogatunk. Mai bejegyzésünkben egy közel 100 éve megjelent írást mutatunk be, mely a műtermi aktfotografálás témakörét járja körül. Az alábbi, Kozma Béla által jegyzett cikk a Miskolci Reggeli Hírlap…..
Az 1985-ben született Maija Tammi finn művész nevével olvasóink 2017-ben találkozhattak, mikor a londoni National Portrait Gallery évente megrendezett fotópályázatán harmadik helyezést ért el egy különleges képpel. A díjnyertes fotó egy Japánban gyártott Erica nevű robotot ábrázolt. A galéria…..
A Mai Manó Ház és a Libri Kiadói Csoport közös programsorozatot indít Könyvek & Képek a Napfényműteremből címmel. A havonta megrendezésre kerülő beszélgetőesten egy-egy izgalmas, népszerű és fontos témát közelítünk meg a Libri újonnan megjelent könyvein és kortárs fotóművészek munkáin keresztül.…..
Fred Herzog 1930. szeptember 21-én született Stuttgartban, de gyerekkorát Rottweilben töltötte. Egyik szülőjét a háború alatt, míg a másikat közvetlenül utána vesztette el, így 1946-ban Herzog inasként dolgozott nagyszülei vasedény boltjában.  A háború pusztítása és a németországi helyzet miatt…..
Kép-párok rovatunkban minden alkalommal két olyan fotót láthattok, amelyeket neves fotóművészek készítettek ugyanazon témában vagy olyat, amelyeken éppen egymás munkáira reflektálnak.     Fotó: Sarkantyu Illés: A “Visit No. 5”, 362x450 mm, 2000 © Collection Szöllösi-Nagy - Nemes Gyüjtemény Fotó:…..
Lassan itt az év vége, de a fotográfia kedvelőit még mindig elkényeztetik a galériák és a múzeumok, hiszen az október 15-én indult Fotóhónap kiállításait ajánlva a Mai Manó Ház Blog olvasói sem maradnak le Magyarország legnagyobb országos fotófesztiváljának programjairól. És fontos azt is…..
Itt a Mai Manó ház Blogon 2013. május 25-én mutattuk be először Nobuyoshi Araki képeit Fotó-kalendárium rovatunkban, melyhez két, korábban megjelent írás szövegét használtuk fel. Nem gondoltuk, hogy a világhírű japán fotóművész születésnapjáról megemlékező posztunkban, az indextől idézett…..
A Mai Manó Ház Blogon 2012-ben jelent meg Tőry Klára A fényképezés nagy alkotói című könyvének online változata, mely a mai napig az egyik legkeresettebb tartalom oldalunkon. Mivel blogunk egyik nem titkolt célja a fotótörténet népszerűsítése és a fotóoktatás megkönnyítése, Klárával egyeztetve új…..
A II. világháború és egyben az egyetemes fotótörténet egyik ikonikus fotóját már biztosan mindenki látta, talán néhányan a történetéről is olvastatok vagy éppen láttátok a Clint Eastwood rendezte Levelek Iwo Jimából és a Dicsőség zászlaja című filmet is, mely a legendás kép szereplőinek életét…..
Fotográfusként életem jelentős részét víz mellett vagy vízen töltöm, mint hajós, vitorlázó, vagy csak a vízpartot, tengert, tavat, folyót szerető alkotó. A Staféta Galériában megrendezett kiállításom képanyaga a 80-as évek végétől kezdve a napjainkig mutatja a vízzel kapcsolatos reflexiómat.…..
Fotóbulvár rovatunkban az elmúlt napok fényképezéshez köthető színes híreit gyűjtjük egy csokorba. Mai bejegyzésünkben Bielik István LMBTQ témájú képei mellett megismerheted a szelfit, amitől kedden lefagyott az Instagram, bemutatjuk Amerika legrégebbi légifotóját, valamint egy elgondolkodtató…..
A kínai Qinghai tartományból érkező Yongqing Bao fotográfus nyerte el a 2019-es rangos Wildlife Photographer of the Year (Az év természetfotósa) címet a „Pillanat” című képéért, amely egy tibeti róka és egy himalájai mormota közötti harc első pillanatát mutatja meg. Az eredményhirdetést a londoni…..
A National Geographic Magazin első száma 131 évvel ezelőtt, 1888. október 17-én jelent meg füzetszerű, téglaszínű borítóval, kettőszáz példányban, melyeket a National Geographic Társaság tagjai kaptak meg. A magazin eleinte még rendszertelenül, de 1896 januárjától már havonta jelent meg. Az…..
A Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtár húsz éves történetéből tizennyolcat igazán magaménak érzek, hiszen a Mai Manó Ház Blog szerkesztése mellett, immár 18 éve vezetem az ország leghíresebb fotós szakkönyvtárát. Budapesten több művészeti könyvtár is műkődik, de a Mai Manó Ház harmadik emeletén…..
Dóka Béla - akinek a The Sundays of Life munkáját már a Folyamatos Jelen című katalógussorozatunkban, és nálunk a Mai Manó Házban is bemutattuk - létrehozott egy rögtönzött stúdiót a Fülöp-szigeteken, hogy megörökítse a Palawan szigeteken található Panindigan falu lakóinak őszinte egyszerűségét és…..
Nobuyoshi Araki 1940-ben Tokió belvárosában született és itt is nőtt fel. Gyermekkorában édesapja, akinek a fotózás volt a hobbija, mindig megengedte, hogy segítsen neki. Bár csak hobbifotós volt, édesapját olyan tehetségesnek tartották, hogy a környékbeliek gyakran felkérték, hogy készítsen…..
Úgy látjuk napjainkban is rengeteg olyan cikk jelenik meg fényképezés témában, mely bár szorosan nem kapcsolódik blogunk tematikájához, mégis érdekesnek ítéljük meg őket. A 21. századi fotóbulvár rovatunkban az elmúlt napok - fotográfiával csak érintőlegesen foglalkozó, de a fényképezéshez köthető -…..
A 2019-től már évenként megrendezésre kerülő Fotóhónap fesztivál ismét egy világhírű alkotóval ismerteti meg a magyar közönséget: a Nobuyoshi Araki életművét bemutató tárlat méltán az idei fesztivál egyik legfontosabb programja. Az országos fotófesztivál minden évben arra is törekszik, hogy a…..
Maija Tammi ( 1985 ), doktori fokozattal rendelkező finn művész, aki Helsinkiben él és dolgozik. Fotóival, szobraival és videoinstallációval az undor és az elragadtatás, a tudomány és az esztétika határait vizsgálja. Azok a valós és absztrakt helyek és helyzetek érdeklik, ahol a látás közelít…..
Idén volt 115 éve, hogy 1904. május 30-án – hosszadalmas kísérletezés után – August és Louis Lumière szabadalmaztatták az első valódi, színes képrögzítési eljárást; az autokrómot. A Lumière testvérek lyoni nyersanyaggyáruk kísérleti laboratóriumában 1895-ben kezdtek el a színes fényképezéssel…..
A Mai Manó Ház Blog Fotóbulvár rovatába eddig főként a XIX. században megjelent különleges, érdekes fotós hírekből válogattunk, de úgy látjuk napjainkban is rengeteg olyan cikk jelenik meg fényképezés témában, mely bár szorosan nem kapcsolódik blogunk tematikájához, mégis érdekesnek ítéljük meg…..
Kép-párok rovatunkban minden alkalommal két olyan fotót láthattok, amelyeket neves fotóművészek készítettek ugyanazon témában vagy olyat, amelyeken éppen egymás munkáira reflektálnak.     Fotó: Robert Frank: from the photo essay “People You Don’t See (series),” 1951, gelatin silver print © Robert…..
A világ legelső színes fényképét 1861. május 17-én mutatta be James Clerk Maxwell, skót matematikus-fizikus egy színelméleti előadáson a londoni King’s College-ban a Royal Institution hallgatósága előtt. A bemutatóhoz egy fotográfus ismerősét Thomas Suttont kérte fel, aki három különböző színszűrő…..