Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Törpe minoritás

2 bejegyzést írt és 389 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Debrecentől egy kőhajításnyira, Derecske déli részén, a 47-es úton haladva egy egész különleges dolog tűnik szembe az arra járóknak: egy hatalmas focilabda. De vajon hogyan és miért került ide?..
Vannak olyan népszerű könyvek, amelyek történetét szinte mindenki ismeri. Vagy mert olvasta, vagy mert látta a belőle készült adaptációt, vagy mert egyszerűen annyira benne van a köztudatban, hogy akarva akaratlanul is kibontakozik a cselekmény lelki szemeink előtt. Egy dolog azonban nehezen fér a…..
Az Index-címlapról a Nerdblogra kattintók közül többen is kifogásolták az elmúlt hónapokban, miért pécéztem ki magamnak a rettenetes ghánai filmplakátok alkotóit. Hogy ne érhessen semmiféle elfogultság vádja, elkezdtem összeszedegetni más országok botrányosan béna (vagy ha úgy tetszik: művészi)…..
Törpe minoritás 2018.07.09 16:46:32
@Mr. Neutron:
Azért ne hasonlíts egy grafikai plakátot egy beállított fényképhez! :)
És nem, egyáltalán enm veri partiba ezeket a plakátokat Sima Photoshop munka, + nulla hozzáadott érték.
Törpe minoritás 2018.07.09 16:49:53
@az övezet gázai:
Azzal a kis kiegészítéssel, hogy magyar plakátkultúra egyáltalán nem létezett pár évtizedig.
Vagy tudsz a 70-es évek közepéig bármilyen színházi, koncert-, vagy mozis plakátot? A Lengyel Kultúrában pedig pedig tucatjával voltak kaphatóak annó a jobbnál jobb grafikai plakátok színielőadásokhoz, koncertekhez, filmekhez.
Kedves Barátaim az Úrban,  szinte pontosan egy évvel ezelőtt írtunk arról, hogy mi mindenre képes ma már az ekönyv-megjelenítéstechnika. Azóta nem sűrűn voltak posztok, mert a (hála istennek) hétköznapivá váló ekönyv-témában viszonylag ritkán bukkannak fel akkora hírek, amelyek megrezgetnék az…..
Törpe minoritás 2018.06.11 11:25:17
@Dworkyll: Lehet elütés, (kétszer!) de azért megnézném az eredetiben is. ;)
Dugovics Titusz egy kitalált személy. Egy szolgabíró kanyarintotta ki magának a legendáriumból még 1820-ban. Pont abban az évben, amikor meghalt a francia Fouché József, aki szerint  „A farkasokkal együtt kell üvölteni.”  Mondjuk az egy más történet. Dugovics alakja akkor már évszázadok óta létezett…..
Törpe minoritás 2017.10.01 08:08:53
@Vajk a Vitéz Várjobbágy:
És persze ne akadjunk fel azon se, hogy a kitalált esemény a nándorfehérvári csatához kapcsolódik, ami egyáltalán nem egy "pont elvesztett csata", hanem sőt!
Kedves Barátaim az Úrban,  A nyáron főleg gyerekkönyveket faragtam, és sikerült pár érdekes felfedezést tennem, amelyek talán érdeklődésre tarthatnak számot. Kezdetben vala az inDesign Arról nem tudok beszámolni, hogy  az Adobe tördelőszoftvere milyen, vagy milyen vele dolgozni. Feltételezem,…..
Törpe minoritás 2017.09.10 21:47:34
Az InDesign-nal kapcsolatban azért nem ennyire rossz már a helyzet! :)
Azt gyanítom, hogy te eddig csak olyan ID-ból exportált epubbal találkoztál, ahol a tördelő nem értett az epubhoz, nem tudott arról, hogy lesz epub kimenet is, vagy nem érdekelte, ezért tett az egészre.

Ha viszont olyan a tördelő, aki ismeri az InDesign-t és tudja tördelés közben, hogy lesz epub kimenet is, akkor lehet olyan epubot csinálni, ami átmegy az epubcheck-en.

Persze ehhez be kell tartani néhány szabályt és erőesen ragaszkodni kell a technológiai fegyelemhez.

A legfontosabb, hogy mindent, -- de tényleg mindent -- csak stílusokkal formázzon az ember! Nem ördöndösség, meg lehet csinálni.

A másik, -- és ez a képekkel kapcsolatos problémád, -- hogy a képeket inline kell betenni a szövegbe. Az ID ugyanis exportkor storynként exportál, innen van az, hogy először a láncolt szövegboxok tartalmát , majd ezután a különálló objektumokat, felölről lefelé és balról jobbra. Ha a tördelő kényelmesen csak rádobja a képeket a szövegre, akkor igen, azok az export végére kerülnek összegyűjtve.

Exportkor aztán beállítható, hogy milyen tartalomjegyzéket csináljon, ha az ID állományban volt. epubban is lehet.

Ha kipipálja a t. tördelő, akkor az is megadható, melyik stílusnál szabdalja külön HTML állományba az epubot. Szóval, ha bállítják, új lapra kerülnek a fejezetek.

Minden szükséges meataadat megadható az export dialógus-ablakban. Ha hiányzik, az a tördelő és nem az ID hibája.

Ami a sorközt illeti, az alighanem szándékos. Az epub-szabvány megengedi ugyan, de nem ajánlja, mert a bedrótozott sortávok fejre állítják az olvasókat, amik előszeretettel szeretnének inkább optimalizálni.
(És akkor ott van még a húsvér olvasó is, aki elkezdi bizgetni a sortávot és a betűméretet.) Ha viszont egy stílus eltartást ír elő, az megmarad.

Szóval értő kezekben, egyszerű könyveket igenis lehet automatikusan exportálni az InDesig-nal! De még a bonyolultabbakat is nagyságrendekkel könnyebb egy jól felépített ID-exportból csinálni, mint akár Wordből.
Rendszeresen csinálom, -- igaz én tördelem is és készülök az epubra is. :)
Törpe minoritás 2017.09.10 22:14:26
@Dworkyll:
Hát az üres sorokat azt lenyeli a legtöbb olvasó. Ha a tördelő sima Enterrel kihagy egy sort, akkor lesz az, amit tapasztalsz, hogy egy tompasor előtt az előző paragrafus van.
Ha dupla/másfeles/stb sorközt használsz, az nem tudom mire fordul, ID-ben nincs iyen.

Ha viszont az ID-ben a stílusnak van előtte/utána eltartása (Space Before/After), akkor a CSS-ben margin-top/margin-bottom atributum lesz belőle, amit az olvasók értelmeznek.
Törpe minoritás 2017.09.10 22:38:19
@Dworkyll:
Hát most belenéztem egy epubba és tényleg! Line-height:1.2. Hogy ezt honnan szedi abban nem vagyok biztos, alighanem a Baseline grid értékből, amit beállíthatsz globálisan egy-egy könyvnél. (Nyomdánál nem mindegy, hogy egy lap két oldalán fedig-e egymást a sorok, vagy nem. Erre van a Baseline grid.)

Namost ezt a line-height attributumot ezek szerint nem szeretik az olvasók, mert mint mondod nem veszik figyelembe, ha csak azt adod meg.
A margint viszont igen. (Mit viszont nem értek, mért px-ben adja meg az ID export? Sokkal értelmesebb em-ben megadni, amit lehet)
E-könyv olvasók Appok és nyelvek 2017.06.25 09:45:32
Kedves Barátaim az Úrban,  amióta többé-kevésbé beállt az "olvasási profilom", aktív eszközökön (telefon-tablet) Kindle-mobi, eInkben meg Kobo-epub, nagyon nem vadászgattam olvasó appokra. Ha néha kellett, akkor Androidon Pocketbook, iOS-en meg Marvin vagy iBooks. Így aztán kellemes meglepetés ért…..
Törpe minoritás 2017.06.26 23:06:08
@Dworkyll: Nézd meg az Edge-et is, meglepően jó!

Amúgy nem is tudtam, hogy van még ilyen, hogy Adobe pdf printer! :)
Az InDesign, meg ilyesmi programból ment pdf-et, a Word szintén és a Win 10 gyári pdf printere meg minden egyébre jó.
Törpe minoritás 2017.06.29 09:56:28
@Arturo: Nem kell hozzá semmi más, csak frissíteni kell a Windows 10-et Crators Update-re
Orbán ellenfelei egy olyan focicsapatra hasonlítanak, akik a sokadik megalázó vereség után is ugyanazzal a vesztes taktikával futnak ki a pályára. Sőt, a borítékolható bukás előtt/közben még kifejezetten lelkesek is, aztán meg nem értik az eredményt. Nézem a CEU-ért menetelő tömeget, és magamban…..
Törpe minoritás 2017.04.12 14:32:07
@MaxVal BircaMan HJCD: Értelmiségi??? :))))
Informatikai karrierem során kettő, a programozáshoz meglehetősen lazán kapcsolódó, viszont okkal népszerű kérdéskörrel találkozom napi rendszerességgel. Az egyik a „mitől lassú a gépem?” felütésű, a másik pedig, a „hogyan válasszak laptopot” típusú. Az utóbbit próbálom tömören szakszerűen…..
Törpe minoritás 2017.03.27 14:13:08
Mozikba került M. Night Shyamalan új filmje, a Széttörve, amelyet sokan az egykor ünnepelt író-rendező nagy visszatérésének tartanak. Attól függetlenül, hogy egyetértünk-e ezzel az állítással, a produkció, na meg persze James McAvoy parádés játéka bőven okot szolgáltatnak…..
Törpe minoritás 2017.01.21 17:52:07
Londonból Magyarországra érkezésemkor rengeteg újdonsággal szembesültem és számos olyan szokással találkoztam, amit egyáltalán nem ismertem és furcsának tűnt. Az egyik ilyen a sörözéshez kapcsolódik, és a március tizenötödike előtti napokban mindig eszembe jut. Belém égett a jelenet, amikor először…..
Törpe minoritás 2016.03.13 09:21:04
@Kelly és a szexi dög: Szerintem meg rongyemberezni ősi román szokás. :)
Ez most személyesebb lesz a szokottnál. Az a nagy helyzet, hogy van egy fiam, aki alig három és fél évvel idősebb a blognál. Mint olvasás (és a könyvek) iránt elkötelezett szülő, nagyon kíváncsi voltam, hogy hogyan és miképpen lesz belőle is olvasó ember. Erről szól ez a bejegyzés.  (Nem, másfél…..
Törpe minoritás 2016.01.27 10:53:55
@Dworkyll: Hát, ha polkorrektséget a kreténségig elviszik, akkor az Egri csillagok sem menne át, szélsőságes iszlamofóbiája miatt. :)
De szerintem nem ettől lesz valaki előítéletes felnőttkorára. Magyam több, mint negyvenszer olvastam az Egri csillagokat, egyes részeit, - főleg az ostromot - betéve tudtam, mégsem lettem sem rasszista, sem keresztény-fundamentalista.
Úgyhogy valószínűleg egy gyerek inkább a helyén kezel egy történetet és megvan a természetes, magához való esze, amit úgy kell később - oktatással, neveléssel - lerombolni.
E-könyv olvasók Radar! 2009.10.04 23:33:00
Közkívanatra itt egy poszt, semmi másért, hogyha valaki más témához nem illő anyagot  talál a hálón, itt megoszthassa. A legjobbakból posztot fabrikálunk. Előre is köszönöm, a többi olvtárs nevében is. UPDATE: új megjelenéseket, érdekes könyveket a Könyvradaron…..
Törpe minoritás 2015.11.07 10:57:56
Ha valakit érdekel, megjelent a Sigil legújabb, 0.9.0 verziója.
Itt:
sigil-ebook.com/
A 0.8.7 óta új helyre költözött, fejlesztését átvette Kevin B. Henricks, szóval nem kell temetni.
Törpe minoritás 2015.11.14 18:12:04
@Dworkyll: Bár igaz, hogy "ami nem rossz, azon nem szabad javítani", de a blog szerint tele van bugfixszel, javított FlightCrew-val, szóval szerintem igen.
E-könyv olvasók A kézműves DRM 2015.10.24 08:03:18
Kedves barátaim az Úrban,  volt idő, amikor kifejezetten sokat pörögtünk a DRM kérdésén. Azóta azonban sok-sok gigabájtot töltöttel már le ekönyv formájában, és hála istennek a magyar piacon már csak a puha DRM-mel szerelt könyvek számíthatnak eladhatónak, kemény DRM-mel…..
Törpe minoritás 2015.10.25 11:13:45
@Dworkyll
A rosszhiszemű konverzió ellen semmi nem véd, ezt el kéne fogadnod. :)
Olyan ez, mint az autólopás, vagy a titkosítás. Nincs olyan módszer, (főleg kisipari nincs,) amelyik feltörhetetlen lenne. Az egyetlen lehetőséged, hogy lassítsd (ergo növeld a kockázatot), vagy megdrágítsd (ergo ne legyen kifizetődő) a feltörést.
A kockázat nulla, és mindenkinek van számítógépe.

Lehet, hogy van olyan módszer, amivel *teljesen* meg tudod akadályozni a gépkocsilopást (pl. kiöntöd betonnal), de az azt is jelenti, hogy tönkreteszed azt, amit védenél.
Könyvnél - szerintem - a szöveg integritása az olyasmi, amit nem szabadna feláldozni csak azért, hogy megvédjük.
Ráadásul minden konverzió, (még az is, amit mi csinálunk) óhatatlanul hoz be hibákat.
Az általad leírt módszer azért elég gyenge, mert sima szövegjavítással, kilőhető. (Ha meg nem teszik meg, ott vagyunk megint, hogy nincs kockázata annak sem, ha lebukik valaki.)

A másik kérdés az epub->pdf konverzió. Szerintem, ha valaki lopott epubból (mobiból) készít magának pdf-et, akkor az mindegy is. Ha meg valami normális tördelőprogramból küldesz valakinek példányt, akkor semmi nem akadályoz meg abban, hogy pl. a footerbe odaírd apró betűkkel, amit szeretnél.

Szóval a helyzet ugyanaz, mint minden védelemmel: az igazi profikat nem tudod megakadályozni, max a technikailag analfabéta lúzereket tudod lebuktatni. :(
Törpe minoritás 2015.10.25 22:04:36
@Dworkyll: Teljesen egyetértünk!
Az eladó azt _hiszi_, a vásárló is azt _hiszi_, a titok pedig az, hogy nincs titok. :)
Régi vita ez köztünk, (vagy nem is vita), de hogyha nincs következmény, akkor pszichológia sincs. És akkor már legalább a szöveg ne sérüljön!

""sima szövegjavítással, kilőhető." HA megtalálják ;-)"
Az a baj, hogy véletlenül is "megtalálhatják", ha lefuttatnak egy proofot, vagy csak slendriánul konvertálnak és újabb hibákkal érvénytelenítik a régit, vagy esetleg összeoolvassák az eredetivel és kijavítják ezt is a többivel. Szóbal sosem lehetsz biztos, hogy ahiba az hiba-e, vagy véletlen.

"Most komolyan, a szövegben egy szemantikailag legitim helyre betenni két plusz pontot az etikátlan meg barbárság. Akkor minden lapra odaírni valamit az micsoda? "
Hehe. Vízjel.
Törpe minoritás 2015.11.07 10:51:41
@Dworkyll: Azért egy PDF-et nem egyszerűbb tényleg vízjellel ellátni és letiltani a szerkesztést valami erős jelszóval?
Kedves barátaim az Úrban,  lassan véget ér ez a nyár is, ideje életet lehelni a blogba ;-) Bevallom, a rövidke szabadságok mellett dolgoztam is, nem keveset, ezért volt ez a csöndesség. De akkor lássuk a Grált, pontosabban a Grálokat. Grálok Teljesen szubjektíven és vitathatóan…..
Törpe minoritás 2015.09.26 19:16:48
Aha!
Dokumentáció (angol, de neked nem probléma):
www.jutoh.com/book.htm
Plusz knowledge base

Aztán Yahoo-csoport, ott rengeteg kérdés kifejtve, ráadásul a program szerzője - Julian Smart - gyakran és gyorsan szokott válaszolni minden kérdésre.
groups.yahoo.com/neo/groups/anthemion-writingtools/info

A Jutohnak más a hozzáállása, mint egy szövegszerkesztőnek. Vannak alapbeállításai, de azok eléggé minimálisak.
A TOC-hoz a varázsló segítségével lehet megmondani, miből és milyen mélységben csináljon tartalomjegyzéket.
Ha te a docx-ben használtad valamióelyik heading-et, akkor abból lesz valami alapbeállításokkal is. Az a TOC, amit alapértelmezésben látsz, az nincs benne a könyvben, csak az indexben, gyakorlatilag a file-struktórát mutatja.
Mivel importáláskor megadhatod, hol vágja el (pl. header 1), minden Header 1 új file-ban lesz, és ha nem definiálsz saját TOC-t, akkor ez lesz a tartalomjegyzékben is. (De ezt is szépen leírja a könyv)

Font: Nincs automatikus fontbeágyazás, - talán copyright miatt. Amit be akarsz ágyazni, azt neked kell, egyenként csatolnod, majd a konfigurációban bejelölni a fontbeágyazást. (Szintén részletesen a könyvben)

Szóval nem intuitív, az tény, de ha kicsit hozzászoksz, kezd értelme lenni a dolognak.
Azért is szeretem ezt a blogot csinálni, mert nem csak rám hat inspirálóan, hanem időről időre egy-egy rendszeres olvasón is erőt vesz a közlésvágy, és megosztja velünk a meglátásait. Emlékeztek még Maxra? A most következő írást Tivadarunk követte el. Érdemes odafigyelni a…..
Törpe minoritás 2015.05.01 18:04:02
Introverzió: nyomokban objektivitást is tartalmazó személyes vélemény Pörögtünk már itt a blogon is azon, hogy egyre másra jelennek meg tudományosnak látszó elemzések arról, hogy miért is más (miért káros, ugye) a villanyon olvasás. Anno a média jól felhájpolta ezt a…..
Törpe minoritás 2015.01.06 15:57:42
@Dworkyll: :))))
2010, 2011, 2012 és 2013 után immár ötödik alkalommal értékelnek évet a Mandiner bloggerei. Rajcsányi Gellért írása. * „Olyan világban élünk, amikor bármi megtörténhet.″ (Orbán Viktor; bálványosi beszéd)   Bármi megtörténhet, mondta Orbán Viktor Tusnádfürdőn,…..
Sokan példát vehetnének erről a blogról. Egyfelől szent őrültek gyülekezőhelye (és ebbe magamat is beleértem) másfelől ha vannak is vérmes véleményütközések (azok pedig vannak) a legtöbbször abból is konstruktívan jövünk ki. A minap volt egy kis vitánk az egyik poszt…..
Törpe minoritás 2014.10.31 17:30:03
@jazmine: Igen, illetve nem. :)
A Sigil egy HTML editor, úgyhogy lehet benne MathML kódokat beírni a könyvbe, csak nem fogja WYSYWYG megmutatni a preview ablakban.

@Gukker: Ez egyébként a Calibre editorra is igaz, bár az e-book viewer legalább már felismeri a kódokat. és rendereli is.

Addig is várjuk a natív EPUB3 readereket... és a normális editorokat.
Törpe minoritás 2014.11.05 16:22:42
@Dworkyll: Hát azért ez sem fenékig tejfel!
"For situations where formulas are too complex to be displayed directly using HTML characters, we added the option to convert all formulas to images."
Szóval hiába is alakítja át a képletet, ha nincs olvasó, ami megjelentse. Az meg eléggé sovánka, hogy HTML-lé konvertálja azt, amit tud, a többi meg kép.
Akkor ugyanott vagyunk.
Ilyen is lesz. Ma. Ha tudok róla, hamarabb kirakom a plakátjukat ;-)     Részletek itt. A tippért köszönet a Hármaskönyvelésnek...
Törpe minoritás 2014.10.16 11:31:53
@Dworkyll: "Volt már egy ilyen fogalom a szótáramban, hogy "sötétzöld". Úgy látom, most keresnem kell még egyet"

Papír-fundamentalista, röviden papír-fundi.
Törpe minoritás 2014.10.16 18:05:17
@Dworkyll: Szupeeer! A bajszom megvan, legfeljebb mostantól máshogy fogom vágni. :)
Köszönve Komavary olvtársnak, ideje beszámolnunk az Amazon őszi (menetrend szerinti) termékpaletta-frissítéséről. A nagy iPhone6 - Note4 bejelentésháború árnyékában talán elsikkadna, pedig vannak érdekességek. Agyő, gombok A belépő szintű Kindle-ről is eltűntek a gombok,…..
Törpe minoritás 2014.09.25 11:07:47
@Nimandi: Nem, nem! Én nem szidom az adást, bocs, ha az jött le neked! Épp ellenkezőleg, tetszett és örülök, hogy ilyen is létezik a neten. Csak annyit gondolok az egész témáról, hogy szerintem túlbecsüljük az olvasásnak a szerepét a kultúrában. És azt is, hányan és mennyit olvasnak egyáltalán.
Szép az az összeg, amit Dwo említ, az évi 60 milliárd, de szerintem az is megérne egy posztot. Hogy ti. abban benne van-e a tankönyvpiac, vagy mondjuk a Magyar Közlöny is, meg azt is érdemes lenne vizsgálni, hogy hogy ezen az összegen belül mekkora részt jelent a szépirodalom a kötelező olvasmányok, a ponyva és mondjuk az Alaptörvény dízskiadása.
Meg érdekes lehet az éves eladási staisztikákat a funkcionális analfabéták számának alakulása mellé tenni, amiről szintén sok érdekeset hallani.
Szóval ez így sokkal bonyolultabb, mint hogy 60 milliárd és passz. Szerintem.
Törpe minoritás 2014.09.25 14:30:32
@Dworkyll: "Viszont ha nem hinnénk az "egybefüggő nagyterjedelmű szövegek olvasásában" nem lennénk itt"

Ez igaz. De mondjuk nekem szalagos magnóm is van, kettő. :))
Jobbegyenes Kertésztelenség 2014.08.15 17:09:08
Kertész Imre kitüntetése alapjáraton beférne az elmúlt két évtized számtalan „óbazmegjeinek” sorába, és az ember elintézné egy keserű legyintéssel, meg egy nagyfröccsel. Amiért írni érdemes róla, az a döntés indoklása, és az erre érkező reakciók, mert ezek orvosi…..
Törpe minoritás 2014.08.16 17:48:06
@bölcsbagoly: Nem, nekem pl. az kevés lenne. Letöltendőt szeretnék kérni.
Törpe minoritás 2014.08.16 18:00:00
@bölcsbagoly: Vicces gyerek vagy.
És cseppet sem gyűlölködő, tárgyilagos, te lehetsz a konzervatív mértéktartás és a keresztényi alázat példája.
Egy életművész, na!
Tanúként idézte a kurucinfó domain-bejegyzőjét és szerverszolgáltatóját a San Francisco-i kerületi bíróság, miután az antiszemitizmus ellen fellépő Tett és Védelem Alapítvány az Egyesült Államokban is eljárást kezdeményezett, hogy kiderüljön, kik a felelősök a nemzeti…..
Törpe minoritás 2014.04.19 09:23:14
@==T==: Mindig imádtam, hogy a demokráciát elutasító nácik milyen vehemenciával védelmezik a demokratikus jogokat, ha a saját disznóságaik megúszásáról van szó.
Mindig imádtam, hogy a kisebbségeket fenyegető erőszakos rasszista gyűlölködők milyen érzékenyek az általuk amúgy semmibe vett szólásszabadságra, ha az ő pofájukat akarja befogni valaki.
E-könyv olvasók Könyvradar! 2013.10.01 21:17:13
  Ez az idő is eljött, kedves olvtársak. Egyre több forrásból jönnek a piacra az új ekönyvek, és egyre több helyen is bukkanak fel. Eddig a Radaron gyűltek az ilyen tárgyú bejegyzések, de mostanra kiérdemelték, hogy saját gyűjtőposztjuk legyen. És tessék, itt jön ez. Kedves…..