Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Álompille (törölt)

127 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kadmosz, Agenor főniciai király fia, Theba alapítója öregkorában úgy döntött, hogy feleségével, Harmoniával, a szépség és szerelem istennőjének, Afroditének lányával együtt elhagyja a gazdag Thebát, és vándorútra indulnak. Eljutottak az Adriai-tenger déli részére, és…..
Dömös már az Árpád-házi királyinknak is kedvenc üdülőhelye volt. A 11. században királyi kastélyt építtettek itt. I. Béla ide hívta össze az ország főembereit, ahol az összedőlt trón alatt lelte halálát. Álmos herceg merényletet tervezett Kálmán ellen, aki a Margit…..
Erdélyben több helyen is találkozhatunk az ezeréves határt jelző határkövekkel, de Gyimesbükk az egyik zarándokhellyé vált. A történelmi Magyarország egykori határát jelző határátkelő helyet, az egykori vámházat néztük meg. Az épület felújítva, kis kiállítás…..
A Verige-szoros túlsó partjára a kompon jutunk át Tivat felé. Itt összeszűkül az öböl, csupán 350 méter széles. A komp 5 perc alatt ér át. Úszva 3 perc körül a túlsó parton lenne. De Ő is kompozik velünk inkább. A középkorban a kalózok támadása ellen a két part között…..
Salgóban Kompolthy Péter élt két fiával. A szemeiben is indulatos Jóbbal, és a szelíd Dáviddal. Egyik nap átmentek Gedővárba, a szomszédba Gedő Simonhoz, és szépséges feleségéhez Perennához. A vendéglátást hatalmas csetepaté követte, dulakodás keletkezett, minek…..
Salgótól alig egy órányi járásra fekszik ez az éppen az országhatáron álló gyönyörű vár. Erre a vidékre is a trianoni országhatár átokkal felérő gazdasági, kúlturális bajt hozott. Ostobán, a megtorlás szándékával bosszútól vezérelve vittek itt véghez…..
A kellemesen különleges hangulatú belvárosban igazán szép látnivaló a középkori városfal és városkapuk. Az egyetlen teljesen épségben maradt kapu a Flórián-kapu. A kapu közelében a középkori városfalak és több bástya is látható a 14. századból. A gótikus kerek Barbakán…..
Girbegurba, fallal körülvett utcácskák alkotta 12. századi városka. A várost rómaiak alapították, Vila Vella néven. Elbűvölő házakból álló labirintus, az ablakokban virító muskátlikkal. Időutazásnak tűnt bolyongani a városkában. Látnivalója a kis múzeuma, ami…..
1644-ben történt Murány várában egy kalandos história, amikor Széchy Mária Wesselényi Ferenc kezére játszotta  a várat, a vár kapitánya pedig megnyerte feleségnek a vár asszonyát. A legenda szerint Wesselényi kapta azt a feladatot, hogy az erdélyi fejedelem oldalán álló…..
Pici parányi hegyi falucska a szerb-bosnyák határon. Utolsó pihenő a vágyak, a híd előtt. Ahová el kell jutnom, anélkül nem halhatok meg. Majdnem sikerült. Kacskaringós keskeny hegyi szerpentines út vezet az átkozott hidamhoz. Őrült forgalommal. Hajszálon múlt, hogy nem zuhantunk…..
Mivel Krakkóban nem találtunk szállodát, visszamentünk Wieliczkába. Nem ez volt az elképzelés, ebben a porfészekben eltölteni az éjszakákat, ahelyett, hogy a Krakkói éjszakába vetettük volna magunkat. A főtéren ugyan volt valami többnapos szabadtéri buli, azért kicsit feledtette…..
 Szarajevó a szép török kori hidak városa is. Tizenegy híd szeli át a Miljackát. Ezek közül a legismertebb a Latin-híd, amely Princip hídként is ismert. A 16. században építették, ez a híd kötötte össze a török negyedet, a Beglukot a keresztény negyeddel, a Latinlukkal.…..
Az egyik legismertebb spanyol zarándokhely egy legendákkal és misztikummal körbe lengett csipkés hegyen. A hegy recés fogak látványként emelkedik ki a sík vidékből. A hegy napfelkeltekor misztikus, amikor lassan felszáll a ködtakaró. Ezer éve remeték lakták, kunyhókban és…..
Krakkó főtere zsúfolásig tele van helybeliekkel, és bábeli hangzavarból ítélve idegenekkel. Akkor, amikor ott jártunk, a szokásosnál nagyobb volt a városban a zsúfoltság. Egy nagyon fontos személy követett minket éveken keresztül. Szerinte a rá bízott  keresztlevelemet…..
Falkos lovag volt a vár ura, ki a várat saját nevéről nevezte el, arra utalva, hogy a fülei mindig meghallják, ha valahol mulatozásra, vadászatra nyílik alkalom. Egy vadászaton sikerült becserkésznie egy pompás szarvasbikát, íjával azonban csak megsebesítenie sikerült. A bika…..
Az azáleás-völgyön át közelítettük meg. Az egykori akácost kísérleti jelleggel telepítették be arborétum szerűvé a mikroklímája miatt. Különleges hegyvidéki hangulatot áraszt a fenyők sokféleségével. Megtalálható itt a kedvencem, a duglász, azonkívül a jegenye, mamut,…..
Prága egyik jelképévé vált a Károly-híd, amit Európa egyik legszebb hídjának is neveznek. A helyén már a 10. században is állt egy fahíd, majd a 12. században egy kőhíd, amit a jeges áradat sodort magával. Ezt a hidat II. Ulászló feleségéről Judit hídnak nevezték még…..
A Hradcany egyik legfőbb látnivalója mindenképpen a középkori királyi vár. A román kezdeti stílusokat magán hordó palota már a 12. századtól a királyaik lakhelye volt. Amit most láthatunk, nagyrészt a 15.-16. században épült. Magával ragad látványossága, az ólomüveg…..
A Vencel tér nagy várakozással töltött el. Közös a viharos nyarunk. A nagy várakozást még nagyobb csalódás követte. Nem egy megszokott felvidéki tér volt. Kiszélesedett több sávos forgalmas sugárút. A tér összhangja sem nyerte el a tetszésemet, nem volt egységes hangulata,…..
"...Augusztus hónap utolsó csütörtökjén (ez volt a sors szabta nap) a Hamzicok lovakon megérkeztek a lányért. Új, nehéz feredzséjében, mint valami páncélban Fatát lóra ültették, s levitték a városba. Ugyanakkor az udvaron fölrakták a lovakra a ládákba csomagolt…..
Szerelmem, Visegrad-Na Drini cuprija"… a levegő tele volt az érett dinnye, és pörkölt kávé illatával.  A napveréstől még meleg, vízzel megöntözött és jól fölsöpört nagy kőkockákról puhán és illatosan áradt a kapu különös lehelete, gondtalanságba,…..
Történelmi tanulmányaink alapján IV. Béla 1242-ben a tatárok elől Trogírig menekült. Kicsit tovább, Klis várába. Mária királynét vegyes érzelmek kötik a várhoz. Ebben a várban halt meg két hajadon leánya, akiket Splitben, a szent Domnius székesegyházban temettek el. Ma is…..
A becsei vár falait, ami a folyó jobb partján állt valaha a Tisza rég elöntötte, a régi városközpont is rég föld alá került. A török tulajdona volt, majd később lakatlanná vált, a Tisza szabályozásakor a térképről is eltűnt. A város majd két évszázadon át központi…..
Horrorfilmbeli eseményekről lett híres Csejte vára, vérben fürdő asszonya, Báthory Erzsébet tette hírhedtté. A csejtei vár úrnőjét az 1600-as években szörnyű vád alá vonták, mely szerint súlyos nemi eltévelyedettként szadista kéjgyilkosságok sorozatát követte el.  A…..