Regisztráció Blogot indítok
Adatok
columna

0 bejegyzést írt és 23 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Túl könnyű az angol, ezért nem ezzel kellene kezdeni a nyelvtanulást – áll egy oktatási államtitkárság által elkészített stratégiatervezetben, amely az Origo birtokába került. Hüledezve állunk a nyelvtanulást érintő kormányzati tervek előtt, amelyek mintha…..
columna 2011.08.18 00:33:17
@Könnyen elkaptuk, uram!: Igaz, és az előző hozzászólásod is. Az ember egyes esetekben, amikor nem biztos magában, igyekszik kerülni a hasonlóan hangzó szavakat, mert csúnya dolgok sülhetnek ki belőle... Amúgy a nyelvtanulással általában véve az a baj, hogy nem anyanyelvi környezetben tanulunk. Természetesen ezt nem is lehet elvárni.

Meg aztán minden nyelvben ott vannak a dialektusok, tájszólások. A newcastle-i taxisra nagyon oda kellett figyelnem, hogy mit mond...
columna 2011.08.18 00:37:36
@Lasombra: Szerintem csak megy a picsogás. Valami elnagyolt tervezet, vagy inkább ötlet kikerült, és most egy ideig megint van min kérődzni.

Úgyis mindenki angolul fog tanulni ezután is. Én csupán amellett érvelek, hogy többi nyelv tanulása segítene a srácoknak az angol könnyebb és gyorsabb elsajátításában.
  „Maga nem tudja, miről beszél. Ez a hülye pesti liberális értelmiség hangja. Jöjjön le velem.” – válaszolta Hegedűs Zsuzsa a Népszabadságnak adott interjújában, ahol nem volt hiány erős mondásokban. Hegedűs nem járult hozzá a megjelenéshez,…..
columna 2011.08.08 21:38:40
@jotunder: "@jotunder", ott a pont!
columna 2011.08.08 21:53:20
Sziasztok!

Nem a cikk "érdemi" részéhez kívánok hozzászólni, hanem ehhez a felvezetéshez: "agyrém az a hazai gyakorlat, hogy az interjúalanyok a szövegegyeztetés során visszavonhatják az általuk mondott keményebb dolgokat".

Lássuk csak! Turul mondatában van igazság. Ezt elismerem. De. És ez egy jó nagy de!

Velem már történt olyan, hogy - igaz, nem interjúról, hanem egy írott anyagomról - a közlés előtt nem egyeztetett velem egy lap. Pedig kértem, mielőtt leadják, küldjék vissza nekem a szerkesztett változatot. Hangsúlyozom: írott anyag volt. És tudtam, hogy a szerkesztő belemászik. Ebben megegyeztünk.
Szó mi szó, meg is ígérték, hogy visszaküldik. Aztán meglátom a lapban a cikket az én nevem alatt, de olyan szavakkal és olyan részletekkel, amelyeket bele sem írtam. És nagyon kínos tartalmi, ill. stilisztikailag pongyola változtatások voltak. Hazudok: a pongyola nagyon enyhe kifejezés - úriember voltam.

Felhívtam a főszerkesztőt, hogy "ugyan már, nem erről volt szó". Ő erre a sajtószabadsáágról kezdett el papolni. Mondom jó, csak éppen az én saját nevem alatt jelent meg valami olyan, amit le sem írtam és olyan szavakkal, amelyeket a dédnagyanyáméknál a cseléd sem használhatott volna.

A szóban forgó "úr" nem értette, mi a bajom.

Egyszóval kedves Turul! Amíg a magyar újságírás olyan, amilyen, addig igenis kérjék csak vissza az interjúalanyok is megjelenés előtt a szöveget! Igaz, az én esetem más, nem interjú volt, de ehhez az "újságírói" hozzáálláshoz nem lehet másként viszonyulni.

Ha majd a sajtó kedves képviselői tisztességesen végzik a szakmájukat, akkor beszélhetünk!

Addig pedig minden sopánkodónak csak annyit kívánok, hogy vele is történjen meg legalább egyszer az életben az, mint velem!

Nem szép tőlem, de ez van.

Jó éjszakát!
  Kínkeserves frankhitelfizetéshez, felszívódott nyárhoz agyzsibbasztó aláfestés jár: a napokban minden eddiginél rosszabb magyar popszámokat osztanak meg a mikroblogokon és a közösségi oldalakon. Ha eleged van az angol nyarakat idéző időjárásból; ha nem bírod már ki a…..
  Egyszerű, de annál izgalmasabb teszttel találkoztam ma (via Markoferko & Gyógyszerész Úr). Nagy-Magyarország vaktérképén kell eltalálni a régi vármegyéket, melyik névhez melyik terület tartozik. Úgy vélem, kiváló próbája ez a magyarságteljesítménynek. Ébredés…..
columna 2011.08.04 01:09:18
Mandiner blog Európához tartozunk 2011.07.27 07:01:00
„Megvetem azokat, akik nem hisznek többé Európában” (Cs. Szabó László; 1944)     Pár hét múlva indulok a hanyatló Nyugatra. Milyen védőoltások kellenek Svájcba és Baden-Württembergbe? Van még vizük, élelmiszerük? Mire kell vigyázni? - dilemmáztam…..
columna 2011.07.27 18:37:47
@Várúr: Ez igaz, ott a pont.
columna 2011.07.28 02:16:28
@Karmadealer: RESPECT! Nagyon pontos.

"A nyugat morális tőkéje a szabad és erős polgárságban, a keresztény kultúrkör összetartó erejében és a részben ebből táplálkozó, de az előbbire támaszkodó civil szolidaritásban van.
Továbbá abban a társadalmi szövetben ami a család, a nemzet és az európai közösség egymásra épülő kötelékében erőssé teszi a szellemileg és egzisztenciálisan szabad polgárságot. Egy olyan szabadságban aminek a határait az alapjogok és a morális alapértékek tiszteletben tartása jelöli ki."

Tökéletes észrevétel: "a küszöbön álló, szükségszerű gazdaságpolitikai paradigmaváltás kikényszerítő oka a nyugat elgyengülése, a jólétben felnőtt generációk elveszítették azokat a morális alapértékeket melyek magát a jólétet létrehozták annak idején [...]".

A saját karikatúránkká váltunk mi, nyugatiak. Pont ezeket az értékeket éljük fel és - mondhatni - "köpjük szembe". Ezekhez kellene visszatérni, ha meg akarjuk menteni a nyugati civilizációt.

De - Washingtontól Varsóig és Sidney-ig, valamint Stockholmtól Liszabonig - van még egyáltalán erőnk és akaratunk hozzá?