Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Evala

144 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A kaidzsú, avagy magyarul szörnyfilmek jól körülhatárolható filmes zsáner: adott valami hatalmas, mitológiai vagy állatszerű szörny, ami összecsap az emberekkel vagy egy másik hasonló lénnyel, és közben rommá zúznak egy nagyvárost. Ezt a forgatókönyvet lehet aztán valamilyen mértékig variálni,…..
Jórgosz Lánthimosz görög filmrendező megosztó alkotó: meghökkent, kiakaszt, polgárt-pukkaszt, mindezt sajátosan szürreális helyzetekkel és stílusban, ezért olyan alkotókkal szokták együtt emlegetni, mint például Lars von Trier. A Kutyafog című első, még Görögországban forgatott groteszk családi…..
Percival Everett amerikai író 2001-ben jelentette meg az Erasure című regényét, amelyben Thelonius Monk, az angol irodalom professzora a könyvkiadói rendszer előítéletességén kiakadva megírja a „fekete regényt”, amit elképzelése szerint mindenki vár tőle. Miközben ezt egy viccnek, görbe tükörnek…..
Egy népszerűtlen tanár és egy problémás diák ottragad egy fiúiskolában a karácsonyi szünetben, és valahogy boldogulniuk kell egymással. Ebből a rövid összefoglalóból akár egy butuska ünnepi film is lehetne, de a Téli szünet a 2023-as év (Magyarországon csak idén február végén mutatták be) egyik…..
Denis Villeneuve Dűne feldolgozásának első részét 2021-ben hatalmas érdeklődés övezte, és ez csak fokozódott az egyszerűen csak Második résznek keresztelt folytatással. A nézők vagy ódákat zengenek róla, rajonganak és ájuldoznak, vagy mindenbe belekötnek, számon kérik, hogy a film nem elég hű az…..
Bob Marley-t senkinek sem kell bemutatni. Aki nem kedveli a reggae műfaját, vagy egyáltalán nincs otthon a könnyűzenében, az is ismeri a nevét és egy-egy sort vagy dallamot tőle. A reggae királyának életéről vagy annak egy részletéről a halála óta már számos könyv íródott, és több mint tíz…..
Egy már-már valószínűtlenül jóképű és jólöltözött kém, egy kevéssé hihető lövöldözés, majd egy teljesen eszement üldözés egy görög szigeten – ezekkel indul Matthew Vaughn Argylle: A szuperkém című legújabb filmje, amelynek első tíz percétől az ember csak kapkodja a fejét és próbálja eldönteni, hogy…..
Vajúdó nő menekül az utcán, zokog és üvölt, hogy nem akar a kórházban szülni, mert ott az anyák meghalnak, de a rendőrök erőszakkal bevonszolják... Ez nem valami figyelemfelkeltő kis színes egy bulvárlapból, hanem a Semmelweis Ignácról készült nagyjátékfilm nyitó jelenete. Semmelweisről annyit…..
Bonaparte Napóleon, a korzikai tüzértiszt, aki meghódította fél Európát és francia császár lett, olyan történelmi alak, aki filmért kiált. Nem csoda hát, hogy eddig ötvennél több alkotás dolgozta fel az életét. A téma lenyűgözte még Stanley Kubrickot is, aki egyenesen úgy fogalmazott: „a napóleoni…..
Egy fiatal pár 1956 november elején nyugatra akar menekülni vonattal. Egy papot az ÁVH börtönében tartanak fogva, hogy kiszedjék belőle, hol rejtegetik a Vatikántól kapott aranyat. Hogyan jön össze e kettő? A válasz a sakk és egy csavarokban gazdag cselekmény. Tóth Barnabás Mesterjátszma című…..
Egy középkorú férfi egyedül mászkál a norvég hegyekben, talpig bőrökben, vikingnek öltözve, íjjal és baltával a kezében. Martin (Rasmus Bjerg) tíz nappal korábban kivonult a társadalomból, sátrat vert a hegyen, azzal, hogy maga szerzi meg az élelmét és élvezi, hogy egyedül van. A vadember című…..
Az animációs film vagy rajzfilm (a kettő különbségébe most nem belemenve) világszínvonalú és nagy hagyományokra tekint vissza Magyarországon. Elég az olyan mindenki által ismert művekre gondolni, mint Rofusz Ferenc filmjei (A légy Oscart kapott 1981-ben), vagy a Macskafogó, esetleg az utóbbi idők…..
Úgy hozta a sors, vagy inkább egy avilési science fiction, fantasy és terror fesztivál, hogy ismét Spanyolországba keveredtünk nyár közepén. Bár ezúttal csak két hétre, nem hónapokra, de legalább felélesztjük kicsit a blogot, hiszen máshol nem is lehetne jobb helyen egy túrabeszámoló. Az utazásunk…..
Malajzia etnikumára, kultúrájára és vallására a sokszínűség jellemző. Ahogy már korábban volt szó róla, a malájok (iszlám vallású, malájul beszélő) csoportja a lakosság 51%át teszi ki, emellett jelentős a kínai, indiai és mindenféle törzsi kisebbség. Ez pedig rányomja a bélyegét az ország…..
Az ázsiai utazásunkat négy nap városnézéssel és az otthoniaknak szóló ajándékok megvásárlásával zártuk Kuala Lumpurban. A malajziai ismerőseink azt mondták, ennyi idő sok az ország fővárosára, annyi látnivaló nincsen, de legalább nem kell rohannunk egyik helyről a másikra, hogy minden beleférjen az…..
Miután bő két héten keresztül majd megsültünk a melegben (Borneón és Langkawin a hőérzet nem ritkán a 45 fokot is meghaladta), pár napra elmenekültünk hűsölni a Cameron-felföldre. Ez a felföldnek nevezett hegyvidéki terület 200 kilométerre van északra Kuala Lumpurtól, és a nevét Sir William Cameron…..
A tíz napba belezsúfolt egy hónapnyi borneói élményt Langkawi-szigetére utaztunk kipihenni. Maláj ismerőseink azzal "riogattak", hogy a szigeten semmit sem lehet csinálni csak élvezni a strandolást a türkizkék vízben és a heverészést a vakítóan fehér homokban. Borneó ezer arca és megannyi izgalma…..
A természet szépségeibe tett bepillantás után két és fél napot Borneó kultúrának megismerése szántunk (mentünk volna magunktól is, de az özönvízszerű eső egyszerűen bekergetett bennünket a múzeumokba). Elöljáróban elmondanék annyit, hogy a sziget maláj része nagyon sokszínű. A lakosság nagyjából…..
Négy nappal ezelőtt éjszaka megérkeztünk Borneó szigetére, amely azonnal annyira elragadott minket, hogy az első napokban még egy blogbejegyzésre sem futotta az energiánkból. Eredetileg szó sem volt róla, hogy Malayziába is ellátogatunk, de pár héttel ezelőtt hirtelen ötletből fakadóan…..
Az utazások során számunkra az egyik legfontosabb felfedezendő mindig gasztronómia, hogy mit esznek a helyiek, mi a szokásos fűszer, alapanyag, ízvilág. Ami ráadásul változatosságot mutat régiónként, úgyhogy a következőkben az elmúlt hónapban meglátogatott városok szerint szedem össze, hogy milyen…..
Saigonból az utunkat a vietnámi körutazás koncepciójának megfelelően dél felé folytattuk, újra kijutva a tengerpartra.  Eredetileg Côn Đảo szigetét néztük ki, amely minden leírás szerint igazi földi paradicsom, de végül praktikus okokból (megközelítés problémássága, idő- és költségkeret stb.)…..
Tíz óra meglepően kényelmes buszos utazással megérkeztünk Saigonba, vagy ahogy hivatalosan nevezik, Ho-Chi-Minh városba. A busztársaság egyébként érdekesen működött: az egy dolog, hogy nappal ugyan, de fekvős busszal utaztunk (egymás fölötti ágyakkal, három sorban a jármű belsejében), ám ráadásul a…..
Da Nang és Hoi An felől a vietnámi tengerparton folytattuk utunkat dél, vagyis Saigon felé. Az út harmadik állomása egy Nha Trang nevű igazi tengerparti üdülőváros volt. A Vietnám-szakértőnk úgy fogalmazott, hogy ott nincsen semmi különösebben érdekes, de mivel dolgozni és mellette leülősebben…..
Hoi An skanzenszerű óvárosát, az örök farsangi hangulat és a remek evési-ivási-vásárlási lehetőségek ellenére egy-két nap után egyértelműen meg lehet unni. Ezután jöhetnek a további, már kicsivel távolabb eső érdekességek.  Egy kifejezetten szép, napos délelőtt – Vietnámnak ezen a részén a február…..
Délkelet-Ázsiai utazásunk során nem egyszer belebotlunk különlegességekbe. Most is egy ilyenről írunk: Hoi Anban van egy döbbentes és megható kiállítás, amely több szempontból is megérdemel egy külön bejegyzést. A My Precious Heritage (szabad fordításban értékes/becses örökségem) tárlat a Vietnámban…..