Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ellenzékiszakács

23 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
ellenzékiszakács NEMZETI DAL 2014.07.06 14:06:34
NEMZETI DAL füstölt szalonna vöröshagyma édes nemes kalocsai paprika citromfű chili galanga halszósz kókusztej paradicsom fokhagyma kakukkfű rozmaring olajbogyó  olívaolaj birka- vesefaggyú ..
Rég nem írtam semmit. A hosszú hallgatást megtörendő, beteszem ezt a levelemet: Mózes lehozta a táblákat - receptekkel teleírva, de ezek csak élet-receptek voltak. Amíg Mózest várták, meg amíg bámészkodtak, a tej megaludt. Egyesek szerint a Tóra ünnepén, Savuotkor, ezért…..
ellenzékiszakács Ízléspofonok 2014.05.18 15:38:25
  Mérő Lacival már mint tanonc-matematikusok ismertük egymást. Ő egy kicsit matematikus is maradt, de hivatásos lélek-szakértővé képezte tovább magát. És azt hiszem, minden érdekli. Ezért fordultam két éve hozzá e levéllel: kedves Laci, azt olvastam könyvedben, hogy az…..
  Jó esetben kétszer is szezonja van a gombának: tavasz és nyár között, és ősszel. Nem pont ugyanazok jelentkeznek a két időszakban. Új felfedezettem a sárga gévagomba – egy fajta taplógomba – addig finom, amíg zsenge, nem fásul el. Chicken of the woods - mondja az egyébként…..
ellenzékiszakács Bárányvelő 2014.05.17 01:10:10
      A kerge marha kór az információs hálóba belegabalyodott világ eddig leggrandiózusabb, globális hisztériája volt. A lemészárolt sok millió állatot is el kell siratnunk, meg azt a tizennégy embert, akik marhától, báránytól elkapták a betegséget szerte a világban, de…..
Tán csak hogy dühöngjek Ira elküldte Vári Györgynek ezt a cikkét: http://nol.hu/belfold/egy-ertelmisegi-szerep-nyugdijazasa-1461051   Ez annyira felbosszantott (mai magyar szerint: felbaszott), hogy lehiggadás végett leszaladtam a zöldségeshez, vettem egy kiló apró kovászolni való…..
ellenzékiszakács Pacalok 2014.05.10 20:31:53
Megosztó – mondják manapság. Frottír törülköző– mondják ajkbiggyesztve.Pedig minden nép valamilyen elkészítésében nemzeti különlegességének tekintette valaha. A magyarok még nem rég éltek-haltak a pacalpörköltért, velősen vagy csülökkel. Én mind a mai napig. Sok…..
    Ricsi elhagyott minket, és ez szomorúsággal tölt el. Egy korszak lezárult. Egy kis halál. Ám egyelőre az élet megy tovább. Jött Andor, az új szakács, aki professzionális életének nagyobb részét Párizsban töltötte. Stílusosan a gyászos színű tapenade-dal…..
ellenzékiszakács Babonák2 2014.05.07 21:39:21
  Babonák2   A konyhai babonáknak se szeri se száma. Például a kenyér, a kelt tészta úgy általában. A meggyúrt tésztát takarjuk le, tegyük meleg helyre, főleg huzatot ne kapjon. Pedig tudjuk, az élesztőben, vagy a kovászban lévő gombák éhesek, enni vágynak, és ha kapnak,…..
ellenzékiszakács Babonák 2014.04.07 23:08:32
Xenia Fény, víz, kenyérbél, só, kapor, mustármag  gyöngéden megérlelte uborkánkat,  az elemeket mind magába szűrte  – természet s mesterség közös gyümölcse.                                                 Petri György   A…..
    Úgy érzem, e commentnek némileg csipkelődő az éle. Gyanúm szerint arra a bejegyzésemre reagál, melyben azt fejtegetem, kivételes esetektől eltekintve, ha jó dolgokat jó ízléssel raksz össze, abból jó lesz. Állításomat fenntartom, sőt megtoldom: a kivételek mindössze…..
   Néhány éve a párizsi ócskapiacon – a Porte de Clignancourt-nál –  keresgéltem, kutatgattam, remélve csodálatos konyhai felszereléseket, gépeket. Kellemetlen hűvös, szemerkélő eső: minden a jó kedvre derítéshez. Már hagytam a fenébe az egészet, elegem volt…..
    ­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­ Tévedtem: a helyet, amit fish&chips-nek kereszteltem el, igazából nem ilyen néven fut, de én csak ezt a feliratot jegyeztem meg. (Íra szerint nem sportszerű, az M. restaurant tulajától, megnevezni az éttermet,…..
ellenzékiszakács fish&chips 2014.03.18 19:45:08
Fish&chips   Gyerekkori szerelmem, Íra, azt mondja, nem hagyhatok ilyen hosszú szünetet két bejegyzés között. Ebben nyilván igaza van. Azt is mondta legalább vegyek elő valami régi írást. És mindezt egy Fish&chips nevű helyen vezette elő, így hát adódott az ötlet: egy…..
A „békeidőkben”, már a tanácstalan köztársaság után, de még a világválság előtt így képzelte a magyar polgárasszony: hagyma, fokhagyma, pirospaprika, libazsír, libahátulja, libanyak, füstölt liba- vagy marhahús, marhaszegy, fehér bab és gersli (azaz árpagyöngye). Ehhez,…..
ellenzékiszakács Sólet 2014.02.25 02:10:39
Gyerekkoromban meg voltam róla győződve, onnan kaphatta a nevét, hogy a felmelegítéstől napról napra sósabb lesz. Sós lett. Vagy ilyesmi. Sokkal később, mikor az éttermemben megpróbáltam cassoulet-t utánozni, az étlapra azt írtam magyarázatként: francia sólet. Nem olyan rég…..
Az erőlevesről nem igazán kell beszélnem: minden szakácskönyvben ott egy recept. Magam részéről a marha lábszáron kívül szívesen teszek bele egy tyúkocskát is, és a franciákat majmolva az egész hagymába beleszúrok egy-két szegfűszeget és összekötök egy kis csokrot –…..
Néhány hete írtam egy Valentin-Bálint-napi menüt az M. étteremnek. Ez igazából kicsit túlzás, mivel csak a múlt évit vettem elő, átolvastam, úgy láttam néhány helyen változtatni volna jobb, és változtattam. Megmutattam Ricsinek, a szakácsnak, akinek nagyon tetszett, feltett jó…..
A hosszú hallgatás oka némi gyengélkedés. Nem írtam, nem olvastam, rádiót hallgattam, marhaságokat néztem. És így, bár általában kaják körül kéne blogomnak forognia, ezúttal itt van valami, ami nagyon kikívánkozik. Leszögezem: nem vagyok zsidó. Négy nagyszülőm az volt.…..
  A nevéből sejthetjük, hogy eredetileg askenáz, lengyel-német, azaz jiddis nyelvterületről való. Töltött hal. Tenger nincs – édesvízi hal. Nagyon nyomorúságosan éltek azokon a vidékeken. (A szegénynek keszeg, a gazdagnak hekk az a hal, az a hal – mondja a dal). A…..
ellenzékiszakács Improvizáció 2014.01.25 20:49:03
Improvizáció a főzés lelke! Ezért vagyok az étterem, és a receptgyűjtemények ellensége - úgy általánosságban. Ám van egy kis éttermem – az M., és olvasok szakácskönyveket. Tehát következetlen vagyok. Vagy talán csak sarkosan fogalmazok. Viszont az éttermemben minden nap…..
ellenzékiszakács Improvizáció 2014.01.23 12:29:20
a főzés lelke! Ezért vagyok az étterem, és a receptgyűjtemények ellensége - úgy általánosságban. Ám van egy kis éttermem – az M., és olvasok szakácskönyveket. Tehát következetlen vagyok. Vagy talán csak sarkosan fogalmazok. Viszont az éttermemben minden nap újraírjuk a…..
Ellenzéki szakács? Az biztos, hogy nem vagyok szakács. Ellenzéki? Normálisan az ellenzéki valamihez képest ellenzéki. Az viszont igaz, hogy én örök ellenzéki vagyok: pszichésen kóros eset. Már a gimnáziumban kezdtem. És az óta is. Furcsa, nekem paradox: hedonista vagyok, aki…..