Regisztráció Blogot indítok
Adatok
endberg

7 bejegyzést írt és 110 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Geekblog Ma 75 éves Batman! 2014.03.30 12:34:08
1939. március 30-án bukkant fel az újságosoknál a Detective Comics 27. (a borítón májusi dátumozású) száma, aminek The Case of the Chemical Syndicate című sztorijában Batman először kente el néhány gazember száját. A sötét lovag a DC Comics egy évvel korábban debütált…..
Geekblog Only Lovers Left Alive 2014.03.18 11:58:42
Kevés kártékonyabb divatot kényszerült elszenvedni az egyetemes filmtörténelem, mint az a köpedelem vámpírfilm-szennyhullám, ami a mögöttünk álló évtizedben Alzheimer-kórral vetekedő hatékonysággal tarolta le a jegyvásárlók agyát. Dacára a megszámlálhatatlan…..
Ha bárki, akit egy kicsit is érdekelnek a sorozatok, nem sötétzárkában, vagy az intenzíven töltötte az előző két hónapot, aligha úszhatta meg, hogy ne halljon az HBO új üdvöskéjéről, ha meg bele is nézett, azt, hogy menthetetlenül rákattanjon. Rögtön a pilot után a Breaking…..
endberg 2014.03.13 13:19:45
@Tadt: nem hívtam senkit zárkózottnak, csak azt mondom, hogy ha zsánerekben gondolkodsz, akkor nem fog tetszeni, mert nem teljesíti a zsánertől elvárt dolgokat. Ez nem baj, mindenkivel megesik szerintem, ettől senki se lesz zárkózott. Ha ezzel bárkit megsértettem, akkor sorry, semmiképp nem akartam azokat degradálni, akiknek nem tetszett a sorozat (pont ez a lényeg, hogy megosztó, és ez a jó), különben is, az, hogy kinek mi tetszik, az ugyebár ízléskérdés, azon meg nem illik vitatkozni értelmes emberek között.

A gondolkodásra késztetés pedig nem utólagos, pontosan az a lényege, hogy (szerintem) nem passzív figyelmet kíván (mint pl. egy amúgy zseniális Justified, vagy Sherlock) hanem olyan gondolatokat generál, amik túlmennek azon, hogy "milyen vicces, ötletes megoldás", meg hogy "na ki a gyilkos?". Persze lehet hogy másnál ez máshogy van, és csak a saját szemszögemből tudok nyilatkozni.
endberg 2014.03.13 21:05:41
@Elmeboy:

Jól mondod! A lovecrafti egyik alaptétel, hogy ha valaki szembesül úgy istenigazából a mítosszal, az minimum megőrül. Így mi, nézők meg lettünk kímélve az őrülettől, és pontosan annyit kapunk a mítoszból. ami már kényelmetlenül fészkeli az agyat, de még lerázható, racionalizálható. Szerintem pontosan ettől lovecrafti. Egy felhőkarcolónyi CG chtulhu nem lenne az.
Geekblog Knights of Badassdom 2014.02.14 10:05:00
Klassz dolog az eszképizmus. Megannyi, napjaink rohanó világától megcsömörlött, amúgy viszont persze, hogy szabad szellem számára jelent kiutat a szürkeségből, balzsamot a hétköznapok pitiáner küzdelmeiben lehorzsolt lélekre. Kaland! Misztikum! Hatalom csettintésre! Milyen fasza…..
Geekblog Out of the Furnace 2014.01.29 08:01:00
Harlan DeGroat (Woody Harrelson) aktuális csajával piálgat egy autósmoziban, a vásznon a Clive Barker novellája alapján készült Éjféli etetés pereg. Egy ponton Harlan úgy érzi, a nő tiszteletlen vele. Illedelmesen elkéri tőle a kajáját ("Give me that fuckin' hot dog") majd a …..
Mondják, a művészek gyakran szenvedésből, fájdalomból, félelemből, azaz főként negatív emberi érzelmekből merítenek szikrát nagy marékkal, ha ihletre van szükségük. Biztosan van olyan író, aki nem elsősorban eme módszert érezné magáénak, de James Ellroynál…..
endberg 2014.01.16 20:30:30
@Borbíró Andris:

Hát, én Hammettel is nagyon megszenvedtem, irgalmatlan sok a korabeli szleng kifejezés, még szerencse hogy a neten van hozzá segítség.
Geekblog Sons of Anarchy - 6. évad 2013.12.13 17:47:26
Anyám ólomnehéz álmot ígér„I will never get out of this world alive”(Hank Williams)Hat év kellett hozzá, hogy a dolgok a maguk könyörtelen, csupasz természetükben mutatkozzanak meg, és ezen áldatlan folyamat részeként a SAMCRO motorosai a törvényeket meglehetős szabadossággal…..
(Most induló sorozatunkban a vizuális képzőművészetek olyan nagyjairól készítünk portrét, akik kimeríthetetlen fantáziájukat képekbe, festményekbe, illusztrációkba és grafikákba öntve kápráztatnak el minket, és ezzel valamilyen formában a Nagy Geek Képet gazdagítják. A…..
endberg 2013.11.21 13:08:59
@retrovírus:

Boros és Szikszai sikeresek abban amit csinálnak, vagyis az alkalmazott művészetben. Nem csak a 80as években és Magyarországon voltak sikeresek, hanem most is azok, és külföldön is azok. (többek közt egy olyan országban, ahol az alkalmazott grafikának brutális hagyománya, ipara van, és nagyon komoly konkurenciával szemben kell kiemelkedőnek lenni) Ezek simán tények, ezzel vitatkozni szerintem csak trolloknak érdemes. Az hogy neked nem tetszik, azzal nincs semmi baj. Lehet olyanokat írni, hogy túl steril, túlságosan merev, beállított stb. Ezek mind-mind tudatosan vállalt dolgok, nem azért ilyenek a műveik, mert bénák, vagy alulképzettek, hanem azért, mert ilyen a stílusuk (mint ahogy Vallejo is direkt rajzol bodybuilder pózba mindenkit). Az nem baj ha valakinek ez nem tetszik. Az a baj, ha valaki elkezdi a kategórikus megmondást, elkezd egyetemes értékekkel meg jól manipulálható esztétikai-filozófiai fogalmakkal dobálózni. És mindezt teszi a geekzen, ahol még véletlenül sem az a jóság fokmérője, hogy mennyire művészi valami. Nyilván kilógna a lóláb egy XXI. századi kortárs festőkről szóló blogban, de könyörgöm, ez valami egész másról szól.
A tévés szórakoztatás világában elvileg baromi nehéz komoly sikert elérni, mert szemben egy mozifilmmel, nem csak egyszer kell leültetni a nézőt, hanem minden héten, éveken át. Az ember azt hinné, itt nincsen pardon, nincs marketinges gimmick, ehhez tényleg baszott jónak kell lenni.…..
endberg 2013.10.31 07:26:45
ez az internetes túlhype eleve gázos dolog, igaziból nem is érdemes vele foglalkozni, maximum jelenségként, de (művészi)kvalitás fokmérőjeként teljesen felesleges. Ezeknél a sorozatoknál meg nagyon nem mindegy, hogy milyen célközönségnek szánják őket, milyen csatorna készíti, mert ezek eleve meghatározzák, hogy mi lesz belőle. Erre jön még a nagyon kötött formátum (adott időtartamú act-ek, tipikusan olyan cliffekkel, hogy a reklám után érdemes legyen visszakapcsolni rá), úgyhogy sokkal nehezebb belőle valami tényleg jót kihozni. (más kérdés, hogy ott van a sok-sok epizódon keresztülívelő történetmesélés adománya, ami hatalmas előny egy sima mozifilmmel szemben)
Ezzel persze nem mentegetni akarom a sorozatkészítőket, az igazán ügyes készítők így is meg tudják csinálni, hogy jó, élvezetes, minőségi szórakozás legyen a vége.

Annak nagyon örülök, hogy végre valaki savazza a Family Guyt, a MacFarlane humor elég sekély és azon kívül hogy mer inkorrekt meg ízléstelen lenni, nem igazán eredeti. Arról nem is beszélve hogy pl. egy Star Wars paródia mennyire olcsó népszerűségi megoldás már (bármelyik sorozatban ellőhető hypegenerátor).

Supernatural: a fő baj az vele, hogy visító fangirlökre építő csajos sorozat. (elég elolvasni a fórumokon a hozzászólásokat) Ezzel együtt volt pár jó dobása a sorozatnak, egyrészt az amcsi rémfolklór használata, időnként egész ügyes továbbgondolásokkal (pl. crossroads demonok), és egy ideig elég jó irányba tartott a fő szál is. (meg voltak benne olyan coolságok, mint az impala, 80-as évek keményrockja, Samuel Colt démonölő hatlövetűje, stb.) Aztán elég hamar kiderült, hogy az írók nem nagyon tudnak újdonságot bevinni a karakterekbe (ezen a színészi játék se sokat segít), a történet meg jól kielégíti az angstoló tiniket, de már jó pár évada látszik, hogy az írók se tudják merre tart. (leginkább egyhelyben jár, csak a díszletek változnak) Pont az hiányzik belőle, amit Whedon és csapata hozzátett a hasonló célközönségre épített Buffy/Angel-hez, a fordulatos, karakterformáló történet.
Oké, szóval a jelek szerint az alkotóknak nem csak a szájuk járt, amikor valami "egész másról" és "politikai thrillerről" beszéltek. És bár egy ilyen botrányosan szar blockbuster év után, mint az idei, nem tudom, mennyire hihetek egy jól összerakott előzetesnek, de akkor is... ez…..
Heten vannak már a Horror Cselendzsek, mint a bélontó, fejlevágó gonoszok. Ha jó geekekként hajlandóak vagytok egy hónapig mellőzni szociális kapcsolataitokat (ez nem lehet túl nehéz, nem mintha lennének olyanok), és csak arra koncentráltok, hogy minél több véres, lucskos,…..
endberg 2013.10.14 10:19:20
@RoFä: A hivatalos verzió szerint a predatornak hőkamerája van, és Arnie hideg iszappal keni be magát, hogy ne lehessen látni a testmelegét.
Amúgy szegény predator eleve hendikeppel indul a forró, gőzölgő, párás dzsungelben :)
endberg 2013.10.14 12:52:36
@kukilopezromero:

anno a Mythbustersben volt hőkamerás rész, és érdekes módon az iszappakolás nagyon jó eredményt hozott, igaz, csak rövid ideig. Amikor felkenték a cuccot, látszott, hogy teljesen elnyelte a fickó hőjét, szinte ugyanolyan képe volt, mint a hideg szobának. Mire azonban bement a hőkamerás riasztóval felszerelt szobába, eléggé felmelegedett a testmelegétől az iszap, hogy bejelezzen a riasztó. Youtubeon rá lehet keresni, mókás rész.
Egyébként meg ugyebár az alapszitu egy varacskosdiszó/rovar fejű intergalaktikus vadász, aki kommandósokra vadászik, szóval már a felvetésnél elég erősem szükség van a suspension of disbeliefre. Szerencsére a predátor nagyon zsáner, ezért ha valaki úgy ül be rá, hogy tisztában van a zsáner által felállított szabályokra (és nyilván el is fogadja őket, ha csak nem bosszankodni megy a moziba), akkor nem ezeken az apróságokon fog kiakadni. (sokkal inkább akkor döbben meg, ha a rendező felrúgra a zsánert)
Abba már nem is megyek bele, hogy milyen szimbolikája van annak, hogy a hightech űrlényt végül az ősmaszkulin barbársággal sikerül legyőzni, miután a technika, a tűzerő, a csapatmunka mind csődöt mond. Nem művészi mondanivaló, de megmelegíti a geekszíveket, akikben még ott bújkál valahol a grundon faág dárdával láthatatlan ellenséget vadászó kisgyerek.
Geekblog Newsflash! - 41. hét 2013.10.13 14:06:33
Az Agents of S.H.I.E.L.D.-nek (bár a harmadik részre megint esett a nézettsége, a legfontosabb, 18-49 éves korosztályban olyan jól teljesített, hogy az NCSI-t is megverte) berendelték a teljes első évadát - 22 rész lesz. A Warner fejese elismerte, hogy a Batmanen és Supermanen…..
endberg 2013.10.14 09:31:48
@Bad-Joe-Ben-Joe Sixshoota':

Az hogy Coulson visszajött, még egyáltalán nem egyértelmű, utalgatnak, célozgatnak, és Whedontól simán elvárható, hogy megcsavarja a sztorit (klón, droid, alakváltó, akármi lehet)

Ironman 3, nem tudhatod, hogy a SHIELD meg az avengerek nem valami sokkal komolyabb világégést akadályoztak meg éppen a világ másik felén :) végülis Stark csak külsős "consultant", nem SHIELD tag.

könyörgöm, egy fantázia-univerzumról beszélünk, ami már eleve annyi mindenen keresztül ment képregénykorában, hogy ilyen apróságokba belekötni szerintem nem érdemes (amúgy meg, a jelenlegi trendet figyelve majd ez is kap pár rebootot, mert az manapság a menő)
Az ember hihetetlenül kreatív létforma. Pár ezer év alatt megszámlálhatatlan bombabiztos módszert talált ki rá, hogy civilizációstul, kék bolygóstul, mindenestül teljesen elpusztítsa önmagát – vírusokkal, atomháborúval, mesterséges intelligenciával, kísérletekkel, amit…..
Geekblog Jákob lajtorjája 2013.09.30 06:10:00
Valami történt Jacob Singerrel Vietnamban.  Valóságának riasztó volta lassan a legszörnyűbb rémálmokéval vetekszik: mocskos, sötét metróalagutakban, elhagyatott utcákon, szennyes sikátorokban arctalan démonok veszik üldözőbe, gyönyörű barátnője mintha nem egészen az…..