Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Konok Péter

116 bejegyzést írt és 54 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Valahogy vonzódunk a kerek évfordulókhoz. Biztosnak tűnő, egyértelmű fogodzókat jelentenek abban az illékony, végtelenül összetett folyamatban, amit közkeletűen "történelemnek" nevezünk. Egy adott kronológia szerint száz éve ért véget az első világháború. Valójában persze a dolog nem ennyire…..
Nézem az elmúlt napok kormányzati kommunikációjának termékeit (már ha a szó hagyományos értelmében "kommunikációnak" nevezhető a reflektálatlan hatalmi monológ), sorjáznak a "migránsmentes övezetek", a "valósággal köszönőviszonyban sem állónak" tételezett nem nerkonform gondolatok anatémái, az…..
Éljen Eduárd! DIDAXIS 2018.09.03 16:14:54
Pokolian képmutató lenne tőlem azért kampányolni, hogy középiskolás kölykök ne merülhessenek el az alaki kiképzés gyönyöreiben. Tizennyolc éven felüliek esetében ezt pont olyan elfogadhatatlannak tartom...
Vannak ezek a gyerekeknek való feladatok, biztos ismeritek: pontokat kell összekötni, hogy a végén valami ábrát kapjunk, egy cicát, egy autót, egy mikiegeret, egy márkavédjegyet.  ..
Éljen Eduárd! Latint is tanult 2018.08.13 10:46:52
Miközben a kormányzat illetékeseinek szemmel láthatóan derogál közvetlen „nemzeti konzultációt” folytatni a diákokkal, a pedagógusokkal, a szülőkkel, de Orbán János Dénes előtéri boszorkánykonyhájából újabb odakozmált fogás került az ország billegő lábú közasztalára: a latinoktatás kötelezővé…..
„Konzervatív forradalom” van a mi utcánkban, azt mondják (a járda járhatatlan a sártól, az út kátyús és egyirányú, a kukákban bűzölög az itt hagyott szemét, de a házfalakon büszke feliratok hirdetik, hogy „Tiszta udvar, rendes ház”), és bár ez a „konzervatív forradalom” maga a totális…..
Konok Péter 2018.08.11 19:11:51
@DoctorMorreau: Hahó, te annyira hülye vagy, hogy meghagylak itt illusztrációnak, köszi!
Éljen Eduárd! Eduárd, aki volt 2018.08.11 16:45:16
Nyakigláb, vagyis Első Eduárd küzdelmes élete és pályaíve közismert, bár főként Angliában, tehát nem árt, ha kissé emlékezetünkbe idézzük...
Ezt a levelet és hozzá a képet kedves olvasónktól, Klupács Flórától kaptuk. Arra buzdítunk mindenkit, akinek kedve, ideje, energiája és pénze van rá: csináltasson „Éljen Eduárd!” pólót (a betűtípus, ha pont ez tetszik, a Word fontkészletei között „Old English” néven található meg). Hozott pólóval…..
Éljen Eduárd! Zászlón a lyuk 2018.08.07 11:11:01
Hetedikes vagy nyolcadikos lehettem, mikor az iskolánk feladatba kapta: jelmondat leszünk. Jelmondatnak lenni kétségkívül komoly dolog. Zászlóba szövetnek lenni, fennen lobogni, ilyesmi...
A jó rémhír (manapság divatos nevén: fake news) mindig egy kicsit hihető is. Nem nagyon, mert akkor nem is igazán érdekes, de valamennyire. A jó rémhír leginkább attól hihető, hogy – némi ráhagyással – akár igaz is lehetne. Nem zörög a haraszt, ha nem fúj a szél. Vagy valaki nem bujkál benne...
Éljen Eduárd! Éljen Eduárd? 2018.08.04 20:03:29
ÉLJEN EDUÁRD! Éljen Eduárd, éljen az elpenészedő ország, a múltba forduló, jövőtlen jelentelenség! Éljen Eduárd, éljenek a kivágott erdők, az ellopott tavak, a stadionokban fűtötten kövérlő fű, s a barom is éljen mind a kliensek, vazallusok, tányérnyalók és cinkosok grátisz…..
Avagy miért Magyarország az egyik legnyomasztóbb és legreménytelenebb segglyuk Európában. Közeleg a Pünkösd és a Csíksomlyói búcsú, blogunk a perifériáról jelentkezik egy alig egy éves, de témába vágó erdélyimagyarozós faszkardozással, mely egy bizonyos Konok Péter és…..
Konok Péter 2015.05.15 16:11:28
Nem hiszek a nemzetkarakterológiában, sőt a politikai kóserségben sem. Valamint nem "erdélyimagyaroztam", a tusványosi nemzetvigadalom résztvevői nem az "erdélyi magyarok" úgy en bloc, ez az azonosítás momnetán olyan, mint mikor Orbán azt monda, hogy "mi magyarok". Ha általánosításokat írtam volna az "edélyi magyarokról", vagy akár általában a magyarokról (például nemzetkarakterológiai eszmefuttatásokat), akkor a kritika jogos lenne. Mint arra a fentebbi vitában (honnan került ez most elő) utaltam, nacionalizmusról van szó, és nincs jó meg rossz nacionalizmus (azt állítani, hogy van, nem más, mint nacionalizmus, ez ilyen egyszerű). Momentán én még csak nem is náciztam (pusztán megjegyeztem, hogy náciknál szoktam olvasni azt, hogy Parászka Boróka "gyűlölködő" lenne - én ezt sose vettem észre rajta, biztos bennem a hiba).
A hitgyüli és a katolikus egyház között csak a léptékben van különbség (a katolikus azért még mindig nagyobb biznisz) - és igazából nem érdekel az ATV tulajdonosi struktúrája (én is hallottam, hogy állítólag a hiteseké, nem tudom, sose néztem utána), de amíg nem cenzúrázák a mondandómat, addig ez hidegen hagy. Ha a hitgyüli kerülne szóba egy műsorban, arról is elmondanám a véleményemet. Legfeljebb többet nem hívnának. De az is lehet, hogy igen. Mindenesetre eddig nem került szóba, mint ahogy számos egyéb dolog sem. Szteppelni meg sajnos nem tudok, bár igazi rajongója vagyok Rátonyi Róbertnek.
Konok Péter 2015.05.15 17:18:55
@Básztárdó: Fenét. Pontosan úgy gondoltam. Csak ezek szerint nem érted, amit írok. Nem baj.
H&H A béke nyelve a háborúban 2015.04.07 18:04:46
Érdekes cikket közöl a Pesti Hírlap 1915. március 25-i számából Kaba Eszter a Hadszíntér és hátország honlapon.Egy orosz fogságba került német eszperantista katona számol be élményeiről, és arról, hogy az eszperantó segítségével hogy úszta meg a szibériai deportálást, illetve a moszkvai fogságban…..
H&H Kenyérgondok, 1915 2015.03.24 17:29:53
A háború mindig egyszerre jelenti a dolgok és termelőerők (köztük az ember) elképesztő pusztítását, és egyben a dolgok és termelőerők (leszámítva az embert) feszítetten bővülő újratermelését. Mivel pedig minden háború egyik kardinális pontja a hadtáp, az élelmiszeripar fejlesztése a modern háborúk…..
Konok Péter 2015.03.25 17:54:34
@chilis csokoládé: Nem, későbbi a dolog, a szabadalmat 1869-ben jegyezték be, 1870-ben indult meg a margarin gyártása a hadseregnek, de kereskedelmi forgalomba csak 1872-ben került.
Dinamó Műhely Hetvenéves a Hobó 2015.02.13 21:17:25
A város peremén nőttem fel, a város mértani közepén. Persze a peremek is változnak, de Kőbánya akkor sem volt libasültes Rózsadomb (ma már eléggé idegen nekem Kőbánya is). Fésületlenebb vidékekre pártoltam. A blues, az maradt. Az én Hobóm mindig ilyen kora negyvenes fickó…..
Konok Péter 2015.02.14 10:27:19
@Budapesti Szeretkezési Vállalat: Nem tesztek? Én néha teszek, néha nem - attól függ, hogy mit akarok írni (ilyen furcsa dolog ez: az ember eltöpreng a szavak hatásán, ahogy valami ad hoc
rendszerbe kalapálja őket). Sőt, hosszú ó-val írok olyan nevet, amit a viselője röviddel. Mert ez itt főleg "a" Hobóról szól, aki nem feltétlenül, nem sokban azonos a hasonló nevű személlyel.
Konok Péter 2015.02.15 10:47:48
@Budapesti Szeretkezési Vállalat: Értem. Ti, magyarok. Én szerencsére nem vagyok timagyar.
H&H Gorcsev Iván 1914-ben 2014.11.26 14:39:39
A jó rémhír mindig egy kicsit hihető is. Nem nagyon, mert akkor nem is igazán érdekes, de valamennyire. A jó rémhír leginkább attól hihető, hogy – némi ráhagyással – akár igaz is lehetne. Nem zörög a haraszt, ha nem fúj a szél. Vagy valaki nem bujkál benne. Így a jó rémhír valójában fontos…..
Bár az első világháború korántsem az első modern háború volt – a hadtörténészek számos ismérvét felsorolják a modern háborúnak, és a krími háborút, a búr háborút, az orosz-japán háborút és másokat sorakoztatják fel a különféle aspektusok bemutatására – de kétségtelen, hogy a közvélemény háború-képe…..
H&H Húspiaci csaták, 1914. 2014.10.15 11:42:22
Egy kicsit olyan volt az egész, mint valami végtelenül elnyúló, lidérces házibuli. Vagy még inkább többnapos, városi sztereotípiáinknak megfelelő falusi sátoros lakodalom, ahol persze egy-egy jókora verekedés is a program részét képezi, és az aranyló húsleves meg a vajkrémes torták illata a csípős…..
H&H Nők a front mögött 2014.10.08 11:28:50
Sajátos, mégis a korszellemre igen jellemző cikkeket közöl Kaba Eszter a Hadszíntér és hátország honlapon a Pesti Hírlap 1914. augusztusi számaiból. A történet szerint bizonyos Irén kisasszony és barátnői két rongyoskifli és tejeskávé között a cukrászdában harcoló „leányezred” felállítását…..
Konok Péter 2014.10.08 20:34:49
@Pillanatragasztó: Köszönjük, Emese.
H&H A szögesdrótra fennakadva 2014.10.02 12:06:16
Sajátos, mégis igen jellemző történetpolitikai vita bontakozott ki a brit sajtóban és közéletben az első világháború kitörésének centenáriumával kapcsolatban. A konzervatív kormány oktatási minisztere, Michael Gove hevesen kikelt a „balos történészek” ellen, akik kétségbe vonják, hogy a háború oka…..
H&H Kínai-szindróma 2014.09.29 16:43:18
Sartre sokat (és kissé kopottá) idézett szövege szerint „a Pokol – a másik ember”, ami háborúban persze különösen plauzibilissé válik; ráadásul ilyenkor emberek különféle mátrixok szerint meghatározott csoportjai is egymásban hallucinálnak kollektív poklokat, elkülönülő pokol-halmazokat, miközben –…..
H&H Hadszíntér és matekóra 2014.09.26 10:08:30
2014. szeptember 23-án műhelykonferencia volt a Politikatörténeti Intézetben, Világháború, társadalom, emlékezet címmel.  A megszokott (ott megszokott) előadói körtől ezúttal némileg eltérő volt a „merítés” – én voltam talán az Intézet munkatársaként az előadók közül a bevett papírforma, hiába,…..
Úgy gondolom, hogy jobb ha én írok erről először és nem más. Konok Péter a nagyonbaloldal, szerintem igen jótollú fenegyereke lekurvázta Bálint Antóniát.  Bálint Antónia (egyelőre) semmit sem követett el. Képviselőjelölt lesz egy olyan körzetben, ahol mindenki a baloldal…..
Konok Péter 2014.08.28 12:11:27
@jotunder: És hol írom én, hogy van? A meztelenség nem bűn (bár elvileg a BA-t indító pártok szerint ugye de....).
Viszont a meztelenség áruvá változtatása már felvet bizonyos aggályokat. További aggályokat vet fel ennek a fajta üzletszerű meztelenkedésnek a politikához kapcsolása, viszont - és én erről írtam, méghozzá nem túl bonyolultan, szerintem - a politika sokkal kínosabb, mint bármiféle meztelenség (ami ugye ab ovo nem is kínos). A BA melleiről készített fotók régebben az eladott példányszámot voltak hivatva növelni, ma szavazatok reményében használják fel őket. Az utóbbi a cikibb.
Konok Péter 2014.08.28 12:35:48
@jotunder: A posztom éppen erről szólt. Politikusnak lenni alapvetően cikibb. Pucér seggek üzleti alapú mutogatása is ciki (szerintem), de botoxolt hazafiságok és photoshoppolt keresztényi erkölcsök üzletszerű mutogatása sokkal szarabb ügy. Ha a kettő között van átfedés, akkor - mint BA esetében - igen alkalmas lesz ennek illusztrálására. Bármely politikai oldalon, ha úgy adódik. Éppen ezért én pl. nem is válogatok, és nem szavazok senkire. Minden ellentétes sejtetéssel szemben pedig az egyik jelölt ekézése nem jelenti a másik védelmezését. Legalábbis nálam.
1914. június 28, Gavrilo Princip merényletének napja, amit kerek egy hónapra rá, július 28-án követett az Osztrák-Magyar Monarchia hadüzenete. Történelmi fordulónapok; az első nem sokkal a nyári napforduló után. Közép-Európában hagyományosan másnap kezdődött (milyen baljós kép) az aratás. A második…..