Regisztráció Blogot indítok
Adatok
gilyes

7 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nyíregyháza szobrai Strandoló 2011.08.10 15:53:00
Ez a szép és (valószínűleg) kedves napfürdőző leányka jelenleg a Malom utcai Júlia fürdő látogatóit örvendezteti meg látványával. Legalábbis remélem, hogy többen észreveszik, s vetnek egy futó pillantást Kisfaludi Strobl Zsigmond bájos alkotására. Nem sikerült adatokat…..
1928. október 21-én nagy ünnepségre készülődött a város. Ekkor leplezték le ugyanis Horthy Miklós kormányzó jelenlétében a város és a megye első világháborús emlékművét, Kisfaludi Strobl Zsigmond nagyszerű alkotását.Az emlékmű elkészítését még 1924-ben…..
Bessenyei szobrának avatása után 13 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a város újabb monumentális köztéri alkotással gyarapodjék.Még 1902-ben, Kossuth születésének a 100. évfordulóján határozta el a megye és a város vezetősége a szobor felállítását. A pénz gyűjtése…..
A város első köztéri szobrára 1899-ig kellett várni. E szobrot felfoghatjuk úgy is, mint a megye ajándékát a városnak, hiszen a megye vezetői 1876 és 1892 között a város vendégszeretetét élvezhették. Ekkor készült el ugyanis (a képeslapon is látható) Alpár Ignác tervei…..
A városháza után sétáljunk át a Hősök terére, a megyeháza épülete elé. Az Alpár Ignác műépítész tervei alapján felépített épületet 1892-ben vették birtokukba a megye vezetői. Az ő megrendelésükre készítette el Kallós Ede az épület homlokzatának két üres…..
Nyíregyháza első szobornak tekinthető alkotásai épületdíszítő funkciót töltenek be. Így a magasba kell tekintenünk, hogy a város legrégebbi (ismert) szobrait láthassuk, hiszen azok a Kossuth téri városháza épületén láthatóak. Sajnos Jusztícia szobrainak az alkotója…..
Szobrok. Művészek által megálmodott, különféle anyagokba zárt, vagy inkább kibontott csodák. Saját elhatározásból (az alkotás és az önkifejezés öröme), vagy megbízásból (élni is kell valamiből) életre kel az anyag, amelyben ott van a művész maga. (Szerencsés esetben a…..