Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ÁáárvaiPéééter

38 bejegyzést írt és 38 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Többször megírtam már itt a blogon is, hogy mennyire értelmetlennek gondolom a politikusi beszédek megszokott értelmezését. Unalomig ismételt kérdések (kiket szólított meg? sikeresen tematizált? tudott-e mobilizálni?), amelyekre tapasztalataim szerint csak azok tudnak magabiztosan…..
Orbán Viktor kevés rezsivel, pici bibliával, egy leheletnyi őszöddel, elmaradhatatlan székely viccel, és magához képest visszafogott víziókkal értékelt évet, és nyergelte fel a kampányménest. Kezdjük a külsőségekkel. A miniszterelnöktől a ciklus során megszokhattuk, hogy…..
A választások közeledtével szokás mérleget vonni az elmúlt négy év történéseit illetően. Ennek kapcsán újra megpróbálom valamilyen logikai keretbe, értelmezési tartományba szorítani a második Orbán-kormány munkáját. Az előző próbálkozásaim során elég sokszor…..
Plankó Gergő írt egy cikket a minap, amiben nagyon érzékletesen vázolta fel, hol tart a Szocialista Párt, mire vitte az „új nemzedék”. Abból az írásból több dologra is lehet következtetni. Ha Plankó Gergőnek igaza van, akkor ad1: A párt 2010 utáni egyben tartása és…..
A magyar politika egyik sajátossága, hogy döntő többségében csak kommunikációból áll, aminek legfőbb oka a társadalom demokratikus politikai szocializációjának teljes hiánya. Tehát a társadalom nem reális és számon kérhető szakpolitikát vár el, hanem hitet, víziót, és…..
Zoon Politikon 2014 igazi tétje 2013.10.19 21:34:50
Azt a bajai időközi választások, illetve a Magyar Szocialista Párt kongresszusa nyilvánvalóvá tette, hogy a jövő évi választásokon a győztes személye teljesen másodlagos kérdés. Ha újabb négy évre kap felhatalmazást a Fidesz, akkor a demokrácia új, amorf formája születik…..
Többé-kevésbé végükhöz értek az ellenzéki tárgyalások, legalábbis sokkal tisztább a kép abból a szempontból, hogy a magát „demokratikus ellenzék”-nek tituláló színes gyurmagömb milyen formában készül nekiállni a jövő áprilisi választásoknak. Mivel a legnagyobb utat…..
ÁáárvaiPéééter 2013.10.13 13:40:45
@Sir Galahad: Nem tudom elképzelni, hogy ma a magyar politikai elit bármelyik szereplőjében is lenne ennyi tudatosság. Itt mindenki maga akarta megmondani a tutit, és az lett belőle, amit minden józan, ép ésszel gondolkodó ember megmondott volna előre.
ÁáárvaiPéééter 2013.10.13 14:48:18
@♔batyu♔: Hitler mondjuk egyáltalán nem puccsal jutott hatalomra, hanem demokratikus választások útján. Ennek lett következménye, hogy a politikatudomány később teljesen újrafogalmazta a demokráciaeszményt.
ÁáárvaiPéééter 2013.10.13 15:20:51
@czjanos: Orbán pedig demokratikus politikus.
Zoon Politikon Rezsiválasz 2013.05.19 10:31:02
Németh Lászlóné a napokban azt mondta, hogy lehetségesnek látja a 30%-os rezsicsökkentést is. Azzal már foglalkoztam, hogy a háztartások állandó és közvetlen kiadásainak állami csökkentése miért jó eszköz: könnyen kommunikálható, látványos, és az ebből származó állami…..
Zoon Politikon Ki legyen a jelölt? 2013.05.02 20:02:10
A választások még borzalmasan messze vannak, ezért a politikai napirendet manapság domináló ügyekből (vagy csirkecsontból, kávézaccból, akármiből) kiindulva felelőtlenség lenne bármit is tippelni. Ott van például a földbérletek esete, ami ugyan egy ideig kínos…..
A 2010-es választások óta többször lehetett hallani (részben mai kormánypárti retorikában), hogy a rendszer úgy általában megváltozik, megváltozott. A „rendszerváltás lezárása”, az „új fejezet”, és társaik mindennapos kifejezések voltak az eddigi kampányokban is, de…..
ÁáárvaiPéééter 2013.04.21 10:49:08
@Vicca Verza: reméljük.
ÁáárvaiPéééter 2013.04.21 11:30:41
@tothh: számból vetted ki a szót, és a fentebbi kommenteddel is nagyjából szimpatizálok.
2008 már egy fokkal kevésbé ködös időpont mint 2006, talán pár némileg ráérős olvasónk  már akkor a  PTE hallgatója volt, és a mai napig az, de erre a PEN-re azok is emlékezhetnek, akik akkor már/még a PTE közelében sem  voltak: ebben az évben a Pécsi Egyetemi…..
Zoon Politikon Már megint 2013.03.13 22:59:05
Áder János aláírta az alaptörvény negyedik módosítását, és hát lehet itt toldozni-foldozni a dolgokat, de nyílt és egyenes út épült a politikai diktatúra felé, lényegében minden fék és ellensúly lekerült a mindenkori kétharmados hatalomról. Ez önmagában megdöbbentő,…..
Zoon Politikon A Jobbik útjai 2013.03.09 12:31:16
Bár az ellenzék 2014 tavaszi esélyeiről sok szó esik mostanság, a média (a többi párttal együtt) mintha próbálná kizárni ebből a vitából a Jobbikot. Teszik ezt annak ellenére, hogy a Jobbik szereplése sok szempontból lehet vízválasztó. Régóta rebesgetik több helyen is,…..
Zoon Politikon Elődök és utódok 2013.03.01 12:25:24
Akármennyire is jó érzés félőrültek gyülekezetének tartani a második Orbán-kormányt, és a döntéshozatalaikat ad hoc ötletbörzéhez hasonlítani, én hiszek a politikai logikában, és vallom, hogy minden kormányzati lépésben van értelem. És bár Matolcsy György jegybankelnöki…..
Őszinte sajnálatomra a magyar pártrendszert teljes egészében a tömbösödés logikája uralja. A szereplők nem tudnak, és nem is akarnak kiszakadni a mi táborunk-ellenség tábora dichotómiából, és a két tábor közti árkot irigylésre méltó szorgalommal mélyítik és szélesítik…..
A felsőoktatás mellkasában könyékig turkáló kormányzat úgy tűnik, mintha nem is tudná, mit akar megreformálni. Először egy kis történelem. A „társadalmi egyenlőtlenségek mérséklése” mindig szépen csengő kifejezés volt, használták is politikusaink rendszerváltáson…..
Zoon Politikon Unortodox logika 2013.01.03 23:17:19
  Egységes, 10%-os rezsicsökkentést jelentett be a kormány, de miért? Magyarországon a háztartások az összes kiadásaik nagyon nagy részét költik rezsire, ami nem jó. Nem jó, mert a rezsi összege rendszerint nagy cégekhez megy, akik az esetleges profitot nem biztos, hogy…..
A diákok és a kormány egymásnak feszülésének van egy érdekes aspektusa, ami eddig nem volt igazán terítéken. Aki rendszeresen (vagy akár csak elszórtan) néz parlamenti közvetítéseket, az tudja, hogy a Tisztelt Házban vita címszó alatt óvodás civakodás folyik. A kérdező…..
A rezsimváltás szép dolog. A forradalom is szép dolog. Az összefogás meg talán még szebb. Szép dolgok ezek most is, meg szép dolgok voltak 2010-ben is. És 2006-ban is. Meg az előtt is. Az egyetlen nem szép dolog az az, hogy közben nem változott semmi. Illetve dehogynem változott: a…..
Elöljáróban annyit érdemes leszögezni, hogy hajlamos vagyok a vágyvezérelt gondolkodásra. Ebből adódóan most tényként fogom kezelni azt, ami egyáltalán nem biztos: hogy 2014-től egy merőben más pártrendszerben fog működni a magyar politika, ahol a 2010-ig fullasztó fölényben…..
„Mert a fejedelemnek két dologtól kell félnie: bent az alattvalóktól, kint a hatalmas uralkodóktól.”[1] Beszéljünk először az elsőről: az alattvalóktól való félelem nem csak hogy Orbánt nem jellemzi, de a rendszerváltozást követő egyik kabinet sem erről volt híres. Ennek…..
Íme a folytatás, in medias res egy idézettel kezdve:    „A fejedelem ezért, ha azt akarja, hogy bőkezűsége maradandó nyomot hagyjon az emberekben, tartózkodjék a pazarlástól. A pazarló fejedelem ilyenformán felemészti minden vagyonát, s végül, meg akarván őrizni a…..
Zoon Politikon Machiavelli 2.0 2012.09.22 21:58:24
Elképzelem, ahogy Orbán Viktor ül a dolgozószobájában és nem érti. Hát őt megválasztották demokratikus úton, nem is először, most meg mégis mindenki hőbörög. Minden lépése tisztán demokratikus volt, és mégis Viktátornak csúfolják. Hogy van ez? Feltételezem, hogy…..
Hányingerrel vegyes undorral olvastam a Magyar Hírlapban[1] Fricz Tamás írását. Ahogy a klasszikus vicc mondja, olyan ez, mint sajtreszelővel szexelni: enyhén szórakoztató, de inkább fájdalmas. Azt persze nem tudom, hogy magával Fricz úrral milyen lehet a szex, de témánk…..