Regisztráció Blogot indítok
Adatok
vegso79

93 bejegyzést írt és 33 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A régi, 19. századi húsvéti táncalkalmak, szokások sok naposak voltak, és bizony a férfias játékok is kötődtek hozzájuk. A verekedés, az alapos kútvizes locsolás és a végeláthatatlan bálozás is része volt a húsvétnak. A kiskunhalasi Nagy Czirok László (1883-1970) néprajzkutató gyűjtéséből válogattuk…..
2024-ben ismét neves, egyben emlékezetes, örömteli és szomorú évfordulókra emlékezhetünk. Halál, járvány, világháború mellett születések, iskola, egyesület és újság alapítások, máig álló műemléki épületek és szobrok kerültek átadásra.   ..
175 éve történt a Mária napi futás - 1849. január 23-tól közel 1000 bácsfeketehegyi menekülő keresztyén magyart fogadtunk be, mintegy 8-9 hónapra. Református halasi családoknál találtak szállást a szerb katonák elől menekülő délvidéki magyarok. Testvérgyülekezetté vált Bácsfeketehegy. Emlékezzünk…..
vegso79 2024.01.27 09:44:31
@gigabursch: Köszönöm a hozzászólást.
2023-ban évfordulós Ván Zsuzsanna (1898–1993) halála, illetve az általa alapított szerzetes rendet pont 75 éve Mindszenty József hercegprímás hagyta jóvá a hivatalos megalakulásukat. A nagyon vallásos református családból származó Ván katolizált és szerzetes női rendet alapított. A szerzetesek mai…..
  Mit írtak Kiskunhalas egyik közismert utcájáról 130 éve? Szász Károly (1829-1905) püspök, író, költő, műfordító a nyarait második felesége, Bibó Antónia szülővárosában, Kiskunhalason töltötte az 1860-as évektől. A mai Szász Károly utcában ismert a házhely, ahol laktak. Emléktábla is jelöli a…..
 A reformáció napján, október 31-én úgy gondoltuk, hogy érdemes felvetni, feltenni a kérdést. Kevés a forrás a korszakból, és még kevesebb Halas térítése kapcsán. A mohácsi vész után kibontakozó reformáció igen nagy hatással volt a halasi népre. A város lakossága valószínűleg az 1530-as években tért…..
Előző írásomban említettem, hogy döbbenetes újságcikkek, megszólalások jellemezték a Szilády Áron Gimnázium épülete visszaadási ügyét. Most nem a legkirívóbb cikket közöljük... Ez is sokat mondó.   ..
1993. augusztus 30-án elhatároztam, hogy ezt egyszer megírom, elmondom. 1993. augusztus 30-án, nagy melegben már az iskolapadot koptattuk az újraindult kiskunhalasi református gimnáziumban. Tanultunk, tanórák voltak. Hétfő volt, sütött a nap, és még augusztus volt. Szubjektív írás, adatközlés…..
Az Alsó-Kiskunság egyik kedvelt tófürdője és környéke számos történetet tartogat számunkra. A kunok várat építettek a tó partján, a halasi polgárok odajártak fürdeni és kincsek után kutatni. Ám ez a cikk elsősorban azt mutatja majd be, hogy 93 éve, 1930. július 6-án nyitották meg hatalmas érdeklődés…..
Sajnálattal vettem tudomásul az utóbbi időben, hogy egy nagyon fontos halasi anekdota "eltűnt". Pontosabban nem ismerik a fiatalok és már a középkorúak egyrésze sem. Pedig országos jelentőségű személyiségről és eseményről beszélhetünk. Csokonai Vitéz Mihály (1773-1805) költő érkezett a debreceni…..
vegso79 2023.06.13 08:52:26
Június 4. olyan össznemzeti katasztrófa, hogy nem volt a magyarországi társadalomnak olyan része, amelyet ne érintett volna érzékenyen. A blogtól kissé eltérő módon kissé kitekintünk Kiskunhalasról. Néhány nagyon fontos, kiemelkedő revizionista, irredenta ihletésű szerzeményt, verset, dalt veszünk…..
Évszázados kívánsága valósult meg a felsővárosiaknak azzal, hogy 1933. május végén felszentelték, átadták az ottani kápolnát. Nagyon nehezen haladt a televásárlás, az engedélyeztetés, az építkezés, de a gyülekezet összefogása és azon szerencsés esemény, hogy katonaság érkezett a városba, végül…..
A 120 éve született Zsigray Juliannára emlékezünk ezzel a cikkel. Zsigray Julianna született: Serák Julianna Róza Törökszentmiklóson látta meg a napvilágot 1903. február 15-én. Édesanyja tiszteletére vette fel a Zsigray nevet. Író és költő volt, a két világháború között népszerű regényeket írt, majd…..
vegso79 2023.05.08 09:37:59
Dr. Kenyeres Tibor hozzászólása:
974-ben a kecskeméti Forrásban megjelent vele egy interjú, ebben mondja:

"Jó ideje már nem úgy nézem a világot, hogy női és férfi lélek. Olyan egyformák vagyunk! Annyi a feminin férfi."

library.hungaricana.hu/hu/view/Forras_1974/?query=zsigray%20Forr%C3%A1s&pg=378&layout=s

Mondta ezt hetvenegy évesen, 1974-ben, amikor a rockzenekarok, futballcsapatok tele voltak macsó megjelenésű fickókkal, mai szemmel nézve, tombolt a tesztoszteron. Mit mondana ma?

Egyébként a 74-es interjúban Herczegről nem mond jókat: "Herczeg Ferenc lényegében csak a nevét adta az üzleti vállalkozáshoz a két világháború között. Ezért havonta 2400 pengőt kapott. Olykor bejött a szerkesztőségbe. Ilyenkor nagyon féltünk tőle, mert gőgös, zord természete volt. A szerkesztésbe nemigen szólt bele. Semmiféle rokonságot sem vállalhatok vele. A Herczeg Ferenchez való kapcsolódást mindössze annyiban érzem igaznak, hogy mindketten vidékről jöttünk, a dzsentritársadalom alakjait ismertük a legjobban, majd a nagypolgárság figurái tűntek fel. Azt hiszem egyébként, hogy több a humorom, bár humora, igaz, Herczeg Ferencnek is volt. Az ideológiája és történelemszemlélete viszont nem hatott rám különösebben. Ügy kezdtem a pályám, hogy lejegyeztem három álmomat, és nagy szemtelenül elvittem abba a kávéházba, ahol Osvát Ernő és Gellért Oszkár üldögélt. Elolvasták, majd novellaként megjelent a Nyugatban. Sokkal inkább hozzájuk vonzódtam."

Egyébként verseket is írt az Új Időkben, saját nevén, valamint Aradi Eszter álnéven is. Érdekes lenne a két költői világot összehasonlítani.
Pontosan 22 éve, 2001. március 26-án hunyt el Berki Viola (1932-2001) Munkácsy-díjas grafikusművész. A hányatatott életű kiskunhalasi nő életét többen is feldolgozták már. Én is írtam már róla, sőt, sajtóvitába is keveredtem az életének bizonyos részletei okán. Közel 10 éve igyekeztem feltárni a…..
A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja kapcsán 2013-ban az alábbi cikket jegyeztem a Halasi Tükörben. 1956 a fókuszban. Kiskunhalasi katonai egység a fővárosban, halasiak Budapesten. Halasiak a diktatúra és a szabadság oldalán...  ..
Luxemburgi Zsigmond, halasi csata, forradalom, villanytelep, államosítás - nevezetes évfordulók városunkban   Kiskunhalas 2023-ban sem szűkölködik. Történelmi események, királyok, fejedelmek látogatása, épületek és szobrok létesítése mentén tekintjük át az évszámokat.  Csendőrlaktanya..
110 éve hunyt el Szathmáry Sándor tanár, igazgató és gazdálkodó. A futóhomok egyik különleges csemegéjét, a kieffer körtét (Pyrus communis Kieffer) 1903-tól honosította meg. 1853. április 8-án született Szatmári Sándor és Somogyi Julianna gyermekeként. Halason tanult, majd a műegyetemen folytatta…..
Közel 100 éve is érdekes helynek tűnt Kiskunhalas. Id. Nagy Szeder István kutatásai alapján és a korszak fejlődésének köszönhetően érdekes képet kaphattak a korabeli olvasók, Luca napján. A dr. Thuróczy Dezső polgármester alatt lassú, de biztos fejlődésnek indult város terveiről és gondjairól…..
Ha egy királynak lehetetlen kívánsága van, akkor a nép kénytelen furfanggal élni. A szépirodalmi alkotások, mesék visszatérő fordulata, hogy az egyszeri emberek helyenként meg tudják tréfálni az uraikat. Az idézett irodalmi mű történelmi háttérrel is rendelkezik. 1408-ban valóban járt Kiskunhalason,…..
vegso79 2022.11.01 21:53:23
@gigabursch: Köszönöm a hozzászólást.
Kiskunhalason mindig is fontos volt a társadalmi egyeztetés, a döntéshozatal előtt a nép véleményének beillesztése a fontos vagy kevésbé fontos határozatokba. A Halasi Nemes Tanács történeténél is kevésbé tudott tény, hogy 1945 előtt vasárnap délelőttönként a városháza északi oldalánál és az…..
Most, hogy ismét kezdődik a tanítási időszak, talán, érdemes visszatekinteni a múltba, hogy a magyar oktatásügy kapcsán mennyire volt a korszak szakember gárdája elégedett. 1930 augusztusában a magyar tanítók tizenegy pontban foglalták össze az új tanterv és a tanítóság továbbképzése iránti…..
"A magyar történetírás egyik legbuzgóbb és legszorgalmasabb munkása Gyárfás István ma reggel virradóra meghalt." - írta a Budapesti Hírlap 1883 júliusában. Dr. Gyárfás István jogász, történész 1822. július 21-én, vagyis pont 200 éve született. Kiemelkedőek kutatásai és publikációi a jászkunok, az…..
Manapság állandóan azt halljuk, hogy sohasem volt olyan nagy hőség, mint pont most. Korábban is írtunk már a "sohasem volt extrém időjárásról". A média rémisztő dolgokat írt erről anno is. A két világháború között sem volt ez másként. Akkor is nagy hőségről, hőhullámról, a mezőgazdaság problémáiról…..
Manapság, amikor Kiskunhalason egyre látványosabban pusztulnak, tűnnek el polgári, paraszti, polgár-paraszti örökségünk építményei, talán, érdemes egy-egy régi halasi házról többet megtudnunk. Ezek közül például kiemelhetjük a 121 éves Weisz-házat, amely mostanában egy ázsiai étteremről ismert a…..
Városunk históriája 2022-ben is számos jelentős évfordulóban bővelkedik. Ezen év is sok érdekességgel szolgálhat: történelmi események, királyi rendelkezések, intézmények létesítése, fontos épületeink és szobraink átadása, hungarikumunk megalapítása, kiemelkedő személyiségek születése és halála,…..