Regisztráció Blogot indítok
Adatok
jobangel

637 bejegyzést írt és 3561 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
JobAngel Jobangel máshol... 2020.07.27 12:56:47
Kedves Olvasóim! Egyelőre(?) itt, mostantól nem frissül tovább a Jobangel blog. Írásaim a jövőben itt találhatók:https://www.hrportal.hu/hrblog/jobangel/ és itt: https://jobangel.hu/blog/   Ugyanitt elérhetők az ingyenes önéletrajzmintáim is, és persze kommentelni, vitatkozni is…..
Látszólag egyszerű kérdések, érdeklődőek, „igazi” párbeszéd indítók. De valóban olyan téma, amivel bárkit, bármikor letámadhatunk? Aligha. Van az a tárgykör, amellyel bármilyen közel is állunk valakihez, igencsak nagy zűrzavart lehet kelteni. Update! Ezt nem tudom megmagyarázni, de tényleg tudat…..
jobangel 2020.08.04 21:27:36
@MEDVE1978: Ez mind szép és jó, de próbáld elmondani egy közértben, és kérdezd meg, hogy fizetni ugyan nem tudsz, de adnak-e ezekért a mondásokért kenyeret. Ha nem, akkor ugye mégiscsak az van, hogy a nőnek önálló jövedelem kell, amiből magát és gyerekét/gyerekeit el tudja tartani, és amit maga teremt meg (nem államtól kapott apanázs). Csak így van biztonságban, minden más lehetőség kockázatos, ha gyereket vállal. És akkor el lehet oda is jutni, hogy nem vállal, mert nem biztonságos.
jobangel 2020.08.05 06:53:53
@Almandin: A gazdag nő meg azért nem vállal gyereket, mert gazdag is akar maradni. Ezt is megértem. Azok a nők, akik valami rózsaszín álmodozás után meg babaváró hitelben bízva belevágnak, sok esetben nagyon rosszul járnak. Amitől igazán ki vagyok akadva, hogy a 4 gyerekes nőnek SZJA kedvezmény jár támogatáskénk, azaz bele van kényszerítve a beosztotti viszonyba, ha támogatást akar, gondoskodva arról, hogy támogatás se segítsen rajta. Ha vállalkozna 4 gyerek mellett, attól sem lesz milliárdos, de támogatást sem kap. Némi szándékosságot vélek felfedezni abban, hogy a gyerekes nőket alacsony jövedelmi szinten tartsák.
jobangel 2020.08.05 13:42:30
@ArriMédesz: Hogy ki milyen jóból marad ki vagy megy bele, magánügye. Társadalmi nyomásra semmi szükség, van a nőkön enélkül is bőven társadalmi nyomás. Amíg egy nőnek a gyerekvállalás bármilyen hátránnyal jár, addig senkinek sincs joga nyomásgyakorolni, vagy kívülről befolyásolni, minősíteni a döntését, akár úgy dönt, vállal gyereket, akár úgy, hogy nem.
Tegyük fel, hogy sikeres volt a CV-írás, megbeszéltük az állásinterjúra híváskor, hogy milyen céghez megyünk, milyen munkabér-nagyságrendben gondolkodunk, és egyezik minden. De mégsem tudunk eleget a cégről... és meg is történhet, hogy jól melléválasztunk, mert minden szépnek, jónak tűnik, de pár…..
jobangel 2020.07.13 14:33:37
@Kipper: Igen, az is nagyon jó. Pont azért nem mertem beírni, mert kevesebb magyar infó van rajta.
Ez sajnos rendszeres „taktika”, és nagyon rossz taktika: az álláskeresők kétségbeesésükben olyan alacsony árat mondanak a munkájukra, amiről azt gondolják, hogy ennyiért már csak felveszi őket egy munkáltató. Ennek a kétségbeesésnek egy másik hozadéka, hogy szívesen látnák az álláshirdetésekben,…..
jobangel 2020.07.02 16:21:52
@Viola68: szia, kattints az incorporás linkre a poszt alatt, segítünk.
jobangel 2020.07.04 08:21:04
@Mérnök az utcáról: Már a fejvadásznak meg kellett volna mondani, mennyit szeretnél, és valószínűleg ki is alkudta volna neked, mert az az érdeke.
jobangel 2020.07.06 11:10:22
@Mérnök az utcáról: Na, ezért segít sokat egy értékesítőnek, ha nincs ilyen "infók" birtokában. Mert ezek nem információk, hanem anekdoták. És ezerszer hallottam, hogy "azt nem lehet", amire sokszor válaszoltam, hogy "én nem tudtam, hogy nem lehet, ezért meg tudtam csinálni".
JobAngel HR-es állást keres 2020.06.24 12:00:00
Ahogy nézegetem a statisztikáimat, és az évek során egyre több álláskeresőt ismerek meg, egyre könnyebben azonosítok olyan álláskereső csoportokat, akiknek igazán problémás az álláskeresés. A HR-esek, azon belül is a toborzók egy ilyen csoport… hozzám fordulnak álláskeresési tanácsokért, ami…..
jobangel 2020.06.28 19:55:59
@Balfredo Alfredo: 1. tedd rendbe a Facebook oldalad, és akkor nem kell azon izélni, hogy nézik - nekem sem tetszik, hogy ezt is beletették a kiválasztási folyamatba, de ez van. És mikor háziorvost akartam váltani, én is megnéztem a Facebook-profilját annak, akire válthattam volna, és köszöntem, nem kértem az illetőt. Ilyen ez.

Az, hogy szoftverek is segítségére vannak a kiválasztásban a HR-esnek, pontosabb és hatékonyabb sourcingot, több lehetséges jelöltet jelent pl. Láttam 400 fős multit, 100%-ban fehérgallérosokat foglalkoztatva, ahol 2 fő HR-es volt, és ők több országot is kiszolgáltak, nemcsak recruitmenttel, de minden egyéb HR-es témával, a kereseti igazolás kiadásán keresztül a kötelező foglalkozáseü. vizsgálat megszervezésén át a cégautóig, expatok kezeléséig, relocation intézéséig. Hát így éri meg a robotok alkalmazása. Kékgalléros cégnél chatboton jelentette a kékgalléros a betegségét, ami elindított egy táppénzes folyamatot az ERP-ben, anélkül, hogy embernek ezzel dolga lett volna. Na, ezért vannak a robotok.

Miért kell ember a kiválasztásba, ha van robot? Azért, mert a robotot nem érdekli, hogy neked diétabarát munkahely kell, vagy hogy mozgáskorlátozott a gyereked, és olyan céges autót kell kapnod, amit így is tudsz használni. Mert a lehetséges jó jelöltek közül a robot nem tudja kiszűrni a fazont, akiről pontosan tudjuk, hogy keveredett már korrupciós botrányba, vagy a másikat, aki részegen ment állásinterjúra, vagy a harmadikat, akiről pontosan tudjuk, hogy a szép CV-je ellenére egy hazug barom, mert az összes referenciája szerint az, de akár ez a személyes tapasztalatod is vele.

A kiválasztási folyamatok nem átláthatatlanok, csak cégenként változóak bizonyos szakmai keretek között. Mint a beszerzés, vagy a teljesítményértékelés, vagy bármi más, ami cégspecifikus lehet.

Értem, hogy neked támadnod kell a HR-t, mert pozícióvesztés lenne beismerni, hogy fontos része a cégnek, pedig józan paraszti ésszel is az: ha a tárgyi eszközökre, egyéb erőforrások kezelésére külön szakterületek léteznek, az ember, mint a cégeket alkotó "létforma" miért ne alkotna külön szakterületet? Ráadásul a lehető legspeciálisabb erőforrás az ember, mert élete van, lelke van, motivációi vannak, céljai vannak, ellenben egy gyártósorral pl.
jobangel 2020.06.29 17:19:11
@alalala: Táblázat ne legyen, mert a robotok rosszul olvassák, és az állásportálokon is szétesik. Pl. ez is egy trükk, testreszabás, amin a Europass már elvérzik. Az, hogy ki mennyire illik a csapatba, szintén nem fog kiderülni a Europassból, mert egyszerűen nincs semmi, amiből kiderülhetne. Pl. igényes strukturáltság, kronológiai sorrend helyett lényegi sorrend, jól használt szövegszerkesztő (nem tudom, miért gondolja a Europass, hogy az érdemi mondanivaló sorait a lap közepén kell kezdeni...)

Ha a kiválasztó gyakorlatias, akkor olyan CV-k fogják meg, amiben pontosan benne van, ki az az ember, mit csinált eddigi munkái során és nem az, amit a végtelenségig eláltalánosítottak, elszemélytelenítettek, formanyomtatvánnyá silányítottak. Pl. egy karrierváltó, vagy egy pályaújrakezdő már nagy bajban lenne, ha csak Europass létezhetne.
jobangel 2020.06.30 12:21:26
@alalala: A Europassban vezető ne kattintgasson semmit, mert álláskereső marad sokáig. Az önéletrajz-készítés nem szakma, az értékesítés szakma. Erről írtam ugye a posztban. A jó CV-nek egyetlen dolga van, eljuttatni állásinterjúra az álláskeresőt. Hogy ehhez milyen tartalom és forma kell az adott emberre, azon bizony lehet sokat dolgozni, gondolkodni. A Europass biztos nem lesz jó, se tartalmilag, se formailag. Egy vezetői portfólió igen.
Hivatalossá vált az Incorpora – Jobangel együttműködés. Ennek köszönhetően ingyenesen tudunk segíteni álláskeresőknek álláshoz jutni, munkáltatóknak munkavállalókat találni. Miért jó ez az álláskeresőknek és a munkáltatóknak? A programnak ennyi a lényege számodra: minél gyorsabban jó állásba…..
Az álláskeresés legelső lépése, hogy minél hamarabb túless a kétségbeesésen. Ha véget ért a munkaviszonyod, és jogilag is tisztázott a dolog (ehhez ügyvédet érdemes megkérdezni), akkor az új állás megtalálására kell koncentrálni. Az álláskeresési járadékért (lánykori nevén munkanélküli segély),…..
jobangel 2020.06.16 22:21:41
@Pink Petsch: szerintem nem érted... nyilvános az önéletrajzom, látszik, hogy nem vagyok HR-es, és hogy miből élek. Az álláskeresés viszont eladási munka, pedig mindenki azt gondolja, hogy HR-es. Erre a legtöbb álláskereső azzal kezdi, hogy elmegy az önéletrajzát kijavíttatni az ismerősével, aki HR-es. Ebből egy olyan CV lesz, ami annak az 1 fő HR-esnek tetszik. Az álláskereső pedig csodálkozik, hogy nem működik a CV-je, "pedig HR-es segített megírni"
jobangel 2020.06.17 08:33:44
@Pink Petsch: értem mire gondolsz, de 1. nemcsak sales-ekkel foglalkozom, hanem bárkivel, ha tudok segíteni. 2. Ha a sales terméket el tud adni, magát meg nem, akkor lesznek álláskeresési bajai, akkor meg pláne, ha nem ismeri a csapdákat, amikbe kerülhet (sales poziknál csak arra van 1 órás workshop tematikám, mit kell kérdezni állásinterjún ahhoz, hogy ne legyen bepalizva!)
jobangel 2020.06.17 08:42:38
@Balfredo Alfredo: Azon nincs mit cáfolni, hogy szerinted gondolok valamit, ami "természetesen" egy vállalhatatlan és elfogadhatatlan nézőpont, de az én mondásomként interpretálod egy harmadik személynek. A saját hiteltelenítésemre és lejáratásomra nem adok teret azon a felületen, amiért én fizetek, úgyhogy igen, cenzúra van, ha ilyesmivel próbálkozol, kár a billentyűzeted koptatni.
Az előző poszt egy reposzt volt korábbról, amit a rádióhallgatók kedvéért emeltem ki újra. Az interjú során a poszthoz képest kicsit más megközelítésből beszéltem a válság alatti álláskeresésről. Az interjú itt…..
jobangel 2020.06.08 07:13:10
@kocog: ezért mondtam, hogy ne törődjünk a végzettségekkel, pozíciónevekkel, hanem feladatot keressünk. Az álláshirdetések nem lettek jobbak az elmúlt 20 év alatt sajnos.
jobangel 2020.06.09 15:50:53
@babona: Cikk majd holnap lesz, mert nem érek rá, erre meg tessen rászánni 12 perce. A hangom nem épp rádióba való, a hólapáttól a lila mókusig mindenről beszéltem, ahogy én szoktam, szóval szerintem szórakoztató 12 perc lesz :)
A vírushelyzet meghozta a kedvezőtlen változást, van már magyarországi nagyváros, ahol naponta 60-70 új álláskereső jelenik meg a munkaügyi központban. Lehetséges, hogy ők olyan álláskeresők, akiknek még sosem kellett válságban állást keresni, így a bizonytalanságuk még nagyobb. Ez most másfajta…..
jobangel 2020.06.04 16:47:29
@Balfredo Alfredo: ha elvtelen és akár törvénytelen dolgot kell csinálni sok pénzért, az az én fogalmaim szerint sz.r állás. A saját szakmai hírnevem, feddhetetlenségem nem eladó. Sok pénzért sem.
jobangel 2020.06.05 07:01:15
@Balfredo Alfredo: Ezt majd vele fogom megbeszélni részleteiben, ha hozzám fordul segítségért, bár kétlem, hogy bejelentkezik hozzám :) Nehéz lesz neki, mert oda az énmárkája, és mert kevés a lehetősége (kicsi a szakma), és könnyű neki, mert ezek előtt a hibák előtt elég sok jó dolgot is csinált.
jobangel 2020.06.06 11:16:04
@Mérnök az utcáról:
- a motivációs kérdések fontosak: ha tudják, mitől vagy jól, akkor megkapod, hogy ottmaradj, ha már beleöltek min. párszázezer forintot a megtalálásodba. Márpedig ehhez meg kell kérdezni, mitől vagy jól a munkádban.

- Ha a próbanapra egyszerűsített foglalkozással bejelent, az már előrelépés, legalább legális, ha nem is épp etikus.

- A szakmaiatlan vezetőhöz pedig könnyű bejutni: ha ő hülye szakmához, jól felfogott érdeke, hogy olyan ember dolgozzon neki, aki nem hülye hozzá. Egy kicsit tanácsadósra kell venni a stílust, és már meg is kaptad az állást.

- A határozott idejű szerződés nem smucigság, hanem biztonságra törekvés. Többet is lehet kérni, mint határozatlanra (min. +10% a Hays salary guide-hoz képest), és azt se felejtsd el, hogy a határozatlan az valójában 30 napnyi biztonságot ad, annyi a felmondási időd. Sosem tudhatod, mikor kezdődik a végső 30 napod... A határozott 1 évesnél meg pontosan tudod, meddig tart, ez lehet előny.
Hangos a net a Nők Lapja botrányától. Röviden összefoglalva, egyik rovatukban lelki támogatást, tanácsadást lehet kérni tőlük levélben, amit megjelentetnek, és válaszol rá egy… szakértőt akartam írni, de pont az a lényege a botránynak, hogy nem szakértő válaszolt, és nem szakértői választ…..
jobangel 2020.05.29 07:36:34
@Balfredo Alfredo: " úgy általában az idősebb, vidéki, alacsonyabban iskolázott emberek azok, akik még nyomtatott újságot olvasnak egyáltalán." --- És itt a leggyakoribb a családon belüli erőszak is. Itt vannak még meg azok a "szokások", amik 200 éve is megvoltak, és amiket most modernizálva erősít az újságírónő a tanácsaival. A vidéki, alig iskolázott nőhöz nem jut el a NANE meg Nőkért Egyesület üzenete, meg Renner Erika és Orosz Bernadett ügye részleteiben (náluk is csipcsup zaklató SMS-ekkel, meg egy pofonnal indult az ügy :( ). De eljut az, hogy ha pofonverték, akkor legyen kedves a férjéhez, mert annak nehéz. Erre van a Mérő Vera cikk belinkelve, miszerint az írástudók felelőssége.

Az meg kifejezetten gáz, ha a magánvéleménye ellenében kiszolgál valami másféle ideológiát, nem pedig a jó munkavállaló ismérve. Ha ez így van, akkor áruba bocsátotta az értékeit, ami ne legyen dicsőség.

Fegyelmezett munkavállalóként sem vagy köteles minden főnöki utasítást teljesíteni: főleg nem olyat, ami etikai kódexbe ütközik és/vagy bűncselekmény (pl. tőlem nagyon régen tudatlan főnököm kért olyan akciót, ami vámcsalás lett volna. Nem tettem meg.)

És igen, akinek a munka szükséges rossz, az hajlandó áruba bocsátani az értékeit, hajlandó pénzért másoknak ártani. Akinek meg van szakmai tudása, elhivatottsága, szereti a munkáját, az ilyet nem tesz. Ez utóbbiak valamiért sokkal jobban is élnek a munkájukból - mert jobban végzik, és mert az életüknek egy olyan része, amiben jól vannak. Ugye, olyan állást keress, ami neked jó - kb. erről szól a blogom :)
jobangel 2020.05.29 07:56:03
@Glokta: A tanácsadások lényege, hogy nem azt mondjuk, amit hallani akarnak, hanem azt, ami segít a helyzetén, és arról beszélgetünk (!), hogy ő mit akar, amit akar, miért akarja, és azt hogy lehet elérni. Ha egy bántalmazóval akar együttélni, akkor meg próbáljuk megismertetni a bántalmazást tárgyaló szakmai anyagokkal, amiből majd rájön, hogy nem biztos, hogy azt akarja, amit kell.
A posztom végén lévő idézett válasz a levélre, azért jó, mert nem azt mondja konkrétan, hogy fogd a gyereket és menekülj, hanem oda irányítja, ahol a részletekben megismert ügy tudatában szakember fog pont olyan tanácsot adni, ami az ő problémáit oldja meg. És az is benne van, hogy a dolog mélyebb kompetenciát kíván, mint egy újságíróé... Más példával: a weborvosok sem diagnosztizálnak egy levél alapján, hanem szakorvoshoz küldik a kérdezőket, pedig nekik még a szükséges szakmai kompetenciáik is megvannak. Pont ezért felelősen tudnak válaszolni.
jobangel 2020.05.30 09:44:03
@Barcelona09: jogi is van (bár munkajogász nem vagyok), morális is van. Csakmert van főnöke, nem jelenti azt, hogy a hibája az nem az ő hibája, hanem a főnökéé. De pont ez az álláspontom a posztban is: egy dolog, hogy megírtak egy egy vállalhatatlan cikket, a másik, hogy ki is ment a olvasóközönségnek.
Ahogy berobbant a mindennapi életünkbe a home office kb. 2 hónapja, és már nemcsak a jófej főnökök által biztosított juttatás, de kényszer is lett, ki is derült, hogy sokminden másképp van ezügyben is, mint hittük. Például, hogy igenis jó dolog bejárni a munkahelyre, sokan vágynak rá, vagy szükségük…..
jobangel 2020.05.25 12:21:22
@gabcigirl: az, hogy a mobberek áldozat nélkül maradtak, valós haszna a home office-nak. És nagyon igazad van, akinekilyen közeg megteremtése adott előrelépési lehetőséget, most rendesen pofáraesett. Nem baj, majd megtanulja, hogy együttműködni kell, tudni, tanulni.
jobangel 2020.05.25 13:13:04
@bz249: Nem vagyok az a fajta, aki szerint direkt jó, hogy beütött valami, sőt. Ha van krach, ha nincs, pénzt és időt szánni kell a magunk fejlődésére. Nem tudom, hogy ez miért probléma úgy általában. Láttam már tudatos kékgallérost, aki időt és energiát nem sajnálva továbbtanult, és feljebb jutott, meg diplomást is, aki már közmunkáig, hajléktalanságig leküzdötte magát. Mert a többség úgy gondolja, hogy egyszer valamit elért, és akkor azzal majd ellesz egész életére, tessék neki azt folyamatosan elismerni, még akkor is, ha már régen nem releváns. De hát nem így van, és sosem volt így.
jobangel 2020.05.26 08:24:10
@Balfredo Alfredo: Én elfogadnám, hogy megfelel neki, de akkor miért van ez a nagyon sok vezetőket szidó, munkát kínlódásnak beállító komment? Mintha mégsem lenne meg az egyensúly, harmónia, elégedettség...
Már az elején meggyilkolom a poént: olyan senkinek nincs… De akkor mire ez a cím és cikk? Mert fontos, hogy minél több döntéshozó tudja, miért nincs ilyen – vagy miért nagyon ritka. És hogy miért nem baj, ha nem ilyen a nála állást kereső karrierje. Munkáltató és munkavállalói oldalról is nézve,…..
jobangel 2020.05.19 12:15:09
@HellsAngel: és folytatva a gondolatmeneted, visszajön Magyarországra a fogalom, hogy jobhopper, és a magyar HR-es már minden 5 éven belüli váltást ennek titulál, és hát az usákok azt mondták, jobhopper rossz, tehát olyat nem veszünk fel. Sakk-matt :(
jobangel 2020.05.21 12:51:02
@Balfredo Alfredo: Természetes intelligencia vagyok :D

A vezető nem kápó. A vezető biztosan nem ismer olyan szakmai finomságokat egy adott területen, mint a specialista, a specialista viszont nem tud 10-20-100-500 ember munkájából 1 db stratégiát sikerre vinni. Másfajta tudás kell hozzá, és másfajta személyiség. Egyik sem jobb vagy rosszabb, és bizony láttam már vezetőt, aki pontosan tudta, hogy néhány beosztottja jóval többet keres nála. Nem bánta, mert amit ő keresett, azzal is elégedett volt, meg ahogyan ezek az emberek dolgoztak az ő stratégiájáért, azzal is elégedett volt. Így kell ezt, ilyen a vezető. Nem a hajcsár, meg a kápó, mert ahhoz nulla szakmai tudás kell - nem is szokott lenni azoknak az embereknek, akiket így említenek.

Nem tudom, mit mondanak a HR-es iskolák, nem lévén HR-es :) , de ha Kovács úr jól érzi magát a mókuskerékforgatásban, akkor nincs baj. Csakhát nem szokták jólérezni magukat, általában ők hőbörögnek mindenhol, a középszerű munkáért szeretnének kimagasló fizetést, mert a vezető meg a specialista megkapja, ő miért nem? Mert ő több fizetést akar, és nem jobb akar lenni abban, amit csinál, aminek eredménye lenne a jobb fizetés. Láttam ilyen sales-ek közt. Az egyikük nem élt szerényen, a másik mindig nyavalygott, hogy neki így nem jó az ügyfélszettje, meg annak a másiknak könnyebb. Valójában ő csak nézte a telefont, és ha megcsörrent, felvette, rögzítette a rendelést. A másik meg mindig ügyfélnél volt. Egyszer elege lett a harmadik kollégának, és szólt neki: te figyu, amíg te itt nyavalyogsz, ő épp megint egy ügyféllel tárgyal, és bevételt termel a cégnek is, magának is... Hát így. Nem voltak hajtva, nem volt hajcsár, de az egyikükben volt ambíció, akarás,a másik meg csak mókuskereket tekert. Ezért veszélyes nemakarni.
jobangel 2020.05.22 17:05:04
@Balfredo Alfredo: A HRportálon nemcsak az írók HR-esek, hanem a közönség is :) Meg ott vagyok én is :) Ettől még nem lettem HR-es. Ahogy ateistaként is önkénteskedem a Máltai Szeretetszolgálatnál, nem lettem tőle vallásos. Egyből két olyasmi, amit elvileg nem lehet, sima anomáliák a karrieremben. Na, ezért sem lehet nekem megmagyarázni, hogy vannak dolgok a karrierben, amiket nem lehet ;)

De, feltűnt, hogy alacsonyak a fizetések, meg az is, hogy aki igazán jó a szakmájában, annak nem alacsony. Aztán már csak hozzá kellett tanulnom, hogy vezető vagy specialista, és kész a blog egyik témája. A másik meg, hogy mindenki kérjen többet, de általában megmagyarázzák, hogy azt nem lehet, mert úgysem... De ha lehetne, akkor nem lehetne alacsony fizetésekre panaszkodni.

"Mi van akkor, ha Kovács Úr belátta, hogy ha többet vagy mást dolgozik, akkor még hosszabb távon, években gondolkodva is csak valamivel keres többet," --- Ha ennyit látott, téved. "de nem annyival, hogy a nagyobb időráfordítás meg az alattomosan megjelenő betegségek folyományainak menedzselése ezt megérje számára." --- Kíváncsi lennék erre a matekra, mit hogyan árazott be. Mert pl. több jövedelemből lehet jobb minőségű élelmiszerre, sportra költeni, és akkor a betegségekre kevesebbet kell, ha egyáltalán jelentkeznek. Bár azt látom, hogy inkább a kékgallérosok, fizikai munkát végzők mennek tönkre a munkájukban, az ő egészségük roppan meg idő előtt :(
  A munkaerőhiány nem múlt el nyom nélkül az interjúztatók lelkében sem. Már másképp kell állásinterjúzni, mint munkaerőhiányban, de úgy már sohasem kell, ahogyan az előző válságban kellett. Egy kis „történelmi” áttekintéssel kezdeném, mert hasznos, ha megértjük, miféle satuban vannak most a…..
jobangel 2020.05.14 22:42:34
@vuvuvu2: figyu, miután sokadjára is téves információkat kommentelsz a személyemről, nézz már rá a full publikuc LinkedIn profilomra, CV-mre. Utána fuss neki a fejtegetéseidnek, ami valami olyan érv, ami racionalitásra alapul, nem arra, hogy a tények ellenére szerinted milyen munkahelyeim voltak.
jobangel 2020.05.15 06:58:09
@ComLo: Igen, egyetértek, a karrier meg az ambíció a legtöbb embernél nem szakmai előmenetelt jelent, hanem valami nagyon pejoratív, borzalmas dolgot, amit csak rossz emberek csinálnak. Az, hogy az állásában jól legyen valaki, és ne szenvedjen a munkában, lerombolja a "munka hőse" képet, megintcsak eretnek gondolat. Aki mindezeken túl teszi magát, és nekilát a saját szakmai életét menedzselni, az boldogulhat. Ennek nagy hátránya, hogy onnantól bármi történik, ő a felelős, nem lehet másra hárítani a bajait, külső tényezőket 100%-ban hibássá tenni a saját nehéz sorsáért. Sajnos, most van olyan aktív korú generáció, akinek fogalma sincs, hogy milyen lehetőségei lehetnének, és mit kell azért tenni, hogy legyenek. Ha esetleg tudja, akkor meg a környezete visszahúzza.

Arról írni, hogy álljon ki magáért egy állásinterjún, meg ha magas fizetést akar, akkor magas bérigényt kell megjelölni, még 8 évnyi blogolás után is eretnek gondolatnak számít. Csakhát működik a dolog... :)

A médiaiparba nem nagyon láttam eddig bele, 10 fő alatti álláskeresőt láttam onnan összesen. A legnagyobb baj a médiával, hogy nincs túl sok hely, gyorsan körbe lehet járni... Saját vállalkozást is nehéz csinálni, és talán az egyik olyan iparág, ahol a kapcsolatrendszer a legfontosabb ahhoz, hogy valaki előbbrejusson. Az életfogytig gyakornokság intézményével már más iparágban is találkoztam, onnan egyszerűen menekülni kell. Nem vagyok HR-es, de tanácsadóként azt szoktam mondani, hogy aki már nagyon sokat volt gyakornok mindenfelé, az készítsen magáról egy kompetencialistát, csináljon egy kapcsolatiháló-elemzést (éljen a Linkedin!), és nézze meg, hogy mindaz, amije szakmailag már van, hová lehet még jó a versenyszférában.
jobangel 2020.05.15 12:13:43
@Zabalint: Ha túlkínálat van, akkor nem lesz egyensúly az alacsonyabb ártól (nem lesz több kereslet, csak mert alacsonyabb lett az ár). Az adminisztráció amúgy is egy kihalóban lévő munka, legalább akkora bajok lesznek ott, mint a kékgallérosoknál. De, ahol meg kell az adminisztráció - kifejezetten közszféra pl. - ott igenis fizessenek érte rendesen. Ami nem kell, az ingyen is drága, de ami kell, azért hajlandók fizetni. És itt jön a Gizikék öntudata, hogy ha az összes Gizike 1000 fabatkát kér, és ebből nem enged, akkor hiába kínálgatják a 800 fabatkás állásokat. Ennek persze ellene hat a közmunka intézménye, hogy a realitások talaján maradjunk. Viszont, az is realitás, hogy az kap magasabb fizetést, aki magasabb bérigényt jelöl meg. Ez persze nem jelenti azt, hogy csak kérni kell, és megadják, azt jelenti, hogy ha nem kérik, tutira nem adják meg.
Rendszeresen találkozom ezzel a kérdéssel, mindenféle fórumokon, és a „tanácsokat” látva is ingatom a fejem, mostanra ott tartok, hogy már a kérdést látva sem érzem jól magam. A tanult tehetetlenség, a naivitás, a másoknak való megfelelés mind-mind benne van sokszor ezekben a kérdésekben, márpedig…..
jobangel 2020.05.06 16:03:44
@babona: Ugye van olyan is, hogy azt mérjük, amit érdemes mérni. Ezt is túlzásba szokták vinni, és van egy csomó KPI, ami megmutatja a semmit számokban, mert arra egyáltalán nem jó, hogy valamire tényleg indikáljon: pl. mit kell változtatni, hogy jobb legyen, mennyit kell fizetni, hogy a teljesítményt valóban értékesnek érezzék stb. Voltam ilyen projektben, hát nem lett a kedvencem a téma...
jobangel 2020.05.06 16:05:06
@Mérnök az utcáról: Ez meg sajnos valós veszély, és kár, hogy a rövid idő alatt, amíg munkaerőhiány volt, nem épült ki a munkavállalói öntudat. De mégis azt gondolom, hogy magasabban képzett emberekből hiány lesz, és nekik nem lesz annyira nehéz. A kékgallérosokért igazán aggódom.
jobangel 2020.05.07 07:58:46
@Balfredo Alfredo: Van olyan munkáltató, aki az olcsóságra törekszik, ez mindig is így volt. Oda, ha lehet, ne menjünk dolgozni. A KPI-okat sok esetben azok az általam "forwarding manager"-nek hívott emberek akadályozzák a cégen belül, akikről - ha lenne KPI - kiderülne, hogy nagyon hatékonyan csinálják a semmit. A szerencselovagok, a beosztott nélküli igazgatók, a más teljesítményével villogók mind lebuknának.
Vagy értékesítő, ügyfélkapcsolati menedzser, sales … sokféle néven fut ez a munka, de a lényege tömören összefoglalható: el kell adni valamit valakinek. Az, hogy a munkát keresők közösségi oldalakon megjelenő posztjaik végén szinte rendszeres, hogy „eladni semmit nem akarok”, és a tény, hogy a…..
jobangel 2020.04.12 08:10:56
@Bambano: 1. nem kėnyszer. 2. Webinar és nem videokonf. funkció. Ha valami adat szivárogna, az csak engem érintene. 3. Professional fizetős verzió, nem az ingyenes.
jobangel 2020.04.12 13:36:45
@30 év tapasztalat: rossz termék eladására nem szabad szerződni. Ugye tipikus, mikor szegény biztosítási ügynököktől visszaveszik évekre visszamenőleg a felmondott szerződések jutalékát... Mondjuk én, ha azt hallom, hogy negyedéves elszámolás, már nem is érdekel. Havi elszámolás legyen, mert árfolyamváltozástól kezdve egy csomó dolog miatt nem mindegy. És legyen olyan jutalék, hogy minden eladott darab után jöjjön jutalék. Az is egy nagy aljasság, mikor azt mondják, hogy pl. 70% targetteljesítés alatt nincs jutalék - és persze úgy hozzák ki a targetet, hogy ez ne történjen meg, vagy az utolsó szerződést, ami kellene hozzá a hónapban kicsit elfektetik stb. Sok mocskos trükköt láttam-hallottam már, ezekre oda kell figyelni.
jobangel 2020.04.13 09:17:00
@aefzuj: A beosztotti lét inverze a vállalkozói. Arra is pont minden igaz, amit elmondtál, ha azt keressük, mi miért nem jó.
A vírushelyzet meghozta a kedvezőtlen változást, van már magyarországi nagyváros, ahol naponta 60-70 új álláskereső jelenik meg a munkaügyi központban. Lehetséges, hogy ők olyan álláskeresők, akiknek még sosem kellett válságban állást keresni, így a bizonytalanságuk még nagyobb. Ez most másfajta…..
jobangel 2020.04.02 08:15:50
@Eugene Horse: a tartalékképzéshez bevétel is kell, mert infrastruktúra és pénzügyi szektor is, hogy legyen hová tenni a tartalékot a párnaciha helyett. A turizmus újra fog éledni, bár kicsit átalakul, több lesz a rövidebb időtartamon nyaraló belföldi turista. Igen, az emberek jobban meg fogják gondolni, mire költenek, így a rossz minőségű cuccokat nem lehet majd eladni, kénytelen lesz mindenki jó minőséget előállítani.
A gagyi önfejlesztő amcsi könyveket én is utálom, pont azért nem azt írom, ami azokban van :)
Egy történet nőnap alkalmából, idealizált tanulságok nélkül. Happy end, másképp. --------- Folytatva a múltkor elméleti fejtegetéseim a kvótákról (itt és itt), hoztam egy esettanulmány-szerűséget is. Egy huszonéve fennálló munkahelyi férfiközösségbe, ahol fizikai és adminisztratív munka…..
jobangel 2020.03.23 07:43:39
@Zabalint: Amikor gimis voltam, pár sarokra volt tőlem az óvópedagógusképző fősuli. A kolesza 100%-ban női kolesz volt, mert az egy szem jelentkező fiú diákot a szemben lévő agráregyetem koleszában szállásolták el. Férfiak nem akarnak alulfizetett "női" munkát, nem is terelik őket ilyen irányba pályaválasztáskor. De ha körülnéztem egy szakmunkásképzőben, akkor sem láttam egyetlen nőiruhakészítő fiút (vö. varrónő). Ha a saját pályaválasztásomra gondolok, engem és minden lányt az egészségügybe akartak tolni, a végére már az volt az indoka a tanerőnek, hogy úgy könnyebben találunk "jó férjet", értsd orvost, mert 14 éves lányokat férjhezmenésileg is pályára kell állítani, meg mindig tiszta körülmények között dolgozhatnánk, szép fehér köpenyben :D Na, így működött a pályaválasztás a 90-es évek elején.

Vegyük úgy, hogy a tűzoltót megmagyaráztad, bár még mindig nem értem, hogy nő miért ne tudna 90 kilót megmozgatni, nem hiszem Y kromoszóma kérdése lenne. De akkor mi a magyarázatod arra, hogy kukásautó sofőrje sem lehetett nő, csak bírósági harc után?

Egyébként ha még százszor őrjöngsz azon, hogy szexista a kvótázás, akkor sem lesz diszkrimináció, mert fogalmilag más a két dolog. A kvóta nem kizár, hanem beenged másokat is. A diszkrimináció kizár (lsd. még tűzoltó nő, aki azért nem létezhet, mert szerinted nő nem tud 90 kilót mozgatni. Szerintem meg mutassa meg alkalmassági vizsgán, hogy tud-e és akkor el lehet dönteni, felvesszük-e. Ha muszáj lesz felvenni, mert alkalmas, akkor majd jön, hogy de nem, mert nincs női öltöző, meg mi van, ha terhesen megy dolgozni, meg mi lesz, ha beteg lesz a gyerek, különben is, "kislánynak nem való".
jobangel 2020.03.24 10:29:18
@Zabalint: Felelősen hogyan terelhetném őket olyan szakmák felé, ahová aztán nem engedik be őket dolgozni?

Hiszen ez már most is van: hiába van nehezen megszerzett releváns végzettsége, nem kap munkát, mert nő, és mert mi lesz, ha elmegy szülni, vagy mi lesz, ha beteg lesz a gyerek. Nemcsak klasszikusan "férfiszakmákban", de egy jogász vagy közgazdász is hátrányos helyzetűvé a munkaerőpiacon, ha nő.
Pl. nem véletlenül nő a legtöbb bíró: a legrosszabbul fizetett jogi szakterület a bírói. És alig van plasztikai sebész, onkológus vagy szülész-nőgyógyász nő. Ezek jól fizető területek, kizárják a nőket. Nő mehet radiológusnak, gyerekorvosnak, aneszteziológusnak.
jobangel 2020.03.27 07:21:14
@Zabalint: Az IT szektort én is ismerem, már benne vagyok 20 éve. Azon múlt, hogy ugyan gazdasági pályára állítottak, de egy telco cégnél volt az első munkahelyem, és így sikerült más irányba állnom. Mert akartam volna én IT-t tanulni, de "kislánynak az nem való", tehát nem engedtek. Bizony, az úgy ment, hogy hiába töltöttem ki a felvételi lapot 14 évesen, egyszerűen nem továbbította az iskola. A közgazdasági suli volt a kompromisszum. Mert a tanerővel kompromisszumkodni kellett már akkor is (most sem jobb a helyzet, mint megtudtam). Na, így indulnak a lányok a karrierpályán. Szóval kellene ezen változtatni, amint ezek a tanerők nyugdíjba mennek, fog is menni. Sőt, már vannak kifejezetten lányokat programozni tanító kurzusok, de ugye ez meg másik rossz irányt mutat, miszerint IT=programozás, pedig vannak ott még jó kis területek...

Tudományos területeken a nőknek még PhD-vel sem sok esélyük van, sok ilyen sztorin vagyuk túl. A kutatások ugye többéves projektek, és mi lesz, ha elmegy szülni... készen vagyunk, PhD megy a kukába :( Ott vannak a nők, de majd nem lesznek, mert már tudják, hogy ezen a pályán nem lehet boldogulni, és nem fognak jelentkezni.

"a nők hatránya leginkább abból fakad a munkaerőpiacon, hogy a társadalmi sztereotípiak szerint nekik kell foglalkozniuk a gyerekekkel és a háztartasvezetéssel" --- igen, ezzel nagyon egyetértek --- végre egyetértünk. Ezt felszámolni viszont nem lehet, sőt, kifejezetten ezzel ellentétes folyamatok, intézkedések, törvények vannak. Marad az, hogy a versenyszférából irtjuk ki a diszkriminációt, és megköveteljük, hogy engedjék oda a társadalom egészét a munkához. Nem feltétlenül csak a nőket, de a seniorokat, kisebbségieket stb. Ugye, az első cikkem kvóta témában pont arról szólt, hogy a kvóta legyen a versenyelőny alapja, csakhát sikerült olyan kvótatörvényt hozni a fogyatékkal élőkre is, ami több kárt csinál, mint hasznot.
Most mindenki arról ír, hogy kell jól home office-t csinálni, én már leírtam korábban itt és hoztam jógyakorlatot itt… Akit akkor nem győztem meg, az most szembesül vele, hogy márpedig ez szükséges, az ő nézeteik szerint „szükséges” rossz. Olyan kkv-k vezetői érzik ezt így, akik gazdasági…..
jobangel 2020.03.20 07:24:46
@munkanélküli informatikus: ezért is hibás a Munka Törvénykönyvének az a nézete, hogy a munkát csakis és kizárólag időre méri... A teljesítménybér ugyan létezik, de kellene még valami, ami az ilyen esetet kivédi a munkavállalóknál is. Ha vállalkozó vagy, feladatra szerződsz, határidő van. Ha munkavállaló vagy, ledolgozott órára szerződsz...Persze, ez is kell, hogy ne lehessen 20 órát dolgoztatni egy nap a munkavállalót, de nyilvánvaló, hogy a jelenlegi modell a 60-as években ragadt.
jobangel 2020.03.20 11:51:31
@munkanélküli informatikus: a home office-ban végezhető munkák többnyire teljesítményre mérhetők, nem órára. Pl. SSC-s hány sikeres hívást csinált, sales mekkora bevételt hozott. Ha naponta 20 sikeres hívás kell, nem érdekel, hogy ezt 20 hívásból hozta össze, vagy 100-ból.
jobangel 2020.03.23 08:16:37
@Balfredo Alfredo: Hát igen, és ez hiány még ráadásul tudatos is. Átlátható cégecskénél nem lehet hatékonyan adót optimalizálni. Így azt átláthatóság helyett láthatóság lesz: ha Mancika asztalán sok papír van, akkor Mancika sokat dolgozik. De ez kizárja a home office-t is. Meg az pénzbe is kerül, meg Mancika biztos odaadja az infókat 3 forintért a versenytársnak, ha kiviheti a cégből (ennek megfejtése pedig az lenne, hogy Mancikának adunk rendes fizetést és olyan jó cég vagyunk, hogy ne akarjon olyat csináli, amivel az állását elveszítheti)
A home office hirtelen felértékelődése mellett megjelent egy olyan probléma, ami már volt néhányszor a történelemben (a gépek miatt kevesebb munkája lesz embereknek), de most igazán felemássá vált a helyzet. A home office nem működhet rengeteg munkakörben, de sok munkát, amit home officeban nem…..
jobangel 2020.03.20 07:15:30
@NagyPeter64: Abban igazad van, hogy a "8 általános" megkövetelése a garantált bérminimum elkerüléséhez kell, de nem HR-es találmány, hanem cégvezetői és pénzügyi vezetői/kontrolleri/jogtanácsosi. HR-es nem dönt a költségvetésről, bérköltségekről, hanem gazdálkodik a megkapott költségvetésből. De még ott sem tud úgy "spórolni", ahogy az átlagember hiszi: ha olcsóbban vesz fel 5 kékgallérost, az így megspórolt pénzből nem tud többet adni egy irodistának.

Sajnos tényleg úgy van jogszabály szerint, hogy ha a munkakör nem igényel magasabb végzettséget, vagy szakképzettséget, akkor a munkavállaló végzettsége önmagában nem alapozza meg a munkáltató garantált bérminimum fizetési kötelezettségét. Azaz, ha diplomával lesz betanított munkás, a diplomát nem kell megfizetni. Kollektív szerződésben lehetne ezt kiharcolni, de sok más esetre meg pont nem jó, ha van kollektív szerződés (pl. hosszabb felmondási idő is kiköthető benne). Még kicsit visszatérve a végzettségekre, van a lónak másik oldala is, szintén rendeletekben foglalva, hogy pl. közületek takarítására nem vehetnek fel bárkit, ahhoz takarítói OKJ-s végzettség kell, hogy pl. egy óvoda folyosóját fel tudd mosni... De hiába van OKJ-s idősgondozói végzettséged, segédápoló sem lehetsz az elfekvőben, mert oda érettségi kell. Érettségi nélkül nem tud ágyat húzni, beteget mosdatni? Ez is olyasmi, amit rendbe kell tenni, egységesen szabályozni, mert szabályozva most is van ugyan, de így.
jobangel 2020.03.20 16:49:44
@Túl sok felhasználó: Azzal egyetértek, hogy kisebb a költség vele. Azzal nem, hogy feltétel nélkül midenkinek fizessünk, csakmert létezik. Aki rászorult, azon segíteni kell, ez egyértelmű. A többiek meg oldják meg a saját erejükből, mert képesek rá. Hogy a segélyrendszert egyszerűsíteni kell, az egyértelmű, de a ló túlsó oldala, hogy úgy adunk fejadagot mindenkinek, hogy senki ne járjon jól - mégis a jól teljesítőket fokozottan büntetnék vele.
jobangel 2020.03.23 07:53:55
@NagyPeter64: Az első pontnál elakad a dolog, hogy "vállalsz gyereket, jogosult vagy CSOKra". Ez igaz, de ha nincs munkád, akkor nincs jövedelmed, márpedig gyerekes nőként nehezen lesz, vagy alulfizetett lesz, tehát miből fizeted vissza a hitelt? Férfiként viszont így nemcsak a gyerek "felét" kell eltartani, hanem még az asszonyt is. Az tuti, hogy jó oktatást nem tud a gyereknek biztosítani az, aki a CSOKot fizetgeti vissza. Ebből az egészből családi anyagi problémák, frusztráció, gazdasági erőszak, családon belüli erőszak lesz leginkább, nem stabil társadalom.
Nemrég egy ismerős komoly dilemmával keresett meg, a története sokféle tanulsággal szolgálhat munkavállalóknak és munkáltatóknak egyaránt. Kiindulási pont: Dolgozik egy komoly cégnél, komoly pozícióban. Nem a cég stratégiai irányának része a pozíciója, a munka sem olyan, mint amit ígértek neki,…..
Kapcsolati tőkénk segítségül hívása az álláskeresésben kézenfekvő és kötelező, de ez elég sok munkával és nehézséggel jár – a közhiedelemmel ellentétben nem könnyebb, mint a „szabadpiacon” állást találni, csak másképp nehéz. Sőt, bizonyos esetekben rosszabb kimenettel jár az álláskeresőnek. Nem…..
jobangel 2020.02.28 09:08:20
@Melki: Semmi értelme sincs, mert ha arra a pozira nem is volt jó, másra simán jó lehet. A munkáltató szempontjából is tök fölösleges szűkíteni a saját lehetőségeit...
jobangel 2020.03.09 09:28:13
@Hegge Balázs: A félmillió nettó mitől irreális? A családi létminimum 4 tagú családra 275 ezer forint nettó. És ebben még nincs benne a lakhatás, pl. lakáshitel vagy albérlet költsége.
jobangel 2020.03.09 13:06:18
@Hegge Balázs: Neki a céges autó is. De pl. a céges buszjárat, munkásszállás már nem irreális.
Még a 90-es években volt egy munkahelyem, ahol a titkárságon kitette az ott dolgozó fiatal asszisztenslány a faliújságra ezt a kis szösszenetet: Vigyorgott is mindenki, mire belépett a főnökhöz, de szerencsére a teljes társaságban volt kellő humorérzék (beleértve a főnököt is), ügyfél meg nem…..
jobangel 2020.03.06 15:05:39
@mennyi?husz!: ennél csak jobb jöhet, ezt bizony ott kellett hagyni. Feketén alapból nem dolgozunk, meg parasztnak sem, ha megtehetjük. Ha nem, akkor meg csak addig legyen így, amíg nincs jobb.
jobangel 2020.03.07 08:51:46
@bz249: Ha valaki nem illik a csapatba, rossz a csapat :) De tényleg, nem mindegy, hogy az összetartó, együtt húzó csapat tényleg csapat-e, vagy egy farkasfalka, ami elmarja az odatévedt egyedeket (újfelvételes). Láttam már ilyet, még a hivatásos külsős szervezetfejlesztő is el volt ájulva, hogy csapatépítőkön micsoda csapatként viselkednek, de valahogy sosem tudott bővülni a cég, az újak nem tudtak ottmaradni, a régiek meg átlagosan 9 évet voltak a cégnél...
jobangel 2020.03.09 08:51:25
@Zabalint: A jó csapat befogadó. Befogadja a nőt, férfit, fiatalt, öreget, csodabogarat, társasaág középpontját, szorongásos személyiségzavarost, cigányt stb. Olyan már volt, hogy azt láttam egy csapat arcán, hogy a tervezett új kollégát látva kiült az arcukra a döbbenet: úúúristen, ez lesz? Nem lett. Állásinterjú utolsó körén bukott el. Sőt, olyat is láttam, hogy az új vezetőt bemutatták a meetingen, hogy ő lesz, mire munkábaállt, már ketten felmondtak miatta. Meg olyat is (magyar cégnél), hogy aláírást gyűjtöttek az újonnan felvett vezető ellen, hogy szeretnék, ha menne. Inkább őt küldték, minthogy 10 új embert keressenek. Tudom, hogy időnként van indoka annak, ha nem fogadnak be valakit. De nem mindegy, hogy az egy valós indok (rossz hírű, rossz modorú, stb.) vagy "nem illik a csapatba, mert ... és ide jöhet bármilyen imént felsorolt tulajdonság"
Ismerjük a kérdést, és persze tudjuk: azt akarják a munkáltatók hallani, hogy meg tudod oldani, van nagymama, van apja is a gyerekeknek, stb. Aztán ez vagy elég a győzelemhez, vagy nem. Tulajdonképpen lehetsz te akármilyen felkészült szakmailag, akármilyen kedves-rendes személyiség, akivel jól…..
jobangel 2020.02.24 11:09:30
@Serény Vélemény: A kérdésed értelmezhetetlen. Magyar nőnek nem lesz jobb attól, hogy ha a svéd nőnek rosszabb lesz. Ez nem relativizálható.
jobangel 2020.02.25 07:48:12
@élhetetlen: Köszönöm ezt a hozzászólást. Rávilágítottál arra, hogy a nő háttérbeszorítása valójában a férfiaknak is degradáló... Ezért is érdemes az egyenlőségre törekedni - ami nem tévesztendő össze az egyformasággal.
A cégen belüli állásváltás első ránézésre egyszerűbbnek tűnik, valójában „csak” másfajta csapdái vannak, mint klasszikusan vett új munkahely keresésének. A különbségek megértése segíthet abban, hogy itt is sikeres és magabiztos légy. A belső álláskeresés olyannyira divat lett, hogy már közepes…..
jobangel 2020.02.14 07:15:42
@Túl sok felhasználó: Belső ember átpakolásának alacsonyabb költsége úgy jön ki, hogy 1. nem kell álláshirdetni 2. nem kell fejvadász/közvetítő 3. nem kell sok kör állásinterjú 4. a beválásának esélye jóval magasabb, mint egy külsősnek 5. tud segíteni az utódja kiválasztásában, mert pontosan tudja, mire kell milyen embert keresni. 6. azonnal hatékony tud lenni az új pozíciójában, mert megvan a belsős bizalom, miközben a külsősnek magának kell összelapátolni a döntéséhez szükséges infókat.

A belülről előreléptetett ember meg azért olcsóbb, mert kívülről vezetőt találni sokkal drágább, hosszabb idő és nehezebb, mint alacsonyabb pozícióba találni valakit.
jobangel 2020.02.14 07:35:53
@Túl sok felhasználó: nekem nagyon tetszik, hogy megírod mi van normálisztánban, szóval írd csak bátran :) Miért szerettél volna te próbaidőt egy belső váltás után?
jobangel 2020.02.14 12:36:57
@MAXVAL bircaman közíró: hát az bizony csak anekdotikus érvelés, nem lehet rá alapozni. A legtöbb ember elég okos ahhoz, hogy olyan pályát, munkát válasszon magának, ami jó neki. Vagy legalábbis a karrierje egy pontján ez felismeri. Az okos, nem dolgozó emberek meg lottón nyertek, örököltek, jól házasodtak stb. Az is működő megoldás. Egyedül a nyavalygás nem az :)
A munkák egy jó részénél az értékesítési teljesítmény pontosan mérhető és ösztönözhető, jutalmazható, eredetileg erre lett kitalálva a jutalék. Ami persze az idők során és a kis magyar valóságunkban úgy torzult, hogy kevés munkavállaló érzi úgy, hogy jól jár vele – és minden munkáltató jóljár, aki…..
jobangel 2020.01.30 16:53:08
@Preem 'Patrick Jane" Palver: Azt nem kétlem, hogy sokat tanultál ebből, házalós múlttal lesz a legjobb értékesítő valaki. De az alapmodell önmagában hibás volt. Ha beosztottként, munkaszerződést kötve dolgozol, akkor a "tisztán jutalék" nem létezik. Ha vállalkozóként csináltad, akkor nyilván jó volt így neked, bár feltételezem, ma már nem kötnél ilyen szerződést.
jobangel 2020.01.31 16:07:52
@Túl sok felhasználó: : sose aggódj, korrigáltam :) Egyébként érdekes a pincér jutaléka kérdés, szóval kétszer sem lett volna hiba...

Svájcról viszont mindig az a helyes sztori jut eszembe, mikor nagy gépgyártó régiós találkozóján a legsikeresebb sales-eket jutalmazzák díjjal. A magyar nagygépes sales elment a rendezvényre, mert tudta, az egész régióban darabszámra és értékre is ő adta el a legtöbbet a gépből, szám szerint 8-at, ez az ilyen gépek piacának 45%-a kis hazánkban. Mégsem őt jutalmazták, hanem a svájci kollégát, mert ő a ugyan 3 darabot adott el, jóval nagyobb átlagos diszkonttal, szóval per darab is kisebb margint generált, de a market share ezzel a 3 darabbal elérte a 80%-ot, és ilyet még senki sem csinált, tapsvihar. Na, ezért kell tudni, mit is mérnek valójában. És hát nem véletlenül ismertem meg az illetőt, álláskeresési tanácsadóként...
jobangel 2020.02.05 08:40:02
@Bela Voltam: Hát meg azért is "lepra" szöveg, mert a költségtervezéshez kell egy jó controller, és meg van oldva. Ja, hogy azon is spórolnak.

Szolgáltatásértékesítésben van értelme a korlátnak, mert nyilván ott a szolgáltató csapat, mint emberi erőforrás korlátos. De ott sem az értékesítő jutalékát kell korlátozni, hanem egészen másképp kell szervezni az ügyfélbázist és a szolgáltatási szinteket.