Regisztráció Blogot indítok
Adatok
BatPet

0 bejegyzést írt és 17 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A belváros az 1872-es Halácsy-féle térképen (rózsaszín), és a main (fekete vonalak). Azok az épületek, amik már 1872-ben is álltak, fekete színnel vannak kitöltve. A térképet Erő Zoltán készítette. A belváros 1872 előtti épületeit bemutató "fekete térkép" megdöbbentően…..
BatPet 2012.07.25 20:47:02
@aesculus:
Kíváncsi vagyok, hogy a bemutatott Váci utcai egybefüggő házsorral szemközt álló, ugyancsak egyemeletes "időkapszula" végül milyen sorsra jut. A tetőszerkezetétől már megfosztották... Az V. kerületi önkormányzat adatbázisában ( fortemap.intermap.hu/map/show/otker) ugyanis mint országos védelem alatt álló épület szerepel. A mellette látható többszintes szecessziós házat pedig egy hosszas huzavona után engedélyezett szintráépítéssel sikerült elrontani.
BatPet 2012.07.25 20:51:44
@EZ1:
Ami pedig a bontásokat, és az eltüntetett házak "értékesebbel" történő kiváltását illeti, nem hinném, hogy a kerületben sok eltékozolható 1918 előtti épület lenne.
Az értékeket inkább gyarapítani érdemes, semmint nulla végösszegű játékot játszani, pláne, ha egy városrész TÖRTÉNETI egysége a tét.
A Leopoldina-templom a tóval. Az ezeréves határ nyugati szakaszánál fekszik Kismarton (Eisenstadt). Az (önmagában is nagyon szép) kisváros nevezetessége az Esterházy-kastély és a hozzá tartozó hatalmas park. A korábbi barokk kertet 1797-től kezdték átalakítani, tehát ez az egyik…..
BatPet 2012.02.08 18:26:34
@aesculus:
Kiváló a poszt, bár talán egy kissé rövidre fogtad az eddigiekhez képest, pláne, ha a kert jelentőségét vesszük alapul. Elvégre ez nem csupán az első tájképi kertek egyike, hanem különböző korábbi állapotai révén a magyarországi kertépítészet élő történelemkönyve is.
Kár, hogy nem mutattál képet az ún. gloriette épületéről, amely ugyan a parkon kívül helyezkedik el, de csodálatos kilátást nyújtó fekvésével és építészeti kvalitásával a legkiválóbb ilyen alkotás a történelmi Magyarországon.
Érdemes lenne egy pár mondatot szentelni a park mai állapotának is, figyelembe véve, hogy a bezzeg-országként ismert Ausztriában található. A Sportpálya elhelyezése és a gépház mai környezete, hát nem is tudom...
BatPet 2012.02.09 23:12:17
@aesculus:
Dilettánsok sajnos mindenütt vannak. Bennünk pedig még él az a naiv elképzelés, hogy nyugatabbra mindent jól csinálnak, vagy legalábbis nálunk jobban.
Ami az osztrákokat illeti, náluk látom feltűnni azokat a riasztó jeleket, amelyek műemlék- és kertvédelmi szempontból mindannyiunkat fenyegetnek. Egyfajta kiégettséget vélek felfedezni bennük. 1955 után hellyel- közzel rendbe rakták az országukat, ráadásul azóta kissé ráuntak a Wiener Schnitzelre és Strauss keringőinek romantikájára, vagyis a velük kapcsolatos kulturális sztereotípiákra. Mindezek eredményeként egyszerre jelentkezik a múlt emlékei és a jelenkori "posztmodern" ízlésvilág kényszeres elegyítésére irányuló egyfajta törekvés, illetve az igénytelenség bizonyos formája. Az előbbire jó példa az, amit a kismartoni kastélyt kezelő magánalapítvány tervelt ki a nevezett épület bővítésére pár évvel ezelőtt, az utóbbira pedig a vörösvári (Rotenturm) kastély jelenleg is zajló, részleteiben néhol dobrudzsai színvonalú felújítása.
Félreértés ne essék, még így is rengeteget lehet tanulni tőlük, csak tudni kell, mi a követendő példa és mi az elrettentő.
A kastély főhomlokzata. Székesfehérvártól nem messze, a Sárvíz partján, a Bakony lábainál fekszik Nádasdladány. A kis, alig kétezres faluban egy igazi "magyar csoda" található: a falunak nevet adó Nádasdy-család angol stílusú, hatalmas kastélya, és a hozzá tartozó,…..
BatPet 2011.08.31 20:02:01
@Cpt. Flint: Ebből is látszik, hogy a képek milyen csalókák. A kastély durván 15 km-re van a szülővárosomtól, úgyhogy jópárszor volt már módom közelről megszemlélni. Azaz távolról, ugyanis a fotón látható elburjánzott növényzet, valamint a vele már szinte összeforrott drótkerítés erősen nehezíti a megközelítést. A mai, valamelyest elfogadható állapot egyébként egy félbehagyott felújításnak köszönhető. De most legyen elég ennyi. Remélem aesculus olvasta az első kommentemet, és bővebben ír az együttesről. Megéri.
BatPet 2011.09.02 14:24:42
@Emtrexx: Sajnos nem. A színesek is másolatok.
BatPet 2011.09.03 19:23:01
@Emtrexx: Az eredeti képek visszajuttatása elsősorban nem pénzkérdés. A festmények javarészt a Nemzeti Múzeum Történelmi Képcsarnokában vannak, éppúgy, mint például a pápai Esterházy- kastély ősgalériájának fennmaradt darabjai is. Az utóbbi kastély felújítása során ugyancsak megpróbálták/megpróbálják visszaszerezni azokat. Valószínű nagy harc várható mindkét helyen.
A kastély kerti homlokzata. A 91 éve (és két napja) meghúzott trianoni határtól mintegy másfél kilométerre, a régi megyeszékhelytől, Mosonmagyaróvártól 20 kilométerre fekszik Féltorony község. Az eldugott faluban található a magyarországi barokk kastélyépítészet egyik…..
BatPet 2011.07.14 00:22:59
Mielőtt végleg belefeledkeznénk a hagyományos magyar önostorozásba, tennék néhány tiszteletteljes kiegészítést.

Először is a kastély nem Mária Terézia adománya révén jutott Ausztriához, hanem a fentebb említett békeszerződés eredményeként. (Ezt nyílván Aesculus is tudja, csak egy kissé félreérthetően fogalmazott.)

Az épület egyébként furcsa mód osztozott a magyar kastélysorsban, ugyanis 1949-ben leégett, méghozzá olyan mértékben, hogy a Maulbertsch- freskókkal ékesített dísztermen kívül minden enteriőr megsemmisült. Ám ez még nem minden. A rekonstrukció során ugyanis nemhogy a belső tereket nem hozták helyre, de még az eredeti térszerkezetet sem állították vissza. A nagyterem két oldalán így csak fekete falú hodályok találhatóak napjainkban. A 13. képen az ablakok mögött sem a függönyöket, hanem ezeket a kulisszafalakat láthatjátok. Ez a megoldás a budai királyi palota helyreállítóinak is dicsőségére vált volna.

A tetőtérről csak annyit, hogy eredetileg BE VOLT ÉPÍTVE, ám az osztrák kollégák ezt is elmulasztották rekonstruálni. Az első és második képet összehasonlítva láthatjátok a különbséget. (Ahol nem volt, oda rakunk, ahol volt, onnan eltüntetjük- így megy ez a szomszédságban is.)

A kert mai állapota is eléggé lehangoló, főleg, ha a napjainkban megújuló schlosshofi kerttel, vagy a bécsi Belvedere parkjával vetjük egybe. Ezzel kapcsolatban ajánlom Hajós Gézának, az osztrák Műemléki Hivatal (Bundesdenkmalamt) történeti kertekkel foglalkozó részlege magyar (!) igazgatójának ide vonatkozó önkritikus írásait.

Ne értsetek félre, nem arról van szó, hogy savanyú a szőlő. Pusztán azért, mert annak a bizonyos civilizációs lejtőnek egy magasabb szintjén helyezkednek el, a sógoraink sem csinálnak mindent tökéletesen. Manapság a csehek már sok mindenben ügyesebbek náluk. Bár nem hiszem, hogy ez minket vigasztalni tudna...

A művtört.
A felújított díszudvar, ahogy ritkán látni. A "magyar Versália", vagyis a fertődi Esterházy-kastélyegyüttes látványos megújuláson megy keresztül: az elmúlt években helyreállították a díszudvar homlokzatait, most a kerti oldal van soron. Továbbá elkészült a képen…..
BatPet 2011.07.13 22:37:48
Tisztelt Mindenki!
Végigolvasva az eddigi hozzászólásokat, négy észrevételt szeretnék tenni.
1. Először is a "sosem volt kápolnatorony" egy ún. lanterna, vagyis a kupola terének megvilágítását szolgáló építészeti elem. Ennek nyomait a helyreállítás során hitelt érdemlően feltárták. Ugyan a kupola záradékpontjában elhelyezkedő ellipszis alakú nyílásból még nem lehetett következtetni a lanterna külső felépítésére, ám a fennmaradt képi ábrázolások ("Beschreibung", Gaetano Pesci festménye stb.) a rekonstrukció során támpontul szolgálhattak, még ha komoly kritikával kell is őket kezelni.
2. A díszudvar mai állapotával kapcsolatban ugyancsak a "Beschreibung" egyik idevágó ábrázolását tudom megtekintésre ajánlani, amelyen épp egy parádé látható a növényzettől mentes cour d'honneur-ön. A helyreállításoknál, legyen szó épületről vagy kertről, legfőbb viszonyítási pontunk az eredeti állapot. Amennyiben ehhez kötjük magunkat, nem tévedhetünk nagyot. Tiszafa-kúpok és egyéb utólagos kiegészítések (mivel takarják az épületet, gátolva annak feltárulását) nem kívánatosak egy precíz és szakszerű rekonstrukció esetén. Elvégre a XVIII. században mégis csak jobban tudták, hogyan kell barokk kastély- és kertegyüttest építeni.
3. Lehet, hogy egyeseket mélyen megbotránkoztatok, de a hercegi pár egykori lakosztályai a FÖLDSZINTEN voltak, a sala terrena két oldalán, közvetlen kapcsolatban a kamarakertekkel. Vagyis nem a cselédsorra paterolták a család mai leszármazottját, Antal herceget.
4. Végül mélyen elkeserít, hogy egy ilyen párt-és politikasemleges poszt is ilyen heves indulatokat vált ki egyesekből. Nekik a fentiekkel kapcsolatban azt ajánlhatom, hogy vagdalkozás helyett töltsenek el egy pár ihletett órát hazánk valamely könyvtárában, mielőtt kellő tájékozottság nélkül szólnának hozzá a témához. A tudomány egyik sarokköve (kissé pongyolán megfogalmazva), hogy a dolgok úgy vannak, ahogy vannak, nem pedig ahogy szeretnénk, hogy legyenek.
Irigylem aesculusnak a kioktató kommentekkel szemben tanúsított türelmét. Remek a blog, csak így tovább.
Egy gyakorló művészettörténész (nem műemlékes:)