Regisztráció Blogot indítok
Adatok
DózsaGyörgyunokája

16 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Moszkvics Hazatérnek a cserkeszek? 2012.01.21 10:54:00
Hazatérhetnek őseik földjére a jelenleg a Közel-Keleten (Szíriában élő) cserkeszek, akiknek az ősei még a 18-19. században menekültek el az Orosz Birodalomból.Jelenleg 115 szíriai cserkesz (adige) visszatérési ügye van folyamatban Oroszországba. A Kabard-Balkár…..
Publikálásra kerültek a 2011-es lettországi népszámlálás eredményei. Ezek szerint Lettország népessége erőteljesen, 13%-al csökkent 2000 és 2011 között. A lakosság száma 2,337 ezer főről 2,068 millióra apadt 11 év alatt (1989-ben még 2,667 millió volt Lettország…..
A regnum.ru portál szokásos, Magyarországról szóló „jelentésében” érdekes interpretáció olvasható a Budapest és Brüsszel közti konfliktusról, amiből az alábbiakban idézünk (tekintettel az ügy összeurópai fontosságára).A cikk ismerteti a magyar kormány és az EU…..
Birtokunkba került a Trubin-jelentés Hála Algirdas Paleckis litván politológusnak, megkaptuk  N. Sz. Trubin szovjet főügyész a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának írt jelentését az 1991. január 12-én és 13-án Vilniusban történt vérengzésről. A dokumentum 1991. május…..
Moszkvics Négy Oroszország 2012.01.13 17:33:00
Natalja Zubarjovics szerint a mai Oroszország szociokulturális és gazdasági szempontból négy különböző régióra osztható.   Az „első Oroszországba” tartozik a nagyvárosok lakossága. Ide sorolható a 12, milliós lakossággal rendelkező oroszorszországi város,…..
Munkács a magyar történelem nevezetes városa az Alföld és a Kárpátok találkozásánál, a történelmi Bereg vármegyében. A kiváló magyar statisztikus, Fényes Elek által összeállított leírás szerint az 1830-as években Munkács lakossága mindösszesen 4000 fő volt. Fényes…..
Lavrentyij Berija, hírhedett szovjet belügyminiszter sorsa sokban hasonlít Nagy Imre sorsára. Nemcsak azért, mert mindketten a sztálinista politikai elit tagjai voltak saját hazájukban (Nagy Imre begyűjtési miniszterként, Berija mint az NKVD vezetője), hanem sokkal inkább azért, mert…..
  Hogy minden olyan összenőjön, ami összetartozik, arra egészen keddig várni kellett, de Zulik kollégával úgy véltük, a hétfővel is kezdeni kell valamit. Úgy alakult, hogy már vasárnap este elhagytuk a fővárost és életünkben először belevetettük magunkat Transzilvánia…..
Azam Aszlanov üzbég olajmilliárdos 33 éves fia, Amon Krímben (Alustában) tartott esküvőjén lépett fel Jennifer Lopez amerikai énekesnő a hétvégén. Az esküvőt egy ukrán oligarcha panziójában tartották, mintegy 500 fő részvételével. Azok számára, akik helikopterrel érkeztek…..
               Az elmúlt évek forráspublikációinak köszönhetően ma már jól ismert, hogy a szovjethatalom fennállása első két évtizedében számos, a hatalommal szembeni megmozdulás zajlott a Szovjetunióban,…..
 1990. február 12-én vér folyt Dusanbe utcáin. A tadzsik fővárosban a tüntetők és a rendőri erők összecsapásai következtében több ember meghalt, több százan megsebesültek. A dusanbei zavargássorozat egy sorba illeszkedik a felbomló Szovjetunió más városaiban zajlott…..
Az 1881-es magyarországi népszámlálás szerint Ungvár – a relatív ruszin (rutén) többségű Ung megye székhelye – lakossága mindössze 11 ezer fő volt. Ungvár ekkor még egyértelműen magyarajkú város volt, a népesség 72 %-a magyar volt, s a település legnagyobb…..
             A mai értelemben vett Kárpátalja csak az első világháború után alakult ki, azt követően, hogy a több mint ezer évig magyar fennhatóság alatt lévő Északkelet-Kárpátokat és környékét elcsatolták…..
Lezginka lesz a gólöröm?           Az Ausztriában edőtáborozó Anzsi Mahacskala csapatához látogatott Muhamdnur Szultanov ismert lezginka táncos, aki a dagesztáni csapat játékosait a jellegzetes kaukázusi tánc, a lezginka…..
A nemrég elhunyt Habsburg Ottó, az utolsó magyar király, IV. Károly fia, mögött páratlanul gazdag és érdekes életút állt, az egyik legmegbecsültebb személyiségnek tartották Magyarországon (neve szóba került köztársasági elnökként is). Közismert volt Habsburg Ottó…..
Vajon mikor bukik meg a belorusz rezsim?A július 3-i megmozdulások szétverése megmutatta, mekkora szakadék tátong a hatalom és a nép között Belaruszban, a rendőrség brutalitása, melynek során immár mintegy 1800 embert őrizetbe vettek, s nemcsak Minszkben, hanem a vidéki városokban…..
Az orosz történelem csak az európai részeként értelmezhető?  Andrej Nyikolajevics Szaharov orosz akadémikus, az Orosz Tudományos Akadémia Orosz Történeti Intézetének igazgatója a Kultura TV-csatornán tartott előadást „Oroszország mint a világ civilizációs…..