Regisztráció Blogot indítok
Adatok
adren

0 bejegyzést írt és 40 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!     Tisztelt PraxisBlog!  …..
Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!     Ez a történet 1976-ban…..
adren 2011.10.24 12:38:59
@ReignOfdark: Lehet röhögni de próbálj úgy pl segget mosni hogy rögzítve van a tusoló feje fent a fejed felett + varratokal próbálsz hajlongani.

Egyébként bírom hogy mindig a szóhasználaton pattogtok mikor valóban siralmas a takarítási helyzet a kórházakban. Például nálunk ki volt rakva (még az intenzíves megfigyelőnél is) felmosó és vödör hogy a kedves beteg maga után takarítson. Kiváncsi vagyok hogyan képzelték el mondjuk drénnel, branüllel és zacsit cipelve.
Persze van fizetett takarító aki azon kívül hogy életveszélyesre vizezte (takarítószer nuku) a padlót és körbetáncikált a ronggyal (és ellopta a wc-papírt, mert alapból kihelyezésre sem került) semmit sem csinált. ÉS még sokan csodálkoznak hogy mindenfélét el lehet kapni odabent. Engem a védőnő figyelmeztetett direkt hogy nagyon vigyázzak majd mert tud olyan esetről hogy így kapott valaki hepatitiszt. Mondjuk. Nekem ne mondja senki hogy már erre se telik.
adren 2011.10.25 14:18:51
@ReignOfdark: Ez a hozzászólás pusztán provokáció. Ilyenkor miért nincs cenzorilla? Ez talán nem személyeskedés?

Egyébként pedig aki nem hiszi, tényleg vannak olyan lepukkant (mind szakmailag mind emberileg mind felszerelésügyileg) olyan kórházak ahonnan menekülnek/elkerülnek a betegek.
          Ha a rendőrség nem hisz a tanúvallomásodnak, attól a bíróság még hihet neked. Mindkét esetben pórul jársz. A rendőrség meg a kisujját sem mozdítja.           A balesetet a vétlen sofőr, B. Ferenc a következőképpen látta. Vezetés közben…..
Praxis Nyílt levél a méhemnek 2011.10.20 06:00:00
Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!     Kedves Méhem!   Sokáig nem…..
adren 2011.10.24 12:53:58
@cenzorilla:

Igen, sajnos a szakmai vélemény hiánya (és kizárólag a stílus 'ekézése) ebben a postban, de sajnos lassan már az egész blogban is, aggasztó és kezdi jellemezni az itt kommentelőket. Magyarán kezd laposodni a színvonal.

Ezzel egyenes arányban módosítja (rontja) részemről az eddigi pozitív hozzáállást a hozzászólók szakmai kérdésekben alkotott kijelentéseire is.

Személyeskedéshez konkrét személy is kell akinek/re céloztam, nem? Generális kijelentést nem vélek annak. Akinek nem inge ne vegye magára.
Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!     Kedves Praxis Blog!   Egy…..
Nagyon is igaz a Puskás Ferencnek tulajdonított mondás: "kis pénz, kis foci". Mert hiszem, hogy az egészségügyi ellátás akár szolgáltatás is lehetne...Miért? Mert az egészségügy egy kifejezetten pénzigényes ágazat...Ha töménytelen mennyiségű pénzed van, akkor…..
Mérlegem:Hét várandósság.Öt gyermek.Két vetélés.Két szerklázs.Három gátmetszés.Három fogadott orvos.Három kórház.Egy otthonszülés.És hogy mi vezetett el az otthonszülésig négy kórházi szülés után?Az egészségügy,és az ott dolgozók bánásmódja az ötödik baba…..
adren 2011.10.14 12:13:27
@Panni75:
"Aki nem fogadja el, hogy tarkóredőt hüvelyen át sem egyszerű mérni, hátmég hasfalon, az komolyan meg is érdemli."

Az én kórházam haladó lehet mert eddig egyetlenegy alkalommal sem csináltak rajtam kismamaként hüvelyi UH-t. Kérni sem kellett és a többiektől sem hallottam. Egyébként pedig gondolom csupán a képalkotó berendezésen és a szonográfus hozzáértésén múlik.

Egyébként pedig a kórházban sem kötelező elfogadni és alávetni magunkat minden vizsgálatnak, így az otthonszülésre való agitálás ilyen hivatkozásra értelmetlen. Akaratgyenge emberek mentsvára.

Továbbá mindenhol vannak bunkó emberek. A kórházakban is. Valahol ilyenkor mindig a kínai mondás jut eszembe hogy öltözködj a mosolyoddal mikor munkába mész (vagy valami ilyesmi).

"Most már jó lesz ha foglalkoznak a fogamzásgátlással,mert elég nagy a szaporulat!" Ez pedig egy olyan személyeskedő hangvételű kijelentés, amit ilyen formában kultúrált ember nem mond így semmilyen indokkal sem. Valószínüleg helyből visszaszóltam volna hogy fogja vissza magát vagy takarodjon.
adren 2011.10.14 14:11:06
@Dr.laikus PhD:

amit 'ilyen formában' kultúrált ember nem mond 'így' semmilyen indokkal sem.
Szövegértés kérem, a tartalmat nem kifogásoltam.

Problémásnak indul a terhesség, persze. A kockázatokat a kismama vállalta, az ő felelőssége. Ezek után/alapján TBben a visszautasításnak s(n)incs helye, az ellátása 'emberi' módon kötelező, ez alapján hátrányokat nem szenvedhet. Az ellátó személyzet meg otthon alakítsa és nyilvánítsa ki véleményét. Sokat hivatkoztatok rá, és itt az a pont, hogy ez nem privát, ahol visszautasíthatjuk a nemkellő/nemkívánatos beteget. Vagy pofákat vágunk rá. És olyan mint 3 császár után sem tehető kötelezővé a sterilizáció. Csak javallt.

Szerintem többségében az otthonszülést választók között az indok vagy a méltóságon aluli elbánás (fogalmazzunk durvábban bunkóság) vagy a vissza-utasíthatatlannak hitt beavatkozások. Nagyon kevés az aki kényelem miatt dönt a viszonylagos kockázat mellett.

Mindkét indok helyes hozzáállással kiiktatható, a bunkó személyzet helyre-rakható, a nemkívánt beavatkozások pedig elutasíthatóak. Csak akarat kérdése. De ez egyébként nagyjából olyan mint helyben felháborodni ha egy vendéglős moslékot rak elénk. A többség kanalazgatja, kifizeti baksis nélkül, és hazafelé menet jelenti ki hogy ide se jön többé. (mondjuk a példa csak kicsit fed mert a körzeti kórházban egy szülő kiszolgáltatottabb és ez ki is van használva)
Praxis Terhesség, vagy még sem? 2011.10.09 08:57:00
Kedves Olvasók! Már 15 hónapos volt a kisfiunk és úgy gondoltuk párommal, lassan ideje, hogy jöjjön a kistesó. Nem erőltettük a dolgot, nem akartam azon agyalni folyton, hogy összejön-e, csak rábíztuk magunkat ismét a természetre. Sajnos a következő hónapba is megjött. Nem…..
adren 2011.10.13 09:11:17
@tódór piroska:
És a személyeskedés? Amit egyébként te kezdtél. Elmaszálni valamit = elkenni. Jelen esetben felelősséget.
adren 2011.10.13 16:13:46
@tódór piroska:
A kijelentés egyérteműen élcelődő személyeskedés volt és a hozzáértésemet fikázta. Akárhogy is próbálod finomítani, illetve szépen csomagolva dobni -így éreztem. Hozzáteszem ha hozzáértő lettem volna gondolom jelzem. Egyértelmű hogy személyes privát véleményről van szó. Azért mert nem szakmai még mutatja hogy (ha másnak nem is) nekem mások/magasabbak az elvárásaim. Talán nem vagyok egyedül. Véleményem szerint ez egy slendrián orvos volt. Nem szégyen ez, máshol is vannak ilyenek.

Azért még jó hogy határozozzan állást foglalhatok olyan témában is amiben nincs sem közvetlen tudásom sem tapasztalatom konzekvenciák nélkül. Hova is lenne a világ ha nem. Gondolom ez nem tiltott, és gondolom belefér a vélemény-szabadságba. Nehogy már te döntsd el hogyan alakítom. Takaríts a saját házad táján, én nem szóltam le a tiédet, hanem érveltem. De te azon kívül hogy a hozzáértést firtattad úgy veszem ki, hogy mást nem is tudtál viszont írni nekem.

Szakmai érvek jöhetnek abban a témában hogy:
1. Volt-e lehetősége az adott orvosnak felismerni a méhenkívüli terhességet még időben?
2. Milyen objektív labor vizsgálatra alapozta a gyulladás kezelését? (Ilyen elveken egy manuális vizsgálat + kis vérzés és már kész is a diagnózis, elég széles spektrumut neki?)

Egyébként:
Terhesség alatt az Ergam belsőleges oldatos cseppek alkalmazása méhösszehúzódásokat fokozó hatása miatt szigorúan ellenjavallt. Forrás: Ergam használati utasítás.

Sima szubjektív manuális vizsgálat alapján egyszerűen felírta, annak ellenére hogy a beteg jelezte hogy terhes lehet. Számomra ez is elég horror. Biztos végigfutott a többi ellenjavallaton is és korrekten tájékoztatta a beteget, persze.
adren 2011.10.14 13:43:20
@Dr.laikus PhD:
Nem kell ismételni sőt nekem le sem kellett volna újra írni tudom mire gondoltak a többiek is.

Csak az felejtődik el ilyenkor hogy nem mindenkinek nagykönyvben megírt a menstruációs ciklusa, hogy vérzés hozzávetőleg 4 nap +12 nap középidő, nyákdugó távozással +12 nap majd újra menstruáció. Vannak akiknek 60 vagy több is lehet a kimaradás, vagy van köztivérzés is. Vagy mint nekem alig van vérzés, szinte semmi. Többek között az enyém sem ilyen pontos szakkönyvszerű és a nők többségének akikkel beszéltem sem (lehet az én hibám és statisztikailag nem számít). Ebből kiindulni nagyjából olyan kockázat mint fogamzásgátlást erre alapozni. Nagyon tapasztalt és testét ismerő nőként sem vágnék bele.

"Megtermékenyülés + 2 hét (menstruációsnak mondott vérzés, nem tudom, hogy mi okozhatta) + 2 hét (tünetek jelentkezése) + 10 nap (ruptura) = közel 6 hét. így oké lenne a dolog."

A menstruációnak gondolt vérzés lehetett megtapadási vérzés is mondjuk. Nem rendkívüli, sokan ezért (sem) veszik észre időben a terhességet. Gondolom előfordulhat nemcsak méh tapadás esetén is.

Valóban a méhenkívüli terhesség felismerésében itt tartunk hogy ruptura esetén oké addig meg semmi esély rá?

Véleményem szerint ebben a pakliban benne volt hogy ez a nő terhes, mégha gyulladásos is. Én alapból ha hallottam volna hogy nem védekezik kértem volna tesztet, kontrollt főképp ha ellenjavallt gyógyszert is írok mellé fel. Számolásos módszerről védekezés esetén is tudjuk hogy milyen megbízhatatlan, a szubjektív tapintást inkább meg nem is említem. Erre hivatkozni hogy kizárt a terhesség nem túl alapos.

Ha a posztolónak elmondták volna, hogy ez általános és megelőzhetetlen a következmény, a fenti látásmód ki sem alakul. Nem kell mindenkinek alapból tudnia hogy ezzel jár. Ez a kifejlete egy pontatlan vagy meg sem történt tájékoztatásnak. Ebben én nem nyilatkoztam, ez egyértelmű.
2010 nyarán, pontosabban július 1-én azzal a fura érzéssel keltem fel, mintha elaludtam volna az oldalamat és "beragadt" volna a levegő. Teltek a napok, a helyzet nem javult, sőt már feküdni sem tudtam, hatalmas párnáknak dőltem az ágyban, félig ülve félig aludva…..
adren 2011.10.12 13:25:19
@hokuszpok26: Konkrétan milyen vérvételre gondolsz? Érdekelne mert terhességi szituban járok :-), talán megcsináltatom privát laborban.

A fogamzásgátló egyébként nálam is kijött, visszerek formájában. Azonnal abba is hagytam. De ugye a férfiak kényelme érdekében az ember sokmindenbe belemegy. Leiden és más trombózis genetikai negatív vagyok.
Praxis Mindenem vérben úszott 2011.09.24 08:58:00
Tisztelt Cím!   Elmesélném az én történetemet...Nos, az én történetem 2010 tavaszán esett meg. Teherbe estem és a férjemmel nagyon boldogok voltunk. 4 hetes lehettem a mikor észre vetem és elmentem a nőgyógyászomhoz. Ott ultrahanggal megvizsgált és azt mondta gratulál 4…..
adren 2011.09.27 15:02:20
@Chegs:
Igen akkor en kiveteles kismama vagyok? Mindenki tudhatja aki kicsit is tervezi a terhesseget ES felkeszul ra, hogy 12 hetig altalanos a genetikai okok miatti veteles, a 12. heten pedig azert mert atall a sargatest. Azert is adnak indok, kockazat eseten progeszteront, utrogestant. Csak ezutan csokken a vetelesek kockazata. Mar a tervezesi idoszakban kell vitamint szedni hogy kizarjuk a nyitott gerinc kockazatat - ezt sulykolja reklam is. Akkor hogy mar tudom orvosnak is szamitok? Ne hulyits mar azzal hogy ezt doktorandusznak szamit megnezni. Szerinted mi az alapja hogy teszt utan meg ne vegyel babakelengyet szokasnak?

A fajdalomrol pedig csak annyit hogy en nagyhasi laparotomia 22centis heggel nem kaptam hetvegen fajdalomcsillapitot mert elfogyott! Es nem vagtam ki hisztit, jé. Nem volt ra eleg penz az osztalyon. Ennyi. Masra sem volt. Akkor en is csapjak huhot, hogy szar-az-egeszsegugy, meghogy nekem mekkora-de-mekkora-fajdalmam-volt-azt-senki-meg-nem-ertheti stb? Komolyan? Lesullyedunk ilyen szintre? A beutottem-a-labam-bibi is kikerul posztra? A naivitasnak is van hatara, konyorgom. Mas dolog hogy sajnalom hogy fajdalmai voltak, es igy jart, de ilyen az elet. Fel kellett volna keszulni ra. Masnak is vannak es massal is megtortent, nem a vilagvege. Es en nem vagyok kifejetten orvosparti de korrekten jartak el vele. Felnott ember, nem kell hogy simogassak a kezet az agya mellett a noverkek lelkitamaszt nyujtva, mert nem az a feladatuk, elvarhato bizonyos felkeszultseg, foleg mikor tudjuk milyen helyzetek vannak sztkn. Akkor panaszkodjon ha 30 hetes magzatot veszit el. En ismerek olyasvalakit is, meg kellett szulnie, megsem vagott belole vilagfajdalmat.
Ez a történet kicsit régebbi de tanulságos . Mivel mindig be volt gyulladva a torkom háziorvosom azt ajánlotta, hogy szedessem ki a mandulámat. Én bementem a nagykanizsai kórházba ahol hosszú várakozás után megvizsgáltak és kiírták az időpontot. A műtétet altatásban kértem…..
Kedves Olvasók! Előre szólok... hosszú lesz. 2011. április végén teherbe estem. Boldogok voltunk férjemmel, mert mindketten gondolkodtunk már a gyermekvállalásban. Kb. 8 hetes terhes lehettem, mikor kiderült egy nőgyógyászati vizsgálat alkalmával. Igyekeztem körültekintő lenni…..
adren 2011.09.14 18:53:49
@Enystone: Nem kell asztalt borogatni, de ki kell tudnod allni magadert. Ha most nem tetted meg akkor mi lesz veled amikor megint teljesen kiszolgaltatott leszel es szulni fogsz? Jonnek a bunko volt az sztks szuleszem irasok? Ertem en hogy mindenki szeretne rozsaszin szemuveget, foleg ilyenkor, de itt nem ez a valosag. Es igen, ha a neten leirjak hogy a veteles iszonytato gorcsok es verzes akkor az az. Es ha a neten irjak hogy nagy a fertozes kockazata es akar muszeres urites kell akkor az korhaz es surgos ellatas. En is sztkra jarok most 21 hetesen. De ha problemakat lattam, kijelentettem hogy elvarom az elbanast akkor azt korrekt hangon meg is kaptam. Es igen, volt ket explor laparotomiam 22 cm heggel amit foorvos csinalt halapenz nelkul. Volt amikor penzhiany miatt hetvegere elfogyott a fajdalomcsillapito. Es igen ott is voltak elfoglalt noverek eppen nem a helyukon, mivel kevesen vannak, megsem fogtam magam es menekultem haza.

Nem sajnaltatni kell magad hanem akkor es ott kellett volna aktivan tenni az ugyedert. Igy utolag max tenyleg csak azt tudjuk irni hogy sajnaljuk hogy igy jartal es hogy milyen borzaszto a helyzet idehaza. Segiteni rajtad a kovetkezo alkalommal viszont ezek kozul mar egyik sem fog.

Ma sajnos a korrekt hangnemet es a rendes ellatast nem lehet sztkn alapbol megkapni (azaz elvarjuk de nem kapjuk meg altalaban), Neked kell felkeszultnek lenned es alaposan kikerdezni az orvosokat hogy eppen milyen lepesek vannak hatra.

Lelki-simit, vigasztalast mar kaptal jopar hozzaszolotol, az en tanacsom viszont az hogy a gyakorlatban is probalj ki olyan helyzeteket amikor valoban at kell vagnod magad ellenallason hogy megkapj valamit ami ugyebar mint tudjuk alapbol jarna. Ezt nem mellekesen joparan kozulunk munkahelyen is eljatsszak. Csak azt tudom mondani, hogy szerencses vagy ha nem talalkozol lepten nyomon ilyennnel.
adren 2011.09.14 19:27:23
@ifjonc: Igenis van tartozasod felenk az adofizetok fele. Az oktato-korhazak, letesitmenyek, tantermek, konyvek kiadasat, koleszt, oktatok fizeteset es az egesz teged oktato rendszer fenntartasat is mi fizettuk. Valoban nem 100%os de akkoris beledobtuk a fejlodesedbe.

(hogy mennyit a tobbi felsofokhoz kepest most ne szamszerusitsuk, abban egyetertek hogy ezt alapbol fizesse meg minden kulfoldre tavozo es adoforintjait nem visszaado diplomas)

Kepzeld en is fizettem a konyvekert es jegyzetekert es eszkozokert, dolgoztam ingyen gyakorlatert megsem jar a szam. Pedig nem orvosin vegeztem. Viszont idehaza adozom vissza a tobbi most hallgatonak!
adren 2011.09.14 19:35:13
@rikitiki: Azert faj mert tanittatsz 100 orvost/diplomast es kimegy belole 95. A maradek 5 nem hozza be a tobbiek kiadasat. Ilyen alapon olcsobb lenne nekunk is atszipkazni/berelni az indiai orvosokat mint ahogy a nyugat teszi velunk. Es nemcsak az orvosin ez a helyzet. Hiaba volt 1 kulcsos ado ami epp a kozepreteget (mondjuk felsot is) tamogatta minus 150 milliarddal, ennek ellenere meg mindig a diplomasnak tanult kozepreteg az aki nagy aranyban meg is teszi/engedheti maganak hogy tavozik az orszagbol.

En tamogatom hogy alapbol legyen minden kepzes dijas es ebbol a penzbol inkabb szerzodessel osztondijakat nyissunk. Nem veletlen pl usa hogy csak a magas jovedelmu csaladok engedhetik meg maguknak a felsooktatast es a szegenyek de jol tanulok osztondijjal kerulnek be. Ezt kellene itt is. Rogton hullana a fergese es a kamu/bufe szakok.
Zsuzsiék lehet jobban jártak volna, ha a tanyájuk áramellátásáért - mint utólag kiderült - felelős főfogyasztóval tartják a kapcsolatot, de legalább megismerkednek vele, úgy talán most egyszerűbb lenne elintézniük, hogy újra legyen áram a háztartásukban. A számukra vadidegen…..
adren 2011.07.21 14:52:45
@Gastroger
Nem, ugy ertem hogy a szolgaltatonak kotelessege tudatni a fogyasztoval szerzodes szerint hogy almerorol van szo.

Ha ez nem szerepel hivatalos iratokban akkor nagy valoszinuseggel tamadhato az eljaras.
(un a szamlakon is ott kell lennie hivatalosan hogy az .. szamu ALmero).

Amikor megveszed a tanyat nem kell elkerned a regi szerzodeseket, hiszen uj tulajdonoskent kotelessege a szolgaltatonak uj szerzodes kotni.

Ehhez nem kell a fomerossel semmilyen kapcsolatban lenni, hiszen a jogi kapcsolat a szolgaltatotol jon akinek kotelessege a megfelelo tajekoztatas a szerzodesben. (kb mintha lakasnal elhallgatnad hogy csopog a csap mondjuk)

Ha az alfogyasztoi statusz el lett hallgatva akkor semmis a szerzodes. Mondjuk ez valoban nem megoldas mert nem lesz aram, de szerintem itt valljuk be a gyakorlatban 3 megoldas johet csak szoba:
1. osszedobjak a fomero tartozasat (eleg kockazatos hiszen ha most volt akkor a jovoben miert ne tartozzon)
2. allami segitseggel vagy anelkul direkt vezeteket csinalnak maguknak es un fomerokke valnak
3. alternativ es szolgaltatotol fuggetlen aramellatas (napelem, szelkerek, generator barmi)

A szolgaltatotol rovid tavon egyik megoldas sem fog jonni, max a per, hogy nem engedik kikapcsolni az aramot az almerore valo hivatkozassal, mert az szerzodesben nem rogzitett. Viszont hamar lehet uj szerzodest nyitni :-), amihez az esetleges tevedes javitasa miatt gyorsan nyulni is fognak. Max a perrel az eddigi tartozast benyeli a szolgaltato. De ugye itt marad minden a regiben, csak kezdodik a kor 1 honap mulva ujra, most mar megtamadhatatlanul.

Direkt kabelezesre nem fog a szolgaltato beruhazni erre sztem perrel is keves az esely.