Regisztráció Blogot indítok
Adatok
blr

0 bejegyzést írt és 252 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
IDDQD Heti retro: The 7th Guest 2015.08.01 18:03:13
Ezen a héten sajnos technikai okok miatt elmarad a Checkpoint Mini, de cserébe felélesztem hosszú Csipkerózsika-álmából a Heti retrót. Tudom, hogy a Half-Life-cikkel régóta lógok, de most időszűke miatt nem az jön, hanem egy olyan játék, amit nemrég toltam végig újra, így egész…..
hacsaknem Szégyelld magad, MTVA! 2014.03.09 13:09:42
Március 15, az 1848-as forradalom, sajtó- és szólásszabadság ünnepe, nemzeti ünnepeink legnemzetibbje. Legalábbis 1848 óta, őseinkhez hasonlóan így tudtuk mi itt nagyon sokan széles e Kárpát-medencében. Az Erkel Színházban Szente Vajk rendezésében idén színpadra állított Red…..
Amikor egy cégnél a rendszeresen használt rövidítéseket ismertették a friss belépőkkel, az egyik kolléga így foglalta össze a hallottakat: „Mondj három betűt, azt’ minden el van intézve!” – sokszor valóban a tudományosság és a hozzáértés látszatát adja az embernek, ha…..
blr 2014.02.26 20:48:30
Megjelent a Dead Rising 3 legutóbbi javítócsomagja, azaz patch-e. 13 gigabájt. És ezen a ponton menjünk át kicsit Denis Leary-be. Tizen-kibaszott-három gigabájt. Egy nyomorult patch. Mi az úristen van, elmulasztottam egy meetinget a patchekről? Egy-két éve még félgigás…..
Bár a diákoknak csak jövő héten kezdődik a tanítás, a pedagógusok már ezen a héten értekezletekre járnak az iskolákba. Több forrásunk is meglepő, megdöbbentő információkról számolt be. Ezekből szemezgetünk. A cikkünket próbáljuk frissíteni ahogy további információkat…..
blr 2013.08.30 00:52:16
@tisztapista: Remélem, nincs tanár szülőd (nekem mindkettő), nincs iskolás gyermeked (nekem kettő is), és te sem képzed magad (én igen). Mert ha mégis, akkor tudnád, mire való a tankönyv...
A népszerű elmélet szerint az emberek a „pénztárcájuk” alapján szavaznak. Szerintem viszont a gyerekeik jövője alapján. Április 8-9: a beiratkozás napja szerte az országban. Ábel fiunk is szeptemberben kezdi az iskolát. Ha kezdi. Mert idén hirtelen több mint 25%-kal több…..
blr 2013.04.07 15:50:28
@jet set: @Papírzsepi:
Én is jártam 42 fős osztályba. De azért jó lenne belegondolni, hogy a jelenlegi szabály elég régóta él, sok osztályterembe plusz két pad behelyezése gyakorlatilag képtelenség. Arról nem is beszélve, hogy az a plusz két pad terem a semmiből?
Aztán jönnek az olyan apróságok, mint +5 szekrény/fogas a terembe, a későbbiekben +5 gép az informatikához stb.
A legszebb viszont az egészben az, hogy ezekre csak néhány évre van szükség, hiszen ez egy mesterségesen keltett hullám.
Szemünk láttára bontakozik ki a nagybetűs Mesterterv - Matolcsy immáron jegybankelnökként tereli gazdaságpolitikánkat a "sógor, koma, jóbarát" rendszer, az ad hoc jellegű beruházási boom és a kínai modell felé. Az elnök szerint a nemzeti banknak három fő célt kell követnie,…..
blr 2013.04.05 03:03:07
@Lindalinda: Agymosott. 0%-on sem vennék fel hitelt olyan környezetben, ahol bármikor elvehetik a tulajdonom (nyugdíjpénztár), betilthatják a tevékenységem (játékgépek), vagy ha másképp nem megy, füstadót vetnek ki (közműalagút-adó vagy hogy hívják), csak azért, mert éppen eszükbe jutott.
Ilyen környezetben ki a halálnak éri meg befektetni?
Az utolsó gasztróval foglalkozó bejegyzésem óta megjelent pár olyan hír, ami nagyon is jellemzi a jelenlegi állapotokat, és amelyek mellett emiatt sem lehet szó nélkül elmenni. Amennyire fény az éjszakában-jellegű volt Széll Tamás győzelme, legalább annyira jól jellemzi az…..
blr 2013.03.29 02:07:16
@pocaklakó minimanó: Én is szoktam (főleg télen) konzerv lecsót használni, de eszembe nem jutna egy ilyen receptemet "nemzeti szakácskönyvben" közzétenni.
A kádári politika után jön a konzervkonyha éltetése? Bele sem merek gondolni, hogy egy külföldi ezt a könyvet viszi haza magával magyar konyha címszóval.
blr 2013.03.29 02:38:14
@pocaklakó minimanó: Nekem egyszer már sikerült JO receptből ehetőt létrehozni :)
Jelen esetben nem az a kérdés, hogy sikerül-e, hanem az, hogy tényleg az a magyar konyha, hogy konzervből főzök?
(Igen, szoktam konzervből főzni, sőt több, a családom és ismeretségi köröm által igen kedvelt alkotásom része a konzerv-alapanyag, de soha nem jutna eszembe ezt "nemzeti" címmel kiadni.)
Magyarország miniszterelnöke még mindig egy olyan alternatív valóságban él, ahol minden rendben van, külső támogatásra nincs szükségünk, a gazdaság dübörög, és az ország gazdasági vezetése példátlan sikereket tudott elérni. Pedig Orbán Viktornak ki sem kellene mozdulnia a…..
blr 2013.02.19 11:53:09
@Santi papa: A negatív példa is példa.
Fellélegezhetünk - legalábbis ha elhisszük Cséfalvay Zoltánnak, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárának kijelentését, miszerint "az adórendszer elnyerte végleges formáját, egy olyan adórendszer alakult ki a foglalkoztatást és a jövedelmeket terhelő alacsonyabb, illetve a…..
blr 2013.02.14 11:20:27
@Kivlov: Téveszme, hogy a minimálbéres munkavállaló csal adót, ugyanis nincs rá lehetősége. Trükközni csak a munkáltató tud.
2010-ben egy minimálbéres teljes bérköltsége 94448 Ft volt, 2012-ben 119505. Ez 26%-os költségnövekedés, miközben a dolgozó nettó bére mindössze 1%-kal emelkedett. Na, ez az a változás, ami igazán adócsalásra, feketemunkára ösztönző, mert a munkáltató a stagnáló, illetve csökkenő fogyasztás miatt képtelen ilyen szintű áremelésre, tehát leépít vagy csal.
Játéktörténelmi esemény volt a napokban: a Grammy-díjakért felelős akadémia nyilvánosságra hozta az 55. Grammy-díj jelöltjeit, és egy videojátékhoz komponált zene is bekerült a jelöltek közé. Tavaly már volt ilyesmi, sőt a Civilization IV főcímzenéje, a Baba Yetu nyert is,…..
A medián októberi felmérése egyértelművé tette, hogy Orbán Viktor legerősebb baloldali kihívója Bajnai Gordon lehet a 2014-es választásokon. Amennyiben az Együtt 2014 mozgalomnak sikerül egy táborba felsorakoztatnia az Mszp és az LMP híveit, valamint a bizonytalanok táborából is…..
blr 2012.11.11 19:48:34
@ccactus: "VEsd össze az 5%-os kamattámogatást a 100%-os finanszírozású ingyenes felsőoktatással, amit a szavazás jelenlegi állása szerint a többség szeretne. Éppen 20-szoros a különbség a két rendszer költségvetési terhelése között."

Nos, összevetem: félévente 200e Ft-os hitelfelvétellel 5 év után a tőketartozás 2 MFt. Mondjuk, azonnal elkezdi minimálba' törleszteni a delikvens. Induló fizetésnek a 200e nem sok, de nem is kevés (kezdő tanár, orvos bőven nem kap ennyit). Ennek a 4%-a 8e Ft, éves szinten 96e. Ehhez képest a 2M kamata 5%-kal évi 100e, tehát még így is bukta. Ha kamatos kamattal végigszámolod, ez irgalmatlan terhelés az államnak.
blr 2012.11.11 19:54:50
@blr: Ja, még szebb, ha van pénzem finanszírozni a gyerek tandíját, de helyette Diákhitel2-t vetetek fel vele, és a pénzt inkább ötéves 7%-os állampapírba fektetem :)
Tavaly több mint 400 ezer gyerek, 880 ezer 18–64 éves felnőtt és közel 70 ezer 65 évesnél idősebb ember élt a szegénységi küszöb (havi nettó 62 ezer forint) alatt. A magyarok közel háromnegyede nem tudott egy 50 ezer forintos, váratlanul felmerülő kiadást fedezni, és…..
blr 2012.10.15 00:27:37
@szgy: Lehet magyarázni. A lényeg mégis az, hogy akinek több jutott, annak többet adtak abból, amit azoktól vettek el, akiknek kevesebb. Aztán megemelték az ÁFÁ-t, mert többet adtak, mint elvettek, amit valójában csak az érez meg, akinek eleve kevesebb jutott.
De ha gondolod, nyugodtan védd az álláspontod, mely szerint nem gond, hogy egy kezdő orvos havi nettó fizetése több mint 10e-rel csökkent, miközben mások egy kezdő orvos havi fizetését "nyerték meg" hirtelen. Havonta.
A kormány jövőre 90 milliárd plusz adóbevételt vár attól, hogy a pénztárgépeket rákötik az adóhivatal rendszerére. Számítások szerint kb. 40 ezer gép "korszerűsítésével" vagy lecserélésével lehetne megoldani a feladatot, kérdés, van-e egyáltalán esélye annak, hogy az…..
blr 2012.10.08 22:48:19
@Csokonai Vitéz Műhely: De, az ötlet hülység. Nagyon nehéz anomáliát találni, ha bizonyos tételek soha nem kerülnek be a pénztárgépbe. Egy vidéki kis bolt nem egy szuper-/hipermarket (ahol aztán szintén elég nehéz lenne anomáliát találni, mert egyrészt ott nem nagyon lehet megcsinálni, hogy nem ütnek be valamit, másrészt külön emelet kellene annak a NAV osztálynak, ami a napi akciókat rögzíti a rendszerbe). Régebbi lakóhelyemen a ház kapujával szemben volt egy pici bolt. Aránylag nagy forgalmat csinált, de az hét szentség, hogy amikor a tulaj megkérdezte, hogy "Holnap hoz a néni paradicsomot, tegyek félre magának?", akkor az a tétel sem beszerzési, sem eladási oldalon nem jelent meg sehol.
(Ha mond valami a "sajátáruzás" kifejezés, akkor tudhatod, hogy még a tulaj sincs mindig tisztában azzal, pontosan mi folyik a boltjában. Akár kamera előtt is...)
blr 2012.10.08 23:42:55
@Tyrion Lannister of Caster:
Mitől lenne ettől nagyobb adóbevétel?

Itt egy analóg példa:
Zabhegyező Kft-nél minden dolgozó az asztalán lévő telefonról intézi az ügyeket. A telefon használatához PIN-kódot kér a rendszer, senki sem ismeri a másikét. Hónap végén a számlarészletező alapján elszámoltatják a munkatársakat, hogy nem hívtak-e magáncélból. A számlarészletező megfelel a pénztárgépek feketedobozának.
Csakhogy, van egy kis bökkenő: a tulaj, aki egyben a főnök is, nem szeret állandóan PIN-kóddal bajlódni, így az ő telefonját ez nem védi, ezért a munkatársak – ha épp nincs az irodájában a főnök – a magánbeszélgetéseket az ő telefonjáról intézik, aminek a hívásrészletezőjét soha nem nézi. Ezek a hívások a pénztárgépbe nem beütött tételek.
A főnök sejti, hogy valami nem stimmel, ezért új rendszert vezet be: minden hívást valós időben adatbázisba rögzítenek, és az adatokat valós időben kielemzik. Mit nyer vele?
Semmit. Ugyanis a saját számát továbbra sem ellenőrzi. Ez párhuzamot vonva: amit nem ütnek be a gépbe, az nem jelenik majd meg a NAV rendszerében.

A (sokkal nagyobb) problémára az MKOSZ úgy egy-másfél éve adott egy korrekt javaslatot, mely szerint minden számla(!) a NAV rendszerén keresztül legyen kibocsátva. Na, az megoldotta volna az áfacsalás problémáját. Miért is nem fogadták el?
blr 2012.10.09 00:30:44
@Csokonai Vitéz Műhely: Te statisztikát tanulsz, én viszont dolgoztam kis boltban. Szerinted melyikünknek van ezen a téren nagyobb tapasztalata?
Statisztikai következtetést egy-két tételből nem lehet levonni. Ellenben vannak olyan tényezők, amik a statisztikai vizsgálat körén kívül esnek, viszont az adatokat szolgáltató tisztában van vele.
Konkrét példa: bejön egy vásárló az utcáról, vesz valamit. Másnap, közel azonos időpontban ismét. Harmadnap megint. Ilyen esetben a rutinos eladó már elbeszélget vele pár szót. Gyorsan kiderül, hogy épp most költözött ide, vagy épp most jött a szomszédba dolgozni. És innentől már nem kell beütni a gépbe a vásárlást. Tudja, mennyibe kerül, nem kell neki a blokk.
Előre elnézést kérek a normálisan gondolkodó devizahitelesektől illetve mindazoktól, akik rendesen fizetik a hiteleiket, de nem tudok szó nélkül elmenni az ilyen-olyan devizahiteles pertársaságok mellett. A legtöbb ugyanis azt sem tudja mit akar, csak "történjen már valami!" alapon…..
blr 2012.09.20 01:27:25
@énisfélek: Amikor az MNB alapkamata alatt vett fel valaki devizaalapú hitelt, akkor mit gondolt? Jó fej a bank? Vagy tényleg olyan pénznem állt a háttérben, amiben megérte hitelezni?
Bumerángként pattog a "legyen területi alapú a rendszám" gumicsontja - téma volt januárban, de megint napirendre került, ezúttal Schváb Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közlekedésért felelős helyettes államtitkára, Győri Gyula, a Nemzeti Közlekedési Hatóság…..
Annyira tipikusan és szánalmasan magyar történet, ami Munkácsy Mihály Siratóasszonyok a keresztfán című festményével történt a minap! Az ember lassan már azt sem tudja, hogy sírjon vagy röhögjön az egészen...Történt pedig, hogy a festményt a debreceni Déri Múzeumban…..
blr 2012.08.17 07:52:50
@Imadom a trapistát: Tényleg erőltetett. Matolcsy kivágta volna a keretből, mondván, majd megoldjuk, hogy visszakerüljön, az nem számít, hogy minden szakértő szerint nem lehet...
Orbán Viktor miniszterelnök nyári "koncertkörútján", valamikor a gyógyszerészekkel és a borászokkal folytatott diskurzusa között a jövő ifjúságát autentikusan képviselő Fidelitas vezetéssel is találkozott. A miniszterelnök hosszasan beszélt a felsőoktatással kapcsolatos…..
blr 2012.08.01 23:38:47
@flugi_: Anno nem mentem neki az ELTE progmatnak, mert tudtam, hogy nem leszek képes 100%-os felvételit írni, így mentem a BME-re. 2003-ban nekiugrottam a progmatnak, amit ott a frissen felvetteknél tapasztaltam, elkeserítő volt. Némelyiket gimnáziumban meg kellett volna húzni. És most ilyen alapokra épülve emelik a természettudományos képzés keretét.. Ez lesz az új büfé-ruhatár szak?
Ha felsőoktatásban dolgozol, te is ismered a finanszírozás minkéntjét-hogyanját, te is tudod, hogy így egyre inkább csökken majd az elvárás (és így az oktatás) színvonala.
blr 2012.08.02 00:38:06
@tildy:): Nekem is túl elméleti volt, én is abbahagytam.
De: kijöttem a felvételiről, és abban a pillanatban rájöttem, hogy az egyik feladatot totál elrontottam (nem készültem rá igazán, a jó 10 évvel korábbi tudásommal mentem oda). Mégis az átlaghoz képest kimagasló eredménnyel jutottam be. És amit ott tapasztaltam, az nagyon elszomorító volt.
A nagy átlag gyenge 4-es eredménnyel jutott be. Egy olyan szakra, amire anno kiváló eredményekkel sem volt esélyed. Mennyien végzik el, és lesznek tényleg jó matematikusok?
A kérdés azért lényeges, mert az egyetem szempontjából fel kell mutatni bizonyos eredményt, de hiába engednek át 20%-ot, ha valójában csak 100-ból egy lesz tényleg matematikus...
A Fifty-Fifty kétárbocos óriáskatamaránnal a Tihanyi-szorosnál találkoztunk a Kékszalagon: ő már a füredi befutó felé tartott, mi még Keszthely felé. Csak jött, jött, körülötte rajzottak a motorcsónakok. 19 óra 11 perc volt, azaz még fél órával belül volt a Nemere II.…..
blr 2012.07.08 00:13:08
@Gekko: "Aki meg nyávog, annak semmi köze a vitorlázáshoz, nem érti, mit jelent fejleszteni."
Vitathatatlan, hogy a Fifty-Fifty egy jó hajó. De összemérni az egyárbocosokkal baromság. Ha normális szélviszononyok között ráver a korábbi rekordra 1-2 órát, az is innováció kérdése lenne, vagy akkor már mindenkinek leesne, hogy két árboccal/vitorlával nem nagy kunszt versenybe szállni?
Jó húsz éve mi is igen jó időt futottunk Siófok-Badacsony viszonylatban, csak a vizirendőrség kötözködött a 15-ös hajón a Balaton közepén piros jelzés mellett a spinakkerrel... (amit éppen utolértek motorcsónakkal a kikötőben)
Mivel az elmúlt két év gazdaságpolitikája nem bővelkedett sikerekben, a 2014-es választások viszont egyre közelebb vannak, a kormány kénytelen volt bejelenteni egy olyan gazdasági csomagot, amelynek pozitív hatása is lehet(ne) a gazdasági teljesítményre. A legfőbb gond, hogy…..
blr 2012.07.04 16:11:07
@SemBoga: Kéthetes betétre 0,1%-os illeték egy évre átszámítva.
Következzen egy igazi csemege a vasfüggöny innenső oldaláról. Vámpír négy keréken - Upír z Feratu (1982) Rendezte: Juraj Herz Már pusztán a származása miatt felkeltette az érdeklődésemet, na de hogy a főszereplő egy vérszívó autó... ezt bizony látnom kellett. Sajnos…..
Hihetetlen, de igaz, a Szárnyas fejvadász című kultikus scifi folytatása igenis elkészül, legalábbis nagyszerűen halad az előkészítése. A második részben ugyan egy női főszereplőt tervezett Ridley Scott, de ettől még simán elképzelhető, hogy a mostanában a Prometheusszal…..
blr 2012.06.01 23:43:07
@Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer: Szerintem a második rész gondolatától is forog a sírjában PKD. Tényleg ennyire a pénz uralja a világot? Készül egy 2. rész, erre egy rakás rajongó elmegy, hozza a bevételt, aztán hány a budiban. RS az eredetivel egy olyan dolgot tett le az asztalra (vászonra), amit nem sokan. Lucas sorsára akar jutni?
A német Kabel Deutschland (KD) állítása szerint ők érték el sikeresen elsőként a szélessávú 4.700Mbps letöltési sebességet.  Ez azonban nem teljesen igaz: 2007-ben egy 75 éves svéd nagyinál már mértek 40Gbps-t (nem elütés: negyven gigabit másodpercenként), viszont ő…..