Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ernoke

70 bejegyzést írt és 2954 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy tipikus XIX. századi szegény bérescsalád asztalán ritka vendég volt hús, de vajon akkor mit ettek a szegények az elmúlt századokban? Történelmi ételkalauz nem csak vegáknak... Forrás: Fortepan..
Ernoke 2018.10.09 10:34:27
folytatás:

"Otthon csak azt ettük, ami szükséges volt. De azért reggel, este ettünk, sőt sokszor uzsonnatájt is, egy karéj kenyeret. Szerentsésék miért nélkülöztek, s vélük nemcsak egész Ürgepuszta, de majdnem minden puszta cselédsége? Mert az általános pusztai élet az övék volt. A hatalmas búzamezők közepén a béreslakásokban lakat alatt volt a kenyér, s a gyerekek hiába feszegették és rugdalták a ládát, hiába üvöltöttek a táperő nélküli ebéd után már egy órával."
"Folyton répalevéllevest ettünk. Azért emlékszem rá, mert az első naptól az utolsóig, noha nem voltam válogatós, a kanalat mindig enyhe hányingerrel mártottam meg, s behunyt szemmel emeltem ajkamhoz. Más nemigen volt. Ünnepszámba ment, ha Malvi néni főzeléket is főzött, egy kis krumplit vagy babot....Szerezzetek hozzá valamit” – mondta Malvi néni. Természetesen nem a kamrában, hanem a földkerekségről. Megettük a kenyeret, s a délután valóban nagyrészt a szerzés nem könnyűszerű gondolatában folyt. Faepret ettünk, földiszedret, a gledicsfa hosszú termése széléről azt a kocsonyás, édes valamit; csicsókát és sóskát. Amit épp nyújtott az évszak. Az akácvirág apró, mézzel telt könyökét. Galagonyáért a harmadik határba is elvándoroltunk. Voltak, akik fiatal csalamádé törzsét hámozták meg, s szeletekre vágva, azt szopogatták; édes, bár egy kicsit émelyítő.
Télen Szeréntsésék főleg sült tökön éltek, délben friss-melegen, este melegítve, reggel hidegen. Kaptak ugyan tejet, egy litert, de ezt, mivel akkor el lehetett adni, eladták. A burgonyát csak karácsony után kezdték kivermelni, addig nem nyúltak hozzá, azzal húzták ki a tavaszt."

Tekintve azt a hihetetlenül nehéz fizikai munkát, amit a cselédek végeztek, ez munkatáborokat megszégyenítően rossz étrend, nem csoda, hogy annyira rossz fizikai állapotban voltak és korán haltak. Magyarországon a 2 világháború között a magyarság negyede konkrétan egész életében éhezett.:(
Ernoke 2018.10.09 10:34:45
Való igaz, a cikkben főleg a parasztokról volt szó, de azért emlékezzünk meg a cselédségről is,akik ennél sokkal rosszabbul táplálkoztak. Illyés Gyula: Puszták népe idézetek:

"Úgy emlékszem, hogy Rácegresen mindenki evett, módjával, de azért mégis. Ha mást nem, legalább kenyeret. Voltak családok, amelyek ősszel hétszámra nem jöttek ki a bablevesből. Télen igaz, volt néha baj… Nekem kedvenc csemegém volt a főtt szemeskukorica, hidegen, egy kevés sóval. De ők, akik reggelire, sőt gyakran ebédre is nap nap után azt ették csípősre sózva, hogy utána jót húzhassanak legalább a vízből? Húst ritkán ettek, voltak családok, amelyek évszámra nem tudtak disznót vágni. Az apró baromfit a nyári nagy munkák idejére szánták. A tésztát, főleg a krumplis tésztát szerették, azt naponta megették volna. Ették is, amíg csak a konvenciókor kapott liszt tartott. Amikor kifogyott, akkor az asszonyok a marharépát igyekeztek élvezhetővé varázsolni. Kevés sikerrel; a főzéshez valóban nem értettek sokat, társadalmi tudósainknak ebben is igazuk van."

"...Általában az egész puszta evett volna valamit. A szemük nem kopogott az éhségtől, hasukat fogva ordítani sem ordítottak. Csendesen, rendszeresen, de nyilvánvalóan éheztek. Gombát szedtek az erdőben, és azt ették. Amikor gomba nem volt, akkor az uradalmi cukorrépa-földekre jártak répalevelet lopni, és azt ették. Mert azért ettek mindennap, de oly keveset, hogy az talán még a rágással elpazarlódó erőt sem pótolta."
Az előző novella második része, folytatása. (Volt azóta némi nyaralás, előtte elolvastam a 2018-as Körképet, hogy megnézzem, hol tart az irodalmi kánon, vagyis inkább a Magvető-féle ízlés, és mit mondjak, nem élveztem, alig volt egy-két igazán magával ragadó darab, egy csomó történet az öregedő…..
"Ma DDQ jelentkezik ismét, aki most ezeket a "kis színeseket" lőtte nekünk az Arcanum Digitális Tudománytárában" - Jtom A mostani válogatás a blog sikeres és közkedvelt Napi érdekes sorozatába illeszkedik, mintegy előfutára 1925-ből. A Pesti Napló Képes Műmellékletéből szemezgettem igazi…..
Ernoke 2018.05.17 16:45:42
Zoli bohóchoz: www.libri.hu/konyv/Komedia-nagyban-es-kicsiben.html
Szórakozástörténet, nagyon érdekes olvasmány. Antikváriumban fillérekért kapható.
1890-es évek. Nasszer Aldin perzsa sah (Naser al-Din Shah) két háremhölgye, Teherán..
Ernoke 2018.05.11 12:53:51
Vissza a Gyökerekhez. Az utolsó darab keksz: lélektani dolog, de az valahogy sehol, soha nem kell senkinek. Zabál végig gátlástalanul a közösből, de azért az egészet csak nem eszi meg. Maradjon másnak is! Nehogy neki kelljen elpakolni. Nehogy észrevegyék, hogy ő zabálta fel az egészet. Képesek…..
Ernoke 2017.07.27 15:38:19
@szemétpasi: ez pont én vagyok:D mondjuk panaszkodás nélkül, mert vékony vagyok. viszont bocsánatkérés az van, meg ablakkinyitás a fűszeres kajáim miatt, de nem tehetek róla, képtelen vagyok koncentrálni, ha nem zabálok állandóan...
Felső tízezer  >>> A hetvenes-nyolcvanas évek leggazdagabbjai saját környezetükben   Szovjet árukatalógus - 1981  >>> Sosem volt szovjet jólét egy katalógus lapjain   Kémek, mint mi  >>> Egy amerikai követségi dolgozó saját fotói a kommunista Szovjetunióból és…..
A Tudományos Újságírók Klubja, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulattal (TIT) közösen hirdetett pályázatot - idén már másodszor -  az Élet és Tudomány egykori szerkesztője és nagyszerű blogger, a tavalyelőtt tragikus hirtelenséggel elhunyt Juhari Zsuzsanna emlékére. A pályázatra a tudományt…..
Ernoke 2017.06.27 14:10:05
Játszott női és férfi szerepeket, extravagáns öltözködési stílusát a rajongó nők utánozták. Kórházat rendezett be a színházban a francia-porosz háború idején, turnézott saját társulatával a világban, és nemzetközileg ismert ikon lett. Egyik lábát amputálták, de ez sem vetett véget a karrierjének. A…..
Horrornovellák Eltemetve 2017.05.27 09:42:05
Az egyik legkorábbi erős emlékem, revelációm az a keresés, melyet a nagyapám által a *****-i kertjükben elásott szatyornyi műanyag katona után folytattam. Tulajdonképp éveken át piszkáltam nyaranta a kert puha, homokos földjét, és néha, itt-ott - mintha szétmásztak volna a föld alatti sírjukból -…..
Ernoke 2017.05.29 16:58:19
Subba Jó reggelt, sziasztok! 2017.05.18 08:34:03
Ernoke 2017.05.18 13:17:04
@Nap: megelőztél, pont akartam mondani, hogy annyi sok nem túl jelentős zenét/zenészt kirak Detty, hogy meghalt, de Chris Cornellről semmi mondanivalója.:(

Heaven send
Hell away
No one sings
Like you anymore

:(
52 éves korában meghalt Chris Cornell, a Soundgarden és az Audioslave énekese. Az AP hírügynökség hirtelen és váratlan halálról ír, az okokat még vizsgálják. A Soundgarden szerdán Detroitban lépett fel, a tragédia is ott történt. Cornell tegnap még innen posztolt a Twitterre, illetve a ezt az utolsó…..
A fotográfia története a 19. század elejére nyúlik vissza, bár a fényképezés egy ősibb technikáját, a camera obscurát már időszámításunk után néhány száz évvel is ismerték. A gond csak az volt, hogy nem tudták rögzíteni a képeket. 1839-ben aztán szabadalmaztatták Joseph Nicéphore Niépce és Louis…..
Miért vannak az újévi képeslapokon puttószerű kisfiúk kéményseprő ruhában? Most kiderül a szörnyű igazság. Nem egy Dickens regényben járunk, de majdnem...
1916. Az első világháborúban Gallipolinál, harc közben egymásba fúródott lövedékek  ..
A 10 Oscar jelöléséből hetet megnyerő történelmi drámát, az Arábiai Lawrence-t tartják minden idők 7. legjobb amerikai filmjének, ami ráadásul vezeti a legjobb epikus filmjeinek listáját, de a legjobb filmzenék között is a harmadik legjobbnak számít jelenleg. A film az első világháború idején a…..
Egy moszkvai követségi dolgozó saját fotói és lopott felvétele Sztálin temetési menetéről...
Sokan utálják, mert bevallottan nem a „köznépnek” szól. Sznob újságnak tartják, amely egy megkérdőjelezhető vágyálom szerint retusálja a valóságot. Azt viszont nem lehet elvitatni, hogy az egyik leghíresebb divatlap, mindig a legújabb trendekről ad hírt, és sokszor befolyásolja is azokat. Már 125…..
Az 1970-es évekre New York az Egyesült Államok bűnözés által leginkább sújtott városává vált. 1975-ben az önkormányzat a csőd szélére jutott, adósságának rendezését egy nagyvállalatra kellett bíznia. ..
1886. Decens házaspár egy kvadrociklin a washingtoni Fehér Ház előtt  ..
Ernoke 2017.03.07 12:42:16
@molnibalage: Most olvasom, hogy azon is irtózatos dolgok történtek. Pl. a legdurvább Russell Lee Phillips halála, gyakorlatilag ledarálta egy kerítés, nem tudom, mit kellett ahhoz elkövetnie az előző életei során, hogy ilyen borzalmas véget érjen.:( Találtam fotót is, de inkább nem linkelném, akit érdekel, rákereshet.
Ernoke 2017.03.07 12:50:36
@Terézágyú: Nem emlékszem már, hogy hol, de régebben olvastam, hogy csináltak genetikai vizsgálatokat. Azokból az derült ki, hogy a jelenleg ott élő népesség nem leszármazottja az ókori egyiptomiaknak. Egészen mások voltak genetikailag, mint az arabok, azt hiszem, még arról is szó volt, hogy egyetlen ma élő népességgel sem állnak közelebbi rokonságban, persze már ami a korlátozott ókori mintavételi lehetőségekből / megmaradt múmiákból kiderült. De mivel nem tudok forrást linkelni, ez az állítás bizonyíthatatlan marad. :)
"Kicsit a farsanghoz kanyarodunk vissza a mai poszttal, amit MadMary követett el. Bár az alábbi hölgyek igencsak be vannak öltözve, funkciójuk nem a farsangi szórakoztatás volt" - Jtom Ha bárki azt hinné, hogy az áruházakban termékmintát kóstoltató, reklámfigurának beöltözött lányok vagy az utcai…..
David Fincher neo-noirja nemcsak a fogyasztói társadalom, de az amerikai társadalom és kultúra elnőiesedésének egy bizarr kommentárja, ami bemutatja, hogy mindez milyen hatással van a férfiasságra. A film főszereplője egy olyan mindennapi férfi, aki teljesen elidegenedik mindentől és mindenkitől,…..
1906. Metróépítés Párizsban. A Saint-Michel állomásra vezető alagút építési munkálatai a képen. Először felépítették a szerkezetet, aztán beásták a talajszint alá. A környék manapság ÍGY fest..
Ernoke 2017.02.13 14:26:11
@vino-et-veritas: ha jól tudom (rég olvastam erről), ez annyiban merült ki, hogy Dalí az egyik agybeteg írásában a sok közül éltette a Franco féle rendszer kvázi elitizmusát és stílusát. Ez semmit nem jelent, mivel teljesen apolitikus ember volt (ilyen szempontból inkább teljesen hülyének mondanám), viszont vonzódott a diktatórikus pompához (aminek ő volt az egyik legmagasabb fokú művelője - mind a pompának, mind a diktátorságnak:)). Valószínűleg halvány fogalma nem volt arról, mit csinál vagy képvisel Franco.