Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kristal

0 bejegyzést írt és 49 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Külföldről hazaköltözni sokszor semmivel sem könnyebb, mint kiköltözni (lásd még: a már többször megénekelt fordított kultúrsokk, ám felnőttként annyiban talán mégis más, hogy legalább a saját döntésünk. Azok a már külföldön szocializálódott (vagy egyenesen ott született) gyerekek, akik a szülőkkel…..
kristal 2020.09.26 16:16:40
@ChristineK: Ez hatalmas kitolás a gyerekkel. Szülö ezt nem fellebezhette meg?
A minap magam is belefutottam (nehéz is lett volna kikerülni…) abba a történetbe, melynek keretében egy Kanadából hazatért magyar nő az észak-amerikai országban dúló borzalmas állapotokat ecsetelte, egészen apokaliptikus helyzetet lefestve tudtukon kívül nemváltoztatás alá vetett óvodásokkal és…..
kristal 2020.01.20 13:46:32
@dr. vuvuzelafan: És akkor oké, ha hormonblokkolot kapnak oviban?
kristal 2020.01.20 14:37:05
@Hari Seldon 2: Nem gondolom. Illetve inkább azt gondolom, hogy fogalmam sincs. Csak dr.v-nem válaszoltam, mert ö meg úgy ír, mintha a blokkoló jobb lenne mint a műtét. Azért kérdeztem, hogy szerinte az jobb e? Magáról az ügyről tényleg nem tudom mit gondoljak. Azt gondolom túltolja az ügyet a hölgy, de az azért tény, hogy a más identitásúak száma növekszik. Én anno még tizenvalahány éve mikor dolgoztam Angliában már akkor hallottam, hogy ott is járnak be szakemberek iskolákba kicsikhez, talán 7 -8 évesekhez hogy ne féljenek a más identitást felvállalni. De akkoriban nem volt semmi iskolába járó ismerősöm, így megerősíteni hogy így van e nem tudom. Ugyanakkor az is tény, hogy manapság a rossz hír hozóját már ugyan nem fejezik le, de erősen utálják, főleg ha nő az illető. Pl most mindenki Katalinról beszél, pedig hát ott ült a férje is. Mégis az ö nevét még csak nem is tudom, annyira nincs képbe. Meg hát ott van Gréta aki igazat mond, mégis mennyien gyűlölik. Ugyanakkor ha igaz is lenne amit mond, akkor sem értem, hogy miért tennének ilyet állami szinten. Kinek jó a nemi identitás megbontása? Ha meg nem igaz amit mond, akkor meg nem értem, miért állna ki egy 4 gyerekes nő teljes hülyeséget állítani, hogy lejárassa magát? Tehát ez legalább olyan hülyeség mint az amit mond. Végső soron azt hiszem, hogy ez a nő hisz abban amit állít. Ha hisz benne és nem elmebeteg akkor valami igazságalapja csak van a történetének. De akkor sem értem , mi érdeke fűződne ehhez Kanadának, vagy más országnak. erre pedig tényleg nem tudok mit mondani. Így inkább nem tudom mit gondoljak.
A lassan mögöttünk maradó év egyik nagy témája a klímahelyzet volt, úgyhogy bár nem egy vidám kérdéskör, arra gondoltam, az utolsó vasárnapot részben szenteljük ennek. Milyennek látszik a kérdés Svájcból és Magyarországról?..
kristal 2019.12.30 11:54:30
@kardio1: Elolvastam. Őszintén szólva, bár én már nem vagyok fiatal, de mégis úgy látom, hogy a környezet ezzel az életformával amit élünk, nevezzük akár demokráciának is, nem tartható fenn. Az hogy ebből az elégedetlenségből egy esetleges kommunisztikus szuperhatalom nő ki reális esély. Adnám is át örömmel a hatalmat egy központi hatalomnak, ha visszaadná az évszakainkat. A baj csak az, hogy nem látom nyomát sem annak a felnövekvő hatalomnak ami ezt rendezni tudná. Számomra sokkal ijesztőbb annak a lehetősége, hogy nem lesz semmiféle hatalom amelyik képes lenne a jelen helyzetet rendezni, és hogy akkor mi lesz? Anarchia? Polgárháborúk? Mi lesz ha elfogy a víz a Föld egyik felén? Mi lesz ha az évszakok úgy összekeverednek, hogy lehetetlen lesz a termelés. Stb. Ez nekem ijesztőbb.
kristal 2019.12.30 13:07:01
@puhacica: És akkor még ha a fejlett európai vissza is fogja a fogyasztást akkor is ott van Kína meg Amerika. Ök legalább annyira ludasok, mint Afrika. És azt is tudjuk, hogy Kínábaan pl meg is próbálták oldani a születésszabályozást, de hát láttuk, hogy az sem egy szép dolog.
kristal 2019.12.31 11:27:05
@adg: Na ezért mondom, hogy nekem nem az az ijesztö, hogy jön egy hatalom, ami a kommunizmusra hajaz. Hanem az hogy lesz e olyan valaki aki gatyába tudja rázni a nyugati társadalmak túlfogyasztását, Kínát, Indiát megrendszabályozza, és még Afrikában is rendet tesz. Az ijesztő az ha nem lesz senki aki ezeket a problémákat meg tudná oldani. És egyenlőre nem úgy néz ki, hogy bárki is képes lenne erre. Tudom, persze a kommunizmus sem jó, de jobb mint kihalni. Ez a jelenlegi társadalom, pedig igencsak hajlamos a saját maga kipusztítására.
Igazuk van azoknak, akik szerint tanuljunk meg először rendesen egy nyelven és csak azután jöjjön a többi vagy ez csupán egy tévhit, ráadásul a rosszabbik fajtából? Erre a kérdésre is válaszol Zita, aki nem csak szakemberként foglalkozik a témával, de határátkelőként személyesen is érintett. A…..
kristal 2019.12.30 15:16:26
@bölcsbagoly: Én ritka rossz vagyok zenéből, mégis könnyen viszonylag jól tanulom az idegen nyelveket.
A legfrissebb adatok arra utalnak, hogy sokan igennel válaszolnak a címben feltett kérdésre, elindult ugyanis az uniós határátkelők elvándorlása az Egyesült Királyságból. Te is meggondoltad magad az angliai munkavállalás kapcsán? Vagy mégis belevágsz? Esetleg visszaköltöztél Magyarországra a Brexit…..
kristal 2017.05.27 13:54:34
@Bicepsz Elek77: Aha én mondjuk nem csak Angliára értettem.
Emmanuel Macron francia elnökké választása a sok politikai elemzés mellett felhozott egy érdekes témát is, méghozzá a párkapcsolati korkülönbségekét. Főleg azért, mert ő és felesége esetében a hölgy jóval idősebb – egyébként éppen annyival, mint Donald és Melania…..
Határátkelő Kétlakiság 2017.05.05 06:30:00
Hosszú idő után jelentkezett új poszttal Ildikó (az elsőt itt találjátok), aki tulajdonképpen csak egyetlen pillanatot ragad meg mai írásában, de ez igazán megrázó: a búcsúé. Búcsú az otthontól, a szülőktől, ami még 4 év külföldi lét után is fájdalmas. (A nyitóképet pedig nagyon köszönöm neki, sokat…..
kristal 2017.05.06 21:53:28
@gabors: Tudod mit, azt hiszem vagyok már olyan öreg közel a 40 hez, hogy kimondhatom: NEM érdekel a többi utas. Én nem lettem fogoly attól a ténytöl, hogy gyerekem lett. Tudod kicsi gyerek az anyjához tartozik, sokig nem otthagyhatók sehol napokra, a részeim, és egy ideig kibújva azok is maradnak.
Az én utazási jogom pedig senki ne vonja kétségbe, én gyerekkel járok ez van, de hogy öszintén 200 vadidegen görcsöljek, hogy ök hogy érzik magukat? Ugyan már, teszek rá. Kibírják, utólag majd egy jót röhögnek az úton.
kristal 2017.05.06 22:43:10
@gabors: Nézd valamikor még amikor normális volt a gyerek a társadalomban, akkor mindenki tudta, hogy egy gyerek nem fog a felnötttek szabályai szerint viselkedni, mert nem tud. Meg kell tanulnia elöbb, erre van az a pár év amíg gyerek. Na de akkoriban az egész közösség nevelte a gyereket, azaz ha mondjuk szertelenül rohangált volna a repülön, az anyján kívül más is rászólt volna. Persze mondjuk egy két évesnél fiatalabbra azért mert sír, nem érdemes rászólni. esetleg meg lehetne kérdezni az anyját, hogy segíthetünk e bárhogy? Na de manapság mikor ritkaságszámba megy a gyerek, már senki nem tudja tolerálni, azt hiszem saját magukat sem tudnák tolerálni, ha valami idögép visszavinné öket a gyerekkorukba. A közösség nevelö erejéról meg annyit, hogy a 200 ember lapít a repcsin, de rá nem szólna egy idegen gyerekre meg meg nem kérdezné az anyját, hogy segíthet e bármit. Így csinál az a 200 ember, hogy úristen kifordult a világ a tengelyéböl a nök viszik magukkal a gyereket!!!! ki látott már ilyet? ( Csak megjegyzem, hogy dédnagyanyám egyedül hajózott Kanadába karjában a 3 hónapos lányával, semmiképp sem nevezném modern dolognak a gyerekkel utazást.) Azt javaslom, aki toleraszintje nem tudja elfogadni a gyerek tényét, az utazzon elsö osztályon:)
A mesékben feltétlenül úgy van, hogy a lány és a fiú találkoznak egymással, egymásba szeretnek, összeházasodnak és boldogan élnek, amíg meg nem halnak. Szerencsére azért a valóságban sem olyan ritka dolog ez, csak éppen néha akadnak nehezítő tényezők. Például az, ha a…..
Nem egyszer volt már szó az ügyintézés és a bürokrácia okozta nehézségekről, a sokszor feleslegesnek tűnő csuklóztatásokról, ami különösen akkor felháborító, amikor egészen kis gyerekek is a szenvedő alanyai. A mai poszt (ami tulajdonképpen egy nyílt levél Orbán Viktor…..
kristal 2016.11.21 17:57:27
@Mrs. Clayton: Rossz lehet neked, mert igen kevés helyröl vannak a kisgyerekek kitiltva.
kristal 2016.11.21 19:41:17
@Mrs. Clayton: Fényképet csecsmöröl úgy csinálnak, hogy anyuka leül egy székre tesznek rá egy fehér lepedöt, és belül az anyuka ölébe a baba. Anyukából semmi nem látszik, csak a fehér háttér, kisbaba viszont nyugodt, mert az anyja ölében van.
Tehát nem anyja apja nélkül csinálják.
A mai poszt egy (várhatóan hosszú) történet kezdete, ami azzal indult, hogy megkeresett egy elkeseredett (leendő) apuka, András, aki a nagy gyermekvárásban szembesült azzal, hogy akár nagyon hosszú hónapokig (rosszabb esetben fél évig) is eltarthat, mire hazalátogathat a…..
kristal 2015.07.08 10:42:49
@Mrs Rumcajsz CA:

A nincs más állampolgársága a gyereknek akkor nyakönyveztetni kell otthon. Ha pedig anyakönyvezve van automatikussan az anya lakcímére kerül, és kap mindent Taj meg adó meg ilyenek. Opciónak csak az marad, hogy nem anyakönyveztetjük otthon, de akkor meg semmilyen állampolgár nem lesz. Ez azért nem olyan jó opció.
Ha meg anyakönyveztetem, akor automatikusan kap mindent. Mi egyébként gondolkozunk rajta, hogy kijelentkezem, pont az ovi meg minden miatt, de nem olyan egyszerü, meg kijelenteni csak magamat tudom, a gyerekhez már kell az apja is.
kristal 2015.07.08 13:31:33
@macamuca [IHUN]:

Én nem tudom, hogy ki értesít kit, de tény, hogy egy közösségben megtalálják a 3 éveseket, akiknek már kötelezö az ovi. Mondjuk nálunk a problémát nem az okozza, hogy máshová jár a gyerek, hanem hogy 3 évesen kötelezö neki az ovi, ahol meg élünk csak 4 évesen kezdödik az ivi, tehát 3 évesen nem jár sehová. De csak teorteikus minden, mert még nincs 3 éves, csak szerintem inkább ez a probléma, hogy van egy év amikor sehová nem jár, pedig Magyarországon kellene neki. Bár úgy tudom, hogy a jegyzönél kérelmezni kell, hogy eltekintsenek az elsö év oviskötelezettségétöl.
kristal 2015.07.08 22:10:35
@ZOH: Csak hát nem lesz semmilyen formában más állampolgár a közeljövöben csak magyar.
A mai poszt valójában egy kísérlet, hiszen igencsak elüt a blogban megszokottaktól. Mégis kiteszem, vállalva a bukás kockázatát is, mert nagyon érdekesnek tartom és nagyon kíváncsi vagyok a kommentekre. A történet röviden annyi, hogy a levél írója, Rebecca több mint három…..
kristal 2013.02.24 19:45:36
@hagyma: hát sok nyugat Eui nyugdíjas él Magyarországon, és jól érzik magukat..
kristal 2013.02.24 20:56:18
@hagyma: hát nézd... én a magam részéről csak annyit mondhatok, hogy a hazaköltöző nyugdíjasoknak mindenki min 200 ezer forintot javasol hogy kb havi szinten kell, de úgy, hogy házuk már van. Én tanárként 90 ezret kaptam, albérletben laktam... és elvárja tőlem a társadalom, hogy szüljek is gyereket, mert ha nem akkor én vagyok a r... szingli, aki aztán olyan erkölcstelen, hogy még erkölcstanár sem lehetne. Egy röhej amit a tanárokkal csinálja, és az oktatással. De ez az én személyes aspektusom. Ez a nyugdíjasokat nem érinti. Ahogy az sem, hogy attól, hogy otthon kórházban szüljek a hideg ráz ki. Ezt leszámítva, mivel ez őket úgysem érinti, szerintem akinek van pénze az menjen nyugodtan haza. Az a helyzet hogy nyugat Európa, sem olyan fene jó, és ahogy én látom csak rosszabb lesz 20 -30 év múlva, bár nem valószínű, hogy ez sem fogja érinteni őket.
kristal 2013.02.24 20:57:58
@christophe: nem tudom mennyi, de én ismerek párat... pedig tényleg ritkán vagyok otthon.
Ma Svájcba visz utunk, ahonnan Flow küldte el tapasztalatait (a Facebookon, mert hát így is lehet, ugye...). Írása (mely remélem, csak első a sorban) nem túl hosszú, de érdekes információkat tartalmaz. Hát lássuk! TROLLFIGYELŐ: Trollt láttál? Írj…..
kristal 2012.09.01 10:21:43
@Gilda66:
Valóban tettem fel hasonló kérdést egyszer, de nem a belinkelt fórumon, hanem egy másikon. Mindegy. a segítő szándékot köszönöm.A kérdés azonban már nem aktuális.
kristal 2012.09.02 17:11:06
@Gilda66: Ja rendben, azt hittem ami neved mellett van, az belinkelt blog. Bocs akkor.
kristal 2012.09.02 17:12:16
@SilentDreams: Hááát Svájc nem EU tag......
(Előzmények: Szülés Svájcban, Terhesgondozás Svájcban)Nagyjából minden nap egyforma: a reggeli közös, a kismamik körben ülnek a terülj-terülj asztalkánál a reggelizőszobában, ahol az aznapi helyi újság és néhány női magazin is van. Itt aztán tudják mennyit eszik a…..