Regisztráció Blogot indítok
Adatok
huzsuzsa

22 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Adatmágus blog Egy év margójára 2012.09.12 09:41:40
Lassan - két nap múlva - egy éves lesz a blog, ami nem sok idő, de pár gondolat összegyűlt ezzel kapcsolatban bennem. Például, hogy a kezdőötletet a blog elindításához a Numerátorok c. könyv olvasása adta, ami egy újságíró szemszögéből mutatja be az adatbányászok világát,…..
Idén augusztus utolsó napjaiban Budapesten került megrendezésre a RapidMiner Community éves konferenciája. A négynapos konferencia két napján oktatás és vizsga volt, míg a másik két nap előadásokból állt, ezt egy vacsora egészítette ki az A38 hajón és egy romkocsma-látogatás…..
Adatmágus blog Nem-tipikus adatok 2012.08.17 11:02:08
Az előző poszt egy nem-tipikus adatbányászati feladatról szólt, ezt folytatva arról fog szólni ez a poszt, hogy milyen nem tipikus adatok vannak még, és mit lehet kezdeni ezekkel. (Tipikus adaton a táblázatos formában/adatbázisban tárolt adatokat értem.) Hangbányászat,…..
A napokban volt szerencsém (számomra) nem tipikus adatokhoz hozzájutni és szó szerint játszani vele. Végre egy igazán belemerülős, határaimat feszegetős probléma került a kezembe, így öröm volt a munka. Ennek kapcsán gondolkodtam el rajta, hogy nem véletlen, hogy mostanában sokan…..
Javában tart már a foci EB, így a DataSolutions által megvalósított és az index.hu-n megjelent tippjátékban már pontgyűjtés okán nem érdemes regisztrálni, néhány érdekesség miatt azonban még érdemes lehet meglátogatni az oldalt. A tipp.sportgeza.hu honlapon megtalálható EB…..
Hogyan tudja az adatbányászat segíteni egy-egy állam működését? Hasonlóan egy nagyvállalathoz, az állam is rengeteg adattal rendelkezik, sok döntést hoz, amit az adatok feldolgozásával lehet támogatni. A közelmúltban több cikk is megjelent arról, mire is használják a…..
Kis szünet után újra az adatbányászati szakmáról: Miket érdemes tanulni, elsajátítani, ha jó adatbányász szeretnél lenni? Ha az előrejelzéseknek hinni lehet, egyre nagyobb szükség lesz olyan szakemberekre, akik képesek folyamatokat átlátni, elemezni és irányítani. A…..
… akarom mondani adatbányász? Az adatbányászat annyira szerteágazó terület, hogy érdemes szerintem egy posztot szentelni annak, hogy kiből is lesz jó adatbányász, milyen érdeklődési kör kell hozzá, hol kínálnak egyáltalán ilyen ismereteket? Ez a poszt még jól…..
Az adatbányászok munkájának nagyon fontos pontja az adatok megjelenítése, több szempontból is oda kell figyelnünk erre. Egyrészt már az egyes változók értékeinek, eloszlásainak vizuális vizsgálata is rávilágíthat összefüggésekre, segíthet a változók kiválogatásában,…..
Így karácsony közeledtével egy könnyedebb, de mégis elemzésről szóló témát találtam, a humor és művészet témakörét. Most nem a viccek vagy épp művészeti alkotások gépi elemzéséről lesz szó, hanem elemzői témájú viccekről, versekről. Náhány linket gyűjtöttem…..
Adatmágus blog Modellek 2011.12.09 14:35:00
A versennyel még nem sikerült haladnom, így arról még kevés újdonsággal tudnék szolgálni, viszont van egy téma, amit eddig elkerültünk, de érdemes vele foglalkozni. Ez pedig a modellek témája. Eddig átléptem a problémát azzal, hogy ha megvan az adat és a célváltozó,…..
Az egyetemen több adatbányászati eszközzel is volt lehetőségem megismerkedni, ezekből fogok szemezgetni, megemlítve a drága, fizetős eszközöket is, de főleg arra koncentrálva, hogy mivel érdemes egy kezdő/hobbi adatbányásznak kezdenie.Milyen követelményeket támaszthatunk…..
A pénzintézetekben való adatbányászatról már volt szó, most ezt egészíteném ki egy érdekes, adatbányászattal megoldható feladattal. A banki és egyéb szektorban is kiemelt figyelmet fordítanak a vállalati ügyfelekre, mivel nagy és nagy bevételeket lehet belőlük generálni. A…..
huzsuzsa 2011.11.21 18:43:04
@buGhunter: Köszi! Szívesen írok némelyikről, amiben több tapasztalatom van. Nemsokára írok egy posztot a modellekről konkrétan, mert azok eddig kevés figyelmet kaptak.
Az első posztban szó esett adatbányászati versenyekről, de nem említettem többször ezt a témát, pedig érdemes neki posztot szentelni. Az egyik legfelkapottabb startup mostanában a Kaggle csapata. A kaggle.com adatbányászati versenyek szervezésével foglalkozik. Maga az üzleti modell…..
A már említett telefonos adatbányászati modelleket minden nagy szolgáltató használja, de ezen kívül még lehetnek adatbányászattal megoldható, ennél érdekesebb feladatai is. Az alábbiakban ezekből szemezgetünk:Az ügyfelek hívás-adatai alapján tud építeni egy hálózatot az…..
A pénzintézetek az egyik legnagyobb megrendelői az adatbányászati elemzéseknek, elterjedten használják a modelleket a működésük támogatására. Az oka, hogy ebben a szektorban közismerten sok a pénz (mily meglepő) és nagy a kockázat, így a kockázat csökkentése érdekében…..
Az előző posztban már előkerültek a hírportálok, most egy kicsit más aspektusból is foglalkozzunk velük. Gondolkodtál már azon, miért éri meg hírportált üzemeltetni? Kifizetni a rengeteg írót, szerkesztőt, irodát azért, hogy te mindig friss híreket olvashass? Az előző…..
A webes vásárlás az a terület, ahol legközelebbről találkozhatsz az adatbányászattal és leginkább hasznát veszed személyesen is. Ha vásároltál már könyvet, vagy gyakran nézegetsz egyéb webáruházakat, feltűnhet, hogy mindegyiken működik valamilyen ajánlórendszer, ami az…..
Mindenki, akinek van telefonja (akár mobil, akár vezetékes), és így szolgáltatója, egészen biztosan kapott már hívást tőle, hogy van egy jobb ajánlata számára. Erről is legtöbbször mi, adatbányászok tehetünk :)A hívások két okból születhetnek: Vagy el akarnak neked…..
Adatmágus blog Vásárlói kosarak 2011.09.20 12:00:00
A következő néhány posztban pár olyan alkalmazási területet szeretnék bemutatni, ami szélesebb közösséget érint. Azt igyekszem leírni, hogy miért érdekes a cégek számára, hogy mit vásárolunk, mennyi telefonos forgalmat bonyolítunk, és milyen gyakran utalunk pénzt…..
Adatmágus blog Üdv! 2011.09.14 14:00:00
Miért indítjuk a blogot? Szeretnénk bemutatni mindenkinek az adatbányászati szakmát. Ha hétköznapi környezetben elmondjuk, hogy adatbányászként dolgozunk, általában nehéz megmagyarázni, mit is jelent ez a gyakorlatban. Ha gyorsan túl akarunk lenni a válaszon, azt mondjuk, hogy…..